REVISTA PRESEI - 18.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

IPS Teodosie Pustiitorul

În 2002, Arhiepiscopia Tomisului, păstorită de Înalt Preasfinţitul Teodosie, a primit de la Guvernul Năstase ferma de la Nazarcea: 350 de hectare de viţă-de-vie şi pomi fructiferi. Pentru a intra în posesia fermei Nazarcea, reprezentanţii Bisericii au promis că vor ridica mai multe aşezăminte sociale. După opt ani nu au ridicat nimic. Doar au distrus. S-a ales praful de plantaţia  care aproviziona litoralul cu cele mai vestite piersici din ţară. O mare parte din plantaţia de cireşi de aici a avut aceeaşi soartă. În urmă cu câteva săptămâni, o drujbă i-a retezat de la înălţimea unui om. Cel care tăiase nu a mai stat să se aplece.

Cum şi-a furat statul grădina de aur

Pentru ca preoţii din Constanţa să devină stăpâni peste ferma de la Nazarcea, Guvernul Năstase a trebuit să fenteze legea. Astfel s-a ajuns într-o situaţie bizară: statul a trebuit să vândă un bun, dar fără a primi bani din tranzacţie, ci oferind suma necesară cumpărării. Nota de fundamentare din arhiva Secretariatului General al Guvernului înlătură misterul: pentru a fenta legea, Guvernul Năstase  aloca 300.000 de lei (100.000 de euro) Arhiepiscopiei pentru ca aceasta să îi dea tot Guvernului Năstase pentru cumpărarea fermei. Statul plătea cu o mână nişte bani pe care îi încasa cu cealaltă.

Elena Udrea: reabilitare sau executare!

Proprietarii imobilelor deteriorate vor fi executaţi silit în caz că nu vor putea plăti costurile consolidării făcute de stat. Iniţiativa legislativă, inspirată din modelul vienez, aparţine ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi este în curs de avizare interministerială. Toate tipurile de imobil şi toţi proprietarii, persoane fizice şi juridice, precum şi instituţii publice, constituie obiectul măsurii legislative propuse de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Scopul actului este "marea consolidare" a clădirilor dărăpănate atât din Bucureşti, cât şi din restul ţări, fără a mai depinde de voinţa şi posibilitatea financiară a proprietarului.

Închisoare pentru vinovaţii de la mina Petrila

Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Ştefan Dan Ungur, foşti şefi în cadrul Exploatării Miniere Petrila, Hunedoara, au primit pedepse cu închisoarea pentru accidentul din 2008. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, nu minerii morţi sunt de vină pentru accidentul în care şi-au pierdut viaţa 13 persoane. "S-a făcut dreptate!", spun rudele celor decedaţi în tragedie. La doi ani de la accidentul de la mina Petrila, şefii exploatării şi-au primit pedepsele.

Cât din lume a înghiţit dragonul chinezesc

Interesele companiilor chineze se întind de la gazul american la minele de cupru din Africa şi până la studiourile Hollywood. O zecime din achiziţiile internaţionale realizate anul acesta aparţine firmelor chineze, care deţin 6% din investiţiile globale. Nivelul investiţiilor străine directe (ISD) reflectă forţa unei economii. În vremurile lor de glorie, Marea Britanie deţinea 45%, în 1914, iar Statele Unite se puteau lăuda cu 50% din investiţiile străine directe, în 1967. Chinezii abia au plecat la cumpărături şi este de aşteptat ca în următorii ani să ajungă la un nivel comparabil.

Cucerirea Europei, după modelul african

Pe lângă obligaţiunile guvernamentale achiziţionate, China investeşte în proiecte de infrastructură (autostrăzi în Polonia, un terminal aerian în Italia pentru mărfurile "Made in China", modernizarea unor porturi în Grecia şi Italia), turbine eoliene în Spania şi Irlanda de Nord. În prezent, totalul investiţiilor chineze pe continentul european este de circa 40 de miliarde de dolari, în top aflându-se Marea Britanie - 8,7 miliarde de dolari, Grecia - 7,7 miliarde de dolari şi Elveţia - 7,2 miliarde de dolari. În România, investiţiile sunt de doar 384 milioane de dolari, potrivit ambasadei Chinei de la Bucureşti.

Bani reali din afaceri virtuale

Mai mulţi bucureşteni care au avataruri în platforma online Second Life câştigă mii de dolari lunar din vânzarea pantofilor, a mobilierului şi a decoraţiunilor pentru lumea virtuală. Cel mai mare câştig, chiar şi de câteva zeci de mii de euro pe proiect, îl obţine Aura Tatu, cea mai cunoscută româncă din Second Life, creatoarea Bucureştiului Virtual. 10 creatori români îşi expun timp de o lună produsele virtuale, pantofi, haine, accesorii sau mobilier, în expoziţia virtuală din Second Life, mai exact în Bucureştiul Virtual. Este vorba despre produse ce pot fi cumpărate de jucători pentru a-şi crea un spaţiu asemănător cu cel real, precum şi despre promovarea creativităţii utilizatorilor români. Unii dintre aceştia au deja branduri virtuale de notorietate din care obţin venituri de mii de dolari lunar.

CURENTUL

Fals în declaraţia de interese a lui Dan Voiculescu?

Senatorul Dan Voiculescu, patronul trustului media Intact, se descurcă de minune să atragă sute de mii de euro de la societăţile de stat, aşa cum rezultă din declaraţia de interese a mogulului dâmboviţean. Una dintre acestea este combinatul petrochimic Oltchim, societate subordonată Ministerului Economiei, de unde amploiaţii lui Voiculescu au reuşit să obţină o sumă frumuşică de 100.000 de euro, plus TVA, în plină criză economică, aşa cum reiese din declaraţia de interese a senatorului mogul. Frapant este momentul încheierii acestei înţelegeri şi contextul politic în care a avut loc. Potrivit declaraţiei de interese a lui Dan Voiculescu postate pe site-u oficial al Senatului României, contractul a fost semnat de SC Casa Media Press SRL şi Oltchim în data de 30.11.2009, exact între cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidenţiale.

Salariul minim de 670 de lei şi o majorare de pånă la 15% a salariilor bugetare în 2011

Premierul Emil Boc i-a informat, ieri, pe parlamentari că Executivul poate majora salariul minim la 670 de lei, iar salariile vor creşte cu un procent de pånă la 15%, scrie Hotnews. Premierul le-a explicat parlamentarilor că varianta majorării salariului cu 15% este cea mai sustenabilă în momentul de faţă. În ceea ce priveşte creşterea salariului minim, Boc a transmis că Executivul poate merge pe varianta de creştere pånă la 670 de lei. Premierul a explicat că deşi Fondul Monetar a solicitat o majorare cu 50 de lei, Guvernul poate negocia o creştere cu încă 20 de lei.

Independenţii din Parlament, validaţi de CCR

După ce au lansat operaţiunea boicotului şedinţelor Biroului Permanent al Camerei timp de mai bine de două luni fără să le pese de blocajul legislativ coaliţia PSD-PNL a mai pornit un război la CCR de contestare al grupului independenţilor sub pretextul că modificările aduse la Regulament ar fi neconstituţionale. În fapt, miza de la CCR era una de importanţă deosebită pentru liderii Grivco întrucåt includerea independenţilor în BP cu drept de vot le-a stricat majoritatea de la Cameră în sensul în care la Senat deţin în linie o majoritate în BP, în plen şi-n comisii. Practic, prin decizia de ieri a magistraţilor Curţii care a decis că modificările aduse la Regulament sunt constituţionale, liderii coaliţiei PSD-PNL au primit ieri o înfrångere greu de digerat în contextul războiului de guerilă pe care îl poartă zi de zi cu puterea "portocalie".

Café-omor de Tia Şerbănescu

Recidivistul Chilat, eliberat din închisoare pentru bună purtare, l-a împuşcat mortal pe rivalul său Mararu şi l-a rănit pe fratele acestuia într-o cafenea din oraş. Ei, alt nivel! Faţă de crimele mafiote din baruri, cårciumi şi colţ de stradă, asasinatul într-o cafenea aduce o diversificare. Se pare că singurele locuri sigure au rămas bibliotecile: aici interlopii nu calcă din principiu. Cum după acest cafe-omor dl Şoric a fost propus spre mazilire iar presa a comentat strånsele relaţii dintre Şoric şi muşchii lui Mararu, şeful IJP a ţinut o conferinţă de presă unde şi-a dat foc la chipiu în memoria răposatului: "de ce e interlop Mararu? De ce se vehiculează acest lucru? Fiindcă dădea bani cu camătă? Cåţi nu dau bani? Dau şi procurorii".

CURIERUL NAŢIONAL

Bugetul, copiuţa de la FMI

Schnecker: Parametrii stabiliţi e Guvern sunt doar o reproducere a celor conveniţi cu FMI, nici măcar

reinterpretaţi. Senatul a aprobat, ieri, plafoanele unor indicatori fiscal-bugetari, care vor fi obligatorii pentru Guvern la elaborarea bugetului de stat pe 2011, şi anume plafonul cheltuielilor cu personalul, deficitul bugetar, finanţarea administraţiilor locale. Actul normativ stabileşte că plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în PIB, este de 4,4% în anul 2011 şi de 3% în anul 2012. De asemenea, plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în PIB, este de 7,5% în 2011 şi de 7,1% în 2012. Aceste plafoane sunt obligatorii la elaborarea proiectului bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anii 2011 şi 2012.

Băsescu i-a avertizat pe miniştri că se impune stoparea creşterii datoriei guvernamentale

El a apreciat că ultimele evoluţii legate de Irlanda - după ceea ce a existat în Grecia - şi alte potenţiale riscuri de stabilitate la adresa monedei europene sunt de natură să afecteze şi România. Preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat pe miniştri, în şedinţa de guvern, că este necesar să fie aplicată o politică de stopare a creşterii datoriei guvernamentale în România, deoarece Europa este încă în criză şi se prefigurează "intrarea în derapaj" a altor state, din cauza datoriilor guvernamentale, citează Mediafax. El a apreciat că ultimele evoluţii legate de Irlanda - după ceea ce a existat în Grecia - şi alte potenţiale riscuri de stabilitate la adresa monedei europene sunt de natură să afecteze şi România.

Clienţii Planorama contestă raportul lichidatorului

Administratorul judiciar provizoriu nu a anunţat judecătorul sindic că este "suspendat". SC Conexpert nu a arătat în mod clar cum au fost investiţi banii în proiect de către creditoarea Euro Habitat. Clienţii proiectului Planorama şi-au exprimat ieri nemulţumirea faţă de modul în care a fost întocmit raportul de activitate de către lichidatorul judiciar SC Conexpert SPRL, anunţând că vor contesta documentul în susţinerea cererii de înlocuire a administratorului judiciar provizoriu, "din cauza lipsei de profesionalism a acestuia şi a conduitei discreţionare şi profund părtinitoare în favoarea creditoarei Euro Habitat".

Ce spune lichidatorul

"În opinia acestuia, vina pentru situaţia proiectului Planorama revine crizei financiare şi contractelor dezavantajoase semnate cu prestatorii de servicii şi cumpărători (...) şi s-a ajuns la concluzia falsă că cea mai mare parte din eşecul proiectului revine clienţilor care au reziliat contractele sau care nu au vrut să mai continue plăţile, şi nu realitatea: proiectul nu a fost finalizat la termenele promise, iar dezvoltatorul nu a oferit o perspectivă asupra finalizării acestuia", au conchis clienţii, incriminând administratorul şi pentru faptul că "nu a analizat şi nu a concluzionat responsabilitatea persoanelor de conducere ale Eurohabitat" şi "nu a realizat o socoteală clară a modului de folosire a banilor investiţi în proiectul Planorama de către creditoarea Euro Habitat".

Un ajutor de urgenţă pentru Irlanda este inevitabil

Azi, o comisie CE-FMI-BCE merge la Dublin pentru a examina măsurile care vor fi luate, dacă Irlanda cere ajutor. Această decizie s-a luat şi la începutul anului, înainte de acordarea sprijinului Greciei. Surse din zona euro afirmă că deja s-a ajuns la un acord de principiu, iar economiştii spun că dacă nu exista un bailout, nu ar fi mers nimeni la Dublin. Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au convenit ca o comisie de specialişti de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană să mergă astăzi la Dublin pentru a examina măsurile care vor fi luate, în cazul în care Irlanda decide să ceară un ajutor de urgenţă. Ministrul irlandez de Finanţe, Brian Lenihan, a declarat că politica bugetară a ţării are suportul partenerilor europeni, în timp ce măsurile luate pentru a ajuta sistemul bancar trebuie sprijinite în continuare, potrivit Reuters.

Băncile ar putea fi obligate să reeşaloneze creditele peste limită

Băncile ar putea fi obligate, la cererea clienţilor, să propună refinanţarea sau reeşalonarea creditelor contractate de persoanele al căror grad de îndatorare a depăşit nivelul validat de BNR ca urmare a creşterii costului împrumutului, potrivit unui amendament la OUG 50, aprobat de deputaţi. "Prin creşterea nivelului costului creditului nu se poate depăşi un grad maxim de îndatorare a clientului, validat de BNR pentru fiecare instituţie bancară. În caz contrar, la cererea clientului, în urma analizei documentelor justificative care să ateste depăşirea acestui prag, creditorul este obligat să propună clientului, în scris, refinanţarea sau reeşalonarea creditului, fără alte costuri sau analize suplimentare", potrivit amendamentului introdus după alineatul (3) al articolului 35 al OUG 50 şi aprobat de către deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci.

Şeful OMV, pus sub acuzare de procurori

Directorul general al grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, este acuzat de efectuarea de tranzacţii în baza unor informaţii cu caracter privilegiat, a anunţat, miercuri, Procuratura din Viena, citată de Reuters. Reprezentanţii grupului OMV nu au fost disponibili imediat pentru comentarii. Investigaţia care a precedat punerea sub acuzare durează de mai multe luni. OMV este acţionarul majoritar al Petrom (SNP), cea mai mare companie românească, şi deţine totodată în România o reţea de benzinării sub brandul propriu. Grupul controlează 51% din acţiunile Petrom, Ministerul Economiei are o participaţie de 20,6%, iar Fondul Proprietatea deţine o participaţie de 20,11%, restul titlurilor fiind listate la Bursă.

EVENIMENTUL ZILEI

Război fără milă la vârful poliţiei

În conflictul dintre chestorii Fătuloiu şi Tobă, primul a ales să-şi facă publice resentimentele şi să ceară demiterea "rivalului". Conflictul dintre cei mai puternici poliţişti ai momentului- chestorul Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat şi şef al Departamentului de Ordine Publică al Internelor, şi chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române - e unul vechi şi ţine de orgolii. "Şi de dorinţa lui Fătuloiu de a deţine controlul instituţiei conduse acum de cel pe care l-a considerat mereu rivalul său", după cum susţin, la unison, foşti şi actuali colegi ai secretarului de stat.

Merkel anunţă finalul crizei şi debutul campaniei electorale

Germania a ieşit bine din criza economică, iar meritul este atât al cetăţenilor, cât şi al guvernului. Acesta este mesajul deschis transmis ieri alegătorilor de cancelarul federal. Cancelarul Angela Merkel a trimis ieri o scrisoare deschisă naţiunii germane în care a mulţumit alegătorilor pentru că au scos ţara din criză şi i-a asigurat că guvernul va miza în continuare pe cultura stabilităţii financiare, în vreme ce va investi puternic în educaţie şi sănătate. Mesajul cancelarului către germani vine la două zile după ce Merkel a fost reconfirmată în fruntea Partidului Creştin Democrat (CDU) şi marchează un debut neoficial al campaniei electorale în vederea alegerilor ce vor avea loc, anul viitor, în şase landuri.

Mihai Răzvan Ungureanu la emisiunea "2+1": "SIE a avut pierderi de vieţi omeneşti"

Şeful spionilor români, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, miercuri seară, la emisiunea "2+1", că au existat pierderi de vieţi umane în timpul misiunilor SIE în timpul mandatului său de director al serviciului. "De când sunt eu director SIE, am avut pierderi de vieţi umane în misiune", a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu. Ambasadorul SUA nu face altceva decât să spună un lucru foarte adevărat şi anume că la nivelul raporturilor de parteneriat între serviciile româneşti şi alte servicii omoloage din alte state aliate, sau din state UE, sau din afara acestei zone, relaţiile sunt consistente, au şi credibilitate, au şi rezultate.

FINANCIARUL

Multe negocieri inutile. Guvernul aprobă o Lege a salarizării incompletă

Anul viitor vor fi majorari salariale de pana la 15%, pornind de la nivelul de acum al veniturilor. Noua grila va fi aplicata din 2012, din motive de austeritate Nivelul salariului minim brut pe economie este elementul-cheie in Legea unica a salarizarii. Guvernul nu a reusit sa ajunga la un acord cu patronatele si sindicatele in privinta acestui punct, prin urmare Cabinetul Boc a decis sa renunte la dialogul social. Coalitia de guvernare a stabilit ca valoarea salariului minim sa fie de 670 de lei, iar proiectul de lege privind salarizarea unitara va fi adoptat prin asumarea raspunderii. Astfel, va fi exclus si Parlamentul din procesul de elaborare a acestei legi. Asumarea raspunderii este motivata prin faptul ca, in lipsa unei legi a salarizarii unitare, guvernul nu poate intocmi bugetul de stat pe anul viitor.

Scrisoare către FMI: disponibilizări şi reducerea internărilor în spitale

Fondul mai cere neaplicarea OUG 50 la creditele in derulare. Contributiile la asigurarile sociale s-ar putea reduce daca si economia isi revine, astfel incat sa fie suficient "spatiu fiscal" pentru a se opera modificari, in caz contrar, impozitele platite de angajati vor ramane neschimbate, se arata in scrisoarea convenita cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie.

Suprataxarea fortei de munca reprezinta una dintre principalele piedici identificate de oamenii de afaceri in calea cresterii economice, intrucat reduce atat productivitatea, cat si produsul intern brut (PIB). Patronatele au cerut la ultima misiune a FMI in Romania reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu trei puncte procentuale, de la 44% la 41%.

Exclusiv: Europa va rămâne dependentă de gazele ruseşti

In proiectul South Stream, Bulgaria a fost luata in considerare de Rusia de la bun inceput. "Nabucco este, mai degraba, folosit ca o jucarie", considera oficialul rus, care este sigur ca si Turcia va alege South Stream. Precizand ca pana in 2020 necesarul Europei de gaze naturale se va ridica la 620-630 mld. mc si la 650 mld. mc pana in 2030, iar importurile vor ajunge la 380 mld. mc in 2020 si la 440 mld. mc in 2030, presedintele Comisiei energetice a Dumei de stat, Yuri Lipatov a concluzionat ca "Europa va ramane dependenta de livrarile de gaze naturale. Iar dependenta Rusiei de exporturile sale de gaze trebuie garantata prin contrac­tele incheiate".

Peste 80% din datoria publică a ajuns să fie pe termen scurt

Statul prefera imprumuturile pe termen scurt, peste 80% din datoria publica fiind pe scadente de sase luni, noua luni sau de un an, arata datele publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Analistii spun ca Finantele se imprumuta pe termen scurt, intrucat dobanzile sunt mai mici, in timp ce pentru titlurile pe termen lung bancile cer randamente mai ridicate. La finele lunii august, 80,34% din datoria publica era pe scadente scurte, in crestere de la 79,18%, nivel inregistrat in luna precedenta. Defalcat, in august, 47,54% din datorie era reprezentata de certificatele de trezorerie pe termen de un an, cu peste trei puncte procentuale mai putin decat in luna iulie. In schimb, certificatele de trezorerie pe sase luni detineau o pondere de 30,32% din datoria publica din Romania, in crestere cu 4,5 puncte procentuale fata de luna anterioara.

Oamenii de afaceri cer ca numărul de bugetari să fie proporţional cu firmele şi afacerile acestora

Patronii spun ca ar trebui sa existe o relatie intre cresterea economica, inflatie si majorarea salariala in sectorul public. Structura angajatilor de la stat ar trebui sa fie proportionala cu numarul firmelor sau cu nivelul cifrelor de afaceri inregistrate de companii, sunt de parere oamenii de afaceri, care considera ca trebuie clarificata situatia stimulentelor, intrucat o noua greva a bugetarilor ar afecta si mai mult mediul privat. De asemenea, oamenii de afaceri nu se asteapta la majorari salariale in mediul privat in 2011, intrucat economia inca nu a iesit din recesiune

Banii miliardarilor chinezi se duc pe Cartier, Montblanc şi antichităţi

Producatorii din domeniul luxului si casele de licitatii isi fac planuri pe termen lung. Cresterea economica din China ajuta companiile occidentale sa se mentina la un nivel bun si sa isi faca planuri. In schimb, chinezii consuma, dar nu numai de dragul de a consuma, ci si din patriotism. Numarul miliardarilor din China este in crestere continua, rata de economisire urmeaza sa scada, iar cheltuielile pentru consum se vor mari. Aceste evolutii le dau semnalul pentru afaceri de succes pe termen lung gigantilor din lumea luxului, precum Richemont, LVMH, Gucci sau Hermes.

Coadă la licitaţiile de artă

Recent, pofta de achizitii a miliardarilor chinezi a inceput sa se manifeste agresiv si la licitatiile internationale, potrivit relatarilor agentiilor de presa. Saptamana trecuta, un colectionar din China socialista a cumparat un vas din epoca Qian­long cu 85 de milioane de dolari. Licitatia s-a desfasurat la Casa Bainbridges din Londra. In octombrie, un alt chinez a cumparat un vas din aceeasi epoca pentru 32 de milioane de dolari, intr-o licitatie in Hong Kong, la Casa Sotheby"s.

Distribuitorii de energie electrică pierd anual aproximativ 200 mil. euro din furtul de curent

2,9 mld. KWh se duc pe "apa sambetei" ca urmare a fraudelor inregistrate in sistem pe parcursul a 12 luni. Sute de politisti, jandarmi, lucratori ai DPIR si reprezentanti ai Enel au facut ieri o razie in comuna calaraseana Sarulesti, in urma unor informatii privind racordarea ilegala a unor familii la reteaua de energie electrica din zona. Acest tip de frauda, infloritoare mai cu seama in judetele Giurgiu, Hunedoara, Constanta si municipiul Bucuresti, provoaca distribuitorilor de energie electrica pierderi anuale de aproximativ 200 de milioane de euro.

GÂNDUL

Guvernul înfiinţează Poliţia Fiscală. cum te caută inspectorul ca să te întrebe de unde ai "cash"

Începând cu 1 ianuarie 2011, orice persoană fizică "cu un nivel de trai mult peste veniturile pe care le declară" va fi controlată de Fisc, a declarat pentru gândul preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. El a recunoscut că nu ştie încă cu exactitate cum vor fi selectate persoanele fizice care urmează să fie controlate. Pentru început, "lista neagră" va fi realizată din verificarea bazelor de date ale Fiscului şi ale altor instituţii ale statului precum administraţii fiscale teritoriale sau primării şi "surse interne sau externe", a declarat şeful ANAF. "Pentru că este un subiect delicat şi pentru că avem experienţă limitată în acest tip de control, vom cere sprijin administraţiilor fiscale din Europa şi experţilor FMI", a explicat Blejnar.

Un metrou a deraiat între Unirii şi Timpuri Noi. Nu sunt persoane rănite

O garnitură de metrou a deraiat, miercuri seară, între staţiile Unirii 1 şi Timpuri Noi, dar, potrivit primelor informaţii, nu sunt persoane rănite, la faţa locului fiind trimise mai multe echipaje de pompieri, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Anca Onofrei.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti a spus că unul dintre vagoanele unei garnituri de metrou care circula între staţiile Unirii 1 şi Timpuri Noi a sărit de pe şină, în urma incidentului nefiind înregistrate victime.

Capitala intră în iarnă cu zeci de străzi în lucru

Capitala intră în iarnă cu şantiere pe mai multe artere principale de circulaţie. Pipera-Barbu Văcărescu, Plevnei-Cobălcescu, Berzei, Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu sunt doar câteva din zonele Capitalei în care străzile rămân tot la stadiul de săpătură. Pe străzile Popa Tatu, Ciucă Ştefan, Dezrobirii, Gârlei, Cetatea de Baltă şi strada Gării de Nord şantierele se vor deschide pe bucăţele. Aceste lucrări vor îngreuna şi mai mult circulaţia şi aşa dificilă după prima fulguială. Primăria Capitalei explică toate motivele pentru care în oraş se construieşte cu încetinitorul. Unul dintre acestea ar fi că sapi şi nu ştii peste ce dai. La iarnă, zona de nord a Capitalei rămâne blocată de lucrări.

De unde mai taie Boc: "Din Poliţie, Armată, Jandarmerie nu poţi..." Premierul se bazează pe pensionarii care "ies din sistem"

Deşi intră în vigoare în 2011, Legea salarizării unice va fi valabilă doar din 2012, au anunţat, ieri, liderii Coaliţiei. Multe zâmbete, trei miniştri întârziaţi şi o serie de avertismente pentru tot Cabinetul. Sub aceste auspicii a început şedinţa de miercuri a Guvernului la care a fost invitat preşedintele Traian Băsescu pentru a discuta cu membrii Executivului, după cum s-a exprimat premierul Emil Boc, "teme de competenţa proprie a preşedintelui României, precum şi teme, competenţe, partajate între Guvern şi Preşedinţie".

JURNALUL NAŢIONAL

Guvernul pregăteşte noi "taxe de urgenţă"

26.000 de bugetari vor fi daţi afară, iar impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei e păstrată ca măsură de rezervă. Executivul pregăteşte noi taxe care să fie introduse din 2011 în cazul în care Curtea Constituţională va decide revenirea veniturilor la nivelul de dinainte de reducerea temporară cu 25%, aplicată de la 1 iulie. Aceeaşi măsură stă să ne pândească şi în cazul în care legea salarizării unitare nu va fi adoptată până la finele anului. Una dintre măsurile "de urgenţă" este impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei. Ameninţarea unui nou set de taxe se iveşte în ultima scrisoare de intenţie convenită cu FMI unde există trecută sub limbajul alambicat de "măsuri compensatorii" în cazul în care "strategia fiscală" a Executivului va fi perturbată de decizii judecătoreşti.

Statul român nu vrea un miliard de euro

România putea obţine un miliard de euro din vânzarea de acţiuni către salariaţii companiilor energetice privatizate până acum, în condiţiile în care legislaţia nu numai că dă dreptul statului pentru realizarea unor asemenea operaţiuni, ba chiar îl obligă, potrivit unei analize realizate de Jurnalul Naţional. Până acum, statul nu a dat nici o acţiune foştilor şi actualilor salariaţi din domeniul energetic, deşi unele dintre companiile respective au fost privatizate de cinci sau chiar şase ani. Calculele au fost realizate pe baza evaluării participaţiilor respective în portofoliul Fondului Proprietatea. Un miliard de euro reprezintă o treime din banii alocaţi de la buget pentru pensii în 2011. Pe hârtie s-ar putea obţine 2,579 miliarde de lei, adică 600 de milioane de euro, din care 1,508 miliarde de lei o reprezintă echivalentul celor 8% din capitalul Petrom, la cotaţiile bursiere de ieri.

Guvernul propune o majorare cu 15% a salariilor bugetarilor

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, Guvernul analizează în prezent varianta unei majorări pe medie a salariilor în sectorul bugetar de 15%, aplicabilă de la 1 ianuarie 2011. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, Guvernul analizează în prezent varianta unei majorări pe medie a salariilor în sectorul bugetar de 15%, aplicabilă de la 1 ianuarie 2011 şi acordarea unui sprijin financiar suplimentar persoanelor cu venituri sub 1.000 lei.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum a ajuns Cornu să aibă sală de sport de 4.000.000 euro

Două firme de partid, una PDL şi cealaltă PSD, au construit în comuna Cornu una dintre cele mai moderne săli de sport din România. În mod paradoxal, sala sătească este cu 20% mai scumpă decât sora sa geamănă, sala olimpică de la Izvorani. De aproximativ două săptămâni, cei 270 de elevi ai şcolii generale din comuna Cornu (Prahova) au şansa să facă orele de educaţie fizică într-o sală de sport de cinci stele. Edificiul din satul Cornu de Jos a costat statul 16,2 milioane lei, fiind a cincea cea mai scumpă sală de sport construită prin Compania Naţională de Investiţii (subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale).

Care vor fi aeroporturile Schengen

Din martie 2011, luna în care este programată aderarea ţării noastre la Schengen, avioanele cu destinaţii spre statele din afara acestui spaţiu vor mai putea decola doar de pe trei din cele 16 aeroporturi româneşti. Cluj, Sibiu şi Otopeni - Bucureşti vor fi singurele aeroporturi, din martie 2011, pe care se vor putea opera curse aeriene regulate în afara spaţiului Schengen.  Acestea include 23 de ţări europene în care verificarea accesului se face doar o singură dată, la intrarea unei persoane într-o ţară semnatară a acordului Schengen. Potrivit tratatului semnat, intrarea României în acest spaţiu este programată pentru martie anul viitor.

Stimate domnule prim-ministru

De când am primit primele rezultate ale monitorizării activităţii ministerelor de pe www.romaniacurata.ro, stau şi mă întreb care este explicaţia pentru care un guvern care a pornit cu un program de reformă a statului sfidează legea nepublicând rapoartele de activitate pe anul trecut a mai bine de jumătate din ministerele sale. Mă întreb, în condiţiile astea, dacă aceste rapoarte chiar există, dacă le-a citit cineva şi dacă activitatea acestor ministere a fost evaluată şi au fost luate măsuri de îndreptare. Ştiu însă că nu avea pe ce bază să fie evaluată - raportul Băncii Mondiale sugerează să se creeze de-abia de acum înainte o asemenea bază, pentru că un program de guvernare întreg nu este realist, nici ca obiective, nici ca termene, şi nu poate servi drept unitate de măsură a performanţei Guvernului

Andreea Radu, pictoriţa care l-a impresionat pe Cage

Actorul american, mare amator de artă, a rămas impresionat de tablourile clujencei Andreea Radu, expuse într-un restaurant din Cluj-Napoca. Nicolas Cage a cumpărat două lucrări ale artistei: "Peisaj de iarnă din Ardeal" şi "Nud". Una dintre cele mai cunoscute pic­to­riţe din Cluj, An­dreea Radu, a reuşit să vândă două dintre lucrările sale unei ve­dete de la Hollywood. Este vor­ba de actorul Nicolas Cage, care a vizitat acum câteva zile oraşul într-o zi de pauză de la fil­mările la pelicula "Ghost Rider 2", care se turnează în zo­na Sibiului.

ZIARUL FINANCIAR

Bogăţiile statului sunt de 15 miliarde de euro

Din cele mai valoroase 100 de companii din România, doar în 28 statul deţine anumite participaţii, minoritare sau majoritare, iar dintre acestea 22 activează în domeniul energiei. Potrivit calculelor făcute de ZF alături de casa de investiţii Capital Partners în cadrul Anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România, bogăţiile statului, prin acţiunile pe care le are în cele 28 de companii, se ridică la 15 mld. euro, mai bine de 10 mld. euro fiind aduse exclusiv de domeniul energetic. Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Petrom, toate Electricile neprivatizate sau participaţiile minoritare pe care statul le mai are în companii precum Petrom reprezintă cea mai importantă zestre pe care România o mai are.

Cum a restructurat antreprenorul sibian Ioan Ciolan afacerea Ambient după pierderi de 20 mil. euro

După o pauză de mai bine de un an, în care a evitat apariţiile în media, omul de afaceri Ioan Ciolan, care controlează compania Ambient din Sibiu, a ieşit în faţa presei cu noua echipă de manageri şi planuri de creştere pentru 2011. "Am traversat un moment greu, când am văzut că experienţa echipei ma­nageriale a fost depă­şită de evenimentele din realitate. În ultimul an şi jumătate am trecut de la o structură de management antre­prenorial şi am adus alături de noi oameni cu experienţă şi am atras noi parteneri, precum consultanţii de la Roland Berger şi ABS, astfel că am putut lua decizii bazându-ne şi pe experienţe colaterale", a declarat Ciolan.

Farmache: Listarea la Bursă este un act de curaj pentru companii

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) reprezintă un act de curaj din partea companiilor, care trebuie să treacă peste obstacolul legat de dimensiunea mică a pieţei locale de capital pentru a obţine finanţarea necesară, o recunoaşte chiar Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru a face rost de finanţarea necesară, antreprenorii au preferat să contracteze un credit bancar sau să îşi vândă o parte din afacere, numărul celor care au văzut în piaţa de capital o alternativă de finanţare fiind extrem de redus în ultimii ani.

Marii jucători de pe Bursă investesc milioane de lei în FP

Acţiunile Fondului Proprietatea au atras un interes tot mai ridicat din partea marilor investitori locali de pe Bursă, care şi-au direcţionat în ultimele luni investiţiile dinspre acţiuni cotate înspre titlurile FP.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a anunţat miercuri achiziţia unui pachet de acţiuni Fondul Proprietatea în valoare de 2,97 mil. lei (692.000 de euro), fără a preciza însă preţul de achiziţie sau numărul de acţiuni cumpărate. SIF Banat-Crişana este a treia societate de investiţii financiare care mizează pe Fondul Proprietatea, după ce SIF Moldova (SIF2) a investit în acest an 58 mil.

Care este miza din piaţa tichetelor de masă, cel mai "oferit" beneficiu din România: un miliard de euro

Din pachetul de beneficii extrasalariale pe care îl primeşte un angajat, bonurile de masă lipsesc doar în cazuri rare. Par un avantaj neglijabil, însă răspândirea lor atât de largă a format o piaţă de peste un miliard de euro. De unde vin aceste tichete şi de ce au devenit angajaţii dependenţi de ele? La supermarket, mulţi scot la casă numerar, ceva mai puţini plătesc cu cardul şi poate la mai bine de jumătate dintre cei care stau la rând în faţa noastră vedem celebrele tichete de masă. Le scot tacticos, le completează pe loc şi le desprind unul câte unul din carnetul special în care sunt legate. Şi le vedem tot mai des, atâta vreme cât numărul de magazine cu care emitenţii de tichete au încheiat parteneriate şi numărul angajaţilor care le primesc la salariu au atins un nivel impresionant.

Ce impact va avea asupra uzinei Dacia preluarea controlului Lada de către Renault

La aproape jumătate de an de la anunţul legat de construcţia unei noi uzine Dacia în Maroc, investiţie de peste 1 miliard de euro, Renault negociaza majorarea participatiei la AvtoVaz, cel mai mare constructor rus, la peste 50%, ceea ce inseamna ca Lada va deveni o noua Dacia, dar la o scara mult mai mare. Ce impact va avea aceasta miscare asupra businessului Renault din Romania. Majorarea participatiei Renault la AvtoVaz, cel mai mare constructor rus care asambleaza masini Lada, echivalentul Dacia in fosta Uniune Sovietica, ar putea determina reducerea exporturilor de la Mioveni catre uzina Renault de langa Moscova, unde sunt ambalate modele Logan si Sandero.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb