REVISTA PRESEI 18.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 octombrie 2012

ADEVARUL

PPE bate şaua PDL să priceapă iapa USL

Popularii europeni au votat ieri, la Bucureşti, un nou program politic, după ce ultimele schimbări fuseseră operate la congresul din Atena, în urmă cu 20 de ani. Şi-au ales o nouă conducere, însă şi-au reconfirmat liderul, iar în privinţa României au spus, în aproape toate limbile UE, că statul de drept nu poate fi pus la îndoială. Referirea e mai mult decât evidentă: criza politică din această vară a pus la grea încercare democraţia din România, iar intervenţia energică a instituţiilor europene a restabilit statul de drept. Mesajele-cheie s-au referit la ce va face PPE şi ce politici va susţine, la nivel politic, în timp ce economiile Europei sunt lovite de criză, cum va arăta viitorul candidat al popularilor europeni pentru conducerea Executivului de la Bruxelles.

Iarna 2013, mai scumpă cu 35% decât cea din 2012

Facturile pentru combustibili, agent termic, energie electrică şi degajarea nămeţilor de pe şosele vor creşte cu peste un miliard de euro în lunile reci din 2012-2013, faţă de aceeaşi perioadă din 2011-2012. Cantităţile de lignit, huilă, păcură, gaze, energie electrică şi agent termic necesare pentru ca România să traverseze cu succes sezonul de iarnă care va începe luna viitoare, comunicate recent de Ministerul Economiei, vor costa semnificativ mai mult decât cele utilizate în sezonul trecut. Per total, costurile cu energia ar putea ajunge la 4,5-4,7 miliarde de euro, faţă de 3,5 miliarde de euro în 2011-2012. Adăugăm aici şi costurile cu deszăpezirea şi cu sarea ce se va împrăştia pe drumuri, estimate de Compania Naţională de Autostrăzi la 95 de milioane de euro (cu două milioane de euro mai mult decât anul trecut) şi avem un total al costurilor de aproape 4,9 miliarde de euro numai cu încălzirea şi deszăpezirea României.

Ponta, la mitingul USL: Vă aştept în 9 decembrie să-l batem încă o dată pe Băsescu!

USL şi-a lansat, pe Arena Naţională, candidaţii la alegerile parlamentare, în prezenţa liderilor formaţiunilor componente. Evenimentul a avut loc concomitent cu Congresul PPE, desfăşurat la Palatul Parlamentului. Crin Antonescu: "Sunteţi mai hotărâţi ca niciodată, mai uniţi ca niciodată. Acesta este mesajul pe care prezenţa voastră trebuie să o dea României şi Europei. Cineva spunea că încercăm să facem prin această întâlnire o demonstraţie de forţă şi prietenul nostru Daniel Constantin spunea nu. Ba da, vrem şi facem o demonstraţie de forţă! Cine vrea să conducă o ţară ca România trebuie să fie puternic şi noi demonstrăm că suntem puternici. Cine vrea să conducă o ţară ca România trebuie să ţină cont de nevoile şi libertăţile oamenilor şi voi ne vorbiţi despre asta.

Familiile din România au sărăcit cel mai mult în ultimul an

Averea medie a gospodăriilor româneşti a scăzut în ultimul an cu 36%, aceasta fiind cea mai mare prăbuşire a bogăţiei familiilor din toată lumea, potrivit studiului Credit Suisse - Global Wealth Report 2012. România este singura ţară din lume unde averea medie pe familie a scăzut, în ultimul an, cu mai mult de 30%. Acest indicator, bogăţia gospodăriilor, cuprinde averea totală, cu depozite bancare, acţiunile deţinute la diferite societăţi, dar şi proprietăţile imobiliare. Averea familiilor din România s-a prăbuşit la nivelul a două treimi din valoarea pe care o avea anul trecut, arată studiul Institutului de Cercetare al Credit Suisse. Asta s-a întâmplat, pe de o parte, din cauza cursului, adică a deprecierii leului, iar pe de altă parte, din cauza prăbuşirii preţurilor la imobiliare. Iar cum ţara noastră este una de proprietari de imobile, iar casele reprezintă cam tei sferturi din averea unei familii, nu este nicio mirare pierderea uriaşă înregistrată în ultimul an.

Care sunt semnalele că Germania cedează în faţa crizei de pe piaţa auto

Germania, care a evitat în acest an declinul pieţei auto din Europa, începe să cedeze în faţa crizei economice, relatează Bloomberg. Semnalele primite au venit de la Mercedes care oferă discounturi de 3.000 de euro la achiziţia modelelor companiei. De asemenea, Renault oferă un discout similar pentru modelul Megane, potrivit site-urilor auto germane, în timp ce ofertele Opel şi Ford Motor depăşesc 3.500 de euro în cazul automobilelor compact. Astfel, discounturile oferite luna trecută pe piaţa germană pentru vehiculele noi au fost în medie de 12,2%, cel mai ridicat nivel după 2010, potrivit publicaţiei Autohaus PulsSchlang. Stimulentele nu au reuşit însă să atragă cumpărătorii, astfel că vânzările auto din Germania au scăzut luna trecută cu 11%. Declinul pieţei germane, care reprezintă 25% din piaţa auto europeană, ar putea coborî vânzările de maşini din Europa din acest an la cel mai redus nivel după 1993.

CURENTUL

Războiul contrastelor: USL cu seminţe pe stadioane, ARD la masă cu liderii Europei

Trecând peste rivalităţile politice interne, cele două evenimente cu o bogată încărcătură politică au contrastat de la un cap la altul şi mai ales au arătat modul la care liderii noştri politici îşi doresc să facă politică pe viitor. Ancoraţi în trecut sau privind spre viitor. La nivel de stadion sau la nivel european. Chiar dacă liderii USL şi-au propus ca prin număr să-i umbrească pe adversarii de ARD, toată desfăşurarea de ieri va rămâne la nivel macro şi pe termen mediu-lung un eşec pentru social-democraţii lui Ponta şi pentru liberalii lui Crin Antonescu. Dacă USL şi-a propus să vină cu cantitatea, ajutându-se de peste 70.000 de simpatizanţi transportaţi la Bucureşti cu 1.200 de autocare de tipul "ratelor" care fac naveta între Feteşti şi Cernavodă, liberal-democraţii şi aliaţii lor politici au venit la Bucureşti cu crema conducătoare a Europei şi a lumii civilizate, cea la care aspiră şi România de mai bine de douăzeci de ani.

CNADNR îl contrazice pe Ponta. Guvernul a tăiat peste un miliard de lei de la drumuri

Guvernul Ponta a văduvit bugetul Transporturilor de 1,25 miliarde lei, deşi în declaraţii publice premierul neagă acest lucru. Întrebat, marţi, de ce au fost tăiate fondurile destinate investiţiilor, Victor Ponta a răspuns furios : "Nu este adevărat! N-am tăiat niciun leu de la drumuri şi de la fonduri europene". Mai mult, prins pe picior greşit, Ponta s-a răstit la ziarişti: "De la ce investiţie am tăiat? Ia stai, că încep să mă supăr acuma. Ia zi, de la ce investiţie am tăiat?", s-a adresat Victor Ponta jurnalistului care i-a pus întrebarea legată de tăierea fondurilor pentru investiţii. Ponta minte însă din nou( pentru a câta oară?).CNADNR a transmis, la solicitarea HotNews, o listă cu proiectele de infrastructură oprite printr-un ordin al Ministerului Transporturilor emis în urma rectificării bugetare.

CURIERUL NATIONAL

Reactoarele 3 şi 4 rămân doar pe hârtie

Rodin Traicu (MECMA): Am invitat CEZ, RWE, Iberdrola, GDF Suez la discuţii pentru reluarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. CEZ: Noi am fost foarte interesaţi de proiect, dar am renunţat pentru că statul a tot schimbat datele. Companiile ezită să se mai implice din cauza nenumăratelor modificări ale strategiei nucleare şi acţionariatului. După nouă ani de discuţii privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, şase ani de la elaborarea primelor acte normative şi trei de la înfiinţarea companiei de proiect EnergoNuclear, toate Guvernele care s-au succedat n-au putut întocmi o singură strategie nucleară clară şi coerentă, în urma căreia investitorii să fie păstraţi sau măcar atraşi, iar obiectivul final, ridicarea celor două obiective, să fie atins.

Chiţoiu promite că luni se reia producţia la Oltchim

Victor Ponta i-a amintit ieri ministrului Economiei că trebuie să rezolve problemele combinatului pentru a rămâne ministru. Ministrul l-a asigurat pe premier că până la sfârşitul săptămânii se va acorda lichidarea pe luna august, iar săptămâna viitoare, jumătate din luna septembrie.

Pensionarea nu mai reprezintă o opţiune pentru muncitorii cu vechime

În perioada 2000-2010, procentul oamenilor peste 55 de ani care ocupă forţa de muncă în toate cele 27 de state membre ale UE a crescut cu excepţia Portugaliei şi României. Creşterea vârstei de pensionare înseamnă, de asemenea, creşterea şomajului în rândul tinerilor, lucru ce ar putea declanşa un conflict între generaţii. În timp ce mulţi economişti spun că creşterea muncitorilor bătrâni în câmpul de muncă nu reduce oportunităţile de angajare pentru tineri, amânarea pensionării a devenit o problemă politică pentru cei care spun altfel, mai ales că şomajul în rândul tinerilor în UE depăşeşte 20%.

Ministerul Economiei vrea să o numească pe Daniela Lulache director interimar la Nuclearelectrica

Ministerul Economiei propune ca Daniela Lulache, fost director general al Fondului Proprietatea, să preia temporar funcţia de director general al producătorului de electricitate Nuclearelectrica, în condiţiile în care compania are deja un şef interimar. Propunerea va fi discutată în AGA Nuclearelectrica programată pentru 26 octombrie, se arată într-un convocator publicat pe site-ul Nuclearelectrica. Lulache ar urma să fie şefă la compania de stat până când va fi selectat un manager profesionist. Lulache a fost revocată de la conducerea Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea în decembrie 2009, în locul său fiind numit Ionuţ Popescu. Ea a primit în 2009 de la FP indemnizaţii, bonusuri şi compensaţii de 1,86 milioane lei.

Samsung vrea să producă energie solară în România

Conglomeratul sud-coreean Samsung vrea să construiască în România parcuri solare pentru producţia de electricitate şi analizează posibilitatea de a investi în judeţul Giurgiu, a declarat miercuri Park Robyug, ambasador pentru energie şi resurse în Ministerul coreean pentru Afaceri Externe şi Comerţ, scrie Mediafax. Samsung analizează două locaţii pentru construcţia a două parcuri solare în judeţul Giurgiu, a declarat Robyug, prezent la Bucureşti la o conferinţă pe tema energiilor regenerabile. Cele două proiecte ar însuma o capacitate instalată de 45 MW. Grupul a derulat proiecte similare în Bulgaria, nu şi în România, până în prezent.

EVENIMENTUL ZILEI

Spiritul Bruxelles-ului vs. miting USL marca Goebbels

Palatul Parlamentului nu i-a mai găzduit ieri pe deputaţi şi senatori, ci pe popularii europeni, care au avut prima zi de Congres. Cum au sosit delegaţii din 27 de ţări, măsurile de siguranţă luate de gazde au fost drastice. Accesul în clădire s-a făcut pe la o singură intrare şi ba s-a folosit liftul, ba nu. Acum se urca pe scări, acum nu. Un cameraman de la ProTV a fost practic luat pe sus pentru că filma pe unde nu ar fi avut voie, i s-a smuls ecusonul de la gât şi a fost scos afară din clădire.

Fiica Iuliei Timoşenko, primită de Băsescu

Preşedintele s-a întâlnit ieri cu Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier al Ucrainei, întemniţată în urma unui proces catalogat de UE drept politic. Preşedintele Traian Băsescu a primit-o ieri, la Palatul Cotroceni, pe Evghenia Timoşenko, fiica în vârstă de 31 de ani a fostului premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, condamnată, în octombrie 2011, la şapte ani de închisoare, pentru abuz în serviciu. Uniunea Europeană a criticat sentinţa catalogată ca fiind una politică. Între aprilie şi mai 2012, fostul premier ucrainean s-a aflat în greva foamei. La începutul întâlnirii cu Evghenia, şeful statului şi-a exprimat "suportul total" faţă de Iulia Timoşenko, căreia i-a transmis sincera sa solidaritate.

JURNALUL NATIONAL

Lansarea candidaţilor USL. "Băsescu este ultimul comunist al Europei, ultimul securist al Europei, nu trebuie să-l schimbăm doar pe el, dar şi sistemul pe care s-a sprijinit"

Crin Antonescu: Sunteţi mai mulţi ca niciodată, sunteţi mai hotărâţi ca niciodată, suntem mai uniţi ca niciodată. S-a zis că încercăm să facem din această întâlnire o demonstraţie de forţă. Prietenul meu, Daniel Constantin, zicea că nu facem asta. Eu cu drag îl contrazic. Da, facem o demonstraţie de forţă. Cine vrea să conducă o ţară ca România trebuie să fie puternic, iar noi demonstrăm că suntem puternici. Vrem să facem o demonstraţie de forţă care nu intimidează pe nimeni, dar încurajează pe toţi românii. Da, USL e suficient de puternică pentru a conduce România spre bine. S-a zis că PDL este la Palatul Parlamentului cu Europa şi USL la Arena Naţională cu poporul. Este adevărată doar a doua parte. Prima parte nu e adevărată.

Congres PPE la Bucureşti. Băsescu, ploconeală în faţa lui Merkel: "Mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat"

Preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit miercuri cancelarului german, Angela Merkel, pentru sprijinul acordat instituţiilor române pentru a rămâne "pe poziţii" pe durata evenimentelor din această vară. "Doamnă cancelar, mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat pentru ca instituţiile noastre să rămână pe poziţii pe durata evenimentelor din această vară, să reziste teribilelor presiuni politice care au avut loc în această vară. Mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat instituţiilor noastre să rămână pe poziţii într-un moment dificil", i-a transmis Băsescu lui Merkel.

Soros dă soluţia salvării UE şi a monedei unice: Germania să părăsească zona euro!

Evoluţia crizei datoriilor suverane în zona euro este ca un 'coşmar' şi ameninţă nu doar integritatea uniunii monetare, ci şi pe cea a Uniunii Europene în ansamblul ei, consideră cunoscutul finanţist american George Soros, în opinia căruia, salvarea poate să vină de la Germania, în cazul care aceasta ar fi dispusă să părăsească zona euro, potrivit Reuters. 'Există pericolul real ca euro să distrugă UE. Există o variantă de rezolvare a acestei probleme, care presupune oricât de paradoxal ar părea ieşirea Germaniei din uniunea monetară. Berlinul ar putea să facă un astfel de sacrificiu în interesul general al Uniunii Europene şi al ţărilor cu datorii, în particular', a spus luni Soros, la forumul National Association for Business Economics.

NATIONAL

Nevasta ministrului Chitoiu, in "Caracatita asigurarilor"

Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor, al carei presedinte a fost revocat din functie in urma cu doua zile, dupa dezvaluirile facute de "National", este un paradis al afacerilor personale care se imbina armonios cu functiile platite regeste. In documentele oficiale care se afla pe site-ul Guvernului, ministrul Chitoiu marturiseste ca este actionar fondator al Companiei de Asigurare-Reasigurare Exim Romania SA (sau CARE - ROM SA) si ca sotia sa detine actiuni la companiile BCR Asigurari SA si BCR Asset Management SA. Numai ca Laura Chitoiu, consoarta ministrului, nu este doar o simpla actionara a unor firme care produc milioane de euro din asigurari, ci este si sefa la CSA.

Barosso si Merkel, programati sa-l bruieze pe Ponta

Gazda a Congresului PPE din acest an, fosta "Casa a poporului" mioritic a fost asaltata de europenii din aproximativ 40 de tari. Incremenit in proiectul suspendarii lui Traian Basescu, Ghise s-a prezentat, neinvitat, ieri dimineata la Parlament, imbracat tematic. Respectiv cu un tricou inscriptionat "7.403.836 Romanians Dismissed Basescu" pe fata si "The people are sovereign" pe spate. Dupa discursurile de deschidere, tinute de Wilfried Martens (presedintele PPE) si Joseph Daul (liderul europarlamentarilor populari), lucrarile s-au desfasurat tihnit pana la venirea vedetelor Congresului, Angela Merkel si Jose Manuel Barosso. Odata cu cei doi si-a facut aparitia si Traian Basescu, ceea ce inseamna ca momentul de varf al zilei a coincis, la Parlament, cu debutul spectacolului USL-ist, confirmind adtfel intentia pedelistilor de a bruia discursul lui Victor Ponta.

Ponta: Basescu, ultimul comunist si securist al Europei

In timp ce "austeritatea" s-a instalat in Palatul Parlamentului, pe Arena Nationala a dat navala populismul. Sub forma de 60.000 de uselisti, cu liderii lor in frunte. USL si-a propus sa-i umileasca pe democrat-liberali, organizand un spectacol politic de amploare. In parte le-a reusit, daca vorbim strict de numarul mare de participanti. In rest, dintr-o lansare de candidati, sindrofia uselista s-a transformat intr-o manifestatie anti-Basescu. Iar tonul a fost dat de Victor Ponta, care a decretat: "Basescu este ultimul comunist si securist al Europei. Trebuie sa-l schimbam nu doar pe el, ci si sistemul care l-a mentinut la putere in acesti ani".

Petrom a invins! Romania va exporta gaze din 2013!

In sfarsit, mai marii OMV si-au vazut visul cu ochii. Dupa ce Presedintia Romaniei a respins legea care interzicea exportul de gaze, acesta va fi posibil incepand din 2013. Ar mai fi de rezolvat cateva detalii tehnice, cum ar fi conductele prin care sa se exporte gazul respectiv, dar acestea nu mai sunt o problema, cel putin nu pentru OMV Petrom, care si-a facut si centrala elecrica pe gaze (ca daca tot e stapana pe hidrocarburile tarii, de ce n-ar folosi si gazele, care ii vin oricum aproape gratis, pe sonda).

Oltchim asteapta un "maruntis" de 20 de milioane de euro

Guvernul supraliciteaza ajutorul pentru Oltchim la dublu sau nimic, si-l salta de la zece milioane de euro la 20 de milioane de euro, doar sa fie de acord UE. O delegatie a Ministerului Economiei a mers ieri la Bruxelles in special pentru a negocia acest ajutor de stat, pentru repornirea comnbinatului valcean. Guvernul a infiintat, impreuna cu bancile si alti mari creditori ai Oltchim, un Comitet pentru Stabilizarea Financiara a combinatului. Acesta se va ocupa de repornirea combinatului, plata salarilor, recuperarea creantelor si plata datoriilor.

Alpha Bank a cumparat Emporiki Bank cu un euro

Alpha Bank a cumparat de la Credit Agricole divizia greceasca a Emporiki Bank, la pretul simbolic de un euro. Potrivit precizarilor Credit Agricole, tranzactia urmeaza sa se finalizeze pana la 31 decembrie, in functie de obtinerea autorizatiilor din partea autoritatilor elene. Credit Agricole a injectat anterior 2,3 miliarde de euro la Emporiki Bank, iar suma va creste la 2,85 miliarde de euro si va subscrie si o emisiune de obligatiuni de 150 milioane de euro, ce vor fi lansate de Alpha Bank. Obligatiunile vor putea fi schimbate cu actiuni Alpha Bank, in functie de anumite conditii si la initiativa Credit Agricole.

Obama: "Tii cu bogatii!". Romney: "SUA au ajuns in situatia Greciei!"

A doua dezbatere intre Barack Obama si Mitt Romney s-a lasat cu acuzatii dure din partea amandurora, iar in final, actualul presedinte a fost declarat invingator la puncte. La precedenta confruntare cu Romnney, Obama iesise cam sifonat, dar la dezbaterea de marti seara, actualul presedinte si-a luat revansa.

PUTEREA

"Schema Voiculescu" le vine mănuşă parlamentarilor penali. Fură şi fugi

Un parlamentar USL a folosit ieri schema inventată de Dan Voiculescu pentru a evita o sentinţă de condamnare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dosarul privind Complexul Energetic de la Turceni în care este implicat fostul deputat Mugurel Surupăceanu se va judeca la Tribunalul Gorj, după ce ÎCCJ şi-a declinat competenţa ca urmare a demisiei acestuia din Parlament, săptămâna trecută. Folosind această tactică, toţi parlamentarii, dacă legislaţia nu se modifică, se vor putea juca cu Justiţia de-a şoarecele cu pisica până li se vor prescrie faptele. Adică, se apropie pronunţarea la Înalta Curte, demisionează din Parlament şi dosarul se întoarce la instanţa de fond. După care nimeni nu-l împiedică să candideze din nou pe locul vacantat. Şi tot aşa.

Cea mai mare bancă vrea să-şi protejeze clienţii de riscuri. BCR nu mai dă împrumuturi în valută

După ce a anunţat că va acorda credite în lei prin Programul "Prima Casă" şi că va finanţa companiile doar în moneda în care acestea încasează, ieri, Banca Comercială Română (BCR)a anunţat că renunţă la acordarea creditelor în euro. Mai precis, banca se va încadra în directivele BNR şi va acorda doar împrumuturi în lei, excepţie făcând cei care încasează, demonstrabil, veniturile în euro. Contrar, în lipsa unor obligaţii legale, restul băncilor comerciale nu se grăbesc să limiteze accesul la împrumuturile în valută.

Pentru a deveni City Airport, Aeroportul Băneasa necesită investiţii de 15 milioane de euro

Costul estimativ al lucrărilor de modernizare pentru celelalte trei corpuri de clădire ale Aeroportului Băneasa, astfel încât acesta să devină pe deplin City Airport, va depăşi 15 milioane de euro, a declarat directorul de Comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache. Acesta a explicat că, în ceea ce priveşte Băneasa, conceptul de City Airport deja a fost demarat, iar în decembrie 2011 a fost redeschisă Aripa C a terminalului, care a fost reintrodusă în circuitul operaţiunilor printr-o modernizare ce a durat 40 de zile şi care s-a realizat cu o investiţie de circa 2,4 milioane de euro.

ROMANIA LIBERA

ARD şi USL, în luptă pentru legitimitate europeană

În timp ce liderii Partidului Popular European, printre care s-au numărat preşedintele Comisiei Europene, José Barroso, şi cancelarul german, Angela Merkel, erau reuniţi la Palatul Parlamentului la congresul statutar, pe Arena Naţională se desfăşura mitingul USL, la care participau liderul socialist Serghei Stanişev şi cei liberali Guy Verhofstadt şi Graham Watson. Practic, cele două forţe politice din România, ARD şi USL, au încercat ieri să demonstreze electoratului, în pragul alegerilor, că beneficiază de o puternică susţinere europeană.

Gafa lui Ponta

În ceea ce priveşte legitimitatea morală şi cine reprezintă cu adevărat viitorul Europei, Victor Ponta a comis aseară o gafă de proportii care ilustreaza cu ironie o anumita demagogie a discursului sau. Ponta l-a calificat pe Băsescu drept "ultimul comunist şi securist din Europa". Alături de el se afla insa in acel moment, Serghei Stanişev, fost nomenclaturist de vârf al Partidului Comunist Bulgar şi colaborator al fostei Securităţi, dovedit ca atare de echivalentul bulgar al CNSAS.

Polul budelor din Europa. Judeţul Olt. Tehnici strămoşeşti de construcţie a budei, golire şi strămutare

România este "polul budelor" din UE, iar Oltul este, conform datelor preliminare ale ultimului recensământ, judeţul cu cele mai multe locuinţe fără baie în casă. Prin deducţie logică, se poate spune că acest judeţ este polul budelor din UE în Olt, 70% din gospodării au WC-ul în curte. Pe baza cifrelor statistice, RL a dat o raită prin judeţ, să afle de la ­"olteni în carne şi oase" ce tip de toalete folosesc în localităţile fără canalizare şi ce obiceiuri sanitare au pentru a nu-şi transforma "budele" în focar de infecţie.

"Ia uite, dom'le, ca pe vremea lui nea Nicu!" Cum au văzut bucureştenii mitingul USL de pe National Arena.

Mitingul USL de ieri, pentru lansarea propriilor candidaţi la parlamentare, a deschis noua "eră" a manifestaţiilor politice pe Arena Naţională. "Ia uite, dom'ne, la fel ca pe vremuri!", exclamau ieri oamenii care locuiesc în preajma Arenei Naţionale. Coloane de manifestanţi treceau pe strada Maior Coravu, dinspre Şoseaua Mihai Bravu. "Tot pe aici treceau manifestanţii şi pe vremea lu' nea Nicu", zice lumea din zona asta. Oamenii credeau că dacă fostul stadion "23 August" a fost şters de pe faţa pământului, cu el au fost îngropate şi mitingurile politice.

ZIARUL FINANCIAR

Noii şefi numiţi de politicieni la CNVM învaţă abecedarul bursei la locul de muncă

Scandalul brokerului fugar Cristian Sima, fost şef al Bursei din Sibiu, a scos la iveală cât de vulnerabilă este piaţa de capital supravegheată şi reglementată de persoane cu diplome de inginer metalurgist, agronom sau biolog, numite pe criterii politice. Imaginea pieţei de capital a fost zdruncinată de cazul Cristian Sima, iar reacţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, autoritatea de supraveghere şi reglementare, pentru restabilirea încrederii investitorilor a fost palidă în com­pa­raţie cu prejudiciile de imagine cauzate de confuzia apărută în public că bursa ar fi doar un cazinou sau o schemă Ponzi. Reacţia Comisiei a constat în declanşarea unei investigaţii începând de joi, 11 octombrie, la sediul societăţii de brokeraj WBS România şi anunţul public că WBS Holding, societatea înregistrată în Insulele Virgine prin care au tranzacţionat clienţii lui Sima pe pieţele externe, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa.

SCANDAL de proporţii: De ce a rupt NIKE contractul cu fostul CICLIST Lance Armstrong după 10 ani de colaborare

Firma americană de echipament sportiv Nike a anunţat, miercuri, că a rupt contractul cu fostul ciclist Lance Armstrong, iar acesta a abandonat preşedinţia asociaţiei Livestrong, care luptă împotriva cancerului, informează AFP. Nike şi-a motivat decizia prin faptul că dovezile de dopaj în cazul Armstrong sunt extrem de clare. "Probele în cazul de dopaj al lui Lance Armstrong sunt foarte clare. Cu mare tristeţe anunţăm rezilierea contractului, după zece ani în care am fost înşelaţi", se arată într-un comunicat al firmei sportive. Cu toate acestea, Nike şi-a arătat disponibilitatea de a continua să sprijine Fundaţia Livestrong, fondată de fostul ciclist american. Lance Armstrong şi-a anunţat, miercuri, demisia din funcţia de preşedinte al Fundaţiei Livestrong.

De ce am acceptat să fiu administrator la Tarom? Dan Pascariu

În februarie 1994, când am fost schimbat din funcţia de preşedinte al Băncii Române de Comerţ Exterior (BRCE), mi-am spus că nu voi mai accepta niciodată o poziţie la stat. Schimbarea mea din funcţie era de aşteptat, atâta timp cât refuzam să administrez banca la fel ca pe o agenţie guvernamentală. Din păcate, ceea ce a urmat mi-a dat dreptate. După trei ani, BRCE, devenită între timp BANCOREX, şi-a dat obştescul sfârşit, sub povara uriaşelor credite neperformante acordate cu largheţe statului şi unei clientele politice puse pe căpătuială, obligând statul să preia pierderile la datoria publică. Răspunsul la intrebarea din titlu are însă legătură cu curiozitatea şi provocarea. În primul rând, curiozitatea de a fi parte a unui nou proces de reformă structurală (impus, e adevărat, pentru a nu ştiu câta oară, cu greu, din afară!), dar care poate să aibă implicaţii majore în a face România mai performantă, cu consecinţe directe în creşterea Produsului Intern Brut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb