REVISTA PRESEI 20.06.2015

Willy Homner
Revista Presei / 20 iunie 2015

ADEVARUL

GREXIT Odioasa datorie: de la concept la criză - de Cristian Unteanu

Cu disperare, Grecia adună argumente pentru a justifica o acţiune care echivalează cu intrarea în război direct cu structurile politice şi financiare ale spaţiului euro-atlantic din care încă face parte: de ce nu trebuie şi de ce nu vă vom da banii înapoi! Drept urmare, a reunit rapid o grupă de teoreticieni ai mişcării antisistem, coriefei ai altermondialismului şi luptători binecunoscuţi pentru "drepturile celor fără drepturi", "pentru emanciparea «naţiunilor-vasal»" în scopul de a redacta un raport prezentat în această săptămână, miercuri şi joi, în Parlamentul Greciei. Este vorba de un audit comandat de Zoe Konstantopoulo, preşedinta legislativului grec. Şi era de aşteptat ca membrii acestei comisii internaţionale (cea mai mare parte dintre ei membri ai organizaţiei CADTM - Comitetul în favoarea anulării datoriei publice a ţărilor din lumea a treia) să declare că datoria Greciei este «ilegală» şi că nu va trebui să fie înapoiată niciodată.

După afacerea de 1 miliard de euro de la începutul lunii, Tiriac pregăteşte o noua lovitura

Ion Tiriac este dispus sa intre pe o piaţă uriaşă din Romania. Are un plan de început pe 3 ani. După ce la începutul lunii UniCredit anunţa ca vrea sa preia cele 45% de acţiuni pe care le deţinea la UniCredit Tiriac într-o afacere de aproximativ un miliard de euro, acum directorul general de la Tiriac Energy anunţă ca omul de afaceri este dispus sa intre pe piaţa retailerilor de benzina si motorina din Romania. Este vorba despre un plan pe 3 ani al fostului mare tenismen, care doreşte sa construiască aproximativ 200 de staţii de alimentare la nivel naţional. "Avem in derulare un proiect-pilot de şapte staţii, din care şase sunt operaţionale încă de anul trecut din decembrie. Targetul de volum va veni abia in 2017 deoarece anul viitor vom construi. Noi vrem sa construim in 2016 cel puţin 50 de staţii, iar in trei ani vrem sa ajungem la 200 de staţii de alimentare la nivel naţional. Vizam si extinderea la nivel european", a declarat Remus Hirceaga, directorul general al Tiriac Energy.

Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, cercetaţi sub control judiciar

Magistraţii ICCJ au hotărât, vineri seară, dispunerea cercetării sub control judiciar pentru 60 de zile a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, o decizie asemănătoare fiind luată şi în cazul lui Vlad Moisescu, Ion Brad şi Ioana Costescu. Edilului este acuzat de complicitate trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional. ICCJ a respins cererea DNA de arest preventiv pe numele primarului Sectorului 1. Ancheta în dosarul în care este cercetat cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, şi în care a fost reţinut şi Andrei Chiliman a scos la iveală modul în care acţiona Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL. Concret, Moisescu cerea ca o parte din procentul stabilit drept comision de la firme pentru a obţine contracte cu primăria să fie plătit prin servicii de publicitate la B1 TV şi România TV, iar astfel "îşi asigurau protecţia mediatică".

Iată omul, iată-i banii: povestea averii primarului Andrei Chiliman

Primarul Andrei Chiliman este pe departe unul dintre cei mai bogaţi edili ai Bucureştiului. Numai averea sa din moştenirile de familie poate fi evaluată între trei şi cinci milioane de euro. Anchetatorii care instrumentează dosarul în care este vizat Andrei Chiliman estimează că edilul Sectorului 1 ar fi primit din 2007 şi până în prezent mită de aproape 10 milioane de euro. Avantajele materiale primite de Chiliman şi apropiaţii săi aveau ca scop câştigarea unor contracte pentru izolarea termică a blocurilor. Banii i-ar fi primit de la două companii, una de consultanţă şi alta de construcţii.

FMI, despre pensiile speciale ale parlamentarilor: Vedem cu îngrijorare restaurarea privilegiilor

FMI este îngrijorat de reintroducerea unor privilegii privind pensiile speciale, care în trecut au fost o povară fiscală semnificativă, a declarat reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, referindu-se la proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. "În trecut, pensiile speciale au fost o povară fiscală semnificativă pentru România. Eliminarea unor astfel de regimuri cu peste patru ani în urmă a reprezentat un pas important spre restabilirea viabilităţii sistemului de securitate socială. Vedem cu îngrijorare restaurarea treptată a acestor privilegii şi o compromitere a reformelor care au îmbunătăţit finanţele publice", afirmă Tolosa, într-o declaraţie remisă Adevărul.

Ce au câştigat Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin de pe urma fuziunii PLR-PC

Congresul de fuziune PLR-PC a fost un succes pentru proaspeţii lideri ai noului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Astfel, în timp ce Tăriceanu a obţinut o platformă puternică pentru a-şi continua răfuielile personale cu foştii colegi din PNL, dar şi cu procurorii anticorupţie, Daniel Constantin a răsuflat uşurat, după ce a bifat desprinderea de Dan Voiculescu, care, din închisoare, anunţă înfiinţarea unui nou partid. La Congres, delegaţilor le sunt transmise mesaje din partea liberalilor europeni, printre care se numără Graham Watson, şeful ALDE şi Guy Verhofstadt, dar şi o încurajare venită din partea PSD. Mai exact, chiar din partea premierului Victor Ponta care, aflat în Turcia, le scrie din spital. Mesajul e citit de secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi. Ponta îi laudă pe Tăriceanu şi pe Constantin pentru demersul lor. Semnalul este clar: PSD susţine fuziunea, în ciuda lui Dan Voiculescu, care s-a opus vehement.

Oprea se întoarce împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari

Preşedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat vineri că nu este "un moment prielnic" pentru adoptarea legii privind pensiile speciale pentru parlamentari, în contextul în care Parlamentul are o credibilitate scăzută în rândul românilor. "Parlamentul este printre ultimele instituţii din România în ce priveşte încrederea românilor. Din păcate, nu cred că este un moment prielnic pentru această lege (n.r.: privind pensiile speciale pentru parlamentari). Dacă românii aveau mai multă încredere în Parlament, nu era nicio problemă", a spus Oprea vineri, la Tulcea, potrivit Hotnews. Întrebat dacă parlamentarii UNPR au votat proiectul, Oprea a răspuns: "Cred că v-am răspuns deja la întrebare".

Preşedintele Klaus Iohannis a asistat la un spectacol din cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu

Preşedintele Klaus Iohannis a venit, vineri seara, la Sibiu, unde a asistat la un eveniment din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru. Klaus Iohannis a venit la spectacol însoţit de soţia sa, Carmen, şi a fost aşteptat, printre alţii, de Judith Urban, consulul Germaniei la Sibiu, Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru, dar şi de finii săi, Andreas Huber, consulul onorific al Austriei la Sibiu, şi Paul Jurgen Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România. Dupa spectacol Klaus Iohannis a plecat de la teatru, nu înainte de a spune că spectacolul la care a asistat a fost "impresionant".

Donald Tusk: Grecia să aleagă între oferta creditorilor internaţionali şi intrarea în incapacitate de plată

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, vineri, că grecii trebuie să aleagă între oferta creditorilor internaţionali, aşa cum este ea acum, şi a intra în incapacitate de plată, ceea ce ar însemna ieşirea din zona euro şi chiar din Uniunea Europeană. "Ne aflăm aproape de punctul în care guvernul Greciei va trebui să aleagă între a accepta ceea ce cred că este o ofertă bună de continuare a sprijinului şi a se îndrepta spre incapacitate de plată. Una peste alta, decizia şi responsabilitatea aparţin doar Greciei. Încă mai este timp, dar numai câteva zile. Să le folosim înţelept", a declarat preşedintele Consiliului European. Declaraţia lui Tusk este o reacţie promptă după ce, din Rusia, Alexis Tsipras, aflat într-o vizită oficială în Rusia, a dat de înţeles că nu-şi va schimba poziţia în faţa creditorilor internaţionali. "Scopul nostru, şi nu doar al guvernului, ci al întregului popor grec, este să ne recuperăm suveranitatea şi să mergem mai departe cu capul sus", a declarat Tsipras.

Vânzarea de titluri de stat către populaţie a fost un eşec: doar 65% din obligaţiuni au fost subscrise

Lipsa de promovare, preţul ridicat al unei obligaţiuni, scadenţa scurtă şi dobânzile comparabile cu cele oferite de bănci la depozite sunt doar câteva dintre motivele care au transformat emisiunea de titluri de stat destinate populaţie într-un eşec. În cele zece zile destinate ofertei, investitorii au depus ordine pentru achiziţia a doar 65.000 din cele 100.000 de titluri alocate. Emisiunea de titluri de stat destinate populaţiei, prima din ultimii 10 ani, care s-a derulat în perioada 8-19 iunie, nu a fost una atractivă pentru investitori. În cele zece zile de ofertă, s-au subscris doar 65% din cele 100.000 de titluri de stat alocate de Ministerul Finanţelor. Subscrierile au fost acceptate până vineri, 19 iunie, la ora 13.00, iar până la ora 16.30 erau introduse în sistem 1.440 de ordine pentru cumpărarea a 64.999 de titluri.

EVENIMENTUL ZILEI

Jolidon a intrat în insolvenţă

Compania clujeană Jolidon înfiinţată în 1993 a intrat în insolvenţă cu datorii de patru ori mai mari decât cifra de afaceri. Jolidon Import Export înregistra la finele anului trecut afaceri de 64 milioane lei, faţă de 97 milioane lei în 2013. La capitolul pierderi, acestea s-au adâncit de la 3 la 99 de milioane de lei în aceeaşi perioadă. Datoriile erau de de 256 milioane lei, de patru ori mai mari decât cifra de afaceri. Gabriel Cîrlig a pornit afacerea cu costume de baie şi lenjerie intimă în 1993, pe când avea 24 de ani şi tocmai absolvise Facultatea de Electrotehnică din Cluj. "Aveam trei-patru maşini de cusut şi doi angajaţi", îşi aminteşte el. După 20 de ani, grupul Jolidon a ajuns cel mai mare lanţ de lenjerie intimă de pe piaţa românească. Compania clujeană numără 80 de magazine proprii în ţară, peste 2.500 de angajaţi, care fabrică anual peste 5 mil. de articole, şi patru fabrici: Jolidon, Argos (fosta Flacăra), LCS şi Tricotaje Ineu. În plus, prin reţeaua de distribuţie, lenjeria şi costumele de baie produse în fabricile coordonate de Gabriel Cîrlig sunt exportate în alte peste 60 de ţări.

Reabilitarea blocurilor i-a adus încă două mandate de primar lui Chiliman, şi un dosar la DNA

Politicianul a fost reţinut joi seară şi acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată. Alături de Chiliman, în boxa arestaţilor mai erau: Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad. Potrivit datelor din referatul DNA, Moisescu este cel care ar fi constituit grupul infracţional organizat, cu scopul de a obţine comisioane, cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de firme care erau favorizate în câştigarea contractelor publice. Chiliman ar fi garantat favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi, ulterior, pe parcursul derulării acestora. Cele mai multe contracte semnate de Straco cu Primăria Sectorului 1 sunt cele de reabilitare termică a unor blocuri. Reabilitarea a fost una din principalele promisiuni ale lui Chiliman în campania electorală pentru ultimele două mandate.

Ion Cristoiu: Călin Popescu Tăriceanu, adevărata ţintă a Binomului SRI-DNA în Dosarul Andrei Chiliman

Primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, a fost reţinut joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti. Potrivit procurorilor, Andrei Chiliman ar fi perceput comisioane de 10% pentru contractele făcute cu primăria în perioada 2006-2015. Jurnalistul Ion Cristoiu comentează pe blogul său arestarea lui Chiliman, explicând de ce acesta a fost reţinut doar acum, când acuzaţiile sunt pentru fapte începute cu ani buni în urmă, precizând că adevărata ţintă a Binomului SRI-DNA în acest dosar e preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. "Că despre afacerile lui Andrei Chiliman se ştia de 9 ani, dar că primarul sectorului 1 a fost lăsat să-şi vadă de treburi, inclusiv să candideze în 2008 şi 2012, fără a i se clinti un fir de păr? Cum se explică paradoxul acesta, întîlnit în mai toate Dosarele din ultimul timp?

JURNALUL NATIONAL

Dus rece de la Bruxelles pentru Romania: Finalizaţi acordul cu FMI!

Un raport aspru privind politicile economice ale României a fost publicat in 17 iunie la Bruxelles. Decizia Consiliului Uniunii Europene, sub forma recomandărilor Consiliului privind Programul naţional de reforma al României pentru 2015 si avizul Consiliului privind Raportul de convergenta al României pentru 2015 resping in esenţă solicitările Guvernului pentru depăşirea deficitului bugetar cu o,5 la suta din PIB de la traiectoria de ajustare. Respingerea este motivata de UE deoarece programele care au fost depuse la Bruxelles la 30 aprilie 2015 ''nu oferă detalii '' care sa susţină cererile de depăşire ale deficitului. Recomandările Consiliului, concentrate in 4 puncte sunt explicite si impun masuri si decizii rapide in sfera guvernamentala si parlamentara. In aceste condiţii devine dificila ADOPTAREA NOULUI COD FISCAL , dar si realizarea cheltuielilor care măreau deficitul bugetar.

Cum erau trucate caietele de sarcini în Primăria lui Chiliman

Firma Straco, reprezentată de Traian şi Alexandru Horpos, era ajutată să câştige licitaţii la Primăria sectorului 1 prin trucarea caietelor de sarcini, la întocmirea cărora participau şi reprezentanţii acestei societăţi, se arată în referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman şi a altor trei apropiaţi ai acestuia. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă vineri propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, acuzat de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, dar şi a lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), a Ioanei Costescu (consilier personal al primarului) şi a lui Ion Brad (consilier local). În document se arată că, în 2004, Vlad Moisescu i-ar fi impus lui Adrian Chiliman, care fusese în acel an ales primar al sectorului 1, şi echipei acestuia să lucreze cu firma Straco, care ar fi urmat să efectueze lucrări de asfaltare străzi şi, ulterior, altele, precum anvelopare blocuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb