REVISTA PRESEI - 19.03.2011

Willy Homner
Revista Presei / 19 martie 2011

ADEVARUL

Isteria iodului cuprinde România

Teama de radiaţiile care ar putea ajunge din Japonia i-a făcut pe români să epuizeze stocurile de iod ale farmaciilor. Medicii avertizează că reacţiile oamenilor nu sunt justificate şi există riscă să-şi deregleze sistemul hormonal. Cererea pentru pastilele de iod a crescut brusc peste tot în lume, ca urmare a exploziilor de la centrala nucleară din Fukushima. Speriaţi de nivelul ridicat de radiaţii din Japonia, bucureştenii au golit stocurile de iod din farmacii, asta deşi autorităţile au dat asigurări că valorile înregistrate la noi în ţară sunt sub limita admisă. La o sucursala a unui mare lant de famacii Bucurestene, ieri, se epuizase şi ultimul flacon de pastile de iod, iar farmacistele au fost nevoite să facă o comandă nouă, în Germania. Un flacon conţine 100 de tablete şi costă, în funcţie de cantitatea de iod din compoziţie, între 17 lei şi 20 de lei.

Cea mai mare Lună din ultimii 18 ani. În aşteptarea unui dezastru?

"Super Luna" va fi vizibilă pe cer sâmbătă seara, imediat după apusul Soarelui. Unii specialişti susţin că, din cauza atracţiei sporite, Pământul se va alungi, având loc mişcări masive ale scoarţei terestre. Mai mult, ruşii sunt adepţii teoriei că dezastrul din Japonia se află în strânsă legătură cu fenomenul astral. Vezi părerile pro şi contra "Super Luna va putea fi văzută în orice moment în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică", a declarat astronomul american Geza Gyuk. "Va fi un spectacol frumos şi plin de inspiraţie", a adăugat acesta. "O lună plină atât de aproape de Pământ a mai avut loc în martie 1993,", a declarat Geoff Chester din cadrul Observatorului de la Washington. "Aş spune că merită măcar o privire." În moment de Lună nouă sau Lună plină (când Soarele şi Luna sunt aliniate), mareele sunt mai puternice şi apasă mai tare pe plăcile tectonice.

Peste 300 de replici de la cutremurul care a lovit Japonia

De la cutremurul de 9 grade Richter care a lovit Japonia s-au înregistrat mai mult de 300 de replici de peste 5 grade, numărul celor de magnitudine mică este mult mai mare. Au fost 15 replici de peste 6.3 Richter sau chiar mari, transimte maptd.com, care a realizat şi o simulare video ce ilustrează succesiunea acestora. Potrivit Institului Geofizic American (USGS), în prima oră de la producerea seismului se înregistrau deja 5 replici de peste 6 grade. Numărul acestora a continuat să crească în ritm accelerat, pentru ca până la finalul zilei să se întregistreze 107 de replici de peste 5 grade.

A început pomparea apei la reactorul numărul 5 de la Fukushima

Autorităţile japoneze au continuat vineri să arunce cu apă peste reactoarele supraîncălzite ale centralei Fukushima. Agenţia Nucleară Japoneză spune că se aşteaptă ca alimentarea cu energie electrică la reactoarele 1 şi 2 să fie gata până sâmbătă, iar la reactoarele 3 şi 4, duminică. Muncitorii au terminat de montat cablul electric la reactorul numărul 2 al centralei nucleare. Acesta este un prim pas în încercarea de a repune în funcţiune reactoarele avariate, care au avut probleme cu sistemele de răcire din cauza lipsei curentului. Recent, Tokyo Electric a anunţat că speră să poată restabili în următoarele zile energia la sistemele de răcire de la reactoarele 1, 2, 5 şi 6.

Natsuo Amemiya ambasadorul Japoniei la Bucureşti: "Sentimentul de normalitate va reveni până la începutul verii"

Diplomatul a stat de vorbă cu "Adevărul" despre temerile provocate de radiaţii, despre ajutorul necesar de urgenţă sinistraţilor şi a transmis familiilor de români care trăiesc în Japonia "să fie liniştite". Cultura solidarităţii şi o lungă istorie în care omul a fost pus faţă în faţă cu încercările naturii sunt explicaţiile pentru calmul japonezilor în faţa celui mai teribil cutremur din istoria ţării.

ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolit în locul lui Bartolomeu Anania

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, ieri, pe noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ a fost ales cu 29 de voturi din 46 exprimate. Contracandidatul său, Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, a obţinut 17 voturi. ÎPS Andrei Adreicuţ s-a arătat emoţionat la aflarea alegerii sale în scaunul de mitropolit. "Această zi e importantă pentru viaţa mea şi pentru Biserică. După 25 de ani mă întorc din nou la Cluj", a spus ierarhul.

Investitorii britanici au cumpărat cele mai multe obligaţiuni UE, destinate României şi Irlandei

Investitorii din Marea Britanie au cumpărat, ieri, 29% din obligaţiunile emise de UE pentru finanţarea împrumuturilor destinate României şi Irlandei. Comisia Europeană (CE) a obţinut o dobândă de 3,20% pe an, pentru bonduri cu scadenţa la şapte ani. Ponderea investitorilor asiatici în a doua tranşă a obligaţiunilor emise de UE pentru finanţarea Irlandei a scăzut cu aproape 50%, reflectând maturitatea mai lungă a acestor titluri de stat şi o cerere mai scăzută din parte Japoniei, potrivit CE. Asiaticii au investit 11% din cele 4,6 miliarde de euro (6,5 miliarde de dolari americani), suma totală atrasă pentru Irlanda şi România. Asta în condiţiile în care ponderea Asiei era de 21,5% într-o emisiune de euroobligaţiuni pe cinci ani a UE în ianuarie.

KazMunaiGaz negociază preluarea celui mai mare lanţ de benzinării din Kazahstan

Compania petrolieră de stat KazMunaiGaz este în discuţii pentru preluarea celei mai mari reţele de benzinării din Kazahstan, Helios, transmite Bloomberg. "Negociem în prezent cu proprietarii Helios pentru a achiziţiona întregul lanţ de benzinării", a declarat Timur Kulibayev, vicepreşedinte al fondului naţional Samruk-Kazyna, care deţine KazMunaiGaz. El a refuzat să avanseze vreun preţ de preluare. Helios deţine 228 de staţii de distribuţie a carburanţilor în 50 de comunităţi din Kazahstan şi vinde produse petroliere achiziţionate din rafinăria Pavlodar din grupul KazMunaiGaz. KazMunaiGaz controlează integral grupul Rompetrol, după ce a achiziţionat 75% în 2007 şi restul de 25% în 2009.

Mihai Mărgineanu îşi deschide "Bazar Bizar"

Cântăreţul Mihai Mărgineanu îşi face debutul ca prezentator de televiziune în această seară, la postul B1 TV, de la ora 21.00, cu emisiunea "Bazar Bizar". "O alternativă a programelor de divertisment care invadează acum media, o emisiune-pamflet pentru oameni deştepţi", asta promite artistul să ne ofere în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. În noua emisiune, Mărgineanu ia "Neuronii la control!", stă "La o Margine de râs" şi dă "Interzis proştilor!", acestea fiind doar câteva dintre rubricile permanente. Despre cea din urmă, cântăreţul spune că "reprezintă de fapt parola de acces în emisiune, felul echipei cu care lucrez de a spune < Vizionare plăcută! >.

Polonezii invită companiile româneşti să se listeze la Bursa din Varşovia

Ministrul polonez al Economiei, Waldemar Pawlak, a invitat companiile româneşti să se listeze la Bursa de Valori din Varşovia, informează publicaţia "Warsaw Business Journal". Oficialul polonez a făcut această invitaţie cu ocazia vizitei omologului său român, Ion Ariton, care s-a aflat în perioada 17-18 martie 2011 în Polonia, la invitaţia lui Pawlak, la un forum de afaceri româno-polonez. "Ministrul Ion Ariton le-a vorbit investitorilor şi despre vânzarea pe bursă a unor importante pachete de acţiuni la cele mai mari companii româneşti din domeniul energiei, precum şi despre continuarea procesului de privatizare din industria românească", se arată într-un comunicat al Ministerului român al Economiei.

Gaddafi ameninţă cu atacarea avioanelor de pasageri, ca urmare a deciziei ONU de a lansa atacuri militare în Libia

Forţele occidentale ar putea lansa, chiar de azi, atacuri aeriene împotriva regimului libian, după ce Consiliul de Securitate al ONU a aprobat, joi noapte, desfăşurarea unei operaţiuni militare internaţionale. Ca urmare a acestei decizii, colonelul Gaddafi a ameninţat cu atacuri asupra aeronavele de pasageri ce traversează Marea Mediterană, dacă vor fi lansate atacuri aeriene asupra Libiei. "Orice act militar străin ar expune traficul aerian şi maritim din Marea Mediterană unui contra atac", este mesajul regimulului libian. Pe fondul situaţiei îngrijorătoare crescânde din Libia, primele raiduri aeriene, eventual cu drone fără pilot, ar putea începe în câteva ore, potrivit unui oficial al administraţiei americane, informează Daily Telegraph. "Atacurile vor avea loc rapid", a declarat şi purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, fără a oferi alte detalii.

EVENIMENTUL ZILEI

Occidentul îl pune pe Gaddafi la pământ

Comunitatea internaţională se va asigura, în baza unui mandat ONU, că regimul libian nu va mai ridica nici un avion de la sol. Regimul Gaddafi a bătut ieri în retragere în faţa iminentei intervenţii militare a statelor occidentale după rezoluţia Consiliului de Securitate de joi noapte care autorizează stabilirea unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei. Decizia, adoptată după ce Rusia şi China, membri permanenţi şi cu drept de veto, s-au abţinut de la vot, mai autorizează şi orice măsură necesară protejării civililor libieni de forţele armate ale regimului Gaddafi, o formulare care poate fi tradusă şi printr-o intervenţie militară în statul nord-african.

Marius Petcu: drumul de la asistent medical la cel mai bogat sindicalist

Câştigă aproape 500.000 de lei pe an, dar spune că s-a îmbogăţit din terenuri. În deplasări, mănâncă, doarme şi bea pe banii sindicaliştilor. Până în decembrie "89 a fost un banal asistent medical la Secţia de radiologie a actualului Spital "Sf. Ioan". De loc din Alba-Iulia şi şcolit la Hunedoara, se aciuase pe la Bucureşti. Zice că avea două case şi o Dacie şi nu se mai găseşte nimeni care să spună dacă asistentul, pe atunci în vârstă de 35 de ani, se făcea că nu simte când i se vâra în buzunar Kentul şi, în sertar, nessul. Acum, la 55 de ani, are o casă şi un apartament în Capitală, încă una de vacanţă pe lângă Snagov, mai multe terenuri intra şi extravilane, bijuterii, tablouri, icoane şi 10 conturi în valută sau lei.

Andreicuţ, revanşa post-mortem a lui Anania

ÎPS Andrei Andreicuţ a fost ales mitropolit al Clujului, deşi nu este un ierarh agreat de Patriarhul Daniel. Dintre cei 46 de ierarhi prezenţi, inclusiv PF Daniel, 29 au votat ieri, în şedinţa Sfântului Sinod, pentru ca ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscop de Alba, să devină succesorul ÎPS Bartolomeu Anania. După cinci ani de la înfrângerea suferită în alegerile pentru Mitropolia Ardealului, când a pierdut la mustaţă scaunul de la Sibiu în faţa ÎPS Laurenţiu Streza, Andreicuţ a ajuns egalul acestuia. Eşecul lui Andreicuţ din 2005 a fost, de fapt, cauza pentru care principalul său susţinător, ÎPS Bartolomeu Anania, a propus şi a impus înfiinţarea unei a doua mitropolii în Ardeal, cu sediul la Cluj.

Cum se va încheia partajul cu scandal al Columbenilor: ea liberă, el cu banii

Dacă Irinel nu acceptă o negociere, Monica ar putea obţine cel mult o pensie alimentară pentru fetiţă, în valoare de 1.000-2.000 de euro/lună, spun specialiştii. Şi aceasta doar dacă obţine custodia Irinei. Monica n-o să vadă nici un ban de la Irinel Columbeanu, iar acesta o va pierde pe Irina, care va fi dată în custodia mamei sale. Acestea sunt pronosticurile unui expert, avocata Mariana Ştefan, cu o vastă experienţă în procesele de divorţ. Ea a făcut o analiză amănunţită a mizelor puse în joc în partajul Columbenilor. Dincolo de spectacolul monden pe care acest divorţ l-a stârnit, partajul Columbenilor reprezintă un ghem de interese foarte încâlcit. Odată cu acest caz, publicul larg poate înţelege cum se decide împărţirea averii atunci când divorţează o familie foarte bogată.

MAE: România va analiza dacă şi sub ce formă va participa în Libia

Decizia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind posibilitatea statelor membre de a interveni militar în Libia pentru protejarea civililor, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, astăzi, că "au avut loc exerciţii de planificare politico-militară în cadrul NATO şi reprezentantul permanent al României acolo a participat. Suntem pe recepţie şi vom proporţiona, în funcţie de o decizie politică internă, dacă e cazul să participăm şi sub ce formă". Vinerea trecută după Consiliul European de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu anunţa că "România nu susţine o soluţie militară în Libia"

Tripoli acceptă rezoluţia ONU şi anunţă încetarea imediată a focului. Obama îi dă un ultimatum lui Gaddafi

Ministrul libian de Externe a anunţat suspendarea tuturor operaţiunilor militare împotriva rebelilor, subliniind că regimul de la Tripoli acceptă decizia Naţiunilor Unite, la câteva ore după adoptarea rezoluţiei de către Consiliul de Securitate. "Dacă lumea devine nebună, vom fi şi noi. Vom riposta. Le vom transforma viaţa într-un infern", declara înainte de decizia ONU liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, de 42 de ani la putere. Aseară ONU a dat undă verde operaţiunilor militare în Libia, iar astăzi francezii au anunţat că "se pregătesc şi că în câteva ore vor începe primele acţiuni militare", a declarat, dimineaţă, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris, François Baroin, relatează Le Figaro.

LIBIA: Ce înseamnă zonă de excludere aeriană. Precedentul Irak

O zonă de excludere sau interdicţie aeriană pentru a împiedica avioanele de luptă libiene să reprime revoltele este o măsură complicat de pus în practică, la care s-a recurs în trecut în Balcani şi în Irak, cu un succes limitat, relatează Agerpres, care citează AFP. Un astfel de dispozitiv (zonă de interdicţie aeriană) are rolul de a interzice survolarea unei zone determinate. Avioanele care vor să părăsească teritoriul libian vor trebui să ceară o autorizare înainte de a decola. Fără autorizare, ele sunt considerate avioane inamice şi pot fi doborâte. Apărarea antiaeriană nu are dreptul să fie activă în această zonă.

Cezar Preda: PDL are nevoie de o schimbare la vârf

Deputatul Cezar Preda, vicepreşedinte al PDL, a reiterat astăzi ideea că Emil Boc trebuie să îşi continue activitatea de prim-ministru, dar să renunţe la şefia partidului. "Eu cred într-o competiţie corectă, colegială, îi respect şi pe Vasile Blaga şi pe Emil Bloc. Cu Vasile Blaga la conducere, Partidul Democrat Liberal va creşte imediat în credibilitate în faţa electoratului", a declarat Preda, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres. Susţinător al lui Vasile Blaga la preşedinţai partidului, cezar Preda crede că PDL are nevoie de o schimbare la vârf pentru o repoziţionare a formaţiunii.

Ioan Oltean: Guvernul nu va fi remaniat înaintea alegerilor din PDL

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean este de părere că, până la definitivarea alegerilor interne ale partidului, în mai, Guvernul nu va fi remaniat. "Cred cu certitudine că până la alegerile din partid nu va avea loc nicio remaniere guvernamentală şi că aceasta va fi luată în discuţie odată cu necesitatea modificării de fond a Guvernului. Deci cu certitudine până în 16 mai Guvernul Boc, în actuala formulă, îşi va exercita atribuţiile", a declarat Oltean, astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa. În acelaşti timp, Ioan Oltean nu susţine nici ideea schimbării premierului. "Premierul reprezintă întreaga majoritate parlamentară şi guvernamentală. Schimbarea premierului ca persoană poate fi iniţiativa partidului care l-a propus, dar numirea unui premier independent sau a unui premier politic nu poate fi apanajul unui singur partid, ci a tuturor participanţilor la guvernare, adică al PDL, UDMR, UNPR şi al grupului de parlamentari independenţi.

Udrea, Oprea şi Vanghelie îşi unesc forţele pentru a ridica un cartier "verde"

Proiectul va fi dezvoltat în parteneriat public-privat pe trei loturi de terenuri situate în sectorul 5 al Capitalei. Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Gabriel Oprea, ministrul apărării naţionale, şi Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, au prezentat, vineri, proiectul de construire a primului eco-cartier din ţară. Cartierul va fi realizat pornind de la o serie de principii europene, precum: crearea de comunităţi durabile, utilizarea inteligentă a resurselor de teren, a construcţiilor de locuinţe, acces rapid la transport public. În plus, se va folosi o tehnologie de proiectare şi planificare urbană astfel încât să sprijine mediul- se vor construi reţele de spaţii verzi, de recreere, dar şi infrastructuri economice şi ecologice, potrivit reprezentanţiilor Ministerului Dezvoltării.

Bute se bate pe 2 milioane de dolari

În partida cu Brian Magee, din această-noapte, gălăţeanul are o bursă colosală. Jumătate din bani vor merge la Fisc şi în conturile clubului Interbox. Pugilistul Lucian Bute se bate în această noapte pentru glorie şi pentru bani. În direct la B1 TV, cel mai valoros pugilist român din istorie la profesionişti îşi va apăra, pentru a şaptea oară, centura mondială IBF a "supermijlociilor" chiar în fieful său, "Bell Centre" din Montreal, într-o gală care va începe la ora 1.00 (n.r. - în România) şi în care partida lui este considerată "main event", fiind ultima. Adversarul lui Bute este nord-irlandezul Brian Magee, 35 de ani, un stângaci, ca şi Lucian, "extrem de ambiţios şi de rezistent", cum îl caracterizează gălăţeanul. În gala lui Bute va mai boxa un român, Viorel Simion, la "superpană", bucureşteanul duelându-se cu mexicanul Pedro Navarrete.

NATIONAL

Fanii lui Blaga, maziliţi pe capete

Tabăra lui Emil Boc s-a apucat să-i vâneze pe adepţii lui Vasile Blaga din partid. Liderul PDL sector 1, Bogdan Cantaragiu, a plătit deja cu funcţia susţinerea acordată actualului secretar general. Strânsă ciopor joi seară, conducerea PDL sector 1 a decis să-şi schimbe preşedintele. Respectiv pe deputatul Bogdan Cantaragiu, despre care democraţii cu pricina şi-au "amintit" brusc că a fost paraşutat în fruntea lor de Vasile Blaga, candidatul la şefia PDL în favoarea căruia Cantaragiu se pronunţase cu două zile înainte, când pedeliştii bucureşteni au votat pe cine să sprijine în cursa internă.

UNPR vrea o feliuţă din bugetul statului

Fără performanţă electorală (după cum se ştie UNPR s-a format în 2010, deci nu a apucat să fie legitimat de votul cetăţenilor), dar cu niscaiva sedii de top, partidul lui Gabriel Oprea vrea să beneficieze de sponsorizarea de la stat acordată restului formaţiunilor parlamentare. După ce au făcut cercetările de rigoare la Autoritatea Electorală Permanentă, uneperiştii au mers cu jalba în proţap la partenerii de guvernare, cerându-le să susţină modificarea legii pentru a putea pune mâna pe ceva bănuţi. În sprijinul pretenţiilor ridicate, UNPR foloseşte drept argument prezenţa în Parlament.

Analiştii economici au decretat că România nici peste 15 ani nu va reuşi să progreseze! Săracii Europei

România va rămâne cel mai sărac stat din Uniunea Europeană în următorii 15 ani, reiese din prognozele analiştilor de la Nomura. Spre deosebire de noi, Cehia, Slovacia şi Polonia sunt primele ţări est-europene care vor atinge nivelul mediu de trai din Uniunea Europeană până în 2025. Ultimele date ale FMI arată că produsul intern brut pe cap de locuitor al României a fost depăşit de cel al Bulgariei în 2009. Cu alte cuvinte, nivelul mediu de trai din ţara vecină este deja uşor mai bun decât cel din România. Mai mult, analiştii Nomura vin cu prog­noze deloc pozitive. Aceştia afirmă că decalajul dintre România şi Bulgaria se va mări până în 2025.

Legumele româneşti, mai scumpe ca la Bruxelles!

Preţul unui kilogram de cartofi pleacă de la producător cu 2 lei, în magazine ajunge chiar şi la 3 lei. Şi asta în timp ce cartofii aduşi din Germania costă 3,07 lei, iar cei din Franţa 3,4 lei. Iar distanţa înseamnă costuri suplimentare cu transportul şi cu taxele. În Belgia, de exemplu, un kilogram de cartofi costă doar 2,1 lei. La carne, lucrurile stau cam tot la fel: kilogramul de jambon de porc costă 16 lei în Belgia, iar la noi 20 de lei. Şi în sectorul lactatelor avem aceeaşi problemă. Laptele pleacă de la producător cu 1 leu pe kilogram şi ajunge la clienţi cu 4 lei. Şi asta în timp ce producătorii nu au majorat preţurile, doar procesatorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb