REVISTA PRESEI 19.11.2011

Willy Homner
Revista Presei / 19 noiembrie 2011

ADEVARUL

FMI a solicitat Guvernului privatizarea a 51% din Hidroelectrica

Oficialii Fondului Monetar Internaţional au cerut Guvernului să privatizeze prin listarea la bursă pachetul majoritar din Hidroelectrica, cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din România, au declarat, pentru "Adevărul", surse din sectorul energetic. "Cei de la FMI ne-au spus că Hidroelectrica va merge bine doar dacă este în mâini private. Au insistat pe listarea unui pachet de 51% din Hidroelectrica. În scrisoarea de intenţie semnată la ultima vizită nu a fost trecută şi această cerinţă, însă FMI va insista pe acest aspect la următoarea vizită", au spus sursele menţionate.

Ce scoate România la vânzare

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să privatizeze pachetele majoritare de acţiuni la cele trei complexuri energetice din Oltenia, care vor forma, împreună cu minele de lignit din zonă, o nouă companie care va produce 30% din electricitatea ţării. De asemenea, vor fi vândute pachetele majoritare la Oltchim, CFR Marfă, Cuprumin, Electrocentrale Bucureşti, Electrica Furnizare şi Electrica Serv. Şi viitorul complex energetic din Valea Jiului va fi scos la privatizare. El va include Compania Naţională a Huilei şi termocentralele Deva şi Paroşeni. Totodată, programul de privatizări pe bursă vizează listarea a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, câte 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, precum şi 9,81% din acţiunile statului la Petrom.

Pro TV, printre puţinele afaceri profitabile ale CME

Singurele ţări în care grupul Central European Media Enterprises (CME) are rezultate profit sunt România şi Cehia, relevă un raport publicat de agenţia Standard & Poor's, care retrogradează coroporaţia media, la perspectivă negativă. "Profitabilitatea CME se concentrează în Cehia (monedă străină AA-/Stabil/A-1+; monedă locală AA/Stabil/A-1+) şi România (monedă străină BB+/Stabil/B; monedă locală BBB-/Stabil/A-3)", se arată în documentul publicat de S&P, potrivit Reuters. Agenţia financiară a retrogradat Central European Media Enterprises, corporaţia care deţine televiziunile din grupul Media Pro Entertainment, de la perspectivă stabilă, la perspectivă negativă.

Semnale că investitorii încep să iasă din activele denominate în euro

Evoluţia diferenţelor dintre randamentele obligaţiunilor emise de Spania şi Italia pe de o parte şi cele ale obligaţiunilor germane pe de altă parte, sugerează, în opinia analiştilor de la Morgan Stanley, că investitorii au început să vândă şi titlurile germane, şi să iasă din activele denominate în euro. Graficul randamentelor obligaţiunilor germane, italiene şi spaniole la 10 ani, indică o schimbare radicală de comportament din partea investitorilor. Asistăm la o continuare a tendinţei ascendente în cazul titlurilor spaniole şi italiene, şi oprirea tendinţei descendente - şi chiar o uşoară tendinţă de creştere - în cazul obligaţiunilor germane.

Băncile din Marea Britanie îşi reduc expunerea pe statele cu probleme din zona euro

Băncile britanice au redus suma alocată împrumuturilor către statele PIIGS cu aproximativ un sfert în doar trei luni. Această măsură a fost luată din cauza temerilor privind intensificarea crizei pe continent. Potrivit datelor furnizate de Financial Times, cele patru mari bănci ale Marii Britanii au "tăiat" volumul de împrumuturi interbancare cu mai mult de 24%, până la suma de 10,5 miliarde de lire, în cel de-al treilea trimestru al anului. Această reducere reflectă o creştere a temerilor în rândurile creditorilor statelor din sudul zonei euro. Volumurile de credite acordate băncilor elene şi spaniole au suferit cea mai mare reducere, însă recent acestor state li s-a adăugat şi Italia. HSBC, cel mai mare creditor englez bancar, de asemenea a redus volumul de credite acordate băncilor statelor din această zonă cu un procent total de 40%. Au eliminat definitiv liniile de credit către băncile elene şi de asemenea a redus volumul de credite către sectorul banca din Spania şi Italia cu aproximativ 2/3.

Spania împinsă în prima linie a crizei euro

Spania a ajuns, joi, în prima linie a crizei datoriilor suverane din zona euro, pe fondul presiunilor în creştere din partea investitorilor care au împins puternic în sus costurile sale de împrumut, cu doar trei zile înainte de alegerile generale. Sondajele de opinie indică faptul că partidul Socialist de guvernământ va suferi o înfrângere severă la acest scrutin. Trezoreria Spaniei a emis obligaţiuni cu maturitate de zece ani în valoare de 3,6 miliarde de euro la o dobândă medie de 6,975% cea mai ridicată din 1997 încoace, un nivel considerat nesustenabil de către analişti, potrivit publicaţiei financiare "Financial Times".

Draghi schimbă placa faţă de liderii zonei euro

Mario Draghi, noul preşedinte al Băncii Centrale Europene, a schimbat placa faţă de liderii zonei euro cerându-le implementarea urgentă a măsurilor necesare pentru a combate galopanta criză a datoriilor suverane. Totodată, el a avertizat că, în cazul în care banca centrală va pierde din credibilitate, costurile economice şi sociale vor fi masive. Noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat, fără echivoc, că o guvernare economică viguroasă a zonei euro este esenţială pentru a asigura stabilitatea financiară, criticând, totodată, întârzierile în implementarea fondului de urgenţă al Uniunii Europene, Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF) - lansat iniţial acum 18 luni, scrie publicaţia financiară "Financial Times".

Valentin Ionescu: "Am primit două oferte de angajare"

Proaspăt concediat din funcţia de director general al Bursei de Valori Bucureşti, Valentin Ionescu a declarat pentru "Forbes România" că a primit deja două oferte de job-uri. Contactat de revista "Forbes România", Valentin Ionescu a declarat că "plecarea din scurt", de la conducerea BVB a fost şi cu acordul său, mai ales că se afla în cele trei luni de preaviz. Mandatul de director general a fost prelungit în luna septembrie a acestui an cu maximum şase luni, timp în care lunar i-au fost analizate performanţele. El nu a dorit să comenteze pe marginea motivelor invocate de Consiliul Bursei în decizia de demitere a sa. "Am agreat ca lucrurile să rămână confidenţiale", şi-a motivat tăcerea fostul director general al BVB.

Grecia prevede un deficit bugetar în 2011 de 9%

Guvernul elen a declarat vineri că va rata obiectivul propus pentru deficitul bugetar, de 9% din produsul intern brut (PIB), şi a stabilit două noi obiective ale anului următor. Aceste obiective depind de eliberarea unor obligaţiuni în valoare de 100 de miliarde de euro. Potrivit bugetului de stat pe 2012, trimis parlamentului elen vineri, deficitul bugetar al Greciei va atinge anul acesta un nivel de 19,68 miliarde de euro. Acest rezultat este mai mare decât cel de 17,1 miliarde de euro promis de statul elen creditorilor săi internaţionali -Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional(FMI). Pentru anul viitor Guvernul elen işi propune realizarea unui deficit bugetar de maxim 6,7% din PIB, sau aproximativ 14,2 miliarde de euro, în conformitate cu angajamentele anterioare. Această cifră nu include însă şi reducerea cu 50% a datoriei publice a Greciei faţă de creditorii săi privaţi, care se află acum în curs de derulare.

Cum profită mafia de pe urma crizei economice?

După ce alte celebrităţi intelectuale - ca filosoful sloven Slavoj ®i¾ek - i-au vizitat şi încurajat pe ocupanţii Wall Street, astăzi, 19 noiembrie, faimosul jurnalist italian Roberto Saviano, care se ascunde după succesul cunoscut de cartea sa despre mafie - Gomorra, va discuta despre legătura dintre criza financiară şi succesul organizaţiilor criminale. În Italia, spre exemplu, mafia beneficiază enorm de pe urma stării precare în care se află statul. Conform lui Saviano există riscul ca autoritatea statului italian să scadă, iar spaţiul lăsat liber de acesta să fie ocupat de organizaţiile de crimă organizată care ar "putea să determine viitorul tuturor".

Bugetul Irlandei, la control la Berlin

Presa britanică scrie că documentul cu planurile Dublinului privind salvarea ţării din criza datoriilor a circulat în Bundestagul german. Premierul irlandez, Enda Kenny, care nici măcar nu a aprobat proiectul de buget al ţării sale, s-a văzut nevoit să nege că a fost controlat de Berlin. Ce-i drept, el s-a întâlnit, la începutul acestei săptămâni, cu Angela Merkel. Dar zvonurile că măsurile de austeritate luate de Irlanda mai trebuie să primească şi avizul Berlinului au accentuat temerile că Germania îşi foloseşte puterea economică ca pe o pârghie pentru a acumula puteri politice asupra celor 17 state din zona euro.

Un tânăr de origine română, plin de sânge, simbolul protestelor de pe Wall Street

Imaginea unui tânăr de 19 de ani a circulat pe internet ca fiind simbolul protestelor de pe Wall Street. Presa din SUA scrie că bărbatul ar fi de origine română. Printre sutele de persoane reţinute la New York în cursul incidentelor violente de joi seara se numără Brandon Watts, un protestatar în vârstă de 19 ani care, potrivit blogului Washington Post, este cetăţean american de origine română. Brandon participă de câteva săptămâni la protestele de la New York organizate de mişcarea Ocupaţi Wall Street. Luni, a revenit în Parcul Zuccotti, după ce participase la un marş în Washington DC.

Un eşec e bine-venit

Până miercurea viitoare, aşa-numitul "supercomitet" - grupul bipartisan de congresmeni - ar trebui să se pună de acord cum să reducă deficitele viitoare. Dacă nu se întâmplă vreun miracol, comitetul va eşua înainte de acest termen. De ce era sortit un eşec? În principal din cauză că prăpastia între cele două mari partide e atât de mare. Republicanii şi democraţii nu numai că au priorităţi diferite, ci trăiesc în două universuri intelectuale şi morale diferite. În lumea democraţilor, albul e alb şi negrul e negru. A creşte taxele, creşte şi venitul la buget, iar reducerile cheltuielilor cât timp economia e în recesiune scade numărul angajaţilor. Însă în universal republican albul e negru. Modalitatea de a creşte încasările este de a tăia taxele pentru corporaţii şi pentru bogaţi, iar reducerea cheltuielilor guvernamentale este o strategie de creare a joburilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Cei 10.000 de medici emigraţi vă salută de peste mări şi ţări

ROMÂNIA, PA! Claudiu Rădeanu câştigă într-o lună în Australia cât colegul lui din Iaşi în 11 luni. Începând cu 2007, avem 8.000 de absolvenţi de Medicină şi 10.000 de doctori care au părăsit ţara. Practic, toţi pleacă. La cei 28 de ani, Gabriel Mazilu poate spune că şi-a împlinit chemarea. E medic rezident în anul IV, chirurgie plastică, la spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi. În 22 din cei 28 de ani de viaţă, Mazilu şi-a tocit coatele pe băncile şcolilor, în amfiteatre sau în sălile de operaţie ale spitalelor. Pentru tot acest efort, statul român îl plăteşte cu 1.800 de lei pe lună, la care se adaugă încă 180 de lei, sub formă de tichete de masă. În total, nici măcar 2.000 de lei pe lună (455 de euro).

Are şanse Mircea Geoană să fie iertat? Exclus!

O împăcare între Mircea Geoană şi Victor Ponta este puţin probabilă. Şansele ca preşedintele Senatului să fie iertat sunt evaluate de liderii PSD de la minime spre niciuna. La PSD se joacă plecarea lui Mircea Geoană. Există indicii care sprijină ideea că, de fapt, niciuna dintre tabere nu îşi doreşte o împăcare şi că ruptura este căutată cu orice preţ. Că nu va fi excludere şi va fi o nouă suspendare, Victor Ponta nu poate ieşi marţi de la şedinţa Comitetul Executiv, cu mâna goală. Pentru el a devenit o chestiune personală din momentul în care a ameninţat că, dacă nu va fi ca el, demisionează. Rămâne de văzut câţi dintre liderii PSD vor avea interesul să arate acum că şi actualul preşedinte al PSD încape în porecla dată de Iliescu sau dacă, din raţiuni strategice, vor amâna acest moment.

Olanda menţine încă doi ani restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari

Guvernul olandez a decis, ieri, să prelungească cu doi ani restricţiile pentru români şi bulgari, pe piaţa muncii. Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi regretă decizia adoptată de autorităţile olandeze, informează un comunicat remis EVZ. "Este regretabil că unele state membre decid să prelungească restricţiile pentru cetăţenii noştri pe piaţa muncii, fără ca cifrele şi situaţia reală să o justifice. Din păcate, asemenea decizii nu susţin obiectivele UE de a construi o piaţă fără bariere şi restricţii interne", a subliniat şeful diplomaţiei române.

Leul, la minimul anului, dar nu vă panicaţi. Stăm cel mai bine din regiune!

Moneda naţională a înregistrat cel mai slab nivel în raport cu euro, din acest an. Cursul oficial anunţat, ieri, de BNR, este de 4,3598 lei/euro. Însă, dacă ne comparăm cu alte ţări din regiune, constatăm că leul a pierdut doar 2% de la începutul acestui an, în timp ce forintul maghiar s-a depreciat cu 11% în aceeaşi perioadă, iar zlotul polonez cu 10,5%. Analistul economic Dragoş Cabat a declarat, pentru evz.ro, că nu crede că deprecierea leului este o urmare a unor speculaţii. "Cred că sunt presiuni regionale. Traderii sunt speriaţi din cauza a ceea ce se întâmplă şi în Ungaria, care a declarat că va apela la spijin din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), şi în Germania, unde lucrurile se pare că nu stau chiar aşa de bine pe cât se crede", a declarat Cabat. Potrivit acestuia şi neînţelegerile dintre liderii europeni care duc la o prelungire a crizei joacă un rol în nervozitatea pieţelor.

Criza pune un nou guvern la Madrid

Loviţi în plin de recesiune, spaniolii vor vota mâine, la alegerile anticipate, pentru o schimbare la conducerea statului iberic. La Madrid este pe cale să se producă un schimb de putere în acelaşi context economic dificil care a zguduit recent din temelii administraţiile de la Atena şi Roma. Spaniolii sunt chemaţi, mâine, la urne într-un scrutin anticipat organizat pentru a da statului iberic un nou imbold politic şi economic pe fondul unei crize departe de a scădea în intensitate, în pofida măsurilor de austeritate luate până în prezent. După cum arată sondajele recente, socialiştii, care guvernează Spania de şapte ani, vor face loc actualei opoziţii conservatoare reprezentată de Partidul Popular.

SFAT de la Deutsche Bank: Dacă Merkel nu se răzgândeşte, săpaţi o groapă în pământ şi ascundeţi-vă!

În cursul zilei de joi, cancelarul german a respins ideea unei lărgiri a misiunii Băncii Centrale Europene pe care Parisul o avansează pentru a stopa accesul pe pieţe a statelor aflate în dificultate. Ce părere au bancherii germani? Jim Reid, credit strategist la Deutsche Bank a spus că dacă Merkel nu va permite Băncii Centrale să aibă un rol mai mare şi mai agresiv, atunci singurul sfat de investiţii pe care îl poate da este să săpaţi o groapă în pământ şi să vă ascundeţi. Asta pentru că, scriu cei de la Business Insider, că este greu de văzut un alt scenariu în afara defaulturilor suverane dacă Banca Centrală Europeană nu va avea un rol mai agresiv, în sensul de a putea cumpăra direct obligaţiuni emise de guvernele statelor aflate în dificultate.

Ce este DAE şi ce trebuie să ştie persoanele care vor să ia credite

Pentru a veni în sprijinul creşterii informării şi educaţiei financiare a consumatorilor, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC), în parteneriat cu mai multe instituţii, a lansat site-ul www.TotulDespreDAE.ro. Deşi dobânda anuală efectivă (DAE) e considerat poate cel mai important indicator de comparare a creditelor, specialiştii recomandă utilizarea acestuia alături de alţi indicatori, cum ar fi valoarea totală a sumei rambursate şi valoarea ratei lunare, precum şi citirea atentă a celorlalte clauze din contract. Conform unui studiu realizat în luna noiembrie de compania de cercetare de piaţă Novel Research, 82% dintre români spun că dobânda anuală efectivă (DAE) este cel mai important indicator pe care îşi bazează deciziile atunci când vine vorba de a lua un împrumut. În aceeaşi măsură, 31% dintre cei chestionaţi au declarat că nu ştiu ce este DAE şi alţi 52% au o înţelegere greşită a acestui indicator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb