Adevărul
• Statul va recepţiona curând cei 766 de metri care vor conecta "autostrada-muzeu" Gilău-Nădăşelu de restul Autostrăzii Transilvania
Publicaţia "Adevărul" susţine că va fi făcută pre-recepţia segmentului de şosea de la Gilău, care va conecta "autostrada-muzeu" Gilău-Nădăşelu, gata din noiembrie 2017, cu restul Autostrăzii Transilvania (A3), după cum informează Asociaţia Pro Infrastructura.
"Începem săptămâna cu o mică veste bună: aşa cum vedeţi din cadrele aeriene surprinse vineri, 14.09.2018, intrăm în linie dreaptă la Gilău, acolo unde constructorul (Tirrena Scavi) este foarte aproape de finalizarea celor 766 de metri care vor conecta "autostrada-muzeu" Gilău-Nădăşelu (gata din noiembrie 2017) de restul Autostrăzii Transilvania (A3).
Bancherul
• Autorităţile de supraveghere din Europa avertizează cu privire la riscul cu care ţara noastră s-a confruntat deja: creşterea abruptă a dobânzilor
Publicaţia "Bancherul" scrie că riscurile de creştere abruptă a dobânzilor, care determina o volatilitate mare a valorii activelor şi care cauzează pierderi investitorilor iminente şi ridicate, după cum se arată în raportul privind riscurile şi vulnerabilităţile din sistemul financiar european publicat în 11 septembrie 2018 de Comitetul reunit al autorităţilor de supraveghere europene (EBA, EIOPA, ESMA).
"Pieţele financiare au trecut printr-un nou episod de volatilitate în prima jumătate din 2018, cu perioade de scăderi abrupte ale preţurilor acţiunilor şi creşteri substanţiale a dobânzilor la titlurile de stat şi obligaţiunile corporative. În plus, creşterea dobânzilor şi riscurile politice pot determina ieşiri de capitaluri din economiile pieţelor emergente, cum s-a întâmplat în Turcia în luna august", se arată în raportul citat.
De asemenea, publicaţia este de părere că avem nevoie de un ROBOR mai stabil, după cum ne-a demonstrat atât criză din 2008 - când indicele de dobânda pentru lei s-a înălţat la cer în urmă atacului speculativ asupra leului, după cum susţine BNR, sau a evaporării lichidităţilor din piaţă, după cum s-au aparat investitorii sau bancherii - cât şi episodul din toamna anului trecut, când ROBOR-ul a crescut brusc de la 0,6% la peste 2% iar apoi a ajus la 3%, determinând BNR să includă la riscurile sistemice creşterea dobânzilor.
Cotidianul
• Tânăra magistratură joacă prost
Publicaţia "Cotidianul" consideră că tinerii judecători veniţi la concurs şi mobilizaţi de Cristi Danile şi Camelia Bogdan au descoperit "maturitatea" şi "profesionalismul" tocmai în faţa camerelor de luat vederi şi a ziariştilor chemaţi să arate o asemenea minune. Aşa s-a întîmplat şi la OUG 13, şi la 10 august, şi la Înalta Curte, unde echipa de zgomote aşteaptă cu clopote şi cu cătuşe.
Aşadar, marea descoperire a procurorului general este maturizarea şi profesionalizarea magistraturii, reprezentată prin cei mai grăitori reprezentanţi ai Binomului. Atât în CSM, cât şi în sala de judecată. Amândoi nu reprezintă decât eşecurile magistraturii si fidelii Binomului. Amândoi au fost împinşi în faâă când trebuia dată o replică sau o sentinţă. Despre cei doi, care sunt modelele magistraturii lui Augustin Lazăr (s-ar putea să ştie chiar mai multă carte decât el), nu am de zis nimic. Cine i-a văzut şi i-a ascultat s-a convins. După cum apariţiile lui Augustin Lazăr au convins despre anvergură şi calitatea personajului.
National
• Fifor convoaca CSAT-ul pentru ruşi
Publicaţia "Naţional" este de părere că deşi a reuşit să-l "decapeze" pe secretarul de stat Mircea Dusa, Mihai Fifor nu reuşeşte totuşi să scape şi de obsesia cu provocările ruşilor. Astfel că orice decizie s-ar lua la Moscova, indiferent dacă mai este otrăvit vreun spion sau că au loc manevre militare la vedere şi transmise live de posturile de televiziune din Federaţia Rusă, ministrul român al Apărării este oricum ferm convins că "Ţarul" Vladimir Putin nu mai are altă treaba decât de a-l provoca pe el!
Astfel că după ce s-a lăudat cu "rachetele balistice de la Deveselu" şi a anunţat public că va cumpără baterii de coastă "sa ne apere Litoralul", Mihai Fifor tocmai ce a comis-o din nou, din dorinţa prea mare de a drege busuiocul înarmării în faţa americanilor, după ce a comis-o atât de urât la adresa lor. Şi dacă tot este instrumentat ca la carte de ofiţerii de informaţii militare ai generalului Marian Hapau, poate şeful DGIA îi va spune că, fie şi în cazul în care chiar avea vreo fărâmă de informaţie privind provocările şi agresiunile Armatei Federaţiei Ruse la adresa ţării noastre, ministrul Fifor ar face bine să ceară convocarea CSAT-ului şi să prezinte acolo ce şi cum.