REVISTA PRESEI 19.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 19 iunie 2013

ADEVARUL

CIA şi FSB au coabitat la Bucureşti. "Coincidenţa" prezenţei şefilor spionilor din Rusia şi SUA, concomitent, în România, tradusă de specialişti

După ce, luni, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta l-au primit pe şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, ieri a venit rândul şefului Central Intelligence Agency (CIA), John Brennan, să viziteze Capitala României. Primul popas a fost la Palatul Victoria, unde premierul Victor Ponta şi directorul CIA au discutat, conform datelor oficiale furnizate de Executiv, despre cooperarea dintre cele două state, în cadrul parteneriatului strategic dintre România şi SUA. După vizita de la Palatul Victoria, şeful CIA a fost aşteptat de către preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Cele două vizite anunţă evenimente surprinzătoare, inclusiv o tot mai posibilă întâlnire, în această vară, între şefii de stat român şi rus", a declarat, pentru "Adevarul", analistul militar Ion Petrescu. "În lumea serviciilor secrete, asemenea situaţii, care pot să pară întâmplătoare la prima vedere, nu există. Asemenea vizite se planifică cu foarte mult timp înainte şi în detaliu. Există fără doar şi poate un acord al celor trei guverne. Nu m-ar mira să existe şi o întâlnire a celor doi şefi de servicii secrete pe un teren neutru, care este România", a declarat Adrian Baciu, expert în securitate în emisiunea "Prim Plan", de la TVR.

GFR şi Transferoviar anunţă azi Ministerul Transporturilor câţi bani dau pe CFR Marfă

Cei doi investitori rămaşi în cursă, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea Transferoviar - Donau Finanz, trebuie să depună, până la ora 12.00, la sediul Ministerului Transporturilor, oferta de cumpărare în plic sigilat, dovada privind achitarea taxei de participare la licitaţie (20.000 de euro), dar şi dovada constituirii garanţiei în valoare de 10 milioane de euro. De asemenea, GFR şi Transferoviar - Donau Finanz trebuie să depună documentele necesare care nu au fost solicitate în faza de precalificare. Iar joi va fi anunţat câştigătorul licitaţiei: comisia de privatizare va deschide plicurile la ora 11.00. Reprezentanţii investitorilor trebuie să fie prezenţi la Minister în momentul deschiderii plicurilor, astfel acestea vor fi returnate nedeschise.

Mii de sindicalişti ies în stradă împotriva scumpirii eneregiei. Cum vor evolua aceste tarife în următoarea perioadă

Miercuri, 19 iunie, începând cu ora 10.00, va avea loc în faţa Guvernului un pichet de protest organizat de Federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Siderurgistilor METAROM, Federaţia SOLIDARITATEA-METAL şi Federaţia Generală a Sindicatelor FAMILIA. Liderii sindicali arată că preţurile la energie vor creşte dincolo de limita suportabilităţii industriei. La manifestaţie vor participa aproximativ 2.000 de membri ai celor patru federaţii din industrie, care protestează faţă de perspectiva pierderii locurilor de muncă din cauza majorării preţului la gaze şi energie electrică.

Vosganian: "Opt companii au trimis scrisori de intenţie pentru Cupru Min. Patru sunt de top"

"Opt scrisori de intenţie au fost depuse pentru Cupru Min, din care patru sunt companii aflate în primele zece din lume. Din păcate, o zonă de prelucrare nu poate fi gândită decât dacă extracţia de cupru creşte şi introducem în circuit Baia Mare, Abrud şi Moldova Nouă. Cupru Min, în situaţia în care vom reuşi să semnăm acest parteneriat, va avea o producţie în creştere", a afirmat Vosganian. Ministerul Economiei a publicat în data de 24 mai anunţul de intenţie pentru atragerea de investiţii la societatea Cupru Min Abrud. Statul nu mai doreşte în acest moment vânzarea companiei ci atragerea unui investitor care să cumpere producţia Cupru Min pe o anumită perioadă, la un preţ care să varieze în funcţie de cel de pe bursele de mărfuri.

Cum încearcă Israelul să domine lumea şi cum a fost planificat războiul sirian cu doi ani înainte de "Primăvara Arabă"

Într-un interviu acordat postului de televiziune francez "La Chaîne parlementaire" (LCP), Roland Dumas, fostul ministru francez al Afacerilor Externe, a lansat acuzaţii destul de grave la adresa Marii Britanii. Astfel, fostul oficial a precizat că britanicii pregăteau un război în Siria încă dinainte de izbucnirea acestuia, scrie "Global Research". Dintre toate statele care au atacat Siria, Israelul a fost cel mai "tăcut" de la bun început. Asta, pentru că Laurent Fabius, politician socialist francez, Francois Hollande, preşedintele Franţei, William Hague, ministru britanic al Afacerilor Externe şi prim-ministrul britanic David Cameron încearcă să atragă Leviathan în mijlocul unui război dezastruos, astfel încât Israelul să poată obţine controlul asupra rezervelor energetice din Orientul Mijlociu şi, în cele din urmă, să înlocuiască SUA în calitate de stat dominator mondial, scrie Global Research.

Summitul G8: Putin câştigă disputa privind Siria

Divergenţele majore dintre statele vestice şi Rusia faţă de situaţia din Siria a rezultat în terminarea summitului G8 fără un acord clar în ceea ce priveşte atitudinea grupului faţă de războiul civil care macină ţara de mai bine de doi ani. Liderii au anunţat că vor emite un comunicat comun, cu o poziţie unitară, însă că aceasta nu va conţine nicio solicitare către preşedintele Bashar al-Assad să renunţe la putere. Acest compromis reprezintă o victorie importantă pentru Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, singurul stat aliat al regimului sirian. Singurul pas care poate fi considerat un oarecare progres în problema Siria este de fapt, o amânare: SUA şi Rusia au anunţat că vor organiza un summit comun, la care se va discuta chestiunea. Reuniunea va avea loc la Moscova, însă abia la începutul lunii septembrie. În urma eşecului din discuţiile pe această temă, NATO ar fi începută să trimită pe ascuns armament greu rebelilor sirieni, potrivit agenţiei israeliene Debka File, specializată în informaţii militare.

Ruşii îşi îndreaptă armele spre Nistru. Experţi şi militari moldoveni afirmă că în această vară am putea avea şi vărsări de sânge în Transnistria

Kremlinul nu va admite ca Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană şi nici să semneze vreun acord cu Bruxelles-ul. Aceasta este tactica ruşilor din ultimele luni din Transnistria. În timp ce forţele separatiste din raioanele de est şi diverşi demnitari de la Moscova se dedau la numeroase provocări, autorităţile de la Chişinău reacţionează anemic sau organizează discuţii sterile. Zilele trecute, Vocea Rusiei titra că la Nistru conflictul îngheţat poate oricând escalada. Experţii citaţi de portavocea Moscovei legau iminentele ostilităţi armate de "demarcarea frontierei", decretată săptămâna trecută de liderul separatist Evgheni Şevciuk. Specialiştii moldoveni sau militarii cu grade fac legătura altfel: ne apropiem de summitul de la Vilnius, când ar urma, cel puţin, să parafăm Acordul de Asociere la UE şi cel de abolire a regimului de vize; ruşii se opun acestui scenariu şi fac în fel şi chip ca Republica Moldova să nu intre în zona de interes a Bruxelles-ului.

Remus Vulpescu a fost înlăturat din Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare. În locul său a fost numit actualul şef al OPSPI

Fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) Remus Vulpescu a fost revocat din funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare, fiind înlocuit de actualul preşedinte al Oficiului, Gabriel Dumitraşcu. Înlocuirea lui Vulpescu a fost aprobată în AGA de marţi, potrivit unui comunicat al Rompetrol Rafinare transmis Bursei de Valori Bucureşti. Dumitraşcu va avea mandat până în 30 aprilie 2014. El a fost numit la conducerea OPSPI la sfârşitul anului trecut. Vulpescu a preluat poziţia de membru în CA al Rompetrol Rafinare, unde statul deţine un pachet semnificativ de acţiuni, în octombrie 2012.

Parisul, atacat la summitul G8 de SUA şi Bruxelles. Barroso: "Franţa are o agendă anti-globalizare complet reacţionară"

Jose Manuel Barroso, preşedintele CE, a calificat drept "reacţionară" opoziţia Franţei faţă de pactul de liber schimb SUA-UE, după ce Parisul a ameninţat că va bloca pactul comercial dacă nu va putea păstra subvenţiile pentru producătorii locali din industria cinematografică şi cea muzicală. La rândul său, Barack Obama a transmis clar că SUA sunt interesate de totul sau nimic şi nu vor accepta excepţii doar de dragul de a încheia o înţelegere. "Opoziţia Franţei face parte din această agendă anti-globalizare pe care o consider complet reacţionară. Unii spun că aparţin stângii, dar, de fapt, sunt de cultură extrem reacţionară", a declarat Barroso despre condiţiile puse de Franţa. Dacă va fi încheiat, tratatul ar acoperi jumătate din Produsul Intern Brut mondial şi 30% din activităţile comerciale la nivel global, fiind astfel cel mai mare din istorie.

CURENTUL

Dan Voinea - "pata de ruşine pe obrazul Justiţiei române" - vrea să ajungă din nou la butoanele dosarelor Scris de George Roncea

Zilele trecute a reapărut în atenţia publică generalul Dan Voinea, controversatul magistrat care s-a lansat în carieră cu ocazia aşa zisul proces al cuplului Ceauşescu. Deşi s-a cerut singur la pensie, fiind beneficiarul unei pensioare de circa 200 de milioane de lei, echivalentul a mai bine de zece pensii militare medii, Dan Voinea vrea mai mult. Vrea mai mult deşi în întreaga sa carieră de vreo 29 de ani n-a făcut mai nimic. Voinea a fost cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi cel al Revoluţiei din decembrie 1989, reuşind performanţa de a tergiversa şi mătrăşi complet cele două dosare, vreme de aproape două decenii. Generalul a făcut recent o cerere pe adresa CSM de reintrare în rândul procurorilor, nemulţumit de cariera actuală de avocat al unor ştabi ai parti­dului de guvernământ şi de "consultant" special al unor institute guvernamentale care, cică, se ocupă de cercetarea adevărului despre "rivoluţie", despre Mineriadă, despre comunism etc.

Guvernul Ponta adoptă strategia lui Boc: angajaţii din instituţiile de stat intră forţat în concediu fără plată

Reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal decisă de Guvern pentru administraţie, cu intenţia şi de a elimina prin concedieri posturile "ocupate inutil", este dificil de aplicat în instituţii subdimensionate şi se apelează la tăierea salariului încasat efectiv prin vechea metodă cu zile neplătite. La nivelul Ministerului Muncii s-a ajuns deja la concluzia că toate instituţiile din cadrul ministerului au "personal subdimensionat şi supraîncărcat cu lucrări" şi că se impune adoptarea altor măsuri de reduce a cheltuielilor în afara reducerii de personal, măsuri aplicate prin metoda zilelor de concediu neplătit introdusă de Guvernul PDL-PSD în urmă cu patru ani, în contextul crizei economice. Primii angajaţi invitaţi să semneze o cerere pentru acordarea unui concediu fără plată de o zi în luna mai a acestui an, ceea ce presupune o tăiere a salariului de peste 5%, au fost cei ai Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), unde s-a constatat că bugetul pe trimestrul II al acestui an nu poate acoperi cheltuielile cu salariile, rezultă dintr-un document guvernamental.

CURIERUL NATIONAL

Mita, doar un mit? Firmele nu văd corupţia

Un studiu Ernst&Young arată că doar 19% dintre firmele româneşti cred că mita este o practică frecventă, faţă de 37% în Europa de Est. În timp ce 61% sunt de părere că practicile de corupţie sunt întâlnite pe scară largă, numai 1% recunosc angajarea lor în astfel de practici. Potrivit unui alt raport recent al E&Y, ţara noastră se află abia pe locul 9 în Europa, "lider" fiind Slovenia, cu 95 de puncte. Mediul de afaceri românesc este printre cele mai curate din lume, dacă ţinem cont de răspunsurile date de reprezentanţii firmelor româneşti intervievate în cadrul unui studiu realizat de Ernst& Young. Potrivit acestuia, majoritatea respondenţilor din România contestă existenţa mitei şi a corupţiei în apropierea afacerilor pe care le desfăşoară, doar 1% recunoscând că firmele lor sunt angajate în astfel de practici, cum ar fi supraevaluarea veniturilor şi subevaluarea costurilor în vederea atingerii obiectivelor pe termen scurt şi respectarea bugetului.

ME: Structura exporturilor prezintă o îmbunătăţire constantă

Ministerul Economiei spune că structura exporturilor prezintă o îmbunătăţire constantă, ponderea produselor industriei constructoare de maşini şi echipamente de transport fiind de 43,7% faţă de 43,2% în perioada corespunzătoare din anul trecut. A crescut şi ponderea produselor industriei chimice şi de mase plastice de la 10,3% la 11,4%. De asemenea, produsele industriei lemnului, inclusiv mobila, au crescut ca pondere de la 7,8% la 8,5%. Orientarea geografică preponderentă a exporturilor se menţine către ţările Uniunii Europene cu 70,7% din total exporturi, deşi în uşoară scădere de la 71,4% pe primele patru luni din 2012. Se evidenţiază, astfel, tendinţa de orientare a exporturilor româneşti şi către pieţe emergente din afara Uniunii Europene, mai puţin afectate de criză. La import, ponderea Uniunii Europene a reprezentat 77%.

Vosganian s-a întâlnit cu o delegaţie a TIAD

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a întâlnit, ieri, cu o delegaţie a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) conduşi de Aykut Akbulut, preşedinte TIAD. Investitorii turci au prezentat unele dintre problemele cu care se confruntă în derularea activităţilor din România. Printre acestea au menţionat nivelul ridicat al TVA, inclusiv cea pentru produsele alimentare, perioada mare pentru evaluarea şi aprobarea proiectelor finanţate prin fonduri europene, reglementări legate de regimul importurilor din Turcia, precum şi disfuncţionalităţi în prelungirea permiselor de şedere temporară. Reprezentanţii TIAD doresc să cunoască sectoarele şi domeniile de interes pentru posibile viitoare investiţii în România şi şi-au exprimat disponibilitatea de a promova în ţara de origine ofertele de privatizare şi proiectele energetice.

Brennan: SIE şi SRI sunt remarcabile

Directorul CIA, John O. Brennan, a declarat, în întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu, că serviciile româneşti de informaţii, SIE şi SRI, sunt "cu adevărat remarcabile" şi sunt apreciate în Statele Unite. Oficialul CIA a arătat că a fost ultima oară în Bucureşti în urmă cu 13-14 ani, când era abia la început parteneriatul între serviciile din cele două ţări, în prezent aliate în NATO. "Faţă de ultima mea vizită, când eram la început, am remarcat efortul care a fost depus împreună, profesionalismul, priceperea, determinarea, motivaţia, integritatea şi curajul ofiţerilor de informaţii români. Atât SIE cât şi SRI sunt cu adevărat remarcabile şi noi apreciem acest lucru", a afirmat Brennan.

Roubini: Strategia Fed de reducere a măsurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasă

Strategia Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru retragerea măsurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasă şi ar putea conduce la instabilitate financiară, au avertizat, într-un studiu comun, economistul Nouriel Roubini şi specialistul în ştiinţe politice Ian Bremmer. Conducerea Fed a început ieri o şedinţă de politică monetară care se va derula pe parcursul a două zile. Măsurile băncii centrale americane includ o rată-cheie apropiată de zero şi achiziţii de obligaţiuni, care trebuie să scadă dobânzile la împrumuturile pe termen lung. "Ştim cum s-a terminat filmul trecut şi am putea avea parte de o continuare. Economia reală şi piaţa muncii slabe, împreună cu îndatorarea ridicată, sugerează o nevoie de retragere lentă a măsurilor monetare de susţinere a economiei. O retragere lentă riscă să creeze o bulă speculativă a împrumuturilor şi activelor la fel de mare ca precedenta, dacă nu cumva chiar mai mare", au scris cei doi într-un raport publicat în revista Institutional Investor, preluat de CNBC.

EVENIMENTUL ZILEI

Catherine Day: Procesul revizuirii Constituţiei va fi analizat în detaliu la nivelul Comisiei Europene

Procesul revizuirii Constituţiei va fi analizat în detaliu la nivelul Comisiei Europene, a declarat, astăzi, secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, la o întrevedere avută la Bruxelles cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, informează Ministerul Justiţiei. Day a subliniat totodată importanţa respectării de către România a termenelor pentru intrarea în vigoare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, se mai arată într-un comunicat remis Mediafax de Ministerul Justiţiei (MJ). Cu acelaşi prilej, arată MJ, a fost apreciată activitatea instituţiilor cu rol major în combaterea corupţiei, dar este aşteptată o accelerare a ritmului în care instanţele pronunţă hotărâri în cauzele de corupţie. De cealaltă parte, ministrul Justiţiei a ţinut să sublinieze că termenul de intrare în vigoare a codurilor penale va fi 1 februarie 2014.

Dâncu: "Atunci când şeful CIA a spus că SRI şi SIE sunt remarcabile nu a fost o declaraţie de complezenţă. Avem instituţii care funcţionează"

Sociologul Vasile Dâncu este de părere că cele două vizite din ultimele zile, cea a şefului CIA de azi şi a lui Nikolai Patruşev de ieri sunt importante pentru România şi demonstrează că ţara noastră are un rol important în zonă. Acesta a adăugat pentru EvZ că în condiţiile în care şeful CIA a catalogat drept remarcabile SIE şi SRI, atunci putem concluziona nu doar că cele două instituţii au o bună colaborare cu CIA, dar şi că avem instituţii care funcţionează. Cred că noi nu ne luăm suficient de mult în serios. Parteneriatul Strategic cu SUA din 2001 şi la fel şi amplasarea scutului anti-rachetă nu au fost luate suficient de mult în serios, ba chiar în derâdere. Ar trebui să ne luăm mai în serios, dar şi politicienii ar trebui să facă acelaşi lucru atunci când vorbesc despre România", a remarcat Vasile Dâncu pentru EvZ.

Miza economică a discuţiilor diplomatice româno-ruse

Apropierea dintre România şi Rusia are o puternică miză economică, care ţine în special de zona energetică, dar şi de investiţii. S-a vorbit despre interesul ruşilor de la Gazprom de a prelua combinatul chimic Oltchim. Este posibil ca, în cadrul discuţiilor diplomatice subiectul Oltchim să fi fost din nou pus pe tapet. Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, unul din administratorii judiciari ai combinatului de la Vâlcea, a menţionat zilele trecute că o companie din Rusia este interesată de preluarea Oltchim. Autorităţile pregătesc privatizarea pentru 2013. Anul trecut presa a scris şi despre interesul celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft, de a prelua Oltchim.

JURNALUL NATIONAL

Probele ADN intră şi ele în "parohia" serviciilor secrete. Ambasada SUA de la Bucureşti strângea încă din 2009 informaţii biometrice

Serviciile de Informaţii se află sub presiunea dezvăluirilor care atestă încălcarea brutală a libertăţilor cetăţeneşti în ceea ce priveşte secretul comunicaţiilor. Chiar în ziua vizitei la Bucureşti a şefului CIA, John Brennan, acest scandal ia amploare prin noi dezvăluiri. Spionajul este aplicat şi liderilor politici, aşa cum prezenta recent ziarul Guardian, care releva supravegherea convorbirilor telefonice şi a corespondenţei electronice ale participanţilor la reuniunea G20 din 2009. În ediţia de ieri, cotidianul New York Times a publicat o largă anchetă care prezintă acţiunea de colectare şi stocare a probelor ADN sub egida serviciilor secrete. Cotidianul american spune că amploarea operaţiunii depăşeşte supravegherea punctuală a suspecţilor de crimă organizată. Acest nou episod ne face să revenim la conţinutul unor telegrame Wikileaks care susţineau că, în 2009, diplomaţii SUA aveau ca sarcină adunarea de date biometrice ale liderilor politici din România.

Vacanţa de celibat a Elenei Udrea, stricată de DNA. Primarul Cherecheş, adoratorul ex-doamnei Cocoş, săltat pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, despre care se zvoneşte că are o relaţie cu Elena Udrea, este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit DCNews, "la câteva ore de la anunţul despărţirii Elenei Udrea de Dorin Cocoş, au început să apară speculaţii care arată că la decizia Elenei Udrea de a divorţa s-ar afla primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş". În urmă cu două săptămâni, atunci când petrecea, la propriu, în braţele doamnei Elena Udrea, Cherecheş nu bănuia ce i se va întâmpla. La scurt timp după sindrofiile organizate la Baia Mare, unde Udrea a petrecut o minivacanţă de 10 zile, Cherecheş a fost luat la bani mărunţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Proteste uriaşe în Brazilia. Peste 100.000 de protestatari au luat cu asalt clădirea Parlamentului

Manifestanţi şi poliţişti s-au confruntat luni seara în faţa Adunării legislative, la Rio, în centrul oraşului, la finalul unei manifestaţii împotriva creşterii tarifelor transportului în comun şi a costurilor cu Mondialul din 2014. Un grup de manifestanţi a tras cu artificii în poliţişti şi a incendiat pubele, iar aproximativ 80 de poliţişti, care s-au retras în clădire, răspundeau cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Au fost efectuate, de asemenea, focuri de avertisment cu gloanţe reale în plan vertical.

Reţeta belgiană contra evaziunii: Sancţiuni drastice şi informatizarea veniturilor

Un sistem informatizat care centralizează toate veniturilor, controale periodice, sancţiuni drastice şi educarea contribuabililor. Acestea sunt măsurile prin care Belgia ţine în frâu evaziunea fiscală, un model care ar putea fi aplicat şi în România. Cu toate acestea, Beatrice Man, ataşat economic şi comercial în cadrul Ambasadei Belgiei la Bucureşti, este convinsă că nu există vreo ţară în care fenomenul să fi fost eradicat în totalitate. Doar proporţiile sunt diferite, după cum ne-a spus oficialul, în cadrul unui interviu acordat pentru Income Magazine.

NATIONAL

Victor Ponta muta Guvernul la Casa Presei

Premierul este pe cale sa devina victima propriei strategii de imagine. Incercand sa evite erorile de comunicare ale predecesorilor, Victor Ponta a cazut in extrema cealalta, devenind o concurenta serioasa pentru personaje precum Monica Tatoiu. Din calculele facute de jurnalisti care rezulta ca seful Executivului participa la cel putin trei emisiuni in direct pe saptamana. La asta adaugandu-se declaratiile de la sediile PSD si USL, cele de la Guvern si de la Palatul Parlamentului, dar si interventiile telefonice interminabile in timpul jurnalelor de stiri. Prin urmare, premierul poate fi orice, numai "nevorbit" nu. La fel ca in celebrul banc cu Nicolae Ceausescu, romanului a inceput sa-i fie frica sa deschida frigiderul ca sa nu dea si acolo de Victor Ponta.

PSD da PNL-ul pe mana lui Chitoiu!

Convinsi ca liberalii nu pleaca de la ciolan, indiferent cate mizerii trebuie sa indure, pesedistii i-au in calcul planul B: "operarea" PNL-ului si PC-ului in vederea obtinerii unor formatiuni mici si mai flexibile. Desi Victor Ponta nu mai pridideste sa clameze unitatea si perenitatea USL-ului, realitatea este ca PNL s-a transformat intr-o povara pentru pesedisti. Odata rezolvata problema Traian Basescu cu ajutorul coabitarii, liberalii nu mai au calitatea de parteneri, ci s-au transformat in indezirabili ocupanti ai unor functii de top, functii care le-ar sta bine multor social-democrati. In plus, PSD-ului nu-i mai arde de modificarea Constitutiei, mai ales dupa ce "parintele" Antonescu a dat nastere unui text care sigur va provoca reactii critice din partea amicilor europeni (vezi articolul referitor la obligatia procurorilor de a da socoteala parlamentarilor, de exemplu).

Traian Basescu pregateste terenul pentru candidatura Elenei Udrea la prezidentiale

Presedintele Traian Basescu si-ar dori ca locul lui la Cotroceni sa fie ocupat de o femeie. Coincidenta sau nu, marturisirea sefului statului vine dupa ce in mediile politice a aparut informatia ca Elena Udrea va intra in cursa prezidentiala din 2014. "Se apropie vremea ca o femeie sa candideze la alegerile prezidentiale", a declarat Basescu, mentionand ca doamnele sunt cinstite, loiale si nu-si abandoneaza principiile. "Daca privim in sondaje, deja apar niste femei care au o vechime in politica si care sunt acolo, in primii 20 de oameni politici din Romania. Sunt sanse, iar eu as fi bucuros sa sustin o femeie la Presedintie sau pentru functia de prim-ministru", a mai spus seful statului. In ceea ce o priveste pe Elena Udrea, presedintele sustina ca a fost "un pariu castigat".

"National" a intrat in posesia mapei profesionale a viitorului procuror-sef al Parchetelor Militare

Dupa numirea si acceptarea Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA, apele pareau sa se fi linistit cu totul la varful Justitiei romane. Numai ca una dintre recentele propuneri facute de catre ministrul Robert Cazanciuc risca sa dinamiteze fragilul echilibru al coabitarii. Este vorba despre iminenta revenire in fruntea Parchetelor Militare a controversatului general maior Ion Vasilache, acuzat public de organizatiile de luptatori din decembrie 1989 ca a ingropat dosarele Revolutiei. Fapt care, de altfel, a si dus la condamnarea statului roman de catre CEDO. In primavara anului 2010 a fost chemat de catre presedintele Romaniei pentru a explica blocarea anchetelor din dosarul represiunii Revolutiei de la Cluj Napoca. Speriat de perdaful pe care presimtea ca il va primi din partea sefului statului, generalul a simulat ca i se face rau si lesina, zbughind-o apoi la fuga din Palatul Cotroceni, chiar inainte de a da ochii cu Traian Basescu. De altfel, de atunci s-a si ales cu porecla de "Lesinatul".

PUTEREA

Ştergerea datoriilor CFR Marfă nu a fost notificată la CE

Guvernul nu a notificat oficial Comisia Europeană (CE) cu privire la ştergerea datoriilor companiei CFR Marfă în plin proces de privatizare. În consecinţă, Comisia nu are un punct de vedere asupra acestui subiect, a declarat marţi Antoine Colombani, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, citat de Agerpres. Acesta a precizat că executivul comunitar este în contact cu autorităţile române în această chestiune, dar că până în prezent CE nu a primit o notificare formală, fără de care nu se poate pronunţa dacă ştergerea datoriei CFR Marfă către statul român reprezintă sau nu ajutor de stat. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara, la începutul lunii mai, că autorităţile române au acordul de principiu din partea instituţiilor financiare internaţionale şi a CE privind ştergerea datoriilor CFR Marfă către statul român, a căror valoare este în jur de 1,5 miliarde de lei, mult mai mare decât cea a activelor societăţii.

Facturile la energie ar putea scădea cu 5-10%, de la 1 iulie

Facturile la energie ar putea scădea cu 5 - 10%, de la 1 iulie, pentru consumatorii casnici, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. "De la 1 iulie, ar trebui să fie un impact în factură, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie să ne spună, că au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie să se facă pe şase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual să o facă şi noi anul acesta le-am cerut să o facă semestrial. Au datoria să respecte legea, ca oricare instituţie, şi trebuie să îşi organizeze activitatea să facă lucrul acesta. Ar trebui să se vadă un procent semnificativ, între 5 şi 10%", a spus Niţă. Totuşi, ministrul Energiei nu a putut spune dacă, în urma calculului de supracompensare, se va obţine acest procent.

Papa Francisc s-a radicalizat

În Sala Paul VI, la Vatican, Papa Francisc a predicat timp de jumătate de oră, uneori grav, iar uneori cu un ton de glumă. "Astăzi, un creştin, dacă nu este revoluţionar, nu este creştin!", a declarat Pontiful în mijlocul participanţilor la Congresul eclezial al Diocezei Romei. "Nu înţeleg comunităţile creştine care sunt închise. (...) În Evanghelie este frumos pasajul care ne povesteşte că păstorul se întoarce şi observă că îi lipseşte una din cele 99 de oi şi pleacă să o caute. Fraţi şi surori, însă noi avem una singură, ne lipsesc 99!", a adăugat Papa, potrivit Agerpres. Papa i-a criticat pe "creştinii descurajaţi", despre care "ne putem întreba dacă cred în Cristos sau în zeiţa plângerilor". Spunând că "lumea nu este mai rea decât în urmă cu cinci secole", Suveranul Pontif i-a ironizat pe cei care se plâng de tineretul din ziua de azi.

ROMANIA LIBERA

Referendumul lui Băsescu: Cum s-au lăsat în off-side PSD şi PNL

Şeful statului poate convoca un referendum pentru reducerea numărului de parlamentari, chiar dacă Legislativul nu a avizat ieri solicitarea sa. PSD şi PNL au votat diferit. Spre seară, social-democraţii i-au acuzat pe liberali că ar fi încălcat, în ultimul moment, o înţelegere din cadrul USL, care prevedea tocmai emiterea unui aviz favorabil la solicitarea şefului statului. Preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat intenţia de a organiza un referendum pentru un parlament unicameral cu 300 de membri cu o săptămână înainte de referendumul pentru modificarea Constituţiei pe baza proiectului USL. Băsescu şi-a motivat demersul prin faptul că majoritatea USL nu a respectat rezultatele referendumului din 2009.

România "se deschide" spre Rusia când americanii "se închid"

Prezenţa în ţara noastră a doi dintre responsabilii cu foarte mare greutate în domeniul securităţii, din SUA şi Rusia, subliniază interesul strategic arătat de cele două mari puteri Bucureştiului. Paradoxal, dar, deşi vizita la Cotroceni a directorului CIA a fost mai bine mediatizată decât aceea mult mai discretă a lui Patruşev, ştim mai multe despre conţinutul discuţiilor cu oficialul rus decât cu cel american. John Brennan a ţinut să-şi exprime public aprecierea faţă de activitatea serviciilor româneşti de informaţii, SIE şi SRI, despre care a afirmat că sunt "cu adevărat remarcabile" şi sunt apreciate în Statele Unite.

Canada: Primarul Montrealului, acuzat de corupţie, şi-a dat DEMISIA

Primarul oraşului canadian Montreal, Michael Applebaum, şi-a anunţat, marţi, demisia, din cauza anchetei judiciare care îl vizează, informează AFP, potrivit Hotnews. "Imi mentin nevinovatia", a declarat politicianul de 50 de ani, afirmandu-si "intentia de a se bate" in justitie, dupa ce a fost inculpat luni pentru 14 capete de acuzare de catre o unitate anti-coruptie din cadrul politiei din Quebec. Applebaum a fost arestat, luni dimineaţa, şi urmează să fie audiat în cursul zilei de anchetatorii din cadrul unităţii anticorupţie, a constatat un jurnalist al AFP la sediul Siguranţei din Quebec, poliţia provincială. Arestarea sa şi a altor două persoane se înscrie în cadrul anchetei privind multiplele afaceri de corupţie care afectează oraşul din Quebec de peste un an şi care au condus la demisia precedentului primar, Gerald Tremblay, în noiembrie.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari 100 de companii din economia românească

Două companii din grupul austriac OMV şi Dacia conduc în 2012 topul celor mai mari jucători din economie, la fel ca în anul anterior. Petrolul, producţia auto şi retailul alimentar sunt industriile care dau cele mai multe companii de top din economia românească. Cei mai mari zece jucători au avut vânzări de 20 de miliarde de euro anul trecut, în creştere cu 5% faţă de 2011, potrivit unui clasament realizat de ZF pe baza datelor din anuarul Cei mai mari jucători din economie şi a informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului. Doar patru companii din top zece au raportat profit anul trecut, cu Petrom care conduce detaşat şi la acest capitol, după un rezultat net de 864 mil. euro. "Surprizele" anului 2012 sunt prezenţa Ford în top 25, după ce startul producţiei la Craiova i-a dus pe americani de la afaceri de 189 mil. euro în 2011 la peste 550 de milioane de euro anul trecut. Ford este un câştig şi pentru exporturile României, însă producătorul umple un alt gol lăsat prin plecarea Nokia de la Cluj, proces finalizat tot anul trecut.

Cutremur în lumea traderilor de cereale: trei şefi de multinaţionale şi-au făcut bagajele într-o singură lună

Cezar Gheorghe, CEO al Ameropa Grains, Victor Beznea, numărul unu de la Nidera România şi Tsvetan Iliev, general manager al operaţiunilor locale al americanilor de la Bunge, şi-au făcut bagajele într-un interval de o lună şi au părăsit grupurile de agrobusiness pe care le conduceau. Bulgarul Iliev a condus operaţiunile locale ale companiei americane Bunge numai pentru câteva luni după ce Cristian Ungureanu, care era CEO al Bunge din 2009, a părăsit grupul de agrobusiness în discreţie totală după fuziunea dintre operaţiunile Bunge şi cele ale Prio Foods din a doua parte a anului trecut.

Pe mâna cui au intrat banii din sănătate: Cristian Buşoi administrează la 35 de ani aproape 5 miliarde de euro

Cristian Buşoi, 35 de ani, şi-a început ieri mandatul la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituţia care administrează fonduri de aproape 5 miliarde de euro, devenind astfel cel mai puternic om din sistemul sanitar. De profesie medic, dar şi notar, Buşoi este al şaptelea preşedinte al CNAS, o instituţie ale cărei fonduri s-au majorat an de an. CNAS administrează bani privaţi, strânşi din contribuţiile obli­gatorii (10,7% cumulate pentru angajat şi angajator), şi este condusă de un consiliu de ad­mi­nistraţie format din şapte membri numiţi de Guvern, sindicate, patronate, Preşe­dinţie şi Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb