REVISTA PRESEI 20.08.2011
• ADEVĂRUL
• Bursele îşi continuă scăderea
Joi, bursele au înregistrat cea mai abruptă pierdere de la o zi la alta din ultimii doi ani şi jumătate. Indicii bursieri din Franţa, Germania şi Marea Britanie au închis pe roşu. Ieri dimineaţă, indicele FTSE, care monitorizează activitatea bursei londoneze, a pierdut 2,19%, după ce, luna aceasta, a suferit o pierdere de 15%. Indicele bursier german DAX are şi el o scădere de 3,1%, iar cel francez (CAC) a suferit o cădere de 3,89%. Bursa de la Bucure;ti a ]nregistrat o pierdere de 3%. Bursele americane au închis joi pe roşu. Indicele Dow Jones a înregistrat o pierdere de 3,68%, iar S&P 500 a pierdut 4,46%. Nici bursele asiatice nu au scăpat de turbulenţe. Indicele Nikkei, care monitorizează activitatea bursei de la Tokyo, a pierdut 2,5%. Temerile că economia americană se îndreaptă către o nouă recesiune şi speculaţiile privind adevărata stare a băncilor europene sunt principalele motive care au cauzat aceste evenimente.
• Forbes: Avem grâu mult, dar cine câştigă de pe urma lui?
Producţia bună din acest an ar putea aduce profituri bune agricultorilor. Cu o condiţie: să dispună de silozuri proprii şi să aibă grâu de calitate. Recolta bună de grâu din acest an - peste şapte milioane de tone - a cam dat peste cap şi cele mai optimiste aşteptări ale agricultorilor. Într-o ţară foarte dependentă de condiţiile meteo, unde fermierii trec de la agonie la extaz într-un singur an, este tot mai greu să faci previziuni. Aşadar, avem grâu mult, dar cine câştigă de pe urma lui?
• Care sunt cei mai mari producători de grâu din lume
1. China: 115 milioane de tone. Producţia din acest an ar putea fi serios afectată de secetă, care se face simţită deja în partea de nord a ţării. 2. India: 81 milioane de tone. India va avea o producţie bună de grâu în acest an, peste cea obţinută anul trecut, potrivit estimărilor specialiştilor. 3. Rusia: 62 milioane de tone. În ciuda scăderii dramatice a producţiei în 2010 - care a avut ca efect sistarea exporturilor - pe fondul secetei, Rusia se menţine în topul producătorilor la nivel mondial. 4. SUA: 60 milioane de tone. Estimările privind producţia din acest an sunt rezervate, deoarece culturile de grâu de iarnă au fost afectate de secetă, iar însămânţările din primăvară de ploi. 5. Canada: 27 milioane de tone. Canada se află pe lista ţărilor ale căror culturi au fost afectate de ploile din primăvară, motiv pentru care este aşteptată o reducere a producţiei.
• Apple este la fel de puternic cât cele mai mari 32 bănci europene la un loc
Valorea Apple este cât a 32 de bănci de top din Europa, printre care Santander din Spania, BNP Paribas din Franţa, Deutsche Bank din Germania şi Unicredit din Italia. Vineri, grupul de 32 de bănci a scăzut patru la sută, ajungând la 340 miliarde de dolari, potrivit CNBC. Apple s-a bucurat de succesul tehnologiei inovatoare, cum ar fi iPod, iPhone şi iPad, şi a ajuns să valoreze tot 340 miliarde de dolari, cât cele 32 de bănci la un loc.
• Apple vrea să interzică mai multe telefoane şi tablete Samsung în Europa
După ce a interzis pentru o vreme, prin ordin judecătoresc, comercializarea tabletei Samsung Galaxy Pad în Europa, Apple încearcă să blocheze, acum, întreaga gamă de tablete şi anumite telefoane Samsung. Apple susţine că tableta şi telefoanele din gama Galaxy ale companiei Samsung, sunt copiate după iPhone şi iPad. Gigantul american a avut câştig de cauză, iar judecătorii tribunalului din oraşul german Dusseldorf, unde a avut loc procesul, au hotărât să blocheze vânzarea tabletei Galaxy Pad în Europa, mai puţin Olanda. Însă, la ofensiva pornită de Samsung, instanţa a decis să ridice restricţia şi să interzică tableta doar pe teritoriul Germaniei. Apple nu s-a lăsat mai prejos şi a intentat o nouă plângere la un tribunal din oraşul olandez Haga, în care cere judecătorilor să interzică întreaga gamă de tablete Samsung şi toate telefoanele din seria Galaxy.
• Google va lansa în octombrie telefonul Nexus Prime
Google, compania americană care deţine cel mai mare motor de căutare din lume, va lansa în luna octombrie a acestui an, Nexus Prime, al treilea smartphone lansat după Nexus One şi Nexus S. Gadgetul va fi produs de Samsung şi va rula sistemul de operare Android 4.0 (Ice Cream Sanwich). Nexus Prime va dispune pe partea de hardware de un ecran Super AMOLED HD de 4.5 inch şi un procesor dual-core la 1.5 GHz. Mai mult, acesta va încorpora o cameră de 8 MP cu funcţie de filmare Full HD 1080p şi spaţiu de stocare de 16 GB. Noul smartphone de la Google ar putea fi prezentat oficial în cadrul târgului IFA, care va avea loc de pe data de 2 septembrie, până pe 7 septembrie.
• Cum au încălcat eticheta femeile din delegaţia României în China. Au mestecat gumă şi s-au îmbrăcat în culoarea doliului
În plin avânt economic, China rămâne o ţară conservatoare în care eticheta, şi mai ales la întrunirile oficiale, este obligatorie. Doamnele din cadrul delegaţiei României în China, care s-a întâlnit cu mai marii oficiali chinezi săptămâna trecută, nu au ţinut, însă, cont de obiceiurile specifice. De la mestecat gumă, la stat cu pumnul în barbă şi la purtatul albului, culoarea doliului în China, femeile le-au "comis" pe toate. O vizită într-o ţară ca China implică anumite obiceiuri de protocol, care se cer a fi respectate. Salutul şi strângerea de mână a celui mai vârstnic, interdicţia oferirii de cadouri oficialilor şi un cod vestimentar strict sunt doar câteva dintre ele.
• Europarlamentar, medic, notar. Ce face pentru ţară Buşoi?
Europarlamentar liberal, medic şi notar, are, la 33 de ani, jumătate de milion de euro în conturi. După două jumătăţi de mandat în Parlamentul European, şi-a luat apartament în capitala Europei, este un liberal activ în ţară şi se ocupă la Bruxelles de piaţa internă şi drepturile consumatorului. Cu succes, spune el, deşi recunoaşte că reuşeşte să transmită mai greu publicului din ţară deciziile importante ale instituţiilor europene. Experţii şi lobby-iştii l-au căutat, dar dinspre Bucureşti a remarcat puţină organizare pentru a transmite mesaje spre Bruxelles. Euroalesul mai crede că România înţelege ce vrea Uniunea Europeană: scandalul politic, vreo critică sau dacă se taie bani de undeva.
• DIVORŢ - Un cuplu intrat în istorie. Cum a influenţat Ioana Tăriceanu cariera fostului prim-ministru
Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu (59 de ani) şi soţia sa Ioana (34 de ani) au anunţat ieri că divorţează după opt ani de căsnicie. Liberalul este la al patrulea mariaj eşuat şi are doi copii: Mihai (8 ani), din căsnicia cu Ioana, şi Călin (17 ani), din căsătoria cu a treia soţie, Cornelia. Ioana Tăriceanu este a patra soţie a lui Călin Popescu-Tăriceanu, cei doi având împreună un băiat, Mihai, născut cu câteva luni înaintea căsătoriei civile, care a avut loc în anul 2003, la Budapesta. În 2004, ei s-au căsătorit şi religios.
• Jurnalist britanic, după ce a vizitat România: "Am simţit că m-am întors cu 100 de ani în urmă. Era ca într-o rulotă ţigănească"
Nick Maes, un jurnalist britanic de la prestigioasa publicaţie Daily Mail, a fost în excursie în Maramureş, iar la întoarcerea în Anglia a povestit într-un editorial cum s-a simţit în ţara noastră. Ziaristul a afirmat că a rămas impresionat de faptul că prinţul Charles şi-a cumpărat o proprietate într-o localitate în care nu locuieşte nicio celebritate. Mai mult, acesta a spus că maramureşenii sunt foarte ospitalieri şi te servesc cu orice vrei. "Ciobanii au venit la mine cu brânză adevărată, m-au invitat să luăm prânzul împreună: am mâncat sarmale, gogoşi şi am băut palinca de mere, specific locală. Oriunde m-am dus am fost primit cu ospitalitate", a spus jurnalistul. Deşi a făcut şi unele remarci negative, jurnalistul a apreciat eforturile pe care le fac românii pentru ca oaspeţii să se simtă bine, dar şi peisajele splendide pe care le-a întâlnit în România. În plus, el a afirmat că a rămas impresionat de ţara noastră şi de preţurile mici de aici.
• Bashar al-Assad,tiranul strâns cu uşa de SUA şi UE
Europa şi SUA îi cer la unison preşedintelui sirian să renunţe la putere. Barack Obama a semnat un ordin prin care blochează bunurile guvernului de la Damasc şi prin care se interzic importul şi exportul de produse petroliere siriene. În ciuda asigurărilor date de preşedintele sirian Bashar al-Assad, care răspunde astfel avertismentelor ONU de acum două zile, Statele Unite şi Uniunea Europeană rămân sceptice şi înăspresc sancţiunile împotriva guvernului sirian. Secretarul de stat Hillary Clinton a anunţat, la rândul său, alte măsuri de constrângere ce urmează a fi aplicate regimului de la Damasc, ce vizează în primul rând sectorul energetic. O primă prevedere: au fost interzise toate importurile de petrol şi de produse petroliere din această ţară.
• Firme greceşti spală banii mafiei bulgare
Douăzeci şi cinci de firme greceşti furnizează acoperire Mafiei bulgare în nordul Greciei, spălând sute de milioane de euro pe an, potrivit site-ul Novinite.com. Informaţia este conţinută într-o anchetă comună a poliţiilor bulgară şi greacă, scrie cotidianul bulgar "24 Ceasa". Companiile greceşti spală bani proveniţi din vânzare de droguri şi arme, precum şi din traficul de persoane. În parteneriat cu zece companii-paravan bulgare, firmele greceşti au încheiat contracte false în valoare de sute de milioane pe an, pentru deconturi de TVA. Frauda a fost discutată în mai de ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, şi ministrul grec pentru Protecţia Cetăţeanului, Christos Papoutsis. Tot în luna mai a început şi ancheta propriu-zisă care este realizată de poliţia din cele două ţări.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Miron Cozma: Dacă ajung preşedinte îl bag în puşcărie pe Ion Iliescu
UN ORTAC RANCHIUNOS PÂNĂ LA CAPĂT. A fost un pericol naţional. A dărâmat un Guvern şi a înspăimântat un preşedinte. A stat la zdup 11 ani. S-a simţit ca acasă. Acum face gălăgie. În urmă cu două decenii avea o armată de zeci de mii de inşi gata să-l urmeze. Zece ani, la auzul numelui său politicienii tremurau. Avea o putere imensă. A vrut să răstoarne guverne, i-a ieşit o dată. A impus oameni şi îşi permitea orice. S-a căsătorit cu un iepuraş Playboy. A fost la un pas de a arunca ţara în război civil. "Trupele" sale i-au bătut pe jandarmi într-o bătălie ca o conflagraţie medievală. A umilit un prim-ministru pe care l-a obligat să intre pe geam, să-i cerşească "pacea". A făcut puşcărie 11 ani, pentru subminarea puterii de stat. Pentru unii erou, pentru alţii criminal, individul a ajuns unde îi era locul, printre infractorii de drept comun. Şi acolo şi-a impus mofturile. Avea "sclavi", telefoane mobile şi program de pension. Din cauza lui, şeful puşcăriei a fost demis.
• Prima încleştare pre-electorală PDL-USL, pe muchie de cuţit
Duminică, la Neamţ şi Maramureş, au loc primele alegeri parlamentare parţiale la care PNL şi PSD susţin un candidat sub sigla Uniunii Sociale. PSD şi PNL riscă să piardă primul test electoral parlamentar în faţa căruia se află de la alierea lor sub sintagma USL: alegerile parţiale desfăşurate duminică pentru cele două mandate de deputat de Maramureş, respectiv de Neamţ. Deşi, în baza propriilor sondaje triumfaliste care cotează USL la peste 70%, aceste alegeri ar trebui lejer câştigate, USL are probleme mari.
• Perla litoralului: cazare comunistă, plaje de lux
La Neptun vin familii, dar şi tineri mai puţin amatori de beţii. Hotelurile n-au fost renovate de 20 de ani, însă plaja sclipeşte de curăţenie. Liniştea, nu distracţia este prioritate în fosta "perlă a litoralulului românesc". Stă prost la capitolul arhitectură, cu hoteluri şi restaurante nerenovate de 20 de ani, dar, faţă de alte staţiuni din sud, are cea mai îngrijită plajă, apă "în trei nuanţe" şi multă vegetaţie. Plaja "La steaguri" face toţi banii. De cum intri în Neptun, te răscoleşte nostalgia: pe o parte - blocuri cenuşii de două-trei etaje, câteva pictate în verde sau portocaliu aprins, flancate de copertine din plastic şi transformate în hoteluri, iar de cealaltă parte - restaurante şi hoteluri vechi, în culori prăfuite, cu balcoane din sticlă şi zăbrele la geamuri, cu stelele şi literele de pe firmă mâncate - vestigii ale "Epocii de aur". Cei trecuţi de a doua tinereţe deplâng strălucirea de altădată a hotelurilor Romanţa, Doina, Clăbucet, Caraiman, Dacia sau Belvedere, în timp ce tinerii le catalogheaza scurt comuniste.
• Un joc care poate distruge lumea: pariul pe falimentul unei ţări
Au fost numite "arme financiare de distrugere în masă". Acţionează pe o piaţă total netransparentă, după regulile junglei. Nu au nici o legătură cu principiile economice. O ţară poate fi falimentată pentru a îmbogăţi un grup de iniţiaţi. Asigurările care protejează în cazul falimentului unei ţări au fost deturnate de speculanţi şi transformate în arme financiare, pe măsură ce creşte îngrijorarea în legătură cu insolvabilitatea statelor. CDS (Credit Default Swap) este la început o simplă asigurare asupra unui împrumut făcut de o ţară sau o întreprindere. Un investitor care deţine o parte din datoria greacă, de exemplu, vrea să se acopere împotriva riscului unui faliment al acestei ţări. Atunci contractează un asemenea "produs" de la un asigurator. Nimic mai normal. Problema este că poate cumpăra un CDS asupra datoriei Greciei fără a deţine aşa ceva. "Este exact ca şi cum m-aş asigura împotriva unui incendiu pentru o locuinţă unde nu sunt nici proprietar, nici locatar. Am tot interesul ca acea casă să ia foc pentru a pune mâna pe prima de asigurare", explică pentru AFP Paul Jorion.
• Cristian Preda şi-a scos Antenele din program
Europarlamentarul PDL a anunţat că nu va mai participa la emisiunile Antenei 3 deoarece i se pare inadmisibil modul în care acest post o hărţuieşte pe Elena Udrea. Cristian Preda era printre puţinii reprezentanţi PDL care încălcau decizia partidului de a boicota postul Antena 3 prin refuzarea invitaţiilor de a participa la talk-showuri. "Mi se pare inadmisibilă hărţuirea la care e supusă Elena Udrea de către Antena 3. După ce postul i-a consacrat o bună bucată dintr-o emisiune pentru a discuta despre preţul (mult umflat al) unei rochii purtate cu câtva timp în urmă, jurnaliştii aceluiaşi post au decis să urmărească diverşi membri ai familiei ministrului. Ăsta nu mai e jurnalism, ci linşaj. E prea mult. Din solidaritate cu Elena Udrea, voi refuza orice invitaţie a Antenei 3, până când postul nu va prezenta scuze publice - şi celor lezaţi, şi publicului - pentru gesturile total deplasate comise în ultimele zile", a scris Preda pe blogul sau.
• Traian Băsescu despre decizia Chişinăului privind istoria românilor: "Nu ne supărăm, dar o să ţinem minte"
Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat "dezamăgit" de decizia guvernului moldovean de scoate din programa şcoală Istoria Românilor chiar în acest an când România a trimis Chişinăului 450.000 de manuale. Premierul moldovean Vlad Filat a declarat astăzi că preşedintele român a fost informat greşit despre iniţiativa executivului de la Chişinău.
• Emil Boc spune că "Ponta are vise erotice". Cum răspunde şi Pinalti, inspirat de Biblie
Premierul Emil Boc a respins acuzaţiile liderului PSD cu privire la acţiunile de intimidare a alegătorilor şi viciere a votului la alegerile de duminică din Neamţ şi Maramureş. Premierul a mai afirmat că reprezentantul USL în alegerile din Maramureş, Florin Tătaru, este "un om controversat", care a ajuns candidat doar pentru că a fost ambiţia lui Ponta". "Cine să-i intimideze şi cu ce? Eu cred că sunt vise erotice ale lui Victor Ponta, pur şi simplu, pentru că, din punctul meu de vedere, în momentul în care îţi nominalizezi candidaţi controversaţi, ştiu că la Maramureş a fost ambiţia personală a lui Victor Ponta să-şi impună un apropiat de-al lui candidat controversat care nu este acceptat nici de cei de acolo şi acum strigă fraudă. Ar fi bine să se uite mai bine în oglindă", a răspuns azi Boc legat dacuzaţiile aduse de Ponta.
• Scandal în USL Maramureş. Ponta spune că primarul din Baia Mare a cedat şantajului PDL
Victor Ponta are o explicaţie pentru neimplicarea lui Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, în campania pentru alegerile parţiale din Maramureş: "Toţi primarii noştri au fost şantajaţi. Unii au rezistat alţii nu". Victor Ponta a mai reclamat faptul că primarul Cherecheş nu ajută USL în alegeri. Duminica trecută, altături de Crin Antonescu, Ponta a partcipat la o acţiune electorală în sprijinul candidatului USL Flroin Tătaru. Cu acea ocazie, preşedintele PSD l-a criticat deschis pe Cherecheş. Acesta i-a replicat lui Ponta că "este frustrat de relaţia cu Antonescu". "Este vorba de o anumita frustrare a domnului Ponta in raport cu mine, dar in acest moment avand in vedere relatia buna pe care o am cu domnul Crin Antonescu nu vreau sa vorbesc despre Victor Ponta. El poate sa vorbeasca orice despre oricine, dar i-as recomanda sa vorbeasca despre membrii lui de partid. In rest, eu nu am nicio relatie de subordonare fata de domnul Ponta", declara Chereches
• Boc către Ponta: Când Năstase mergea în China aducea containere, nu contracte
Acesta a fost răspunsul premierului Emil Boc pentru liderul PSD Victor Ponta care îi reproşase ca a fost în vizită în China şi nu s-a întors cu nici un contract. Referirea lui Boc la containerele lui Năstase era un apropo la dosarul Zambaccian în care fostul premier era acuzat că a luat mită sub formă de materiale de construcţii din China. "N-au fost în stare în perioada când România nu era membră a UE şi legislaţia permitea să încheie măcar un contract cu China pentru Centura Bucureştiului sau pentru podul de la Brăila sau pentru un obiectiv major. N-au fost în stare, dar acum au gura mare şi văd că sunt foarte viteji".
• Băsescu: Ar fi o cheltuială inutilă să construim propria flotă, dacă putem angaja de pe piaţa liberă
Aflat în vizită la Sulina, preşedintele Traian Băsescu a precizat că în condiţiile economice actuale, nu se pune în discuţie investiţii din bani publici în direcţia unei flote comerciale a României. Şeful statului a precizat că ţara noastră dispune de nave care se acopere necesarul pentru importuri şi exporturi şi că, din moment ce "pe piaţa liberă sunt nave disponibile, ar fi o cheltuială inutilă să construim propria flotă". Printre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu s-au aflat şi precizări cu privire la flota României. "Flota a fost în proces de privatizare, s-au privatizat, s-au vândut, s-au tăiat... Statul român nu intenţionează să finanţeze construcţii de nave, considerând că acest lucru este o treabă a sectorului privat".
• Ce faci ca să păstrezi maşina când nu poţi plăti leasingul
Dacă nu te lasă inima să renunţi la autoturismul propriu, deşi nu mai ai bani să plăteşti ratele creditorului, poţi cere o reeşalonare sau poţi amâna rata câteva luni, vă sfătuiesc specialiştii. Majoritatea celor care şi-au luat maşină în leasing şi au încă în derulare contractul au accesat împrumutul în anii 2006 - 2008, când piaţa de profil era la apogeu. Din cauza dificultăţilor financiare, o parte dintre ei nu mai pot achita ratele, aflânduse într-o situaţie destul de complicată, pentru că au plătit deja o mare parte din costul autoturismului. Ca şi băncile, firmele de leasing oferă acestor clienţi o serie de facilităţi. Impuls Leasing, de exemplu, acordă perioade de graţie, diminuări de rată pentru o anumită perioadă sau pentru întreaga durată a contractului, dacă clientul acceptă să prelungească perioada de creditare. Desigur, prelungirea presupune şi un cost total mai mare pentru împrumut.
• "Cartelul lubeniţelor" din Gottlob a acaparat Europa centrală
Producţia de pepeni de anul acesta de la Gottlob e suficientă pentru ca fiecare român să mănânce cel puţin o felie. Până la înregistrarea la OSIM, pe fiecare fruct scrie "Original, Calitate 100%". Celebra lubeniţă bănăţeană de Gottlob este însăşi esenţa Uniunii Europene: nimic în ea nu e 100% românesc. Privită din perspectiva seminţelor, aceasta e mai degrabă olandeză sau grecească. La care se adaugă tehnologia ungurească de creştere a pepenilor, cu tunele protectoare şi irigaţie prin picurare. Patrioţii locali afirmă însă o realitate: solul special de la Gottlob face toţi banii, respectiv doar din pământul locului îşi trage fructul dulceaţa miezului roşu zemos.
• Multinaţionalele controlează exporturile României
Structura exporturilor, concentrate aproape integral pe două domenii de activitate, pe o singură destinaţie şi pe companiile străine, face ca activitatea de comerţ a României să fie una extrem de vulnerabilă la eventuale şocuri. Datele obţinute de capital.ro de la INS arată că doar 3 companii româneşti sunt prezente în topul exportatorilor. În primele şase luni ale acestui an, România a exportat bunuri în valoare totală de aproximativ 22 de miliarde de euro iar domeniile care au contribuit cel mai mult la această sumă sunt construcţiile de maşini şi componente şi industria manufacturieră.