REVISTA PRESEI 18.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 septembrie 2014

ADEVARUL

Băsescu, despre candidatul 007: Ilie Sârbu e în campanie

Invitat miercuri seară la emisiunea "Vorbeşte liber" de la TVR 1, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "domnul Sârbu (Ilie, n.r.) a minţit prin omisiune", referindu-se la afirmaţia vicepreşedintelui Comisiei de control SIE potrivit căreia nu există niciun candidat la alegerile prezidenţiale care să fie ofiţer acoperit. "Eu cred că ar fi bine să ştim ce am declarat, pentru că răspunsul lui Sârbu acoperă jumătate din ce am spus. Am spus că e un fost ofiţer acoperit sau un ofiţer acoperit. Când ştii despre cineva că a fost ofiţer acoperit nu ştii când i-a încetat mandatul. Asta trebuie să afli. Sârbu a minţit prin omisiune azi. Un fost ofiţer acoperit nu poate fi liniştit, indiferent ce funcţie are.- Când vorbim de preşedintele României - C.V.-ul trebuie să fie complet şi electoratul să ştie cine este. Ar putea fi probleme dacă ai fost în situaţie de incompatibilitate - să fi fost angajat în justiţie la acea vreme. Eu nu am primit un document cu nume şi prenume de la un serviciu de informaţii în care să mi se spună că a fost sau e ofiţer acoperit un membru al Guvernului. Dacă se întâmpla acest lucru, trebuia să tac."

REPORTAJ Cum stau candidaţii cu strângerea de semnături

Reporterii "Adevărul" au luat pulsul campaniei pentru strângerea de semnături pentru candidaţii la Preşedinţie, cu o săptămână înainte de termenul-limită pentru depunerea candidaturilor pentru prezidenţiale. Rezultatul: doar candidaţii fără de partid se agită pe străzile Capitalei.. Până la 23 septembrie, toţi cei care şi-au anunţat intenţia de a ocupa cea mai înaltă funcţie în stat trebuie să se prezinte cu 200.000 de semnături. În timp ce principalii competitori, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, şi-au permis să se pregătească de campania electorală, lăsând strângerea de semnături în seama filialelor din teritoriu, ceilalţi încă se străduiesc să obţină bilet pentru cursa către Cotroceni. Mobilizarea din mediul online a dat, însă, roade pentru Macovei, care a anunţat ieri că a reuşit să strângă cele 200.000 de semnături necesare pentru a se înscrie în cursă. Ceilalţi mai au la dispoziţie câteva zile pentru a se alinia la startul campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

Deputaţii au respins degeaba ordonanţa traseismului

Ordonanţa de urgenţă care le permite aleşilor locali să treacă de la o formaţiune la alta rămâne în vigoare, chiar dacă deputaţii au respins proiectul. Opoziţia şi-a revendicat o victorie fără miză. Ordonanţa de urgenţă 55/2014, care permite migraţia politică a aleşilor locali fără ca aceştia să-şi piardă mandatul, nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Motivul? Nu s-a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. S-au înregistrat 195 de voturi "pentru", 109 voturi "împotrivă" şi 21 de abţineri, în condiţiile în care alianţa PSD- PC-UNPR mai avea nevoie de opt voturi favorabile. "Ordonanţa nu a trecut", a constatat Viorel Hrebenciuc. Efectele ordonanţei nu sunt bruiate nicicum, pentru că, toată această procedură necesită timp, iar cele 45 de zile stipulate în ordonanţă, în care aleşii locali pot să-şi schimbe partidul fără să-şi piardă mandatul, se vor scurge oricum.

Cum era, cu adevărat, Mihai Eminescu

Tulburător de frumos, cuceritor, cântăreţ cu o voce de aur, fumător înrăit, mare amator de cafea şi petrecăreţ fără margine, dar şi un patriot pentru care "Trăiască naţia!" era singurul salut.Aşa l-au redescoperit cercetătorii pe Mihai Eminescu - omul. Puţini sunt cei care ştiu că geniul creativ al Luceafărului era în strânsă legătură cu o tulburare afectivă cumplită: sindrom bipolar. "Luceafărul poeziei româneşti" sau "poetul nepereche". Aşa a fost numit, de-a lungul vremii, Mihai Eminescu (1850 - 1889), cel care a stârnit o adevărată revoluţie în literatura română. Acum, la 125 de ani de la moartea sa, există centre de studii eminesciene, dar şi profesia de eminescolog. Amorurile sale, ca şi picanteriile vieţii boeme au fost, de asemenea, subiectul unor ample polemici în mediul public, încă din timpul vieţii poetului.

Israelienii care au refuzat să lupte pe teritoriile palestiniene vor fi trataţi ca infractori

Aproape 50 de rezervişti ai serviciilor secrete militare israeliene, care au semnat o scrisoare prin care-şi anunţau refuzul de a fi mobilizaţi în teritoriile palestiniene ocupate, au fost denunţaţi drept infractori de ministrul Apărării, Moshe Ya'alon. Ferocitatea răspunsului la refuzul celor 43 de rezervişti ai armatei israeliene nu a venit pe neaşteptate pentru semnatari. Unul dintre ei a mărturisit publicaţiei "The Guardian" că se teme că va fi prezentat drept inamic al statului când scrisoarea va fi făcută publică. Printre cei care au criticat scrisoarea militarilor în rezervă sunt premierul israelian, preşedintele, dar şi lideri ai opoziţiei şi un fost şef al serviciilor secrete. Mai mult, armata israeliană a dezvăluit că alţi 200 de membri ai unităţi au semnat o altă scrisoare prin care apărau acţiunile armatei.

Statul Islamic plănuieşte să-l asasineze pe Papa Francisc

Papa Francisc se confruntă cu riscul unei tentative de asasinat din partea extremiştilor Statului Islamic din Irak şi Siria (ISIS), a fost avertizat Vaticanul de ambasadorul Irakului, chiar înaintea primei vizite a papei într-o ţară majoritar musulmană din acest weekend. În timp ce Papa se pregăteşte să călătorească spre Albania, duminică, ambasadorul irakian la Sfântul Scaun a declarat că există ameninţări credibile la adresa papei. Liderul Bisericii Romano-Catolice ar putea fi vulnerabil şi când va călători în Turcia, în luna noiembrie, a adăugat Habeeb Al Sadr, ambasadorul Irakului la Vatican, citat de "The Telegraph". Jihadiştii din ISIS s-au lăudat în ultimele săptămâni că doresc să-şi extindă califatul până în Roma, inima creştinătăţii occidentale, şi au discutat despre punerea steagului negru al jihadiştilor în vârful Bazilicii Sfântul Petru din Vatican.

BANCHERUL

Guvernul da unda verde legii privind conversia fara costuri a creditelor in valuta

Ana Birchall, deputata PSD care a initiat, alaturi de alti 131 de deputati si senatori ai PSD, PNL, PP-DD, UDMR si minoritati, o lege de modificare a OUG 50 care permite conversia creditelor din valuta in lei fara costuri suplimentare, spune ca guvernul a dat aviz pozitiv acestei initiative legislative care, potrivit unui studiu de impact al BNR, ar provoca bancilor pierderi insemnate, de 16,4 miliarde lei dupa primii 5 ani de aplicare. Legea ar afecta puternic si solvabilitatea sistemului bancar, care ar scadea cu 7 puncte, de la 17% in prezent sub 10%, adica sub pragul minim impus de BNR. Proiectul de lege, adoptat deja de Senat, a fost dezbatut ieri in comisia de finante-banci din Camera Deputatilor, unde si-au exprimat punctele de vedere partile implicate si afectate: initiatoarea Ana Birchall, reprezentantii BNR, ai Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), ai Protectiei Consumatorilor (ANPC), ai consumatorilor (Asociatia de protectie a consumatorilor) si Ministerului Finantelor.

Federal Reserve (Fed) mentine dobanda la 0%

Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, si-a mentinut angajamentul (forward guidance) de a mentine dobanda de referinta la 0% inca "o perioada considerabila", in pofida imbunatatirii indicatorilor economici, dar in schimb a majorat neasteptat de mult prognoza ratelor dobanzii pentru urmatorii ani: de la 1,125% la 1,375% pentru finalul lui 2015 si de la 2,50% la 2,875% la sfarsitul lui 2016. In 2017 este anticipata o dobanda medie de 3,75%, un nivel apreciat de Fed ca fiind nici stimulativ nici restrictiv. Deciziile Fed-ului au provocat intarirea in continare a dolarului si cresterea dobanzii la titlurile trezoreriei americane pana la 2,62% la termen de 10 ani. Sefa Fed-ului american, Janet Yellen, a tinut sa precizeze ca majorarea prognozei privind nivelul dobanzilor nu este semnificativa ci reflecta scaderea foarte mica a somajului, precum si o schimbare nesemnificativa in cresterea inflatiei. Analistii se asteapta ca prima majorare a dobanzii Fed, la 0,5%, sa aiba loc in aprilie 2015, urmand apoi sa urce treptat pana la 1,375% la finalul anului.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul are de gând să aplice "proiectul de succes" din domeniul panificaţiei şi la fructe, legume şi carne, dar nu poate garanta că acest lucru chiar se va împlini. Ponta: Haideţi să vedem ce va ieşi. Eu nu mă pot angaja în numele noului Guvern, format în urma alegerilor prezidenţiale. Premierul preconizează totuşi că, în urma discuţiilor purtate cu mediul de afaceri, la un moment dat, se va încheia un parteneriat cu patronatele, dar nu ştie dacă se va lua în calcul şi fructele, legumele sau numai carnea.

Scoţia, la răscruce de drum

Scoţienii decid, astăzi, dacă îşi recapătă independenţa pierdută acum trei secole, printr-un referendum ce ar putea provoca o formidabilă undă de şoc. Liderii europeni îşi ascund cu greu nervozitatea în faţa perspectivei privind independenţa Scoţiei, care generează temeri privind o contagiune, şi evocă riscul de a rămâne în afara Uniunii Europene. Miza este considerabilă. Suspansul copleşitor. Mobilizarea extremă. La sfârşitul campaniei, sondajele mizează pe rezultate foarte strânse. După ce a dominat timp de doi ani, tabăra unioniştilor este urmată îndeaproape de susţinătorii independenţei, înregistrând un avans mediu de două puncte procentuale, situat în interiorul marjei de eroare. Într-o Scoţie împodobită cu steaguri alb-albastre, dezbaterea este atât de intensă încât autorităţile aşteaptă o participare de aproximativ 80%. Scoţia reprezintă 8,3% din populaţia Marii Britanii, o treime din suprafaţa acesteia şi 9,2% din Produsul Brut Intern (BIP) britanic. Deci, o minoritate va decide soarta întregului din care fac parte Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Cât de riscantă este investiţia în retailerul asiatic Alibaba?

Listarea care ar urma să se încheie astăzi la New York a "senzaţiei" internetului care este compania Alibaba prezintă numeroase riscuri pentru investitori, avertizează analiştii Admiral Markets, furnizor de servicii financiare care în România oferă o platformă de tranzacţionare forex. Preţul de 60-68 dolari pe acţiune prin care gigantul comerţului online asiatic ar urma să fie atrase peste 20 miliarde dolari pentru cele 320 milioane de titluri puse în vânzare ar putea fi unul ridicat având în vedere riscurile care înconjoară această investiţie. "În pofida titlurilor spectaculoase şi a entuziasmului general, riscurile asumate de investitori ar putea fi mult mai mari decât potenţialul de creştere al acţiunii companiei, spune documentul Admiral Markets remis redacţiei. Riscurile indicate în chiar cele 40 de pagini ale prospectului de emisiune, aşteptările nerealiste privind consumul din China şi perspectivele de creştere ale companiilor, mediatizarea excesivă a exerciţiului de piaţă şi riscul politic sunt principalele elemente pe care ar trebui să le aibă în vedere investitorii.

China: PBOC injectează 81 miliarde de dolari în cele mai importante instituţii financiare

Banca Populară a Chinei (PBOC) a injectat lichidităţi în valoare de 500 miliarde de yuani (81 miliarde de dolari) în principalele instituţii financiare ale ţării, potrivit Reuters, un indiciu că autorităţile îşi sporesc eforturile de stimulare a creşterii economiei. Un director chinez de bancă, a anunţat că PBOC va pompa 100 miliarde de yuani în fiecare dintre cele cinci bănci importante din China, printr-o facilitate de creditare standard, sub forma unui împrumut pe trei luni, notează Wall Street Journal. PBOC a lansat facilitatea de creditare standard în 2013 pentru a suplimenta alte instrumente de politică monetară. "Credem că această decizie este menită să furnizeze lichidităţi pentru a preîntâmpina potenţialele deficienţe din sistemul bancar în următoarele săptămâni", a apreciat economistul chinez Jian Chang, de la Barclays Capital în Hong Kong. În trimestrul doi din 2014, PIB-ul Chinei, a doua economie mondială, a înregistrat o creştere de 7,5%, de la 7,4% în precedentele trei luni, au anunţat miercuri autorităţile de la Beijing.

SIE: Nu e niciun ofiţer sub acoperire la prezidenţiale

Vicepreşedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, a declarat, ieri, că serviciul a transmis comisiei, sub semnătura directorului Teodor Meleşcanu, un document din care reiese că nu există niciun candidat la prezidenţiale, ministru sau parlamentar care să fie ofiţer acoperit, relatează Mediafax. "A avut loc şedinaţa Comisiei de control şi supraveghere a SIE. Am primit un material din partea serviciului semnat de ministrul Meleşcanu prin care ni se comunică că nu există niciun fel de situaţie în care un candidat, ministru, parlamentar să fie ofiţer acoperit", a spus Sârbu. Întrebat dacă documentul transmis de SIE comisiei parlamentare de control atestă faptul că nu există un ofiţer acoperit în acest moment sau că nu ar fi existat în trecut, Sârbu a precizat că acest fapt este fără relevanţă. "Nu e relevant asta. Pe noi ne interesează doar ceea ce s-a spus", a precizat Sârbu.

Piedică în calea furturilor de acţiuni

200 de lei. Doar atât ar fi trebuit să plătească pentru a avea în siguranţă pachetul său de un milion de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) Aurel Marinescu, reclamant al unui furt pe piaţa de capital românească dacă ar fi fost în vigoare tarifele introduse astăzi de Depozitarul Central pentru restricţionarea de cont la cererea titularului. Acest serviciu a fost disponibil întotdeauna, însă surse din piaţă au declarat pentru Curierul Naţional că tarifele percepute pentru utilizarea acestuia erau prohibitive. Depozitarul răspunde la aceste mesaje ale pieţei şi, în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are trei sesizări ale unor persoane care reclamă furturi de acţiuni de către brokeri ai căror clienţi nici măcar nu erau, decide să faciliteze accesul la un serviciu care conferă o mai mare siguranţă deţinerilor de acţiuni.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Congresul PSD- un moment high- tech într-un partid de cefe late

Prin raportare la Statutul PSD, for suprem al partidului în materie de decizii, Congresul n-a avut loc. Ceea ce Victor Ponta ne-a vîrît pe gît sub această etichetă, plătind bani grei de publicitate televiziunilor de ştiri, a fost, practic, o lansare în stil american a candidatului la Preşedinţie. Acest moment se constituie într-o nouă dovadă că între Lege şi PSD e un divorţ de esenţă. Este de remarcat preocuparea noii echipe a PSD, conduse de Victor Ponta, de a oferi românilor imaginea unui partid modern, conectat la tehnologia secolului XXI lăsînd deoparte, la lada cu vechituri FSN-iste, şedinţele de partid mai mult decît lărgite care erau pînă cum manifestările PSD. Între iniţiativa candidtului Victor Ponta de a arăta românilor un Congres high-tech şi realitatea PSD e o prăpastie. Asemănătoare de cea dintre fantezia manualelor digitale pentru clasa întîi, care cer ca fiecare elev să aibă tabletă cu 3G şi realitatea unei ţări în care aproape jumătate dintre gospodării au W.C.-ul în curte sau în grădină.

Cheltuielile cu carburanţii, sponsorizările şi asigurările private pentru angajaţi, parţial deductibile în România

La nivel regional, România se numără printre statele care limitează cel mai mult deducerea anumitor cheltuieli, precum cele cu carburanţii, sponsorizările sau asigurările private pentru angajaţi, în timp ce state precum Ungaria, Cehia sau Slovacia acordă deduceri mai mari sau chiar în totalitate pentru aceste tipuri de cheltuieli. Cea mai mare diferenţă între România şi celelalte state din regiune se înregistrează în ceea ce priveşte asigurările private pentru angajaţi. În ţara noastră, asigurările de sănătate sunt deductibile în limita a 250 euro / angajat anual, iar asigurările pentru pensie pot fi deductibile în limita a 400 euro / angajat / an. Prin comparaţie, aceste cheltuieli sunt total deductibile în Polonia, Ungaria şi Cehia, dacă acest lucru este specificat în contractul de muncă al angajatului sau în Regulamentul Intern al companiei, în timp ce în Ucraina cheltuielile pentru asigurările private pentru angajaţi sunt complet nedeductibile.

Manualele digitale ar putea deveni istorie. Se reîntorc vechile abecedare?

Cei aproape 300.000 de copii care nu au manuale în acest moment şi nu pot avea mai devreme de o lună duc oficialii la măsuri disperate. Una dintre ele ar fi revenirea la vechile abecedare, însă nici ele nu vor putea fi gata imediat. În şedinţa de guvern de ieri premierul Victor Ponta i-a transmis ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să rezolve situaţia manualelor într-o săptămână. Termenul este însă prea scurt: numai pentru tipărirea cărţilor este nevoie de 10-14 zile. Soluţia alternativă propusă de premier este întoarcerea la manualele vechi, chiar dacă de anul acesta a fost introdusă o nouă programă şcolară. În plus, şi pentru tipărirea vechilor abecedare şi cărţi de matematică este nevoie de cel puţin câteva săptămâni.

JURNALUL NATIONAL

Ministrul Educaţiei ar putea fi demis. Ultimatum de la Victor Ponta

La începutul şedinţei săptămânale a Guvernului, în prezenţa presei, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să găsească până săptămâna viitoare o soluţie pentru rezolvarea problemei manualelor şcolare. "Dacă toate procedurile şi dacă toate contestaţiile nu se rezolvă, până săptămâna viitoare trebuie să găsiţi soluţia, chiar şi temporară. Înseamnă că şi anul acesta copiii vor învăţa după manualele vechi, cum au făcut-o şi până acum. Într-o săptămână vreau să informaţi Guvernul: ori se termină, reuşim să terminăm contestaţiile, ori, dacă nu, asta e pentru cei care au contestat şi pentru cei din politică care îi susţin, probabil că vom mai pierde încă câteva luni şi mergem pe manualele vechi. Dar, ideea că peste două săptămâni n-au copiii manuale mi se pare inacceptabilă şi vreau săptămâna viitoare să ne spuneţi exact care a fost soluţia pe care aţi găsit-o", i-a spus premierul ministrului Remus Pricopie.

România, condamnată definitiv la CEDO în dosarul Mineriadei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis azi că statul român trebuie să îi plătească 30.000 de euro Ancăi Mocanu şi 15.000 de euro lui Marin Stoica cu titlul de despăgubiri morale în cauza "Mocanu şi alţii împotriva României", relatează Agerpres. De asemenea, statul român va trebui să le plătească 2.200 de euro lui Mocanu şi Asociaţiei '21 Decembrie 1989' şi 9.868 de euro lui Stoica pentru cheltuieli de judecată, potrivit unei decizii a Marii Camere publicate miercuri de instanţa europeană. Cazul vizează ancheta şi durata procedurii ce a urmat represiunii violente a manifestaţiilor care s-au desfăşurat la Bucureşti în iunie 1990 împotriva regimului aflat la putere atunci, se menţionează în decizia CEDO. În timpul represiunii, soţul Ancăi Mocanu a fost împuşcat mortal, iar Marin Stoica a fost reţinut şi maltratat de poliţişti, se mai menţionează în textul citat.

NATIONAL

Boschetarii, noile offshore-uri ale demnitarilor corupti!

Sergiu Bahaian nu este primul infractor care a folosit metoda "Boschetarii", dar este cel mai celebru pentru ca isi facuse un obicei de a scapa cu totul de oamenii strazii, dupa ce ii folosea pe acestia pentru a face bani prin tot felul de inselaciuni. Dar si, bineinteles, pentru a ascunde implicit destinatarul final al sumelor astfel obtinute. Aceeasi "reteta a succesului", in fata carora inspectorii Fiscului se dovedesc de cele mai multe ori neputinciosi, a fost dezvoltata si de catre marii evazionisti arabi care deruleaza afaceri ilegale pe teritoriul tarii noastre. Si care obisnuiesc sa formeze "suveici" din sute de firme aflate pe numele unor conationali pe care ii platesc cu doar cateva sute de dolari si o noapte de distractie la Bucuresti pentru ca isi iau astfel faptele asupra lor.

Ponta face pe placul americanilor: Ordonanta traseismului, respinsa la ordin

Sa vezi si sa nu crezi! Camera Deputatilor (prima sesizata in acest caz) a votat, ieri, impotriva adoptarii ordonantei care le permite alesilor locali sa plece la alt partid, fara a-si pierde functia. Trantirea ordonantei cu pricina i-a socat pe multi alesi ai Puterii, care nici cu gandul nu gandeau ca ar fi posibil asa ceva. Calmi au ramas cei cativa care stiau dinainte cum se va desfasura jocul - in frunte cu premierul Victor Ponta. "Se va discuta si la Senat (Camera decizionala - n.r.), ma bucur ca trece de Parlament si se incheie discutia cu ordonanta", s-a multumit sa comenteze, deloc alertat sau iritat, Ponta, la finalul votului.

Teapa de 57 de milioane de euro prin subevaluarea RCA

Sistemul de despagubire RCA prin modalitatea "regie proprie" favorizeaza evaziunea prin reparatii in service-uri clandestine, cu lucrari proaste si piese din dezmembrari, iar statul pierde taxe si impozite in valoare de 57 de milioane de euro pe an. Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis o sesizare catre institutiile statului (Guvern, Ministerul Finantelor, Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor etc.) cu privire la fenomenul evaziunii fiscale aflat in crestere, in domeniul reparatiilor auto. Potrivit ASSAI, situatia este generata de anumite societati de asigurari care subevalueaza despagubirea RCA prin asa-numitul sistem "regie proprie".

SUA cere o zona-tampon intre Rusia si Ucraina

Statele Unite ar anula o parte a sanctiunilor impuse Rusiei, daca intre aceasta si Ucraina ar fi creata o zona-tampon. Potrivit unei surse din cadrul Administratiei Obama, aceasta doleanta este "cruciala" pentru Washington, ca sa inceapa un dialog constructiv cu Moscova. "Asteptam ca Rusia sa-si retraga toti combatantii si tehnica militara de pe teritoriul ucrainean si sa inceteze sa mai sustina grupari armate si mercenari", a spus sursa americana. Crearea unui control la frontiera ruso-ucaineana si restabilirea suveranitatii Ucrainei asupra frontierelor sale, cu o supraveghere permanenta din partea OSCE, ar putea anula o parte a sanctiunilor impuse Rusiei. Kremlinul a raspuns ca nu va accepta nicio conditie.

PUTEREA

Manualele şcolare, teatru între Pricopie, Ponta şi "prietenii" Ministerului Educaţiei

Întregul scandal al noilor manuale şcolare s-ar putea dovedi doar un teatru între Remus Pricopie, premierul Victor Ponta şi firmele care, an de an, îşi asigură bugetul de pe urma Ministerului Educaţiei. Ponta a anunţat că, în cazul în care toate contestaţiile la achiziţionarea noilor manuale nu vor fi soluţionate în termen de o săptămână, ministerul condus de Remus Pricopie va cumpăra manuale retipărite. Exact ceea ce îşi doresc firmele ce contestă în acest moment licitaţia. Editurile ce se opun acum licitaţiei Ministerului sunt cele care au cele mai multe manuale în şcoli şi ar scoate bani din retipăriri şi din comercializarea materialelor auxiliare. Firmele care au tras anual bani de la Ministerul Educaţiei vor monopol sau retipăriri. Guvernul le face pe plac. Ministerul Educaţiei are deja pregătit bugetul pentru achiziţionarea retipăririlor, 4,5 milioane de euro, ca şi anul trecut.

Scandal la cadastru. Firmele acuză Guvernul că a băgat ilegal taxe noi

Guvernul Ponta a dublat taxele pentru cadastru şi înscrierea în Cartea Funciară. Manevra este cu atât mai perversă cu cât se fac pregătirile pentru realizarea cadastrului general al României. Directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Marius Arthur Ursu, neagă, dar practica o dovedeşte. Dublarea taxelor a scăzut numărul înregistrărilor la oficiile de cadastru cu 10% de la 1 septembrie. Ordinul directorului general nr. 700/2014 a creat confuzie, derută şi revoltă la oficiile de cadastru din ţară. De la intrarea în vigoare a noilor reglementări, au avut loc două videoconferinţe între ANCPI şi firmele de cadastru din ţară. Intrat în vigoare la 1 septembrie 2014, noul ordin aduce câteva obligaţii suplimentare pentru topografii care execută lucrări de înregistrare în Cartea Funciară şi de cadastru. Ei sunt obligaţi să ceară de la oficiile de cadastru Cartea Funciară Colectivă şi să facă fotocopii. Toate acestea înseamnă costuri duble şi timp de execuţie cu cel puţin două săptămâni mai mare.

Turcia: Recep Tayyip Erdogan neagă că ar fi sprijinit terorismul islamic

Şeful statului turc, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a respins miercuri acuzaţia că Ankara ar fi acordat sprijin Statul Islamic din Siria şi Levant. Oficial turc a dat asigurări că ţara sa se opune terorismului. New York Times şi Newsweek au acuzat Ankara că a acordat sprijin militar grupărilor islamiste care acţionează în Siria şi a tolerat recrutarea de luptători. Potrivit informaţiilor furnizate de experţii occidentali, aproximativ 1.000 de turci luptă alături de Statul Islamic. Organizaţia teroristă controlează regiuni din Siria şi Irak, fiind în război deschis cu guvernele acestor ţări.

"Ţeapă" de milioane de euro la Ultra Pro Computers

"Afacerea" Ultra Pro Computers, încheiată cu faliment în 2010, a bubuit abia acum, după patru ani. Încă din 2009, media financiară anunţa prăbuşirea răsunătoare a uneia din cele mai mari companii de retail IT&C. La aceea dată, principala problemă a K Tech, deţinătoarea firmei amintite, o reprezentau datoriile neachitate la bănci şi furnizori, de aproximativ 15 milioane de euro. Conform procurorilor DIICOT, firma deţinută de soţii Cristian şi Alina Fughină era dirijată către un faliment controlat, în urma căruia, atât partenerii de afaceri, dar şi statul român urmau să ia o ţeapă de proporţii. Practic, administratorii au continuat să achiziţioneze bunuri şi servicii, să vândă produsele, dar au încetat să plătească atât marfa livrată, chiriile pentru spaţii şi dările către stat, sub pretextul crizei economice. Banii din vânzări au fost sifonaţi prin firme off-shore. Apoi au declarat falimentul, datornicii, în frunte cu fiscul, urmând să recupereze praful de pe tobă.

ROMANIA LIBERA

CEDO: România trebuie să le facă dreptate victimelor MINERIADELOR. Investigarea crimelor contra umanităţii trebuie continuată

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, miercuri, că România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriada, subliniind obligaţia statului de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora. Marea Cameră a CEDO a făcut azi public verdictul în cauza Mocanu şi alţii împotriva României, constatând încălcarea de către România a articolelor 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990, anunţă APADOR-CH.

Fonduri pentru România, "deturnate" de Mircea Diaconu

Parlamentul European a aprobat, ieri, ajutorul acordat muncitorilor disponibilizaţi din România pentru a-şi găsi noi locuri de muncă. Raportul a fost votat cu 614 voturi pentru, 71 împotrivă şi 16 abţineri. Autorităţile române au cerut ajutor pentru o mie de lucrători disponibilizaţi de producătorul de oţel Mechel Câmpia Turzii şi de furnizorul său. Cele 3,5 milioane euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanţarea unor noi afaceri şi consultanţă pentru găsirea unui nou job. Aprobarea acestui raport a generat controverse între europarlamentarii români, după ce Mircea Diaconu (independent) a încercat să îşi asume meritele pentru reuşita operaţiunii. Însă, documentele oficiale ale Parlamentului European sunt destul de clare: Siegfried Mureşan apare ca raportor pe acest subiect. El l-a acuzat pe Mircea Diaconu că încearcă să îşi facă imagine pe seama acestui proiect.

Statul se bate cu chinezii ca să răscumpere acţiunile Enel vândute acum nouă ani

Nicolescu a afirmat că activitatea de distribuţie a energiei este considerată strategică de către statul român, mai ales în zona Dobrogea, ţinând cont de ceea ce se întâmplă în estul ţării. Ministrul a subliniat: "Nu încurajăm pe nimeni să depună oferta pentru cumpărarea distribuţiei din Dobrogea, mai ales că există interes din partea unor companii de stat româneşti". Statul doreşte să apeleze la dreptul de preempţiune convenit prin contractul de vânzare pentru a reintra în posesia acţiunilor vândute anterior. Enel se află deja în negocieri cu mai mulţi potenţiali cumpărători, favoriţii fiind chinezii de la State Grid Corporation of China. Reamintim faptul că, recent, o altă companie din aceeaşi ţară, China General Nuclear Power Corp (CGN), a fost aleasă de către Nuclearelectrica drept investitorul calificat pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, următoarea etapă fiind pe data de 24 septembrie, când compania asiatică va depune oferta.

ZIARUL FINANCIAR

Românii au dat buzna în fonduri mutuale investind 3 mld. de lei în opt luni

Fondurile mutuale au atras intrări nete record de 3 miliarde de lei în primele opt luni din acest an, semn că românii sunt tot mai preocupaţi de scăderea dobânzilor bancare şi de găsirea unor alternative mai profitabile de economisire. Averea totală a fondurilor mutuale locale a urcat în luna august la maximul istoric de 16,4 miliarde de lei, cu 27% mai mare decât la începutul anului. Mare parte din avansul activelor a fost alimentat de sumele noi de bani plasate de investitori în fonduri. "Există o tendinţă de deplasare a opţiunilor investitorilor dinspre produsele clasice de economisire, cauzată şi de scăderea randamentelor, către produse de investiţii cu un orizont de timp mediu, şi cu randamente mai atractive, dar fără un grad ridicat de risc, de tipul fondurilor cu investiţii în obligaţiuni şi instrumente cu venit fix", a spus Dan Nicu, directorul general al societăţii de administrare BRD Asset Management.

Grâul din Borcea, Cobadin sau Bechet merge în Djibouti, Etiopia şi Nigeria

Traderii multinaţionali de cereale reînnoadă legăturile de afaceri ale României cu Africa sub-sahariană, economii cu care România are legături economice aproape inexistente, dar reluate acum prin exporturile de grâu. Exporturile de grâu sunt singurele legături comerciale de mare valoare pe care România le are cu Djibouti, Etiopia sau Nigeria, ţări din Africa sub-sahariană, o regiune ce avea o poziţie strategică în planurile de diplomaţie economică ale Româ­niei din urmă cu două decenii. Acum legăturile sunt reluate prin intermediul vaselor pline de grâu românesc care acostează în porturile acestor ţări, care însă nu mai sunt umplute de firme româneşti, ci de multinaţionale. Spre exemplu, cele 77.000 de tone de grâu livrate în iulie în Djibouti înseamnă o rezervă pentru un întreg an pentru populaţia de 1 milion de persoane a micului stat de la Marea Roşie şi 10% din importurile totale ale acestei economii.

Agalopol, Citi: Investiţiile mari şi reglementările europene vor duce la consolidarea pieţei de custodie

Cristian Agalopol, director executiv al departamentului de custodie al Citi România şi Bulgaria, se aşteaptă la o consolidare a numărului de bănci-custode, acei gardieni ai banilor plasaţi de fondurile de investiţii pe bursă şi în titlurile de stat, având în vedere că aceste servicii necesită investiţii constante în infrastructură şi ajustări la schimbările din reglementările europene. Piaţa locală de custodie este dominată azi de marile bănci comerciale. Citi a devenit cel mai mare jucător din piaţă după preluarea businessului de custodie de la ING Bank, care s-a retras de pe acest segment anul trecut. Citi este activă pe piaţă alături de BRD, BCR, Raiffeisen Bank şi UniCredit. Alături de băncile locale, pe această piaţă activează şi marile bănci internaţionale specializate în astfel de servicii, precum Bank of New York Mellon, States Street, JP Morgan, Deutsche Bank, HSBC şi UBS care apelează la serviciile custozilor locali în numele clienţilor internaţionali pentru tranzacţiile cu titluri de stat şi acţiuni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb