REVISTA PRESEI - 20.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Băsescu scoate Guvernul la tablă

Miniştrii Cabinetului Boc vor da astăzi raportul la Cotroceni în privinţa măsurilor luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Democrat-liberalii s-au reunit ieri-seară, la Vila Lac, pentru a-şi face temele înaintea întâlnirii cu preşedintele. Miniştrii se aşteaptă ca discuţiile cu Traian Băsescu să fie relativ încordate. Preşedintele Traian Băsescu i-a chemat azi la ora 14.00, la Cotroceni, pe membrii Cabinetului Boc pentru o discuţie oficială privind strategia de criză a Guvernului. Miniştrii vor fi scoşi la raport în privinţa cheltuielilor bugetare, dar şi în privinţa absorbţiei fondurilor europene.

PNL-PSD negociază moţiunea de cenzură

După eşecul mai multor moţiuni simple, opoziţia PNL-PSD vrea să încerce şi varianta moţiunii de cenzură, avansată de liberali. Liderii celor două partide, Crin Antonescu şi Victor Ponta, s-au întâlnit ieri, la Senat, pentru negocieri pe această temă, în condiţiile în care liberalii nu au suficienţi parlamentari pentru a demara singuri un demers antiguvernamental.

Estul trece pe extrema dreaptă

Analiştii se tem că Europa Centrală şi de Est a devenit un teren propice derapajelor. Ultranaţionalism, xenofobie, anti-semitism, revizionism. Marginalizate în urmă cu un deceniu, aceste idei revin cu succes în programele partidelor poltice. Din Belgia până în Italia, trecând prin Ungaria, Slovacia, Olanda sau Bulgaria, partidele de extremă dreapta strâng tot mai multe procente. Aceste formaţiuni profită de nemulţumirile populaţiei, amplificate de criza economică, exacerbând naţionalismul, xenofobia şi ura faţă de alte etnii.

Vulcanul islandez clatină bursele

Acţiunile europene au scăzut puternic ieri, pe fondul prelungirii interdicţiilor din transportul aerian. Produsele energetice şi producătorii alimentari au resimţit din plin efectele erupţiei din Islanda. Dar cele mai afectate au fost companiile aeriene şi tour-operatorii.

CURENTUL

Adevărul despre Piaţa Universităţii - după 20 de ani

Săptămåna aceasta se împlinesc 20 de ani de la deschiderea Balconului luminat al Universităţii, două decenii de la naşterea Golăniei, singura zonă cu adevărat anticomunistă a Romåniei de atunci. Începånd cu această săptămånă, "Curentul" va susţine o campanie de mediatizare dedicată fenomenului Pieţei Universităţii, va oferi publicului mărturiile unor vechi golani, fondatori şi organizatori ai manifestaţiei care a rămas un reper ce marchează una dintre cele mai ferme şi mai îndelungate forme de protest anticomunist memorat de istoria contemporană.

Wawel de Tia Şerbănescu

Ceremonia de înmormântare a preşedintelui polonez Kaczynski şi a soţiei sale Maria la castelul Wawel din Cracovia a fost cu adevărat impresionantă: organizare impecabilă, ritualuri sobre şi grave, discursuri sincere, transmisie TV perfectă. Comentariile româneşti n-au fost, din păcate, la înălţimea ceremoniei: recuperat de TVR după ce breasla jurnaliştilor l-a repudiat, Bogdan Chirieac n-a tăcut nici măcar în momentul solemn al depunerii sicrielor în criptă - şi nici moderatorul nu i-a spus să tacă naibii odată!

Finul" lui Voicu ar fi luat 500.000 de euro de la senator

Radu Dan Floarea, presupusul fin al lui Voicu, ar fi împrumutat de la acesta peste 500.000 de euro, bani din care ar fi restituit doar puţin peste 200.000 de euro, restul creanţei transferånd-o la un asociat al său, reiese din declaraţia lui Floarea dată la DNA, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au audiat, ieri, mai bine de trei ore pe Radu Dan Floarea.

Ponta se luptă cu greaua moştenire din epoca Geoană

În plină criză financiară internă a PSD-ului ca urmare a costisitoarei campanii electorale a lui Mircea Geoană, liderii social-democraţi caută soluţii de redresare a bugetului partidului prin reducerea la maximum a cheltuielilor interne. După ce a tăiat telefoanele şi a concediat o parte dintre angajaţii partidului, preşedintele PSD, Victor Ponta, a început războiul de gherilă împotriva lui Geoană care, retras în plan secund, agită spiritele de pe blogul personal, omiţând voit chestiunea datoriilor.

Cel mai mare parc eolian din lume va fi construit în Dobrogea

Peste 1 milion de gospodării din România vor putea fi alimentate cu energie eoliană produsă în Dobrogea. O companie spaniolă, producătoare de energie regenerabilă, vrea să construiască în sud-estul României cel mai mare parc eolian din lume. Spaniolii au anunţat, ieri, că au preluat drepturile de a dezvolta proiecte de energie eoliană de 1.500 MW în România, prin intermediul cărora vor furniza electricitate către un milion de locuinţe şi vor limita emisiile de CO2 cu aproape 2,6 milioane de tone pe an.

Norul de cenuşă vulcanică nu provoacă fenomene meteo de "speriat"

Românii nu trebuie să se sperie de caracteristicile meteorologice din următoarele zile. Un lucru este cert: eventualele ploi, în ciuda norului de cenuşă vulcanică, nu vor afecta nici solul şi nici legumele sau fructele din grădini. "Cel mult apa provenită din ploaie va conţine cantităţi mici de pulberi vulcanice care nu sunt dăunătoare. Pulberile vulcanice nu au intrat în stratosferă decât în cantitate mică, ceea ce nu va modifica nici caracteristicile climatice pe termen lung.

CURIERUL NAŢIONAL

Transportatorii aerieni încearcă să renască din cenuşă

Erupţia a lovit o industrie, care a avut deja un deceniu teribil, cu apogeul în criza financiară. Companiile estimau pierderi de 2,8 mld. $ pentru 2010, la care se adaugă acum şi un sfert de miliard de euro pe zi. IATA: Ar putea dura 6 zile până când operaţiunile companiilor aeriene vor reveni la normal. Companiile aeriene din întreaga lume au avut un deceniu teribil. Anul trecut, acestea au înregistrat cea mai mare scădere a numărului de pasageri după al doilea Război Mondial, iar jucătorii din domeniu estimau, pentru anul acesta, pierderi de 2,8 miliarde de dolari.

CNVM a autorizat un nou fond administrat de RAM

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat un nou fond de investiţii administrat de Raiffeisen Asset Management, respectiv fondul deschis de investiţii Raiffeisen Confort Seria 2, care va avea plasamente monetare, dar şi în valori mobiliare.

BVB mizează în 2010 pe un profit brut de 5,72 milioane lei

Cifra reprezintă o scădere de 40% faţă de 2009. Operatorul mizează pe un rulaj zilnic de 6,5 milioane euro. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) estimează pentru acest an un profit brut de 5,72 milioane lei, în scădere cu 40% faţă de câştigul din 2009, în contextul în care mizează pe un rulaj mediu zilnic de 6,5 milioane euro, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli transmis acţionarilor.

PMB vrea să majoreze impozitele, schimbând delimitarea zonelor

Bucureştenii care locuiesc în anumite zone ar putea plăti impozite mai mari pentru case şi terenuri, potrivit unui proiect de hotărâre a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti (CGMB) prin care se modifică delimitarea teritorială din punct de vedere fiscal.

Astfel, zona fiscală A, unde se plătesc cele mai mari impozite, a fost prelungită de la intersecţia Splaiului Independenţei cu Bulevardul Vasile Milea (Pod Grozăveşti) până la limita vestică de proprietate a Sema Park, conform proiectului aflat în dezbatere publică.

Băncile europene nu sunt prea generoase cu acţionarii

Chiar dacă veniturile per acţiune ale acestora au avansat în 2009, dividendele nu au fost majorate. Din cele 50 mari bănci din Europa, mai mult de jumătate nu plătesc niciun dividend. Analiştii şi bancherii consideră că această situaţie nu se va schimba curând.

Dividendele acordate de băncile europene au ajuns la minime record, întrucât instituţiile financiare de pe continent încearcă să îşi crească din aceste venituri capitalurile deţinute, sub presiunea instituţiilor de reglementare, relatează Financial Times. Randamentul dividendului mediu acordat de băncile europene este de doar 1,9%, mult sub media din perioadele trecute.

EVENIMENTUL ZILEI

Gaura de la PSD: 8 milioane de euro

"Gaura" financiară de la PSD este de patru ori mai mare decât cea recunoscută public de liderii partidului. Datoriile acumulate de social-democraţi după pierderea alegerilor se ridică la aproape opt milioane de euro. Mai precis, 29,8 milioane de lei. Aceasta este cifra pronunţată de preşedintele PSD Victor Ponta, săptămâna trecută, la şedinţa Comitetului Executiv desfăşurată la Căciulata, judeţul Vâlcea.

Bacalaureatul în faţa computerului, o nimica toată

Liceenii de clasa a XII-a care au susţinut ieri proba de competenţe digitale a Bacalaureatului au ieşit din sălile de examen relaxaţi. "Subiectele au fost banale", au decretat mare parte dintre ei. "A fost mai uşor decât la simulare. Pentru rezolvarea tuturor subiectelor de acum am scris cât pentru un singur punct de la simulare", dă un exemplu unul dintre candidaţii de la Colegiul "Spiru Haret" din Capitală.

Primarul Ciuhandru a tocat 21 de milioane pe troleibuze

O licitaţie cu dedicaţie "a pricopsit" Timişoara cu nişte mijloace de transport cu totul diferite faţă de cele descrise în caietul de sarcini. Primăria Timişoara a devenit, în ultimii ani, locul din care banul public pleacă numai cu dedicaţie. Licitaţii de zeci de milioane de euro sunt organizate doar de ochii lumii, câştigătorii lor fiind stabiliţi cu mult înainte.

Liber la zbor, dar multe avioane rămân la sol

După indiciile hărţilor şi zborurile-test desfăşurate în zonele de risc, autorităţile române au redeschis aeroporturile. Restricţii continuă să fie în alte ţări. Traficul aerian a fost reluat de astăzi pe toate aeroporturile ţării, au anunţat autorităţile din aviaţie. Multe aeronave vor rămâne însă la sol din cauza restricţiilor din alte state europene. "Testele efectuate de companiile româneşti au indicat că nu mai există pericole deasupra României, aşa că vom opera pe toate aeroporturile.

Ce drepturi au pasagerii aerieni

În cazul anulării unui zbor, clienţii firmelor aeriene au dreptul la mese şi băuturi răcoritoare gratuite, două apeluri telefonice, dar şi la returnarea contravalorii biletului de avion. "Situaţia actuală din aeroporturile europene poate fi considerată o circumstanţă cu totul excepţională. Cu toate acestea, reamintim că drepturile pasagerilor din ţările Uniunii Europene se aplică şi în această situaţie", a ţinut să precizeze comisarul european pentru Transporturi, Siim Kallas.

FINANCIARUL

Cursul de schimb, la maximul ultimelor 14 săptămâni. Singurii fericiţi, exportatorii

Paritatea leu/euro este influenţată negativ de situaţia financiară din Grecia. Deprecierea monedei naţionale s-ar putea transfera în inflaţie. Cursul de schimb a mai făcut un pas, în sus. Ieri, Banca Naţională a publicat o rată de 4,1597 lei/euro, în creştere cu 0,41 procente faţă de nivelul de la finele săptămânii trecute. În ultimele zile, cursul a crescut treptat, de la un nivel sub 4,1 lei/euro.

Norul vulcanic a adus un câştig de 75.000 de euro pentru CFR

Comisia Europeană ar putea relaxa regulile pentru ajutoarele de stat acordate transportatorilor aerieni. În contextul în care transportatorii aerieni suferă pierderi de milioane de euro pe zi, Comisia Europeană ia în considerare relaxarea regulilor cu privire la ajutorul de stat pentru transportatorii aerieni. Aeroporturile se redeschid, dar multe curse sunt încă anulate. CFR Călători a înregistrat un câştig de peste 310.000 de lei în weekend, estimarea fiind doar pentru Gara de Nord.

Retailerii l-au ameninţat pe Andrei Rădulescu, secretar de stat în Agricultură, cu retragerea produselor de pe raft

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu cel care gestionează din partea guvernului relaţia tensionată dintre marile lanţuri de retaileri şi producătorii autohtoni din agricultură şi industria alimentară a cedat ameninţărilor venite din partea supermarketurilor că produsele propriului imperiu alimentar vor fi scoase de pe rafturi dacă nu-şi îndulceşte tonul în războiul dintre cele două părţi.

Asigurările auto din România costă şi de 10 ori mai puţin decât în alte ţări

Numai 2% dintre asiguraţi au intrat pe segmentul "malus", în timp ce de "bonus" au beneficiat 60%. Prima medie RCA în România este de aproximativ 120 de euro pentru întreaga piaţă. Dar pentru o capacitate cilindrică de 1.400 cmc, prima poate coborî până la 90 de euro. În schimb, în Germania sau Irlanda această depăşeşte 1.000 de euro. Companiile de asigurări spun că este nevoie de o apropiere de tarifele practicate î alte ţări, însa românii nu au bani.

GÂNDUL

Băsescu şi Boc regizează sceneta: concedierea bugetarilor

După ce în 2009, Guvernul Boc a făcut doar restructurări minore în sectorul bugetar, preşedintele Traian Băsescu a chemat miniştrii la Palatul Cotroceni pentru că nu a văzut prea mulţi şomeri de la stat. Discuţia va fi una televizată, ea plecând, de altfel, de la invitaţia prezidenţială care a fost făcută tot într-o emisiune tv. Întâlnirea are loc cu mai puţin de două săptămâni înainte de vizita FMI la Bucureşti.

Guvernul vrea renegocierea acordului cu FMI. Cum răspunde Fondul

În aşteptarea delegaţiei FMI la Bucureşti, programată pentru săptămâna viitoare, oficialii români se gândesc la renegocierea unor prevederi ale acordului stand-by. Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, ştie deja ce le va cere oficialilor Fondului pe 27 aprilie: un deficit bugetar cu unul sau două procente mai mare decât cel convenit, în următorii doi ani, adică acceptul pentru a cheltui bani mai mulţi pentru infrastructură.

Topul salariilor de la Transporturi. Pe primul loc e Romatsa, cu 13.739 de lei

Angajaţii companiei care se ocupă de dirijarea traficului aerian au primit cadou anul acesta, în pofida austerităţii anunţate de Guvernul Boc, un salariu mediu lunar cu 833 de lei mai mare decât cel de anul trecut, care era de "doar" 12.906 lei În ciuda crizei, statul va continua şi anul acesta să fie un angajator foarte generos când vine vorba de salariile acordate. La Ministerul Transporturilor, cel mai mare salariu mediu acordat este de 13.739 lei pe lună, respectiv de aproape 10 ori mai mult decât salariul mediu pe economie, care în februarie a fost de 1.411 lei.

JURNALUL NAŢIONAL

Pleacă noru", vine noru", noi rămânem tot cu chioru"

Milioane de euro pierdute. Deşi norul de cenuşă vulcanică a închis aeroporturi, provocând pagube de milioane de euro, simţul umorului la români a rămas nealterat. Astfel, folclorul popular a surprins într-o glumă rimată situaţia din aceste zile: "pleacă noru", vine noru", noi rămânem tot cu chioru".

România, ţara podurilor expirate

Din 16.500 de kilometri de drumuri naţionale existente în România, 8.279 de kilometri sunt sub standarde. În ceea ce priveşte podurile, veştile sunt mult mai rele. 63% dintre podurile care îndeplinesc cerinţele de siguranţă au durata de viaţă expirată, multe dintre acestea reprezentând un pericol public.

FMI şi BERD se contrează pe cazul României de Ilie Şerbănescu

Într-un raport asupra efectelor programelor guvernamentale adoptate în contextul crizei în ţările Europei de Est, BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) desfiinţează pur şi simplu programul guvernamental din România. Pus în contextul împrumutului-mamut de la FMI, programul guvernamental este stigmatizat nu doar ca un eşec în sine, ci şi ca un eşec al apelului la FMI şi al înseşi instituţiei de la Washington. Legătura cu instituţia financiară de la Washington este făcută transparent şi, la o analiză chiar şi sumară, este perfect corectă.

ROMÂNIA LIBERĂ

Câtă cruzime intra într-un singur ou

Găini care trăiesc în cuşti ruginite, sunt electrocutate pentru a sta departe de propriile ouă sau mor sugrumate între gratii - aceste imagini sunt frecvente în fermele de păsări din România. Un jurnalist RL a petrecut câteva zile în fermele unde sunt crescute găinile "stresate".

Vasile Blaga: "Doi ş"un sfert " a făcut poliţie politică

Ministrul Vasile Blaga vorbeşte repede, zâmbeşte puţin şi nu refuză nici o întrebare. Este punctual, ceea ce pentru demnitarii balcanizaţi ai ţării este destul de rar,  se încruntă atunci când discuţia devine inconfortabilă şi răsuceşte în mâna dreaptă un pix Mont Blanc

- Scandalul în care Goldman Sachs este anchetată pentru că şi-ar fi păcălit clienţii a provocat căderi pe aproape toate bursele, inclusiv la Bucureşti. Pieţele financiare şi de capital au scăzut ieri în toată lumea ca urmare a temerilor provocate de ancheta comisiei americane de valori mobiliare asupra Goldman Sachs. Chiar şi Bursa de la Bucureşti, rar influenţată de evenimentele internaţionale, a scăzut ieri cu aproape 2%, după două luni de creştere. La rândul său, leul s-a depreciat până la cel mai slab nivel din ultimele trei luni.

ZIARUL FINANCIAR

Petrom investeşte în benzina viitorului: vântul din Dobrogea

Interesul pentru proiecte mari în energie eoliană arată că economia îşi poate reveni prin investiţii, afirmă Mariana Gheorghe, directorul Petrom. Petrom, cea mai mare companie locală şi singurul producător de petrol şi gaze din România, a intrat în hora uriaşilor energetici europeni, cu bugete de miliarde, cumpărând un proiect eolian în care va investi 100 de milioane de euro până în 2011.

În goana după bani, Fiscul a blocat 250.000 de conturi

Fenomenul blocării conturilor bancare de către Fisc pentru recuperarea taxelor de la contribuabili a luat amploare în primul trimestru: peste 240.200 de conturi au fost poprite în primul trimestru, cu 33% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Investitorii români le cer brokerilor acţiuni nemţeşti: Daimler şi Deutshe Bank, înregistrate la Depozitar

Două dintre cele mai mari societăţi de brokeraj de retail autohtone, BT Securities şi Estinvest din Focşani, au solicitat şi au obţinut înregistrarea de acţiuni internaţionale la Depozitarul Bursei pentru ca investitorii români interesaţi de astfel de achiziţii să-şi ştie acţiunile în siguranţă. Acţiunile străine înregistrate la Depozitarul Central la cererea brokerilor ar putea fi tranzacţionate pe viitorul sistem alternativ al Bursei (CAN), avizat săptămâna trecută de CNVM, care are şi o categorie destinată companiilor internationale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb