REVISTA PRESEI 21.02.2018

A.C
Revista Presei / 21 februarie 2018

REVISTA PRESEI 21.02.2018

ADELARUL

Statul vrea să impoziteze clădirile la "valoarea de piaţă". De ce spun experţii că nu e posibil

Goana după bani la buget atinge şi piaţa imobiliară. Un proiect aflat în lucru la Guvern şi altul în Parlament prevăd că statul va schimba impozitarea clădirilor nerezidenţiale, urmând ca aceastea să fie taxate la valoarea lor de piaţă. Specialiştii fiscali şi chiar evaluatorii susţin însă că acest lucru nu se poate realiza, mai ales pentru că "valoarea de piaţă" este greu de definit şi estimat.

Astfel, după ce anul acesta Executivul a tăiat o sursă importantă de finanţare a primăriilor prin reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, acum autorităţile plănuiesc o metodă de compensare. O modificare a Codului Fiscal aflată în lucru prevede că, începând cu anul 2018, impozitarea clădirilor nerezidenţiale aflate în propritatea persoanelor fizice sau juridice va fi realizată exclusiv pe baza evaluării valorii de piaţă, atrage atenţia Adrian Vascu, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), potrivit Capital.

Gigi Becali a explicat farmecul puşcăriei: "Acolo, dacă eşti bărbat fără femeie, devii animal". De ce e dispus să meargă, din nou, după gratii

Latifundiarul Pipera a comentat cu mult entuziasm faptul că verii săi, Ioan şi Victor, condamnaţi în Dosarul "Mită pentru judecătoare", au fost nevoiţi să se întoarcă la închisoare, după ce ieşiseră de acolo, după condamnările din Dosarul Transferurilor.

Familia Becali s-a "abonat" la închisoare! Gigi, Ioan şi Victor au stat pe rând sau împreună la puşcărie, iar ultimii doi se întorc acolo, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a mai condamnat definitiv într-un dosar.

Jurnaliştii au luat cu asalt zona Pipera, în speranţa că vor avea imagini, poate şi ceva declaraţii de la Ioan şi Victor Becali, înainte ca ei să meargă spre penitenciar, acolo unde s-au predat. I-au ratat pe cei doi, însă, potrivit Realitatea TV, au fost întâmpinaţi de Gigi Becali, iar acesta a vorbit despre ultimele pedepse dictate împotriva foştilor impresari.

BANCHERUL

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a luat astazi o decizie ciudata de a suspenda temporar tranzactionarea actiunilor Bancii Transilvania (TLV), dupa aparitia in presa a unei stiri in care banca anunta ca va propune distribuirea sub forma de dividende a 50% din profitul net obtinut anul precedent.

Informatia publicata aseara de Ziarul Financiar, dupa incheierea programului BVB, a aparut in titlu ca fiind una exclusiva, ceea ce nu este adevarat, intrucat a fost anuntata de directorul general al BT, Omer Tetik, in cadrul conferintei cu investitorii si actionarii bancii, organizata in aceeasi zi. El a facut precizarea ca decizia finala privind nivelul exact al dividendului urmeaza a fi luata de conducerea bancii si votata in cadrul AGA, conform procedurilor legale.

Ceea ce, de altfel, nu este o premiera. In fiecare an banca este intrebata in cardul conferintei cu investitorii care vor fi divendele platite si de fiecare data se indica, orientativ, o propunere care va fi aprobata de conducerea bancii si votata in AGA.

COTIDIANUL

Europa contra Europei

"Israelul contra Iranului, Rusia contra SUA, Europa contra Europei", sintetizează publicaţia germană Die Welt situaţia actuală a rivalităţilor geopolitice. Încercând să facă ieşirea Marii Britanii din UE o experienţă cât mai dureroasă, pentru ca niciun alt stat membru să nu fie tentat de un eventual "divorţ", marile cancelarii vestice riscă să cadă în groapa săpată de ele însele.

Plecarea celei de-a doua forţe economice lasă UE cu un buget ce trebuie peticit, dar mai cu seamă provoacă dezechilibre vizibile de putere şi influenţă în instituţiile de la Bruxelles. Aceasta este tema centrală a summit-ului UE ce va avea loc la Bruxelles la finalul săptămânii.

CURENTUL

BNS: Delir legislativ - încă două OUG pe salarizare, una de la min.Muncii şi una de la min.Sănătăţii

Blocul Naţional Sindical a analizat noile proiecte de ordonanţe de urgenţă ce urmează să fie adoptate în următoarea şedinţă de guvern. Analiza a fost transmisă ziarului Curentul şi o puteţi citi integral în continuare:

Pe tot parcursul anului 2017 am atras atenţia guvernelor în exerciţiu că aşa zisul transfer al contribuţiilor sociale, în fapt o creştere brutală a fiscalităţii pe muncă, nu are doar o latură fiscală, această măsură fiind imperios necesar să fie pusă în acord cu reglementările fiecăreia din componentele sistemului de securitate socială.

Refuzul guvernelor de a asculta ne-a adus azi aici. În fiecare săptămână primim câte un proiect de OUG care încearcă să repare efectele revoluţiei fiscale sau efectele măsurilor de corecţie a revoluţiei fiscale. În încercarea de a cârpi efectele aşa zisei revoluţii fiscale, cât şi erorile grosolane în reglementare, Guvernul pare a fi intrat într-un delir legislativ continuu.

JURNALUL NATIONAL

Procesul Mineriada din 13-15 iunie 1990 începe cu un scandal

Un scandal a izbucnit marţi dimineaţă la Curtea Militară de Apel Bucureşti, unde sute de oameni s-au prezentat la primul termen în cameră preliminară al dosarului "Mineriada din 13-15 iunie 1990".

Sala în care se desfăşoară procesul este neîncăpătoare pentru părţile civile citate în dosar, astfel încât oamenii au fost nevoiţi să stea afară, în frig, ei aşteptându-şi rândul să fie strigaţi de pe o listă.

La un moment dat, un bărbat a leşinat şi a fost târât câţiva metri afară şi pus pe un scaun, el revenindu-şi după câteva minute. Bărbatul a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la spital. Cunoscuţi ai săi spun că acesta este epileptic, are 46 de ani şi a fost operat de mai multe ori.

Peste 1.400 de oameni sunt aşteptaţi să se prezinte la proces, fiind citaţi ca părţi civile.

NATIONAL

Fifor a luat-o razna!

Cazut brusc in entuziasmul fata de inzestrarea armatei si cheltuielilor militare, ministrul Apararii spune ca Romania doreste sa completeze escadrila de F16 cu inca patru bucati, dupa care ar mai urma o "proiectie" pentru cumpararea altor 36 de astfel de avioane de lupta. In plus, achizitia pentru rachetele HIMARS a intrat in linie dreapta, iar progamul pentru submarine, trei la numar, "e in analiza".

Pe hartie arata bine, dar intrebat sa precizeze in ce stadiu sunt negocierile pentru achizitionarea F16, Fifor a raspuns ca deocamdata se poarta discutii cu Fortele Aeriene Romane pentru inca alte patru aeronave, iar in privinta celor 36, "am solicitat in SUA sa ni se comunice daca exista posibilitatea sa achizitionam de acolo. Deocamdata asteptam raspuns pentru ca nu te duci sa cumperi F16 de pe o zi pe alta". Asa o fi, dar nerabdarea cu care Romania s-a angajat in cheltuieli imense pentru rachete Patriot, transportatoare sau sisteme de comunicatii, majoritatea de la americani, ne-ar costa peste 9 miliarde de euro pentru un minim progam de inzestrare, iar alocarea pentru armata unui 2% din PIB ridica nota la 40 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani.

ROMANIA LIBERA

Dragnea: "Aşteptăm până joi. N-aţi auzit că nu ştiu ce blat am eu cu sistemul?"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, "ne-a anunţat că ne va anunţa că joi face ceva" şi că el aşteaptă până joi. "Aşteptăm până joi. N-aţi auzit că nu ştiu ce blat am eu cu sistemul?", a declarat Dragnea.

În legătură cu raportul pe care ministrul Justiţiei spunea că îl va prezenta în Parlament, Liviu Dragnea a precizat: "Eu am înţeles de la domnul Toader, din conferinţa de presă, că sunt două chestiuni distincte, şi anume: raportul pe care ministrul Justiţiei îl face despre activitatea Ministerului Public în ansamblu şi pe care este obligat prin lege să îl prezinte în Parlament şi al doilea subiect este legat de un eventual punct de vedere faţă de situaţia de la DNA, care nu are legătură cu raportul care va fi prezentat în Parlament, nu ştiu când".

În ceea ce priveşte situaţia de la DNA, liderul PSD a spus că, în mod categoric, Tudorel Toader nu va fi chemat în coaliţie pe acest subiect.

ZIARUL FINANCIAR

Realitatea nemiloasă a cifrelor: guvernul PSD a folosit doar 60% din banii alocaţi în buget pentru transporturi şi dezvoltare regională în 2017. De unde şosele şi reţele de canalizare?

Necheltuirea a 5,5 miliarde de lei, care ar fi trebuit să meargă în autostrăzi, drumuri naţionale, noi căi ferate, trenuri şi vagoane noi sau reparaţii de material rulant, înseamnă practic menţinerea României la o stare de subdezvoltare.

Ministerul Trans­por­tu­rilor a folosit doar 60% din cele 13,7 mili­arde de lei alocate con­form bugetului votat de Parlament în ianuarie 2017, iar Minis­terul Dezvoltării Regionale, tot 60% din cele 6,6 miliarde de lei alocate con­form bugetului, arată execuţia bu­­getară pe 2017 pe ministere, trimisă de Ministerul de Finanţe la solicitarea ZF.

În programul iniţial, Ministerul Trans­­porturilor a avut o alocare de 13,7 mi­­­­li­arde de lei, dar a folosit până la urmă din aceşti bani doar 8,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că 5,5 miliarde de lei au fost daţi înapoi la bugetul de stat pentru că nu au fost cheltuiţi.

Ce ne aşteaptă şi pe noi. Penuria de forţă de muncă din Slovacia este atât de gravă, încât îi nelinişteşte şi pe vecinii unguri. Samsung a decis să-şi închidă o fabrică pentru că nu a găsit angajaţi pentru asamblări

Slovacia este un magnet pentru producătorii de autovehicule, însă expansiunea din acest sector creează probleme. Industria se concentrează într-o parte a ţării, creând acolo o criză de forţă de lucru calificată rezolvată parţial cu import de muncitori din Serbia, România, Cehia şi Ungaria, ţări care se confruntă, în diferite grade de gravitate, cu propriile penurii de forţă de muncă.

O soluţie găsită de producătorii industriali din Slovacia sunt roboţii, dar aceştia nu plătesc taxe şi nu contribuie nici la pensii, în condiţiile în care statele est-europene se îndreaptă şi spre o criză demografică.

Compania sud-coreeană Samsung a anunţat zilele trecute că îşi va închide în următoarele luni una din cele două fabrici pe care le are în Slovacia, potrivit The Slovak Spectator. Motivul: lipsa muncitorilor din producţie. Închisă va fi probabil fabrica din Voderady, care nu mai primeşte subvenţii de la stat. Producţia va fi mutată la cealaltă fabrică, din Galanta. Cele două fabrici produc valoare adăugată redusă. Sunt de fapt hale de asamblare la care nu rentează creşterea salariilor. Astfel, Samsung nu poate atrage muncitori noi. La fabrica din Voderady lucrează câteva sute de sârbi, o forţă de muncă ieftină. Sârbii sunt naţiunea cea mai reprezentată pe piaţa slovacă a muncii. Numărul sârbilor care muncesc în Slovacia s-a dublat în 2017, deşi sunt priviţi cu scepticism de populaţia locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb