REVISTA PRESEI 18.12.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 decembrie 2012

ADEVARUL

Guvernul USL se naşte de sfârşitul lumii. Cine va face parte din Cabinetul Ponta 2

Guvernul Ponta 2 va avea trei vicepremieri şi 26 de miniştri, potrivit negocierilor purtate la vârful USL. UDMR nu va face parte din Executiv, după ce PNL s-a opus cooptării Uniunii. Desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu, Victor Ponta s-a aşezat la masa negocierilor cu liderul PNL, Crin Antonescu, pentru a stabili cine va va face parte din viitorul Executiv. Ponta a cedat insistenţelor liberalilor şi a acceptat ca UDMR să nu facă parte din viitorul Executiv. Liberalii se temeau că, în cazul cooptării Uniunii la guvernare, PSD şi UDMR ar constitui un bloc care ar domina clar PNL.

Guvernul se instalează vineri 21.decembrie

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care l-a desemnat premier pe Victor Ponta. Acest decret a deschis procedura constituţională prin care se va forma noul Guvern. "Candidaţii la funcţia de miniştri şi programul de guvernare îi trimit la Parlament, joi după-amiază pot fi audiaţi oricât de târziu miniştrii, şi vineri dimineaţă avem votul în Parlament: dacă votul este favorabil, vineri la prânz depunem jurământul, sâmbătă avem prima şedinţă de Guvern, ca să ne apucăm din nou de treabă", a declarat Victor Ponta, după desemnare. În paralel cu această procedură constituţională se va organiza şi Parlamentul. Noul Legislativ a fost convocat de preşedintele Traian Băsescu miercuri, 19 decembrie, de la ora 13.00.

Comisia de la Veneţia: puciştii din iulie sunt vinovaţi pentru toate capetele de acuzare

Raportul Comisiei de la Veneţia privind turbulenţele politice din România din vara acestui an i-a găsit răspunzători pe cei care au instrumentat suspendarea preşedintelui pentru toate faptele ce le-au fost imputate, inclusiv cele asupra cărora Curtea Constituţională a refuzat să se pronunţe. Revocarea Avocatului Poporului şi a preşedinţilor celor două Camere, folosirea ordonanţelor de urgenţă pentru a lipsi de puteri Curtea Constituţională şi pentru a anula cvorumul la referendumul pentru demiterea preşedintelui, precum şi suspendarea în sine, chiar dacă aceasta a fost confirmată ulterior de o largă majoritate - toate aceste acţiuni au fost considerate ca încălcând principiile constituţionale şi ale statului de drept de către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută şi sub numele de Comisia de la Veneţia.

Primele reacţii din presa internaţională după desemnarea lui Victor Ponta. WSJ: "Cu strângere de inimă, preşedintele României l-a desemnat premier pe un duşman"

Presa internaţională a scris luni despre cum preşedintele Traian Băsescu şi-a nominalizat "duşmanul", pe premierul Victor Ponta, pentru funcţia de prim-ministru, fiindcă "nu prea a avut de ales", subliniind că anunţul a fost făcut prin intermediul "unui simplu comunicat de presă". "Preşedintele român Traian Băsescu l-a mandatat luni pe rivalul său, premierul în exerciţiu Victor Ponta, cu formarea noului guvern, îndepărtând astfel temerile privind apariţia unei noi crize politice în cel mai recent stat membru al Uniunii Europene", comentează agenţia France Presse.

Manageri privaţi la stat, un proiect eşuat. Ce a cerut FMI, ce i-a ieşit Guvernului

Ministerele Economiei şi al Transporturilor au cheltuit inutil milioane de euro pentru a recruta directori independenţi la companiile de stat din subordine, dovedind că nu vor să renunţe la controlul politic asupra robinetelor cu bani publici. Din aproape 60 de companii, doar câteva au manageri privaţi. In unele cazuri au apărut nume din lumea politică exact pe locurile care trebuiau ocupate de managerii deja recrutaţi. În alte cazuri, managerii ieşiţi învingători după procesul de recrutare au renunţat subit la funcţie şi acum ministerele caută înlocuitori pentru a ocupa acele posturi. De cele mai multe ori, comunicarea privind mersul acestui proces de recrutare a lăsat de dorit şi, în fine, unele surse afirmă chiar că la nivelul Ministerului Transporturilor a fost oprit în mod intenţionat mecanismul de numire a managerilor privaţi.

CURENTUL

Ponta, învins de Crin şi de alergia baronilor PSD la grofii UDMR

Dacă ziua de ieri se anunţa una frumoasă pentru premierul desemnat Victor Ponta, după-amiaza avea să-l găsească pe acesta cu o faţă palidă şi într-o situaţie de mimare defectuoasă a calmului. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul prin care Victor Ponta este desemnat în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern. Numai că euforia formalităţilor de la Cotroceni s-a întors la 180 de grade în doar câteva ore. Vizibil epuizat şi extrem de iritat de negocierile intense de după uşile închise ale unei camere în care la masă au stat PSD, UNPR, PNL, PC, minorităţi şi UDMR, Ponta şi Antonescu au ieşit în jurul orelor 17 cu o serie de declaraţii în urma cărora au confirmat că maghiarii nu vor face parte din acest nou cabinet Ponta.

Resemnarea de Tia Serbanescu

Ne-am pricopsit. Îl avem premier tot pe Victor Ponta. Vox populi, vox dei. Aşa că simultanul de la Cotroceni unde preşedintele a invitat toate partidele parlamentare - pesemne ca să nu fie singur cu fatalitatea - n-a făcut decât să consemneze rezultatul alegerilor. Resemnat, dl. Băsescu l-a desemnat pe cel pe care nu şi-ar fi dorit să-l mai numească vreodată şi care a demonstrat - în şapte luni cât alţii în doi ani - că poate conduce ţara cu brio spre recesiune şi crize politice. Urmarea se ştie: la anul, când nu vor mai avea ce pune pe masă, alde Ponta, Voiculescu, Antonescu şi Dragnea îl vor suspenda iar pe dl. Băsescu. E ştiut: dacă n-ai pâine, dai sânge. Dl. Băsescu ştie prea bine ce-l aşteaptă, doar e păţit cu cei din USL: l-a numit premier pe dl. Tăriceanu şi acesta l-a suspendat, l-a numit pe Ponta şi acesta l-a suspendat. Ninge. Habemus apam!

CURIERUL NATIONAL

Cine garantează de fapt depozitele bancare?

Fondul de Garantare a ţinut ieri să precizeze că banii deponenţilor sunt garantaţi de industria bancară şi nu de bugetul de stat. Totuşi, instituţia de resort dispune de numai 2,96 miliarde lei în condiţiile în care depozitele populaţiei se ridică la 122,2 mld. lei, iar IMM-urile au garantate alte câteva zeci de miliarde lei. Adrian Vasilescu (BNR): Dacă ar da faliment o instituţie mai mare, Fondul ar lua bani de la Ministerul de Finanţe doar cu titlu de împrumut, sumele urmând să fie achitate tot din sistemul bancar. Scandalul legat de recentele fraude bancare au relansat discuţii legate de siguranţa depozitelor din băncile româneşti, deşi sumele implicate în cazurile anchetate de procurori nu sunt în măsură să pericliteze instituţiile de credit.

Secretele triunghiului puterii Greciei

În spatele crizei ţării ar sta o legătură dintre mass-media, mediul de afaceri şi politică, speculează criticii. Interesele întreţesute ale acestor sectoare, deşi nu neapărat ilegale sau improprii, sunt văzute ca un obstacol în calea încercărilor Greciei de a salva economia. "În Grecia, puterea reală se află la proprietarii de bănci, membri ai sistemului politic corupt şi mass-media corupte", a declarat Alexis Tsipras, liderul opoziţiei SYRIZA. Panos Kamenos, liderul Partidului Independent de dreapta, a declarat: "Mass-media din Grecia se află sub controlul persoanelor care depind de stat. Mass-media controlează statul şi statul controlează mass-media. Este o imagine de şantaj reciproc".

Mai poate îngrăşa Bursa porcul în Ajun?

Marcel Murgoci, broker la Estinvest caracterizează piaţa ca fiind una lichidă, în aşteptare, cu evoluţii dezamăgitoare pe cei mai mulţi emitenţi. Mai sunt zile de tranzacţionare puţine şi nu este exclus să vedem o încercare a jucătorilor de urcare a cotaţiilor pe fondul unor rulaje în creştere. "Nici nu sunt evenimente care să ne îndemne la o frenezie în tranzacţii".

Hidroelectrica vrea să vândă certificate verzi de 6 mil. euro

Compania de stat a vândut ieri către NL Energy&Climate Change, o autoritate a Guvernului olandez, certificate de 2,92 milioane euro, iar în perioada următoare urmează să primească alte 1,41 milioane de euro. Hidroelectrica estimează că va încasa 6 milioane de euro din vânzarea unor certificate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră aferente producţiei suplimentare de electricitate în unităţi noi şi în capacităţi retehnologizate în perioada 2009-2012.

Sfîrăială mai câştigă o luptă în războiul cu Franklin Templeton

Tribunalul Bucureşti a admis ieri cererea Ioanei Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, de radiere din Registrul Comerţului a înregistrării deciziilor AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator al FP, decizia instanţei fiind însă atacată cu recurs de Franklin Templeton. Prin hotărârile AGA vizate de Sfîrăială a fost schimbat sistemul de conducere al Fondului Proprietatea, de la directorat şi consiliu de supraveghere s-a trecut la administrator unic, Franklin Templeton, şi a fost ales un Comitet al Reprezentanţilor acţionarilor. Având în vedere că decizia Tribunalului Bucureşti nu este irevocabilă, aceasta nu produce efecte.

EVENIMENTUL ZILEI

Dragnea, Crin şi Felix îşi iau partea leului în Guvernul Ponta 2

Dacă desemnarea în funcţia de premier a fost doar o formalitate, pentru liderul PSD greul a început odată cu negocierile pentru împărţirea portofoliilor în noul guvern. Victor Ponta este, de ieri dimineaţă, noul premier desemnat al României şi a trecut deja la negocierile pentru formarea guvernului. Dacă nominalizarea sa de către preşedintele Traian Băsescu s-a dovedit o formalitate, negocierile cu colegii din USL au fost mult mai dificile. O dovadă poate fi expresia încruntată pe care o arbora premierul la sfârşitul zilei. Până la această oră este cert că Executivul va aparţine exclusiv USL. UDMR nu a fost primită la guvernare. Vor exista trei funcţii de vicepremier. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a impus punctul de vedere, astfel că funcţia de ministru al Apărării nu-i va reveni liderului UNPR, Gabriel Oprea. Acesta va fi vicepremier, dar fără portofoliu.

Vicepremier de proverb: Liviu Dragnea, lupul pus paznic la oi!

Liviu Dragnea s-a trezit numărul doi în Guvern. Controversele din cariera sa: dosarul de la DNA, afacerile dubioase ale soţiei şi licitaţiile trucate din Teleorman. Baronul de Teleorman a fost implicat, în ultimii ani, în anchete ale procurorilor DNA, investigaţii ale Fiscului sau scandaluri mediatice de proporţii. Recent, experţi ai Comisiei Europene au dezvăluit modul în care acesta organiza licitaţiile publice, în folosul unor firme de casă. Liviu Dragnea (PSD) va fi vicepremier în Guvernul României şi va coordona tot ceea ce ţine de descentralizare şi dezvoltare regională. Cel mai important, el va organiza noile regiuni administrative şi va dirija, de la centru, zonele unde se vor aloca banii de la buget.

Victor Ponta recunoaşte: Am semnat UN PROTOCOL cu Băsescu

Premierul desemnat Victor Ponta a recunoscut, la Realitatea TV, că a semnat un protocol de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu, în cursul întâlnirii de taină de miercurea trecută. Acesta a admis că în cadrul întâlnirii a fost semnat un acord: "Sigur, de către premier şi de către preşedinte", a spus el. "Am stabilit doar că, atunci când considerăm ambele părţi, dăm publicităţii inclusiv documentul: că respectăm instituţiile statului, că vrem în NATO şi UE, că Justiţia e independentă. Nu ştiu dacă e acelaşi document cu cel primit de Schulz, n-am verificat".

Diversiunea taxelor. Parşivul General al Capitalei

Primarul Sorin Oprescu le-a cerut consilierilor să fi e de acord cu majorarea de 16% a taxelor. Apoi, la televizor, a spus că el nu vrea să-i încarce pe bucureşteni. Eu nu-i mai încarc pe bucureşteni. Eu, personal, nu, dar o să dau în analiză, în Consiliul General", a precizat Oprescu, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV, întrebat dacă vor creşte taxele şi impozitele. Numai că minciuna are picioare scurte: el le-a cerut aleşilor generali, încă de pe 12 decembrie, adică exact în ziua în care Executivul a aprobat creşterea dărilor către stat cu până la 16%, să fie de acord cu majorarea.

JURNALUL NATIONAL

UDMR nu are loc in Guvern si isi anunta intrarea in opozitie

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a anuntat ca formatiunea pe care o conduce va intra in opozitie, dupa ce premierul desemnat a anuntat ca UDMR nu va face parte din Executiv. Intrebat daca va sustine in Parlament viitorul Guvern, Kelemen Hunor a declarat ca "nu cred ca este nevoie si de voturile noastre". "Se formeaza un guvern format doar din USL, UDMR nu va face parte din Guvern. Vom intra in opozitie constructiva si sigur ca pe parcursul lunilor si anilor vom discuta, vom dialoga, vom analiza toate proiectele care privesc educatia, cultura, modificarea Constitutiei, modificarea regiunilor de dezvoltare. Nu am putut sa trecem peste decizia luata de PNL", a declarat presedintele UDMR.

Răspuns de la Schultz: Acord de coabitare Băsescu-Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a recunoscut astăzi, la consultările pentru desemnarea premierului, întâlnirea de săptămâna trecută cu Ponta, Antonescu şi Dragnea, de la Cotroceni. Deşi liderii USL au negat semnarea vreunui document cu Băsescu la întâlnirea de la Cotroceni care a precedat reuniunea de la Bruxelles, Armin Machmer, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Parlamentului European, a precizat pentru Antena 3 că documentul pe care şeful statului român i l-a înmânat vineri lui Martin Schulz la finalul Consiliului European de iarnă a fost "un acord de coabitare între Băsescu şi Ponta" ("It was the cohabitation agreement btw Basescu and Ponta").

Nouriel Roubini prezice un petrol scump pentru 2013

La inceputul anului viitor , preturile la petrol vor fi ridicate: in medie anuala, barilul marca Brent va fi cu numai un dolar mai ieftin decat valoarea din acest an, promit economistii Roubini Global Economics. Spre sfarsitul anului, pretul titeiului se va diminua. Expertii Roubini Global Economics, structura patronata de renumitul analist Nouriel Roubini, cel care a prevazut criza globala din 2008, au analizat toti factorii posibili, care influenteaza asupra evolutiei cotatiilor petroliere si au schitat un tablou aproximativ a ceea ce se va intampla in continuare pe piata celei mai imprevizibile dintre materiile prime.

NATIONAL

Antonescu, 3-0 cu Ponta in meciul pentru formarea Guvernului

In calitate de premier desemnat, Victor Ponta urma sa faca jocurile pentru viitorul cabinet. Chiar daca a plecat de la Cotroceni de pe prima pozitie, pana la sfarsitul zilei, pesedistul a iesit pe locul doi, fiind invins la masa negocierilor de Crin Antonescu. Desi PSD ar putea sa guverneze si fara liberali, Victor Ponta a cedat in fata santajului lui Crin Antonescu, care a amenintat cu ruperea USL. Si uite asa, in cateva ore, liderul PSD a fost obligat sa incalce toate promisiunile facute maghiarilor si/sau uneperistilor. La dorinta lui Antonescu, partenerul pesedistilor in ACS, Gabriel Oprea, a ramas fara minister, primind, ca premiu de consolare, un post de decor in viitorul Guvern. Anuntul a fost facut chiar de Victor Ponta, premierul fiind atent supravegheat de Crin Antonescu.

Cutremur in sistemul bancar! BCR concediaza 1.600 de angajati si inchide 60 de sucursale

Adus ca un adevarat"lichidator" de catre Erste Group la BCR, Tomas Spurny a trecut la treaba, anuntand scaderea cu 18% a personalului si inchiderea a 60 de sucursale nerentabile. Acesta este un semnal negativ pentru sistemul bancar romanesc, deoarece BCR este cea mai mare institutie financiara din Romania, dupa valoarea activelor. Presedintele BCR, Tomas Spurny, a dat verdictul: banca s-a intins prea mult, iar costurile (care, fie vorba intre noi, sunt suportate cu varf si indesat de catre clientii bancii) s-au majorat in asa masura, incat nu mai permit sustinerea unui personal atat de numeros.

Ce bani aduce "Sfarsitul lumii"

Prezicerea mayasilor da semne clare ca se va infaptui: la 21 decembrie 2012 se sfarseste un ciclu! Al saraciei, si incepe un altul, mult mai bogat. Pentru unii! Urmasii mayasilor sunt uimiti de "nebunia crestina" cu sfarsitul lumii "prezis" de strabunii lor. Insa, autoritatile mexicane au facut un adevarat festival din aceasta "profetie" - Mundo Maya 2012 - , veniturile din turism reprezentand deja 10% din economia zonala, cu doua procente mai mult fata de anul trecut. Si cel mai mare castig, de zeci de milioane de dolari, se asteapta sa fie in Ziua Zero, o petrecere colosala, de inceput de nou ciclu! Belize a oferit inca din decembrie 2011 un "Pasaport maya 2012", pachet turistic care include toate siturile arheologice mayase, la un pret intre 600 - 1500 de dolari de persoana.

PUTEREA

Oprescu îl acoperă pe Băsescu: Ia lumină de la Luxten!

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a umflat conturile Luxten cu 20 de milioane de euro numai din acte adiţionale, iar factura lunară plătită de bucureşteni stâpânilor luminii ajunge la 1,4 milioane de euro. Deşi contractul de 15 ani cu SC Luxten Lighting SA expiră pe 29 decembrie şi Consiliul General a atras atenţia asupra acestui fapt, în şedinţa de astăzi a CGMB, convocată de edil, subiectul nu se regăseşte pe ordinea de zi. Sau poate Oprescu acoperă un act adiţional nedatat şi neînregistrat, semnat de Traian Băsescu în urmă cu 10 ani, prin care prelungeşte contractul Luxten până în 2017.

BNR pune în circulaţie o monedă de aur cu tema "Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa"

Banca Naţională a României pune în circulaţie, începând de luni, în scop numismatic, o monedă din aur cu tema "Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa". Moneda are o valoare nominală de 10 lei şi o valoare de vânzare (fără TVA) de 415 lei, o greutate de 1,224 grame şi diametrul de 13,92 milimetri. Aversul monedei prezintă un grup de personaje de pe Patera din Tezaurul de la Pietroasa, are ştanţată valoarea nominală "10 LEI" şi stema României, iar la exterior, în arc de cerc, este inscripţionat anul de emisiune "2012" şi cuvântul "ROMANIA". Pe revers este personajul feminin din centrul Paterei suprapus peste o reprezentare în perspectivă a acesteia, iar la exterior pot fi văzute inscripţiile în arc de cerc "PATERA" şi "TEZAURUL DE LA PIETROASA".

Associated Press va transmite în direct "sfârşitul lumii"

Agenţia de presă Associated Press se pregăteşte să difuzeze, în direct, 'sfârşitul lumii' de la Chichén Itzá, un uriaş sit arheologic precolumbian construit de civilizaţia Maya şi aflat în partea central-nordică a Peninsulei Yukatan, adică acolo unde trăiau pe vremuri triburile mayaşe, cărora li se atribuie predicţia potrivit căreia sfârşitul lumii s-ar produce la 21 decembrie 2012, conform agenţiei de presă amintite. Cea mai mare agenţia de presă din SUA a transportat deja antene de satelit în cunoscutul sit din nordul Mexicului. De pe 19 până pe 21 decembrie, AP va difuza în direct pe site-ul său de internet tot ceea ce se poate întâmpla dezastruos pentru omenire chiar din patria mayaşilor.

ROMANIA LIBERA

Megaguvernul Ponta 2. A început marea împărţeală a portofoliilor între membrii USL

Imediat după desemnarea lui Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru şi eliminarea UDMR din schema viitorului Executiv, partidele din interiorul USL au început să-şi împartă funcţiile de miniştri şi secretari de stat. Satisfacerea pretenţiilor clientelei de partid şi neîncrederea dintre PSD şi PNL riscă să facă din Guvernul Ponta 2 unul dintre cele mai stufoase guverne postdecembriste. Victor Ponta a anunţat ieri că are deja structura cabinetului, pe care o poate prezenta joi la prânz noului Parlament astfel încât să obţină votul de învestitură vineri dimineaţă şi să-şi respecte promisiunea că vom avea un Guvern nou până la Crăciun.

Revelionul românesc e scump, dar se vinde bine

Nu se mai găsesc locuri pentru noaptea de Revelion nici măcar în hoteluri cu tarife de peste 500 de euro, la Poiana Braşov sau Vatra Dornei. Salarii din ce în ce mai mici, şomaj tot mai mare, previziuni pentru 2013 tot mai apocaliptice din punct de vedere financiar. Nimic din toate astea nu-i sperie pe români când vine vorba să petreacă Revelionul 2013. În acest moment, doar cu mare noroc mai găseşti locuri de cazare pentru noaptea dintre ani în staţiunile româneşti. Nici măcar în hotelurile şi pensiunile scumpe, cu preţuri mai mari decât cele din Occident, nu mai există un pat liber pentru perioada 30 decembrie-2 ianuarie.

Desemnarea lui Ponta dă startul unui experiment fără precedent în România

Nominalizarea lui Ponta pentru un al doilea mandat în fruntea Guvernului comportă semnificaţii extinse, care duc dincolo de interesul vital pe termen scurt (cel de a evita o nouă criză politică şi riscurile aferente la nivelul stabilităţii economice şi sociale). Este o decizie care împinge România pe drumul unui experiment politic şi public fără precedent: cel puţin doi ani, ţara va depinde de modul în care vor colabora trei centre de putere ostili unul cu celălalt: Preşedinţie, Guvern şi Parlament.

BNR a contribuit la supraevaluarea garanţiilor din sistemul bancar

Cazurile recente de fraudare a băncilor prin supraevaluarea garanţiilor au repus pe tapet efectele spargerii bulei imobiliare asupra ratei creditelor neperformante. Umflarea preţurilor imobilelor a fost încurajată indirect prin relaxarea normelor de creditare operată de BNR în 2007 (raport rată/venituri majorat de la 30% până la 70%, avans scăzut de la 25% la 5%, etc).

ZIARUL FINANCIAR

Ziarul Financiar propune un guvern al oamenilor din business

Viitorul Guvern va avea o sarcină grea, drept urmare calitatea viitorilor miniştri şi calitatea actului de guvernare va cântări extrem de mult în conservarea suportului public. ZF a făcut un exerciţiu şi a propus pentru principalele ministere câte trei nume din lumea businessului şi motivează alegerea. Pentru că, asemenea numelor propuse de ZF pentru viitorul Cabinet, viitorii miniştri ce vor fi aleşi de liderii politici va trebui să aibă experienţă în management, să fi lucrat în mari proiecte de restructurare şi dezvoltare, să ştie să gestioneze bugete şi să fie performanţi, să-şi asume responsabilităţi, dar şi să cunoască mecanismele de funcţionare a statului pentru a le putea îmbunătăţi. Şi nu în ultimul rând, să aibă un bun renume.

România a avut în trimestrul al treilea a doua creştere din UE a costurilor cu forţa de muncă

România a înregistrat în trimestrul al treilea a doua mare creştere din UE a costurilor orare cu forţa de muncă, de 7,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul fiind alimentat inclusiv de reîntregirea salariilor în sectorul public, reiese din datele Eurostat. Dintre statele care au raportat date, Estonia (7,6%) a consemnat cea mai mare creştere a costurilor totale cu forţa de muncă la nivelul întregii economii, urmată de România (7,2%), în timp ce Olanda şi Cipru (fiecare cu 0,5%) au avut cel mai redus avans. Costurile au scăzut în Slovenia (-0,8%), în timp ce Grecia şi Austria nu au transmis date. La nivelul UE, costurile cu forţa de muncă au urcat cu 1,9% în UE şi cu 2% în zona euro, potrivit Eurostat.

PSD şi PNL şi-au împărţit cele 200 mld. euro pe care le au de cheltuit pentru următorii patru ani

Guvernul USL va avea 22 de ministere, PSD primind Buget, Apărare, Externe, Energie, Comunicaţii, Administraţie, Dezvoltare, Industrie, Fondurile UE, Educaţie, Mediu, Mari Lucrări Publice, iar PNL - Finanţe, Sănătate, Cultură, Agricultură, Transport, Interne, Muncă, Păduri. IMM, Justiţie şi Economie. În fiecare an, statul cheltuie prin bugetul de stat, bugetele locale şi bugetele de asigurări sociale circa 45 de miliarde de euro, cifră estimată să crească în următorii ani. Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că PSD şi PNL vor avea câte 11 ministere în viitorul Guvern, urmând să existe şi trei miniştri delegaţi, pentru Dialog Social, Cercetare şi, posibil, pentru Românii de pretutindeni.

Tratamentul prescris de Germania pentru supravieţuirea Europei: "muncă din răsputeri" şi cheltuieli mai mari cu educaţia

Într-o lume în care noi modele economice prind contur şi se impun, Europa poate rămâne competitivă şi-şi poate păstra cel mai generos sistem de protecţie socială doar dacă "munceşte din răsputeri" şi cheltuie mai mult pe educaţie şi cercetare şi îşi reformează pieţele muncii şi sistemele de taxare. Acesta este tratamentul de supravieţuire într-o eră a globalizării prescris de cancelarul german Angela Merkel, cel mai puternic politican al Europei creditat de mulţi alţi lideri europeni ca autorul reţetelor anticriză bazate pe cure cu exces de austeritate. "Dacă în prezent Europa găzduieşte puţin mai mult de 7% din populaţia globului, produce aproximativ 25% din PIB-ul global şi finanţează 50% din cheltuielile globale cu securitatea socială, este evident că va trebui să muncească din răsputeri pentru a-şi păstra prosperitatea şi modul de viaţă", a afirmat Merkel într-un interviu acordat publicaţiei britanice Financial Times.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb