REVISTA PRESEI 19.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 19 mai 2017

REVISTA PRESEI 19.05.2017

ADEVARUL

A început războiul rece între Dragnea şi Grindeanu

Surse din PSD au declarat pentru "Adevărul" că relaţia dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindenau a îngheţat, după ce liderul PSD a forţat schimbarea unor miniştri, iar premierul s-a opus. Tensiunea dintre cei doi s-a acutizat după ce Sorin Grindeanu a mers pe mâna lui Tudorel Toader şi a cerut Curţii Constituţionale să respingă ca inadmisibilă excepţia ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea privind lipsa pragului valoric la abuzul în serviciu. Liviu Dragnea i-a cerut lui Sorin Grindeanu să-i schimbe din funcţie pe Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe, şi pe Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Primul, pentru că "a comunicat prost" măsurile fiscale din programul de guvernare. Al doilea, pentru a calma spiritele din partid.

Primele vizite în străinătate ale lui Donald Trump aduc în pragul disperării gazdele

Primele vizite în străinătate ale preşedintelui american ridică o mulţime de probleme gazdelor, de la asigurarea securităţii, stabilirea unui program şi până la scurtarea intervenţiilor pentru a nu-l plictisi pe liderul de la Casa Albă. Pe fondul numeroaselor controverse interne, preşedintele American Donald Trump începe vineri primul său turneu diplomatic ce include cinci ţări, în decurs de opt zile: Arabia Saudită, Israel, Vatican, Belgia şi Italia. Înainte de plecare liderul de la Casa Albă a declarat: "voi întări prietenii vechi şi voi căuta noi parteneri, dar parteneri care să ne ajute şi pe noi, nu parteneri care doar iau, iau, iau. Parteneri care să ajute, să plătească pentru tot binele pe care-l facem pentru ei".

Concurs. Bucureşteanul cu cel mai frumos balcon

A început concursul cel mai frumos balcon, care a stârnit numeroase controverse si critici la adresa Gabrielei Firea. Câştigătorul va primi 5.000 de lei, daca va reuşi să convingă un juriu că a creat un aranjament original si ecologic. Si faţadele clădirilor si balcoanele intra in concursul iniţiat de primărie. Cei care îşi doresc să câştige intre 3 si 5.000 de lei sau menţiunea de 500 de lei, se pot înscrie până pe 11 iunie. Trebuie sa trimită fotografii pe site-ul Primăriei Capitalei. Vor fi vizitaţi ulterior de un juriu, iar pe 22 iunie va fi anunţat câştigătorul. In afara de juriu, si cetăţenii vor putea vota pe site-ul primăriei faţada, gradina sau balconul preferat. Cele mai multe puncte se vor acorda pentru originalitate, expresie estetică, dar si pentru aport ecologic.

Siria. Statele Unite au bombardat un convoi pro-regim în apropiere de Iordania

Statele Unite au bombardat joi un convoi care are legături cu regimul sirian, în apropiere de frontiera iordaniană, întrucât a fost considerat ameninţător pentru forţele coaliţiei care luptă cu gruparea jihadistă Statul Islamic, a declarat pentru AFP un responsabil american din domeniul apărării, transmite rtbf.be. Convoiul "nu a răspuns" avertismentelor ce vizau să împiedice "apropierea prea mare de forţele coaliţiei la At-Tanf", o tabără a rebelilor sirieni susţinuţi de SUA şi aliaţii lor, a mai spus oficialul. Potrivit lui, este vorba despre un incident punctual, care nu indică o schimbare în strategia coaliţiei. "Nu am lovit tot convoiul, ci numai câteva vehicule din faţă", a menţionat responsabilul.

Directorul Transgaz, bonus de 1,3 milioane de lei înainte să-şi dea demisia

Demisia lui Petru Văduva din funcţia de director general al Transgaz, societate cu capital majoritar de stat, a fost precedată de o şedinţă a acţionarilor care a aprobat ca din bonusul de 3,4 milioane de lei care i s-ar fi cuvenit acestuia pentru rezultatele din 2016, să îi fie acordată suma de 1,33 de milioane de lei. Demisia fostului director al Transgaz, Petru Văduva, a fost anunţată pe data de 16 mai, departamentul de comunicare al companiei menţionând că oficialul a renunţat la funcţie "din motive personale". Prin contractul de management încheiat cu Societatea naţională de transport a gazelor naturale, Transgaz SA, Petru Văduva a beneficiat - pe lângă salariul net lunar de 18.000 de lei - de o remuneraţie variabilă.

Raluca Turcan îi cere lui Dragnea să îl schimbe pe Iulian Iancu de la şefia Comisiei de industrii

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, i-a cerut, joi, liderului PSD, Liviu Dragnea, să se delimiteze de preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu şi să îl schimbe din funcţie, după ce membrii comisiei au adoptat o serie de amendamente prin care "au blocat" investiţii strategice pentru România. "În Comisia de industrii de la Camera Deputaţilor, împotriva tuturor promisiunilor PSD de deschidere spre investiţii şi în ciuda unui punct de vedere ferm al Comisiei Europene, preşedintele Comisiei a forţat introducerea în mod netransparent a unor amendamente care vizează investiţii de miliarde de euro. Este un exemplu de rea-credinţă a domnului preşedinte de comisie, Iulian Iancu, şi a PSD".

BANCHERUL

Oferta Raiffeisen Bank de conversie in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF) a fost acceptată de doar 160 de clienţi in primele trei luni ale anului

Numai 160 de clienţi ai Raiffeisen Bank cu credite in franci elveţieni (CHF), din cei 5.600 in total, au acceptat, in primele trei luni din acest an, să-si convertească in lei creditele in franci elveţieni (CHF), in ciuda faptului că banca a lansat, la 1 februarie, o nouă ofertă de conversie, la cursul zilei, dar cu un discount de 25% din datorie. In momentul lansării ofertei de conversie, Raiffeisen a anunţat că are 5.600 de credite in CHF, echivalentul a 210 milioane euro, adică aproape un miliard de lei. Dar conform datelor prezentate de banca-mamă din Austria, Raiffeisen Bank International (RBI), banca-fiică din România are mai multe credite in CHF: 246 milioane euro in decembrie 2016 si 240 milioane euro la finalul lunii martie 2016, ceea ce înseamnă o scădere de doar 6 milioane euro (27 milioane lei) in trei luni, adică in jur de 160 de credite. ă

COTIDIANUL

Anticorupţie bună de dosar penal - Cornel Nistorescu

Dosarul RCS&RDS în afacerea cu Mitică Dragomir scoate la iveală cealaltă faţă a anticorupţiei din România. Investigatorii de la DGA (Direcţia era prietenă la cataramă cu cei de la RCS&RDS) se trăgeau de curea cu poliţaii şi cu procurorii. Se sponsorizau sau dormeau în acelaşi pat. Un poliţai cerea mălai în virtutea unei tradiţii. Doar a primit şi anul trecut sponsorizări de la RCS&RDS! O cucoană pretindea schimbarea telefoanelor de acasă. Înregistrările Binomului, puse la dosar poate pentru a arăta şi cealaltă faţă a anticorupţiei din România, ne arată un prieteşug dubios. La DGA şi la DNA s-au făcut înţelegeri care arată un soi de înţelegeri pe lîngă lege. Cum a fost închis dosarul Transgaz cu fratele Laurei Codruţa Kovesi? De ce dosarul cu Mitică Dragomir a zăcut 4 ani? A fost decizia unui procuror independent?

Trump, dezlănţuit: "Cea mai mare vânătoare de vrăjitoare"

Preşedintele american Donald Trump a calificat joi drept "vânătoare de vrăjitoare" numirea unui procuror special în ancheta privind presupusele legături între membri ai echipei sale de campanie şi Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres. "Este cea mai mare vânătoare de vrăjitoare împotriva unui politician din istoria americană", a scris Donald Trump pe Twitter. Liderul american a acuzat de asemenea campania lui Hillary Clinton şi preşedinţia lui Barack Obama de "acte ilegale" pentru care "nu a fost numit niciodată un procuror special". Adjunctul procurorului general al Statelor Unite l-a numit miercuri pe fostul director al FBI Robert Mueller ca procuror special în ancheta asupra presupusei implicări a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, a informat Departamentul de Justiţie.

Verdictul lui Iohannis în cazul "fraudării" prezidenţialelor din 2009

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut joi că, din punctul său de vedere, alegerile prezidenţiale din 2009 nu au fost fraudate, persiflându-i pe politicienii care au dorit Comisia parlamentară de anchetă. Întrebat dacă în calitatea sa de premier propus la acea vreme s-ar prezenta la o audiere în Parlament, Iohannis a spus: "Numai că acum sunt preşedinte al României şi am altă calitate. Nu aş avea niciun lucru interesant să le spun, fiindcă atunci am participat la campanie, nu am fost ceea ce se numeşte insider acolo, dar la niciun moment nu mi s-a părut că s-ar fi petrecut lucruri care nu sunt în regulă".

CURENTUL

Fostul turnător la Securitate Mircea Kivu, campania pro-Geoană din 2009 şi banii încasaţi de la Vîntu

În anul 2010 o sursă serioasă a dezvăluit sumele imense pe care le primeau de la Sorin Ovidiu Vîntu jurnalişti, analişti şi politicieni care încercaseră prin toate mijloacele să răstoarne rezultatul alegerilor din 2009 astfel ca Băsescu să nu mai câştige încă un mandat. Emilia Şercan, de exemplu, ştia că banii provin din infracţiunile comise de SOV pentru că le documentase temeinic. Mircea Kivu ştia că Vîntu turnase, ca şi el, la Securitate sub numele Nuş şi s-a simţit bine ca între ei, colaboratorii poliţiei politice. Acum Kivu susţine că a turnat la Securitate gratuit. E credibil pentru că în anul 2009, când Kivu încerca din studioul Realităţii TV să îl pună pe Traian Băsescu în aceeaşi barcă cu Mircea Geoană pentru întâlnirea cu SOV, a încasat doar 7900 de lei. Dacă s-a prostituat intelectual în 2009 pe aşa sumă mică de ce n-ar fi făcut-o şi înainte de 1989 gratuit?

CURIERUL NATIONAL

Transporturile pregătesc amenzi pentru Uber?

Un proiect de ordonanţă de urgenţă prevede că cei care transportă mărfuri sau persoane fără autorizaţie de taxi valabilă pot fi amendaţi pe loc. Iniţiatorii au constatat dificultatea aplicării de către organele de control a uneia din sancţiunile prevăzute de Legea nr. 38/2003, "ca urmare a imposibilităţii demonstrării caracterului repetat al faptei prin care se efectuează transport ilegal. În aprilie, transportatorii au protestat în faţa Guvernului, cerând eliminarea pirateriei de pe piaţă, desfăşurată în special prin platforma Uber

Volvo încetează dezvoltarea de noi motoare diesel

Compania Volvo spune, prin vocea CEO-ului său, că nu va mai dezvolta noi motorizări diesel fiindcă este prea mare costul reducerii emisiilor poluante şi deci nu mai rentează financiar. Compania va dezvolta noi modele hibride şi electrice, Tesla fiind un exemplu demn de urmat. Un raport Goldman Sachs indică faptul că regulile tot mai stricte pentru diesel-uri vor adăuga în medie alţi 300 de euro la costul maşinii pe motorină, care şi aşa este cu 1.300 euro peste cel al unui model pe benzină asemănător ca putere, notează Reuters. Hakan Samuelsson, CEO Volvo, a spus pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung că de acum compania sa nu va mai dezvolta noi motorizări diesel, însă cele din prezent, lansate în 2013, vor fi produse cel puţin până în 2023.

Spionii israelieni sunt supăraţi pe preşedintele SUA

Oficialii din serviciile de informaţii israeliene sunt furioşi după ce au aflat că preşedintele Donald Trump a dezvăluit informaţii clasificate Rusiei. Conform BuzzFeed News, oficialii israelieni spun că "cele mai rele temeri ale lor au fost confirmate". Este vorba de informaţia conform căreia ISIS ar plănui plantarea de bombe în laptop-uri transportate cu avionul. Supărarea israelienilor este cu atât mai mare cu cât, se pare, informaţia cu pricina vine la prima mână, de la un spion infiltrat în ISIS a cărui viaţă este acum în pericol. În plus, s-ar elimina o sursă esenţială de informaţii din interiorul celui mai periculos grup terorist.

Tehnologia blockchain pătrunde mai adânc în industrie

EY a lansat EY Ops Chain, prin care lărgeşte aria de utilizare a tranzacţiilor online securizate de tip blockchain. Folosind EY Ops Chain, companiile îşi pot simplifica managementul lanţului de aprovizionare şi pot integra contractele digitale, pot avea acces la informaţii despre inventar şi logistică, la preţuri, facturare şi plăţi.

FGA nu mai primeşte cereri de deschidere a dosarelor de daună pentru Carpatica Asig

Fondul de garantare a asiguraţilor (FGA) atrage atenţia potenţialilor creditori de asigurare ai societăţii Carpatica Asig - în faliment, că 18 mai 2017 a fost ultima zi în care se mai puteau depune cereri de deschidere a dosarelor de daună. Conform legislaţiei, termenul-limită de depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de daună este de maximum 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv 18 februarie 2017, în cazul Carpatica Asig. În cazul cererilor de plată, potenţialii creditori de asigurare ai societăţii Carpatica Asig S.A mai pot depune cereri de plată până la data de 16.06.2017 sau în termen de 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, potrivit art. 14.

EVENIMENTUL ZILEI

Secretele politicienilor in arhiva SIPA

30 la sută din informaţiile adunate de SIPA priveau infracţiuni de criminalitate organizată, corupţie sau infracţiuni împotriva siguranţei naţionale. Ele vizau judecători, procurori, poliţişti, politicieni, ziarişti. Acest lucru a fost precizat oficial încă de acum 10 ani, nu este o noutate. Noutatea apare că în urmă cu o săptămână am aflat despre existenţa unui Raport oficial al Ministerului Justiţiei care scotea în evidenţă modul halucinant în care au fost manipulate documentele din ARHIVA SIPA în perioada Monicăi Macovei. Mai interesant era faptul că acest scandal a fost îngropat prin secretizarea raportului. Potrivit unor mărturii ale unor surse din Ministerul Justiţiei şi SIPA în această arhivă, la momentul preluării de către Monica Macovei, se găseau note informative care vizau nu numai judecători şi procurori, ci şi oameni politici importanţi.

Elena Udrea a lansat dezvăluiri incendiare despre înregistrările-bombă din DNA

Elena Udrea a intervenit telefonic la B1TV, în emisiunea lui Silviu Mânăstire, unde a răspuns întrebărilor jurnalistului Mirel Curea despre înregistrările din interiorul DNA, dar şi despre plângerea făcută de aceasta la Parchetul General cu privire la această chestiune. Fostul ministru Elena Udrea a depus, miercuri, o plângere penală împotriva procurorilor DNA la Parchetul General împotriva lui Marius Bulancea, şeful Secţiei a II_a din DNA, Ana Dana, procurorul de caz al Elenei Udrea şi Gheorghe Popovici, fostul şef al Secţiei I din DNA.

Dare şi luare de mită, trafic de influenţă, chiar sub nasul lui Kovesi

Scene incredibile s-au petrecut chiar în sediul central al DNA în 2013: ofiţeri de poliţie judiciră şi chiar şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) de la acea vreme, Jenică Arion Ţigănaşu, ar fi cerut şi primit mită de la compania RDS-RCS, susţin jurnaliştii de la Antena 3, care au prezentat interceptările telefonice dintre Ioan Bendei, unul dintre directorii RCS-RDS, şi celelate persoane Ioan Bendei a fost interceptat în timp ce ar fi solicitat secretarei telefoane pentru ofiţerul de poliţie judiciară al DNA, Teo Iordăchiţă, şi pentru rudele acestuia din Craiova, chiar din sediul DNA.

JURNALUL NATIONAL

Cum l-a salvat Nicolicea pe Bejinariu de ancheta DNA

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a respins încuviinţarea urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, suspectat de abuz în serviciu cu un prejudiciu de 67 de milioane de dolari adus statului, în dosarul Microsoft 2. Decizia deputaţilor jurişti vine după ce Parchetul General a cerut Parlamentului să urgenteze procedurile pentru ridicarea imunităţii fostului secretar general al Guvernului Adrian Năstase.

Testul adevărului pentru miniştrii Justiţiei

I-a venit rândul şi lui Tudorel Toader să intre în scandalul ,,Arhiva SIPA" care frământă de peste un deceniu apele tulburi ale justiţiei româneşti. Subiectul se reia ciclic, apare ca o tornadă, zgâlţâie scaune înalte fără să le dărâme şi se stinge, până la o nouă izbucnire, după un grafic programat de mâna invizibilă a sistemului. Niciunul dintre ocupanţii portofoliului nu a reuşit să taie nodul gordian, asupra tuturor planând bănuiala că vor să se hrănească din dosarele compromiţătoare pentru magistraţi, ascunse sub preş şi ţinute aparent sub cheie. Ediţia "Tudorel Toader" va aduce o clarificare în soarta acestei arhive sau va fi un motiv în plus pentru remanierea ministrului în viitorul apropiat?

Cel mai slab leu din ultimii 4 ani şi jumătate

Euro a depăşit joi 4,57 lei, atingând un nivel maxim din octombrie 2012. Zilele trecute guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertiza că nu mai este loc de întărire a monedei naţionale. Banca Naţională a României a anunţat joi un curs de referinţă de 4,5729 lei/euro, în creştere cu 0,4% faţă de nivelul precedent şi nivel maxim din 24 octombrie 2012, pe fondul unei deprecieri accelerate a monedei româneşti, afectată de o conjunctură externă nefavorabilă.

NATIONAL

Gaşca lui Firea mârâie la Dragnea!

Liderul PSD nu a putut totuşi "înghiţi" chiar atât de uşor faptul că tocmai in sondajele de opinie triumfaliste in care Firea defilează in cursa pentru preşedinţie, Dragnea nici măcar nu este amintit. Ceea ce l-a făcut sa fie ceva mai atent la semnalele venite mai din toate colturile si coclaurile partidului că primarul general al Capitalei îşi joacă deja propria carte a măririi politice. Mai mult chiar, aceasta a reuşit să intre si intr-un conflict direct cu puternicele grupări de influenta ale "baronilor" ramaşi încă pe poziţii pe partid, după ce a vrut să-si tragă Şoseaua de Centură a Capitalei de sub nasul ministrului Transporturilor.

Guvernul îşi pune-n cap "mafia anvelopărilor"!

Guvernanţii nu mai par tentaţi să gireze dirijarea fondurilor destinate creşterii eficientei energetice ale clădirilor doar către operaţiunile de învelire a blocurilor cu "scârţâitoare" si montarea de termopane. Astfel că se ia in calcul să fie sprijiniţi mai ales cei care umbla la adevărata "bubă", cum ar fi, de exemplu, reparaţia si modernizarea conductelor prin care se transportă agentul termic. Însă ideile inovative ale celor de la Ministerul Dezvoltării par să-i fi scos din minţi pe cei care transformaseră anveloparea blocurilor într-o adevărata fabrică de bani. Si care deja au început sa pună presiune, atât pe primarii parteneri de combinaţii, dar si pe conducerile partidelor din care aceştia fac parte, ca nu cumva să cedeze si sa colaboreze cu Ministerul Dezvoltării.

PUTEREA

Băsescu, GEST INEDIT în direct

Traian Băsescu a făcut un gest inediat în direct în emisiunea lui Victor Ciutacu la RTV. Fostul preşedinte a aflat că Antena 3 a difuzat înregistrări cu patronul RCS&RDS, Zoltan Teszari, în care s-ar fi spus că ar fi avut loc o întâlnire între afacerist şi Băsescu, alături de Radu Pricop, cel care avea să-i devină ginere. Băsescu nu a stat mult pe gânduri şi a sunat-o pe soţia sa, Maria Băsescu. "Traian Băsescu: Maria, când s-a căsătorit Ioana? Maria Băsescu: Eu ştiu că în 2014. Traian Băsescu: Ok. Merci frumos. Pa!", a fost conversaţia dintre cei doi. Mai mult, Băsescu a negat vehement că l-ar fi cunoscut sau că ar fi vorbit cu Zoltan Teszari.

Sindicatele din SĂNĂTATE ameninţă cu BLOCAREA activităţii în toată ţara

Activitatea din unităţile sanitare din toată ţara ar putea fi blocată dacă amendamentele aduse Legii - Cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu vor fi dezbătute şi acceptate, în condiţiile în care, în forma actuală, legea produce grave dezechilibre în sistemul sanitar, o adâncire a inechităţilor salariale şi o încălcare a legilor în vigoare, mergând până la anularea sau modificarea unor drepturi deja câştigate, potrivit Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Iohannis va contesta la CCR OUG privind DGIPI

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că adoptarea de către Senat a OUG privind Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului de Interne, prin care este eliminat avizul CSAT din numirea şi eliberarea din funcţie a şefului DGPI, este o eroare, arătând că, în "ultimă instanţă", o va ataca la Curtea Constituţională a României (CCR), informează Agerpres. "Aşa ceva nu se poate, este o eroare, o greşeală cum doriţi. Atâta vreme cât instituţia este una militarizată nu poate să funcţioneze fără aviz CSAT. Punct. Iar, indiferent ce doreşte Senatul sau Camera Deputaţilor, aşa funcţionează instituţiile în România, conform Constituţiei ", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

ROMANIA LIBERA

Se schimbă raportul de forţe din Guvern? Grindeanu îşi aduce oamenii la Palatul Victoria

Premierul şi-a plasat o serie de apropiaţi în posturi guvernamentale, în condiţiile în care relaţiile cu şeful PSD, Liviu Dragnea, par din ce în ce mai reci. Premierul Sorin Grindeanu încearcă să se înconjoare de oameni de încredere, aducând la Bucureşti persoane cu care a lucrat pe vremea când era preşedinte al CJ Timiş. În acest fel, el încearcă să echilibreze raporturile în Executiv, după ce în primele luni a numit oameni fideli liderului PSD Liviu Dragnea. Astfel, l-a pus în funcţia de director de cabinet al primului-ministru pe Alexandru Chirilă, fostul său consilier de când Sorin Grindeanu ocupa postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. În urmă cu 20 de ani, Alexandru Chirilă a lucrat la serviciul secret al Ministerului de Interne, DGIPI.

Noi reglementări pentru pachetele de ţigări, obligatorii de sâmbătă

Peste 70.000 de magazine au la dispoziţie, de sâmbătă, două opţiuni: să vândă în continuare pachete de ţigări neconforme, riscând amenzi, sau să rămână cu ele pe stoc. Potrivit Directivei tutunului, transpusă cu întârziere de autorităţile române, 20 mai 2017 e termenul pentru "piaţa curată", cu alte cuvinte de mâine nu mai pot fi comercializate decât pachete conforme noilor reglementări, care spun că acestea trebuie să acorde o suprafaţă mai mare pentru avertismentele antifumat. Aceasta ar fi trebuit să fie adoptată cu un an înainte, nu cu şase luni. Legea care intră în vigoare acum stipulează faptul că, până la 20 mai, mai pot fi puse pe piaţă pachete de ţigări cu mai puţine avertismente antifumat, potrivit vechii legi.

Favoritul lui Trump pentru a conduce FBI, după demiterea lui James Comey

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, joi, că unul dintre favoriţii săi pentru conducerea Biroului Federal de Informaţii (FBI) este fostul senator şi candidat democrat la postul de vicepreşedinte, Joe Lieberman, informează Agerpres. "Suntem foarte aproape" de alegerea unui director al FBI, a declarat Donald Trump, adresându-se reporterilor la începutul întâlnirii cu preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos. Întrebat de jurnalişti dacă Lieberman este unul dintre candidaţii principali, preşedintele Statelor Unite a confirmat.

ZIARUL FINANCIAR

Tranzacţia anului în banking, vânzarea Bancpost

Scoaterea la vânzare a Bancpost, a noua bancă din România după active, a atras interesul a opt investitori strategici şi instituţionali, care provin atât din România, cât şi din străinătate, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa bancară. "Aceşti investitori sunt atât strategici, cât şi instituţionali", au menţionat sursele citate. Procesul de vânzare este administrat de Mediobanca, cea mai mare bancă de investiţii din Italia, şi HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie şi una dintre cele mai mari din Europa.

Ingrediente care condimentează criza lui Trump şi a Americii

Amestec în justiţie, colaborare cu ruşii, Donald Trump se confruntă cu cea mai acută criză a preşedinţiei sale, una care poate deveni constituţională. Deşi creşte, în cea mai mare economie a lumii se dezvoltă vulnerabilităţi care pot acutiza o criză politică. În primul rând, datoria gospodăriilor americane a ajuns ca în primul trimestru să depăşească recordul de dinainte de marea criză financiară, expunând anumite categorii de de­bitori la presiuni financiare, scrie Financial Times. Balanţa datoriilor consumatorilor s-a situat la 12.730 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie, peste maximul de 12,680 de miliarde de dolari atins în 2008, potrivit datelor Rezervei Federale New York. Ponderea arieratelor în totalul datoriilor este semnificativ mai mică decât era înainte de marea recesiune în cazul mai multor tipuri de credite.

Depozitele bancare deţinute de străini în România au fost în declin în T1, ajungând în martie la numai 3,4 mld. euro

Soldul depozitelor pe termen lung constituite de străini la băncile locale, în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, a continuat să scadă în 2017. Iar în perioada următoare, tendinţa de ajunstare a finanţărilor alocate de băncile străine pe piaţa locală ar putea continua. Dacă în ianuarie soldul depozitelor străi­nilor a fost de 3,55 miliarde de euro, în februarie a coborât până la minimul deceniului, la 3,3 miliarde euro, pentru ca în martie nivelul să ajungă la 3,4 miliarde euro. În 2008, când criza financiară începea să se resimtă pe piaţa locală, depozitele străinilor oscilau în jurul a 3,5 mld. euro. Comparativ cu maxi­mul atins în vara anului 2011, din depozitele străinilor pe termen lung s-au "evaporat" peste 5 mld. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb