REVISTA PRESEI 18.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 18 august 2017

REVISTA PRESEI 18.08.2017

ADEVARUL

Atac terorist la Barcelona

Cel puţin 13 persoane au murit şi 80 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ oficial provizoriu, după ce o furgonetă de culoare albă a intrat în pietoni pe bulevardul Las Ramblas, cea mai populară arteră comercială din Barcelona, un punct de atracţie pentru majoritatea turiştilor. Este vorba de un "atac terorist confirmat", potrivit unui anunţ al poliţiei spaniole. Conform The Guardian, Amaq, agenţia de ştiri propagandistică a Statului Islamic a declarat că organizaţia este responsabilă de atacul de la Barcelona. Presa locală din Spania susţine că Driss Oukabir, văzut iniţial drept un principal suspect al atentatului, s-ar fi predat singur în faţa poliţiştilor după ce acesta a văzut cum poza sa circula în mediul online şi la televizor.

De ce sunt populari democraţii "iliberali"

Ascensiunea "democraţiei iliberale" în Europa reprezintă una dintre cele mai periculoase tendinţe ale acestei epoci. De obicei, regimurile politice de acest tip au în centrul lor un lider care concentrează puterea în mâinile sale, uneori chiar prin eliminarea controalelor instituţionale şi a echilibrului între instituţii. Iar cele mai vizibile manifestări ale acestui fenomen sunt reprezentate de Rusia lui Vladimir Putin, Turcia lui Recep Tayyip Erdogan şi Ungaria lui Viktor Orban. Principalul motiv al succesului acestor lideri, care se poziţionează drept antioccidentali, constă într-un set de politici economice pe care o ţară în curs de dezvoltare ar trebui să le urmeze pentru a se înscrie pe calea unei dezvoltări susţinute. Un rol central este jucat de politicile macroeconomice prudente, menite să aducă performanţe pe termen lung, şi de pieţele deschise.

Ce îi îngrijorează pe români în 2017

Unul din trei, adică 29% dintre respondenţii români la un sondaj desfăşurat de compania britanică de cercetare GfK UK., spun că sunt preocupaţi de posibilitatea creşterii costului de trai în următorul an şi 15% sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă. Creşterea costului de trai în următoarea perioadă este pusă de români pe seama creşterii cheltuielilor cu utilităţile, peste media de 17% la nivel european, a costurilor cu locuinţa, fie că este vorba despre chirii sau despre rate la bancă pentru achiziţionarea unei locuinţe (15%) şi a cheltuielilor cu alimentele (12%). Prin comparaţie, pentru respondenţii din Europa, principalul motiv al creşterii costului de trai este reprezentat de cheltuielile cu chirii sau rate pentru achiziţia locuinţei (19%) şi de cheltuielile cu alimentaţia (19%).

Riscăm să intrăm într-o nouă "bulă imobiliară"

România riscă să între într-o nouă bulă imobiliară, la fel de primejdioasă ca cea din 2008. Preţurile caselor cresc accelerat în marile oraşe. În Cluj, Timişoara sau Iaşi locuinţele s-au scumpit în ultimii ani cu până la 40 la sută. Preţurile au ajuns astfel la nivelul celor din mai multe ţări europene, unde veniturile oamenilor sunt mai mari. Trebuie să fim prevăzători, ne avertizează specialiştii imobiliari, şi să NU repetăm greşelile trecutului. În Cluj-Napoca, în ultimii 6 ani, preţurile la apartamente au crescut cu peste 40%. Astăzi, metrul pătrat costă în medie 1.300 de euro, dar un sfert dintre tranzacţii se fac şi la 1.600 de euro. În zonele ultracentrale, preţurile ajung până la 3.000 de euro.

Tradiţii româneşti de vară: "pelerinaj" cu autocarul pentru paşapoarte

Procesul de eliberare a paşaportului este mai lung decât vacanţa. Ca să rezolve criza, autorităţile tipăresc paşapoartele la foc automat şi îi transportă pe solicitanţii documentelor care stau la cozi cu autocarele Ministerului de Interne de la sedii mai puţin aglomerate. După ce ministrul de Interne, Carmen Dan, le-a dat un ultimatum şefilor de la Paşapoarte să rezolve, cumva, criza documentelor de călătorie, pentru a căror eliberare de la începutul verii s-au format cozi uriaşe, aceştia s-au conformat. În disperare de cauză, Prefectura Bucureşti a decis să pună la dispoziţia cetăţenilor care solicită paşaport un autocar care să îi transporte de la punctul de lucru pentru eliberarea paşapoartelor din Pipera la cel din strada Amzei, unde este mai puţin aglomerat.

Beny Steinmetz şi Tal Silberstein vor fi eliberaţi vineri, dar vor rămâne sub control judiciar

Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz şi consultantul politic Tal Silberstein vor fi eliberaţi condiţionat vineri, urmând să rămână sub supraveghere, anunţă surse citate de site-ul Ynetnews.com. Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein au ajuns la un acord cu procurorii, astfel că vor fi eliberaţi în anumite condiţii, arată Mediafax.ro Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein şi alţi patru oameni de afaceri au fost plasaţi în arest preventiv, luni seară, de justiţia din Israel. Acuzaţiile se referă la fals, uz de fals, spălare de bani, fraude, abuz de încredere şi obstrucţionarea justiţiei.

Adjudecarea, la ANAF, a unor spaţii comerciale deţinute de Dorin Cocoş bulversează piaţa imobiliară

Primele licitaţii cu spaţiile comerciale aparţinând lui Dorin Cocoş, desfăşurate joi la sediul Direcţiei Generale Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, s-au încheiat la preţuri cu peste 50% mai mari decât nivelul pieţei din zona unde se află proprietăţile, contrariindu-i pe investitori. Pentru un spaţiu comercial de 52 mp situat pe bulevardul Ştefan cel Mare (nr. 5), preţul de pornire a fost stabilit la 340.800 de lei, echivalentul a 1.456 de euro/mp, dar a fost adjudecat la 877.000 de lei, echivalentul a 3.747 de euro/mp. Această cotaţie, de peste 3.700 de euro/mp, este cu cel puţin 50% mai mare decât nivelul solicitat de vânzători în anunţurile imobiliare pentru zonele centrală şi ultracentrală ale Capitalei, potrivit Mediafax.

Procesele iniţiate împotriva RCS&RDS ar putea falimenta compania

Numeroasele litigii şi investigaţii declanşate împotriva RCS&RDS, prin care i se cere plata unor daune sau despăgubiri de peste 150 milioane euro sau riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri ori pierderea parţială a unor investiţii, ar putea afecta grav activitatea companiei. Pe lângă deja cunoscutele procese cu Antena Grup, RCS&RDS are o sumedenie de litigii în curs de soluţionare cu Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Centrul National al Cinematografiei şi Grupul Intact Media, termenele pentru unele dintre acestea fiind în luna septembrie, după cum se arată într-un raport al Digi Communications NV remis Bursei de Valori Bucureşti.

BANCHERUL

Doar 15% dintre clientii Raiffeisen Bank cu credite in franci elvetieni (CHF) au acceptat oferta de conversie in lei

Raiffeisen Bank si-a redus volumul de credite in franci elvetieni (CHF) in prima jumatate a acestui an cu doar 40 de milioane de euro, adica in jur de 1.000 de credite dintre cele peste 5.000, in ciuda faptului ca la 1 februarie a lansat o oferta de conversie a acestora in lei, cu un discount de 25% din valoarea datoriei, dupa modelul Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank si a OTP Bank pentru propriii clienti. La finalul anului trecut, Raiffeisen Bank avea credite in CHF in valoare de 246 milioane euro, care au scazut la 240 milioane euro in martie si 204 milioane euro la finalul lunii iunie, conform datelor prezentate de banca-mama din Austria.

COTIDIANUL

Iohannis: Condamn ferm atacul terorist din Barcelona.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, pe Twitter, atacul terorist din Spania şi a transmis condoleanţe famiilor victimelor. "Condamn cu fermitate atacul terorist din Barcelona. Condoleanţele mele pentru famiiliile victimelor. Solidaritate cu Spania", se arată în mesajul preşedintelui, postat pe Twitter. Treisprezece persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 50 au fost rănite, după ce o furgonetă a intrat în mulţime, joi după-amiază, în zona turistică La Rambla din Barcelona, arată cel mai nou bilanţ anunţat de către Poliţie. Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn spunea că, "din nefericire, numărul morţilor probabil va creşte".

Ţara gîfîie, economia creşte - Cornel Nistorescu

Nu întîmplător, principala problemă a României în zilele în care se anunţa creşterea spectaculoasă a economiei a reprezentat-o paşapoartele. La jumătatea lunii august, problema miilor de cetăţeni români buluciţi la paşapoarte nu s-a declanşat pentru cei care pleacă în vacanţă, ci pentru că cei care se grăbesc să se întoarcă la muncă în străinătate pierd prea mult timp şi riscă să plece fără ele. Creştere economică sau creştere de consum? Conform unor rapoarte, scad şi sumele trimise de compatrioţii noştri care lucrează în străinătate. De impozitele pe profit plătite de bănci, ce să mai vorbim? De descătuşarea unor proiecte blocate de şi de frica de răspundere a funcţionarilor, ce să mai vorbim?

Decizia Patriarhiei în cazul episcopului Huşilor

Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, implicat într-un scandal sexual, mai poate aduce probe în apărarea sa, în condiţiile în care Imaginile din filmul apărut în presă sunt reale, în caz contrar riscând excluderea din clerul Bisericii Ortodoxe Române. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat pentru News.ro că dacă se va decide excluderea sa, care este cea mai aspră sentinţă pe care o poate da Consistoriul, atunci episcopul îşi poate păstra statutul de monah. Dacă Sinodul decide suspendarea sa totală din toate atribuţiile, va fi înlocuit temporar, cel mai probabil, cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

CURENTUL

Cel mai bogat african investeşte în Statele Unite şi Europa

Miliardarul nigerian Aliko Dangote, cel mai bogat om din Africa, vrea să investească între 20 şi 50 de miliarde de dolari în SUA şi Europa până în anul 2025, în industrii precum energiile regenerabile şi petrochimie, informează Bloomberg. Dangote va începe investiţiile în anul 2020, după ce va finaliza o serie proiecte agricole în valoare de cinci miliarde de dolari precum şi o rafinărie de 11 miliarde de dolari în ţara sa natală. "Începând din 2020, aproximativ 60% din investiţiile noastre viitoare vor fi în afara Africii astfel încât să avem un anumit echilibru", a declarat Aliko Dangote într-un interviu acordat luna aceasta pentru Bloomberg Markets Magazine. Aliko Dangote are 60 de ani şi are o avere de 11,6 miliarde de dolari, fiind în moment un magnat al cimentului şi al zahărului. Bunicul său, Alhaji Alhassan Dantata era în 1955 cel mai bogat african.

CURIERUL NATIONAL

Zece investitori povestesc experienţa lor pe piaţa de capital

Cătălin Striblea, jurnalist: O carte ca un film. E povestea unor oameni obişnuiţi care la un moment dat au hotărât să schimbe ceva în viaţa lor. Au aflat că viaţa şi banii îţi pot da mult mai mult dacă încerci şi eşti îndrăzneţ. Ludwik Sobolewski, CEO BVB: Avem exemple de listări de acţiuni, de emisiuni de obligaţiuni, de experienţe ale investitorilor. Tot ce trebuie să facem de-acum încolo e să urmăm aceste exemple. Înainte de a fi despre bani sau timp, a fi investitor e o stare de spirit. Lucian Anghel, preşedinte BVB: Cei zece sunt un exemplu pentru milioane de români care pot deveni oricând investitori activi, dacă au voinţă.

Aproape nimic nou pe frontul universitar

În şedinţa din 16 martie 2017, Guvernul a aprobat cifrele de şcolarizare propuse pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar/universitar 2017-2018, defalcate pe niveluri de pregătire, forme şi tipuri de învăţământ. Cifra de şcolarizare totală pentru învăţământul preuniversitar se menţine la nivelul anului şcolar precedent, cu mici modificări, ca de exemplu reducerea unor cifre de şcolarizare de la învăţământul liceal cu frecvenţa la zi, frecvenţa seral şi frecvenţa redusă. Doar taxele se schimbă. Mai ieftin la privat decât la stat. Una dintre cele mai căutate rămâne Facultatea de Medicină.

31 august, ultima zi în care Ford mai produce B-Max la Craiova

Ford a anunţat că va întrerupe în curând producţia de B-Max în uzina din Craiova, la aproximativ cinci ani de când a intrat în fabricaţie inovativa maşină pentru Europa, construită fără stâlpul din mijloc şi cu uşile din spate culisante. Potrivit unor surse din fabrică, ultima zi de producţie a mono volumului B-Max în uzina Ford din Craiova ar fi data de 31 august, dacă planurile nu se vor mai schimba între timp. În fabrica Ford din Craiova s-au produs circa 261.000 de vehicule B-Max. Din ultima parte a lunii septembrie, pe linia de producţie de la fabrică va intra noul EcoSport, o variantă supra îmbunătăţită a actualului model livrat deja pe piaţă.

Trustul suedez Ericsson ar putea renunţa la 25.000 de angajaţi

Informaţia a apărut în cotidianul Svenska Dagbladet, care adaugă că nu se ştie dacă vor fi afectate şi operaţiunile media ale grupului despre care s-a scris că sunt evaluate şi ar putea fi puse la vânzare, se arată într-un material HotNews. Ericsson anunţase că vrea să-şi dubleze marja de profit şi să ajungă la reduceri de costuri de peste 1,2 miliarde dolari/an, în condiţiile în care concurenţa cu companiile chineze este tot mai dură. Sursele spun că, în unele pieţe, operaţiunile ar putea fi reduse cu 80-90%, dar cei 14.000 de angajaţi din Suedia nu vor fi afectaţi. Compania are 109.000 de angajaţi în lume. În ultimele 12 luni, Ericsson a redus cu 7.000 de persoane efectivele, în special în America de Nord.

EVENIMENTUL ZLEI

Denis Alibec a devenit un nou "caz Dobrin"

Atacantul echipei FCSB n-are loc la echipa naţională, iar decizia lui Christoph Daum îi intrigă pe majoritatea suporterilor şi oamenilor de fotbal. Motivaţia neamţului are în spate cauze disciplinare. Ieri, Jean Vlădoiu, fost internaţional român, a oferit o explicaţie legată de hotărârea selecţionerului. "Eu şi Belodedici am fost la câteva antrenamente ale naţionalei. L-am văzut foarte relaxat pe Alibec. Nu era implicat în antrenamente. Poate antrenorul cere mai mult. Nu cred că este exclus definitiv din lot. A trecut printr-un moment dificil cu acea accidentare. Acum a revenit şi şi-a reintrat în formă. Sperăm să joace bine şi sigur va fi rechemat", a spus Vlădoiu, oficial FRF, la Digi Sport.

Alexander Adamescu: "România nu vrea să se judece, vrea să omoare adversarul"

Alexander, stabilit la Londra de mai mult timp, a apelat la instanţele britanice pentru a nu fi extrădat în baza unui mandat european de arestare emis de la Bucureşti. Nu este condamnat definitiv în vreun dosar, dar DNA cere cu insistenţă arestarea lui. Extrădarea lui Alexander Adamescu a fost cerută în baza unei acuzaţii de dare de mită împreună cu tatăl său, Dan Adamescu. Mandatul european de arestare al lui Alexander Adamescu are la bază un denunţ făcut de un jurist de la una dintre societăţile familiei Adamescu, de la care se susţine că ar fi sustras suma de 100.000 de euro.

SUA şi China se bat pentru hegemonie economică mondială

Strategul-şef al Casei Albe, Steve Bannon, anunţă că SUA sunt în război economic cu China şi promite acţiuni comerciale agresive contra Beijingului. Steve Bannon a declarat, într-un interviu, că "luptă cu alţi consilieri importanţi de la Preşedinţie, în fiecare zi", pe tema războiului comercial cu China. Se referă la secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, şi consilierul economic Gary Cohn, cărora le cere "zilnic" să fie mai duri cu Beijngul. Bannon susţine respingerea expansiunii economice chineze, afirmând că doar o ţară va deveni lider în urma "războiului economic". "Pentru mine, războiul economic cu China este totul. Şi trebuie să ne concentrăm ca nişte maniaci asupra lui. Dacă îl vom pierde, suntem la cinci ani distanţă cred, maximum 10, înainte de a atinge un punct de inflexiune de unde nu ne vom mai reveni", a continuat el.

RĂZBOIUL contra STATUILOR. Monumentele Confederaţilor, DEMOLATE la Baltimore

În noaptea de marţi spre miercuri, primăria oraşului Baltimore, Maryland, a dispus demolarea a patru monumente care comemorau armata Confederată din Războiul Civil din Statele Unite. Aşa cum era de aşteptat, evenimentul a stârnit aprigi dezbateri, dar primarul Catherine Pugh a evitat astfel evenimente nedorite, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută în Charlottesville, Virginia. Cele patru statui, ridicate între 1901 şi 1948, au fost date jos de pe socluri şi duse în locaţii necunoscute, pentru a fi ferite de vandali. În SUA disputa legată de monumentele confederate şi a simbolurilor statelor sudiste a început în 2015, după ce un susţinător al "supremaţiei albilor", Dylann Roof, a intrat înarmat într-o biserică din Charleston şi a omorât nouă persoane.

JURNALUL NATIONAL

Statul Islamic revendică atentatul de la Barcelona

Statul Islamic (SI) a revendicat atentatul de la Barcelona, soldat cu 13 morţi şi zeci de răniţi, informează AFP. Centrul american de monitorizare a site-urilor de internet jihadiste SITE a preluat un comunicat al agenţiei de propagandă a SI, Amaq, care arată că "atacatorii de la Barcelona erau soldaţi ai Statului Islamic", iar "operaţiunea a fost efectuată ca răspuns la apelurile de lovire a statelor din coaliţia internaţională anti-jihadistă"care acţionează în Siria şi Irak. Primul dintre cei doi suspecţi arestaţi deja de poliţia spaniolă după atentat, Driss Oukabir, a fost închis timp de o lună în 2012 în localitatea catalană Figueres pentru abuzuri sexuale, au afirmat surse din cadrul anchetei, citate de agenţia de presă EFE. Oukabir, un tânăr de origine magrebiană din Marsilia, are reşedinţa legală în Spania, ceea ce înseamnă că a locuit în această ţară cel puţin cinci ani.

CE pune lupa pe practicile neloiale ale marilor retaileri agroalimentari

Comisia Europeană a anunţat că va demara o procedură de consultare publică la nivel european privind modul în care lanţul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil, se precizează într-un comunicat al executivului comunitar. Agricultorii şi, în general, cei interesaţi vor putea să îşi exprime opiniile cu privire la funcţionarea lanţului de aprovizionare cu alimente în cadrul unei consultări online deschise până pe 17 noiembrie. Potrivit executivului comunitar, "există indicii că valoarea adaugată nu este distribuita în mod adecvat la toate nivelurile lanţului de aprovizionare cu alimente, în special din cauza diferenţelor în ceea ce priveşte puterea de negociere dintre agricultorii şi întreprinderile mici, şi partenerii lor comerciali care sunt mai puternici din punct de vedere economic şi foarte concentraţi".

Majorările de salarii se duc majoritar pe importuri

România a înregistrat cea mai mare creştere economică din toate ţările UE, în primul semestru din acest an.În această perioadă economia românescă a avansat cu 5,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din păcate creşterea PIB nu se simte în nici un fel în bunăstarea românilor pentru că se bazează pe consum, mai exact pe mărfuri importate din alte ţări. În timp ce industria şi agricultura românescă sunt pe moarte, România se laudă cu cea mai mare creştere a PIB din Uniunea Europeană.

Armata IMM-urilor cotizează la stat cu mai mulţi bani decât granzii economiei

Sunt sau nu sunt companiile încadrate în categoria marilor contribuabili mai importante pentru economia naţională decât firmele mici şi mijlocii? Din datele ANAF rezultă că nu. Taxele şi impozitele plătite de IMM-uri în ultimii ani au fost mai mari decât ale granzilor din economie pentru că mulţi dintre ei apelează la tot felul de tertipuri pentru a-şi diminua contribuţiile către statul român. Diferenţa între cele două categorii de firme ar fi trebui să o facă însă ANAF, prin Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), care trebuia să adune mai mulţi bani de la marii contribuabili. De ani de zile însă acest lucru nu se întâmplă.

NATIONAL

Maior face lipeala Ponta - Boc

Ponta face deocamdată orice este posibil ca sa fractureze cat poate PSD-ul matern. Însă nu doar social -democraţii sunt vizaţi de proiectul secret al lui Ponta, cel care se pare că sub oblăduirea nasului George Maior ar fi demarat negocieri subterane si cu alţi lideri politici care să-si saboteze, la rândul lor, partidele din care fac parte scriptic. Astfel, informaţii de ultima oră dau ca sigură implicarea masivă a "Grupului de la Cluj" in sprijinirea proiectului politic al lui Ponta, cel care pare să nu aibă vreun scrupul să-l fenteze astfel pe principalul sau aliat oficial, Daniel Constantin. Iar la indicaţiile actualului ambasador român la Washington, Vasile Dancu, "combinatorul nemuritor" al grupului de la Cluj este cel care poarta vorbele pentru o "alianţă contra naturii" intre Victor Ponta si Emil Boc.

Tsunami-ul de migranţi loveşte România!

In timp ce Ministerul de Interne nu este in stare să rezolve criza paşapoartelor, din Occident vine un nou semnal de alarmă privind iminenta lovire a tării noastre de către un val fără precedent de migranţi ilegali. Prestigiosul cotidian " The Times" afirmă fără echivoc că "Marea Neagra este noua rută a migranţilor", titrând chiar "Explozie a sosirilor de musulmani in Romania"! "The Times" publica inclusiv declaraţii ale unor oficiali din conducerea Politiei din Bulgaria, care confirma că migranţii sunt acum transportaţi prin această tară până într-o Românie unde poliţiştii sunt puşi in schimb să păzească graniţa cu Serbia!

Fără contractele cu statul, Umbrărescu se retrage din afaceri

In ultimul deceniu firmele lui Dorinel Umbrărescu, unul dintre cei mai bogaţi "regi ai asfaltului", au adus profituri uriaşe, abonate la contractele cu statul. După ce companiile sale Tehostrade si Spedition UMB au primit, in perioada 2007-2013 contracte bănoase, Umbrărescu a hotărât, acum doi ani, sa abandoneze total afacerile cu statul. In prezent, afaceristul băcăuan se retrage aproape complet si din Spedition UMB, lăsând compania soţiei si copiilor. Cele doua firme nu mai participaseră la aproape nicio licitaţie, după ce, pana in 2011, luaseră grosul contractelor cu statul si acumulaseră profituri de jumătate de miliard de euro.

PUTEREA

DECIZIE la Londra: Cetăţenii europenii pot intra fără VIZĂ, dar nu pentru MUNCĂ

Cetăţenii statelor membre UE vor putea intra fără viză in Marea Britanie după Brexit, dar vor putea munci doar daca vor îndeplini noile condiţii care ridica restricţii in fata imigranţilor, anunţa The Guardian, citând un document guvernamental. Astfel, guvernul de la Londra ar vrea ca toţi cetăţenii UE să poată intra ca si pana acum in Marea Britanie pentru turism, dar fără a putea rămâne pe termen nelimitat. De asemenea, accesul pe piaţa muncii va fi mult îngreunat. Documentul autorităţilor britanice ar urma să fie făcut public la finalul acestui an. Reamintim ca Marea Britanie negociază cu Uniunea Europeana condiţiile ieşirii din UE. Londra îşi doreşte să discute in paralel si relaţiile bilaterale post-Brexit, dar Bruxelles-ul a anunţat că cele doua dosare vor fi negociate pe rând.

INVAZIE de musculiţe în Bucureşti. Cât de PERICULOŞI sunt "Tigrii platanului"

Este invazie de musculiţe în Capitală. Dacă v-aţi întrebat ce sunt insectele mici care au invadat oraşul în ultimele zile, specialiştii le-au dat un nume: tigrul platanului. Medicii nu ştiu încă dacă ne pot face rău, în afara ciupiturilor pe care le provoacă. Insectele care au invadat parcurile din Capitală sunt de mici dimensiuni, albe cu dungi ca de tigru. De aici şi denumirea populară: "tigrul platanului". Specialiştii care studiază fenomenul spun că tigrul platanului este din aceeaşi familie cu ploşniţele.

ROMANIA LIBERA

Barcelona, sub teroare, pentru prima dată din 1987

13 oameni au murit, iar aproximativ 100 au fost răniţi, într-un atac cu o furgonetă, la Barcelona. Maşina a intrat în pietonii aflaţi în zona turistică La Rambla, cu peste 80 de kilometri la oră. Acesta este al optulea atentat terorist din Europa, în care atacatorii folosesc o maşină şi al doilea din Barcelona, din 1987, când au fost omorâţi 22 de oameni, scrie publicaţia catalană La Vanguardia. Atacul a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic, care a anunţat pe o reţea de socializare că soldaţii săi sunt responsabili de tragedia de la Barcelona. De altfel, jihadiştii au lăudat încă de la producere atacul, pe conturile islamice.

Umbra lui Putin. La Bucureşti

Joi, 10 august, Consiliul Naţional al Audiovizualului a pus în discuţie cererea de intrare pe piaţa românească a principalei televiziuni a regimului de la Kremlin. Cererea a fost depusă de o firmă din Iaşi, deţinută de o altă firmă din Republica Moldova, care retransmite dincolo de Prut programele postului Rusia 1. O altă ştire, la fel de neînsemnată la prima vedere, ne dezvăluie că o bancă dubioasă, cu sediul la Moscova, a devenit acţionar la postul Digi 24. Informaţie confirmată, pentru Ziarul Financiar, chiar de preşedintele băncii, Nikolay Kosov. Aşa se explică de ce televiziunea căreia unii confraţi i-au lipit mai în glumă, mai în serios eticheta UM (Unitate Militară) a început să joace de la o vreme la două capete.

ZIARUL FINANCIAR

Care sunt băncile care fac jocurile pe piaţa titlurilor de stat din România

ING Bank, a şaptea cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa locală după active, a urcat în primul semestru din acest an în clasamentul dealerilor primari sărind pe primul loc, poziţie care a fost ocupată în anul 2016 de Raiffeisen Bank, iar în 2015 de Banca Transilvania. În primul semestru, Ministerul Finanţelor a împrumutat prin emisiuni de titluri de stat aproximativ 25 mld. lei. BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, a avansat în prima jumătate a anului pe poziţia a doua în topul dealerilor, iar podiumul din S1 2017 este completat de UniCredit Bank. Banca Transilvania, care în 2015 urcase spectaculos în clasamentul dealerilor primari, pe primul loc, iar în 2016 ocupa locul trei, a coborât în primul semestru din 2017 pe locul patru.

Cine deţine birourile din centrul de afaceri al Bucureştiului

Două noi proiecte au fost livrate anul acesta, unul de către NEPI, Aviatorilor 8, în Piaţa Victoriei, în imediata vecinătate a Guvernului, şi un al doilea între Victoriei şi Romană. Cele mai importante clădiri de birouri din zonă Pieţei Victoriei au o suprafaţă închiriabilă de peste 250.000 de metri pătraţi, reprezentând aproximativ 11% din stocul de birouri al oraşului. Printre companiile care au ales varianta închirierii unor spaţii în Piaţa Victoriei se numără General Electric şi MET Group sau Grupul Total, care au închiriat suprafeţe mari în proiectele Landmark sau Aviatorilor 8. În ceea ce priveşte cel mai mare chiriaş din zonă, acesta rămâne ING Bank, care îşi are birourile în clădirea Crystal Tower.

Salariile din China sunt la fel sau chiar le depăşesc pe cele din unele ţări europene

Muncitorii din Shanghai, Shenzhen şi Beijing câştigă mai mult decât cei din România, Albania, Bulgaria, Slovacia şi Muntenegru. Unii europeni ar trebui să spere că China va continua să-şi majoreze salariile dacă vor venituri mai mari pentru ei, scrie Forbes. Pe de o parte, China, o economie considerată cândva fabrica lumii, a ajuns din urmă în ceea ce priveşte salariile din estul Uniunii Europene. Pe de cealaltă parte, salariile din cei mai noi membri ai UE sunt limitate de competiţia globală pentru forţa de muncă, o cursă pe care China deocamdată o câştigă. Slariile medii lunare din Shanghai (1.135 dolari), Beijing (983 dolari) şi Shenzen (938 dolari), mari centre de producţie ale Chinei, sunt mai mari decât cele din cel mai nou membru al UE, Croaţia. Aici, salariul net mediu este de 887 de dolari pe lună. Croaţia a intrat în UE în 2013.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb