REVISTA PRESEI 19.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 septembrie 2012

ADEVARUL

Beneficiarii de fonduri UE: Nu ne pedepsiţi la grămadă!

Comisia Europeană a decis aplicarea unor sancţiuni pentru mai multe programe finanţate din bani europeni. Administratorii de proiecte susţin că nu e corect ca ei să plătească pentru greşelile statului. Ministerul Afacerilor Europene a confirmat informaţiile publicate luni de "Adevărul" şi arată că sancţiunile cuprinse între 10% şi 25% pentru mai multe programe finanţate din fonduri structurale se vor aplica din cauza neregulilor descoperite de experţii CE mai ales în zona achiziţiilor publice. Un semnal politic extrem de important a primit pe această temă şi premierul Victor Ponta de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, cu care s-a întâlnit luni la Bruxelles. Ce nu vede sau nu vrea să vadă premierul sunt soluţiile.

Alibaba China a răscumpărat pentru o sumă exorbitantă jumătate din participaţia Yahoo în companie

Alibaba Group China a finalizat preluarea a jumătate din participaţia de 40% deţinută de Yahoo la companie. Tranzacţia, de 7,6 miliatde de dolari, este parte a unei înţelegeri care va permite gigantului de comerţ online să răscumpere şi restul titlurilor deţinute de Yahoo. Fondurile atrase de Alibaba pentru achiziţie evaluează compania la aproape 40 de miliarde de dolari şi au fost asigurate de un consorţiu de investitori străini, dar şi chinezi, precum China Development Bank şi China Investment Corporation International, potrivit Wall Street Journal, preluat de Mediafax. Yahoo a primit pentru participaţia de 20% cedată Alibaba 6,3 miliarde de dolari şi acţiuni preferenţiale de 800 de milioane de dolari. La această sumă s-au adăugat alte 550 de milioane de dolari pentru schimbări în acordul companiilor de licenţiere de drepturi de autor.

Ioan Niculae, interesat de Oltchim

Situaţia Oltchim nu este una fericită, deoarece o ofertă este "exotică", iar cei de la Chimcomplex (deţinută de Ştefan Vuza - n.r.) sunt prea mici pentru a prelua combinatul, a spus ieri premierul Victor Ponta. El a adăugat că termenul de privatizare nu va mai fi amânat, iar compania va intra în administrare specială dacă ofertele nu sunt acceptate. Chimcomplex a răspuns ieri declaraţiilor lui Ponta, menţionând că va fi susţinută în procesul de preluare a Oltchim de un consorţiu de companii locale, inclusiv grupul Interagro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae. Proprietarul grupului Interagro a declarat că este interesat de preluarea Oltchim, alături de Chimcomplex şi alţi câţiva oameni de afaceri români, dar înainte de a decide dacă intră în consorţiu vrea să vadă un audit al Oltchim.

Panettone de Jucu, pe masa de Crăciun în 2013

Compania italiană Battistero, producătorul celebrului cozonac, va investi 50 de milioane de euro într-o unitate de producţie în Parcul Industrial Tetarom III. Proprietarul companiei Battistero, Felice Moretti, a anunţat ieri o investiţie de 50 de milioane de euro într-o unitate de producţie la Jucu, unde se va "plămădi" celebrul cozonac Panettone. El a precizat că noua fabrică îşi va începe activitatea în luna septembrie a anului viitor şi că va deservi toată Europa de Est şi ţările nordice. Astfel că Sărbătorile de Iarnă din 2013 îi va găsi pe români cu Panettone "made in Romania" pe masă. "Această unitate de producţie va deservi toată Europa de Est şi ţările nordice. Primul motiv pentru care am ales judeţul Cluj este poziţionarea geografică. De aici este mult mai uşor să distribuim produse în Europa de Est. Nu vom produce doar faimoşii cozonaci, vom produce şi alte tipuri, de exemplu, biscuiţi", a spus Felice Moretti.

Statele Unite, înglodate până în gât în datorii la străini

Datoria Statelor Unite deţinută de investitori străini a crescut în iulie cu 0,7%, la 5.350 miliarde de dolari, iar China a rămas cel mai mare creditor, poziţie ameninţată însă puternic de Japonia. China şi-a majorat creanţele faţă de SUA cu 2,6 miliarde de dolari în iulie, la 1.150 miliarde de dolari, în timp ce Japonia, al doilea mare cumpărător de titluri americane, a înregistrat un avans de 7 miliarde de dolari, la 1.120 miliarde de dolari, potrivit cotidianului New York Times, citat de Mediafax. Cererea titlurile SUA, considerate printre cele mai sigure plasamente din lume, este în urcare, din cauza temerilor investitorilor privind criza din Europa şi impactul acesteia asupra economiei mondiale. În timp ce deţinerile Chinei au scăzut cu circa 165 miliarde de dolari în ultimele 12 luni, Japonia a raportat o creştere de aproximativ 232 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă, scrie Wall Street Journal. Datoria Statelor Unite se situează, în prezent, uşor peste 16.000 de miliarde de dolari.

Răzbunarea profetului

Un imam salafist egiptean a lansat un ordin religios pentru uciderea tuturor protagoniştilor filmului amator american care denigrează islamul. Imamul Ahmad Fouad Ashoush a emis, prin intermediul forumurilor de internet care susţin jihadul, o fatwa (decret religios) împotriva echipelor de producţie şi de realizare, precum şi a actorilor filmului "Innocence of Muslims" (Inocenţa musulmanilor). "< Bastarzii > care au făcut filmul sunt luptători necredincioşi", scrie liderul salafist, potrivit traducerii din arabă în engleză pe care a realizat-o centrul american de supraveghere a site-urilor de internet islamiste SITE. "Emit o fatwa şi îndemn tinerii musulmani din America şi din Europa să o respecte, ceea ce înseamnă uciderea regizorului, producătorului, actorilor şi tuturor celor care au contribuit la film şi au făcut promovarea", se arată în textul decretului.

Vin vremuri grele pentru firmele mici: BNR pregăteşte norme drastice de creditare a IMM-urilor

După ce a impus băncilor comerciale reguli stricte privind creditarea în valută a populaţiei, pentru reducerea expunerii persoanelor cu venituri în lei la riscul valutar, BNR va reglementa şi împrumuturile pe care le obţin întreprinderile mici şi mijlocii (IMM). În prezent, aceste firme nu sunt protejate din punctul de vedere al riscului valutar, argumentează banca centrală.

RCS&RDS lansează două noi posturi TV

RCS&RDS, cel mai mare operator local de comunicaţii prin cablu, va lansa în această toamnă înca două televiziuni, pentru care a depus deja cerere de licenţe la CNA. Contactaţi de HotNews.ro, oficialii RCS&RDS au confirmat informaţia, precizând că "cele două televiziuni se vor numi Digi World şi Digi Life, una cu profil generalist (biodiversitate, ştiinţă şi tehnologie, istorie, călătorii) şi cealaltă de lifestyle". Televiziunile din portofoliul RCS & RDS sunt cele trei canale Digi Sport, Digi Film, Digi 24, UTV şi Music Channel.

CURENTUL

Premierul Ponta - fals în declaraţia de interese

Premierul Victor Ponta este membru dar şi trezorier al unei asociaţii finanţate câţiva ani de la bugetul de stat şi al cărei preşedinte onorific este Adrian Năstase, Asociaţia "Casa N.A.T.O". Deşi este o informaţie publică, prezentă de multă vreme în Registrul Naţional al asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor de pe site-ul Ministerului Justiţiei şi accesibilă, deci, oricui, ea lipseşte complet din declaraţia de interese a premierului Ponta. Conform legii 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, Victor Ponta era obligat să consemneze în declaraţia de interese depusă la guvern nu numai calitatea de membru al acestei asociaţii (art.111, alin 2, pct. a) ci şi funcţia deţinută (art.111, alin 2, pct b).

CE a aprobat finanţarea proiectului ELI de la Măgurele, cel mai mare laser din lume

Comisia Europeană a anunţat că a aprobat finanţarea celui mai mare proiect de cercetare realizat vreodată în România. Este vorba despre cel mai mare şi mai puternic laser din lume, Extreme Light Infrastructure (ELI). "Astăzi, Comisia Europeana a aprobat sprijinul pentru o infrastructură de cercetare de vârf care va implica 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre. Contribuţia financiară din partea UE ar urma să provină din fondurile structurale, investiţia ajungând la aproximativ 180 de milioane euro", anunţă Comisia Europeana printr-un comunicat de presa.

USL scoate la vânzare România pentru a spăla ruşinea loviturii de stat din vară

O ţara instabilă din punct de vedere politic este întotdeauna o pradă lejeră pentru diverşi factori externi interesaţi să profite şi să îşi taie singuri felii de torturi economice puse pe tavă de politicieni impotenţi, fără coloană vertebrală şi planuri pe termen cel puţin mediu. În această situaţie se află şi România, condusă în prezent de USL, o alianţă politică condusă cu un diletantism feroce de Victor Ponta şi Crin Antonescu. "Lovitura de catifea" dată de USL instituţiilor ţării, precum şi celorlalte puteri în stat a fragilizat România iar "băieţii deştepţi" de afară au simţit mirosul de sânge. Imaturitatea politică a lui Ponta în privinţa reabilitării imaginii ţării noastre distrusă de USL este pe cale de a fi speculată la maximum.

CURIERUL NATIONAL

Generaţia Y schimbă piaţa muncii

Generaţia Y, adică tinerii născuţi după anul 1980, începe să îşi facă apariţia tot mai mult pe piaţa muncii. Sunt persoane curioase, adaptabile, muncesc mult şi vor să avanseze rapid în carieră, dar urăsc structurile ierarhice clasice. La locul de muncă, tinerii Y sunt dinamici şi vânează constant oportunităţi de creştere şi dezvoltare profesională. Generaţia Y este o generaţie foarte numeroasă la nivel mondial, unele studii afirmând chiar că numărul acestor tineri născuţi între anii 1980 şi 2001 ar fi dublu faţă de numărul celor din generaţia anterioară, X, iar acest fapt este datorat în mare parte creşterii explozive a populaţiei, înregistrată după anii '90.

Cine i-a izgonit pe români din ţară?

Disputele recente din politica românească legate de cvorumul pentru referendum - destul de vii în opinia publică - au reuşit să pună în evidenţă ceea ce recensământul de anul trecut încă lăsase în umbră: aproximativ trei milioane de români trăiesc şi muncesc în străinătate sau, în ordinea în care se cuvine, muncesc şi trăiesc în străinătate... Pentru că pentru ca să muncească au şi plecat. Dacă ar fi găsit de lucru prin România, dacă salariile ar fi fost decente, nu ştim câţi dintre aceştia şi-ar fi luat lumea în cap. După dezindustrializarea masivă din anii '90 şi după alţi 10 ani de incapacitate cronică a noii economii de a crea locuri de muncă, cei mai activi şi mai îndrăzneţi - de multe ori şi cei mai disperaţi - dintre români au luat calea străinătăţii.

RATB şi Metrorex vor să îngheţe transportul din Capitală

Sindicaliştii ameninţă cu greva generală, nemulţumiţi de zvonurile potrivit cărora 4.500 de oameni vor fi daţi afară. Ei cred că măsura ar putea fi luată în urma trecerii Metrorex în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti. Aşa cum au mai făcut de câteva ori, sperând că vor îndupleca autorităţile, sindicaliştii societăţilor care operează transportul în comun din Bucureşti, atât cel subteran - Metrorex -, cât şi cel de suprafaţă - RATB -, ameninţă din nou că vor declanşa greva generală, în cazul în care Primăria Capitalei va face disponibilizări.

Cât de serioase sunt ofertele pentru Oltchim?

Ponta: Situaţia nu este fericită pentru că o ofertă este "exotică", una trebuie verificată din punct de vedere financiar, iar Chimcomplex este prea mic pentru preluarea combinatului. SCR: Pe lângă experienţa Chimcomplex, resursele financiare şi industriale ale grupului, sunt implicate şi alte grupuri industriale din România. Ofertele depuse pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni ale Oltchim Râmnicu Vâlcea nu sunt strălucite, a anunţat ieri premierul Victor Ponta în urma întâlnirii cu ministrul Economiei şi şeful OPSPI, precizând însă că termenul limită de depunere a ofertelor nu va fi prelungit, iar compania va intra în administrare specială dacă ofertele nu sunt acceptate.

EVENIMENTUL ZILEI

Tunarii baronului Dragnea. Bani negri spălaţi în campania PSD

Mai mulţi oameni de afaceri au fost păcăliţi după ce li s-a cerut să cotizeze pentru biserici. În realitate, banii, mult mai mulţi, au ajuns la PSD. Pe feuda lui Dragnea, şeful Consiliului Judeţean Teleorman, legile se aplică altfel decât în România. Listele sponsorilor PSD din campania electorală din 2008 au prilejuit publicarea, în Monitorul Oficial al României, a unor falsuri de proporţii care ascund infracţiuni de spălare a banilor. Mai mulţi oameni de afaceri din Teleorman, care figurează pe liste că i-ar fi sponsorizat pe pesedişti cu sute de mii de lei au dat declaraţii oficiale, la Poliţie, că nu au plătit niciun bănuţ pentru partid. Mircea Băluţescu, om de afaceri din Teleorman,figurează în Monitorul Oficial 215 din 2009, că a sponsorizat PSD cu 200.000 de lei. El a negat totul la Poliţie. Un alt om de faceri, Ion Preda, figurează în Monitorul Oficial 212 din 2009 că a sponsorizat alianţa politică PSD-PC cu 120.000 de lei. El spune că, iniţial, a fost de acord, dar că nu a plătit niciun leu.

Antonescu se prăbuşeşte în sondaje

Şeful PNL a pierdut primul loc în preferinţele românilor. Cu doar 17%, el este surclasat de Ponta şi a fost egalat şi de Băsescu. Crin Antonescu se află într-o scădere drastică de popularitate comparativ cu luna decembrie 2011, relevă un sondaj IRES, institutul condus de PSD-istul Vasile Dâncu. Comparativ cu sfârşitul anului 2011, clasamentul arată în felul următor: pe primul loc premierul Victor Ponta, preferat de 24% dintre repondenţi, urmat de Traian Băsescu, cu 17% şi cu o creştere de 4% faţă de finele anului trecut şi de Crin Antonescu, tot cu 17%. În decembrie 2011, pe locul întâi se clasa Crin Antonescu, cu 24%, urmat de Traian Băsescu, cu 13% şi de Dan Diaconescu, cu 10%. Ponta era doar pe locul patru, cu 8%. Se poate constata că, spre deosebire de Antonescu, lui Ponta i-a priit venirea la Putere, care l-a scos din umbra partenerului său de alianţă şi i-a adus 16 procente în plus.

SCANDAL la CSM. Magistraţii critică procedura Monei Pivniceru de numire a procurorilor şefi. CSM vrea procedura de la instanţa supremă

Dispute între membrii CSM privind suplimentarea şedinţei de consiliu cu patru puncte de discuţie. Unul dintre acestea privesc modul în care se desfăşoară procedura pentru numirea procurorului general al României şi cel de procuror-şef al DNA. Mandatul Laurei-Codruţa Kovesi. de procuror general al României, expiră la începutul lunii octombrie. Daniel Morar este delegat în funcţia de procuror-şef la DNA, după ce mandatul său a expirat în luna august. Vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală a declarat că în cursul zilei de joi, Secţia pentru procurori a CSM se va întâlni cu ministrul Justiţiei pentru a stabili procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA.

JURNALUL NATIONAL

Premierul distilerie (şerveţele Puff şi unghieră)

Tuns, ras, frezat, cu unghiile tăiate, pomădat, uscat, curăţat în nas şi în urechi, şpreiat, parfumat, cu plasturii mici puşi pe băşici, proaspătul premier de scurtă durată, MRU, ce-şi mai putea dori să aibă la îndemână, în Palatul Victoria, ca să se simtă bine, să fie în deplină putere să servească binelui naţiunii? O băuturică fină, ce abureşte cerul gurii şi-şi lasă licoarea uşor în sânge, cât să uiţi de grijile bugetului şi de scandările manifestanţilor. Ce-mi doresc eu mie? Barul plin să fie! Şi a fost dată comanda: Palat Victoria, special, în 12.03.2012. Cinci sticle băuturi aperitiv, şapte sticle whisky 18 ani vechime (fără soţ, pentru că de sticla de CHIVAS se atinge doar oaspetele de la Cotroceni, nici nu ştii când vine!), două mărci cogniac franţuzesc, 24 de sticle cu vin şi să fim patrioţi din Huşi, trei baxuri vin princiar special reserve - cu indicaţia - pe spate busuioacă de Bohotin (!!!).

Cum a şters DNA prejudiciul de 300 milioane de dolari din "Dosarul Flota". Băsescu poate ajunge in instanţă

Site-ul lumeajustiţiei.ro a făcut publică cea de-a doua expertiză realizată în "Dosarul Flota", în anul 2006, prin care s-a stabilit că inexistenţa vreunui prejudiciu în cazul înstrăinării în anii '90 a 16 mineraliere de mare tonaj, şi în baza căreia, în anul 2007, 80 de inculpaţi (mai puţin Traian Băsescu, pentru care s-a invocat faptul că ar avea imunitate) au primit din partea DNA soluţie de scoatere de sub urmărirea penala. Expertiza nu ii foloseşte cu nimic lui Traian Băsescu, întrucât nu îi este opozabilă. Documentul a fost realizat strict la cererea DNA (in 2006 dupa ce Traian Basescu devenise sef al statului) desi niciuna dintre parti nu solicitase acest lucru si nu au existat niciun fel de elemente care sa puna la indoiala prima expertiza. Raportul de expertiza tehnico-maritima si financiar-contabila a infirmat practic prima expertiza, care constatasera existenta unui prejudiciu de peste 300 de milioane de dolari.

BNR:Deficitul de cont curent ar putea ajunge sub 4% din PIB la finalul anului 2012

Ponderea deficitului de cont curent în Produsul Intern Brut ar putea ajunge sub nivelul de 4% până la finele anului 2012, evoluţia acestui indicator fiind considerată 'preocupantă' pentru autorităţi din cauza situaţiei deficitului României în comparaţie cu ţările europene şi a impactului evoluţiilor economice din zona euro asupra exporturilor, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare - ediţia 2012, publicat, marţi, de Banca Naţională a României.

Încă un gigant interesat de Oltchim. Tot din Rusia

Pe lângă Gazprom care a solicitat o amânare a licitaţiei pentru Oltchim pentru a studia litigiile în care este implicată compania, încă un nume mare apare în discuţia privind privatizarea fabricii vâlcene. Şi e tot din Rusia dar e reprezentat de o companie vestică. Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, ar fi, la rândul ei, interesată de combinatul vâlcean. Firma care reprezintă atât interesele Gazprom cât şi cele Rosneft se numeşte Cimarron Energy.

Jumătate din afacerea de bază a miliardarului Niculae e la pământ

Ioan Niculae ţine închise trei din cele şase combinate chimice pe care le deţine pentru că, spune el, preţul gazului e prohibitiv. Nu ştie când şi dacă le va mai deschide. Acesta produce îngrăşăminte doar în fabricile de la Bacău, Slobozia şi Turnu Măgurele. Victoria, Săvineşti şi Făgăraş sunt închise. "Am păstrat doar cele mai eficiente fabrici. Nu ştiu când le deschid şi pe celelalte", a mai precizat patronul InterAgro.

NATIONAL

Fara numar, de la Relu Fenechiu pentru Crin Antonescu!

Crin Antonescu poate perora in voie. Liderul liberalilor ieseni, Relu Fenechiu, a luat pe umerii sai povara financiara a partidului, dar si a viitorului candidat la prezidentiale. "DJ Relu" va alimenta instalatia PNL cu larghete si pretentii pe masura. In plina criza economica, liderul PNL a primit asigurari ca are resursele financiare pentru a continua razboiul cu Traian Basescu de pe meterezele unui PNL dedicat trup si suflet luptei comune alaturi de "Che Guevara". Intr-un cerc restrans, Relu Fenechiu a dat de inteles ca marinimia sa acopera inclusiv nevoile personale ale sefului ierarhic.

Premierul incearca sa-si fidelizeze mercenarii politici

Eventualitatea spargerii USL a devenit cosmarul lui Victor Ponta, care, pentru a inlatura orice urma de pericol, arunca noian de promisiuni in stanga si in dreapta. Cu Traian Basescu ramas infipt in coasta lui, pastrarea strans unita a actualei majoritati parlamentare a devenit prima grija a lui Victor Ponta. De aceea UNPR a primit aproape 30 de colegii, in ciuda pesedistilor care n-au ochi sa-i vada pe "tradatori". Problema lui Ponta este ca promisiunile lui se tin lant, fara insa ca viitorul sa-i ofere un cec in alb in privinta respectarii lor.

Gazprom, implorata sa cumpere Oltchim

Cei care vor sa cumpere Oltchim sunt considerati fie "exotici", fie prea mici, de premierul Victor Ponta, care numai ca nu i-a invitat personal pe rusii de la Gazprom sa privatizeze combinatul chimic. La expirarea termenului initial de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim, la Ministerul Economiei au fot inregistrate cererile a trei cumparatori: PCC SE (Germania), presedintele PP-DD, Dan Diaconescu si omul de afaceri Stefan Vuza, prin doua firme, Chimcomplex si Aisa Invest. Premierul sustine ca ii asteapta cu bratele deschise pe rusii de la Gazprom, daca vor dori sa cumpere Oltchim.

Conflictul Japonia-China produce pagube de 340 de miliarde de dolari

Criza dintre China si Japonia privind Insulele Senkaku/ Diaoyu costa peste 340 de miliarde de dolari pe an, valoarea relatiilor comerciale dintre cele doua state. China a livrat anul trecut catre Japonia bunuri si servicii in valoare totala de 148,3 miliarde de dolari si a importat produse japoneze de 194,6 miliarde dolari. In timp ce Japonia anunta pagube materiale masive, Germania, SUA si Coreea de Sus au inregistrat o crestere de 10% pe piata auto din China. Si conflictul nu pare sa se calmeze.

Conversia creditelor din franci elvetieni in euro

Ratele la creditele in franci elvetieni sunt tot mai mari din cauza aprecierii acestei monede, iar o solutie ar fi conversia imprumutului in euro, insa exista si dezavantaje. Cei care si-au luat in urma cu patru-cinci ani credite in franci elvetieni, cu dobanzi avantajoase, au constatat intre timp ca ratele platite in lei sunt aproape duble, din cauza aprecierii monedei elvetiene.

PUTEREA

Proprietarii din cartierul ANL "Henri Coandă" vor să-i ceară lui Oprescu daune interes de 76 milioane de euro

Toate autorităţile cunosc de ani buni situaţia disperată în care se află cartierul ANL "Henri Coandă", dar nimeni nu face nimic şi proprietarii au ajuns la capătul răbdării. După 6 ani de când trebuiau să se mute în locuinţe, majoritatea dintre ei încă aşteaptă finalizarea locuinţelor, ca să nu mai vorbim de drumuri, canalizare, apă, gaze şi alte utilităţi, care sunt doar în stadiul de proiect. Sătui să tot aştepte, oamenii pregătesc acum, în disperare de cauză, un proces împotriva primarului general Sorin Oprescu, acuzat de tergiversarea demarării procedurilor de licitaţie pentru realizarea utilităţilor în cartier.

SUA sponsorizează armata română

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, Sorin Ioan, şi ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, au participat la ceremonia de începere a lucrărilor la Centrul de Luptă al Forţelor Terestre de la Cincu, un proiect sponsorizat cu un milion de dolari de Biroul pentru Cooperare în Domeniul Apărării din cadrul misiunii diplomatice americane. Tot la Cincu, cei trei oficiali vor participa la ceremonia de tăiere a panglicii dispensarului local, care oferă servicii medicale pentru aproximativ 3.000 de locuitori.

Mina de la Certej rămâne fără autorizaţii

Investitorii de la mina de aur de la Certej mai trebuie să aştepte banii, pentru că autorizările de mediu au fost contestate de cele mai înalte autorităţi de profil. Dacă instanţele de judecată dau câştig de cauză Ministerului Mediului, atunci vestea este şi mai proastă, pentru că tot circuitul de avizare trebuie reluat de la zero. Exploatarea de la Certej este varianta redusă cam cu o treime a proiectului de la Roşia Montană, unde se folosesc tot cianuri pentru extragerea aurului. Acordul de mediu pentru proiectul aurifer de la Certej, judeţul Hunedoara, este ilegal şi iresponsabil şi a fost eliberat fără ca Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) să fie informate, a declarat, marţi, Rovana Plumb.

Ponta se gândeşte la insolvenţa Oltchim

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că situaţia Oltchim nu este una fericită, deoarece o ofertă este "exotică", iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul. Totodată, premierul a precizat că termenul de privatizare nu va mai fi amânat, iar compania va intra în administrare specială dacă ofertele nu sunt acceptate.

ROMANIA LIBERA

Pivniceru despre înlocuirea lui Kovesi şi Morar: Nu e un veritabil concurs

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a admis aseară că ar putea "amenda" procedura pe care a încercat zilele acestea să o impună. Totuşi, răspunsurile transmise de Pivniceru câtorva întrebări adresate, tot ieri, de "România liberă" indică mai degrabă hotărârea ministrului de a ocoli recomandările Comisiei Europene de a face totul în cel mai transparent mod cu putinţă. Concursul pentru nominalizări la conducerea celor două Parchete, organizat de Mona Pivniceru, nu este transparent, ministrul refuzând să supună discuţiei publice proiectele candidaţilor, refuzând transmiterea în direct (online) a interviurilor candidaţilor, refuzând acordarea de note, refuzând solicitarea CSM ca aceste interviuri să se desfăşoare în plenul consiliului, cu rigorile unui concurs de promovare în funcţii a magistraţilor.

O instituţie din România oferă salarii de 6.000 euro. Vezi câte locuri sunt disponibile şi care sunt condiţiile de angajare

România va intra în circuitul ştiinţific internaţional prin construirea unui laser de mare putere finanţat cu milioane de euro de către Comisia Europeană. La acest proiect vor fi angajaţi cercetători din întreaga lume selectaţi pe baza unui concurs internaţional. Un cercetător senior care va lucra la Măgurele va primi aproximativ 6.000 euro pe lună, salariu apropiat cu cele de la Centru European de Cercetare Nucleară. Comisia Europeană a aprobat finanţarea cu 180 de milioane de euro din fondurile structurale a construcţiei în România, pe platforma de la Măgurele, lângă Bucureşti, a laserului şi laboratoarelor proiectului "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics ELI-NP". Acest proiect implică 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre şi face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, care include şi Republica Cehă şi Ungaria, în scopul creării unui consorţiu de cercetare european de avangardă.

Directorul SRI, George Maior, audiat în Parlament: Ameninţarea teroristă e în creştere. Am fost confruntaţi şi cu ameninţări cibernetice

Directorul SRI, George Maior, a declarat, marţi, după ce a prezentat Raportul privind activitatea instituţiei în 2011 în faţa Comisiei parlamentare de control, că România a început să fie afectată în 2011 de ameninţări "de tipul celor cibernetice, potrivit Mediafax. "SRI a elaborat şi un document strategic în 2011, < SRI în era informaţională >, prin care încercăm să ne adaptăm la aceste provocări noi ale dezvoltării tehnologice şi să facem faţă unor noi ameninţări de tipul celor cibernetice, cu care am început să fim afectaţi şi în 2011", a spus Maior.

ZIARUL FINANCIAR

ZF Special: Cum a ajuns Institutul Cantacuzino ca de la sute de vaccinuri să nu mai fabrice nimic astăzi. Cine sunt responsabilii?

Închiderea liniilor de producţie pentru vaccinuri face România dependentă de importuri şi extrem de vulnerabilă în cazul producerii unei pandemii. Mai mult chiar, eficienţa vaccinurilor de import este pusă sub semnul întrebării, deoarece nu sunt testate în România şi nu sunt adaptate populaţiei României. Până acum, Institutului Cantacuzino, considerat "vital" pentru România chiar de foşti miniştri ai sănătăţii, nu se înscrie pe lista obiectivelor de importanţă strategică. 2012 este primul an din istoria de 91 de ani a instituţiei când de pe liniile de producţie ale instituţiei nu a ieşit niciun vaccin, iar România a fost nevoită să importe atât vaccin BCG (împotriva tuberculozei) pentru nou-născuţi, cât şi pentru gripa sezonieră.

Cazul Oltchim: 33 de administratori în 10 ani. Vor răspunde penal?

Conducerea executivă a Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) în frunte cu directorul general care a condus compania 20 de ani, Constantin Roibu, este considerată principala responsabilă pentru pierderile şi datoriile care au dus la închiderea combinatului şi au făcut ca privatizarea să fie acum unica alternativă la lichidarea companiei. Totuşi, vina pentru situaţia de la Oltchim o poartă în egală măsură cei peste 30 de administratori care s-au perindat în ultimii zece ani prin consiliul de administraţie, majoritatea numiţi politic de către Guvern, care au girat strategia conducerii executive şi deciziile care au dus la înrăutăţirea situaţiei financiare, Guvernele conduse de Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta, care au amânat mereu găsirea unei soluţii pentru Oltchim şi au continuat să finanţeze din bani publici pierderile combinatului.

CEC a muşcat din cota de piaţă a băncilor străine şi a ajuns pe locul trei

CEC Bank, controlată de stat, şi-a triplat portofoliul de credite în ultimii patru ani şi jumătate şi a urcat până pe poziţia a treia în sistemul bancar. CEC a urcat pe locul trei în clasamentul băncilor după primele şase luni, cu o cotă de piaţă de 7,84%, în condiţiile în care mulţi ani înainte de criză a gravitat în jurul locurilor 8-9, fiind devansată de multe dintre subsidiarele băncilor străine. CEC administra active de 29 mld. lei (6,4 mld. euro) la sfârşitul lunii iunie. La finalul anului trecut pe locul trei era Banca Transilvania. Dintre băncile mari, cele care au pierdut cel mai mult cotă de piaţă în perioada de criză sunt Volksbank, Alpha şi Bancpost, în timp ce altele şi-au menţinut cota de piaţă sau au crescut marginal.

Românii rămân prizonieri pe viaţă ai creditelor în valută

Expunerea românilor la creditele în valută a continuat să crească, apropiindu-se în iunie de 70%, astfel că populaţia a ajuns să fie mai expusă acum decât la începutul crizei la deprecierea leului faţă de euro. În toamna anului 2008, ponderea împrumuturilor în valută din totalul creditelor contractate de populaţie era de 57%. Practica bancherilor de a vinde agresiv credite în valută a făcut din evoluţia cursului o "obsesie" pentru majoritatea românilor. Ponderea mare a datoriilor în valută, de 68% în iunie 2012, amplifică vulnerabilitatea gradului de îndatorare, arată BNR în Raportul asupra Stabilităţii Financiare. Iar problema este că fluxul creditelor nou acordate de bănci este în continuare predominant în valută, ajungând la 56% în perioada ianuarie 2011 - iulie 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb