REVISTA PRESEI 21.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 martie 2016

ADEVARUL

Dan Dungaciu: Rusia se retrage din Siria şi vine la Kiev şi Chişinău

În ce fel anunţul neaşteptat al mereu surprinzătorului Vladimir Putin afectează statutul estic al frontierei euroatlantice al cărui principal pivot este România? Mai pe şleau spus, dacă înţelegerile de la masa ruso-euroatlantică, la care nu au participat în nici un caz nici Kievul nici Chişinăul, au vizat cele două state vecine României. Şi cu ce consecinţe? Căci, dacă nu eşti la masă, rişti să fii în meniu. Speculaţiile şi evaluările anunţului lui Putin au fost abundente. Prima veste proastă e că explicaţia financiară pentru retragere nu e tocmai credibilă. Dacă ar fi să presupunem că evaluările strategice ale Moscovei depind în primul rând de buget şi starea economiei, nu am putea explica nici finanţarea continuă a Transnistriei, nici anexarea Crimei, nici sprijinul pentru decuparea Donbasului - toate acţiuni extrem de costisitoare pentru economia devastată a Federaţiei Ruse.

Primele avioane F16, cumpărate din Portugalia, vor ajunge în România în septembrie

Primele avioane F16 care vor intra în dotarea Armatei vor ajunge în România în luna septembrie, urmând ca acestea să devină operaţionale în anul 2017. Asta a declarat, duminică, Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale. "De la anul vor fi primele aparate din Escadrila 1 operaţionale, le vom vedea cu inscripţionarea Forţele Aeriene Române venind în România prima oara la sfârşitul lunii septembrie, anul acesta, deci vor intra în dotarea anul acesta în două etape, după care operaţionarea lor este avută în vedere pentru 2017", a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc, duminică, la ProTv, conform news.ro. De asemenea, acesta a precizat că avioanele vor fi pilotate de români, aceştia urmând să fie intens pregătiţi.

Războiul salamului de Sibiu

Agricola Bacău, Aldis, Reinert, Salsi şi Scandia au obţinut un atestat european care le dă dreptul la exclusivitate pe piaţă pentru salamul de Sibiu, astfel că le cer celorlalţi producători, neatestaţi, să-şi retragă mezelurile cu aceeaşi denumire. Şi Ministerul Agriculturii cere retragerea, inclusiv a stocurilor existente deja pe rafturi. Începând din 10 martie, salamul de Sibiu nu mai poate fi fabricat decât de unităţile de procesare din Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu, iar restul firmelor trebuie să-şi retragă produsele similare. Membrii Asociaţiei - Agricola Bacău, Aldis, Reinert, Salsi şi Scandia - i-au notificat pe comercianţi să nu mai vândă salam de Sibiu produs în alte fabrici. De cealaltă parte, Asociaţia Română a Cărnii cere un "timp de acomodare" în care alţi producători de salam de Sibiu să-şi epuizeze stocurile existente sau, cel puţin, pe cele livrate şi existente deja în rafturile magazinelor.

Cu cine vrea Dragnea să câştige Bucureştiul

Echipa propusă de PSD pentru Bucureşti este formată din candidaţi asupra cărora planează suspiciuni de natură penală sau care au probleme de imagine din cauza trecutului lor politic. Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) a validat, vineri, candidaţii PSD pentru Bucureşti şi susţinerea lui Neculai Onţanu, preşedintele interimar al UNPR, la Primăria Sectorului 2 în baza unei alianţe electorale încheiate între cele două partide la nivelul Bucureştiului. După lungi negocieri, PSD va intra în cursa electorală pe Bucureşti cu următorii şapte: Primăria Capitalei - Gabriela Vrânceanu Firea, Sectorul1 - Dan Tudorache, Sectorul 2 - Neculai Onţanu (UNPR), Sectorul 3 - Robert Negoiţă Sectorul 4 - Daniel Băluţă, Sectorul 5 - Daniel Florea, Sectorul 6 - Gabriel Mutu.

Acordul UE-Turcia privind gestionarea crizei migranţilor, greu de pus în aplicare

Reuniţi la Bruxelles, liderii celor 28 de state membre UE şi şeful Guvernului turc Ahmet Davutoglu au ajuns vineri după-amiază la un acord privind gestionarea crizei migranţilor, pentru a opri fluxul migratoriu dinspre ţări din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord afectate de sărăcie şi războaie către Europa. Acordul a intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, însă este greu de pus în aplicare. Potrivit acordului, "toţi noii migranţi ilegali care pornesc din Turcia către insulele greceşti vor fi retrimişi în Turcia", o măsură "temporară şi extraordinară" luată pentru oprirea traversării periculoase a Mării Egee. De asemenea, migranţii care nu vor solicita azil sau cei ale căror cereri vor fi respinse vor fi întorşi în Turcia. "Pentru fiecare sirian retrimis către Turcia din insulele greceşti, un alt sirian va fi transferat din Turcia către UE", prevede acordul.

Mesajul Papei Francisc la slujba de Florii: "Nu întoarceţi spatele refugiaţilor"

Papa Francisc s-a abătut de la discursul pe care îl avea pregătit pentru tradiţionala slujbă de Florii, sărbătorită, duminică, de Biserica Catolică, pentru a adresa un mesaj despre soarta refugiaţilor, care au dreptul, a spus Suveranul Pontif, la o judecată dreaptă, asemenea lui Iisus. La slujba de Florii adresată romano-catolicilor din întreaga lume, Papa Francisc i-a criticat pe cei care, după cum spune el, s-au spălat pe mâini de soarta refugiaţilor. Conform tradiţiei, papa a binecuvântat ramurile de măslin si palmier, în faţa a mii de credincioşi veniţi în Piaţa Sfântul Petru să comemoreze intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, cu o săptămână înainte de a fi crucificat. La un moment dat, Suveranul Pontif a renunţat la discursul pregătit anterior, adresând un mesaj tuturor naţiunilor, de a nu întoarce spatele refugiaţilor, transmite Reuters.

Barack Obama, vizită istorică în Cuba, prima a unui preşedinte american în ultimii 90 de ani

Preşedintele american Barack Obama a început duminică o vizită istorică de trei zile în Cuba, o ţară considerată până recent inamic al SUA. Barack Obama împreună cu soţia şi cele două fiice ale sale au coborât din avionul prezidenţial, fiind întâmpinaţi de ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez - considerat neoficial ca fiind următorul conducător al Cubei după retragerea lui Raul Castro. "Ce faceţi, Cuba? Tocmai am aterizat aici, aştept cu nerăbdare să mă întâlnesc şi să discut direct cu poporul cubanez" a fost mesajul postat pe contul oficial de Twitter al preşedintelui Obama la câteva momente după aterizarea avionului pe aeroportul din Havana.

Angela Merkel, Secretar General al ONU: este posibil?

Deocamdată, este un zvon care circulă acum cu oarecare insistenţă, rezultat al unor discuţii preliminare purtate, sub formă de tatonări, în zonele unde se conturează marile decizii geopolitice. Dar, dacă s-a ajuns în etapa aceasta, înseamnă că există deja cel puţin o asamblare de interese majore convergente, scopul fiind de a găsi nu un personaj decorativ posibil a fi desemnat conform regulii de aur a diplomaţiei "alegerea persoanei cu cele mai puţine caracteristici conflictuale", "cataplasmă general aplicabilă dar inofensivă". Dorinţa marilor jucători este de a identifica un candidat de tipul luptător cu state de serviciu recunoscute şi apreciate pe scena internaţională, care, totdată, să poată aduce ordine într-un sistem din ce în ce mai sfâşiat de blocuri contradictorii. Dar care şi să imprime o viziune realmente de forţă pentru revitalizarea ONU ca element-cheie în prevenirea şi rezolvarea conflictelor.

BANCHERUL

Guvernul critica dur legea privind darea in plată in punctul de vedere trimis Camerei Deputaţilor

Guvernul a trimis Camerei Deputaţilor punctul său de vedere referitor la legea privind darea in plată a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, pe care o critica dur si spune ca o susţine sub rezerva mai multor propuneri si observaţii. Guvernul menţionează că "masurile propuse au un caracter mult prea general, fără să aibă la baza o analiza solida realizata din punct de vedere al impactului economic, social si juridic". Se apreciază, de asemenea, că unele prevederi ale legii încalcă dreptul la proprietate consfinţit in Constituţie. "Procedura reglementata de lege ar putea afecta dreptul de proprietate si al altor persoane (ex. titularii de conturi, acţionarii instituţiilor de credit/instituţiilor financiare nebancare), in măsura in care aplicarea acesteia ar determina falimentul sau retragerea autorizaţiei de funcţionare instituţiei de credit din partea Băncii Naţionale a României, astfel de situaţii putând genera, totodată, dezechilibre pe piaţa financiară", arată Guvernul.

Legea de umanizare a creditelor ipotecare (transpunerea Directivei 17) ar fi trebuit să intre in vigoare de astăzi

Legea privind transpunerea Directivei 17 din 2014 privind "umanizarea" creditelor ipotecare, după cum a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar fi trebuit sa intre de astăzi in vigoare, însă nu a fost încă finalizata de către Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), in contextul scandalului pricinuit de legea privind darea in plata. In aceste condiţii, Comisia Europeana ar putea declanşa împotriva României o noua procedura de infringement, după cea de anul trecut, in cazul Directivei 59 privind salvarea băncilor de la faliment prin bail-in. In Directiva 17 se dau următoarele indicaţii cu privire la procedura darii in plată: "statele membre nu împiedică părţile la un contract de credit să convină în mod explicit că returnarea sau transferul către creditor al garanţiei sau al veniturilor obţinute din vânzarea garanţiei este suficient pentru a rambursa creditul."

CAPITAL

Topul celor mai scumpe cartiere din România

Bucureştiul este singurul oraş din ţară care are cartiere unde preţul de vânzare al locuinţelor depăşeşte 2.000 euro/mp. În Capitală, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente se situa la o valoare de 1.089 de euro pe metru pătrat util la finele lunii trecute, potrivit indicelui imobiliare.ro. În prezent, cele mai mari preţuri (de peste 2.000 de euro pe metru pătrat), sunt întâlnite în cartierele exclusiviste din zona de centru-nord a oraşului. Pe primul loc în clasament se situează aria Kiseleff-Aviatorilor, unde pretenţiile proprietarilor ajung la 2.739 de euro pe metru pătrat util. În Herăstrău-Nordului, un apartament poate fi achiziţionat cu circa 2.462 de euro pe metru pătrat, faţă de 2.203 euro pe metru pătrat în Dorobanţi-Floreasca.

Ministrul de interne austriac: Criza refugiaţilor încă nu s-a încheiat

Ministrul de interne austriac, Johanna Mikl Leitner, a atras atenţia că actuala criză a refugiaţilor cu care se confruntă Europa încă nu s-a încheiat şi a anunţat că Austria pregăteşte introducerea de noi controale la frontierele sale, transmite agenţia de presă Mia. Ea a adăugat că, în urmă cu şase luni, Austria era criticată pentru că a cerut reintroducerea controalelor la graniţele externe ale Europei, însă în prezent celelalte ţări membre ale Uniunii Europene solicită acelaşi lucru şi susţin propunerea Vienei. La începutul acestei săptămâni, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat că numărul persoanelor sosite în Grecia pe mare de la 1 ianuarie a fost de 135.000, iar cel al victimelor traversării, de 418.

Zamfir către Cioloş: Opriţi minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva legii dării în plată

Deputatul PNL Daniel Zamfir îi solicită, într-o scrisoare deschisă, premierului Dacian Cioloş să oprească "minciuna, intoxicarea şi abuzul" împotriva legii dării în plată, susţinând că acesta, în loc să servească interesele cetăţenilor români, ''serveşte interesele unor bancheri străini''. Deputatul consideră că poziţia premierului Cioloş pe această temă se diferenţiază "major" faţă de cea a preşedintelui Iohannis. În opinia parlamentarului liberal, Cioloş ar "face jocurile" celor care doresc să "îngroape definitiv" legea, în timp ce Iohannis ar crede că legea este "necesară şi bine-venită".

CURENTUL

Să râdem cu Uniunea Scriitorilor din România

Nicolae Manolescu, fost coautor al manualelor de limba română în comunism şi Varujan Vosganian, infractor scăpat de Parlament prin vot politic de dosarul penal de la DIICOT privind prăduirea gazelor naturale ale României acuză că au fost schimbaţi de la conducerea Uniunii Scriitorilor printr-un puci. Noua conducere a anunţat printr-un comunicat că vechea conducere a fost înlocuită. Manolescu a declarat pentru Agerpres că "au convocat în mod ilegal, nestatutar, o adunare, la care au participat vreo 15 - 20 şi s-au ales şi nu mai ştiu ce vor să facă pe-acolo.... Au anunţat în ziar şi noi am dat un comunicat că povestea e ilegală, pentru că nu se poate face Adunare Generală Extraordinară, conform statutului, decât dacă o convoacă preşedintele, consiliul sau o treime din membri. Ceea ce înseamnă 800. Asta nu i-a împiedicat s-o facă. S-au ales, dar o să-i contestăm în justiţie", a declarat Manolescu.

Cristian Teodorescu este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România

Adunarea Generală Extraordinară a USR a votat o nouă conducere. Cristian Teodorescu este noul preşedinte al USR, iar Florin Iaru şi Dan Mircea Cipariu au fost aleşi vicepreşedinţi. Din Consiliul Director fac parte Ioana Crăciunescu, Grigore Şoitu, Cosmin Perţa, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu şi Valeriu Mircea Popă. Din Comisia de Cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu şi Daniel Vorona. Noua conducere a USR a insistat pe demontarea falsurilor şi calomniilor care circulă în teritoriu, răspândite de fosta conducere. Declară public că nimeni nu intenţionează să conteste pensiile membrilor (pe care statul le plăteşte, nu Uniunea). Cuantumul cotizaţiei a fost readus la vechile cote. Nimeni nu mai are dreptul de a se eterniza în funcţie. Urmează depunerea actelor la Tribunal şi în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, operaţii care nu au mai fost actualizate de 18 ani.

Văcăroiu a protejat fraude de 1,958 miliarde de EURO sau minte cu neruşinare

După ce ani de zile a fost sluga lui Sorin Ovidiu Vântu, pesedistul Nicolae Văcăroiu numit politic în fruntea Curţii de Conturi distruge pas cu pas credibilitatea instituţiei. În urmă cu câteva săptămâni, prezent la Europa FM cel supranumit şi Votcăroiu a declarat, în calitate de preşedinte al Curţii de Conturi, că "bugetul public din România a fost fraudat în ultimii 10 ani de 2,1 miliarde de euro. Toată România s-a indignat, pe bună dreptate. Dar ce să vezi? Procurorul General al României a centralizat toate sesizările trimise de Curtea de Conturi în ultimii 10 ani către DNA, DIICOT şi unităţile Parchetului General şi după adunarea prejudiciilor a rezultat suma de 142 milioane de EURO, sub 10% din suma anunţată de Văcăroiu deşi legea prevede că sesizarea organului penal se face deîndată. Aşadar există două posibilităţi: ori Curtea de Conturi a dosit dosare cu prejudicii de 1,958 miliarde de Euro, ori Văcăroiu minte cu neruşinare.

EVENIMENTUL ZILEI

Evaluatorul mărcii "Steaua" a fost arestat pentru corupţie

57,3 milioane de euro este valoarea brandului "Steaua", evaluat de SC Eval Best Office SRL, administrată de Gabriela Gângoe-Simion. Gabriela Gângoe-Simion, cea care ar fi intermediat mita de 15.000 de euro dată fostulului consilier prezidenţial Răzvan Murgeanu, s-a ocupat de "evaluarea activului necorporal Steaua Bucureşti", chiar în timp ce era supravegheată de DNA. În ziua arestării celor doi, Gigi Becali a fost la negocieri cu MApN. "Evenimentul zilei" a dezvăluit, în urmă cu trei ani, că o firmă controlată de acelaşi evaluator a vândut o locomotivă de patrimoniu la un preţ de fier vechi. Femeia a avut contracte cu CNADNR şi RAAPPS şi a fost membru în Consiliul de Administraţie şi cenzor la firmele lui Marian Iancu, fostul patron al Poli Timişoara.

Scandalul denunţurilor la DNA: Fosta noră a lui Măgureanu s-a dat de GOL

Alina Măgureanu, fosta noră a lui Virgil Măgureanu, a declarat pentru un post de televiziune că autorităţile au fost cele care i-au spus să iasă în presă cu acest imens scandal. "Am făcut denunţurile după ce iniţial am fost chemată cu un an înainte la DNA în mai multe dosare, 10-12, despre care nu pot să vorbesc public", a declarat sâmbătă seară la Antena 3 fosta noră a lui Virgil Măgureanu, Alina Măgureanu Petre. "Mi s-a spus de către procurorii DNA să IES să vorbesc PUBLIC de denunţurile mele, dar NU de acele dosare din 2015", a susţinut fosta noră a şefului SRI, care a anunţat că va face noi denunţuri. "Am făcut denunţurile la CEREREA procurorilor DNA", a mai spus Alina Măgureanu. Florin Ghiulbenghian, personajul care se afişează alături de Alina Măgureanu şi merge cu aceasta peste tot, a precizat că este vorba de a da controlat informaţii publicului. În mai 2015 toate amantele şi nevestele din grupul infracţional au fost chemate la DNA, a spus acesta.

Străinii plătesc 7.000 de euro pentru un hectar de teren agricol din România

Investitorii străini sunt dispuşi să plătească până la 7.000 de euro pentru un hectar de teren agricol în Câmpia de Vest a României, pentru că obţin randamente superioare celor din alte ţări europene, potrivit agenţiei Hitch&Mosher, specializată în tranzacţionarea de teren agricol în vestul ţării. "În 2015, piaţa terenurilor agricole şi-a menţinut dinamismul şi atractivitatea în faţa investitorilor, care găsesc aici randamente mai bune decât în alte ţări europene. Având în vedere interesul crescut al clienţilor investitori, anul 2016 va fi unul la fel de dinamic pe această piaţă, unde în prezent preţurile medii de tranzacţionare sunt cuprinse între 2.000 euro/ha şi 7.000 euro/ha (în zona de vest a ţării)", a declarat Marius Schiopota, managing partener al Hitch&Mosher, companie care în ultimii cinci ani a tranzacţionat peste 15.000 de hectare de teren agricol în Câmpia de Vest.

JURNALUL NATIONAL

Avioane F16 şi rezervişti voluntari, începând cu 2017

Avioanele F16 achiziţionate de statul român vor ajunge în ţară în luna septembrie, a anunţat ministrul Apărării, Mihnea Motoc. Aeronavele, care vor participa la misiuni de patrulare în spaţiul aerian românesc şi balcanic, vor deveni operaţionale începând cu anul 2017, după ce piloţii români şi personalul tehnic vor fi instruiţi. Tot în 2017, va intra în vigoare Legea rezerviştilor voluntari, despre care ministrul spune că va rezolva deficitul de personal pe care armata română îl are. Motoc a adăugat că serviciul militar obligatoriu în România nu este încă luat în calcul.

Un ministru din guvernul Ciolos are DATORII de aproape un milion de euro

Mai mulţi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş au rate uriaşe la bănci din vremea în care aveau şi venituri substanţiale. Cu salariile pe care le primesc în prezent de la Guvern nu şi-ar fi permis să facă asemenea datorii. O parte dintre aceştia au însă şi conturi pline, aşa că nu resimt dramatic scăderea de la salariu. Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, are cele mai mari datorii la bănci, 833.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere pe anul 2015. Are însă şi depozite bancare destul de mari: 157.500 de euro, 45.000 de dolari şi 20.000 lei. Mihnea Motoc şi soţia sa Iulia Motoc, care e judecător la CEDO au venituri substanţiale. Acelaşi document arată că anul tecut, grosul banilor în familia Motoc l-a adus soţia, care a câştigat 172.000 de euro şi 18.500 de lei. Actualul ministru avea un venit declarat de 44.000 de euro, ceea ce înseamnă 200.000 de lei, mai puţin decât va câştiga anul acesta. Salariul actual nu va trece de 156.000 de lei pe an.

România are cele mai multe biserici din toată lumea ortodoxă

Societatea a răbufnit la adresa unei instituţii care, până nu demult, era pe primul loc în topul încrederii - BOR. Anul trecut, pentru prima dată în istorie, s-a strigat în stradă "Jos Patriarhul!". Un întreg sistem a înmărmurit. Pentru că strigătul confirma statistica. În doar cinci ani, Biserica a pierdut 26 de procente în popularitate. Nu pentru că ar fi scăzut credinţa, ci pentru că ierarhii sunt acuzaţi de lăcomie şi de faptul că investesc în ziduri şi nu în suflete. România a ajuns să aibă cele mai multe biserici din toată lumea ortodoxă. Şi poate nu ar fi o problemă, dacă aceste biserici nu ar fi fabrici de făcut bani. Iar aceşti bani nu s-ar rătăci uneori pe misterioasele căi ale politicii.

OMV, ADNOC şi Occidental vor explora zăcămintele offshore de ţiţei şi gaze naturale din Abu Dhabi

Grupul energetic austriac OMV a anunţat duminică semnarea unui program pe patru ani privind evaluarea unor zăcăminte offshore de ţiţei şi gaze naturale din Abu Dhabi, transmite Reuters. Acordul a fost semnat cu Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) şi compania americană Occidental Petroleum, a precizat OMV. Zăcămintele care vor fi analizate prin foraje şi studii de inginerie seismică includ zonele Ghasha şi Hail. OMV colaborează deja cu ADNOC la evaluarea zăcământului Shuwaihat. Noul directorul general al OMV, Rainer Seele, îşi îndreaptă din ce în ce mai mult atenţia spre Rusia şi spre Emiratele Arabe Unite (UAE) pentru viitoarea producţie.

NATIONAL

Numele noului şef al "Doi s'un sfert" este bătut in cuie!

Controversata unitate "Doi s'un sfert" (Direcţia de Informaţii si Protecţie Internă) încă atrage ca un magnet nenumăraţi ofiţeri care ar face orice doar ca sa fie si ei şefi la celebrul serviciu secret al Ministerului de Interne. Iar isteria continuă, mai desantata ca oricând, chiar in aceste zile, când foşti "miliţieni" din vechea gardă sau "lupi tineri" care se cred pe val se zbat, cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună, să-si asigure "spate politic" pentru a accede la conducerea DIPI. De curând a fost împuternicit la conducerea structurii comisarul şef de politie Rareş Văduva. Iar de atunci nu a izbucnit nici o "bombă" care sa detoneze poziţia acestuia, mai ales că structura trece printr-o anevoioasa operaţiune de reformare din temelii.

"Mr. Proper" intra pe Parchete!

Miercuri, ministrul Raluca Pruna va înainta Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, numele celui ales pentru a fi propus preşedintelui Klaus Iohannis la şefia Parchetului General. Si cu toate ca pana acum ministrul venit de la Bruxelles a tot bătut moneda mediatica, făcând apel la câţi mai mulţi magistraţi sa se înscrie in cursa pentru înlocuirea nefericitului Tiberiu Nitu, iată ca doar patru curajoşi s-au prezentat la startul competiţiei. Oricum, indiferent de cine va fi alesul, deşi iniţiaţii sistemului ştiu ca deja zarurile au fost aruncate încă din ultima zi a înscrierilor, viitorul procuror general nu se va mai putea complace sa facă pe "tufa de Veneţia", trebuind sa declanşeze de urgenta curăţenia generala si la nivelul Parchetelor, după modelul de succes de la Ministerul de Interne. Va fi deci un fel de "Mr. Proper" care va elimina "mizeria" din Parchete.

Iohannis, dat pe mana Curţii de Conturi

Sebastian Bodu cere Curţii de Conturi sa verifice "legalitatea si oportunitatea" achiziţionării, de către Administraţia Prezidenţială, a unui nou sistem de irigaţii al cărui cost depăşeşte o jumătate de milion de euro. Fost şef al ANAF in timpul administraţiei PDL, Sebastian Bodu susţine ca preţul instalării unui sistem de irigaţie a vegetaţie variază intre 3 si 5 euro pe metru pătrat - ceea ce ar însemna ca valoarea pentru cele 2 hectare ale grădinii Cotroceniului ar ajunge la aproximativ 100.000 de euro. Sau 200.000 maximum, cu montare cu tot. Mai mult, cum gradina are deja un sistem de irigaţie (care este însă un mare consumator de apa si curent), s-ar putea păstra jgheaburi, canale de evacuare sau furtunuri, reducându-se astfel costurile - apreciază Bodu.

450.000 de euro pentru un loc de parcare in Londra

Un loc de parcare din Londra a fost pus la vânzare pentru 350.000 de lire (circa 450.000 de euro), ceea ce înseamnă că este o dată si jumătate mai scump decât o casă medie din Regatul Unit. Spaţiul, situat in spatele Grădinilor Hyde Park, e cel mai scump scos la vânzare vreodată. Pe locul doi este un loc din zona protejata New Town din Edinburgh, pentru "doar" 85.000 de lire. Spaţiul din Hyde Park are 5,94 pe 2,43 metri si este promovat de agenţia Knight Frank ca "o rară oportunitate". In anunţ se spune că acesta este deţinut printr-o concesiune privata din a cărei perioadă mai sunt 88 de ani. Nu este pentru prima oară când in astfel de cazuri se cer sume enorme: in 2015, un loc din South Kensington a fost scos la vânzare pentru 480.000 de lire, dar era "într-o parcare subterană păzită si avea loc pentru trei maşini.

PUTEREA

Încasări problematice la fondurile private obligatorii. Sute de mii de români, ţepuiţi de angajatori cu banii de pensie

Doar pentru mai puţin de jumătate dintre cei peste 6,5 milioane de români înscrişi în sistemul de pensii private obligatorii, cunoscut şi sub denumirea de Pilonul II, angajatorii virează bani în fiecare lună, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citate de News.ro. Cu alte cuvinte, o mare parte dintre angajatori îşi ţepuiesc angajaţii şi nu le plătesc constant contribuţiile care ar trebui să le asigure un trai decent la bătrâneţe. În cazul a circa 160.000 de conturi nu s-a făcut niciun virament până acum, potrivit estimărilor din piaţă. Aceste conturi sunt goale, iar titularii nu vor încasa nimic, niciun leu din partea de pensie administrată privat. "Conturile sunt alimentate rar sau deloc pentru că titularii lor sunt în şomaj, lucrează la negru sau sunt plecaţi din ţară. Un alt motiv poate să fie legat de faptul că angajatorii nu depun la timp declaraţia şi pentru aceştia.

Surse: luni va fi demisă toată conducerea TAROM

Ministerul Transporturilor a început -în sfârşit- să facă ordine în compania naţională de transport aerian TAROM. De teamă ca cel rămas CEO să nu dea statul român în judecată, cum au făcut-o şi ceilalţi administratori demişi acum câţiva ani de fostul ministru Ramona Mănescu, actualul ministru de resort, Dan Costescu, a anunţat că-i reduce lui Christian Heinzmann atribuţiile. Belgianul va fi astfel suspendat, începând cu 22 martie, din funcţia de accountable manager al TAROM (adică manager de resurse umane şi financiare), ca urmare a unor deficienţe de management. Heinzmann rămâne însă director general al TAROM, cel puţin până luni, când administratorii companiei se vor întâlni într-o nouă şedinţă. În urma acesteia, însă, se prefigurează o măsură radicală: demiterea întregii conduceri a companiei de stat.

Despăgubiri uriaşe pentru familiile victimelor accidentului aviatic din Rusia

Compania aeriana FlyDubai va plati suma de 20.000 de dolari pentru familiile fiecarui pasager aflat in avionul care s-a prabusit sambata in Rusia, cu 62 de persoane la bord, au anuntat reprezentantii operatorului de zbor. "Prioritatea noastra este sa identificam si sa contactam familiile celor pierduti...si sa acordam sprijin imediat celor afectati", a precizat compania aeriana intr-un comunicat de presa. Presa rusa a relatat anterior ca rudele fiecarei victime vor primi cate un milion de ruble (circa 15.000 de dolari) de la stat. Asta dupa ce liderul rus Vladimir Putin a spus sambata ca ajutorarea familiilor reprezinta o prioritate pentru Moscova, potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov.

ROMANIA LIBERA

Ce implicaţii are preţul tot mai mic al ţiţeiului

Deşi cotaţia barilului a atins unul dintre cele mai scăzute praguri din ultimii ani, jucătorii de pe piaţa carburanţilor se aşteaptă ca petrolul să continuă să se ieftinească în perioada următoare. "Ne aşteptăm - cel puţin pentru prima parte a anului - la o scădere a cotaţiei petrolului, ce va avea un impact şi asupra preţurilor produselor comercializate de noi", a declarat Dan Coflea, director comercial în cadrul Bulrom Gas, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa de GPL (gaz petrolier lichefiat), citat de Mediafax. Prăbuşirea preţului ţiţeiului va continua cu toate că la mijlocul lunii aprilie statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi exportatori se vor reuni pentru a discuta despre îngheţarea producţiei de ţiţei, ceea ce ar trebui să conducă la creşterea preţului.

Fostul arhitect-şef al Capitalei, controversatul Adrian Bold, repus în funcţie

Adrian Bold, arhitectul-şef al Capitalei demis de primarul Sorin Oprescu în 2008, a fost repus în funcţie de primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava. Potrivit HotNews, anunţul a fost făcut în cadrul unei dezbateri ce a avut loc vineri la Primăria Capitalei. Fostul arhitect-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu a ieşit la pensie, iar primăria a fost obligată printr-o decizie judecătorească să îl repună în funcţie pe Adrian Bold care a atacat în instanţă documentul prin care a fost suspendat de Sorin Oprescu. Adrian Bold a fost demis de primarul Sorin Oprescu pe motiv că a acordat un aviz pentru construcţia unui bloc pe locul unei baze sportive, nu ar fi regularizat taxele şi impozitele care ţineau de domeniul său, a întârziat la serviciu şi a lipsit nemotivat şi ar fi adus Municipalităţii un prejudiciu de 300.000 de dolari fiindcă nu ar fi permis unui proprietar din vecinătatea Cathedral Plaza să construiască o clădire asemănătoare.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai rezonabilă soluţie pentru stingerea revoltei celor care au luat credite în valută

Cei care au luat credite în valută în perioada de boom au fost loviţi de două ori: prin creşterea costului francului elveţian - dublarea lui - şi a euro - cu 30% -, dar şi prin prin scăderea cu 50% a valorii caselor cumpărate. Pentru că nu au găsit înţelegere la bănci în ultimii cinci ani, revolta acelor debitori se îndreaptă către BNR şi către Mugur Isărescu, cu întrebarea: unde a fost Banca Naţională când s-au dat toate aceste credite pe bandă rulantă? Mai ales că BNR ştia că scăderea cursului leu/euro în 2006-2008 la 3-3,6 leu/euro nu era sustenabilă. Iar această scădere a cursului leu-euro a făcut ca şi cursul leu-franc să fie extrem de mic, ceea ce a permis băncilor să vândă credite ipotecare sau de consum în franci, creând iluzia unei sustenabilităţi. În aceste condiţii, ce se mai poate face acum? Dacă creşterea cursului valutar este una dintre probleme, o soluţie ar fi scăderea cursului valutar. Aşa cum a crescut, aşa poate să şi scadă. Dacă cursul euro scade, automat va scădea şi cursul francului.

Media zilnică de tranzacţionare la BVB a coborât la 6 milioane de euro, cel mai prost an din ultimii şapte

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor în 2016, conform statisticilor generale de la BVB, se situează pe primele două luni şi jumătate în jurul valorii de 27 de milioane de de lei (6 mil. euro), la jumătate faţă de anul 2007 - 55 mil. lei, când s-a înregistrat valoarea medie zilnică maximă de tranzacţionare a ultimilor 10 ani. În anul 2008, anul declanşării crizei financiare mondiale, valoarea medie zilnică de tranzacţionare se situa în jurul a 27 mil. lei, la jumătate faţă de anul anterior.

În "oraşul corporatiştilor", Barbu Văcărescu-Floreasca, 30.000 de angajaţi se sufocă zilnic să ajungă la muncă

În Barbu Văcărescu -Floreasca sunt peste 20 de clădiri de biro­uri cu o suprafaţă totală de 300.000 de metri pătraţi, iar în 2016 vor mai fi livrate încă 10 clădiri cu o suprafaţă totală de 100.000 mp. Dezvoltarea clădirilor de birouri, dar şi proiectele rezidenţiale noi au transformat zona Barbu Văcărescu-Floreasca într-un coşmar pentru cei peste 30.000 de de corporatişti care în­cearcă zilnic să ajungă la locurile de muncă. Ţinând cont de proiectele aflate în dezvoltare şi de lipsa oricărei strategii la nive­lul autorităţilor locale de a descongestiona traficul din zonă, mersul la muncă în această zonă are toate şansele ca pe termen scurt să se transforme într-un fel de misiune imposibilă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dacă C.C.funcționa - în 26 ani - acum eram SUS pe Marte !!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb