• ADEVARUL
• Romania devine putere energetica cu un pic de ajutor american
De la anul, gazele noastre ar putea ajuta Ucraina sa devina independenta de Rusia. O veste buna, pentru ca ar însemnă ca nici romanii nu ar mai fi dependenţi de Gazprom. Potrivit agenţiei de ştiri ruse Sputnik, Ucraina va importa anul viitor 1-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Romania. Declaratia a fost făcută marţi de şeful Ukrtransgaz (sistemul de tranzit al gazelor naturale din Ucraina), Ikor Prokopiv, in contextul in care conflictul dintre Kiev si Moscova a afectat livrările Gazprom către tara vecina. "Romania se aşteaptă sa aibă un surplus intre 1 si 2 miliarde de metri cubi de gaze din propria extracţie", le-a declarat Prokopiv jurnaliştilor. O creştere de 1-2 miliarde metri cubi, fata de actuala noastră producţie de 11 miliarde, pare ireala intr-un interval de numai un an. Mai rămâne însă un scenariu: cel in care aceste gaze nu vor fi de fapt extrase din Romania, ci doar tranzitate si vândute de companii româneşti.
• CCR a decis: imunitatea lui Dan Şova trebuie ridicată. PSD plănuieşte să-l scape din nou
Curtea Constituţională spune că votul în cazul Dan Şova trebuie interpretat conform Constituţiei, ceea ce înseamnă aprobarea arestării preventive a fostului ministru. PSD citeşte altfel motivarea instanţei şi cere un nou vot, pentru a-l scăpa încă o dată pe Şova. PNL se opune, dar nu are majoritate. Tot în decizia de ieri, magistraţii CCR se apleacă şi asupra votului, arătând, concret, că majoritatea senatorilor au votat pentru ridicarea imunităţii, însă interpretarea a fost contrară. Altfel spus, conducerea Senatului a convertit un vot pozitiv într-unul negativ. Practic, Curtea arată clar că votul în cazul Dan Şova nu trebuie reluat, ci doar reinterpretat. Adică votul rămâne aşa cum a fost dat, însă decizia să nu fie una de respingere a solicitării Justiţiei (aşa cum neconstituţional s-a întâmplat în martie), ci una favorabilă procurorilor DNA, bazată acum pe Constituţie.
• Un nou stadion de calibru în România va fi gata în 18 luni
România va mai avea un stadion modern la Tîrgu Jiu. Lucrările la noul stadion al celor de la Pandurii vor demara imediat după finalul acestui sezon. Zilele trecute s-au semnat actele în privinţa construirii arenei, la festivitate participînd premierul Victor Ponta, Liviu Dragnea, plus Răzvan Burleanu şi Gheorghe Chivorchian din partea FRF. Noul Municipal (foto) va costa 21,8 milioane de euro, va fi gata în aproximativ 18 luni, va avea o capacitate de 12.386 de locuri şi va putea găzdui partide din grupele cupelor europene.
• Decizie definitivă: O familie de gorjeni a obţinut în instanţă plata ratelor în franci la cursul de la data contractării creditului
Tribunalul Gorj a decis ca o familie care are un credit în franci elveţieni, contractat în anul 2008, să achite ratele la cursul de schimb de la data semnării contractului, sentinţa în acest caz fiind definitivă. Procesul a fost intentat Piraeus Bank de către Claudia şi Gheorghe Valentin Mareş Medar. Instanţa a decis, luni, "îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului", potrivit Mediafax. Judecătorii au dispus calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia. Mai mult, banca va trebui să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus.
• Portretul baronului la bătrâneţe. Mischie: "La puşcărie m-au primit cu aplauze"
După ce a făcut un an de puşcărie pentru trafic de influenţă şi luare de mită, Nicolae Mischie, cel mai cunoscut baron local din "Epoca Năstase", îşi radiografiază viaţa în faţa reporterilor. "Adevărul" demarează de luni o amplă campanie despre cel mai important fenomen petrecut în România postcomunistă: lupta împotriva corupţiei. În preambulul acestei incursiuni, vă prezentăm portretele unor oameni care au purtat stindardul corupţiei româneşti: baronii locali. Cei care au condus judeţele ţării cu mâna de fier a secretarilor de partid şi care au dirijat, prin forţa banilor adunaţi ilegal, parlamentari, miniştri şi judecători. Puterile separate ale statului s-au strâns laolaltă în faţa grătarelor încinse de baronii locali. Aceasta este corupţia în dimensiunea ei vizuală. Iar baronul de azi este Nicolae Mischie, deputat al României vreme de 6 ani, preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj - 8 ani, puşcăriaş la Penitenciarul Târgu-Jiu - un an. Azi, Mischie e un pensionar liber şi îşi face raportul propriei vieţi.
• Mizele summitului de la Riga. Ce aşteaptă Moldova de la reuniunea la nivel înalt
Summitul Parteneriatul Estic de la Riga este primul după Vilnius care a marcat izbucnirea Euromaidanului ucrainean. Şi de această dată, atenţia va fi îndreptată prea puţin către moldoveni. Parteneriatul Estic este cea mai importantă structură a Uniunii Europene privind regiunea est-europeană, devenită atât de importantă de la izbucnirea războiului din Ucraina. Prin acest Parteneriat Estic, Bruxelles-ul încearcă să-şi cimenteze relaţiile cu şase state - Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus. Toate acestea sunt curtate - şi, după caz, sancţionate - de Moscova în efortul de a le convinge să se alipească uniunii Eurasiatice pe care Vladimir Putin insistă s-o ridice în spaţiul ex-sovietic şi pe care o visează o alternativă la UE. Deja, Moscova a catalogat Summitul Parteneriatului Estic de la Riga drept "anti-rus". Trei dintre aceste state - Moldova, Ucraina şi Georgia - au semnat deja acorduri de asociere şi liber-schimb cu UE în cadrul Parteneriatului Estic.
• BANCHERUL
• Sistemul bancar a avut profit de 820 milioane lei in primul trimestru din 2015
Sistemul bancar romanesc, compus din 40 de bănci, dintre care 9 sucursale ale unor bănci străine, a obţinut un profit de 820 milioane lei in primul trimestru din 2015, mai mare fata de acelaşi trimestru al anului precedent, când era de 600 milioane lei, dar după pierderi record de 4,349 miliarde lei in 2014. Un rezultat caracterizat ca fiind foarte bun de către reprezentanţii băncii naţionale, ceea ce înseamnă ca băncile au trecut de perioada crizei si încep sa producă profit operaţional, chiar daca provizioanele pentru credite neperformante continua sa crească. In topul băncilor cu cele mai bune rezultate din primul trimestru al anului se afla liderul sistemului bancar in funcţie de active, BCR, cu un câştig de 344 milioane lei la nivel de grup, un rezultat spectaculos, realizat după pierderi record de 2,8 miliarde lei in 2014. Profitul obţinut de BCR este dublu in comparaţie cu Banca Transilvania (151 milioane lei la nivel individual) si BRD (140 milioane lei).
• Doi directori adjuncţi ai BRD, Claudiu Cercel si Gabriela Gavrilescu, urmăriţi penal de DIICOT
Doi directori generali adjuncţi ai BRD (Claudiu Cercel si Gabriela Gavrilescu, recent aleasa si in conducerea ARB), precum si un fost director adjunct, Lucian Cojocaru, sunt urmăriţi penal de procurorii DIICOT, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani. Potrivit DIICOT, "membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării. Directorul general al BRD, Philippe Lhotte, a declarat ca "sunt totuşi foarte surprins de cercetarea în acest dosar a doi directori generali adjuncti în funcţie, împotriva cărora, în mod evident, BRD nu a depus nicio plângere, şi în care îmi păstrez toată încrederea".
• CURENTUL
• Judecătorii au redeschis dosarul "Casa din Mihăileanu"
Procurorii au redeschis urmărirea penală în cazul a cinci dosare pe numele lui Traian Băsescu, printre care se află şi cel privind modul în care fostul preşedinte a achiziţionat imobilul situat pe strada Ştefan Mihăileanu din Bucureşti. În anul 2002, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a primit dreptul de a sta cu chirie într-o vilă de pe strada Ştefan Mihăileanu, după care, în 2003, el a depus o cerere pentru a cumpăra un întreg etaj al imobilului, pentru suma de 19.000 de dolari, cerere aprobată de Primăria Capitalei. Traian Băsescu a fost acuzat atunci că nu avea dreptul să cumpere o locuinţă de la stat, pentru că el avusese în proprietate o casă achiziţionată în Bucureşti în 2002, pe care o donase fiicei sale. În anul 2005, Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii. Avocata lui Traian Băsescu în acest dosar a fost atunci Elena Udrea.
• Drag, nea Liviu - de Tia Şerbănescu
PSD a lăsat în sarcina C.Ex. decizia privind păstrarea lui Dragnea în fruntea partidului - la cererea publicului - întrucât la prima încercare, în B.P.N., s-a produs doar primul act: Dragnea şi-a depus mandatul de preşedinte executiv dar nimeni n-a vrut să i-l ia. Dl. Iohannis a confirmat că a avut în campanie şi are şi acum indiciile unui blat între Băsescu şi Ponta pe care le prezintă în noua sa carte "Primul pas" ce va fi lansată la Bookfest. Uite că în cinci luni a avut timp să scrie o carte. În timpul serviciului. Ideea blatului între Băsescu şi Ponta e însă la fel de stupidă ca şi cea a blatului dintre Iohannis şi Ponta susţinută de dl. Băsescu care l-a numit pe Iohannis "copilul de mingi al nemţilor". Ce prostie! Aşa ziceau useleii despre el, ba că e în slujba marelui licurici, ba că e sub comanda lui Merkel. Se vede că prostia e contagioasă. La Senat, moţiunea privind alocaţiile pentru copii îndreptată contra Rovanei Plumb a fost prezentată chiar de Vasilica Miron, cea căreia nu-i ajunge leafa pentru coafor. A câştigat dna Plumb căreia îi ajung banii pentru toate cosmeticele. Dna Plumb e atât de pusă la punct încât zici că-i zinc. De sărbători, la prezidiu e chiar inoxidabilă.
• CURIERUL NATIONAL
• Finlandezii de la Jolla vor ajuta Rusia să-şi dezvolte propriul sistem de operare mobil
Rusia îşi caută independenţa faţă de Google şi Apple şi va dezvolta propriul software pe baza Sailfish OS, creat de foştii ingineri de la Nokia. Jolla are şansa de a profita de potenţialul unei pieţe pe care are în prezent o cotă de doar 0,5%, mai mică decât şi cea a aproape "defunctului" Windows Mobile. Rusia continuă cursa de "înarmare", completându-şi "arsenalul" tehnologic cu tot ce îi trebuie. Săptămâna trecută aflam că ruşii au creat propriul cip pentru dispozitive mobile. Unul încă slab şi departe de ce au mari producători cum ar fi Qualcomm, MediaTek, Samsung sau chiar Huawei, dar este un prim pas. Acum aflăm că Ministerul Comunicaţiilor rus are în plan crearea unui sistem de operare pentru gadgeturile inteligente mobile, ce va permite pieţei ruseşti să-şi reducă dependenţa de Google şi iOS. Ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov, a declarat pentru publicaţia RBC că vrea ca până în 2025 toate dispozitivele cu sisteme de operare occidentale să scadă la o cotă de piaţă de sub 50%.
• Maior şi Hurezeanu, aviz favorabil pentru posturile de ambasador
George Maior a primit, marţi, aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în SUA, primind 18 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere. De asemenea, Emil Hurezeanu a primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru postul de ambasador al României în Germania, primind 19 voturi pentru şi unul împotrivă. În cadrul audierilor, Maior a precizat că este inadmisibil ca SUA să fie doar al 11-lea investitor în România. "Relaţiile bilaterale româno-americane s-au dezvoltat pe toate planurile după semnarea Declaraţiei Parteneriatului Strategic, fiind un element central al politicii externe şi al politicii de securitate a României", a spus Maior. De asemenea, în cadrul audierilor, Hurezeanu a vorbit despre rolul comunităţii româneşti din Germania, specificând că acesta ar putea fi mult îmbunătăţit.
• CE are în curs de finalizare adoptarea programelor de investiţii
Simplificarea drastică a procedurilor administrative ale politicii de coeziune, o viziune mai clară a modului în care funcţionează noile instrumente, precum investiţiile teritoriale integrate, şi adoptarea rapidă a agendei urbane a UE - acestea sunt priorităţile evidenţiate de membrii Comisiei COTER în cadrul şedinţei desfăşurate la Riga, la 12 mai. În cadrul reuniunii, ministrul dezvoltării regionale, Kaspars Gerhards, a subliniat, de asemenea, importanţa activităţii desfăşurate de Preşedinţia letonă a UE împreună cu Comitetul European al Regiunilor (CoR) pentru evaluarea punerii în aplicare a reformei politicii de coeziune a UE. Comisia Europeană este în curs de finalizare a adoptării programelor de investiţii elaborate de autorităţile naţionale, regionale şi locale, care vor utiliza mai mult de 350 de miliarde euro din fonduri puse la dispoziţie în cadrul politicii de coeziune a UE pentru perioada 2014-2020.
• Iohannis: Noul şef SIE va fi nominalizat la momentul potrivit
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu a stabilit încă cine va prelua şefia Serviciului de Informaţii Externe. "Voi face o nominalizare la momentul potrivit", a declarat Klaus Iohannis. Silviu Predoiu, adjunct al directorului Serviciului de Informaţii Externe, asigură conducerea Serviciului începând cu 22.09.2014. Teodor Meleşcanu a demisionat de la SIE după scandalul votului din diaspora de la alegerile prezidenţiale.
• Domo vrea să deschidă 100 de magazine Pop-Up în 2015
Retailerul electroIT Domo va inaugura mâine, 21 mai, primul său magazin din reţeaua Domo Pop-Up în Bragadiru, judeţul Ilfov, al 6-lea de acest tip deschis în România şi speră ca până la finele anului să deschidă încă 94. "Magazinul Domo Pop-Up din Bragadiru va funcţiona la adresa str. Povernei numărul 18, la intersecţia cu Şoseaua Alexandriei, vizavi de Primăria oraşului, în intervalul orar 9.00 -18.00, în fiecare zi, de luni până duminică, şi va avea program prelungit în ziua inaugurării (9:00 -20:00)", se arată într-un comunicat remis redacţiei. Bragadiru este a 6-a locaţie unde conceptul Domo Pop-Up este implementat, concept lansat recent de retailerul de electroIT Domo, pentru a oferi consumatorilor acces rapid şi complet la cele mai noi produse de IT&C. Până la finalul anului 2015, Domo are în plan deschiderea unui număr de 100 de magazine Pop-Up în România.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Stenogramele minciunilor din cazul Mircea Băsescu- Bercea Mondial
Tribunalul Constanţa i-a audiat, ieri, pe membrii familiei lui Mircea Băsescu în dosarul de şantaj al clanului Bercea Mondial la fratele fostului preşedinte. Doiniţa Băsescu a declarat în faţa magistraţilor că a avut o relaţie civilizată cu familia lui Florin Anghel, după ce au botezat-o pe fetiţa Izaurei. "Nu am avut niciun interes material când am acceptat botezul. Relaţia fin-naş a decurs normal în acel an. Lucrurile s-au schimbat când Anghel Sandu a fost arestat. Nu mai sunau cum le era obiceiul, ne trezeam cu ei. Erau îngrijoraţi şi mi s-au părut agresivi. Mi-au spus că au un stick cu o înregistrare pe care o vor da la Antena 3. Că Mircea are să le dea bani. Când soţul a venit de la serviciu, l-am întrebat şi el mi-a spus că nu este adevărat şi că nu a primit bani de la familia Anghel. După o săptămână, soţul m-a anunţat că vor veni doi procurori să vadă casa, pentru pregătirea unui flagrant, că era supus unor presiuni din partea familiei Anghel şi că pretindeau nişte bani. Eu am dedus că este şantajat".
• Ţări unde banii cash sunt pe cale de dispariţie
În timp ce în unele ţări plata cu cardul reprezintă peste 70% din total tranzacţii, iar altele iau măsuri concrete pentru a elimina banii lichizi, în ţara noastră numărul de tranzacţii, dar şi valoarea au scăzut faţă de finalul anului trecut. Danemarca ar putea fi prima ţară care elimină banii cash, iar în ţări precum Belgia, Germania şi Suedia plăţile cu banii cash sunt o raritate. Aproape o treime dintre danezi au renunţat deja la banii fizici, utilizând MobilePay, o aplicaţie de smartphone care permite transferul banilor către magazine sau chiar către alte telefoane. Oficialii guvernului danez au anunţat că intenţioneaza să elimine din 2016 obligaţia pentru benzinării, restaurante şi retailerii de a accepta plăţi în numerar. Ţări unde banii dispar: 1. Belgia. Plăţile non cash reprezintă 93% din total, iar 86% din populaţie are un card de debit; 2. Franţa. Plăţile non cash reprezintă 92% din total, iar 69% din populaţie are un card de debit; 3. Canada. Plăţile non cash reprezintă 90% din total, iar 88% din populaţie are un card de debit.
• De ce părăsesc militarii ruşi armata! Soldaţii au făcut mărturisiri
Militari ruşi părăsesc armata din cauza conflictului din Ucraina, după cum au declarat pentru Reuters militari şi activişti pentru apărarea drepturilor omului. Afirmaţiile lor pun la îndoială asigurările date de Kremlin potrivit cărora în Ucraina nu ar fi fost trimişi soldaţi ruşi şi că aceia care luptă alături de rebeli sunt 'voluntari'. Dovezi că ruşi luptă în Ucraina, precum echipament rusesc găsit în estul ţării, mărturii ale familiilor unor militari şi ale unor ucraineni care afirmă că au fost capturaţi de forţe aeropurtate ruse, sunt însă extrem de numeroase. Totodată, asociaţi ai lui Boris Nemţov, un critic proeminent al Kremlinului asasinat în luna februarie, vor publica în curând un raport care, susţin ei, va conţine noi dovezi privind prezenţa militarilor ruşi în Ucraina.
• Funcţionarii ANAF, plătiţi din bani publici să stea pe FACEBOOK
Ultima "găselniţă" a ANAF este să se acorde audienţe contribuabililor pe reţelele de socializare! Anunţul a fost făcut chiar de către oficialii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), printr-un comunicat remis redacţiei Vocea Transilvaniei. "ANAF organizează pe Facebook sesiuni săptămânale de asistenţă şi îndrumare în domeniul fiscal pe o temă anunţată în prealabil", se arată în comunicat. Potrivit documentului, în fiecare zi de miercuri, patru angajaţi ANAF nu vor avea altă treabă decât să stea pe pagina de Facebook a agenţiei şi să răspundă întrebărilor adresate de contribuabili. "Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală anunţă că, începând cu această săptămână, Direcţia Generală de Servicii pentru Contribuabili va oferi în fiecare zi de miercuri îndrumare şi asistenţă în domeniul fiscal, inclusiv pe pagina sa Facebook. Astfel, patru angajaţi ANAF vor răspunde întrebărilor puse de cei interesaţi pe o tematică selectată şi anunţată din timp", se mai arată în documentul citat.
• FMI în România: Codul Fiscal este pe agenda de lucru
O misiune tehnică a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene soseşte la Bucureşti. Oficialii sosesc în România pentru discuţii tehnice referitoare la Codul Fiscal şi la stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu cele două instituţii financiare internaţionale, informează Agerpres. Misiunea FMI şi CE urmează să se încheie în 26 mai. 'Este o misiune tehnică şi eu sper să fie o misiune cu succes la final, astfel încât să putem readuce în discuţie programul cu FMI, Comisia Europeană şi cu Banca Mondială. Am avut chiar săptămâna aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Miniştri ai Finanţelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul că România este angajată ferm în a-şi readuce în discuţie acest program şi a-l închide cu succes în septembrie", a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în 15 mai.
• JURNALUL NATIONAL
• Dosarul bancherilor. Banii au ajuns în Monte Carlo şi Caraibe
Caracatiţa creditelor ilegale obţinute de la BRD şi-a întins tentaculele şi a ajuns la nume grele din politică şi afaceri. Elena Udrea, Remus Truică, Adrian Sârbu, Roşca Stănescu se adaugă pe lista celor anchetaţi în 2012. Cea mai mare parte a banilor se regăseşte în iahturi şi apartamente cumpărate în zone exclusiviste, din afara României. Schema după care au acţionat este simplă, creditele erau acordate unor firme-fantomă, în baza unor ipoteci mult supraevaluate. Ulterior, banii erau scoşi din firme şi trimişi în alte conturi. Întreaga inginerie a fost pusă la cale de Popa Sorin Mihai, director general adjunct al BRD, împreună cu Lucian Cojocaru, director comercial al BRD, şi Truică Remus. Din reţea făceau parte, printre alţii, directorii filialelor din Dorobanţi şi Unirea, Adrian Martiş şi Andrei Nanu, care au coordonat întreaga activitate infracţională din interiorul instituţiei pe care o conduceau şi care sunt arestaţi din 2012.
• Ceauşescu a negociat intrarea ţării în FMI
O nouă delegaţie FMI a sosit astăzi în ţara noastră pentru a discuta despre proiectul de Cod Fiscal şi despre reformele struc-turale, dar şi despre necesitatea unui nou acord. Negocierile au loc la 40 de ani de când România a semnat primul acord de împrumut din cele 12 derulate până în prezent. România a devenit ţară membră a FMI în 1972 şi a încheiat primul acord de împrumut în 1975. Nicolae Ceauşescu negocia însă de mai mulţi ani intrarea în Fond şi în Banca Mondială. Stenograma întâlnirii cu Robert McNamara, preşedintele Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare releva amănunte despre dorinţa României de a avea relaţii cu finanţatorii internaţionali din afara sistemului CAER. Convorbirea a avut loc în 4 iulie 1968, simbolic, de Ziua Naţională a Statelor Unite, şi a durat o oră şi jumătate. Ceauşescu şi-a exprimat dorinţa de a accesa credite de la Banca Mondială - derulate prin BIRD - pentru programele de investiţii.
• NATIONAL
• Se cere demisia Codruţei Kovesi
Laura Codruţa Kovesi si-a pus mulţi politicieni in cap după ce a vorbit de spaima care-i bântuie pe aceştia decât procurorii lucrează la foc continuu. Pentru ca le-a ras in nas, demnitarii caută acum motive sa ceara schimbarea Codruţei Kovesi din fruntea DNA. "Doamna Laura Codruţa Kovesi a început sa mă deranjeze cu răspunsurile ei şmechereşti", a recunoscut senatorul social-democrat Daniel Savu, menţionând ca sefa DNA nu l-a convins când a declarat ca nu a vorbit la telefon cu fostul preşedinte Traian Băsescu. "A zis un < < nu > > cu jumătate de gura. Daca mai rămâne in fruntea acestei instituţii va aduce neîncredere", a explicat senatorul PSD. Ca sa demonstreze ca "panica" de care vorbea Codruţa Kovesi ii este străină, Savu a cerut direct demisia acesteia.
• UNPR ii pune piedica lui Gabriel Oprea
Interesul de partid bate interesul naţional. După ce social-democraţii au declarat ca nu-l vor accepta nici in ruptul capului pe Gabriel Oprea pe post de preşedinte executiv, a venit si rândul progresiştilor sa respingă cu vehementa aceasta varianta. Scenariul cooptării liderului UNPR Gabriel Oprea in conducerea PSD, in urma fuziunii dintre cele doua formaţiuni, a apărut imediat după ce Înalta Curte de Casaţie si Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare in dosarul "Referendumul". Când Dragnea si-a depus mandatul, pesediştii au intrat in vrie, mulţi dintre ei susţinând ca au informaţii ca la congres din toamna se vor trezi cu Gabriel Oprea de-a dreapta lui Victor Ponta. Aşa ca au mers cu jalba-n proţap la Liviu Dragnea si l-au rugat sa nu-i abandoneze.
• Iohannis, acuzat ca face jocul baronilor
Preşedintele Klaus Iohannis ajuta "pas cu pas" consolidarea reţelelor baronilor locali, reclama europarlamentarul Monica Macovei, după ce şeful statului a promulgat legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Contestatar vehement al acestui act normativ, Macovei arata cu degetul spre Cotroceni, susţinând ca şeful statului a pus interesul politicienilor mai presus decât interesul public. "Promulgarea Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care permite alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, înseamnă o aprobare directa pentru menţinerea sistemului baronilor locali si a retelelor de furt din bani publici, pe care aceştia le-au creat de-a lungul anilor. (...) Preşedintele Iohannis a ignorat interesul public si a satisfăcut interesul politicienilor care vor menţinerea reţelelor baronilor locali. PSD nu are opozitie in Parlament, iar, de la Cotroceni, preşedintele girează armonia dintre PSD si PNL", a declarat Monica Macovei.
• PUTEREA
• Iulian Gherghuţ, răpit de Statul Islamic
Gruparea salafistă (n.n. - sunnită) Al-Mourabitoune afirmă că îl deţine pe românul răpit în aprilie în Burkina Faso şi "îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului", potrivit unei înregistrări audio difuzate de agenţia mauritană Al-Akhbar. La sfârşitul înregistrării, autointitulatul lider al grupării, Adnan Abou Walid Sahraoui, a jurat credinţă reţelei teroriste Statul Islamic (SI), intrând astfel în contradicţie cu fondatorul grupării, Mokhtar Belmokhtar, care este afiliat la al-Qaeda. Iulian Gherghuţ, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane. Mesajul audio de revendicare, difuzat marţi, este atribuit lui Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării Al-Mourabitoune, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar, cel care a înfiinţat-o.
• E.ON respinge acuzaţiile FP
E.ON România respinge acuzaţiile Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, susţinând că nu există nici un conflict de interese sau vreo încălcare a principiilor de guvernanţă corporativă şi că acordurile de consultanţă incriminate au fost semnate respectând legislaţia. FP a cerutacţionarilor E.ON Distribuţie SA şi E.ON Energie să aprobe acţionarea în instanţă a administratorilor şi directorilor celor două companii şi ai E.ON Moldova Distribuţie pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea unor contracte de consultanţă cu E.ON România.
• ROMANIA LIBERA
• Marele zid de nisip: China sfidează SUA
În Marea Chinei de Sud, Beijingul construieşte "marele zid de nisip" în dispreţul vecinilor săi, în timp ce SUA observă cu atenţie evoluţia situaţiei deja tensionată din regiune. În China, mai mult ca oriunde, diplomaţia este arta semanticii. Liderul chinez, Xi Jinping, a demonstrat-o recent, acordând un surâs larg duminică secretarului de Stat american, John Kerry. "Vastul ocean Pacific este atât de mare încât poate îmbrăţişa şi China şi Statele Unite", a declarat Xi şefului diplomaţiei americane sosit la Beijing după ultimele acţiuni ale gigantului asiatic în Marea Chinei de Sud. O formulă pe ton apăsat care ilustrează în realitate determinarea puterii chineze de a contesta America în spaţiul marin. Cu alte cuvinte, US Navy nu are nimic de făcut în Marea Chinei de Sud, revendicată 90% de China, spre disperarea Vietnamului, Filipinelor sau Malayesiei. În fapt, o zonă strategică bogată în hidrocarburi şi pe unde tranzitează peste jumătate din comerţul maritim mondial.
• Cine îl poate salva pe românul răpit în Burkina Faso
La Bucureşti, România a alcătuit o celulă de criză care gestionează situaţia cetăţeanului răpit în Burkina Faso. Dar în mod concret, acesta va fi salvat de forţele militare din Africa. Conform informaţiilor obţinute în ziua incidentului, răpitorii l-ar fi transportat pe cetăţeanul român Iulian Gherguţ spre Mali, o ţară aflată în război civil, vecină cu Burkina Faso. În Mali operează o misiune a Forţei Europene de Jandarmerie (EUROGENDFOR), sub mandatul Uniunii Europene, la care participă şi Jandarmeria Română. De asemenea, în Mali se află şi un mic grup de militari din Ministerul Apărării Naţionale. Alături de angajaţii Jandarmeriei şi ai Armatei, în salvarea lui Iulian Gherguţ se poate implica, din România, şi Serviciul de Informaţii Externe, care are şi competenţa legală, şi personal specializat pentru asemenea misiuni. SIE s-a mai implicat şi în acţiunea de eliberare a celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak.
• ZIARUL FINANCIAR
• Serghei Bulgac preia la 38 de ani şefia celei mai temute companii româneşti
RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din regiune şi cea mai mare controlată de un antreprenor român, are ca ţintă principală pentru acest an expansiunea pe piaţa de telefonie mobilă din România - unde preţurile "mari" ale rivalilor oferă spaţiu pentru o creştere semnificativă. "Cu siguranţă zona cea mai importantă pe care ne vom concentra cel mai mult va fi telefonia mobilă. (...) Pe telefonie mobilă totuşi vedem o oportunitate şi pe undeva o lipsă de concurenţă. Este piaţa unde ne dorim să creştem. Există concurenţi pe telefonie mobilă şi există concurenţă pe piaţa din România, dar încă încearcă să rămână în zona lor de confort, în zona lor de preţuri mari", a declarat într-un interviu exclusiv pentru ZF Serghei Bulgac,
• Dezintermedierea financiară nu se opreşte. Activele băncilor s-au subţiat cu 5 mld. lei în două luni
Băncile străine deţineau la finalul lunii februarie 90% din totalul activelor. Cele 40 de bănci locale administrau la finalul lunii februarie active totale de 359 miliarde de lei (81,4 mld. euro), cu echivalentul a 5 miliarde de lei sub nivelul de la finalul anului trecut, în condiţiile în care creditarea continuă să se restrângă pentru că sursele de finanţare externe se întorc la băncile-mamă în loc să fie utilizate pentru acordarea de împrumuturi noi. Circa 89% din activele sistemului bancar erau deţinute de bănci cu capital străin, în timp ce instituţiile de credit cu capital de stat aveau o pondere de 8,6% din totalul activelor. Capitalul privat românesc controla în februarie numai 1,4% din active. Sistemul bancar cuprinde două bănci de stat, CEC şi Eximbank, în timp ce alte cinci instituţii de credit au capital local privat.
• Topul profiturilor pe bursă: energia, detronată de construcţii şi bănci
Băncile şi firmele din construcţii conduc pe bursă în topul creşterilor de profit din T1, în timp ce fostele "vedete", companiile din energie, au făcut un pas înapoi şi nu au mai putut repeta câştigurile istorice de anul trecut. Vremea caldă de la începutul anului a deschis şantierele mai devreme, astfel că producătorii de materiale de construcţii au putut să livreze şi să facă încasări şi în "extrasezon", trecând pe profit. Băncile listate au anunţat la rândul lor profituri în creştere, după ce anul trecut şi-au curăţat bilanţurile de neperformante şi costurile cu provizioanele. "Ne aşteptăm să se menţină evoluţia favorabilă în construcţii, dar şi în sectorul bancar, în condiţiile în care ciclul de relaxare monetară pare că încă nu s-a încheiat, inflaţia este minimă şi perspectivele economice sunt pozitive", spune Daniela Ropotă, analist financiar.