REVISTA PRESEI 18.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 octombrie 2016

ADEVARUL

Dacian Cioloş a lansat platforma "România la 100 de ani"

Dacian Cioloş s-a decis să intre în bătălia electorală într-o manieră care respectă şi promisiunea făcută înainte de a fi numit prim-ministru, dar dă curs şi speranţelor care s-au investit în el în ultimul an. Premierul a găsit calea de mijloc. El a lansat o platformă de guvernare la care îi invită să adere pe toţi cei care îi împărtăşesc viziunea despre modul în care ar trebui administrată ţara. Platforma, accesibilă la adresa de internet ro100.ro, îşi centrează mesajul pe aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 şi este formată din patru părţi: un mesaj explicativ în care premierul îşi justifică alegerea, cele 10 principii ale unei bune guvernări, ce trebuie făcut în primele 100 de zile ale viitoarei guvernări şi, în sfârşit, un portofoliu de proiecte naţionale ce ar trebui realizate în termen mediu şi lung.

Ruşii testează arme radioelectronice

Ruşii au creat şi testat cu succes primele modele ale unei noi arme radioelectronice, care nu are analog lume, informează portalul Sputnik. Un anunţ în acest sens a fost făcut joia trecută pentru RIA Novosti de către reprezentantul oficial al companiei "ArmHitech-2016". Primele modele ale noii arme radioelectronice au fost prezentate luna trecută, în cadrul unui eveniment cu uşile închise organizat de Ministerul rus al Apărării. Principala caracteristică a noii arme rezidă în capacitatea acesteia de a neutraliza tehnica inamicului fără a recurge la mijloace tradiţionale de distrugere. Mai exact, arma îşi atinge scopul folosing energia. "Este vorba de o acţiune fizică indirectă asupra aparaturii de bord a avioanelor, a dronelor. Totodată, arma neutralizează armamentul de mare precizie", a explicat reprezentantul oficial al "ArmHitech-2016".

UDMR cucereşte Moldova şi Ţara Românească

Teama că nu vor trece pragul electoral la parlamentare îi face pe cei din UDMR să pună pe listele lor şi politicieni cu experienţă de origine română, în circumscripţii în care practic nu există maghiari. Fostul şef al ANAF, Sebastian Bodu, ar urma să deschidă lista de Camera Deputaţilor de la Constanţa, potrivit unor surse politice. Intrarea unui partid în Parlament e condiţionată de obţinerea la nivel naţional a minimum 5% , iar calculele politice arată că UDMR riscă să nu fie prezentă dacă nu-şi mobilizează suficient electoratul.

Apartamentele vechi devin mai scumpe decât cele noi

Apartamentele vechi din unele oraşe din ţară sunt la mai mare căutare decât cele noi, astfel că preţul acestora a crescut semnificativ în ultimul an, depăşindu-l pe cel al noilor construcţii, arată un studiu publicat de specialiştii imobiliare.ro. Cea mai mare diferenţă de preţ între locuinţele noi şi cele vechi se întâlneşte în Cluj-Napoca, de altfel, oraşul cu cele mai scumpe apartamente din ţară. Preţul mediu al unui apartament vechi în Cluj-Napoca era la sfârşitul lunii septembrie de 1.261 de euro/metru pătrat, după o creştere de peste 10% în ultimul an, potrivit datelor portalului imobiliare.ro. Pe de altă parte, preţul mediu solicitat pentru un apartament nou din Cluj-Napoca era 1.174 de euro/metru pătrat, cu 87 de euro sub cel al unui apartament vechi.

Cum va fi reformată "Doi ş'un sfert"

Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă se va transforma în Unitatea de Protecţie Internă, cu personal militar, dar şi personal contractual civil, care va fi supus unor teste de integritate riguroase, pentru ca această structură să scape de stigmatul "Limuzina". Specialiştii atrag atenţia că succesul "rebrenduirii" va depinde de calitatea oamenilor care vor fi aduşi. Reorganizarea DIPI se va face printr-o ordonanţă de Guvern, care va fi supusă dezbaterii publice. Anunţul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache.

Al doilea om în stat trimite Codul Penal în vacanţă

Solicitarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a nu mai fi votată nicio cerere DNA până la alegerile parlamentare nu este susţinută de niciun partid parlamentar, nici măcar de PSD. Pentru declaraţiile sale, Tăriceanu riscă să fie sancţionat de Inspecţia Judiciară, sesizată de CSM pentru a verifica dacă a afectat independenţa Justiţiei.

DNA: Anchetă pentru o evaziune fiscală record la Murfatlar

Omul de afaceri George Ivănescu, cunoscut ca "Regele Vinului", a fost dus cu mandat la DNA într-un dosar privind fapte de corupţie şi evaziune fiscală cu prejudiciu de 600 de milioane de lei. George Ivănescu controlează indirect, alături de Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu şi de alte persoane, producătorul de vinuri Murfatlar România SA, unul dintre primii zece jucători de pe piaţa românească a vinurilor. Surse judiciare au arătat că peste 40 de persoane, printre care reprezentanţi ai societăţii Murfatlar, ai unor firme distribuitoare şi funcţionari de la ANAF, sunt vizate în această anchetă. Aceleaşi surse au arătat că în dosar s-ar cerceta modul în care Murfatlar ar fi încheiat contracte cu diverse societăţi. Mai exact, s-ar fi încheiat contracte pe termen lung ce nu conţineau preţul finit al produselor din must sau fermentaţie.

Macovei a câştigat procesul cu europarlamentarul Cătălin Ivan

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat procesul cu europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan. Fostul ministru al Justiţie l-a acuzat pe social-democrat de declaraţii mincinoase şi defăimătoare după ce Ivan afirmase că Macovei ar fi fost anchetată de o comisie de etică din Parlamentul European. Ivan va plăti acum, la finalul procesului, despăgubiri morale şi cheltuieli de judecată şi va trebui să publice în 3 ziare naţionale hotărârea definitivă şi irevocabilă care demonstrează că a minţit.

BANCHERUL

Cele două bănci despre care BNR spune ca riscă să intre in faliment

BNR a estimat ca in cazul conversiei in lei la cursul istoric a celor aproape 30.000 de credite in franci elveţieni (CHF) in valoare totala de 5,8 miliarde lei din sistemul bancar, băncile ar suferi pierderi de 2,4 miliarde lei, iar "doua bănci vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcţionării", de 8%. Cu cel mai scăzut nivel de solvabilitate si cu pierderi destul de mari in 2015, Piraeus Bank pare a fi una dintre cele doua bănci menţionate de BNR a fi in pericol de a nu-si mai putea continua activitatea in urma pierderilor cauzate de conversia creditelor in franci elveţieni. Credit Europe Bank, aflata pe locul 16 in topul băncilor, pare a fi cea de-a doua banca in pericol de a deveni insolvabila din cauza conversiei creditelor in CHF, in condiţiile in care banca avea la finalul anului trecut o solvabilitate de doar 17,19%.

CURENTUL

Nicuşor Dan anunţă că USR a strâns semnăturile necesare participării în alegeri

Nicuşor Dan, preşedintele USR, a anunţat luni pe contul sau de Facebook ca partidul a strâns cele 200.000 de semnături cerute de lege pentru ca USR sa poată intra in alegerile parlamentare din 11 decembrie. El le mai cere susţinătorilor sa strângă încă 20.000 de semnături "pentru a evita orice risc" la înscrierea in Biroul Electoral Central.

Primăria Capitalei a interzis marşul de susţinere a premierului Cioloş

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, duminică, la România TV, că Partidul Naţional Liberal a solicitat autorizaţie pentru organizarea unui miting de susţinere a Guvernului tehnocrat, numărul participanţilor fiind estimat la 50.000 de persoane. Ieri, Primăria Capitalei a respins cererea PNL după cum a anunţat Alina Gorghiu pe contul său de Facebook:

CURIERUL NATIONAL

Insolvenţa persoanelor fizice costă 81 mil. lei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) are nevoie de 314 angajaţi pe care îi va plăti cu 58 milioane lei din 2016 până în 2020 inclusiv. Pentru funcţionarea Direcţiei insolvenţă se vor achiziţiona bunuri şi servicii de aproape 23 milioane lei, printre care şi 10 maşini. Direcţia insolvenţă va avea un aparat central şi 42 de comisii de insolvenţă la nivel teritorial.

OMV Petrom transferă 19 zăcăminte petroliere on-shore din România

OMV Petrom anunţă transferul a 19 zăcăminte petroliere on-shore, a trei instalaţii pentru reparaţii capitale şi a echipelor aferente către Mazarine Energy România SRL, o subsidiară românească controlată integral de Mazarine Energy B.V., în schimbul unei sume ce nu poate fi divulgată. Se estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc la sfârşitul trimestrului IV din 2016, când Mazarine Energy România va prelua rolul de operator al zăcămintelor şi angajator al celor peste 200 de salariaţi ai OMV Petrom din prezent, se arată într-un comunicat al OMV Petrom. Cele 19 zăcăminte asigură sub 1% din producţia zilnică a OMV Petrom.

Putin a rămas pe întuneric când le spunea jurnaliştilor că sunt spionaţi

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, le-a spus jurnaliştilor ruşi acreditaţi la Kremlin că ar putea fi spionaţi de serviciile secrete americane, precizând că "sunteţi cu toţii obiecte de exploatare pentru serviciile secrete". Aflându-se într-o vizită în India, unde participă la summitul grupului de state BRICS, preşedintele Vladimir Putin le-a spus jurnaliştilor din delegaţia sa că "Statele Unite ascultă şi se uită peste tot", precizează Mediafax. În timp ce discuta cu jurnaliştii despre posibilitatea unui atac cibernetic al SUA la adresa Rusiei, Vladimir Putin a rămas pe întuneric şi cu microfonul tăiat câteva secunde. "Poate am spus ceva greşit", a glumit liderul de la Kremlin după ce a căzut lumina.

Producători de vin, în vizorul DNA

Mai multe percheziţii au avut loc ieri dimineaţă la firme şi persoane suspectate de fapte de corupţie şi evaziune fiscală, surse judiciare declarând pentru hotnews.ro că ar fi vorba despre mai mulţi producători de vin. Conform aceloraşi surse, prejudiciul estimat este de aproximativ 600 milioane lei. Potrivit unui comunicat remis ieri presei, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat ieri 28 de percheziţii în Capitală şi în judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova, într-un dosar ce vizează fapte comise în perioada 2010 - 2014, asimilate infracţiunilor de corupţie şi evaziune fiscală.

DirectOne a achiziţionat Neticity Telecom

Tranzacţie importantă pentru internauţii bucureşteni. Netcity Telecom, operatorul reţelei subterane pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, deţinut de grupul UTI al omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a fost preluat de grupul antreprenorilor Teofil şi Simion Mureşan. Tranzacţia depăşeşte 30 de milioane de euro, potrivit surselor din piaţa telecom, citate de B1TV. Patronul UTI, Tiberiu Urdareanu, nu a vrut sa spuna o cifra pentru tranzacţia prin care NetCity a ajuns la furnizorul independent de infrastructură de fibră optică pentru telecomunicaţii Direct One.

EVENIMENTUL ZILEI

Marian Munteanu polemizează cu Evenimentul zilei

Marian Munteanu neagă în totalitate faptul că ar fi colaborator al Securităţii, după ce Evenimentul Zilei a publicat, ieri, chiar în deschiderea ziarului, un articol în care prezintă în exclusivitate faptul că acesta ar fi avut legături cu Securitatea. Într-o emisiune de la televiziunea de ştiri B1 TV, Marian Munteanu a declarat că lucrurile prezentate în articolul din EvZ ar fi o fabulaţie ce este menită să tulbure apele înaintea campaniei electorale. În replică, Simona Ionescu, redactorul şef al Evenimentului Zilei, semnatara articolului, i-a transmis în direct că aceste informaţii se ştiau şi înainte de alegerile locale din acest an, dar că acestea ies la suprafaţa doar atunci când CNSAS-ul face verificări.

Civila DIPI moare şi lasă locul militarului UPI

Ministrul de Interne a dat publicităţii proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care reformează serviciul secret aflat în subordinea sa, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Dragoş Tudorache a anunţat că a optat pentru soluţia ca toate cadrele din noul serviciu - botezat Unitatea de Protecţie Internă - să fie încadrate potrivit legii cadrelor militare. Explicaţia oficială este că într- o unitate clădită pe reguli militare este mai multă disciplină, procedurile sunt mai clare. În proiect sunt mai multe schimbări, de la competenţele ofiţerilor de informaţii, siliţi să predea toate datele strânse în lucrări către unităţi cu care colaborează, la predarea interceptărilor telefonice Departamentului Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Traian Băsescu ar putea decide viitorul Guvern

Partidul Mişcarea Populară, condus de fostul preşedinte Traian Băsescu, ar putea să deţină "votul de aur" în Parlament pentru formarea viitorului Guvern, reiese din cel mai recent sondaj Avangarde. Propunerea PMP pentru funcţia de premier este Traian Băsescu. Un sondaj Avangarde realizat în perioada 5-12 octombrie dezvăluie că PSD are prima şansă să dea la iarnă prim-ministrul. Social- democraţii sunt cotaţi cu 38% din voturi la alegerile parlamentare, în timp ce aliaţii lor din ALDE ar intra în Parlament cu un scor de 6%. Împreună, cele două partide ar deţine 44% şi s-ar putea apropia de 50% din mandatele parlamentare în urma redistribuirii voturilor acordate partidelor care nu trec pragul electoral.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu a mediat o întalnire între Bica şi Kovesi

Traian Băsescu a recunoscut la un post de televiziune că le-a chemat în biroul său pe Alina Bica, şefa DIICOT la acea vreme, şi pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi pentru că între cele două ar fi existat un conflict. "In momentul în care am aflat că era o mare tensiune între procurorul-şef al DNA, doamna Kovesi, şi procurorul-şef antimafia, doamna Alina Bica le-am chemat pe amândouă procuroarele şefe, le-am atenţionat că nu e în regulă să intre în coliziune DNA cu DIICOT - şi îmi aduc aminte acum şi motivul aparent care era: arestarea comisarului Berbeceanu, pe care îl arestase DIICOT, se pare că DIICOT-ul local plătea o poliţă comisarului Berbeceanu..."

Cristian Buşoi: "Oamenii care sunt nemulţumiţi se vor îndrepta către USR"

Cu două luni înaintea alegerilor parlamentare, liberalii speră să recupereze diferenţa care îi separă de social-democraţi potrivit ultimelor sondaje. Liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, susţine că partidul are şi alte variante pentru fotoliul de premier, în cazul în care Dacian Cioloş refuză oferta liberalilor. Unul dintre primarii cu notorietate din teritoriu sau un fost ministru liberal ar fi soluţia de avarie pregătită de liderii PNL. În privinţa majorităţii parlamentare, liberalii par conştienţi că nu vor avea sorţi de izbândă fără sprijinul USR.

Frăţia contorului: metodă sindicală de umflat factura la energie

O parte din facturile umflate la energie se duce, din 2002, în conturile liderilor de sindicat din industrie. Fie că vorbim despre servicii de citire a contoarelor, relaţii cu clienţii, încasare etc, mereu avem de-a face cu firme ale sindicatelor şi contracte uriaşe oferite acestora de Electrica, Enel sau E.On. O singură astfel de firmă- căpuşă a beneficiat numai anul acesta de contracte de peste 120 de milioane de lei, fără TVA. Bani pe care îi plătim fiecare dintre noi. Electrica Furnizare SA a atribuit direct, pe 04.10.2016, un contract privind "servicii încasare, relaţii cu clienţii, activităţi suport şi anexe" în valoare de 2.571.622,55 lei, fără TVA. Metoda de încredinţare a fost motivată prin apariţia unei situaţii de urgenţă extremă, iar beneficiară este Allsys Energy SA Bucureşti, fosta Alt Univers Company 2002 SA.

Cum cheltuie Fiscul 10 milioane de euro aiurea

Corespondenţa ANAF cu contribuabilii înseamnă aproape un milion de scrisori expediate pe lună, iar costurile acestui mijloc rudimentar de comunicare se ridică la 10 milioane de euro pe an. Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, recunoaşte că statul mai degrabă pierde bani decât câştigă în urma acestei operaţiuni. Şeful ANAF a anunţat în cadrul unei emisiuni la Antena 3 că această situaţie anormală va fi remediată, iar instituţia va trece la sistemul informativ. Un om de afaceri din Gorj a atins un record în materie de notificări venite de la ANAF. Bărbatul a primit acasă nu mai puţin de 46 de înştiintări, toate în aceeaşi zi.

NATIONAL

SUA cer jupân prin selecţie naturală!

SUA par sa-si fi schimbat din start strategia privind tara noastră, preferând sa aibă un "jupân" drept unic partener de discuţii. Marea noutate este însă că emisarii Washingtonului ar fi primit ordine sa nu se mai bage in aceasta lupta, lăsând criteriul "selecţiei naturale" sa stabilească, cu victimele colaterale de rigoare, cine este cel mai puternic pentru a conduce România. Drept urmare, prinzând deja de veste de decizia pragmatică a "stăpânilor" de la Washington, şefi de servicii secrete si lideri politici s-au repezit deja să "fure startul" si sa-si anihileze căt mai repede rivalii, pentru a le creste şansele de a rămâne "in picioare" la apelul americanilor.

Cacealmaua guvernării Ciolos

Guvernul a luat-o la fugă. Nu exista un alt termen pentru a descrie ce se întâmpla in aceste zile la Palatul Victoria. Veleitarii din echipa lui Ciolos îşi dau demisiile pe capete si se îndreaptă spre PNL, unii, spre USR, alţii. De data aceasta, de mănă cu şefii lor mai pleacă si nişte secretari de stat, ca sa fie tacâmul complet. Nume care, oricum, nu spun nimănui nimic. Cu cei de dinaintea lor, o lista de anonimi cu CV-uri bogate in masterate si funcţii si care ar putea primi Oscarul pentru figuraţie. Culeşi de prin tot soiul de multinaţionale, de prin birourile de la Bruxelles, absolvenţi a tot felul de facultăţi.

A început nebunia anvelopelor de iarnă

Un comunicat al Politiei române transmis duminică le-a reamintit şoferilor că a cam sosit vremea sa treacă la cauciucurile de iarnă. Nu de alta, dar amenda merge intre 9 si 20 de puncte amendă, asta însemnând intre 1.125 si 2.500 de lei. Service-urile auto sunt luate cu asalt, cozi sunt pretutindeni, nu găseşti un atelier mai degrevat, toate sunt in focurile trecerii la cauciucurile de iarnă , caci gheata si poleiul nu par departe de a se instala pe şoselele din România. Cauciucurile second hand sunt cele mai cumpărate, costa intre 70 si 120 de lei, dar trebuie bine alese, cu profilul cât mai bine conturat.

DNA pune cep celei mai mari reţele de evaziune si spălare de bani

Domnia baronilor alcoolului e pe duca, in condiţiile in care DNA pare că de data asta vrea să pună cep deja celebrei scheme financiare a fraţilor Dobronauteanu si George Ivănescu prin care au păcălit statul cu sute de milioane de lei. Mai multe percheziţii ale DNA efectuate ieri privesc fapte din 2010-2014, despre care "National" a scris in exclusivitate. Ar fi vorba de o evaziune fiscala de vreo 600 de milioane de lei. Cu zeci de firme deţinute in mod direct si cu altele controlate prin intermediari, cu offshore-uri ascunse in Panama si Insulele Virgine, patronii Murfatlar - George Ivănescu, Cătălin Bucura si fraţii Emanuel si Şerban Dobronauteanu - derulează de ani buni o uriaşă schemă de rostogolire a datoriilor si de încasare frauduloasa a TVA de la stat.

PUTEREA

Mitingul PNL anunţat "neaprobat" de Gorghiu are undă verde de la Primărie

Un document obţinut de PUTEREA arată că mitingul PNL, organizat sâmbătă, 22 octombrie 2016, între orele 8 - 14, în Piaţa Victoriei, pentru susţinerea guvernului tehnocrat, a fost aprobat. Ce-i drept, documentul ("Protocol privind organizarea şi desfăşurarea adunării publice") poartă data de luni, 17 octombrie 2016. Ora nu este precizată, ceea ce mai lasă un mic "loc de întors" pentru Alina Gorghiu, preşedintele PNL, care a atacat-o pe primăriţa Gabriela Firea pe motiv că refuză aprobarea mitingului. Aceasta din urmă anunţase încă de duminică că mitingul a fost aprobat.

Proprietarii de păduri: Fie Guvernul minte, fie Garda de Mediu trebuie desfiinţată pentru ineficienţă

Marţi, 18 octombrie, la Palatul Patriarhiei, Aula Magna "Teoctist Patriarhul", se desfăşoară Congresul Naţional al Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România. Conducerea Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva (FPPPR), organizatoarea congresului, este în conflict deschis cu Guvernul Cioloş, pe care îl acuză de subminare a industriei lemnului, prin vehicularea unor cifre false referitoare la tăierile ilegale de păduri. Conform notelor de fundamentare a unor normative importante adoptate recent de Executiv, în ultimele 30 de luni s-ar fi tăiat, ilegal, păduri reprezentând o masă lemnoasă de 22 de milioane de metri cubi. Conform datelor comunicate de autorităţile cu sarcini în combaterea tăierilor ilegale, s-a confiscat mai puţin de 2% din respectiva cantitate.

Piatra cubică a Administraţiei Străzilor e pe olx. Jaf de peste 11 milioane de euro

Piatra cubică de patrimoniu continuă să se vândă pe portalul de vânzări/cumpărări olx.ro, deşi ea ar trebui să se afle în inventarul Administraţiei Străzilor de peste doi ani. Consilierul general PNL, Cătălin Deaconescu, l-a interpelat pe primarul general cu privire la cantitatea de piatră cubică aflată în depozitele Adminitrsţiei Străzilor şi la valoarea ei de inventar, dar nici până acum nu i s-a răspuns. În 2010, Ministerul Culturii o evalua la 11 milioane de euro, fiind considerată o valoare de patrimoniu cultural.

ROMANIA LIBERA

Premierul tehnopesedist: Vasile Dâncu

PSD îi face concurenţă lui Dacian Cioloş şi, neoficial, propune propriul "tehnocrat" pentru postul de prim-ministru: Vasile Dâncu. Actualul vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale a confirmat pentru Bloomberg că este interesat de acest post. "Există posibilitatea că accept să continui să lucrez în Guvern, dar nu fără condiţii", a declarat actualul vicepremier. Ulterior, demnitarul a precizat pe blog că nu ar fi spus că "vânează" funcţia de prim-ministru. Vasile Dâncu s-a prezentat în ultimii ani drept sociolog şi profesor universitar, fără apartenenţă politică, dar trecutul său este strâns legat de cel al PSD. Presa a speculat, de-a lungul timpului, că el este eminenţa cenuşie din spatele lui Liviu Dragnea.

Moţiunea simplă iniţiată de PSD la adresa ministrului justiţiei

Ministrul Raluca Prună se va adresa deputaţilor, marţi, la solicitarea sa, pe tema moţiunii simple privind justiţia, înainte de vot, a decis Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, ministrul Justiţiei a transmis scuze că, "din motive independente de voinţa" sa, nu a putut fi prezentă săptămâna trecută, în plen, la dezbaterea moţiunii simple iniţiate de PSD. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca ministrul Justiţiei să vină în plen marţi, de la ora 11,30, a precizat secretarul forului legislativ, Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, marţi, de la ora 12,30, este programată o şedinţă de vot final, inclusiv pe moţiunea simplă pe justiţie.

ZIARUL FINANCIAR

De patru ani numărul tinerilor din business scade

Doar 10% din cei 1,22 de milioane de acţionari ai companiilor locale sunt tineri cu vârste de până în 29 de ani, respectiv în jur de 121.000 de antreprenori, în scă­dere cu 8% faţă de august 2013, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Re­gistrul Comerţului. "România este o ţară centrată pe persoane vârstnice, iar de tineri nu este preocupat nimeni. Avem o rată uriaşă de şomaj, nu avem proiecte pentru tineri. De asemenea, avem cea mai mare rată de sărăcie din întreaga popula­ţie la categoria de tineri. Sprijinul tinerilor trebuie să fie o prioritate în majoritatea domeniilor de activitate. Trebuie să existe programe reale, nu teoretice. De asemenea, utile ar fi investiţiile în copii şi tineri", a spus Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti.

Cu două săptămâni înainte de deschidere, mallul Veranda de la Piaţa Obor mai semnează cu trei chiriaşi

Retailerul de modă LC Waikiki, producătorul român de cosmetice Farmec din Cluj şi retailerul de jucării Noriel sunt cei mai noi chiriaşi ai Veranda Mall, centrul comercial din zona Bucur Obor din Capitală. Cei trei au închriat un spaţiu cu­mulat de 1.715 metri pătraţi în mallul care îşi va deschide porţile pe data de 27 octombrie. Magazinul de jucării Noriel va ocupa 556 de metri pătraţi şi se va afla la parterul mallului, iar retailerul de modă LC Waikiki va avea o suprafaţă de aproximativ 1.125 de metri pătraţi. Mai mult, tot la Obor producătorul de cosmetice Farmec va deschide cel de-al doilea magazin Gerovital din Bucureşti. Mallul controlat de familia Pogonaru se alătură peisajului bucureştean care a mai primit şi la început de septembrie un alt mall, ParkLake în zona Titan.

Străinii au retras într-un an 1,3 mld. euro din depozitele la termen

Depozitele pe termen mediu şi lung constituite de stră­ini la băncile locale, în mare parte linii de finanţare pri­mite de la acţionari, s-au apropiat în august de pragul de 4 mld. euro, în scădere cu 1,3 mld. euro faţă de aceeaşi lună de anul trecut şi la jumătate faţă de maximul atins în vara anului 2011. Comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului trecut, depozitele străinilor sunt mai mici cu aproximativ 840 mil. euro. Depozitele nerezidenţilor au atins minimul ultimilor nouă ani, înregistrând cel mai scăzut sold din primăvara anului 2008, când criza financiară începea să se resimtă. Un nivel mai mic al depozitelor străinilor a fost înregistrat în primăvara anului 2008, de 3,5 mld. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb