REVISTA PRESEI - 19.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Traian Băsescu: Mă îngrijorează gradul redus de disciplină care este în Poliţie. Este nevoie de o reformă care să fie gata într-un an

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la postul public de televiziune că îşi doreşte o reformă a Poliţiei în cel mult un an, deoarece este îngrijorat şi deranjat de gradul redus de disciplină. "Mă îngrijorează gradul redus de disciplină care este în Poliţie. Mă îngrijorează lipsa de respect a poliţiştilor faţă de şefii ierarhici. Îmi este cunoscută situaţia din unele judeţe în care subofiţerii, lideri de sindicat, bat cu pumnul în biroul comisarului-şef", a declarat Traian Băsescu la postul public de televiziune. Şeful statului i-a sfătuit pe şefii de post din judeţul Neamţ, care au ameninţat că-şi vor da demisia dacă este dat afară comisarul-şef Aurelian Şoric, să demisioneze.

Hoţii şi vardiştii la căpătâiul interlopului

Înmormântarea lui Gheorghe Mararu, ucis duminică într‑un bar din centrul oraşului Piatra Neamţ, a fost un adevărat spectacol. Cămătarul a fost dus la groapă în acorduri de fanfară cu alai de sute de persoane. Ceremonia a fost supravegheată de zeci de poliţişti. Rude, apropiaţi şi curioşi au ţinut să pună o floare pe sicriul interlopului împuşcat la Piatra Neamţ. Încă de la primele ore ale dimineţii, curtea casei părinţilor lui Mararu din oraşul Roznov a devenit neîncăpătoare. În jur de 600 de oameni au participat la înmormântarea cămătarului.

Băsescu: România ar putea fi afectată de vârtejul datoriilor suverane

- Uniunea Europeană are probleme interne majore. UE nu a luat măsuri suficient de drastice ţănând cont de situaţia gravă a Irlandei. S-a încercat relansarea înainte de a se încerca stoparea drenării resurselor bugetare.- Noi am avut noroc că nu am ajuns la o paranoia a consumului. Eram aproape de o paranoia a sectorului imobiliar, însă a fost stopată de criză.- Ce se întâmpla în Irlanda poate afecta România, însă, mai puţin decât statele din zona euro, deoarece va afecta credibilitatea UE.- A fost Grecia, acum Irlanda. Cred că vor mai urma alte două state. S-a intrat în criza datoriilor suverane. Nu se poate termina decât prin austeritate.- Vor fi ţări care vor intra în dificultate în perioada următoare. Portugalia este într-o situaţie dificilă.- Un consum trebuie să fie ponderat, iar cheia relansării economice, mai lentă, o reprezintă investiţiile, nu consumul.

Probă de viteză la legea Educaţiei

Senatul ar putea adopta actul normativ înainte ca magistraţii constituţionalişti să soluţioneze conflictul dintre Guvern şi Parlament. Premierul Emil Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi-au făcut ieri lobby la Curtea Constituţională. Curtea Constituţională a amânat pentru săptămâna viitoare verdictul în privinţa solicitării Guvernului de a continua angajarea răspunderii pe legea Educaţiei. Lipsa unui verdict al magistraţilor constituţionalişti avantajează PSD şi PNL care încearcă să finalizeze legea aflată pe agenda Senatului.

Puterea adevărului de Dinu Patriciu

Societatea românească s-a înnămolit în tranziţia neterminată nici până astăzi. Dintr-un studiu al unui consultant am aflat că, raportat la numărul de locuitori, respectând proporţiile, "Adevărul" are un tiraj dublu faţă de cel al lui "New York Times" în Statele Unite. Nu în aceste cifre se află însă adevărul. Distinsa publicaţie americană este cu respect, admiraţie, dar şi cu ironie denumită "the grey lady" - doamna gri a jurnalismului american. Obiectivitatea, claritatea, nepărtinirea, lipsa de patimă îi dau puterea ce o îndreptăţeşte la acest titlu. La noi, "jurnalismul de autor", datul cu părerea, documentarea firavă şi furia alinierii politice au creat un peisaj confuz şi pervers. "Ai lor" şi "ai noştri" se luptă steril.

Ziua României jigneşte sensibilitatea ungurilor

Ziua de 1 decembrie nu va putea fi sărbătorită la Teatrul Naţional din Budapesta. S-au opus atât partidul de la guvernare - Fidesz-ul lui Viktor Orban - cât şi extremiştii din Jobbik. Directorul teatrului a fost acuzat de trădare naţională. Tirul de atacuri din partea partidelor parlamentare de dreapta l-a obligat pe Robert Alföldi, directorul Teatrului Naţional din Budapesta, să renunţe la înţelegerea verbală cu Institutul Cultural Român din capitala Ungariei, de a închiria sala mare pentru organizarea unor manifestări culturale şi a unui cocteil de  Ziua Naţională a României de la 1 decembrie.

NATO: cel mai complet parteneriat

În ajunul începerii Summitului NATO de la Lisabona, ambasadorul SUA la Bucureşti a explicat, în exclusivitate pentru "Adevărul", mizele reuniunii. Statele Unite şi Europa formează cel mai complet parteneriat - unul caracterizat de valori, interese şi scopuri comune. Colaborarea lor este crucială pentru a face faţă provocărilor şi ameninţărilor secolului al XXI-lea. Această relaţie transatlantică nu se rezumă doar la ce putem facem, ci şi la ceea ce suntem: valorile împărţite de America şi Europa ne unesc în cadrul comunităţii transatlantice.

Ariton se roagă să nu fie ger în această iarnă

Ministrul Economiei, Ion Ariton, spune că sunt destule stocuri de combustibil pentru sezonul rece, dar admite că pot apărea probleme dacă temperaturile vor scădea. Preţul gazelor nu ar trebui să crească în această iarnă nici pentru populaţie, nici pentru agenţii economici, susţine ministrul Economiei. Companiile energetice şi-au asigurat suficiente stocuri de combustibil pentru această iarnă, în condiţiile în care consumul de energie al ţării este estimat să crească în acest sezon rece cu 1% faţă de iarna precedentă.

Lumea, la un pas de criză alimentară

Organizaţia Naţiunilor Unite a emis un raport în care avertizează asupra riscului cauzat de scumpirea produselor de consum. Recoltele sub aşteptări din 2010 au dus la majorarea preţurilor alimentelor, iar inflaţia continuă să crească în tot mai multe state. Preţurile alimentelor se situează acum la nivelul înregistrat în 2007-2008, când criza financiară mondială încă nu izbucnise. Mai mult, valoarea totală a importurilor de produse alimentare la nivel mondial va depăşi, anul acesta, pragul de 1.000 de miliarde de dolari, cu 15% mai mare decât cea din 2009.

CURENTUL

Mihai David, omul lui SOV din fruntea Hidroelectrica, riscă 10 ani de închisoare

Un individ judecat într-un dosar penal pentru că, alături de alţii, a prejudiciat bugetul de stat cu cinci milioane de dolari continuă să fie menţinut în fruntea celui mai mare producător de energie electrică din Romånia, Hidroelectrica SA, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului. El se numeşte Mihai Ciprian David şi a fost plasat acolo de Mircea Geoană, la ordinul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Director general al Hidroelectrica, Mihai Ciprian David este inculpat în dosarul privatizării frauduloase a Hotelului Bucureşti, fiind acuzat de neglijenţă în serviciu şi de prejudicierea bugetului de stat cu 5 milioane de dolari.

Cseke Attila: Introducerea cardului ar putea fi un şoc pentru cei care nu plătesc asigurările

Ministrul Sănătăţii spune că introducerea cardului de sănătate este foarte importantă pentru stabilirea unor reguli foarte stricte în sistem, mai ales în cazul celor care nu plătesc asigurările de sănătate, demnitarul recunoscånd că introducerea acestui document ar putea fi "un şoc". "Am constatat că nu trăim după reguli, ci după excepţii. Introducerea cardului ar putea fi un şoc pentru cei care nu plătesc asigurările, pentru că nu vor mai putea primi îngrijiri medicale decåt dacă sunt urgenţe medicale", a explicat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, într-o conferinţă de presă. Potrivit demnitarului, 11 milioane de persoane sunt exceptate de la plata asigurărilor sociale de sănătate, iar aceste liste ar trebui reevaluate.

Corneliu Iacobov, condamnat la şapte ani de închisoare pentru prejudicierea Rafo Oneşti

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) i-a condamnat pe Corneliu Iacobov la şapte ani de detenţie şi pe Toader Găurean la şase ani de închisoare, în dosarul privind prejudicierea Rafo Oneşti, cei doi fiind achitaţi de instanţa inferioară. În acest dosar, instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a mai condamnat şi pe Marin Marin la şapte ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu. Magistraţii au decis însă achitarea Lilianei Luchian, pe motiv că faptei de care este acuzată aceasta îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii. Totodată, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi inculpaţi în dosar, acuzaţi de asociere în vederea săvårşirii de infracţiuni şi de spălare de bani.

Box-office de Tia Şerbănescu

Blonda lui Bute s-a arătat încântată să găzduiască la Bucureşti unul din meciurile acestuia. Ar fi grozav, mai ales că toate confruntările politice s-au cam transformat în box, şi respectiv în box-office. Bute s-ar putea antrena chiar cu premierul despre care se spune, la unison, că e un sac de box absolut redutabil. Între timp, dl Bian, şeful Agenţiei pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, se plânge că de muncă nu se mai interesează decât persoanele bolnave: "avem târfe, beţivi şi puturoşi, boli sociale pe care trebuie să le tratăm". Dl Bian putea să ştie că asemenea persoane au existat, există şi vor exista în orice societate. Cărţile de istorie sunt pline de fotografiile lor. Totul e să nu ajungă la putere în acelaşi timp, ci pe rând

Flotă aeriană proprie pentru cel mai bogat sat din China

Un sat din provincia Jiangsu, aflat în estul Chinei, a anunţat că urmează să achiziţioneze 20 de avioane, pe care le va folosi pentru turism şi antrenamentul piloţilor. Huaxi este satul în care fiecare locuitor are o casă de lux, o maşină scumpă, beneficiază de haine gratis sau de servicii medicale fără plată. Tot ceea ce au de făcut oamenii este să lucreze şapte zile pe săptămånă în industria textilă, turistică sau de oţelărie care există în localitate. Condiţia este să nu plece niciodată din sat, în caz contrar pierzånd totul. Localnicii au construit în sat replici ale unor obiective turistice celebre, precum Turnul Eiffel, Opera din Sydney sau Arcul de Triumf din Paris. Satul Huaxi are o populaţie de 1.500 de locuitori şi produce un venit anual de un miliard şi jumătate de dolari, fiind vizitat în fiecare an de două milioane de turişti chinezi şi străini.

CURIERUL NAŢIONAL

Ce salarii ne aşteaptă?

Potrivit Legii privind salarizarea în 2011 a personalului bugetar, începând de anul viitor, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aflat în plată la 1 octombrie 2010, se majorează cu 15%, lege care a fost ieri dezbătută la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei de Sociale de Comisia de Dialog Social. Acest cuantum se va stabili anul viitor, ţinându-se seama de gradul sau treapta profesională, vechimea în muncă, vechimea în funcţie sau, după caz, în specialitate dobândite în condiţiile legii până la 31 decembrie 2010.

Ţepeş cere dreptate pentru acţionarii Bursei

Daniel Ţepeş, membru în CA al BVB şi acţionar al operatorului de piaţă, a solicitat diminuarea capitalului social al Bursei de Valori Bucureşti cu circa nouă milioane euro, bani care să fie distribuiţi acţionarilor, Consiliul Bursei urmând să analizeze cererea şi să stabilească dacă va convoca AGA. " Ideea este să diminueze capitalul până la circa 5 milioane de euro, cât este minimul pentru o bursă. A mai fost o solicitare de diminuare şi din partea Asociaţiei Brokerilor, însă suma era mult mai mică. Astfel de discuţii au tot fost în ultimii ani, ca Bursa să nu mai stea pe atâţia bani în rezerve", au declarat pentru Mediafax surse din piaţa de capital. BVB a anunţat ieri că un acţionar a cerut reducerea capitalului social, iar solicitarea se află în acest moment în analiza Consiliului de Administraţie. Bursa nu a precizat numele acţionarului care a făcut solicitarea. Bursa are un capital social de 76,7 milioane lei şi lichidităţi totale de 64,5 milioane lei.

Ministerul Economiei: Avem destulă energie să trecem iarna

Producătorii de energie pot asigura alimentarea pe timpul iernii şi pot chiar exporta electricitate.

Ion Ariton: Avem toată încrederea că vom traversa cu bine perioada rece care va urma. Stocurile de combustibili pentru producţia de energie în perioadă de iarnă sunt suficiente, iar producătorii de profil pot realiza chiar exporturi de electricitate, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Ion Ariton, într-un seminar pe teme energetice. "Stocurile sunt suficiente pentru iarnă, iar producătorii pot realiza şi exporturi de energie. Avem şi un plan pentru situaţii de urgenţă. Avem toată încrederea că vom traversa cu bine perioada rece care va urma", a afirmat Ariton.

România, ţara emigrărilor

Nu mai puţin de 2,77 milioane de români, adică 13,1% din totalul populaţiei ţării, au emigrat, dar fenomenul va scădea substanţial pe termen lung, în condiţiile în care România va converge către Europa, potrivit Băncii Mondiale (BM). Potrivit datelor BM, cei mai mulţi români s-au orientat către Italia, Spania, Ungaria, Israel, SUA, Germania, Canada, Austria, Franţa şi Marea Britanie.

"Pe termen scurt este greu de anticipat o creştere a numărului emigranţilor, pentru că şi oportunităţile din străinătate au dispărut. Pe termen lung, respectiv în 10 -15 ani, mă aştept ca emigraţia să scadă substanţial, în măsura în care România va converge către Europa", a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului Băncii Mondiale din România.

Magazinele de bijuterii se chinuie să păstreze preţurile accesibile

Anumite companii au preferat să micşoreze cantitatea de aur din produsele lor, apelând la metale mai puţin scumpe, precum argintul. Creşterile preţului aurului ajută, în schimb, industria să recupereze din vânzările anemice din ultimii ani. În primele trei trimestre din 2010, bijuteriile au reprezentat 52% din cererea de aur, comparativ cu 73% în 2005. Marile lanţuri de magazine se străduiesc să facă faţă creşterii preţului aurului, încercând, în acelaşi timp, să păstreze preţurile accesibile pentru consumatori, care continuă să fie prudenţi. Anumite companii au preferat să micşoreze cantitatea de aur din produsele lor, apelând la metale mai puţin scumpe, precum argintul.

EVENIMENTUL ZILEI

Doamna Şoric, lapsus cu actele cămătarului Mararu

Notarul Cristina Şoric, soţia şefului Poliţiei Neamţ, este acuzată că ar fi legalizat documente care să-i ajute pe cămătari să-şi justifice legal acţiunile. Aceasta spune că nu-şi aminteşte. Corpul de Control al ministrului Traian Igaş a început cercetarea disciplinară a şefului Poliţiei Neamţ, comisarul-şef Aurelian Şoric, pentru "conduita profesională neconformă" şi pentru afirmaţiile publice, făcute după cererea de demitere a sa în urma răfuielii sângeroase dintre interlopii care ajunseseră să facă legea în Piatra-Neamţ. Potrivit oficialilor Internelor, ministrul Igaş i-a dat termen o săptămână şefului Corpului de Control să finalizeze ancheta. Tot ieri, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au început o serie de verificări în legătură cu modul în care poliţistul şi-a dobândit averea.

Poporul PDL-ist se realege. Blaga ţine în şah partidul

După alegeri în 50% din filiale, vechii lideri rămân în picioare, înclinând balanţa spre tabăra lui Vasile Blaga, dacă noua conducere a PDL nu va fi una negociată. Alegerile PDL în judeţe nu au schimbat cu nimic raportul de forţe în perspectiva bătăliei la vârf, iar pronosticul unei răsturnări de situaţie e, practic, nul. PDL-iştii s-au reales, în mai toate filialele, pe reţeta de succes a candidatului unic. Rezultatele din 15 judeţe, la care se adaugă, duminică, alte 4 cu final previzibil, arată că, deşi a pierdut Internele, Vasile Blaga şi-a recuperat poziţia de mână forte în partid. Al doilea pol de putere, din jurul Elenei Udrea, are în spate câteva filiale puternice - ca Arad, Braşov, Suceava -, dar insuficiente într-o competiţie cu Blaga.

"Rabla": sancţiuni pentru dealerii care nu dau maşinile

Producătorii şi importatorii de autoturisme care nu-şi vor onora contractele încheiate până pe 28 februarie 2011 vor fi obligaţi să pună la dispoziţia clienţilor maşinile noi până pe 31 mai. În plus, dealerii vor trebui să suporte contravaloarea tichetului sau a tichetelor depuse de cel cu care au încheiat contractul. "În cazul în care a chiziţionarea autovehiculului nou nu este realizată din culpa exclusivă a pro ducătorului validat, acesta are obligaţia de a oferi proprietarului înscris, în maximum 90 de zile după data de 28 februarie 2011, posibilitatea achiziţionării unui autovehicul nou. Iar firma va fi obligată să suporte < din buzunar > contravaloarea tichetului sau a tichetelor"

FINANCIARUL

Previziuni: Anul viitor, cursul de schimb se va menţine în intervalul 4,1-4,3 lei/euro

Analistii bancari se asteapta ca la finalul lui 2011 BNR sa decida o reducere a dobanzii de politica monetara, pana la 6%, tinand cont de proiectia inflatiei, de 3,4% Totodata, sunt sanse ca nivelul ratei rezervelor minime obligatorii in valuta sa scada in Sem. I. La mai putin de o luna si jumatate pana la sfarsitul acestui an, prognozele analistilor bancari plaseaza cursul de schimb mediu la jumatatea lui 2011 in intervalul 4,1-4,3 lei/euro. Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, estimeaza ca anul viitor vom avea un nivel al cursului valutar similar cu cel din ultimii doi ani, plasandu-se astfel in intervalul de 4,1-4,3 lei/euro. "Nu vedem o depreciere a monedei nationale si exista sanse ca la finele anului 2011 sa avem o dobanda de politica monetara de 6%", a spus Lucian Anghel la confe­rin­ta Romanian Finance Symposium

Rectificarea bugetară: guvernul se bazează numai pe veniturile din TVA

Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, reprezinta o adevarata mina de aur pentru guvern. A doua rec­tificare bugetara din acest an aduce, potrivit estimarilor Executivului, incasari suplimentare de doua miliarde de lei din TVA, pe fondul unor "performante foarte bune la nivel de colectare", spun reprezentantii statului. Guvernul arata ca media incasarilor din TVA in lunile august si septembrie, cand s-au resimtit efectele cresterii taxei, a depasit cu 34% media incasarilor din primele sapte luni ale anului. "La imbunatatirea colectarii a contribuit si efectul aplicarii OUG 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale", potrivit Executivului.

Politica Agricolă Comună: Plăţi directe în agricultură, doar pentru cine merită

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a anuntat ieri, la Bruxelles, directiile de reforma ale Politicii Agricole Comune dupa 2013. Schimbarea paradigmei acordarii platilor directe este una dintre acestea - subiect de maxim interes pentru Romania, tara in care 45% din populatie traieste in mediul rural si pentru care acest sprijin comunitar constituie un venit important si stabil, neconditionat de performanta. Exista trei optiuni in dezbatere: distribuirea echitabila a platilor directe intre statele membre (lasand neschimbat sistemul actual), distribuirea echitabila plus schimbarea semni­ficativa a modului in care sunt conce­pute platile directe si, o ultima varianta, renuntarea treptata la acestea.

Nici ministrul Muncii nu înţelege Legea salarizării

Ioan Botis repeta doar frazele-cheie convenite la nivel de partid. Metoda ar rezolva doua probleme: reducerea salariilor poate fi prelungita, iar concedierile vor fi mai simplu de motivat. Incepand cu 1 ianuarie 2011, "tot personalul din sectorul bugetar va fi reincadrat pe functii". Guvernantii spun ca este una dintre masurile esentiale din noua Lege a salarizarii unitare, dar nu prea reusesc sa explice care este scopul acestei proceduri si cum va fi pus in practica. Ministrul Muncii, de exemplu, a inteles mecanismul doar la nivel de ministere.

Astăzi se decide înfiinţarea giganţilor energetici. Fondul Proprietatea se opune

Astazi vor avea loc Adunarile Generale ale celor doua megacompanii energetice, Electra si Hidroenergetica, care isi vor decide soarta, potrivit ministrului Economiei, Ion Ariton. "Cele doua AGA ale celor doua companii vor decide daca se vor continua pasii pentru formarea acestora", a declarat oficialul, in cadrul unui seminar pe teme de energie organizat de Focul Energetic. Ariton a spus ca actionarii Fondului Proprietatea s-au declarat impotriva constituirii celor doi giganti care vor comasa aproape toata productia de electricitate si carbune din tara. In urma fuziunilor societatilor energetice, Fondul va detine 15,09% din viitoarea Electra si 15,9% din Hidroenergetica. Statul va avea capitalul majoritar. Daca astazi cele doua AGA isi vor da acordul pentru infiintare, Electra si Hidroenergetica vor fi inregistrate la Registrul Comertului pana la sfarsitul acestui an.

General Motors a strâns 20,1 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică derulată în SUA

Participatia statului s-ar putea reduce pana la 33%. Cererea uriasa din partea inves­titorilor a facut ca General Motors sa stranga 20,1 miliarde de dolari prin cea mai mare oferta publica initiala derulata vreo­data in Statele Unite. Compania a vandut actiunile la cel mai mare pret din intervalul propus. Participatia statului ar putea sa scada la 33%, daca investitorii cumpara toate actiunile disponibile. Anul trecut, guvernul a alocat 50 de miliarde de dolari pentru salvarea constructorului auto. General Motors a intrat in faliment anul trecut, iar restructurarea companiei s-a terminat in mai putin de o luna. Administratia Obama a fost criticata dur pentru salvarea GM din banii contribuabililor, iar compania a fost poreclita ironic "Government Motors".

Soarta South Stream, departe de a se limpezi

Romania a ramas in joc, dar nu este inca foarte clar in ce calitate. Cu exceptia intalnirii de la sediul Gazprom cu vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, vizita la Moscova organizata de agentia RIA Novosti pentru ziaristii tarilor implicate intr-un fel sau altul in proiectul South Stream (inclusiv Romania) nu a oferit nimic senzational. Intrevederea cu ministrul Energiei, Serghei Smatko, prevazuta in programul initial, a fost amanata de pe o zi pe alta, pentru ca, intr-un final, sa fie definitiv contramandata. Surprinsi, jurnalistii sfatuiti sa scrie frumos despre South Stream au ridicat din umeri, intelegand ca, in pofida aparentelor, soarta proiectului South Stream, considerat "copilul de suflet" al premierului Putin, este inca departe de a se limpezi.

GÂNDUL

Război subteran Udrea - Blaga

Odată cu înscăunarea sa ca preşedinte al PDL Bucureşti, în şedinţa de duminica aceasta, Elena Udrea îşi consolidează puterea în partid şi ameninţă poziţia lui Vasile Blaga, actualul secretar general, cu care ministrul Turismului poartă, de câţiva ani, un război dur, subteran. Lupta Blaga-Udrea pentru putere în partid a trecut, în ultimele luni, în primplanul alegerilor din organizaţiile interne democrat-liberale. Declanşate după scrutinele electorale din 2008 şi 2009, alegerile la baza partidului, aşa cum sunt ele numite de liderii de la centru, merg greoi din cauza disputelor la nivel local.

Băsescu le transmite şefilor de post din Neamţ: "Să-şi dea demisia!". Cum l-a "rugat" preşedintele pe "băiatul ăsta", Igaş, să rezolve scandalul Şoric

Supărat din nou pe poliţişti, de această dată după spectacolul oferit de şefii de post din Neamţ care au ameninţat că demisionează în cazul înlocuirii inspectorului-şef Şoric, Traian Băsescu le-a transmis, joi seara, pe postul public de televiziune: "Să-şi dea demisia dacă aşa înţeleg ei că funcţionează o structulă piramidală ca Poliţia!". În prima ieşire publică de la incidentul din Piatra Neamţ, unde un interlop a fost împuşcat mortal, şeful statului şi-a exprimat "impresia neplăcută" pe care i-au lăsat-o tensiunile din poliţia nemţeană: "Mă ingrijorează gradul redus de disciplină care este în poliţie. Mă îngrjorează lipsa de respect a poliţiştilor pentru şefii ierarhici. Îmi este cunoscută situaţia din câteva judeţe în care subofiţeri şefi de sindicat bat cu pumnul în masă la insectorul şef.

Cum arată cel mai mare mall cultural: numai mutarea tuturor cărţilor în noul sediu al Bibliotecii Naţionale costă cât 7 km de autostradă.

Lucrările la noua clădire a Bibliotecii Naţionale a României sunt aproape de final: urmează complicatul proces de transferare a cărţilor, care, în cazul colecţiilor rare, va fi de-a dreptul spectaculos, presupunând şi eforturi financiare deosebite. Cărţile din Biblioteca Naţională, situate în 11 locuri diferite din Capitală, sunt parţial împachetate, gata de a fi mutate în impozanta clădire comunistă rebranduită de vizavi de Tribunalul Municipiului Bucureşti. Cititorii s-au împuţinat, în comparaţie cu anii trecuţi, pentru că numeroase publicaţii nu mai pot fi consultate, aşteptând, în cutii, să ajungă la noua destinaţie. Actualul sediu central, devenit neîncăpător şi impropice depozitării colecţiilor bibliotecii, este dezolant de pustiu: doar câţiva cititori, majoritatea în vârstă, dar şi unii studenţi, mai merg în sălile de lectură.

Interviu cu arhitectul-şef al Capitalei: Bucureştiul va avea o "autostradă a pietonilor".

Municipalitatea vrea să folosească o finanţare UE ca să redeseneze centrul Capitalei în beneficiul celor ce merg pe jos. "Autostrada pietonilor" între Piaţa Romană, Universitate şi Biserica Antim, două noi poduri peste Dâmboviţa cu parcări subterane la capete, reorganizarea marilor pieţe publice. Sunt doar câteva din proiectele imediate pe care Primăria Capitalei vrea să le realizeze. "Ne propunem ca pe zona Piaţa Romană, Universitate, Antim să refacem conceptul de stradă semipietonală. "Va fi ca o autostradă a pietonilor. Nu vor mai exista trotuare ci numai nişte bolanţi, care să separe traficul pietonal de circualţia auto, mult restricţionată. Aceasta nu va fi interzisă celor aflaţi în tranzit şi riveranilor. Pietonii vor fi prioritari şi va exista şi o pistă inelară pentru biciclişti", a explicat, pentru gândul, arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Afacerea secolului. Căsătoria prinţului William ar putea aduce economiei britanice 730 de milioane de euro

Numai vânzările de farfurii, ceşti de porţelan cu efigia cuplului şi alte suveniruri se vor ridica la cel puţin 30 de milioane de euro. Căsătoria prinţului William cu iubita sa Kate Middleton, ce va avea loc în 2011, ar putea aduce economiei britanice venituri de peste 620 de milioane de lire sterline (730 de milioane de euro), potrivit unui studiu care a estimat impactul acestui eveniment asupra comerţului, informează AFP. Numai cumpărăturile pentru celebrarea căsătoriei regale aşa cum se cuvine - în special alimente şi băuturi - vor genera venituri de 380 de milioane de euro, afirmă experţii cabinetului de cercetări economice Verdict.

JURNALUL NAŢIONAL

Guvernul Boc: sărac şi fudul

Cabinetul Boc promite majorări salariale pe care nu le poate onora. Executivul promite creşteri salariale de 43% "în următorii ani", deşi pentru 2011 nu are bani nici măcar să ducă salariile la nivelul din iunie. Proiectul Legii salarizării unitare spune că anul viitor salariul de bază va creşte cu 15% în sectorul public, dar că în aceste condiţii tot va fi cu 13,75% sub nivelul de la începutul lui 2009. În plus, posturile vor fi îngheţate în continuare în sectorul bugetar, deoarece ieşirea din recesiune "se dovedeşte înceată", mai motivează Executivul, care intenţionează ca noul nivel al salarizării să fie modificat din nou până la finele anului viitor. Asta nu l-a oprit pe Ioan Botiş, ministrul Muncii, să anunţe creşteri salariale care totalizează 43% în anii următori.

RCA mai scump

Clienţii fără accidente în ultimii doi ani au reducere de 20%. Tarifele aferente poliţelor auto obligatorii RCA pentru anul viitor vor fi majorate cu cel mult 15% faţă de cele practicate în 2010, potrivit datelor transmise de patru societăţi de asigurare pe adresa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Astfel, tarifele practicate de cele patru societăţi în cazul poliţelor RCA, pentru autoturisme cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.200 cmc şi 1.600 cmc şi şoferi cu vârste între aproximativ 30 şi 50 ani, vor varia, în medie, între -5% şi +15% faţă de cele utilizate în acest an, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). "La aceste tarife afişate, asigurătorii şi-au propus să aplice o serie de coeficienţi proprii de corecţie, în funcţie de diverse criterii, precum regiune, localitate, vârstă, plata integrală a primei sau acordarea unui coeficient de campanie.

ROMÂNIA LIBERĂ

Djuvara: "România a rămas în urmă şi fiindcă e ortodoxă"

Istoricul Neagu Djuvara spune că, dacă ar avea cu 20 de ani mai puţin, ar can­di­da la preşedinţia României şi şi-ar asuma ca principal obiectiv readucerea Basarabiei între graniţele ţării. Crede însă că e prea târziu să se mai apuce de politica activă şi observă că printre cauzele rămânerii în urmă a României se numără şi apartenenţa ei la ortodoxie, plus argumente prin care demonstrează cum şi când s-au aşezat liderii români "cu fundul în două luntrii".

Băsescu participă la lucrările Summit-ului NATO de la Lisabona

Preşedintele Traian Băsescu se va afla, vineri şi sâmbătă, la Summit-ul NATO, care va avea ca principale teme pe agendă adoptarea Noului Concept Strategic, dar şi dezbateri privind apărarea antirachetă, viitorul misiunii în Afganistan şi cooperarea cu Rusia, informează Mediafax, citând Preşedinţia. Şeful statului va participa, vineri, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic şi la dineul de lucru, urmând ca sâmbătă să ia parte la reuniunea în format extins privind Afganistanul, precum şi la Consiliul NATO - Rusia. Principalul subiect pe agenda aliaţilor îl constituie adoptarea Noului Concept Strategic.

România nu va sfida China

Nobel. Germania şi Franţa merg la Oslo. Rusia şi Cuba refuză. România ezită să partici­pe la ceremonia de de­­cer­nare a Premiului Nobel pentru Pace, câş­tigat de un di­­­­zi­­­dent chinez anti­co­­­mu­nist, de teama re­­presaliilor economice şi diplomatice ale Beijin­gului. Au trecut patru zile de când Ro­mâ­nia ar fi trebuit să răspundă invitaţiei de a participa la decernarea Premiilor Nobel, orga­ni­zată la Oslo, Norvegia. La bază stau controversele inter­na­ţionale care planează în jurul laureatului Nobel pentru Pace, activistul chinez Liu Xiaobo, plasat de autorităţile de la Beijing în detenţie pentru "incitare la subminarea puterii de stat". Anunţul câştigătorului ales de Comitetul Nobel a înfuriat China, care l-a numit pe Liu Xiaobo "infractor", şi, reamintind care este forţa sa economică, a avertizat comunitatea internaţională să nu frecventeze ceremonia.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu a adus băncile şi Finanţele la aceeaşi masă pentru finanţarea statului

Şefii celor mai mari bănci au discutat cu autorităţile cum pot fi refinanţate obligaţiunile de 1,4 miliarede de euro scadente pe 29 noiembrie. Banca Nationala si Ministerul Finantelor s-au asezat din nou miercuri la masa cu sefii celor mai mari banci de pe piata si trezorierii acestora pentru a discuta refinantarea emisiunii de obligatiuni in euro de 1,4 miliarde de euro care ajunge la scadenta pe 29 noiembrie.

OTE şi Deutsche Telekom pun în mâinile unui român de 33 de ani una dintre cele mai importante funcţii din Romtelecom

Ovidiu Ghiman, directorul executiv pentru strategie şi dezvoltare al Romtelecom va prelua în februarie 2011 şi atribuţiile de director comercial pe segmentul rezidenţial al companiei, deţinute din anul 2007 de germanul Joerg Zeddies. Unul dintre managerii care au venit în România odată cu noul CEO Yorgos Ioannidis, Zeddies a avut o prezenţă discretă pe plan local, însă a jucat un rol cheie în multe dintre iniţiativele lansate de Romtelecom şi care i-au permis companiei să reziste pe o piaţă cu o competiţie pe viaţă şi pe moarte cu rivali ca RCS&RDS şi UPC.

The Economist: Germania a convins România să semneze tratatul cu R.Moldova, folosind Schengen ca stimulent

Germania a convins România să semneze un tratat de frontieră cu Republica Moldova, amânat mult timp, folosind perspectiva aderării la spaţiul Schengen ca stimulent, comentează The Economist, în ediţia electronică de joi. Noua diplomaţie tăcută a Germaniei ar putea anunţa o nouă eră în politica europeană. Germania este mai sceptică faţă de Rusia şi se concentrează mai mult pe vecinii săi. Un motiv pentru acest fapt îl constituie afacerile, având în vedere că schimburile cu Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria reprezintă aproape o zecime din comerţul extern al Germaniei.

Păuna, Banca Mondială: Creşterea economică va trebui să se bazeze pe cererea internă

Creşterea economică va trebui să se bazeze pe mobilizarea resurselor interne, iar majorarea preconizată a salariilor va avea un rol important în stimularea cererii începând din 2011, dar un rol important în revenirea PIB îl poate avea şi atragerea fondurilor europene, în opinia lui Cătălin Păuna, senior economist al biroului Băncii Mondiale din România.

Brokerii îşi propun să facă cunoştinţă Fondului Proprietatea cu 120 de fonduri de investiţii

Pregătirile pentru listarea Fondului Proprietatea au intrat pe ultima sută de metri: documentaţia este aproape de finalizare, iar consortiul de brokeri care a primit mandatul de intermediere a stabilit deja calendarul de road-showului in principalele capitale din Europa si poarta discutii pentru introducerea conturilor globale si a vanzarilor in lipsa pentru actiunile Fondului asctfel incat titlurile sa fie accesibile marilor investitori straini.

Piaţa de leasing nu s-a oprit din cădere şi a înregistrat un minus de 27% la nouă luni

Afacerile companiilor de leasing au scăzut cu 27% în primele nouă luni din 2010, după ce anul trecut piaţa s-a prăbuşit cu peste 74%. Volumul finanţărilor acordate de firmele de leasing a scăzut în trimestrul trei cu 21% comparativ cu cele trei luni anterioare, la 236,5 mil. euro, din cauza impactului negativ al măsurilor de austeritate asupra economiei, după ce în perioada aprilie-iunie se înregistrase un avans trimestrial de 24%, arată datele Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB. Cumulat pe primele nouă luni, finanţările acordate de societăţile de leasing au scăzut cu 27,6%, până la 780 de milioane de euro, în condiţiile în care în perioada ianuarie-septembrie 2009 volumul finanţărilor depăşise un miliard de euro.

De ce ar putea deveni cardurile de credit o nouă formă de "credit doar cu buletinul"?

Bancherii, care în perioada de creştere economică îşi tentau clienţii cu credite de consum"doar cu buletinul", incearca de doi ani incoace sa compenseze scaderea cererii pentru imprumuturi de valori mari cu promotii agresive la cardurile de credit, devenite peste noapte principalul motor al segmentului de retail.

Ursus închide şi fabrica de bere din Cluj. Berile Ursus şi Azuga vor fi produse la Buzău, Timişoara şi Braşov

Ursus Breweries, proprietarul mărcilor Ursus şi Timişoreana, închide fabrica de bere din Cluj - cu o istorie de peste 130 de ani, acesta fiind al doilea centru de producţie închis de compania deţinută de SABMiller în ultimul an şi jumătate, peste 300 de oameni fiind afectaţi în total de aceste măsuri de reorganizare. Şi centrul de producţie de la Azuga a fost închis, anul trecut

Valvis are 1,2 mil. euro pentru promovarea Aqua Carpatica şi ţinteşte 10% din piaţă

Jean Valvis, omul de afaceri elveţian de origine greacă, ce deţine compania Valvis Holdings, doreşte să obţină în următorii doi ani o cotă de piaţă în volum de 10% pe segmentul apelor minerale, după ce a lansat pe piaţa locală apa Aqua Carpatica. "Estimăm un volum de vânzări de aproximativ 40 de milioane de litri în anul următor şi o cotă de piaţă de aproximativ 10% în următorii doi ani pentru Aqua Carpatica", spune Valvis, care a vândut în 2002 Dorna Apemin către Coca-Cola.

Capitalismul de stat sau cum prosperă China când Occidentul se chinuie să se regăsească

Puterile occidentale au atacat politica guvernului de la Beijing de a manipula cursul de schimb al yuanului pentru a-şi ajuta exportatorii, dar în capitala Chinei criticile pe care Occidentul le face de câteva luni nu au ecou, scrie The Wall Street Journal. Întreg spectrul politicilor economice este rezultatul statutului unic pe care îl deţine China: stat emergent cu ambiţii de superputere. Liderii de la Beijing consideră că puterea statului este esenţială pentru menţinerea unei creşteri economice susţinute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb