REVISTA PRESEI - 21.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Moldovenii şi oltenii, campioni la cheltuit

Iaşi şi Craiova se numără printre cele mai atractive pieţe pentru investitorii de retail, deşi aici trăiesc unii dintre cei mai săraci cetăţeni ai Europei. Criză sau nu, românii cheltuiesc cea mai mare partea a veniturilor în supermarket, arată un studiu făcut pe piaţa de retail din Europa Centrală şi de Est.

Cantacuzino pierde vaccinul împotriva TBC

Ministerul Sănătăţii este pe cale să importe un milion de doze de vaccin, după ce, în 2010, a căzut producţia internă. Problemele de la linia de fabricare a serului anti-TBC de la Institutul Cantacuzino nu se vor remedia mai devreme de opt luni. Ministerul Sănătăţii analizează oportunitatea primului import de vaccin BCG, cel împotriva tuberculozei, după ce producătorul intern, Institutul Cantacuzino, a rămas cu activitatea suspendată din cauza eşuării retehnologizării.

"Prima casă" costuri de la A la Z

Cei care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă prin programul guvernamental trebuie să ştie că, pe lângă avansul minim, mai au de suportat multe alte taxe. Pentru taxele notariale, asigurări, comisionul către Fondul de Garantare şi depozitul colateral, solicitantul trebuie să mai scoată din buzunar cel puţin 2.000 de euro.

Companiile aeriene scot profit din bagajele în plus

Operatorii de zbor au micşorat, în ultimii trei ani, limita permisă pentru transportul bunurilor pasagerilor cu aproximativ 24% şi au mărit taxele pentru orice kilogram în plus. Cu cât valizele la cală sunt mai puţine, cu atât scad costurile de manipulare ale acestora, iar companiile au din ce în ce mai mult spaţiu pentru transporturile cargo.

CURENTUL

Lotul incompatibililor de la Camera Deputaţilor

După ce am dezvăluit modul în care Comisia juridică de la Senat a dat derogări de la lege mai multor senatori, plasåndu-i într-o situaţie clară de incompatibilitate, situaţie analizată acum de inspectorii de la ANI, am verificat cum stau lucrurile din acest punct de vedere şi la Camera Deputaţilor. Nicio surpriză. Şi aici, deputaţii din Comisia juridică au dat propria interpretare Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Duelul de Tia Şerbănescu

Vizat de trimiterile prezidenţiale la banda celor trei care "bolşevizează" PDL, dl Berceanu a explicat că "Băsescu când vrea să atragă atenţia dă la oase". De, cine poate oase roade. Să vedem cine-şi pune piciorul în gips. Prinzând momentul critic, dnii Antonescu şi Ponta au anunţat o moţiune de cenzură al cărei subiect încă nu l-au aflat. Fidel Castro şi Che Guevara speră să-l dibuie cât de curând. Speriat, guvernul Boc a ţinut o şedinţă de pregătire pentru Cotroceni la Vila Lac. S-a băgat singur la apă ştiind că se usucă la Cotroceni.

Hackerii din România, jos pălăria!

O grupare de tineri romåni, specialişti în informatică, au oferit o lecţie usturătoare unor mari organe de (dez)informare europene, publicaţiile "Le Monde" şi "Daily Telegraph", cărora le-au fost sparte site-urile - fiind postate mesaje de protest faţă de operaţiunea de stigmatizare a romånilor prin suprapunerea imaginii ţiganilor - măgărie simplistă şi vulgară practicată des de media britanică şi franceză.

Guvernul, între vizita FMI şi consultările de la Cotroceni

Preşedintele Băsescu a avertizat Guvernul că datele economice indică riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în 2010 şi că reducerea cu 5% a costurilor de personal agreată cu FMI nu este suficientă, cerând astfel măsuri suplimentare, precum eliminarea oricăror excepţii de la impozitare. Ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional pentru acest an este 5,9% din PIB.

Biletele la ordin şi cecurile refuzate la plată de bănci au depăşit în martie un mld. de lei

Plăţile prin bilete la ordin, cecuri şi cambii refuzate de bănci au depăşit în martie pentru a doua oară pragul lunar de un miliard de lei, după ce au crescut cu 43,6% comparativ cu februarie, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a Romåniei (BNR). Sumele refuzate la plată cu instrumente de debit au depăşit pentru prima dată pragul de un miliard lei în luna octombrie 2009, cånd au atins nivelul record de 1,08 miliarde de lei.

CURIERUL NAŢIONAL

Nu amânaţi adoptarea euro!

Oamenii de afaceri susţin adoptarea euro în 2015 şi cer măsuri dure pentru a ne încadra în condiţiile de la Maastricht. AOAR: Multe semnale din piaţă şi chiar de la BNR arată că ar fi posibilă o amânare a intrării în zona euro. Dragoş Cabat: România va amâna cel puţin 2 ani adoptarea monedei unice. Politicienii încearcă să evite asumarea responsabilităţii unui management corect trecând de la un discurs public entuziast privind aderarea la zona euro la promovarea temei "euro sperietoarea", consideră conducerea AOAR, care insistă pe nevoia unui program naţional pentru adoptarea euro în 2015.

Fondurile de pensii vor lua drumul străinătăţii

RCI: BVB este prea mică pentru fondurile disponibile. Contribuţiile românilor vor ajuta la dezvoltarea altor economii. Fondurile româneşti de pensii private vor plasa banii pe alte pieţe de capital, investind astfel în dezvoltarea altor economii, în condiţiile în care dimensiunea şi lichiditatea bursei locale sunt prea mici pentru a putea absorbi fondurile disponibile, potrivit Raiffeisen Capital & Investment (RCI), citată de NewsIn.

Reforma Justiţiei pe repede-nainte atinge drepturile cetăţenilor

Părţile prezente la prima înfăţişare din proces nu mai sunt încunoştinţate asupra celorlalte termene. Preşedintele instanţei poate încuviinţa executarea silită fără citarea părţilor.

În încercarea de a scurta cât mai mult termenele de judecare a proceselor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a supus dezbaterii publice un proiect care aduce o serie de modificări legislaţiei din domeniu. Printre acestea se numără încuviinţarea cererii de executare silită în maximum 3 zile de la primirea ei, termenele dintr-un proces să poată fi date chiar pentru a doua zi, citarea părţilor să nu se mai facă dacă acestea sunt prezente la prima înfăţişare, iar cererea de strămutare a unui proces să nu poată fi făcută decât o singură dată.

Fostele exploatări de la Roşia Montană poluează pârâul Abrudel

Ploile abundente din ultima perioadă au scos la suprafaţă apele de mină acumulate în subteranul fostei Exploatări Miniere Roşia Montană - Sector minier Bucium (oprită în anul 1968) şi a fostei IPEG (Întreprinderea de Prospectare şi Exploatare Geologică) care conţin mari concentraţii de metale, fapt ce a determinat colorarea pârâului Abrudel în roşu, informează Administraţia Naţională "Apele Române" într-un comunicat.

Fondul Român de Investiţii va primi bani de la CEC şi BNR

Potrivit proiectului de lege Fondul va prelua, în maximum două luni de la constituire, participaţiile minoritare ale statului. Schnecker: România nu are o experienţă cu care se poate mândri în ceea ce priveşte managementul de fond. Fondul pregătit de Guvern pentru finanţarea proiectelor majore de investiţii va fi constituit din acţiunile minoritare ale statului la companii, dar şi dintr-un aport în numerar al CEC Bank şi, cel mai probabil, din banii obţinuţi anterior din privatizări şi plasaţi de trezorerie în conturile BNR.

Fitch a ridicat perspectiva Bucureştiului la stabilă

Nivelul de îndatorare este destul de scăzut, iar randamentul bugetar este încă satisfăcător.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului Bucureştiului la "stabilă", de la "negativă", şi a reafirmat ratingurile de credit pe termen lung la "BB+" pentru valută, respectiv "BBB-" pentru moneda locală. Totodată, Fitch a reafirmat ratingul Bucureştiului pentru credite pe termen scurt în valută la "B", dar şi ratingul obligaţiunilor de 500 milioane euro, scadente în iunie 2015, la "BB+". Agenţia notează că revizuirea perspectivei la "stabilă" reflectă decizia similară luată în februarie în cazul României.

71,6 mil. lei, exproprierile pentru centura de sud a Capitalei

Cele 324 de proprietăţi despăgubite de CNADNR se află pe o suprafaţă de 210.000 mp. Suma va fi virată de Ministerul Transporturilor în 30 de zile de la primirea solicitărilor

EVENIMENTUL ZILEI

Un metru de autostradă contra a 33 de bugetari

Concedierea a 100.000 de bugetari ar aduce economii la stat de 60 de milioane de euro pe lună. Între 45 şi 60 de milioane de euro lunar - la atât se ridică economia statului dacă guvernul ar decide să taie nodul gordian şi să concedieze între 75.000 şi 100.000 de bugetari. Astfel, cu banii economisiţi, statul ar putea construi lunar între 2 şi 3 km de autostradă, iar într-un an până la 36 km, luând în calcul costul pe un kilometru, care ajunge la circa 20 de milioane de euro, conform datelor Ministerului Transporturilor.

Lecţiile lui Eyjafjallajokull pentru Uniunea Europeană

Jumătate din cele 28.000 de zboruri zilnice au decolat ieri de pe aeroporturile europene, după cinci zile în care norul de cenuşă degajat de vulcanul Eyjafjallajokull a închis spaţiul aerian, scrie AFP. Pentru pasageri, veştile de aseară erau şi bune, şi rele. Pe de-o parte, un nou nor de cenuşă a obligat ţările nordice să prelungească restricţiile de zbor. Pe de altă parte, experţii au asigurat că vulcanul aruncă mai puţină cenuşă în atmosferă.

Băsescu către Boc: tăiaţi cheltuielile!

Preşedintele le-a spus miniştrilor că reducerea cheltuielilor bugetare nu mai poate fi amânată. Reducerea cheltuielilor bugetare, "o măsură care nu mai suportă amânare", a fost una dintre temele principale discutate de pre şe dintele Traian Băsescu, ieri, la Palatul Cotroceni, cu membrii guvernului Boc. Preşedintele a avertizat asupra riscurilor la care se expune o ţară care ajunge să trăiască "din împrumuturi", făcând trimitere indirectă la situaţia Greciei.

Boc vrea să intre în cartea de istorie. Fără specialele lui Oprea

Dezbaterea din Senat a Legii pensiilor s-a transformat ieri într-un drept la replică dat de premierul Emil Boc ministrului apărării Gabriel Oprea. Menţinerea sistemului special de pensii pentru militari, susţinută cu patos luni în plen de Oprea, a fost demontată ieri cu aceeaşi frenezie de Boc. "Dacă mergem tot aşa, drumul spre colaps este asigurat", a pronosticat apocaliptic premierul.

Ce bănci îţi dau cel mai ieftin credit pentru o maşină nouă

Dacă nu aveţi toţi banii necesari achiziţionării unui autoturism nou şi doriţi să beneficiaţi şi de cele trei tichete prin programul "Rabla", puteţi apela la un împrumut auto. Acum, că programul "Rabla" este în plină derulare, cei care doresc un credit auto pot apela doar la câteva bănci care mai practică acest tip de împrumut. Ideal pentru achiziţionarea unei maşini noi, pe lângă cele trei tichete şi un avans de minim 1.000 de euro, în cazul în care nu aveţi toţi banii pentru o plată integrală, este creditul auto.

FINANCIARUL

Unicul program anticriză al guvernului: tăierea pensiilor şi concedierile

Din reducerea veniturilor pensionarilor s-ar obţine la buget doar 2% din cheltuielile anuale. Executivul nu ştie însă care va fi costul implementării Legii unice a pensiilor. Miniştrii au fost chemaţi ieri la raport la Palatul Cotroceni, unde au fost lăudaţi pentru "măsurile curajoase" adoptate.

Aproape o treime din Fondul Proprietatea s-a vândut pe "piaţa gri" la preţuri derizorii: între 0,1 şi 0,5lei/acţiune

În aşteptarea listării la Bursă, cei interesaţi, dar şi cei care vor să valorifice aceste titluri au trecut de la anunţurile de mică publicitate la site-uri specializate. Valoarea este în cel mai fericit caz de 0,5 lei/acţiune. Până şi familiile Malaxa şi Auschnit au decis să înstrăineze astfel acţiuni de peste 10 milioane de euro.

Băncile au refuzat instrumente de debit fără acoperire în sumă de 2,3 miliarde de lei

Sumele refuzate la plată cu instrumente de debit rămân în continuare la valori ridicate, în primul trimestru din 2010 cumulând 2,33 miliarde de lei. Cele mai multe incidente au provenit din zona biletelor la ordin, sumele refuzate în perioada ianuarie-martie fiind de 2,2 miliarde de lei. Care este motivul reinflamării blocajului financiar, citiţi mâine în "Financiarul".

În România, restanţele cresc cu aproape 100%. În regiune, ritmul se temperează

În Ungaria şi Polonia întârzierile la plată înregistrează majorări anuale mai mici de 70%. Creditele restante au avut o evoluţie exponenţială în întreaga regiune. Ungaria, Polonia şi România au înregistrat, pe parcursul anului trecut, ritmul de creştere de 100% a finanţărilor neperformante. Totuşi, pentru 2010, expansiunea restanţelor s-ar putea diminua, în timp ce în unele state gradul de neperformanţă chiar s-ar putea reduce.

"OPEC-ul" gazelor vrea să facă lobby pentru ridicarea preţului pe piaţa mondială

Producătorii de "aur albastru" controlează 70% din rezervele globale. Miniştrii ţărilor care fac parte din aşa-numitul OPEC al gazelor naturale (Algeria, Bolivia, Guineea Ecuatorială, Egipt, Iran, Libia, Nigeria, Qatar, Rusia, Trinidad-Tobago şi Venezuela) au reuşit, pentru prima dată în istoria acestei organizaţii, să ajungă la un consens unanim. Ei au convenit să lupte împreună pentru stabilizarea preţurilor la gazele naturale. Concret, au decis ca preţurile la acest carburant să fie cotate după modelul celor la petrol.

GÂNDUL

Ce s-a discutat la Cotroceni. Udrea: "Nu există nici măcar ideea că premierul ar avea o problemă"

Traian Băsescu şi-a examinat, ieri, Guvernul, preţ de trei ore, la Cotroceni, l-a trecut pe Emil Boc şi i-a zis să vină "la mărire", le-a dat teme pentru acasă lui Blaga şi Videanu şi a cerut o intervenţie rapidă şi fermă pentru "draga de ANI". După trei ore în care Traian Băsescu a ţinut Guvernul Boc la Cotroceni, miniştrii au plecat discret, fără a le da declaraţii ziariştilor, iar Administraţia Prezidenţială a furnizat un comunicat de presă în care n-a spus nimic.

Omul de la şaibă şi profesorul care-l citeşte pe Herodot, aliaţii de ocazie ai lui Boc contra pensiilor nesimţite

După ce ministrul Apărării, Gabriel Oprea, s-a pus împotriva guvernului din care face parte, condamnând eliminarea pensiilor speciale din cadrul armatei şi serviciilor secrete, marţi, a venit rândul premierului Emil Boc să răspundă acuzaţiilor ridicate de senatori pe tema Legii Pensiilor.

Profesorii nu renunţă la grevă. 30.000 elevi înscrişi la bac, afectaţi

După câteva ore de discuţii cu ministrul Daniel Funeriu, liderii sindicatelor din Educaţie nu au ajuns la nici un rezultat. Mâine e grevă generală: profesorii nu vor trece nici o notă în catalog şi nu vor participa la examenele naţionale. Profesorii afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia "Spiru Haret" şi FEN vor intra mâine în grevă, nemulţumiţi de rezultatele întâlnirii pe care au avut-o ieri cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Liviu Pop, secretarul general al FSLI, a declarat la finalul întâlnirii de la Ministerul Educaţiei, că s-a discutat despre OUG 114, despre acordarea sporurilor, despre HG pentru învăţământul vocaţional, dar fără a ajunge la un punct comun privind aceste probleme.

JURNALUL NAŢIONAL

Adriean şi Mioriţa Videanu, baladă imobiliară cu miros penal

Cartierul rezidenţial care stă să se ridice pe locul fostei platforme industriale Vulcan va îngropa în fundaţiile sale cele trei decizii ale primarului incompatibil Adriean Videanu. Pentru a se asigura că va scoate un profit maxim din terenurile preluate de la Vulcan, Mioriţa Videanu nu s-a sfiit să facă falsuri pentru a-l alunga din zona respectivă pe singurul afacerist care i-a refuzat oferta de preluare.

13 angajaţi pentru şeful Rezervelor de Stat

Adrian Gurău, preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat (ANRS), are în subordine nu mai puţin de 13 angajaţi. Pe lângă secretarul general, asistentul de Cabinet şi directorul de Cabinet, domnul Gurău se mai bucură de prezenţa a numeroşi consilieri şi asistenţi personali.

ROMÂNIA LIBERĂ

Pe ce bani defilează pensiile militarilor

Prin legea unitară a pensiilor, Guvernul loveşte în interesele a circa 200.000 de militari, magistraţi, piloţi sau angajaţi ai serviciilor secrete.

Procuror PNA pe mâna DNA. Omul pe care Voicu îl dorea la şefia DNA, pe mâna DNA

Horia Miclescu, unul dintre "părinţii fondatori" ai Parchetului Naţional Anticorupţie, este acuzat de procurorii anticorupţie că l-ar fi ajutat pe un interlop să recupereze 50.000 dolari. Horia Miclescu, fostul procuror general adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie (instituţie transformată ulterior în DNA), a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie, fiind acuzat că a ridicat ilegal un sechestru pentru ca interlopul Ion Baboi să îşi recupereze 50.000 dolari.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile elene redeschid lupta pe dobânzi pentru banii clienţilor

Băncile locale cu acţionariat elen au oferte agresive de dobânzi atractive la depozite în lei şi în euro Grecii încearcă să atragă bani din România pentru că băncile-mamă găsesc mai greu finanţare la Atena. Problemele Greciei au zdruncinat din nou încrederea pe piaţa interbancară, iar dealerii locali au primit instrucţiuni de la centralele băncilor-mamă din străinătate să reducă expunerea faţă de subsidiarele din România ale grecilor. Aceasta a complicat situaţia, băncile fiind nevoite să meargă mai agresiv către clienţi.

Copos vrea să-l urmeze pe Patriciu în Georgia: "Sunt mai puţine taxe acolo"

Omul de afaceri George Copos, care controlează grupul Ana Holding, cu venituri de circa 60 de milioane de euro anul trecut şi în care lucrează 2.000 de oameni, spune că îşi va investi o parte din bani în dezvoltarea unor proiecte în Georgia, în condiţiile în care businessul din ţară continuă să scadă.

Preşedintele Traian Băsescu face demonstraţii la televizor despre cum se conduce România

Preşedintele Traian Băsescu a chemat ieri Guvernul la Cotroceni pentru dezbateri tardive pe tema cheltuielilor din sectorul public, cu doar o săptămână înainte ca delegaţia Fondului Monetar Internaţional să ajungă la Bucureşti. Aceasta este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când un preşedinte cheamă un întreg Guvern la Cotroceni pentru consultări.

Topul celor mai vândute de 50 de medicamente din România

Cele mai vândute două medicamente din România au dominat clar clasamentul în ultimii ani, iar poziţia lor nu pare în acest moment ameninţată, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor companiei Cegedim. Se preconizează schimbări profunde în eşalonul doi al topului. Producătorii români au doar cinci produse în top 50 (realizat din punctul de vedere al valorii vânzărilor).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb