REVISTA PRESEI 20.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 septembrie 2012

ADEVARUL

Cine preia cel mai bine plătit job de la stat

Traian Halalai, directorul general adjunct al Băncii Româneşti, va fi numit săptămâna viitoare la conducerea EximBank, la recomandarea lui Victor Ponta, potrivit unor surse independente. El îl va înlocui pe Ionuţ Costea, cel mai bine plătit angajat la stat. Contactat pentru a comenta posibila numire a lui la EximBank, Traian Halalai a declarat: "Nu sunt în ţară şi am putea vorbi la sfârşitul săptămânii viitoare. Nu am informaţii despre acest subiect şi nu pot comenta deocamdată". Traian Halalai (42 de ani) are o experienţă de aproape 15 ani în sistemul bancar: a lucrat câteva luni în 1995 ca dealer în Bancorex, apoi în perioada 1998 - 2006 a fost contabil-şef la ING Baring Securities şi director financiar la ING Bank. Din 2006, Halalai este director general adjunct, director financiar şi membru în Comitetul Director la Banca Românească. El a absolvit Academia de Studii Economice şi are un doctorat în Finanţe-Bănci.

Dovada că Udrea a închis ochii în dosarul Greenfield

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a negat existenţa unui raport prin care i se solicita sesizarea Parchetului în cazul cartierului Greenfield din Bucureşti. După dezvăluirile din "Adevărul", actualul ministru al MDRT, Eduard Hellvig, arată că raportul există şi că Elena Udrea nu l-a aprobat. În articolul "Infringement pentru România, pe axa Videanu-Udrea", publicat în 27 august 2012, ziarul "Adevărul" a prezentat pe larg cum cartierul Greenfield din Băneasa s-a ridicat în baza unor avize obţinute cu documente falsificate. Astfel, un drum forestier a fost luat cu japca de la stat pentru a deveni drum privat (cale de acces la cartier), iar proprietăţile mai multor persoane au fost grav afectate.

Funeriu: Harababura din sistemul şcolar a fost creată de Ponta

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, îl acuză pe premierul Victor Ponta că el a creat "harababură" în acest an şcolar pentru că a schimbat patru miniştri ai învăţământului în trei luni, transmite Mediafax. Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să pregătească pentru anul viitor un sistem de şcolarizare care să protejeze copiii şi părinţii, apreciind că formula clasei pregătitoare iniţiată de fostul ministru Funeriu reprezintă "o harababură şi o prostie". Funeriu afirmă că "părinţii copiilor de trei ani trebuie să ştie că micuţii nu vor mai avea locuri la grădiniţă la anul dacă Victor Ponta mută clasa pregătitoare înapoi la grădiniţă, unde e criză cronică de spaţiu", adăugând şi că România ar fi singura ţară din UE cu grădiniţa de patru ani.

PDL vrea înapoi şefia Senatului

Curtea Constituţională poate judeca toate hotărârile Parlamentului după ce magistraţii CCR au respins, ieri, un act normativ al Legislativului care le limita acest drept. După decizia magistraţilor, PDL a depus la Curte o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului. "La acel moment, în 9 iulie, Curtea nu avea competenţă să se pronunţe pe hotărârile Parlamentului", a explicat Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL. Decizia de ieri a CCR se referă la Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale. Potrivit acestei legi, Curtea putea judeca doar hotările Parlamentului care au caracter normativ dar nu şi pe cele referitoare la persoane.

Ponta: Păstrăm cota de 16% până în 2016, deşi România şi Bulgaria practică un dumping fiscal

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seară, că USL va păstra cota unică de 16 la sută până în 2016 sau până când va fi impus un regim de impozitare unitar la nivelul UE, remarcând în context că în prezent "România şi Bulgaria practică un dumping fiscal". "În momentul în care în Germania plăteşti 45 la sută, iar în România plăteşti 16 la sută şi în Bulgaria 10 la sută e de înţeles de ce există nemulţumiri", a adăugat el. Ponta a reamintit că în cadrul USL este o înţelegere politică asumată, ca această cotă de 16 la sută nu va fi depăşită şi că "dacă vom putea, mergem pe acea cotă în scădere, de 12 la sută şi 8 la sută pentru cei cu venituri foarte mici".

Chiţoiu spune că aşteaptă repornirea Oltchim într-o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, miercuri, la Râmnicu Vâlcea, că aşteaptă repornirea Oltchim într-o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni, precum şi un investitor strategic pentru privatizare, capabil să preia combinatul, informează Mediafax. "Trebuie menţionat însă că este nevoie de un credit de 20 de milioane de euro pe care ni-l poate asigura o bancă comercială în urma depunerii unei garanţii a statului român la EximBank. Dar, evident, aici vom face o notificare către Comisia Europeană. Din informaţiile noastre ar fi deja mai mulţi investitori interesaţi să depună ofertele pentru combinat, firme din Vest, mă refer. Şi cele două firme românesti care şi-au retras momentan oferta pentru a veni cu îmbunătăţiri la ea mâine (n.r. - joi). Vineri, în jurul prânzului, vom şti numele celui care va câştiga licitaţia de la Oltchim", a declarat Daniel Chitoiu.

Ponta: Găsisem o soluţie să plătim salariile pe august la Oltchim, dar o firmă a blocat conturile

Premierul Victor Ponta a spus, miercuri seară, că guvernul găsise o soluţie pentru ca angajaţii de la Oltchim să primească salariile pe luna august, însă din păcate una dintre firmele de executări silite a împiedicat acest lucru, prin blocarea conturilor combinatului. El a precizat că ministrul Pop a anunţat, joi, sindicatele de soluţia găsită pentru salarii, iar vineri conturile au fost blocate. "Este vorba de compania care în numele CFR Marfă se duce şi trebuie să recupereze datoriile. CFR Marfă a zis să lase Oltchim să plătească oamenii, dar compania privată nu a vrut", a adăugat Ponta, remarcând în context că "aşa e în România: când unul încarcă, doi descarcă".

"Islamul nu-şi bate joc de Moise şi de Iisus"

Specialista în civilizaţie islamică Laura Sitaru, de la Universitatea Bucureşti, explică pentru "Adevărul" rădăcinile culturale ale scandalului generat de jignirea profetului Mahomed. Săptămânalul francez de satiră "Charlie Hebdo" a publicat ieri caricaturi cu profetul Mahomed "în poziţii îndrăzneţe", repetând gestul de anul trecut. De ce nu se satură francezii? De ce continuă să-l caricaturizeze pe profet şi cum vede un musulman această situaţie?

CURENTUL

"Şoricelul" Diaconescu, un animal politic mai fioros decât Motanul "Felix"

Dan Voiculescu şi Dan Diaconescu sunt cei doi "dani" care, de ani buni, încearcă să atragă atenţia asupra lor. Indiferent dacă este vorba de Voiculescu ori de Diaconescu, ambii "dani" sunt măcinaţi de ambiţii colosale. Iar puşi faţă în faţă, amândoi par a se confrunta, pe viaţă şi pe moarte, într-un concurs menit să decidă care este cel mai uriaş dintre pitici. Supranumit "Felix, Felix-motanul", după numele său de cod sub care a turnat cândva la "Secu" primul, marcat de o infatuare plină de auto-suficienţă, molfăie vorbele cu un accent rârâit, pe care el l-o fi considerând, probabil, un semn de mare distincţie. Posesor al unei averi socotite în cifre cu multe zerouri în coadă el s-a aflat la cârma unor afaceri despre care multă lume a tot spus că şi-ar avea rădăcinile îngropate adânc, în conturile fostei Securităţi.

PSD, dat în judecată pentru un accident bizar petrecut la congresul ţinut la Romaero Băneasa

Desemnarea lui Mircea Geoană drept candidat la alegerile prezidenţiale, la congresul PSD din octombrie 2009, a fost umbrită de un eveniment care a fost trecut sub tăcere de oficialii partidului şi de autorităţi. Un şofer de tir a lovit cu maşina aripa unui avion garat în apropierea hangarului unde s-a desfăşurat congresul, şi a ajuns la spital. Au urmat anchete peste anchete, desfăşurate în secret, iar o parte din pagube i se impută acum, Partidului Social Democrat, chemat în judecată pentru plata unor penalităţi substanţiale. Dosarul în care compania Romaero cere PSD achitarea unor penalităţi în valoare de 163.082,38 lei va ajunge pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1 la jumătatea lunii noiembrie 2012, când a fost stabilit primul termen de judecată.

CURIERUL NATIONAL

Uniunea Europeană, la răscruce

Uniunea Europeană este în plină reformă, iar ideea de bază este cea de federalizare, care presupune cedări de suveranitate naţională în unele domenii. Propunerile de reformă variază de la armata proprie pentru UE, până la alegerea directă de către cetăţeni a preşedintelui Comisiei Europene. Modificările au însă nevoie de referendumuri naţionale, care, spune Ludovic Orban, s-au dovedit, în trecut, imprevizibile. Până să se ajungă, dacă se va ajunge vreodată, la federalizare, oricum ideile puse în dezbaterea politică în Uniunea Europeană, presupun unificare şi control în comun al domeniilor sensibile, care de altfel au şi fost cel mai des menţionate ca vulnerabile în criza economică şi financiară. Este vorba despre Uniunea Bancară, Uniunea Fiscală şi Uniunea Politică.

Prin blocarea POSDRU se pierde capital uman

Statul întârzie cu plata a sute de milioane de euro în cadrul POSDRU, aducându-i în faliment sau insolvenţă pe cei care derulează proiecte europene. Aceştia i-au scris, exasperaţi, premierului şi au organizat, ieri, o conferinţă de presă având ca temă dificultăţile majore cu care se confruntă organizaţiile cu proiecte în cadrul POSDRU ca urmare a întârzierilor sistematice şi a blocajelor în rambursarea banilor. În cadrul conferinţei, s-a făcut publică o scrisoare deschisă adresată primului-ministru al României, domnul Victor Ponta, ministrului Finanţelor publice, domnul Florin Georgescu, şi ministrului Muncii, familiei şi protecţiei sociale, doamna Mariana Câmpeanu.

De ce boală suferă America?

Richard Koo (economist-şef la Nomura Research Institute): SUA trec prin acelaşi proces pe care îl numesc recesiune a bilanţurilor financiare prin care Japonia a trecut cu 15 ani mai devreme. Experienţa niponă arată că politica monetară a dobânzilor zero este incapabilă să impulsioneze economia, iar băncile centrale nu pot face nimic. "Sectorul privat este foarte bolnav şi are nevoie de ajutor, întrucât bilanţurile financiare sunt sub apă". Amplitudinea scăderilor de preţuri din piaţa rezidenţială, declinul imobiliarelor cu destinaţie comercială şi creşterea anemică a produsului intern brut, în pofida stimulentelor monetare, arată că America urmează cu precizie scenariul japonez. "Da, în opinia mea, SUA trec prin acelaşi proces pe care îl numesc recesiune a bilanţurilor financiare prin care Japonia a trecut cu 15 ani mai devreme", a declarat Koo într-o intervenţie pentru Bloomberg TV de la finele săptămânii trecute.

Pensiile private au devenit motor economic

Coca-Cozma, Vicepreşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR): Administratorii au plasat sumele virate în proporţie de 93% în România, iar diferenţa în străinătate. "Fondurile de pensii private acţionează ca o < curea de transmisie > între bani şi economie, respectiv trezorerie, bursă, piaţa de capital în general şi infrastructură". Pe Pilonul II, s-a înregistrat un randament mediu anual de 11,54%, iar pe Pilonul III, de 7,64%. Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) vor atinge, peste 5 ani, valoarea de 11 miliarde euro, de la 2 miliarde euro la finele lunii august, a declarat vicepreşedintele APAPR.

Grecia vinde tot ce poate, inclusiv reşedinţele diplomatice din capitale europene

În Londra, reşedinţa consulului elen este o vilă situată în zona Holland Park din Kensington & Chelsea, al doilea cel mai scump district după Westminster. Reşedinţe cu suprafeţe imense mai sunt în Belgrad, Bruxelles, Ljubljana şi Nicosia. Grecia a promis creditorilor externi că va atrage până în 2020 fonduri de 50 miliarde euro din privatizări.

Băncile de la periferia zonei euro au suferit retrageri de depozite de 326 mld. euro

Băncile din Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia sunt principalele victime ale retragerilor de depozite de bani. Acestea coincid cu intrările de bani din statele cu economie solidă din zona euro, precum Germania şi Franţa, situaţie care pune în pericol revenirea economică a Europei. Retragerile masive de depozite din Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia, care au totalizat 326 miliarde euro în ultimele 12 luni, coincid cu intrări de valoare apropiată în statele cu economie solidă din zona euro şi pun în pericol stabilitatea şi sustenabilitatea monedei unice.

EVENIMENTUL ZILEI

Terorism economic la Oltchim, marca Dan Diaconescu

Şeful PP-DD face un joc periculos, iar din dorinţa de a îşi creşte capitalul electoral ar putea da lovitura fatală combinatului. Aflat într-o permanentă campanie electorală, liderul PP-DD şi realizator tv s-a gândit să dea lovitura mediatică supremă: îşi leagă numele de Oltchim, combinatul pe care Executivul să pregăteşte să-l privatizeze mâine, şi de a cărui soartă depind nu mai puţin de 5.000 de oameni. Senzaţionalul Dan Diaconescu s-a erijat în ultimele zile în salvatorul combinatului, iar luni a depus o ofertă de preluare, menţionând că îl va cumpăra împreună cu poporul român, pentru a nu îl lăsa la mâna "ciocoilor". În realitate, este omul care îl poate duce spre pierzanie prin cererea de suspendare a privatizării, depusă tot de el în instanţă, şi care are ca termen de judecare luni.

Ponta trasează regulile coabitării cu Băsescu

Premierul se arată dispus să-i lase preşedintelui politica externă şi raportul MCV, dar cere ca acesta să nu abordeze teme interne. Premierul Victor Ponta pare preocupat, în ultimele zile, de coabitarea cu preşedintele Traian Băsescu şi se află în căutarea unor reguli după care aceasta să funcţioneze. "Între preşedintele Băsescu şi mine este o incompatibilitate personală fundamentală. Antipatia personală este importantă între doi oameni politici şi de aceea trebuie să facem nişte reguli mai clare", a spus Victor Ponta la B1 TV.

MRU demontează scandalul cheltuielilor de protocol: "Dezvăluirile reprezintă un evident atac la persoană"

Fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, susţine că "aşa-zisele dezvăluiri" din presă cu privire la sumele pe care le-a cheltuit în perioada cât a condus Guvernul reprezintă un atac la persoană, generat de adversarii săi politici, care sunt îngrijoraţi de ascensiunea sa în sondaje. "Oriunde în lume, un şef de guvern are alocat un buget pentru cheltuieli specifice. Suma vehiculată nu reprezintă cheltuielile personale ale primului ministru, ci cheltuieli de protocol cerute de activitatea de reprezentare la nivelul palatului Victoria şi mă refer aici la toate activităţile echipei mele, incluzând primirea delegaţiilor oficiale din străinătate", a susţinut Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit acestuia, lista prezentată în presă nu reprezintă o cerere a primului ministru ca persoană, ci ceea ce a considerat RA-APPS că trebuie să comande pentru acoperirea activităţilor de protocol.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta, prim-ministrul României, împlineşte 40 de ani. "Mă gândesc la viitor, în primul rând, cu încredere şi asta vreau să le transmit tuturor"

Victor Ponta, prim-ministrul României, împlineşte 40 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!". "Epoca urii trebuie să se încheie, chiar dacă unele vestigii ale sale încă nu se dau duse". "De ceva timp, ziua mea vine imediat după prima zi de şcoală a băiatului meu, Andrei. Aşa că de fiecare dată mi se aminteşte mereu cu promptitudine că nu eu sunt cea mai importantă persoană din viaţa mea! Anul acesta nu e diferit. Şi nici nu-mi doresc să fie. Deocamdată sper să nu-mi petrec chiar toată ziua de astăzi în discuţii despre Oltchim - ştiu că o bună parte din timp este adjudecată deja, însă Irina, fetiţa mea, m-a ameninţat că se face comisar european de justiţie dacă nu stau cu ea măcar câteva ore!

"ATENŢIE! Suntem în pragul unei crize globale a alimentelor!"

Acesta este avertismentul dat de instituţii ca Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială. Alte organizaţii merg şi mai departe: "Mâncarea este noul petrol, iar pământul este noul aur", spune Lester Brown, fondatorul "Earth Policy Institute" din SUA, citat de presa de peste Ocean. "Va fi ca un tsunami care va lovi omenirea în plin", afirmă Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari producători agricoli locali. Iar valul nu este departe de România. Din contra, primele "distrugeri" sunt deja vizibile. Privind retrospectiv, omenirea a traversat multe crize. 11 doar din 1929 încoace, dintre care cel puţin două s-au transformat în crize globale. Dar cuvântul criză a intrat în vocabularul cotidian încă din antichitate, când aurul dacic a provocat prima criză mondială.

Forbes: Bill Gates, de 19 ani cel mai bogat american. Eşecul Facebook i-a dat lui Zuckerberg o "gaură" de 8 miliarde de dolari

Revista Forbes a dat publicităţii, miercuri, Top 400 al celor mai bogaţi americani, un clasament condus, pentru al 19-lea an consecutiv de Bill Gates. Astfel, co-fondatorul Microsoft rămâne cel mai bogat american, cu o avere de 66 miliarde dolari, 7 mai mult decât anul trecut, în timp ce fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a pierdut aproape jumătate din avere, 8 miliarde dolari. Warren Buffet s-a clasat din nou pe poziţia a doua, cu 46 miliarde de dolari, în timp ce co-fondatorul Oracle, Larry Ellison, rămâne al treilea cu 41 miliarde de dolari. Pe poziţia a patra se află, la egalitate, fraţii Charles şi David Koch, coproprietarii conglomeratului Koch Industries, cu câte 31 miliarde de dolari. Bogaţii Americii au devenit în 2012 şi mai bogaţi. Potrivit Forbes, averea a 241 din cei 400 de miliardari a crescut, în timp ce doar în 66 de cazuri s-au înregistrat scăderi.

Astra Asigurări atacă PAID printr-o lovitură sub centură aplicată legislaţiei emise de CSA

Astra Asigurari, unul din actionarii importanti ai PAID, care si-a dezvoltat afacerile pe zona asigurarilor facultative pentru locuinte, in detrimentul a ceea ce ar fi trebuit sa faca in calitatea sa de actionar al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, a cerut in Justitie suspendarea unei reglementari emise de CSA. De ce? Pentru ca, potrivit acestor noi reglementari, Astra Asigurari ar fi trebuit sa aplice prevederile unei legi in vigoare si sa isi indeplineasca indatoririle pe care si le-a asumat atunci cand a devenit actionar PAID. Mai mult decat atat, Astra s-a folosit de calitatea de actionar al PAID pentru a pune in vanzare polite proprii, in a caror denumire se regaseste PAD (polita de asigurare la dezastre), desi aceasta este marca inregistrata de Pool. Cu alte cuvinte, denumirea PAD poate fi folosita doar de PAID.

O noua metodă de irigaţie. Guvernul investeşte 2,2 milioane de lei să schimbe sistemul

Ministerul Agriculturii propune o nouă modalitate pentru a iriga culturile din Bărăgan. A alocat deja 2,2 milioane de lei pentru a cerceta în ce măsură amenajările alimentate gravitaţional sunt viabile. Ministerul Agriculturii a adăugat în Planul sectorial pentru cercetare - dezvoltare din domeniul agricol şi de dezvoltare rurală aferent perioadei 2011-2014 (ADER 2020) un nou proiect de cercetare (ADER 4.1.4) care vizează găsirea de noi soluţii pentru asigurarea unui sistem de irigaţii. Este vorba despre amenajări alimentate gravitaţional din derivaţii sau altfel spus alimentări venite de sus în jos. Aceasta spre deosebire de vechiul sistem de irigaţii ce presupunea în mare măsură sisteme ce foloseau pompe pentru a scoate apa din pânza freatică spre exterior.

NATIONAL

"Forta" lui Ungureanu se dizolva ecologic!

Razvan Ungureanu risca sa fie radiat in prag de alegeri, dupa ce Partidul Ecologist Roman a cerut Parchetului dizolvarea formatiunii fostului premier, Forta Civica. PER reclama incalcarea legii partidelor politice de catre Forta Civica inca de pe vremea cand formatiunea era condusa de Adrian Iurascu si cere dizolvarea si radierea acestei formatiuni din Registrul partidelor politice. Motivul concret: Forta Civica nu a reusit sa obtina, la doua alegeri succesive, 50.000 de voturi, numarul minim prevazut de lege. Trebuie spus ca acceptarea solicitarii PER pune dreapta mioritica, care si asa a pornit-o cu stangul, intr-o reala dificultate. Mai exact, toti "dreptii" de rit nou vor ajunge la mana "greilor" PDL.

Liviu Dragnea le-a zis de morti procurorilor DNA

Audiat din nou de procurorii anticoruptie, Liviu Dragnea ia peste picior DNA-ul, afirmand ca USL nu trebuie sa castige alegerile pentru a nu fi acuzat de "obtinere de foloase necuvenite". Secretarul general al PSD sustine ca abordarea procurorilor, in dosarul referendumului, constituie "un precent periculos", din moment ce oamenii legii considera voturile ca fiind "foloase necuvenite". In ceea ce priveste acuzatiile aduse lui personal, Dragnea le considera total nefondate: "Eu am stat in sediul de la Kiseleff, n-am de unde sa stiu ce mort a inviat si a mers sa voteze".

Ponta se pregateste sa-l tina pe Antonescu pe bara

Premierul Victor Ponta si-a propus sa reduca atributiile presedintelui Romaniei. Modificarea Constitutiei ramane prioritatea lui Victor Ponta, premierul sustinand ca trebuie reglementate "toate punctele care ne-au adus la conflicte". Mai mult, liderul PSD considera ca puterile presedintelui ar trebui reduse substantial. "Va dau cateva exemple. Presedintele poate sa puna prim-ministru pe cine vrea el. Va trebui sa punem in Constitutie cum se intampla de altfel in toate tarile, ca il ia pe cel de la primul partid, nu esti in stare, vine al doilea. Asta este absolut necesar", a declarat Ponta , precizand ca relatia presedinte - premier trebuie bine definita.

Cum s-au intoxicat intre ele Serviciile

In ultima vreme, presupusa colaborare intre nenumaratele structuri cu atributiuni in domeniul sigurantei nationale s-a tradus in practica printr-un dat la gioale generalizat. Mai ales ca bugetele respectivelor institutii nu au mai fost chiar atat de generoase, supravietuirea financiara depinzand mai mult de fondurile acordate pentru operatiunile speciale. Iar dupa infiintarea grupurilor de lucru interdepartamentale, membrii acestora au descoperit ca, in multe anchete, Serviciile s-au intoxicat, fara sa stie, unele pe altele.

Armata chineza a primit ordin de lupta

Cel mai puternic lider al armatei Chinei a ordonat fortelor militare ale tarii sa se pregateasca de lupta cu Japonia. Generalul Xu Caihou, vicepresedinte al Comitetului Militar Central a anuntat public ca fortele militare trebuie sa fie pregatite pentru orice eventuala confruntare cu Japonia in disputa teritoriala legata de Insulele Senkaku/Diaoyu. Interventia sa a survenit in urma vizitei secretarului american al Apararii, Leon Panetta, care a cerut ambelor parti sa-si rezolve conflictul "intr-o maniera adecvata". Beijingul i-a cerut lui Panetta ca SUA sa nu se amestece.

PUTEREA

Alinierea astrelor: Ponta, Crin şi MRU au zilele de naştere pe 20, 21 şi 22 septembrie. Trei Fecioare şi toţi trei

Printr-o inexplicabilă conspiraţie a astrelor, zilele de naştere ale principalilor lideri politici de la Bucureşti se înşiruie în aceste zile, una după alta, într-o ordine care, deocamdată, nu ne spune nimic, dar, probabil, în contextul viitoarelor rânduri de alegeri, are un înţeles. Mai întâi, chiar astăzi, premierul Victor Ponta, aniversează împlinirea unei vârste rotunde, 40 de ani. Mâine, 21 septembrie, este rândul lui Crin Antonescu să sufle în lumânări, cu ocazia împlinirii celor 53 de anişori. Ambii, şi Ponta, şi Antonescu, sunt deci Fecioare, conform zodiacului unanim acceptat pe plaiurile noastre. Sâmbătă, însă, schimbăm tabăra politică, iar după unii şi zodia, şi am avea aniversarea unei Balanţe, Mihai Răzvan Ungureanu, ajuns la vârsta de 44 ani.

CSM bate obrazul liderilor USL

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat, în urma verificărilor Inspecţiei Judiciare, că declaraţiile făcute în august de preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, prim-ministrul Victor Ponta şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, privind presupuse abuzuri în anchetele pe care PÎCCJ le efectuează în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din 29 iulie, sunt de natură a aduce atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii Justiţiei. Victor Ponta declarase că anchetele desfăşurate de procurori, privind votul de la referendum, reprezintă o lovitură de stat.

ROMANIA LIBERA

Unda de şoc a fraudelor cu banii UE

Printre cei care vor deconta, fără nici o vină, situaţia imposibilă în care s-a ajuns cu absorbţia banilor europeni, prin programul POSDRU, se vor număra şi copiii cu dizabilităţi, tinerii proveniţi din orfelinate sau şomerii. Cel puţin 75 milioane euro trebuie alocaţi imediat de Guvern pentru salvarea a 3.000 de pro­iecte cu impact social major, din care Comisia Europeană şi-a retras parţial finanţarea, după ce nu a mai efectuat plăţi din luna iulie, urmare a fraudelor constatate în cadrul programului. Guvernul, însă, este presat de menţinerea unui deficit bugetar agreat deja cu FMI.

Diamantele ultrasecrete ale Rusiei

Guvernul rus a dezvăluit o informaţie care poate avea consecinţe fără precedent asupra pieţei mondiale a pietrelor preţioase - descoperirea unui imens zăcământ de diamante. În acelaşi timp, Moscova a anunţat că Agenţia americană pentru dezvoltare internaţională (USAID) trebuie să îşi încheie activitatea în Rusia, acuzând-o că influenţează politica internă. Sub un crater vechi de 35 milioane de ani, larg de 100 km, stă ascuns un vast zăcământ de diamante, care ar conţine peste "10.000 miliarde" de carate. De ce a ales Moscova anunţarea imensului zăcământ de diamante acum? De ce a renunţat la cel mai bine păzit secret de patru decenii? Este posibil să fie vorba de o strategie a preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre care experţii în domeniul aurului arată că a accelerat consolidarea rezervelor de aur ale Rusiei înaintea uneia dintre cele mai importante transformări ale ordinii mondiale din ultimele secole, care ar putea fi marcată de conflicte de amploare.

China aşteaptă înfrigurată topirea gheţurilor

Odată cu topirea calotelor glaciare din Oceanul Arctic, noi rezerve de petrol, gaze naturale şi minerale vor putea fi extrase de ţările cărora li se dă drept de exploatare în zonă, relatează publicaţia americană "The New York Times". Printre cei mai agresivi jucători interesaţi de rezervele naturale ale Groenlandei se numără China, care, în prezent, nu are drept de exploatare în zonă. Spre deosebire de Statele Unite, Rusia şi mai multe ţări membre ale Uniunii Europene, care posedă teritoriu artic, China nu are şi, prin urmare, face uz de resurse economice şi talent diplomatic, ca să-şi asigure dreptul de exploatare, comentează "The NY Times".

ZIARUL FINANCIAR

Pensiile "decreţeilor" sunt o bombă cu ceas. Statul le poate plăti 15% din salariu la bătrâneţe

Guvernele trebuie să dezamorseze o adevărată bombă cu ceas reprezentată de ieşirea la pensie a persoanelor născute în boom-ul demografic al anilor '60-'70, care reprezintă acum o treime din forţa de muncă. Statul va putea să plătească o pensie de cel mult 15% din ultimul salariu persoanelor năs­cute în perioada 1966-1971, aşa-numiţii "decreţei". Sistemul public de pensii actual care plăteşte pensii la 5,7 milioane de pensionari din contribuţiile pe care le strânge de la 4,7 milioane de angajaţi are un deficit de 13 miliarde de lei pe care statul îl acoperă din împrumuturi.

Ce profituri au făcut firmele "căpuşă" ale Oltchim când combinatul era "îngenuncheat" de pierderi de un miliard de lei

În timp ce combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) raporta pierderi de sute de milioane de lei anual, firmele private a căror activitate se sprijină pe compania controlată de stat nu au simţit criza şi au continuat să obţină profituri de milioane de euro, arată o analiză a ZF. Protectchim, Oltgroup PVC, Designro şi Metchim, toate din Râmnicu Vâlcea, multe afiliate Oltchim, dar la care combinatul vâlcean a deţinut sau deţine numai participaţii minoritare, sunt de ani de zile "abonate" la contractele cu compania de stat şi au realizat în intervalul 2007 - 2011 profituri care au cumulat 13,2 mil. lei (3,3 mil. euro). În aceeaşi perioadă Oltchim a fost "îngenuncheată" de pierderi, care au depăşit un miliard de lei (260 mil. euro).

Şeful Bundesbank anunţă că urmează Caritasul mondial dacă băncile centrale mai printează mult timp bani

După luni de frustrări în care politicienii au trecut peste sfaturile lui, Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a recurs la un discurs neobişnuit pentru a avertiza asupra pericolelor pe care le presupune metoda preferată a altor mari bănci centrale pentru a ajuta guvernele, printarea masivă de bani. Folosind o poveste din celebra tragedie a lui Goethe "Faust", el aseamănă această metodă cu tentaţia diavolului. Bundesbank este banca centrală a celei mai mari economii europene şi de aceea este una din garanţiile stabilităţii euro. În primele scene din tragedia lui Goethe, Mephistopheles îl convinge pe împăratul Sfântului Imperiu Roman, înecat în datorii, să printeze bani din hârtie care să aibă în spate valoarea aurului încă nescos din mine pentru a rezolva o criză financiară. Metoda a avut iniţial rezultate fericite, iar împăratul a printat tot mai mulţi bani. Totul s-a prăbuşit apoi, din cauza inflaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb