REVISTA PRESEI 20.10.2012

Willy Homner
Revista Presei / 20 octombrie 2012

ADEVARUL

STENOGRAME EXPLOZIVE: Şah-mat la Regină! Interceptări incendiare ale lui Sorin Blejnar cu Băsescu, Udrea, Marta şi primarul Braşovului

Dosarul în care sunt inculpaţi fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar şi consilierul acestuia, Codruţ Marta, conţine interceptări spectaculoase care s-au scurs în redacţia portalului de business money.ro. De departe, cea mai spectaculoasă este cea în care Sorin Blejnar vorbeşte la telefon cu preşedintele Traian Băsescu, în 2010. Este o premieră absolută ca într-o interceptare să apară numele preşedintelui unei ţări care vorbeşte cu şeful Fiscului despre datoriile pe care statul român le are de recuperat de la kazahii de la KazMunaiGaz, companie care a preluat Rompetrol. În acea stenogramă, preşedintele îi cere lui Blejnar să fie atent la strategia kazahilor care urmau să plătească statului 54 de milioane de euro. "Sorine, ai grijă să nu dăm de belea!", îl avertiza Traian Băsescu pe Blejnar.

Blejnar, către Udrea, într-o interceptare: "Am lista, le dau drumul? Îţi arăt ordinul"

Elena Udrea a fost înregistrată când vorbea la telefon cu Sorin Blejnar, şeful ANAF de la acea vreme, care o întreba "ce face cu alea", iar Udrea voia să ştie dacă are "lista" şi unde dă el acele lucruri, prin ordin. Interceptările apar în dosarul întocmit lui Blejnar de DIICOT Braşov.

INTERCEPTĂRI Ce politician este adevăratul ZEUS? Datele din dosarul Blejnar indică un primar important

Dosarul în care sunt inculpaţi fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar şi consilierul acestuia, Codruţ Marta, conţine şi 20 de note de redare a convorbirilor primarului din Braşov. Într-una dintre acestea George Scripcaru, care avea numele de cod ZEUS, poartă o discuţie cu un parlamentar, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, pe tema reţelelor subterane de comunicaţie, potrivit portalului de business money.ro.

Preşedinţia dă replica: discuţiile cu Blejnar au vizat colectarea creanţelor de la Rompetrol

Discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar au vizat recuperarea datoriilor către stat ale companiei Rompetrol, în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri CSAT din 28 iunie 2010. Iată comunicatul oferit de Preşedinţie ca reacţie la apariţia stenogramelor convorbirii dintre Băsescu şi Sorin Blejnar: - o lectură onestă a discuţiilor indică faptul că domnul preşedinte Traian Băsescu discută cu domnul Sorin Blejnar despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român."

Crin Antonescu le răspunde nemulţumiţilor: "Nu sunt bucuros de stări conflictuale în interiorul partidului"

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, că nu îl bucură stările conflictuale din partid, însă că uneori trebuie luate decizii, susţinând că hotărâri similare din trecut au făcut ca lucrurile să meargă mai bine în partid. Liberalul a catalogat discursul lui Andrei Chiliman drept "proclamaţia scrisă de Dan Andronic şi citită cu greu" de primarul liberal. Liderul liberal a reluat acuzatiile la adresa lui Vlad Moisescu, precizând că l-a acuzat de trădare, nu de blat cu Băsescu. "Sunt nişte nuanţe aici, Dl Orban vorbea de acuzaţie de blat cu Băsescu. Eu am folosit un cuvânt simplu, violent -trădare - am dat un singur exemplu, în care Moisescu îşi califică colegii drept grup infracţional", a spus Antonescu. El a amintit de "activitatea constantă împotriva sa" a membrilor filialei sector 1.

Chiliman, atac fără precedent la adresa liderului liberalilor: Crin Antonescu se comportă ca interimarul lui Băsescu la şefia PNL

Primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, l-a atacat dur, vineri seara, pe liderul PNL, Crin Antonescu, spunând că decizia acestuia de a-l primi pe Gigi Becali în partid face bine doar adversarilor politici ai liberalilor. El l-a criticat pe Antonescu pentru comportamentul său, spunând că reacţionează ca un interimar al lui Traian Băsescu la conducerea PNL. Andrei Chiliman i-a transmis lui Crin Antonescu că "decredibilizarea" acestuia în ochii românilor "nu poate fi compensată nici prin becalizarea PNL şi nici prin satisfacţiile platonice" pe care acesta le-ar obţine "răfuindu-se" cu "indezirabilii din partid". El a susţinut că acţiunile de vineri ale liderului PNL sunt motivate doar de "ambiţiile politice meschine" ale acestuia. Chiliman a susţinut o declaraţie de presă vineri seara alături de Vlad Moisescu şi Ludovic Orban.

Băsescu: Poziţia României în UE, fragilizată de fluierarea liderilor europeni pe stadioane

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că poziţia României în UE este în prezent "fragilizată puternic" de evenimentele din vară, dar şi de atitudinea unora dintre politicieni români care au permis "fluierarea oficialilor europeni pe stadioane". "În ce situaţie credeţi că sunt eu la Consiliu, când acum două zile lideri ai UE au fost fluieraţi in corpore pe stadioane? (...) Poziţia noastră este şubredă în interiorul UE, cu o credibilitate fragilizată puternic şi de ce s-a întâmplat în vară şi de atitudinile unor lideri politici din România", a declarat Băsescu, la Bruxelles, după lucrările summit-ului Consiliului European. El a subliniat că România a făcut paşi înapoi chiar şi faţă de perioada de dinainte de aderare în privinţa credibilităţii.

Rata de economisire în unele state ale Europei este similară celei din Africa

În unele state din Europa de Est, rata de economisire este similară celei din Africa şi de aceea economiile depind de finanţarea externă, care va fi din ce în ce mai greu de obţinut, din cauza crizei, a avertizat vineri Lucian Anghel, economist-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), la cea de-a 26-a ediţie a Conferinţei Asociaţiei Bancare pentru Europa Centrală şi de Est (BACEE). Pentru a contracara această tendinţă este nevoie ca statele din Europa Centrală şi de Est (CEE) să adopte politici privind instrumentele de economisire pe termen lung, a explicat Lucian Anghel, care este şi preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acesta a adăugat că în CEE continuă procesul de deleveraging (dezintermediere), dar nu într-un ritm dramatic, după ce adoptarea "Iniţiativei Viena" a redus presiunile asupra sistemelor bancare din regiune.

Eli Davidai investeste peste 2 mil. euro in pregatirea medicilor romani: afla motivele multimilionarului

Omul de afaceri israelian Eli Davidai, prin compania IT Wizrom Software pe care o detine, va sprijini 12 medici rezidenti din Romania pe parcursul urmatorilor ani pentru a lucra la prestigiosul centru universitar al Sheba Hospital din Israel. Investitia omului de afaceri ce a adus Pepsi in Romania se ridica la peste 2 mil. euro. "Principalul obiectiv al acestui program este de a creste generatia urmatoare de neonatologisti, anestezisti si patologisti in Romania. Aceste burse permit medicilor rezidenti in aceste specialitati sa invete proceduri si metodologii specifice de la profesionistii nostri de nivel mondial", a declarat prof. dr. Jehuda Adler, director chaim Sheba Medical Center din Israel.

CE va susţine cu 2,9 mil. euro revenirea pe piaţa muncii a angajaţilor concediaţi de Nokia la Cluj

Comisia Europeană (CE) a propus, vineri, acordarea unui ajutor de 2,9 milioane de euro României, pentru a susţine revenirea pe piaţa muncii a 1.416 angajaţi concediaţi de Nokia şi unul dintre furnizorii companiei, după închiderea fabricii din judeţul Cluj a grupului finlandez. Propunerea va fi trimisă Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri pentru aprobare, se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Suma de 2,9 milioane de euro va fi asigurată din Fondul European de Adaptare la Globalizare.

Sterling vinde o parte dintr-un perimetru petrolifer din Marea Neagră către Petrom şi Exxon

Compania Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagră, la un preţ între 29,5 milioane dolari şi 79 milioane dolari, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii. Porţiunea de perimetru are o suprafaţă de 125.000 de acri (46.539 ha), sau 11% din suprafaţa totală a concesiunii Midia şi Pelican, se arată într-un comunicat al companiei canadiene. Porţiunea de perimetru vizată de tranzacţie se învecinează cu blocul Neptun al Exxon şi OMV Petrom. Sterling deţine 65% din consorţiul care operează blocul 15 Midia.

EVENIMENTUL ZILEI

Epurare în stil stalinist în PNL

Crin Antonescu a decapitat filiala PNL sector 1, unde se constituia un grup de resiztenţă împotriva sa. În schimb, l-a primit cu braţele deschise pe Becali în partid. Crin Antonescu a dat ieri o lovitură grupării liberale adăpostite la sectorul 1, unde începea să se contureze un grup de rezistenţă împotriva sa, în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu. Conducerea filialei, în frunte cu preşedintele Vlad Moisescu, un apropiat al primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost dizolvată. Cum nu putea să spună direct că nu tolerează criticile pe linie de partid, liderul liberal i-a acuzat pe aceştia de colaborare cu Traian Băsescu. Antonescu i-a acuzat deschis de trădare atât pe Moisescu, cât şi pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, demis din fruntea PNL Bucureşti în luna aprilie printr-o procedură asemănătoare.

Şah la Tăriceanu

Adevărata crimă a grupării de la sectorul 1 este că adunase cam mulţi disidenţi anti-Antonescu. Primarul Andrei Chiliman, Ludovic Orban, una dintre vocile critice la adresa lui Antonescu şi, mai nou, Călin Popescu Tăriceanu, fostul preşedinte al PNL. PNL sector 1 chiar a mers până la a da peste cap negocierile din USL pentru a-l propune pe Tăriceanu pe un colegiu senatorial din sector. Pe de altă parte, destabilizând filialele neprietene şi stabilindu-le noi conduceri, Antonescu poate controla selecţia delegaţilor şi deci votul la un eventual Congres extraordinar. Astfel Tăriceanu nu poate deveni o ameninţare pentru şeful PNL, oricât ar scădea partidul în sondaje sub conducerea lui.

Acoliţii lui Crin Antonescu

Gigi Becali a fost primit ieri în PNL cu votul unanim al Comitetului Executiv şi uns candidat într-un colegiu senatorial din sectorul 6. Sorin Roşca Stănescu, care a recunoscut că a colaborat cu Securitatea, este candidat pe listele PNL într-un colegiu senatorial din Dâmboviţa. Pe listele comune ale ACD (PNL-PC) se găseşte şi Dan Voiculescu, declarat colaborator al Securităţii prin verdict definitiv al Justiţiei. Antonescu şi l-a pus pe liste şi pe Ioan Ghişe, niţeluş cam cu forţa, dat fiind că PNL Braşov nu-l mai voia. Ghişe a fost şi el declarat de CNSAS colaborator al Securităţii şi recent s-a afirmat prin faptul că a protestat cu pancarte pe piept faţă de revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni după referendum. "PNL îl consideră pe Ioan Ghişe drept unul dintre cei mai buni parlamentari ai săi, care exprimă cu curaj şi consecvenţă lucruri pe care le susţinem şi noi, toţi ceilalţi", a explicat Antonescu. Dacă pentru aceştia s-a găsit un loc, lui Cristian Ţopescu, senator PNL, fost comentator sportiv de prestigiu, nu i s-a mai oferit un colegiu.

Barroso e supărat că Guvernul Ponta nu ia măsuri de stopare a fraudelor cu fonduri europene

Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a trimis o scrisoare dură premierului Victor Ponta, în care îi reproşează că Guvernul nu a transmis propuneri de remediere a deficienţelor structurale care au dus la fraudarea fondurilor europene. Potrivit unor surse diplomatice, scrisoarea i-a fost transmisă lui Ponta la mijlocul acestei săptămâni, când Barroso a fost la Bucureşti. Barroso i-ar fi explicat premierului român că nu aşteaptă să se transmită comisiei rezolvarea unor cazuri punctuale, ci schimbări de sistem. Pe de altă parte, comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, pregăteşte scrisori în care va anunţa România că sunt pre-suspendate, tot datorită suspiciunilor de fraudare, alte două programe: transporturi şi creşterea competitivităţii.

Manevrele rectificării bugetare. Cine a câştigat cel mai mult şi pe cine a sărăcit ministrul Georgescu

Premii pentru cei "cuminţi", pedepse pentru "răi" şi pomeni electorale. Marele câştigător al rectificării bugetare este Dan Voiculescu. Ministerul Agriculturii, condus de datornicul său pupil Daniel Constantin, a primit 400 de milioane de lei în plus pentru ajutoare de secetă, subvenţii şi susţinerea proiectelor cu finanţare europeană. În schimb, SIE, acuzat de USL că, în timpul loviturii de stat, ar fi năimit cele mai prestigioase publicaţii occidentale şi pe liderii europeni împotriva Puterii, s-a trezit cu bugetul redus cu 500.000 de lei. Tot la categoria "neprieteni", ANI şi CSM au primit cu 550.000, respectiv, 2, 2 milioane de lei mai puţin. SRI, în schimb, a primit un mic premiu, de 17 milioane de lei. În rest, rectificarea stă sub semnul pomenilor electorale. 875 de milioane de lei merg spre plata datoriilor primăriilor plus alte cheltuieli locale. Cum împărţirea va fi făcută de către consiliile judeţene, unde USL are partea leului, e clar unde vor merge banii.

Sondajele nu îi surâd lui Obama

Republicanul Mitt Romney conduce cu şapte puncte în faţa rivalului democrat Barack Obama, actualul lider de la Casa Albă, cel mai mare decalaj înregistrat până acum, potrivit celui mai recent sondaj Gallup. Democratul îşi menţine însă avantajul în statele-cheie unde ar putea fi decisă soartă scrutinului din 6 noiembrie, dar şi aici lupta e strânsă. Preşdintele conduce, de asemenea, în Wisconsin, Virginia şi Iowa. Site-ul RealClearPolitics a făcut însă o evaluare a tuturor sondajelor efectuate până în prezent iar media rezultată îi dă un avans de un punct procentual republicanului Mitt Romney.

CIA, a doua armată a Americii

Spionajul extern american se înarmează pentru a ţine pasul cu provocările din lumea arabă. Agenţia de informaţii a trimis Casei Albe spre aprobare o propunere de extindere a flotei de drone militare de care dispune în prezent spionajul extern american. Dacă va fi avizată, măsura ar echivala practic cu transformarea CIA într-o adevărată forţă paramilitară, după cum au recunoscut oficiali de la Washington. Propunerea a fost avansată preşedinţiei americane de către David Petraeus, şeful agenţiei de spionaj, care a argumentat că un număr mai mare de drone ar permite CIA să desfăşoare propriile operaţiuni militare împotriva grupărilor islamiste din Yemen şi Pakistan în paralel cu misiuni similare în Nordul Africii sau în alte zone fierbinţi ale globului. Petraeus susţine că revoltele din lumea arabă şi schimbările politice generate de acestea au deschis calea ascensiunii mişcărilor radicale.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu, interceptat în dosarul lui Blejnar. Vezi cum îi şantajau Băsescu şi Blejnar pe cei de la Rompetrol

Interceptarile convorbirilor dintre presedintele Traian Basescu si fostul sef al ANAF Sorin Blejnar scot la iveala un plan elaborat santajare a grupului Kaz Munai Gaz pentru recuperarea datoriilor Rompetrol. Reamintim ca la acel moment ANAF insituise sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare. Grupul KazMunai Gaz cumparase Rompetrol de la Dinu Patriciu si cazuse in capcana datoriei de 600 de milioane de euro pe care Patriciu se angajase sa o plateasca. Din convorbiri reiese ca Basescu si Blejnar impreuna cu Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, au stabilit masuri concrete de santajare fiscala a companiei din Kazahstan.

Crin Antonescu: "Sperăm ca o treime dintre parlamentarii PNL să fie oameni noi. Cu trădători nu poţi pleca la război"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a anunţat vineri deciziile luate în urma Biroului Politic Central şi a Consiliului Naţional Executiv. "Am propus biroului politic central demiterea preşedintelui Sector 1 şi dizolvarea întregului birou de conducere, cu 24 voturi pentru, 6 împotrivă şi 2 împotrivă. Organizaţiile Dâmboviţa şi Mehedinţi au fost de asemenea dizolvate, din cauza ineficienţei. Cu trădătorii nu poţi pleca la război. În Consiliul Naţional Executiv, aceste decizii au fost luate cu 42 de voturi pentru, 15 împotrivă şi unul anulat. La Sectorul 1, preşedinte interimar a fost desemnat Eugen Nicolăescu. Au fost aprobate 26 de derogări pentru persoane care să candideze pe listele PNL. Au fost doar două abţineri, una fiind a domnului Vorujan Vosganian. Alături de George Becali, pe această listă cu derogări se mai află profesorul Daniel Barbu, profesorul Vlad Nistor, Rareş Bogdan, Sorin Ilieşiu, Victor Ciorbea. Sperăm ca în viitorul parlament, o treime dintre senatorii şi deputaţii liberali să fie oameni noi.

Vezi ce s-ar întâmpla dacă Grecia ar ieşi din zona euro

Ieşirea Greciei din zona euro ar produce un tsunami care ar lovi chiar şi Statele Unite şi China. După ieşirea Greciei, ar urma prin efect de domino şi ieşirea Spaniei, Italiei şi Portugaliei. Efectul ar fi o recesiune globală şi un cost, până în 2020, de 17.200 de miliarde de euro al PIB însumat pentru 42 de economii dezvoltate, potrivit unui centru de cercetare german, Prognos, citat de CNBC.Cele mai afectate state ar fi Franţa, Statele Unite, China şi Germania. "În cifre, impactul ar fi cel mai puternic în Franţa - 2.900 miliarde de euro, Statele Unite - 2.800 de miliarde de euro, China - 1.900 miliarde euro şi Germania - 1.700 miliarde euro", arată studiul."Pe lângă consecinţele economice severe, o astfel de recesiune ar pune o presiune puternică asupra structurilor sociale şi politice din mai multe state. În special în cele care părăsesc uniunea monetară, însă şi în altele", se arată în studiu citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb