REVISTA PRESEI 20.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 martie 2015

ADEVARUL

Avocata Alinei Bica, reţinută. Laura Voicu este acuzată de favorizarea infractorului

Laura Voicu, avocata Alinei Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta este suspectată de favorizare a făptuitorului şi instigare la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi. Laura Voicu a fost reţinută de procurorii anticorupţie care vor cere, vineri, arestarea preventivă a acesteia pe o perioadă de 30 de zile. Potrivit unor surse judiciare, pe 19 martie 2015, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, favorizarea infractorului, respectiv instigare la aceste două infracţiuni.

Sunt pregătiţi românii pentru "Cabinetul 2" de la Cotroceni?

Carmen Iohannis, prima-doamnă a României, se implică tot mai mult în viaţa socială: îl însoţeşte pe şeful statului la reuniunile europene, asistă la întreceri sportive şi nu renunţă nicicum să predea engleza. Specialiştii contactaţi de "Adevărul" susţin că vremea când prima-doamnă stătea, tăcută, în dreapta soţului a apus. Acum trebuie să aibă atitudine, să se implice. În ultimii 25 de ani, preşedinţii României au evitat să-şi implice soţiile în viaţa socială, dar asta nu neapărat dintr-un copleşitor sentiment de protecţie, ci, mai degrabă, pentru a nu trezi în mintea electoratului imaginea rece a Elenei Ceauşescu. Nina Iliescu apărea la braţul soţului său numai în duminica alegerilor. Amintirea Nadiei Constantinescu a rămas suspendată undeva în febra tranziţiei, iar Maria Băsescu, în cei 10 ani de Cotroceni, a fost exact opusul soţului său, Traian: tăcută, discretă, elegantă. Carmen Iohannis a arătat că este o primă-doamnă altfel încă din prima zi de mandat, când a preferat o rochie scurtă şi înflorată tradiţionalului deux-pieces de culoare închisă, atât de corect vestimentar, dar şi politic.

Rusiei nu-i mai ajung avioanele şi navele militare să spioneze statele NATO. Şi-a dotat şi pescadoarele să facă acelaşi lucru

Rusia a trimis ambarcaţiuni de pescuit dotate cu echipamente sofisticate de spionaj în largul Marii Britanii, afirmă amiralul britanic Alan West, fost secretar de stat britanic pentru Securitate şi fost şef al Forţelor navale britanice, citat de site-ul publicaţiei Express. Potrivit amiralului West, lord de Spithead, activităţile de spionaj practicate de Rusia au atins un "nivel îngrijorător" pentru că preşedintele Vladimir Putin a ordonat "acte de provocare". Lordul West susţine că numeroase ambarcaţiuni ruse dotate cu tehnologie de spionaj de ultimă generaţie şi având aspect de pescadoare patrulează în apele internaţionale din Marea Nordului, în apropierea coastelor nord-estice ale Marii Britanii. Navele ruse au fost observate de avioane de recunoaştere NATO, care au alertat autorităţile britanice.

Ucrainencele fug de razboi in Romania si spera sa-si gaseasca "dragostea" la noi

Situatia disperata din tara lor, sfasiata de razboi, ii impinge pe ucraineni sa caute solutii de supravietuire. Unii dintre ei vin la Suceava pentru a cere cetatenie romana, in speranta ca vor putea circula liberi prin Europa, cat mai departe de atrocitatile de acasa. Cei care au stramosi aici au o sansa, mai ales daca fac dovada si invata cat de cat limba romana. Daca ucrainenii dovedesc ca au stramosi romani, conditiile de acordare a cetateniei sunt mult mai lejere, iar procedurile pot dura numai un an. Se depun actele, iar dupa aprobare cel care a facut solicitarea trebuie sa aiba cunostinte minime de limba romana ca sa isi citeasca juramantul de credinta fata de tara. Daca in 2014 primaria Suceava a inregistrat in total 3000 astfel de solicitari, numai de la inceputul anului a primit 500. In acest ritm, numarul cererilor pentru obtinerea cetateniei romane se va tripla.

Radu Mazăre şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte PSD Constanţa

Radu Mazăre a renunţat la funcţia de preşedinte al PSD Constanţa. Anunţul a fost făcut de primar într-o emisiune TV. El a precizat că în curând va pleca şi din Primăria Constanţa. Invitat în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România Tv, Radu Mazăre a dezvăluit că în cursul acestei zile a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Constanţa, fiindcă s-a săturat să tot dea explicaţii pentru faptele sale în faţa procurorilor. El a precizat că nu demisionează şi din partid pentru că altfel şi-ar pierde calitatea de primar. Totuşi, Radu Mazăre a menţionat că nici în fruntea Primăriei nu va mai rămâne prea mult, fiind o chestiune de câteva săptămâni până când va demisiona şi de aici. El a spus că s-a săturat să fie hăituit şi explice anchetatorilor fiecare lucru pe care îl face.

Cum arată prima casă vândută în bani virtuali Mcoin

Familia Roman a cumpărat o casă într-un cartier din judeţul Arad unde mai avea alte două imobile, cu gândul de a o păstra. Însă cu timpul s-au gândit să o vândă, însă cum nu au primit în euro suma cerută, tranzacţia s-a realizat în bani virtuali Mcoin. Casa vândută are 90 de metri pătraţi (două camere, mai exact living, bucătarie deschisă, un dormitor şi o baie) are grădină, dar şi parcare. Este utialtă şi mobilată. "Am cumpărat casa anul trecut cu 40.000 de euro, am investit în ea, iar când am decis să o vindem am cerut 54.000 de euro. Am vândut-o unui tânăr de 25 de ani din Satu Mare, 55.000 de Mcoin. Este vorba despre prima tranzacţie imobiliară efectuată exclusiv cu bani virtuali Mcoin. Această nouă monedă a fost lansată la sfârşitul anului trecut. Tranzacţia s-a făcut în faţa unui notar, care a girat legalitatea achiziţiei şi care a înregistrat scriptic vânzarea imobilului pe bani virtuali. Fostul proprietar a încasat banii virtuali în urma unei operaţiuni pe internet foarte rapidă, iar suma este păstrată într-un folder, pe propriul laptop.

Kim Jong-un vine la Moscova la invitaţia lui Putin

Liderul Coreii de Nord, Kim Jong-un, a acceptat invitaţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a participa la parada dedicată aniversării a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, informează CNN cu referire la o sursă de la Kremlin. Potrivit sursei, Coreea de Nord a acceptat invitaţia Rusiei, însă Moscova aşteptă încă o confirmare oficială din partea Phenianului. "Invitaţia i-a fost trimisă lui Kim Jong-un. Coreea de Nord a acceptat propunerea. După cum se aşteaptă, conducerea Coreei de Nord va participa la sărbătoarea dedicată Zilei Victoriei la Moscova. Când vorbim de "conducere" ne referim la Kim Jong-un", a menţionat sursa. Menţionăm că aceasta ar fi prima vizită în afara ţării a dictatorului nord-coreean. Anterior, un şir de lideri europeni şi din toată lumea au refuzat propunerea lui Putin de a participa la evenimentele dedicate zilei de 9 de la Moscova, în special liderul american Barack Obama.

De unde vine cuvântul "şpagă", atât de folosit azi în România

"Profesorul ieşean de lingvistică Stelian Dumistrăcel observă că şpagă nu era un cuvânt la modă. Şpagă era concurat în vocabular de cuvântul oficial mită, dar şi de altele mai colocviale, cum ar fi cuvântul şperţ. Sigur, ar trebui să amintim aici alţi termeni parţial înrudiţi cum ar fi "bacşiş" ori "ciubuc", dar acestea nu acoperă sensul cuvântului şpagă, adică ". Respectivul cuvânt vine din sârbo-croatul "şpag", ceea ce înseamnă "buzunar". "Ar evoca, probabil, trecerea unor bani dintr-un buzunar într-altul". Un alt mare lingvist român, Iorgu Iordan, se referă la o veche practică de la vămi unde apărea cuvântul şpagă. "Şpaga era un fel de suliţă folosită de funcţionarii de la vamă spre a controla baloturile de lână, de textile etc. în care se puteau ascunde mărfuri de contrabandă. Pentru a evita < înţeparea > de inspecţie, negustorul interesat îi mituia pe vameşi.

BANCHERUL

Băncile greceşti raportează pierderile din Romania

După ce grecii de la Eurobank EFG, actionarul Bancpost, a raportat pierderi de 139 milioane euro in 2014, un alt grup financiar elen, Alpha Bank Romania, din care face parte banca Alpha Bank, firma de leasing Alpha Leasing, firma de brokeraj Alpha Finance si intermediarul de asigurări Alpha Insurance Brokers, a anunţat o pierdere de 58,5 milioane euro in 2014, de peste 10 ori mai mare fata de paguba de 4,7 milioane euro din 2013. Si Piraeus Bank si-a anunţat ieri rezultatele la Atena, însă a ascuns informaţia referitoare la profitul/pierderea sucursalei din Romania si celor din alte tari din afara Greciei, publicând, intr-un mod foarte ciudat si de-a dreptul original, doar valoarea profitului operaţional (62 milioane euro), care însă poate fi anulat si transformat in pierdere de volumul provizioanelor pentru credite neperformante. Piraeus Bank a publicat doar rezultatul consolidat aferent tuturor subsidiarelor internaţionale, cea din Romania fiind cea mai mare, respectiv o pierdere de o jumătate de miliard de euro.

CEC Bank lansează creditul Prima Maşină

Banca de stat CEC Bank devine prima banca din Romania care lansează un credit special in cadrul programului guvernamental Prima Maşină, iniţiat la finalul anului trecut după modelul programului Prima Casa, prin care statul garantează jumătate din valoarea unui împrumut pentru cumpărarea unui autoturism nou, impunând in schimb băncilor sa aplice clienţilor o dobânda maxima de 3% plus ROBOR la 6 luni. Plafonul total de garantare aferent anului 2015 aprobat de guvern pentru Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi este de 350 milioane lei. Alte 12 instituţii de credit, leasing si cooperative de credit (BCR, BRD, Banca Transilvania, Banca Românească, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, ING Bank, RCI Leasing România IFN, Porsche Bank România, Creditcoop, IFN Comsig Leasing, Mercedes-Benz Leasing IFN) s-au înscris in acest program guvernamental derulat prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Creditul Prima Maşină de la CEC Bank are o dobânda de 2,90% plus ROBOR la 6 luni (2,9%), in total 4,93%.

CURIERUL NATIONAL

Se simulează rezolvarea crizei creditelor?

Iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice de a rezolva criza creditelor în franci elveţieni este departe de a fi aplicată, în nicio propunere nefiind menţionată obligativitatea băncilor de a face conversia creditelor din valută în lei sau de a acorda discount-ul de 15%. În plus, de facilităţile promise de guvernanţi debitorilor pot be­ne­ficia maximum 10.000 de persoane, având în vedere că fondul de garantare are un plafon maxim de 1 miliard lei, proiectul adresându-se, pe de altă parte, doar creditelor ipotecare, contractate de persoane cu venituri de până la 3.000 lei lunar, care nu au întârziat plata ratelor mai mult de două luni...Pentru a fi eligibile cu "Programul de protecţie a populaţiei împotriva riscului de depreciere semnificativă a monedei naţionale asociat expunerii la credite în valută", creditele imobiliare trebuie să fi fost luate într-o valută în raport cu care leul s-a depreciat semnificativ, iar în urma aplicării discountului de 15% de către bancă valoarea creditului să nu fie mai mare de 300.000 lei.

România a încasat 678 mil. euro de la CE. Se văd aceştia în economie?

Teodorovici: Obiectivul nostru este să atingem o rată de absorbţie de aproximativ 80% la sfârşitul acestui an. Este un obiectiv fezabil. Rogojinaru, CNIPMMR: Sumele rambursate de Comisia Europeană nu se simt la nivelul întreprinzătorilor şi nici în economie. "Cei din economia reală nu au comenzi, nu au o direcţie şi sunt supuşi unor controale excesive. Banii trebuie băgaţi în investiţii care să producă mişcare de capital". Comisia Europeană a rambursat României în acest an fonduri cu o valoare de peste 678 milioane de euro, aferente aplicaţiilor de plată transmise în anul 2014 şi în anul 2015. În prezent, rata de absorbţie curentă este de aproximativ 53%.

Angela Merkel respinge clar şi categoric ideea ieşirii Greciei din zona euro

Angela Merkel a pronunţat joi în Bundestagul german un vibrant discurs în care a exclus de facto ieşirea Greciei din zona euro. Este pentru prima oară, relevă corespondentul permanent la Berlin al ziarului "Les Echos", când dna Cancelar are o poziţie atât de clară împotriva "Grexit"(termen folosit pentru ieşirea Greciei din zona euro-n.n.) de la declanşarea crizei elene. Această luare de poziţie are o semnificaţie cu atât mai semnificativă cu cât intervine după recentele alegeri legislative care l-au adus pe Alexis Tsipras la guvernare. "Eu am spus întotdeauna, a subliniat dna Merkel în faţa parlamentărilor germani, că dacă euro eşuează, întreaga Europa va eşua".

Unde se găsesc cele mai scumpe apartamente din România

Chiar şi după 6 ani de criză, Capitala încă mai "găzduieşte" apartamente de milioane de euro. Cel mai scump apartament din România este un penthouse de 3,8 milioane de euro, în zona Primăverii-Herăstrău. În provincie, cel mai scump apartament scos la vânzare se găseşte în Braşov, iar proprietarul cere 320.000 de euro. În ciuda problemelor financiare şi economice prin care a trecut România, proprietăţile de milioane de euro nu au dispărut. Şi nu ne referim acum la case de vacanţă, vile sau imobile istorice, ci la apartamente. Deşi încă ne aflăm în criză, iar piaţa imobiliară are parte de prima perioadă mai blândă din ultimii şase ani, pe sectorul rezidenţial, pot fi găsite la vânzare apartamente ale căror preţuri pot rivaliza cu cele din cartierele cele mai celebre şi mai selecte din ţări mult mai dezvoltate.

Cursul dolarului ar putea da peste cap creşterea retailului electro-IT din România

Piaţa a crescut în 2014 cu 13,7%, la peste 2 miliarde euro, iar pentru acest an este aşteptat încă un avans de 10-12%. Creşterea dolarului însă ar putea să afecteze ritmul vânzărilor, în condiţiile în care retailerii vor fi obligaţi să crească preţurile. Pentru acest an jucătorii din piaţă anticipează un nou avans al vânzărilor pe fondul creşterii încrederii consumatorilor, a economiei, dar şi a faptului că anumite produse, cumpărate în perioada de boom economic, au ajuns la momentul în care trebuie înlocuite. Însă un anumit factor poate influenţa evoluţia pieţei de profil din România în acest an, şi anume evoluţia cursului de schimb valutar al dolarului, care se află pe o pantă de apreciere, iar cum majoritatea produselor vin din China, piaţă de pe care se cumpără în dolari, retailerii vor fi nevoiţi să crească preţurile.

Creştere de 186 la sută în valoarea tranzacţiilor din România în 2014

Valoarea tranzacţiilor a crescut spectaculos, cu 186% în 2014 comparativ cu 2013, ajungând la o valoare totală de 3,14 miliarde USD, în timp ce numărul lor a crescut cu doar 24% în acelaşi interval, conform studiului EY - M&A Barometer România 2014. Valorile de tranzacţionare au fost făcute publice pentru 37% din cele 182 de tranzacţii care au avut loc în România în 2014. Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2014 de investitorii financiari şi de tranzacţiile interne, numărul acestor tranzacţii cumulând 55% din total. Industria serviciilor a fost cea mai activă în fuziuni şi achiziţii, în timp ce tranzacţiile cele mai mari au avut loc în IT, servicii şi imobiliare. România a marcat în 2014 cea mai mare tranzacţie din domeniul IT şi tehnologie, prin achiziţionarea companiei LiveRail Inc de către Facebook cu suma de 500 milioane USD. În 2014, investitorii din Germania şi Austria au fost cei mai importanţi investitori externi în piaţa din România, cu 9 şi respectiv 6 tranzacţii fiecare totalizând 8% din total, urmaţi de cei din Olanda, comparativ cu 2013, când Polonia era cel mai activ investitor extern.

Primarul din Gheorgheni, arestat preventiv

Magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş au admis ce­re­rea procuro­ri­lor anticorupţie de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului municipiului Gheorgheni, Janos Mezei, acuzat că pe perioada controlului judiciar a încercat să-l determine pe denunţător să-şi retragă plângerea. Din mijloacele de probă administrate a rezultat că Janos Mezei "a continuat să se comporte (...) ca primar al municipiului Gheorgheni, desfăşurând activităţi pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în şedinţă, textul unei scrisori, al cărei iniţiator a fost el însuşi". "Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acţionarului majoritar al SC MONTURIST SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului", a informat ieri DNA.

EVENIMENTUL ZILEI

Jaf la Casa de Sănătate. 47 de milioane de euro s-au evaporat prin contracte măsluite

Casa Naţională de Sănătate este implicată într-un imens scandal descoperit de Curtea de Conturi şi de Corpul de Control al Primului Ministru. Cazul este în vizorul DNA. Companiile HP şi SIVECO au fost marii beneficiari ai contractelor prin care s-ar fi scurs banii. Explicaţiile date de trei dintre preşedinţii CNAS se bat cap în cap. Unul dintre ei a "detonat" bomba la DNA, iar ceilalţi doi spun că investiţia este ca la carte!

El este cel mai bogat om din Rusia

Deşi se zvoneşte că Vladimir Putin ar fi cel mai bogat om din lume, oficial, cea mai mare avere din Rusia o deţine Vladimir Potanin, conform estimărilor revistei americane Forbes. Vladimir Potanin, 54 ani, are o avere estimată la 15,4 miliarde de dolari, este cel mai bogat om din Rusia şi ocupă locul 60 în lume. El a făcut avere în timpul controversatelor privatizări masive din anii '90, după căderea URSS. Potanin este un fost angajat în Ministerul de Relaţii Economice Externe al URSS. El a fost ajutat de regimul lui Elţîn să controleze cea mai mare bancă privată din Rusia de pînă în 1998, UneximBank, pentru ca apoi, cu ajutorul acestei bănci, să devină primul "oligarh rus", preluând de la stat grupul petrolier Sidanco şi gigantul metalifer Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de platină şi paladiu. În 1996, o dată cu realegerea lui Elţîn ca preşedinte al Rusiei, Potanin a fost numit prim-ministru adjunct. În prezent, Potanin controlează compania Interros.

Sancţiunile aplicate Rusiei îi divizează pe liderii europeni

Liderii europeni s-au reunit, ieri, la Bruxelles, cel mai disputat punct de pe ordinea de zi fiind regimul sancţiunilor impuse Rusiei. Statele est-europene doresc ca aceste sancţiuni să fie menţinute până la încheierea conflictului din estul Ucrainei. O soluţie de compromis la care s-ar putea ajunge însă este condiţionarea ridicării lor de respectarea integrală a acordurilor de la Minsk. Cea mai spinoasă chestiune din aceste acorduri este preluarea controlului graniţei cu Rusia, de către Ucraina, inclusiv în zonele controlate de separatişti. Dacă s-ar accepta această variantă de compromis, sancţiunile ar fi prelungite limitat, din vară până la sfârşitul anului. O altă chestiune controversată este legată de uniunea energetică, unde principala dispută este generată de dorinţa Comisiei Europene de a avea un control asupra viitoarelor contracte cu Gazprom, pentru a evita situaţii în care unele state europene plătesc pentru gazele importate de trei ori mai mult decât altele.

Şpăgile pentru Vanghelie erau trecute pe condicuţă

La percheziţiile DNA de la vila primarului sectorului 5 s-au descoperit 9 ceasuri de lux, deşi acesta a declarat că deţine doar 5. Unele costă chiar şi 100.000 de euro. Denunţătorii au recunoscut că i-au dat şpagă şi ceasuri de fiţe. Milionarul Marin Dumitru a ţinut o evidenţă scrisă a "comisioanelor" pe care i le plătea lui Marian Vanghelie. Detaliile apar în motivarea sentinţei prin care magistraţii Curţii Supreme au dispus arestarea preventivă a primarului Sectorului 5. Însemnările acestuia au fost ridicate la percheziţiile din noiembrie 2014, atunci când Dumitru a fost reţinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Plăţile erau trecute drept "cash MC'", "cash Mircea", prescurtarea de la Mircea Sorin Niculae, vărul edilului şi cel care încasa banii. Banii cash, în total 3,5 milioane de euro, erau aduşi la biroul lui Niculae sau prin intermediul lui Daniel Dinuţ, direct la biroul lui Vanghelie din primărie.

Liviu Dragnea: Erau ZVONURI despre Vanghelie că se întâlnea cu Băsescu şi Videanu

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că a auzit că Marian Vanghelie s-a întâlnit cu Traian Băsescu sau Adrian Videanu şi că ar fi ajutat anumiţi oameni din PDL, însă aceste informaţii erau privite ca zvonuri. Întrebat de jurnalişti dacă a avut informaţii că Vanghelie ar fi ajutat-o în campania pentru alegerile europarlamentare pe Elena Băsescu, aşa cum se arată în motivarea deciziei de arestare a edilului, Dragnea a spus că a auzit de astfel de lucruri, ca zvonuri, dar că nu ştie amănunte. În motivarea deciziei de arestare a lui Marian Vanghelie, luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se arată că edilul i-ar fi cerut omului de afaceri Marin Dumitru să strângă 10.000 de semnături pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Băsescu.

Parlamentul lituanian a votat: Se reintroduce SERVICIUL MILITAR OBLIGATORIU

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Lituania, după ce parlamentul ţării a votat joi în favoarea unei astfel de măsuri, pe fondul temerilor în legătură cu criza tot mai accentuată din Ucraina, relatează joi agenţia DPA, citată de Agerpres. Propunerea, aprobată cu 112 voturi ''pentru'' şi 3 ''împotrivă'', a fost înaintată de Consiliul de Securitate al ţării. Anual, între 3.000 şi 3.500 de tineri vor primi o instruire de bază timp de nouă luni, în următorii cinci ani. Mulţi lituanieni se tem că Rusia, care a anexat Crimeea în urmă cu un an şi le oferă sprijin separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, ar putea deveni o ameninţare pentru Lituania. Lituania a devenit unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Rusiei din regiune şi a cerut în mod repetat o prezenţă a NATO mai puternică în regiunea baltică.

Fără plăţi cash de peste 5.000 de lei în magazine

Zilele trecute, Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat proiectul de lege care limitează încasările şi plăţile efectuate în numerar de către firme, dar şi între persoane fizice. Aceasta mai trebuie promulgată de preşedinte. Potrivit noilor prevederi, o persoană va putea încasa bani cash de la firme până la 5.000 lei pe zi. De asemenea, firmele, cum ar fi comercianţii, vor putea primi de la o persoană fizică maximum 5.000 lei la o tranzacţie, de exemplu o sesiune de cumpărături, şi nu mai mult de 10.000 lei pe zi. Sumele par, la prima vedere, destul de restrictive, având în vedere că un laptop foarte performant sau un ceas scump pot costa peste 5.000 de lei. Luminiţa Ristea, Managing partner CRG NEXIA Romania, crede că noile reguli nu fac decât să sporească birocraţia. Noile reguli vor aduce probabil mai mulţi bani pentru bănci.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu bagă dihonia în CSM

Şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii a început ieri cu discuţii aprinse pe tema solicitării judecătorului Horaţius Dumbravă de a fi suplimentată ordinea de zi cu oportunitatea sesizării Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu la adresa procurorului general Tiberiu Niţu, informează agerpres.ro. Băsescu a declarat, la începutul săptămânii, că în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea îl acuză de ameninţare şi şantaj are calitatea de suspect. Înainte de începerea şedinţei, Dumbravă a cerut suplimentarea ordinii de zi, însă şefa instanţei supreme, Livia Stanciu, s-a opus pe motiv că membrii CSM trebuie să cunoască din timp conţinutul unui material care urmează să fie discutat şi votat.

Lech Walesa: Putin va porni Cel De-Al Treilea Razboi Mondial

Lech Walesa, liderul miscarii sindicale poloneze care a luptat impotriva comunismului si a Razboiului Rece, a declarat public ca Vladimir Putin este pe cale de a porni Cel De Al Treilea Razboi Mondial. La revenirea dupa o absenta publica ce a durat zece zile, Vladimir Putin a ordonat desfasurarea in Crimeea un unei flotile de bombardiere strategice Tupolev 22-M3, purtatoare de rachete nucleare. In acelasi timp, surse militarea au confirmat faptul ca sisteme de rachete Iskander, despre care se spune ca ar putea penetra scutul american antiracheta, au fost deplasate, in cadrul unei aplicatii ale armatei rusesti, in regiunea Kalinigrad, la granita cu Polonia si Lituania. "Daca Rusia isi va asuma riscul de a ataca Polonia sau alte state, va fi un razboi pe care il va pierde. Prevad care va fi viitorul Rusiei, se va destrama in bucati. Desigur, vor muri un milion de oameni, poate zece milioane", a mai spus Walesa.

NATIONAL

Nelu Iordache ii canta "balada" lui Ludovic Orban!

Conducand detasat in topul "denuntatorilor model", in ciuda concurentei acerbe din ultima vreme, Nelu Iordache tocmai si-a dat obolul pentru relansarea unei anchete care poate zgudui din nou din temelii clasa politica. Sau cel putin atat cat a mai ramas din ea. Iar de aceasta data, dupa cum sustin sursele noastre, cap de afis pe lista neagra ar fi liderul liberal Ludovic Orban, pe care acum il vor rascoli, cat de curand, amintirile de cand era ministru al Transporturilor. Un mandat cu desoebite realizari, cel putin pentru conturile firmei "Romstrade" a miliardarului din Adunatii Copaceni. Nelu Iordache a primit pentru firma sa "Romstrade" o dedicatie de 270 milioane de euro pentru constructia soselei Transalpina. Nu din fonduri europene, ca in celalalt dosar in care este anchetat, ci direct de la buget.

Hrebenciuc il infunda pe Geoana: M-a trimis dupa bani!

Perspectiva unui arest la domiciliu l-a ajutat pe Viorel Hrebenciuc sa-si aminteasca detalii inedite legate de campania prezidentiala din 2009. Marturia fostului parlamentar social-democrat i-a produs frisoane lui Mircea Geoana, senatorul devenind practic piesa cheie a dosarului "Mita la PSD". Retinut in comentarii in trecut, Viorel Hrebenciuc a decis sa-si descarce sufletul in fata judecatorilor. "Mircea Geoana si apropiatii acestuia, Ionut Costea si Ion Bazac, s-au ocupat de finantarea campaniei electorale din 2009", a povestit Hrebenciuc, mentionand ca fostul presedinte al PSD "cunostea direct modalitatea de finantare a campaniei sale". "In acest context, Geoana m-a trimis personal la Ioan Niculae pentru a-l ruga sa contribuie la finantarea campaniei.

Fratele lui Prigoana: Silviu si-a facut averea numai din tepe!

O manea de mare succes spune asa: "Nu exista-n lumea asta frate ca al meu!". Corect, uite, spre exemplu, iubirea dintre cei doi frati Prigoana..., nici nu stii cine-i Abel si cine-i Cain! Adus pe la TV cu niscai treburi, fratele lui Silviu Prigoana, Daniel, a comentat uluitor cazul recent mediatizat al fostului sef ANI, Horia Georgescu, care a fost atacat chiar de fratele sau, Sorin, tocmai acum cand era bagat la beci, preventiv, de DNA. Astfel, Daniel a declarat asa: "Am si eu un parvenit in familie care poate concura la Mister DNA, cu mari sanse la faza finala de la Jilava! Un nefericit care numai din tepe a trait toata viata lui mincinoasa!". Probabil acesta este cel mai dur atac pe care Silviu Prigoana l-a primit vreodata.

Statul discrimineaza milioane de debitori cu credite in euro

Ca sa nu para ca nu este preocupat de soarta celor 75.000 de debitori cu credite in franci elvetieni, Guvernul a lecturat recent un proiect de act normativ prin care sustine ca vrea sa impuna bancilor un discount de 15% din valoarea imprumuturilor. Actul normativ discrimineaza insa milioane de romani care au credite in euro si care nu vor beneficia de nicio facilitate din partea statului. Proiectul include numai valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu de la momentul acordarii creditului. Din perioada 2007-2008 (boom-ul creditelor in CHF) pana in prezent, singura valuta care s-a apreciat cu peste 50% este francul elvetian. Spre comparatie, moneda europeana, cotata in 2 iulie 2007 cu 3,11 lei/euro, a ajuns, ieri, la 4,44 de lei/euro, deci s-a "invrednicit" cu o crestere de "numai" 42,76%. Drept urmare, peste doua milioane de persoane fizice si firme nu vor putea avea acces la facilitatile gandite de guvernanti pentru doar 75.000 de debitori.

PUTEREA

Comparatorul preţurilor, spaima marilor magazine

Comparatorul preţurilor va fi implementat la un moment dat, indiferent dacă marile lanţuri de retail vor sau nu, a anunţat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. "Ceva de genul acesta tot va apărea, în multe ţări din Uniunea Europeană există, proiecte chiar generate de sectorul privat. În mod normal, aşa ceva ar trebui să fie la Protecţia Consumatorilor. Avem oricum o mişcare europeană privind comparaţia preţurilor. Are o logică ideea asta, de a da informaţii consumatorilor", a spus Chiriţoiu. La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat un memorandum privind înfiinţarea unui sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum. Obiectivele proiectului sunt, pe de-o parte, oferirea posibilităţii consumatorilor de a compara preţurile din magazine, optând astfel pentru cele mai mici preţuri, şi pe de altă parte scăderea preţurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine.

Rareş Bogdan: Marian Vanghelie e mai teribilist, a vrut să impresioneze

Jurnalistul Rareş Bogdan a mers, joi, de bunăvoie la DNA pentru a clarifica apariţia numelui său în dosarul lui Marian Vanghelie. Rareş Bogdan a cerut public să explice că nu a avut niciodată discuţii cu edilul sectorului 5 în legătură cu dosarul acestuia din urmă. La ieşirea de la DNA, Rareş Bogdan a declarat: "Oamenii au fost foarte amabili. Am stat de vorbă de la ora 15.30 până acum. A fost o discuţie extrem de bună. Am lămurit lucrurile (...) Domnul Ghiţă trebuie să aibă grijă de modul în care devalizează bugetul public (...) Le-am spus că sunt probabil un teribilism al lui Marian Vanghelie, el e un tip viu şi cam atât. M-au întrebat de unde îl ştiu pe Marian Vanghelie, cum ne-am apropiat de Marian Vanghelie", a declarat Rareş Bogdan potrivit realitatea.net. Întrebat dacă a avut o întâlnire cu Marian Vanghelie, la jumătatea lunii februarie, Rareş Bogdan a răspuns negativ.

ROMANIA LIBERA

Cât plătim ca să ne fure unii precum Şova

Căpuşate de miniştri şi de firmele sindicaliştilor, conduse de manageri politruci şi penali termocentralele şi minele fac încă un pas în direcţia dispariţiei lor. Complexul Energetic Oltenia va da afară în viitorul apropiat mii de angajaţi şi va închide mai multe capacităţi energetice pe motiv de rentabilizare a activităţii şi de îndeplinire a cerinţelor ridicate în faţa României de către FMI. Cazul Dan Şova, care a captat zilele acestea atenţia publică, este grăitor şi explică dificultăţile în care a ajuns Complexul energetic Oltenia. Fost ministru al Marilor proiecte şi apropiat al premierului Victor Ponta, Şova a beneficiat în perioada 2007-2008 de contracte grase de asistenţă juridică, cu o valoare de 7,1 milioane lei, acordate de complexurile Turceni şi Rovinari.

Consiliul Naţional al PSD: Cum îşi va juca Victor Ponta cărţile?

Social-democraţii discută, astăzi şi mâine, la Palatul Parlamentului, despre reformarea şi reorganizarea partidului, în prima şedinţă a Consiliului Naţional de după eşecul la prezidenţiale. În locul lăsat vacant de Adrian Năstase va fi instalată Rovana Plumb, susţinută de tandemul Ponta-Dragnea. Cele mai importante modificări gândite de la centru spre a fi operate în Statutul PSD se referă la sancţiunile ce vor fi aplicate membrilor implicaţi în dosare penale. După cum explica Victor Ponta, începerea urmăririi penale ar urma să atragă interdicţia de a mai ocupa funcţii numite în Guvern sau în conducerea celor două Camere ale Parlamentului. Trimiterea în judecată sau arestarea preventivă l-ar putea costa pe un social-democrat şi suspendarea din funcţiile din partid, iar condamnarea, fie ea şi în primă instanţă, l-ar scoate în afara PSD.

ZIARUL FINANCIAR

Cum a ajuns Banca Transilvania numărul doi în România

La începutul lui 2009, în criză, Banca Transilvania voia să se predea BRD-ului. După şase ani a depăşit-o în top. În toamna anului 2008 s-a petrecut în birourile de la BNR şi de la Banca Transilvania unul dintre cele mai dramatice epi­soade pentru sistemul bancar românesc. Criza începuse, lumea financiară mondială cădea de la o zi la alta - AIG, ING, Merrill Lynch, Lehman Brothers, Bank of America etc. La Cluj, Horia Ciorcilă, preşedin­tele, şi Robert Rekkers, directorul executiv (CEO) al Băncii Transilvania, vedeau cum peste noapte li se subţiază lichiditatea, cum liniile de finanţare pe piaţa monetară de la Bucureşti se tăiau de la o zi la alta, băncile nemaiavând încredere una în alta, cum dobânzile atât la lei, cât şi la valută săriseră în aer, sau cum zvonurile privind siguranţa depozitelor îi aduceau pe oameni la ghişeu să-şi retragă banii. În câteva zile, guvernatorul Mugur Isărescu şi şeful Supravegherii, Nicolae Cinteză, s-au dus în faţa Consiliului de Administraţie al BNR cu propunerea de a se acorda Băncii Transilvania o linie de finanţare de urgenţă de 400 de milioane de lei (peste 100 de milioane de euro).

Vinurile şi carnea proaspătă de pe rafturile Metro Cash&Carry sunt "made in România"

Metro Cash&Carry, un business de 31 de magazine şi afaceri de circa 910 mil. euro anul trecut, se aprovizionează aproape exclusiv din România pe segmentele carne proaspătă şi vinuri. În sezon, şi la rafturile de legume-fructe ponderea produselor "made in Romania" este de circa 80%. "Compania Metro Cash&Carry Ro­mâ­nia a fost dintotdeauna deschisă şi a încurajat, respectiv a demarat acţiuni, spre a avea pe rafturile sale produse româneşti. Astfel, în sezon, ponderea produselor de tip legume-fructe achiziţionate de la producătorii locali este de aproximativ 80%. O pondere semninficativă şi apropiată de cea menţionată - de circa 80% - se remarcă şi în sortimentul de carne de pui şi carne proaspătă. Mai mult decât atât, refe­rindu-ne la sortimentul de vinuri, ponderea artico­lelor produse în România este de peste 90%", spun re­prezentanţii Metro Cash & Carry România.

Enel va vinde centralele din Slovacia ca să nu fie nevoită să renunţe la profitul sigur din România

Enel nu va mai vinde operaţiunile din România, deoarece activităţile locale de distribuţie a energiei şi producţie de electricitate din surse regenerabile se înscriu în noua strategie a grupului de a se concentra pe afaceri cu profit stabil şi riscuri reduse. În schimb, Enel va renunţa la businessurile expuse riscurilor de piaţă, în special producţia de energie din surse convenţionale, unde compania nu benefi­iază de contracte cu preţ fix pe termen lung. Enel urmăreşte să obţină 5 miliarde de euro pe care să-i "recicleze", orientând fondurile către investiţii rentabile. "Din planul nostru de reciclare a capitalului nu mai face parte România, pentru că se integrează în strategia noastră. Nu vrem să vindem reţelele din România", a declarat Francesco Starace, CEO-ul grupului Enel, într-o conferinţă în Londra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb