REVISTA PRESEI 20.09.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 septembrie 2013

ADEVARUL

O clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină. Cum demontează Ministerul Justiţiei solicitările băncilor aflate "cu musca pe căciulă"

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, spune că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină, iar în mai multe cazuri ajunse la Curtea Europeană de Justiţie instanţa deja s-a pronunţat în acest sens, demontând argumentele băncilor. Şi asta pentru că Directiva 93/13/CEE, care stă la baza ei, menţionează eliminarea clauzei abuzive, nu înlocuirea ei. Informaţiile au fost prezentate de către Aurel Moţiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, în cadrul unui seminar având ca temă fix relaţia dintre bănci şi clienţi. Într-un caz din Spania dobânda a fost modificată de către instanţă, deşi Directiva 93/13/CEE nu îi dădea acest drept, iar Curtea Europeană de Justiţie a dat ca soluţie eliminarea completă a dobânzii. De asemenea, el s-a referit şi la un caz din Slovacia, unde Curtea Europeană de Justiţie a decis că instanţa are dreptul de a aplica din oficiu eliminarea dobânzii dintr-un contract unde nu este menţionată dobânda anuală efectivă.

Meteorologii ruşi avertizează: iarna care vine ar putea fi cea mai rece din ultimul secol

Iarna care vine ar putea fi cea mai rece din ultimii 100 de ani, avertizează meteorologii ruşi, care susţin că anotimpul rece va aduce temperaturi anormal de scăzute în Europa, însă nu va afecta Rusia. Potrivit prognozelor mai multor servicii meteorologice ruse, bazate pe calculul indicilor climatici, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale, scrie ziarul rus "Novâie Izvestia", citat de agerpres.ro. În plus, în timpul acestei perioade se va produce o scădere a activităţii solare. Un alt semn care arată că va fi o iarnă rece este aşa-numita oscilaţie nord-atlantică, adică variabilitatea climei în Atlanticul de Nord, care se manifestă prin schimbarea temperaturii de la suprafaţa mării.

Masacrul ecologic de la Iaşi. Primarul Nichita se încurcă în cuvinte: "Vrem ca Iaşiul să fie ce n-a văzut Parisul, dar nu ne gândim cum să modernizăm oraşul"

Edilul-şef al municipiului Iaşi a declarat joi, 19 septembrie, printr-un discurs incoerent, că tăierea teilor din oraş face parte dintr-un program al municipalităţii de modernizare al oraşului. Gheorghe Nichita a vorbit despre tăierile masive de tei de pe bulevardul "Ştefan cel Mare" din Iaşi în contextul în care presa a dezvăluit că procurorii ieşeni instrumentează un dosar penal pentru distrugere împotriva viceprimarului Mihai Chirica, acuzat de comandarea masacrului ecologic. Edilul-şef a dat exemplul Sibiului, oraş care, susţine Nichita, atrage turişti "din toată lumea" deşi, în Piaţa Mică şi Mare de acolo nu ar fi verdeaţă. Nichita a încheiat subiectul spunând că în perioada următoare, pe esplanada Ştefan cel Mare, va fi deschisă stagiunea la Operă, inducând ideea că cei 7.000 de ieşeni ce sunt aşteptaţi la eveniment nu ar avea vizibilitate dacă în zonă ar exista "tot felul de arbori."

Cum se votează nemţeşte. Rezultatul alegerilor, aşteptat în toată Europa

Votul din cea mai mare economie a Europei este aşteptat de toţi cetăţenii Uniunii, fiind un indicator clar pentru viitorul blocului comunitar, al zonei euro şi al economiei de pe vechiul continent. În cursa electorală intră candidaţi din 34 de partide, inclusiv un bătrânel de 90 de ani, care se luptă pentru unul dintre cele 598 de mandate "scoase la concurs" prin sistemul mixt de vot. Aşa cum e normal, sondajele au suferit schimbări de-a lungul campaniei electorale, care a fost "dezamăgitoare" pentru două treimi din electoratul german, şi, potrivit ultimelor estimări, actuala coaliţie, condusă de Merkel, ar putea necesita ajutorul opoziţiei - social-democraţilor, în principal - pentru a forma un guvern, după ce liberalii germani (FDP) au suferit o importantă înfrângere în Bavaria, la sfârşitul săptămânii trecute. Însă ar putea exista mari surprize la urne, fiindcă o bună parte a electoratului german încă nu s-a decis pe ce partid şi candidat să pună ştampila.

La bordul navei Costa Concordia, redresată marţi, se află bani, bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 10 milioane de euro

La bordul pachebotului Costa Concordia, eşuat în apropierea insulei italiene Giglio şi redresat marţi în urma unei operaţiuni de amploare, se află seifuri cu numerar şi bijuterii preţioase a căror valoare depăşeşte 10 milioane de euro. De asemenea, de pe nava redresată experţii vor să recupereze o serie de obiecte de artă în ideea de a le restaura. În acea fatidică de 13 ianuarie 2012, când nava de croazieră a lovit o formaţiune stâncoasă, oamenii se gândeau mai mult la cum să-şi salveze viaţa decât la bunurile pe care le lasă în urmă. Totuşi, potrivit "The Daily Mail", cei peste 4.200 de pasageri au lăsat la bordul navei, cumulat, aproximativ 4 milioane de euro. Sau, la un calcul simplu, aproape 1.000 de euro de căciulă.

Putin: Dacă era homosexual, Berlusconi nu ar fi avut probleme cu justiţia

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, crede că homosexualii au parte de o discriminare pozitivă. În timpul conferinţei televizate din cadrul Forumului de la Valdai, Putin a afirmat că Berlusconi nu ar fi avut probleme cu justiţia dacă ar fi fost homosexual şi nu i-ar fi plăcut să cucerească femei, citează agenţiile de presă internaţionale. "Berlusconi este judecat pentru că îi plac femeile. Dacă ar fi fost homosexual, nimeni nu s-ar fi luat de el", a afirmat Putin, în faţa unui panel de foşti lideri, printre care fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE) Romano Prodi şi fostul premier francez François Fillon. Afirmaţia lui Putin a stârnit hohote de râs în rândul audienţei. Forumul de la Valdai, organizat de agenţia oficială rusă RIA Novosti, reuneşte în fiecare an foşti lideri politici, jurnalişti şi experţi străini şi ruşi în problematica Rusiei. Vladimir Putin a promulgat la sfârşitul lunii iunie o lege care pedepseşte "propaganda" homosexuală în faţa minorilor.

Islanda nu mai vrea să intre în UE. "Noi am trecut deja prin criza în care sunteţi voi acum, dar voi nu aţi învăţat nimic"

Zona euro n-a învăţat nimic din criza bancară prin care a trecut Islanda în urmă cu cinci ani, iar din acest motiv ţara nu mai vrea să adere la uniunea monetară, a declarat premierul islandez Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. "Băncile europene au supravieţuit, dar n-au învăţat nimic din această experienţă. Continuă să funcţioneze în acelaşi cadru de reglementare care a dărâmat sistemul bancar islandez", a spus acesta. Gunnlaugsson şi-a exprimat totodată îngrijorarea faţă de "această nevoie perpetuă de a acorda tot şi tot mai multe garanţii" şi de "lipsa de consens" din Uniunea Europeană. De la venirea sa la putere, la începutul acestui an, Gunnlaugsson a desfiinţat comitetul pentru negocierile Islandei cu UE, un semnal clar că aderarea la uniune nu mai reprezintă un obiectiv pentru stat. Din statul care a trecut prin una dintre cele mai abrupte prăbuşiri din lume, Islanda a devenit acum ţara cu una dintre cele mai rapide creşteri economice din Europa. Guvernul de la Reykjavik a preferat să lase băncile să intre în faliment şi să nu-şi plătească datoriile decât să le salveze cu banii contribuabililor.

CURENTUL

România are cele mai mari pierderi din UE la TVA necolectat

România a pierdut 10,3 miliarde de euro în 2011 din TVA necolectat, reprezentând diferenţa dintre veniturile teoretice şi cele înregistrate de stat, şi ocupă prima poziţie în rândul statelor UE după ponderea acestor sume în PIB, potrivit unui document al Comisiei Europene obţinut de Le Monde. România, Grecia şi Letonia sunt ţările cu cele mai mari pierderi din TVA neîncasat raportate la PIB, scrie cotidianul francez. Grecia a pierdut 9,8 miliarde de euro în 2011, iar Letonia 1 miliard de euro. În cazul României, veniturile neîncasate se situează la 7,86% din PIB de 131,3 miliarde de euro aferent anului 2011, în timp ce în Grecia reprezintă 4,7% din PIB de 208,5 miliarde de euro. La nivelul UE, sumele neîncasate totalizează circa 193 de miliarde de euro, reprezentând 1,5% din PIB de 12.669 miliarde de euro al Uniunii în anul 2011.

Comisia Scris de Tia Şerbănescu

Împăcaţi (de ochii lumii), cei din USL au făcut o comisie specială pentru Roşia Montană (din care PDL a refuzat să facă parte crezând că astfel o să-ţi placă ţie, dulce Românie) care se va deplasa la faţa locului - deşi dl. Antonescu era împotrivă: "legile se dezbat în Parlament, nu la gura minei sau în Piaţa Universităţii". Între timp însă, protestele s-au înmulţit şi diversificat: medicii au ieşit în stradă, cei de la metrou (plus RATB) au mărşăluit ameninţând cu greva iar în Piaţa Universităţii demonstraţia maraton radicalizează. Aşa că premierul a fost la mineri dar nu s-a mai dus în Piaţă unde era mult mai periculos decât la galeria-muzeu Cătălina: risca să fie huiduit. Drept care dl. Ponta s-a preocupat tot de subteran avertizându-i pe cei de la metrou că "afaceri prin firma de sindicat nu se mai fac!" Asta l-a înfuriat pe Rădoi, baron sindical al PSD: "Ponta a pus director general la metrou un bucătar, şef de cantină, iar în Drumul Taberei nu se lucrează deşi conservarea şantierului costă mai mult decât continuarea lucrărilor, aşa că premierul să lase fabulaţiile".

CURIERUL NATIONAL

Vrem să exportăm energie în toată Europa

Ţara noastră produce mult mai multă energie electrică decât consumă, motiv pentru care autorităţile de la Bucureşti iau în calcul crearea unei interconexiuni de transport de-a lungul fluviului Dunărea şi a canalului Rin-Main-Dunăre, până în Marea Nordului. Oficialii români poartă şi negocieri cu Guvernul turc în vederea extinderii reţelei de transport a energiei electrice, având în vedere că în acest stat consumul este în continuă creştere. Gabriel Dumitraşcu: Există un proiect privind un coridor de transport care să urmărească Dunărea şi să continue până în Olanda. "Va funcţiona asemănător unui cablu submarin", a punctat Dumitraşcu, explicând că astfel costurile ar fi mai mici, nefiind nevoie de exproprieri.

Comisarul european pentru Comerţ: UE şi China au nevoie una de cealaltă

Capitalul străin poate aduce companiilor chineze expertiză, competitivitate şi beneficii în creşterea forţei de producţie, iar investiţiile chineze, mai ales cele făcute pe piaţa europeană, vor ajuta la realizarea unei eficienţe şi mai bune. "Întreaga lume răceşte, dacă noi strănutăm", aşa a ilustrat, marţi, la Bruxelles, Karel de Gucht, comisarul european pentru Comerţ, relaţia comercială dintre UE şi China. În pofida disputelor înregistrate în ultimii ani între UE şi China, cele două părţi beneficiază de relaţia bilaterală comercială şi investiţională care de altfel trebuie şi mai mult intensificată, a mai spus comisarul european. De Gucht susţine că cele două părţi trebuie să negocieze în primul rând încheierea unui acord investiţional bilateral.

Războiul clauzelor abuzive ar putea afecta creditarea

Vicepreşedintele BNR, Bogdan Olteanu, avertizează că procesele din Justiţie între bănci şi debitori ar urma să se răsfrângă atât asupra volumului creditării, cât şi a costurilor împrumuturilor. Nu există clauze abuzive acceptabile, iar acestea trebuie îndepărtate, iar consecinţele eliminate imediat ce o instanţă decide în acest sens, este poziţia oficială a Băncii Naţionale a României prezentată ieri de viceguvernatorul instituţiei, Bogdan Olteanu. Pe de altă parte, acesta a avertizat însă asupra impactului pe care procesele iniţiate de debitori împotriva băncilor îl pot avea asupra creditării.

Surpriză! Grecia înregistrează prima creştere economică de la declanşarea crizei

Grecia a înregistrat în trimestrul al doilea creştere economică pentru prima dată de la declanşarea crizei şi se îndreaptă spre recuperare, a declarat ministrul de Finanţe elen, Yannis Stournaras, citând estimări guvernamentale. Agenţia de statistică a Greciei nu raportează date ajustate sezonier comparativ cu trimestrul anterior, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Potrivit datelor neajustate sezonier publicate în septembrie de autorităţi, economia s-a contractat cu 3,8% faţă de trimestrul al doilea din 2012. Stournaras a evitat, însă, să afirme că ţara a ieşit deja din recesiunea de şase ani. Stournaras a declarat anterior, pentru Reuters, că se aşteaptă la o contracţie de 3,8% a economiei Greciei în acest an, mai puţin faţă de estimarea anterioară de 4,2%. Economiştii estimează că 2013 va fi al şaselea an de recesiune pentru Grecia, după ce ţara a fost afectată puternic de criză şi de măsurile de austeritate adoptate pentru două pachete de ajutor financiar extern, scrie Mediafax.

Lucian Anghel: Statul să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine

Statul trebuie să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine, afirmă preşedintele BVB Lucian Anghel, care a dat ca exemplu cel mai mare producător de cupru din Polonia, a cărui capitalizare a crescut de 10 ori după ce participaţia statului a scăzut sub 50%. "KGHM este a doua mare companie listată la bursa de la Varşovia, a fost listată în 1997. A fost listat iniţial 30%, iar apoi statul a început să mai vândă. Statul nu mai este majoritar, mai deţine doar 31,7% din acţiuni, nu 51%. Faţă de 1997, când deţinea peste 50%, compania este de zece ori mai valoroasă. Acum doi ani, a cumpărat o companie din Canada, ceea ce în România nu este posibil", a afirmat Anghel, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

EVENIMENTUL ZILEI

Ion Cristoiu: L-aş sfătui pe Ponta să nu mai fie prim-ministru!

Ion Cristoiu i-ar da un singur sfat lui Victor Ponta: să demisioneze. "E un bun politician, dar premierul nu apare la televizor şi este un manager. Premierul nu ar trebui să facă jonglerii la televiziuni", a spus Cristoiu. Ion Cristoiu a avut câteva aprecieri surprinzător de favorabile lui Crin Antonescu, despre care a spus că este de nerecunoscut după vara aceasta. "Antonescu este marele câştigător al disputei dintre liderii USL. El s-a detaşat în raport cu Ponta prin figuraţia de bărbăţie. În timp ce domnul Ponta schelălăia, domnul Antonescu a fost foarte ferm, adică exact ce place românilor la un conducător", a spus Cristoiu. În schimb, premierul Victor Ponta, preocupat doar de imagine, se comportă ca o stewardesă, în loc să conducă România, a glumit jurnalistul. "În avionul numit România el e stewardesă, nu e pilot (...) Cred că mergem pe pilot automat" a spus Ion Cristoiu, care a apreciat că, într-o confruntare directă, liderul liberalilor i-ar crea mari probleme premierului social-democrat.

DEUTSCHE WELLE: Germania a livrat Siriei materie primă pentru arme chimice

Regimul de la Damasc a achiziţionat, deceniul trecut, din Germania, substanţe cu dublă destinaţie din care pot fi produse arme chimice de tipul gazului sarin. Berlinul susţine că a verificat în prealabil destinaţia livrărilor iar aceasta era strict civilă. Germania a livrat Siriei, între 2002 şi 2006, substanţe chimice din care au putut fi produse arme chimice, recunoaşte Ministerul federal al Economiei, răspunzând unei întrebări venite din partea grupului parlamentar al Partidului Stânga din Parlamentul de la Berlin. Vorbind, miercuri seară, la televiziunea publică germană ARD, cancelarul federal Angela Merkel a anunţat că guvernul de la Berlin investighează atent aceste informaţii dar a apreciat, în acelaşi timp, că din toate datele pe care le-a primit reiese clar că toate livrările au fost folosite în scopuri civile.

Cele mai rentabile plasamente pe ultimii 4 ani

Cine şi-ar fi achiziţionat o locuinţă în toamna lui 2009 prin Prima Casă pentru a o închiria ar fi ajuns în prezent la o "zestre" mult mai mică decât dacă ar fi economisit prin intermediul depozitelor, fondurilor de investiţii sau prin sistemul băncilor pentru locuinţe. Cel mai bun randament l-ar fi adus economisirea prin sistemul băncilor pentru locuinţe. Dacă în septembrie 2009 s-ar fi deschis două contracte de economisire-creditare prin Raiffeisen BpL, pornind din start cu un avans de 10.440 lei, în prezent s-ar fi acumulat în cont 84.420 lei, cu 52% peste varianta în care am fi ales creditul imediat prin Prima Casă. În plus, acum s-ar fi putut accesa şi un credit locativ pentru achiziţia garsonierei care acum are o valoare de piaţă de 32.200 euro. Astfel, creditul ar avea avantajul unei dobânzi fixe în lei pe toată perioada, iar creditul s-ar rambursa integral în doar 6 ani, cu o rată de circa 1.000 lei.

Situaţie UNICĂ în UE: Site-ul oficial al Guvernului României arată precum cel din BURKINA FASO, fiind dedicat în exclusivitate PREMIERULUI

Site-ul oficial al Guvernului României (www.gov.ro) este dedicat în exclusivitate premierului Victor Ponta. Prima pagină a site-ului conţine numai fotografii cu Victor Ponta şi doar informaţii legate de activitatea lui Victor Ponta. Situaţia este unică în Uniunea Europeană, ceva similar se mai poate întâlni în ţări precum Burkina Faso. Paginile online ale guvernelor din ţările europene sunt dedicate cu precădere principalelor probleme care frământă societăţile respective, prezintă măsuri actuale ale miniştrilor sau ale altor oficiali ori sunt portaluri prin care cetăţenii pot accesa cu uşurinţă informaţii practice şi de interes public. O analiză comparativă realizată de Evenimentul Zilei arată că doar site-ul guvernului român este consacrat unei singure persoane, Victor Ponta.

JURNALUL NATIONAL

Cine murdăreşte "Steaua României"

Ordinul "Steaua României" este cea mai înaltă distincţie oferită de statul român. Are o istorie pornită din domnia lui Cuza Vodă, care a creat acest ordin în 1863, numit iniţial "Ordinul Unirii", ceea ce înseamnă că este şi cea mai veche decoraţie a ţării. Pe decoraţia creată de o renumită casă franceză de bijuterii era încrustată deviza în latină "Genere et cordres fratres" (Fraţi prin origini şi simţiri). Au fost acordate doar câteva ordine până la înlăturarea lui Cuza prin lovitura de stat, astfel încât majoritatea însemnelor au rămas în pivniţele palatului domnesc. Cu "Steaua României" pe piept, Tökes luptă în cele mai înalte instituţii europene pentru desfiinţarea suveranităţii naţionale asupra Transilvaniei, visul de aur al iredenţei maghiare. Traian Băsescu, şeful Ordinului, se ascunde în fraze ceţoase când trebuie să-şi combată prietenul şi susţinătorul politic.

Şeful Cosmote&Romtelecom ironizează tarifele impuse de ANCOM

Operatorul Cosmote a organizat ieri o conferinţă de presă pentru a prezenta noul portofoliu de abonamente, sub eticheta Free, o simplificare a ofertei de "nelimitate" în zona de trafic internet, minute voce şi SMS-uri. După cum era de aşteptat, discuţiile au deviat şi către alte puncte de interes din telecomul local, neputând fi ocolit nici subiectul noilor tarife de interconectare impuse de arbitrul telecom. Spre bucuria utilizatorilor de servicii telecom din România, noul val al diminuărilor de tarife este unul dintre cele drastice de până acum. Mai mult, alături de Lituania, România se poate lăuda cu cele mai mici tarife la telefonia mobilă din spaţiul UE. Evident, operatorii sunt de altă părere când vine vorba de diminuarea acestor tarife. " Eu sunt străin în această ţară, dar (...) dacă analizez din punct de vedere macroeconomic această propunere, mi se pare puţin nostim faptul că România vrea să subvenţioneze operatorii din Germania, Poate că ar trebui să fie invers", a declarat directorul executiv Cosmote şi Romtelecom, Nikolai Beckers.

BNR sfătuieşte băncile să evite procesele şi să negocieze cu clienţii acorduri pe clauze abuzive

BNR consideră că băncile ar putea să negocieze cu clienţii pe clauzele considerate abuzive şi să încheie înţelegeri cu aceştia pentru a evita procese colective în instanţă, care ar presupune consum de timp şi bani pentru toţi cei implicaţi, potrivit viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu. "Nu doar că o considerăm posibilă, o considerăm şi dezirabilă, pentru că ea salvează timp şi salvează bani pentru toată lumea. Am încurajat băncile să creeze mecanisme de consultare, mediere, conciliere cu clienţii", a spus Olteanu, întrebat dacă BNR consideră posibilă soluţia unei înţelegeri între bănci şi clienţi pe clauze abuzive, la un colocviu organizat de banca centrală cu tema "Relaţia bancă - client perspective legislative". Cu toate că a început precizând că nicio clauză abuzivă nu are ce căuta în contractele de creditare, Olteanu a avut un discurs construit în sensul protejării băncilor comerciale.

NATIONAL

Hrebenciuc, prea scump! Gabi Oprea e mai ieftin!

Surprinzatoarea aducere in tara a lui Omar Hayssam a bulversat lumea politica. Insa, asa cum se intampla de obicei, dupa doar trei zile de belicoase declaratii publice, subiectul a fost uitat. Numai ca, in timp ce multi dintre cei care se simteau cu musca pe caciula au rasuflat usurati, crezand ca "bomba" s-a fasait inainte de vreme, procurorii s-au pus vartos pe munca. In toamna anului 2005, procurorii de pe langa Curtea Suprema trimiteau la DNA, spre verificare, o speta aparte, disjunsa din dosarul rapirii jurnalistilor romani. Este vorba despre mai multe declaratii incendiare pe care Muhammad Munaf, aflat in arest in capitala Irakului, le-a dat anchetatorilor romani deplasati la Bagdad. Acuzatii extrem de grave la adresa mai multor lideri pesedisti, printre care Viorel Hrebenciuc, Gabriel Oprea, Ovidiu Musetescu si Mircea Ursache, care l-ar fi protejat pe Omar Hayssam. Hrebenciuc i-a cerut un milion de dolari SUA ca sa-i rezolve problemele judiciare cu autoritatile romane. Omar era suparat ca Hrebenciuc ii cere asa multi bani, pentru ca era zgarcit"!!!

Relu Fenechiu, la Tribunal cu urmasul lui Stefan cel Mare

Condamnatul Relu Fenechiu s-a pus cu cine nu trebuie! Fostul ministru al Transporturilor a intrat in vizorul autodeclaratului urmas al lui Stefan cel Mare, Florin Nahorniac, cel care a ratat competitia pentru fotoliul de primar al Capitalei din cauza unor condamnari penale. Autodeclaratul descendent al lui Stefan cel Mare, care scoate si o revista ce poarta numele voievodului, l-a dat in judecata pe penelistul Fenechiu, alaturi de un alt liberal cu "bube": deputatul Ovidiu Silaghi, care a fost si el ministru al Transporturilor. Florin Nahorniac i-a chemat pe cei doi politicieni la bara, solicitand anularea mai multor documente semnate de acestia, iar primul termen a fost stabilit pe 21 martie 2014.

PUTEREA

Hotărârea 674 prin care PSD are liber să îşi cumpere sediul de pe Kiseleff

Guvernul Ponta a emis o hotărâre care a fost publicată în Monitorul Oficial prin care partidele politice îşi pot cumpăra spaţiile în care funcţionează sediile lor şi pentru care deocamdată plătesc doar chirie. Drept urmare, PSD îşi poate cumpăra sediul central al partidului, situat într-o vilă de pe şoseaua Kiseleff. Imobilul este evaluat la aproape un milion de euro de către RA-APPS, iar conducerea PSD a afirmat, în repetate rânduri, că vrea să cumpere clădirea. Liviu Dragnea a anunţat, în iunie 2013, că PSD vrea să cumpere sediul, iar în 2011 Ponta nu excludea contractarea unui credit bancar pentru achiziţionarea vilei.

Şi-au băgat singuri Guran-ul în casă

Imediat după ce, luni seară, Traian Băsescu l-a făcut praf pe subiectul Roşia Montană, Victor Ponta a luat televiziunile la rând, B1 TV şi TVR, unde l-a acuzat pe şeful statului că "teleprezidenţiază". La TVR era programat ca premierul să fie intervievat de omul de casă al PSD, Claudiu Lucaci. Însă, de la Palatul Victoria s-a cerut ca premierul să-l aibă în faţă pe Moise Guran. Aşa s-a ajuns ca emisiunea să se desfăşoare în trei: Ponta, Lucaci şi Guran. Ultimul şi-a luat în serios meseria de jurnalist şi l-a pus pe premier în situaţii penibile, văzându-se clar că habar n-are despre ce conţine proiectul de lege privind exploatarea auriferă înaintat Parlamentului. Deh, ce-şi face omul cu mâna lui... Sau să fi dorit echipa lui Ponta să încerce recredibilizarea TVR fix pe spinarea şefului ei? Nu le-a ieşit decât să-l reconfirme pe Moise Guran ca ziarist sadea.

Statele UE stau cu ochii pe alegerile din Germania

Germania merge la urne duminică, sondajele de opinie confirmând că formaţiunea Angelei Merkel va câştiga scrutinul, fără a avea asigurată, însă, şi o majoritate confortabilă. Dacă Merkel va decide să guverneze într-o mare coaliţie alături de social-democraţi sau va prefera o majoritate fragilă, se va vedea după anunţarea rezultatelor. Statele Uniunii Europene afectate sever de criză şi care au avut nevoie de susţinere financiară privesc cu îngrijorare alegerile din Germania. Merkel va fi cea care va decide dacă austeritatea va continua sau nu.

ROMANIA LIBERA

Noua fotografie de familie a USL

Victor Ponta şi Crin Antonescu au anunţat că s-au reconciliat, dar neînţelegerile din USL continuă, atât în Parlament cât şi în teritoriu. O coaliţie ad-hoc PNL-PDL a impus în Comisia de apărare a Senatului amânarea dezbaterilor pe marginea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului Ponta care privea achiziţia unui avion pentru demnitari. Deşi PNL face parte din Guvernul Ponta, social-democraţii au fost singurii care au sprijinit aprobarea ordonanţei. Aeronava este destinată preşedintelui, premierului şi şefilor celor două Camere, dar poate fi folosit şi de miniştrii. Reprezentantul MApN, generalul maior Cătălin Moraru, le-a explicat senatorilor că avionul va costa 56 de milioane de euro în leasing pe patru ani.

Dragoste de maidanezi. Cum arată un caz absurd

Zece vecini muşcaţi, poluare fonică, miros urât în scara blocului, zeci reclamaţii către autorităţile statului, şapte ani de procese în instanţe, apartamente vândute sau abandonate, certuri şi nervi. Aceasta este atmosfera creată într-un bloc din Bucureşti din cauza unei femeie care strânge toţi câinii din cartier în apartamentul său, din dragoste pentru aceste animale. La început, femeia a cerut acordul locatarilor ca organizaţia Zdreanţă, pe care o deţine să aibă sediul social în apartamentul său. Vecinii, în urma votului, au refuzat doleanţa noului locatar, iar o dată cu asta conflictul dintre ei a devenit ireconciliabil. Conflict căruia nici măcar o sentinţă definitivă de evacuare a câinilor, aduşi de pe străzi în apartamentul său, nu i-a putut pune stop.

INVESTIGAŢIE: Legăturile nebănuite dintre liderii PSD şi afacerea EADS

Mai mulţi membrii PSD au făcut parte din diferite organizaţii direct legate de concernul european EADS, căruia Guvernul României i-a atribuit, în 2004, fără licitaţie, un contract pentru securizarea frontierelor care a păgubit statul cu aproape un miliard de euro, potrivit unei anchete a Centrului de Investigaţii Media. EADS a fost fondat de grupurile Lagardere şi Daimler Chrysler, companii care aveau contracte cu mai multe firme româneşti conduse de apropiaţi ai Guvernului de atunci. Astfel, Victor Ponta a condus Fundaţia "Secolul XXI" în perioada în care era şef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase şi, mai târziu, ministru delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar. fapt ce nu apare în CV-ul lui Ponta. Fundaţia "Secolul XXI" era acţionar, alături de grupul francez Lagardere, al companiei ce operează Radio 21. Mai mult, Ioan Rus, ministru de Interne în Guvernul Năstase,a fost printre fondatorii "Secolul XXI", iar tenismenul Ilie Năstase a fost chiar preşedintele fundaţiei.

ZIARUL FINANCIAR

În cinci ani de criză, mâncarea s-a scumpit cu 24%, iar leul şi consumul au pierdut câte 15%

Preţul principalelor zece alimente din coşul de consum a crescut în cei cinci ani de criză cu 24%, cele mai mari creşteri fiind la paste făinoase (peste 50%), carne de pui (48%) şi zahăr (39%). Zahărul, laptele şi carnea de pui, principalele alimente care alcătuiesc coşul de consum, s-au scumpit în cei cinci ani de criză cu peste 30%, arată indicele alimentar al ZF, calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală. ZF a urmărit preţurile a zece produse de bază în ultimii cinci ani şi a analizat evoluţia lor în perioada decembrie 2008 - septembrie 2013. Concluziile ZF sunt că într-o perioadă în care consumul a scăzut cu peste 15% (din 2008 până în vara acestui an) preţul coşului de consum realizat de ZF a crescut cu 24%, semn că actorii din lanţul de consum au încercat să suplinească scăderea vânzărilor prin majorări de preţ.

Cum este să lucrezi pe Wall Street

Visul de a deveni milionar în dolari peste noapte ca angajat prin încasarea de bonusuri. Prestigiul. Adrenalina de a lucra în centrul lumii financiare unde o tranzacţie executată de tine poate mişca pieţele financiare. "Foarte multă lume visează să lucreze pe Wall Street. Cine vrea să vină trebuie să ştie însă că stilul de lucru american este total diferit de cel european, în sensul că se lucrează foarte multe ore. Media mea este de 12 ore pe zi, dar au fost zile când am stat şi 18 ore pe zi", spune Robert Georgescu, recrutat de puternica bancă de investiţii Morgan Stanley la vârsta de 20 de ani, pe când studia la facultatea din New Jersey. Salariile brute care includ bonusurile pornesc pe Wall Street de la 80.000 - 90.000 de dolari pe an (5.300 de euro pe lună), iar pentru seniori, vicepreşedinţi ajung până la 400.000 - 500.000 de dolari (aproximativ 28.500 de euro pe lună).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb