REVISTA PRESEI - 21.01.2012

Willy Homner
Revista Presei / 21 ianuarie 2012

ADEVĂRUL

Din nou pe baricade, la Universitate. A opta zi de proteste s-a încheiat

A opta zi de proteste în Piaţa Universităţii a fost deschisă de un bărbat, înfăşurat cu steagul României, căruia i s-au alăturat alţi peste 100 de protestatari până la ora 14. La miting sunt aşteptaţi astăzi doctorii, profesorii şi un grup de suporteri. UPDATE 23:15 Jandarmii se pregătesc să evacueze Piaţa Universităţii. Au mai rămas doar câteva zeci de oameni care mai protestează. UPDATE 22:50 "La ora 22,00, toate mitingurile care s-au desfăşurat în ţară s-au încheiat fără incidente. Continuă protestul la Piaţa Universităţii, unde se mai află aproximativ 200 de manifestanţi", a declarat Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. El a adăugat că în Bucureşti, la Universitate, mai sunt aproximativ 200 de manifestanţi.

Patru jandarmi cercetaţi de procurori pentru violenţele din Capitală. Mai mulţi manifestanţi sunt cercetaţi pentru ofensă, distrugere şi furturi

Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi pentru violenţele din centru Capitalei, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Piteşti, iar restul la Bucureşti, potrivit unui comunicat al Ministerului Public. Într-unul din dosare se fac cercetări faţă de o persoană pentru ofensă adusă unor însemne, după ce a dat foc la un steag în faţa Spitalului Colţea. "În continuarea cercetărilor din cauzele având ca obiect evenimentele cunoscute opiniei publice sub numele de < acţiuni violente în cadrul manifestărilor de stradă din perioada 15-19 ianuarie 2012 >", Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat o situaţie a dosarelor înregistrate.

"Nu ne vindem ţara!" România nu vrea să vândă teren nerezidenţilor, până în 2020

România va solicita UE să nu fie obligată să vândă teren agricol nerezidenţilor, până în 2020, potrivit declaraţiilor făcute de Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără. În prezent, circa 700.000 de hectare, sau 8,5% din suprafaţa agricolă a României este deţinută de străini, iar cetăţenii italieni deţin aproximativ 25% din această suprafaţă. "România nu este pregătită la această dată pentru a deschide fondul funciar şi fondul agricol şi în acest sens vom face un demers către UE pentru a ne permite prelungirea termenului după 2016, astfel încât ţara să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenţi, aşa cum au mai făcut şi alte state. Sigur că rămâne să vedem poziţia UE şi capacitatea noastră de negociere, dar aceasta este poziţia MADR şi a Guvernului României", a declarat ministrul Agriculturii, pentru agenţia de presă Agerpress. Acesta a precizat că România este condiţionată prin tratatul de aderare să înceapă din 2016 vânzarea de teren pentru nerezidenţi.

La Atena se discută viitorul Greciei. Va primi cele 130 de miliarde de euro?

Reprezentanţii UE şi FMI, creditorii instituţionali ai Greciei, au demarat vineri discuţiile cu ministrul grec de finanţe, Evangélos Vénizelos, cu privire la punerea în practică a celui de al doilea plan european de ajutor destinat Greciei. Vineri dimineaţa la ora 7.00 GMT, Poul Thomsen, reprezentantul FMI, şi Matias Mors, reprezentantul zonei euro, au fost primiţi de Evangélos Vénizelos pentru a discuta despre progresele înregistrate în programul de asanare al economiei, potrivit agenţiie de presă Agerpress. În cadrul aceleiaşi întâlniri urmează a fi discutate şi măsurile care urmează a fi adoptate, pentru a putea fi eliberate ajutoarele suplimentare în valoare de 130 miliarde de euro decise la sfârşitul lunii octombrie la Bruxelles. Joi, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Pantélis Kapsis, nu a exclus necesitatea de a adopta noi măsuri de austeritate pentru a redresa economia Greciei, care în 2011 a intrat şi mai mult în recesiune şi se confruntă de doi ani cu o criză a datoriilor.

Guvernul Monti a decis: Italia se liberalizează. Cum arăta economia Peninsulei

Guvernul Mario Monti a adoptat, vineri, un vast plan de liberalizare a economiei italiene. Şedinţa de guvern a durat opt ore, iar planul de reforme este întâmpinat cu ostilitate. Avocaţii, taximetriştii, jurnaliştii promit să lupte contra măsurilor. Planul este menit stimulării concurenţei: sunt vizate taxiurile, farmaciile, trasporturile publice locale, distribuitorii de carburanţi, profesiile liberale, asigurările şi băncile. Potrivit informaţiilor preliminare, planul prevede creşterea numărului licenţelor de taxi, a farmaciilor şi notariatelor ori acordarea libertăţii proprietarilor de staţii de carburant de a se alimenta de oriunde doresc. De asemenea, vor fi eliminate tarifele minimale şi dereglementate vânzările de către retailer. Va fi libelizat şi transportul cu trenul. Este doar un prim set de măsuri. Ministrul Industriei, Corrado Passera a declarat, potrivit Reuters, că pachete similar vor fi adoptate în fiecare lună.

Rusia pune deoparte pentru zile negre

Rusia a decis să blocheze fonduri de 5 miliarde de euro din bugetul federal al acestui an, pe care să le utilizeze în caz de nevoie pentru măsuri anticriză, în contextul problemelor îngrijorătoare din zona euro, transmite AFP. "Fondurile, prevăzute în bugetul federal al anului 2012, au fost temporar blocate", a relatat publicaţia rusă Vedemosti. În cazul unei situaţii critice, aceste economii ar putea fi folosite pentru susţinerea industriei de automobile sau indexarea salariilor funcţionarilor publici în eventualitatea accelerării inflaţiei, a explicat o sursă apropiată situaţiei. Autorităţile din Rusia urmăresc cu îngrijorare problemele din zona euro, confruntată cu o gravă criză a datoriilor, precum şi încetinirea creşterii economice în Statele Unite şi China. În 2009, Rusia a fost puternic afectată de criza economică mondială şi căderea preţurilor materiilor prime, cu o contracţie a Produsului Intern Brut de aproape 8%.

China are aproape un miliard de utilizatori de telefonie mobilă

China, cea mai mare piaţă de telefonie mobilă din lume, se apropie vertiginos de ştacheta de un miliard de abonaţi, de trei ori mai mulţi decât acum 15 ani. Totodată, în urmă cu patru luni, China a depăşit pragul de jumătate de miliard de utilizatori de internet. Potrivit datelor celor mai mari trei operatori de telefonie mobilă din China, în decembrie 2011 numărul abonaţilor la telefonia mobilă a ajuns la 975,7 milioane, cu 1,3% mai mult decât în noiembrie, relatează Reuters. Cea mai mare felie a pieţei este împărţită de China Mobile, care are 649,6 milioane de clienţi, China Unicom - 200 de milioane, şi China Telecom - 126,5 milioane de abonaţi. China are o populaţie de 1,35 miliarde de locuitori.

ANALIZĂ Austeritatea loveşte UE: lasă populaţia fără joburi şi afacerile fără credite

Trei mari pericole pândesc fiecare cetăţean al UE într-un nou an în care criza euro va mai aştepta soluţii de rezolvare: credite mai puţine, investiţii mai puţine şi joburi şi mai puţine cel puţin până în 2013. Criza euro intră anul acesta într-o nouă fază a pericolelor care deja au afectat populaţia UE şi care riscă să se agraveze: restrângerea creditelor şi prăbuşirea pieţei muncii. Primul pericol este generat de criza datoriilor suverane, vulnerabilităţile băncilor şi nevoia ca ele să fie recapitalizate. Cel mai probabil şi periculos efect: restrângerea creditării - care afectează şi mediul de afaceri şi piaţa muncii. Tot mai multe voci de la vârful instituţiilor europene au tras deja semnalul de alarmă: măsurile de austeritate riscă să blocheze creşterea economică şi relansarea pieţei muncii.

Bursele europene scad după ce au atins valoarea maximă din ultimele cinci luni

Bursele europene au deschis pe roşu, astăzi, pe fondul prelungirii negocierilor dintre oficialii guvernului grec şi creditorii privaţi. Indicii contractelor futures americane au scăzut în timp ce bursele asiatice au crescut. Acţiunile Cie. de Saint-Gobain, cel mai mare furnizor de materiale de construcţie, au pierdut 1,8% din valoare. Acţiunile L'Oreal au pierdut 1,6% după ce Morgan Stanley a redus ratingul acestora. Vodafone Group Plc. a crescut cu 1,7% după ce Curtea Supremă a Indiei a declarat că această companie nu trebuie să plătească mai mult de 2 miliarde în taxe după achiziţia din 2007, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,5% scăzând la 255,23 la 12:02 ora României. Indicele încă se află cu 4,4% mai sus faţă de începutul anului, reprezentând cel mai bun început de an din 1997.

O companie mai tare ca o ţară: Apple valorează mai mult decât Grecia

Preţul de piaţă al acţiunilor Apple a atins ieri maximul istoric de 431 de dolari pe acţiune. Capitalizarea companiei a trecut astfel de 400 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că a depăşit cu mult Produsul Intern Brut al Greciei, care pentru 2011 este estimat la circa 312 miliarde de dolari. Atingând o capitalizare de piaţă de circa 400 de miliarde de dolari, compania Apple avut ieri o valoare cu mult mai mare decât cea a PIB-ului unor ţări precum Austria, Grecia, Argentina, Sud Africa sau România. Aceasta este valoarea de piaţă pe care compania a înregistrat-o în prima parte a şedinţei de tranzacţionare, când preţul a atins 431 de dolari pe acţiune. Ulterior însă, preţul a scăzut până 429 de dolari. Chiar şi aşa însă, compania Apple valorează mai mult decât PIB-ul multor state.

Elita internaţională se adună la vânătoarea anuală a lui Ţiriac, de la Balc

În jurul orei 15, pe pista Aeroportului Oradea au început să sosească invitaţii de seamă ai lui Ion Ţiriac, pentru tradiţionala partidă de vânătoare de la Balc. Printre primii invitaţi care au ajuns în Oradea a fost omul de afaceri Elan Schwartzenberg. Nu se ştie cine este proprietarul avionului, însă la bordul acestuia se afla un reprezentant al Tofan Grup, potrivit informaţiilor primite de la Gheorghe Pasc, comandantul Aeroportului din Oradea. La scurt timp, în jurul orei 15.05, pe pista Aeroportului Oradea a aterizat o altă aeronavă.

EVENIMENTUL ZILEI

50 de lei, "primă de protest" de la USL

"Să nu uiţi să mă treci pe tabel, să-mi iau banii!", a fost una dintre principalele griji manifestate de unii dintre susţinătorii Opoziţiei, prezenţi joi la mitingul organizat în Capitală. Aproximativ 2.000 de persoane au invadat joi seara Piaţa Universităţii din Capitală. Circulaţia a fost întreruptă în jurul orei 18.40, atunci când la Universitate au ajuns, de la mitingul organizat de USL pe Bulevardul Kiseleff, circa 1.000 de simpatizanţi ai partidelor din Opoziţie, aduşi în Bucureşti pe sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, după cum vorbeau între ei, dar a reieşit şi din filmuleţe postate, ieri, pe Youtube. În videoclip se vede cum două persoane vin, la interval de câteva zeci de secunde, la un bărbat care întocmeşte un tabel. Odată ce sunt notate în tabel şi semnează, cele două persoane primesc 50 de lei.

Bucureştenii s-au delimitat de susţinătorii USL

Protestatarii nu au reprezentat un grup omogen nici înainte şi nici după sosirea celor înregimentaţi politic. Spre exemplu, simpatizanţii Noua Dreaptă, care scandau, printre altele, "Basarabia, pământ românesc!", "Afară, afară, cu ungurii din ţară!", "Pe noi nu ne cumpără nimeni!", "USL şi PDL fură prin rotaţie" au intrat în conflict cu pensionarii care cereau doar "Demisia" premierului Emil Boc şi pe cea a preşedintelui Traian Băsescu. Pe de altă parte, constănţenii aduşi de Mazare se contrau, pe teme politice, cu revoluţionarii. Iar galeriştii sosiţi în jurul orei 19.00 i-au acoperit pe ONG-iştii ale căror scandări nu se mai auzeau deloc.

Mazăre, precaut. Constănţenii, dispuşi să împartă... România

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a dovedit mai precaut, nemaifăcându-şi apariţia în Piaţa Universităţii. Asta, deşi îşi trimisese, încă de la ora 15, un "comando" de aproximativ 100 de constănţeni. Scandau "Am venit să vi-l luăm pe Băsescu înapoi la Constanţa", pentru ca, în pauze, să-i strige liderului: "Să nu uiţi să mă treci pe listă, să-mi iau milionu'!". I-au scandat numele primarului Constanţei şi au afişat pancarte cu mesaje gen "Mazăre, te aşteptăm la Universitate". Motiv pentru care au intrat, de la bun început, în conflict cu pensionarii şi revoluţionarii, care i-au huiduit, au strigat în contradictoriu sau chiar i-au pârât jandarmilor. Situaţia a devenit chiar hilară atunci când bucureştenii au scandat "România e a noastră, nu a voastră!", iar constănţenii le-au răspuns zeflemitor, arogant şi golăneşte, la portavoce: "Lasă, că o împărţim după aia!"

Puterea a ieşit la contraatac

După politizarea protestelor de stradă de către USL, care a organizat joi propriul miting, liderii democrat-liberali încep să reacţioneze public la ultimele evenimente. Confruntat în ultimele zile cu probleme de comunicare, PDL a început să se "dezmorţească" pe fondul intensificării protestelor din Capitală şi alte oraşe din provincie. Implicarea USL în stradă, prin mitingul de miercuri, a fost ieri fructificată de vicepreşedintele Elena Udrea care s-a folosit pentru a arunca în desuetudine ideea înlocuirii lui Emil Boc cu Ponta din scaunul de premier, ca soluţie de răspuns la nemulţumirile protestatarilor. Îngrijoraţi că pot pierde procente pe fondul mişcărilor de stradă din România, parlamentarii PDL a început să murmure împotriva conducerii partidului, care, în ultimele şapte zile de proteste, au predat iniţiativa Opoziţiei la capitolul comunicare, cu excepţia unor ieşiri mediatice neinspirate ale prim-vicepreşedintelui Teodor Baconschi.

Preşedintele Băsescu, sfat la Cotroceni cu premierul Boc şi secretarul general al popularilor europeni. Întrunirea a luat sfârşit

Premierul Emil Boc, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga, şi o serie de miniştri din cabinet s-au întâlnit, ieri seară, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu. La întâlnire a luat parte şi secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez. Potrivit lui Oltean, pe agenda de lucru a figurat şi o reacţie de răspuns la acuzaţiile formulate de social-democratul Victor Ponta la PE referitoare la situaţia şi protestele din ţară. Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat luni, de la Strasbourg, că social-democraţii şi liberalii europeni vor cere, în urma informării făcute de USL, ca Parlamentul European să adopte o rezoluţie care "să sancţioneze încalcările standardelor democratice" nu doar în Ungaria, dar şi în România". Ponta le-a înmânat liderilor S&D, Martin Schulz şi Hanes Svboda, şi celui al ALDE, un document prin care USL acuză actuala putere că a comis mai multe abuzuri care au dus inclusiv la protestele de stradă din aceste zile.

Cum alegi un depozit sigur care aduce câştiguri mari

Instituţiile financiare au ieşit pe piaţă cu oferte atractive de economii pe termen lung, care nu egalează, însă, la capitolul avantaje produsele oferite de băncile de economisire - creditare. Presiunile pe care le pun acţionarii pe bănci să-şi asigure finanţare de pe piaţa locală, deci prin depozite atrase de la români, i-a determinat pe mulţi creditori să crească dobânzile la economii. BCR, RBS, CEC, Credit Europe Bank au majorat de la începutul anului dobânzile oferite la lei sau valută. Cele mai mari dobânzi pentru economiile la termen în moneda naţională ajung acum la 7,5%, potrivit Conso.ro, ATE Bank, Piraeus Bank, Banca Românească, Banca Feroviară şi Banca Transilvania, conducând clasamentul.

FMI: Economia mondială, ameninţată de zona euro

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează asupra unui ritm mai scăzut de creştere a economiei mondiale din cauza crizei datoriilor din zona euro, informează The Guardian. Astfel, FMI a revizuit în scădere creşterea economiei globale în 2012, de la 4% la 3,3%. Economia Italiei, a treia din zona euro, va scădea în 2012 cu 2,2%, iar Spania cu 1,7%. Motivele principale sunt măsurile dure de austeritate şi slaba evoluţie a creditării bancare. Astfel, revenirea economiei globale este ameninţată de tensiunile tot mai mari din zona euro, potrivit unor informaţii care vor apărea şi în cadrul raportului World Economic Outlook. Zona euro, în ansamblu, se va contracta cu 0,5% în acest an, faţă de o prognoză de 1,1% de creştere apărută în septembrie, dată tot de FMI.

Românul care are mai mulţi fani decât Inna. A spart topurile muzicale în China. Milioane de chinezi plâng pe melodiile lui

Îl cheamă Mugur Ciubăncan, e cântăreţ pop, e din Maramureş şi are un succes fabulos în China. În presa din ţară şi în cea chineză apar, din când în când, informaţii despre el, mai ales povestea vieţii. Cu temei, de altfel, pentru că e o poveste frumoasă şi pilduitoare. Dar nimeni nu s-a străduit până acum să afle ce e în sufletul acestui tânăr de 30 de ani care adună, la spectacolele difuzate de televiziunea chineză, audienţe de sute de milioane de telespectatori. În 2000, Mugur Ciubăncan avea doar 18 ani şi vizita China pentru prima oară. Înregistrase deja două albume în România. El a ales câteva piese şi apoi a memorat fonetic şi versurile lor, deşi nu înţelegea o boabă de chineză, iar pronunţia sa nu era deloc exemplară. S-a decis să rămână în China şi să activeze sub pseudonimul Wei Hua, în timp ce show-urile televizate la care apare au audienţe inimaginabile: de sute de milioane de telespectatori. Până acum a cântat pentru preşedintele chinez Hu Jintao, pentru premierul Wen Jiabao şi la petrecerile organizate de Ambasada română de la Beijing pentru parlamentarii şi oamenii de afaceri români care vizitau China.

Soldaţii afgani deschid un nou front: împotriva aliaţilor

Comandanţii trupelor NATO avertizează că numărul soldaţilor occidentali ucişi de forţele de securitate locale este în continuă creştere, cu doar trei ani înainte de retragerea din Afganistan. Militarii din forţele aliate detaşate pe frontul afgan au acum un nou rival: soldaţii şi poliţiştii afgani pe care trupele occidentale îi instruiesc şi alături de care luptă cot la cot împotriva talibanilor. Avertismentul, inclus într-un raport secret întocmit de comandanţii armatei americane şi ai forţelor NATO din Afganistan, a fost lansat după ce numărul soldaţilor occidentali ucişi de membrii forţelor afgane de securitate a crescut constant în ultima perioadă, devenind un fenomen îngrijorător pentru aliaţi. "Sentimentul de ură se propagă rapid", a avertizat un colonel din armata afgană, citat de ziarul "New York Times", care a recunoscut că printre soldaţii săi se numără "hoţi, mincinoşi şi drogaţi". De partea cealaltă, militarii americani sunt "nepoliticoşi, aroganţi şi vorbesc murdar", a adăugat ofiţerul afgan.

Fost ofiţer CIA: Cel mai negru scenariu pentru Iran se numeşte Al Treilea Război Mondial

Washingtonul este complet pregătit pentru un conflict armat în Iran, spune Departamentul American de Apărare. Aflaţi într-un moment în care cel mai tare este cel care face cele mai dure declaraţii, atât americanii cât şi iranienii, dar şi părţi precum China sau Rusia, ies cu declaraţii care de care mai înfricoşătoare, în încercarea de a a se sensibiliza sau de a se înfricoşa unii pe alţii. După ce un oficial chinez ieşise cu o declaraţie conform căreia China va susţine Iranul indiferent dacă acest lucru va însemna Al Treilea Război Mondial, a venit rândul vocilor americane să pronunţe aceste cuvinte grele. Este cazul lui Philip Giraldi, fost ofiţer CIA, care a declarat pentru Russia Today că cel mai grav scenariu în ceea ce priveşte situaţia din Iran este declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb