REVISTA PRESEI 20.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 noiembrie 2012

ADEVARUL

Premierul Ponta se va adresa Parlamentului

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au convocat pentru marti, de la ora 13.00, şedinţa de plen reunit în cadrul căreia premierul Victor Ponta va adresa un mesaj pe tema poziţiei României în privinţa bugetului UE 2014-2020. Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. "Fac un apel la toţi senatorii şi deputaţii care sunt încă în exerciţiul mandatului să vină mâine la ora 12.00 la Camera Deputaţilor şi la ora 13.00 la plenul reunit pentru a-şi exercita dreptul de vot şi a participa la aceste două dezbateri extrem de importante", a declarat Zgonea. Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că "aceeaşi metodă" a fost folosită în ceea ce priveşte mandatul pentru Consiliul European de către toate Parlamentele naţionale, începând cu cel britanic.

Cortina de bani a Europei. Armele României în negocierea bugetului UE

România intră în negocierile de la Bruxelles cu şanse de a obţine mai mulţi bani din bugetul viitor al UE, dar sumele pe care le-ar putea primi riscă să fie mai mici decât ceea ce spera. Negocierile la nivelul Consiliului European pe bugetul multianual 2014-2020 încep de la reduceri, iar această decizie este deja luată. Atât Guvernul de la Bucureşti, cât şi negociatorul României, Preşedinţia, cunosc foarte bine această realitate. Maximum din ceea ce oricine aflat în situaţia României ar putea obţine este o reducere mai mică a bugetului.

Cele trei Europe

În preziua începerii negocierilor, cele 27 de state membre s-au grupat în trei categorii. Talibanii: trei ţări care cer reducerea drastică a bugetului (Finlanda, Marea Britanie, Olanda). Pacificatorii: nouă ţări care acceptă o anumită reducere a bugetului, ca rezultat al unui compromis rezonabil (Germania, Suedia, Danemarca, Franţa, Italia, Austria, Luxemburg, Belgia, Irlanda). Prietenii coeziunii: 15 ţări care vor menţinerea bugetului în limitele actuale, propuse de Comisia Europeană (Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Spania, Portugalia, Cipru, Malta).

Gaza: numărul victimelor creşte

Cel puţin 18 oameni au murit în Fâşia Gaza luni, în a şasea zi a atacurilor forţelor aeriene şi navelor de război israeliene. Aviaţia şi marina israeliene au reluat luni bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, omorând 18 persoane, inclusiv un copil în vârstă de cinci ani. Numărul rachetelor lansate din Gaza în sudul Israelului a scăzut luni, dar unele dintre ele au lovit oraşele din sud. De miercuri, când a început conflictul armat, trei israelieni şi 94 de palestinieni au fost ucişi, printre aceştia din urmă fiind şi nouă membri ai unei familii din Gaza. Ministerul Afacerilor Externe a activat o celulă de criză în Gaza, unde există circa 120 de cetăţeni români. Ministrul Titus Corlăţean a declarat că s-au înregistrat solicitări de sprijin consular. În opinia sa "acest atac generat de lansarea rachetelor de către Hamas este o chestiune inacceptabilă şi evident că Israelul are dreptul de a-şi apăra pacea şi securitatea".

Belgianul Heinzmann îşi începe astăzi activitatea la Tarom. Care sunt provocările care-l aşteaptă pe primul CEO privat

Belgianul Christian Edouard Heinzmann, 59 de ani, care a fost numit la începutul acestei luni CEO al Tarom, îşi va începe astăzi activitatea în cadrul operatorului naţional de transport aerian. Heinzmann va avea sarcina de a aduce pe profit o companie care a acumulat în ultimii patru ani pierderi de 181 de milioane de euro. Belgianul Heinzmann este primul manager privat numit într-o companie de stat. Iniţial, la Tarom fusese numit Heinrich Vystoupil, dar contractul nu a mai fost semnat după ce austriacul nu a acceptat condiţiile.

O nouă ştampilă pe alimente: "Garantat de Ministerul Agriculturii"

Producătorii de alimente se vor putea înscrie, începând din decembrie, într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a le fi atestate calitatea şi compoziţia autentică a produselor. Producătorii vor fi monitorizaţi, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziţia produselor şi procesul tehnologic, potrivit unui proiect de ordonanţă de Guvern. Aceştia se vor înscrie în registru cu datele de identificare şi de contact, activitatea economică şi denumirea produselor. Registrul va fi înfiinţat pentru a monitoriza activitatea producătorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici şi pentru a cunoaşte ce alimente se produc şi în ce cantităţi. Înscrierea în registru este gratuită.

Băncile "gri", o industrie de 67.000 de miliarde de dolari

Industria bancară "din umbră" a crescut la aproximativ 67.000 de miliarde de dolari, cu 6.000 de miliarde de dolari mai mult faţă de estimarea de anul trecut, potrivit celui mai recent raport al Consiliului pentru Stabilitate Financiară. Instituţia arată că autorităţile de reglementare de la nivel mondial trebuie să aplice o supraveghere mai drastică asupra tranzacţiilor financiare care au ieşit din sfera controlului tradiţional. Sistemul bancar "gri" are în componenţă activităţi ale fondurilor pieţei financiare, asiguratorii monoline (societăţi de asigurare care preiau riscul de nerambursare a creditului) şi vehiculele de investiţii care nu înregistrează în bilanţ activităţile de finanţare.

CURENTUL

Guvernul a tăiat banii de investiţii, dar a găsit 70 de milioane de euro pentru şoseaua de centură din colegiul lui Ponta

Recent premierul Victor Ponta anunţa pe un ton apocaliptic că nu mai sunt bani la buget şi că sfârşitul lui 2012 găseşte guvernul cu visteria goală, situaţie care va face dificilă plata pensiilor şi salariilor. În baza acestor declaraţii, guvernul a tăiat aproape toţi banii de investiţii, deşi acestea reprezintă singurul motor al economiei. Am scris aproape toţi banii pentru că executivul a avut grijă să mai lase în bugetul ministerului Transporturilor vreo 70 de milioane de euro plus TVA pentru a scoate la licitaţie construcţia variantei de ocolire a oraşului Târgu Jiu. Sfânta coincidenţă face ca tot la Târgu-Jiu să candideze şi premierul Victor Ponta pentru încă un mandat de deputat.

USL coace "parteneriatul estic" în dauna celui cu UE şi SUA?

Partenerii strategici ai României - UE şi SUA - au devenit în ultimele luni simple ţinte în poligonul de tragere al USL, acolo unde se croieşte o nouă haină pentru o viitoare Românie. Una supusă izolaţionismului faţă de principalii actori mondiali alături de care Bucureştii începuseră, timid dar sigur, să joace pe scena internaţională. În ultimii opt ani, de la aderarea României la NATO şi apoi la UE, România creştea încet, dar sigur, ca ţară europeană nu doar geografic, ci şi în modul de a fi privită de către cancelariile occidentale.

CURIERUL NATIONAL

Plata la 60 de zile, imposibilă în Sănătate

Începând cu luna martie a anului următor, autorităţile vor trebui să reducă termenele de plată la maximum 60 de zile, potrivit Directivei 7/2011 a Uniunii Europene privind combaterea plăţilor întârziate în tranzacţiile comerciale. Astfel, începând cu acea dată perioada de plată a facturilor depuse în sistemul bugetului de stat şi în cel al asigurărilor sociale va fi redusă brusc. Dacă în alte sectoare cerinţele directivei vor putea fi îndeplinite, în Sănătate situaţia ar putea fi diferită. În momentul de faţă, statul îşi plăteşte facturile către furnizorii de produse şi servicii medicale cu o întârziere de 210 zile, iar reducerea termenelor la 60 de zile ar însemna fonduri suplimentare pe care autorităţile trebuie să le aloce. Potrivit reprezentanţilor din industria farmaceutică, pe segmentul de medicamente compensate şi gratuite, statul ar avea nevoie de 2,5 - 3 miliarde de lei pentru a putea respecta cerinţele directivei.

Ponta şi Antonescu nu pot să-şi impună poziţia la Bruxelles, dar încearcă

USL a adoptat o rezoluţie de susţinere a propunerilor lui Barroso şi Schulz, pentru viitorul buget al UE. Alianţa vrea să convoace Parlamentul pe tema reprezentării la Consiliul European. Reprezentarea României la Consiliul European naşte din nou controverse între preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii USL. Copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au admis, ieri, că nu îi pot impune şefului statului, Traian Băsescu, un anumit mod de reprezentare a României la Consiliul European, dar încearcă.

Renaşterea industrială a SUA: rolul lor în lume poate fi remodelat de independenţa energetică

Independenţa energetică a SUA, conferită de exploatarea zăcămintelor de şist, poate deveni viitoarea mare schimbare geopolitică din istoria modernă, după căderea zidului Berlinului, ascensiunea Chinei şi primăvara arabă. Visul american e pe cale să capete o nouă conotaţie - peste doar un deceniu, Statele Unite vor întrece Arabia Saudită şi vor deveni cel mai mare producător de petrol la nivel mondial. Schimbarea a fost supranumită "întoarcerea acasă", energia ieftină fiind văzută ca răsăritul unei noi ere de aur a celei mai mari economii a lumii. Motivul este simplu. Statele Unite deţin vaste zăcăminte şistice de petrol şi gaze, care au devenit viabile în urma progreselor tehnologice dar şi a preţului mare al ţiţeiului.

Băncile cer tot mai mulţi bani, BNR le dă cu ţârâita

Banca Naţională a României a plafonat pentru a şaptea săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, pentru ieri fiind disponibili 6 miliarde lei, nivel similar celui de săptămâna trecută. Instituţia a împrumutat un număr de 17 bănci cu această sumă de 6 miliarde lei, în timp ce cererea băncilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operaţiuni, de 30,19 miliarde lei, conform Mediafax. Dealerii spun că cererea ridicată a fost generată de deficitul de lei din piaţă, în urma vânzărilor indirecte realizate de banca centrală, dar şi de faptul că BNR a eliminat restricţia privind numărul de emisiuni de titluri acceptat în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară.

EVENIMENTUL ZILEI

OTRAVĂ la 7 lei/kg pe rafturi. BOMBA ficăţeilor brazilieni

România a devenit în ultimul timp piaţa ideală de desfacere pentru organele de pasăre refuzate în afară. Preţurile sunt mici, dar te pasc toxiinfecţiile şi bolile cronice. Când tocmai credeam că am scăpat de pulpele americane congelate, alte două produse de import fac "ravagii" printre românii cu bani puţini şi bugete diminuate de criză: ficăţeii şi pipotele congelate, la preţuri de nimic: variază între 6-7 lei/kg la ficăţei şi 10 lei/ kg la pipote. Adăugând termenele mari de valabilitate, "chilipirurile" nu au cum să lase consumatorii indiferenţi.

GUANTANAMO ROMÂNESC. Crimă în SEDIUL SRI: "Am primit ordin să-l omorâm şi să-l îngropăm în curte". PATRU SRI-işti conduşi de-o femeie au comis o CRIMĂ SADICĂ

Trei caporali de la SRI Timişoara au surprins în curte trei boschetari veniţi la furat fier vechi. Superioara lor, locotenent-colonel Camelia Maria Toman, le-a dat ordin să-i bată până îi omoară. "Dacă mor, nu-i nicio problemă, îi îngropăm în spate şi n-o să ştie nimeni de ei", le-ar fi ordonat. Femeia are doi copii acasă, nimeni nu-i înţelege cruzimea. Procesul lt.col. Camelia Maria Toman, cap. Lucian Gurlui, cap. Bogdan Ioan Ghiţă şi cap. Deian Giurgiev a început luni la Tribunalul Militar Timiş. Ei sunt acuzaţi de purtare abuzivă şi lovituri cauzatoare de moarte şi riscă 15 ani de detenţie. Au fost daţi afară din SRI anul trecut, la o lună după comiterea faptei.

NASA a dat publicităţii imaginile unei ERUPŢII URIAŞE a Soarelui | VIDEO

Specialiştii de la NASA au dat publicităţii imaginile video ale unei erupţii uriaşe care a avut loc pe suprafaţa Soarelui. Fenomenul a avut loc vinerea trecută. Plasma fierbinte, eliberată de două furtuni solare a fost surprinsă de Observatorul Dinamicii Solare NASA. Erupţia a fost atât de mare încât a ieşit din cadrul aparatului de filmat al cercetătorilor. Potrivit specialiştilor, explozia solară de săptămâna trecută nu este îndreptată spre Pământ. Dacă Terra s-ar afla pe direcţia unei astfel de erupţii, ar putea distruge sateliţii şi ar putea interfera cu sistemele de comunicare, de navigaţie şi electricitate. Soarele este într-o fază de activitate din cadrul unui ciclu solar de 11 ani - Ciclul Solar 24. Punctul culminant îl va atinge în 2013.

JURNALUL NATIONAL

SONDAJ Vedetele ARD Udrea, Blaga, Ungureanu, Anastase şi Cezar Preda au şanse mari să NU intre în Parlament

Conform unui sondaj CSCI, realizat în perioada 9 - 12 noiembrie, vedetele Alianţei România Dreaptă ar putea să nu prindă un loc în viitorul Parlament. Sondajul a fost realizat în colegiile în care candidează Elena Udrea, Vasile Blaga, Cezar Preda, Roberta Anastase şi Mihai Răzvan Ungureanu. Astfel, Elena Udrea, candidat pentru Camera Deputaţilor în colegiul 4 Neamţ, este cotată cu doar 34% în timp ce istoricul Liviu Brătescu de la USL are o intenţie de vot de 51%. Vasile Blaga are doar 35% intenţie de vot, contracandidatul său, Matei Suciu reuşind să strângă 51% din voturi. Roberta Anastase, fosta preşedintă a Camerei Deputaţilor, are 30% intenţie de vot, în timp ce liberalul Paul Dumbrăveanu este dat câştigător de CSCI în colegiul 11 Prahova cu 52%. Mihai Răzvan Ungureanu ar obţine 29%, contracandidatul Ovidiu Marian fiind cotat cu 50%.

"Muntele Apocalipsei", pe cale să erupă. Specialiştii avertizează asupra unui pericol iminent

Celebrul vulcan din seria de filme ''Stăpânul Inelelor'' cunoscut sub numele de Mount Doom (Muntele Apocalipsei), situat în Noua Zeelandă este pe cale să erupă, spun specialiştii. Aceştia spun că fluctuaţiile de temperatură înregistrate în interior sunt un semn clar al activităţii sale tot mai intense. Temperaturile lacului din crater sunt de 20 de grade Celsius, în timp ce la doar câteva sute de metri sub lac, temperatura atinge 800 de grade. Acest lucru indica faptul că presiunea se acumulează îngrijorător şi că, o erupţie va avea loc în următoarele săptămâni sau luni. Specialiştii nu pot spune însă dacă va fi o explozie de mică intensitate sau una devastatoare. Ultima erupţie a vulcanului a avut loc în anul 2007, fără a se înregistra victime, însă în anul 1953, explozia a fost una devastatoare, ducând la moartea a 151 de persoane şi distrugând sate întregi.

Cei 200 care scormonesc pământul României. Ce rezerve mai avem în sol şi subsol

Companiile care sapă în România după diverse resurse naturale învârt anual afaceri care echivalează cu 4,8% din PIB. La rândul său, statul încasează venituri din redevenţe, mai mari sau mici. Cea mai mare contribuţie vine de la societăţile care exploatează rezervele energetice, Petrom şi Romgaz. Sursele exploatabile cu tehnologiile de azi sunt estimate undeva în jurul valorii de 2.100 miliarde de lei, la care se mai adaugă 2,5 milioane de lei pe zi, cât reprezintă debitul maxim de ape minerale. România dispune încă de bogăţii importante în subsol, fapt ce o plasează în primele cinci ţări de pe continent. Companiile prezente în sectorul de exploatare au capital privat, însă statul este bine înfipt în zona resurselor energetice, în special la gaze naturale, la cărbuni şi uraniu, dar şi la ape minerale sau sare.

Apocalipsa după Banca Mondială: Terra va fi lovită de un val de dezastre fără precedent

Nu doar mayaşii, Nostradamus, evangheliile sau profeţii ciudaţi de la radio prevestesc Apocalipsa, ci, mai nou, şi Banca Mondială. Un raport publicat zilele acestea arată că Pământul se află pe o traiectorie distructivă. "Pământul se va confrunta cu un val de dezastre fără precedent, dacă guvernele lumii nu iau măsuri urgente în privinţa încălzirii globale". Avertismentul a fost lansat de Banca Mondială - care a prezentat un raport alarmant privind viitorul planetei. Potrivit documentului, Pământul se află în prezent pe o traiectorie distructivă. Raportul Băncii Mondiale a fost intitulat sugestiv "Turn down the heat" adică, "Reduceţi Căldura." El avertizează că politicile actuale ne îndreaptă spre un scenariu dezastruos. Planeta se va încălzi cu aproximativ 4 grade Celsius până la sfîrşitul secolului, având efecte catastrofale asupra mediului, potrivit RTV.NET.

NATIONAL

Seful Transgaz a pompat 5,5 milioane de euro unei firme amendate pentru licitatii trucate

Din iunie, de cand Ioan Rusu a fost numit seful Transgaz, compania nationala a reusit sa pompeze 5,5 milioane de euro intr-o firma cu bube in cap. Este vorba despre firma Condmag SA, a lui Gheorghe Calburean, supranumit "Regele gazelor", care a fost sanctionata cu un milion de euro, pentru ca a trucat o licitatie la... Transgaz. Compania in care pompeaza Transgaz bani a fost acuzata in repetate randuri ca ar maslui licitatiile. Culmea, in urma cu cateva zile, Consiliul Concurentei chiar a facut public faptul ca firma lui Calburean a fost amendata cu un milion de euro, fiindca a trucat o asemenea achizitie publica la Transgaz.

Constantin Buzoianu a dat Parlamentul in judecata pentru leafa de 50.000 de euro de la CSA

Constantin Buzoianu tanjeste dupa salariul pe care-l incasa de la CSA. Suparat pe sat, el a dat in judecata Parlamentul Romaniei si spera sa fie repus in functia pentru care primea lunar 50.000 de euro. Zburat din functie dupa ce "National" a dezvaluit ca fiul sau facea afaceri cu Omniasig, fostul militian de la Constanta a decis sa-si incerce norocul prin tribunale. Ramas fara influenta pe care o avea la CSA si fara leafa astronomica, Constantin Buzoianu se agata de orice, precum omul care se ineaca, de un pai. Intr-o ultima zvacnire, Buzoianu a intentat la Curtea de Apel Bucuresti un proces impotriva Parlamentului Romaniei, solicitand anularea deciziei de revocare din functie.

Un membru al Partidului Baath a dezvaluit pentru "National" cum a fost vanduta Siria prin negocierile secrete de la Doha

"La Doha, Qatar, opozitia din Siria a fost presata sa semneze un acord secret, prin care renunta la unele teritorii si la interese majore ale tarii", spune un membru al Partidului Baath. "Compromisurile pe care opozitia din Siria le-a acceptat pentru a fi ajutata sa-l dea jos pe presedintele Bashar al-Assad se incadreaza la tradare fata de tara!" La inceputul lunii noiembrie, la Doha, Qatar, s-a nascut "legitim" un nou grup sirian de opozitie: Initiativa Nationala Siriana (INS), sub conducerea lui Riad Seif. "In primul rand, asa-zisa opozitia siriana s-a angajat sa semneze un acord cu SUA prin care se va angaja ca nu va face decat demersuri politice in privinta retrocedarii Inaltimilor Golan. Opozitia a promis ANULAREA TUTUROR ACORDURILOR CU RUSIA SI CHINA PRIVIND EXPLOATAREA GAZELOR DIN MEDITERANA, A PETROLULUI SI A FOSFATILOR. Asta e adevarata miza a razboiului, care vizeaza Fasia Gaza, Liban, Siria si Iranul.

Uselistii i-au dat lui Basescu sa invete o poezie pentru Bruxelles

Traian Basescu nu stie de capul lui. Aceasta este concluzia la care au ajuns uselistii, in frunte cu premierul Victor Ponta. Ca sa-l salveze de ignoranta in care s-a afundat, liderii Uniunii i-au transmis presedintelui un set de povete. "In aceste zile toti secretarii de stat, consilierii mei, toti expertii guvernamentali care au lucrat in aceasta perioada au fost la Cotroceni si l-au invatat pe presedinte ce sa spuna la Bruxelles, ca domnia sa nu stia, habar nu avea", a afirmat liderul social-democrat. Mai mult, considerand ca Traian Basescu pricepe greu si uita repede, liberalii si pesedistii au asternut pe hartie si cateva idei calauzitoare pe care seful statului are obligatia, in opinia lor, sa le respecte. Si cum compunerea trebuia sa aiba si o demunire i s-a spus scurt "rezolutie".

Marea Britanie, lasata in afara UE

Suparati ca premierul britanic David Cameron se opune adoptarii viitorului buget al UE, liderii de la Bruxelles vor sa lase Marea Britanie in afara discutiilor privind finantele Uniunii. Potrivit Financial Times, mai multi oficiali au declarat ca liderii UE vor sa adopte bugetul pentru perioada 2014-2020 doar prin votul a 26 din cele 27 de state membre. Motivul il constituie permanenta impotrivire a Marii Britanii fata de aprobarea sumelor alocate, premierul David Cameron insistand pe inghetarea bugetului la nivelul actual.

PUTEREA

Dan Diaconescu audiat la DNA

Omul de afaceri Dan Diaconescu s-a prezentat luni la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care fostul preşedintele al OPSPI Remus Vulpescu a depus o plângere penală împotriva lui pentru înşelăciune în legătură cu privatizarea Oltchim. Înainte de a intra în sediul DNA, Dan Diaconescu a declarat că nu cunoaşte niciun fel de amănunte despre dosar şi l-a acuzat din nou pe premierul Victor Ponta, contracandidatul său la alegerile parlamentare în Târgu Jiu.

Diferenţe zero în programele de guvernare: Toate partidele promit salarii şi pensii

USL, ARD şi PP-DD şi-au lansat programele de guvernare la începutul lui noiembrie, dar promisiunile lor nu diferă cu mult între ele. Măsurile sociale promise - pensii şi salarii mai mari, un nivel de viaţă crescut - nu se deosebesc prea mult, astfel încât se naşte întrebarea: Pe cine alegem dacă toţi promit acelaşi lucru? Programul de guvernare al USL, lansat în noiembrie, promite indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, dar vrea, de asemenea, să crească responsabilitatea individuală privind pensiile prin introducerea sistemului conturilor individuale de economisire pentru pensia publică. ARD nu se lasă mai prejos şi promite reducerea ratei totale a contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale, la angajator, de la 01.01.2015 şi creşterea salariului minim brut nominal lunar garantat în plată pe economie la 850 lei (de la 01.01.2013), respectiv la 1.000 lei (de la 01.01.2015).

Gazele de şist, singura şansă

Deşi europenii sunt îngrijoraţi de potenţialul impact negativ al exploatării gazelor de şist, Gerhard Roiss, şeful grupului energetic austriac OMV AG, are un mesaj simplu: Gazele de şist reprezintă o parte necesară a sectorului energetic european sustenabil, transmite Agerpres. Gazele de şist necesită utilizarea unei tehnici de forare neconvenţionale, denumită fracturare hidraulică, criticată de organizaţiile de protecţia mediului, pentru că poluează rezervele de apă. Dacă Europa nu va adopta exploatarea gazelor de şist, vor exista riscuri la adresa viitoarei competitivităţi a industriei europene, a avertizat Roiss.

ROMANIA LIBERA

Reţeaua magistraţilor. Cum se primesc informaţii secrete prin parcări şi restaurante

Informaţii secrete din dosare penale - note informative cu conţinutul unor interceptări, spre exemplu, avertismente de interceptari telefonice si filaje, precum si anuntarea unor perchezitii iminente - erau scoase de RETEA fie de la un şef de serviciu secret, fie de la o judecatoare de la Inalta Curte si erau transmise, în locuri precum parcări sau restaurante, unor magistrati care voiau să ajungă procuror general al României si sef DNA. Ancheta procurorilor în dosarul de corupţie al înalţilor magistraţi care foloseau informaţii secrete din dosare pentru a proteja oameni politici sau oameni de afaceri sau pentru şantaj precum şi pentru a obţine posturi importante este în faza finală.

Israel. Ofensiva în Gaza, etapă premergătoare spre inamicul iranian? Realpolitikul regional abandonează Hamas

Aviaţia şi marina israeliană au reluat ieri bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, în timp ce discuţiile continuă la Cairo, unde se află un responsabil israelian, iar preşedintele Mohamed Morsi a primit liderii celor două principale mişcări din Gaza, şeful în exil al Hamas, Khaled Mechaal, şi şeful Djihadului Islamic, Abdallah Challah. Baletul diplomatic continuă şi în Israel, şi în Gaza. Trimisul special al "cvartetului" pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair, şi ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, erau aşteptaţi la Ierusalim a doua zi după vizita ministrului francez de Externe, Laurent Fabius.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile şi asigurătorii străini au injectat 550 mil. euro pentru a acoperi "găurile" din România

Majorările de capital au ajuns să reprezinte unul dintre canalele principale prin care mai intră bani în ţară după ce investiţiile străine s-au prăbuşit. Băncile şi asigurătorii cu ac­ţio­nariat străin au primit anul acesta injecţii de capital de peste 550 mil. euro pentru a-şi acoperi pierderile uriaşe şi pentru a se menţine la parametrii de solvabilitate impuşi de BNR şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Majorările de capital din bănci au însumat 380 milioane de euro, fiind de patru ori peste nivelul din 2011, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. În cele mai multe cazuri banii au fost utilizaţi pentru acoperirea pierderilor din credite, foarte puţine fiind cazurile în care acţionarii au injectat bani doar pentru a-şi susţine ambiţi­ile de creştere.

Cine sunt candidaţii principalelor partide care îşi dispută alegerile legislative

Peste 2.000 de pretendenţi şi-au depus candidaturile pentru un fotoliu parlamentar pentru un mandat de patru ani, la alegerile din 9 decembrie. Armate de consultanţi, milioane de lei cheltuite - totul pentru a prinde un loc de deputat sau senator în cele 469 de colegii uninominale din ţară (şi 6 din străinătate). Lupta electorală se dă între USL (alianţa care, după toate sondajele, va ieşi în frunte) şi ARD (din care fac parte fostul partid de guvernământ, PDL, uitatul până nu de mult PNŢCD şi formaţiunea nouă Forţa Civică a premierului cu cel mai scurt mandat din istoria postdecembristă, Mihai Răzvan Ungureanu). Necunoscuta alegerilor este scorul cu care va câştiga USL, obligat să obţină peste 50% din mandate pentru a fi sigur că rămâne la guvernare.

Ministerul Finanţelor "dă lecţii" gratis firmelor despre sistemul TVA la încasare ce va fi aplicat din 2013

Un număr de aproximativ 250 de contabili de la firmele mici şi mijlocii interesate de apli­carea sistemului TVA la încasare vor avea posi­bilitatea să participe în 27 noiembrie şi 4 de­cembrie la şedinţele de instruire gratuită asi­gurate de specialiştii din Ministerul Finanţelor. Începând cu 1 ianuarie 2013, în România va fi aplicat sistemul de plată a TVA la încasarea facturilor, şi nu la emitere, împreună cu sistemul de TVA actual. Acest sistem va viza firmele care au sediul în România şi cifra de afaceri de sub 2,25 mil. lei (500.000 euro).

RCS & RDS intră pe energie solară prin două achiziţii

Compania RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom locali, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea, a făcut pentru prima oară o achiziţie în alte domenii decât cele de telecom şi media, cum­părând 90% din acţiunile a două companii care dezvoltă în judeţul Brăila proiecte de energie solară cu o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro. Cele două companii în care RCS&RDS a devenit acţionarul majoritar sunt Energyall Distribution SRL şi Energiafoto SRL, ambele fondate de George Dănuţ Vintilă şi Dan-Mihai Gheorghiţă. Cele două companii au patru proiecte de energie solară cu o capacitate totală de 13,7 MW, aflate în diferite faze de dezvoltare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb