REVISTA PRESEI 21.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 iulie 2011

ADEVARUL

Afară cu George Costin din Guvern!

"Adevărul" cere demiterea din Executiv a secretarului de stat al revoluţionarilor. Prin intermediul Asociaţiei "Metrou", George Costin a transformat o lege a recunoştinţei într-o mega-afacere. Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) este condus de aproape un an de George Costin, traseist politic, acuzat de-a lungul anilor de grave nereguli şi aflat în vizorul DNA pentru trafic de influenţă. Un personaj care a creat o asociaţie-gigant (Asociaţia "Decembrie 1989 - Metrou") şi a produs mii de revoluţionari de la care a încasat procente grase din sumele pe care aceştia le-au primit retroactiv de la buget. La apogeu, asociaţia avea 38 de filiale în toată ţara! Asociaţia "Metrou" are sau a avut la un moment dat filială inclusiv în oraşe precum Mangalia, Câmpulung Muscel sau Pucioasa, cu toate că în aceste localităţi n-au existat vreodată nici metrou, şi nici revoluţie.

Petrom şi ExxonMobil vor săpa o sondă de explorare în perimetrul Neptun din Marea Neagră

Petrom va săpa prima sondă de explorare în perimetrul petrolifer Neptun din Marea Neagră la finele acestui an sau la începutul anului viitor. Acesta este al doilea anunţ al companiei din ultimele două săptămâni în care arată cât de prolifică este activitatea sa, chiar în timpul derulării ofertei publice secundare de vânzare a unui pachet de 9,84% din acţiunile sale. Anunţul de a continua activitatea în blocul din Marea Neagră a fost făcut la doar câteva ore după ce Guvernul a aprobat prelungirea cu cinci ani a licenţei pe care o deţine Petrom pentru concesionarea acelui perimetru.

Lipsa unei strategii a României încurcă viitorul buget al UE

România este ţara în care zeci de mii de proiecte publice sunt demarate şi apoi părăsite ori blocate în diverse stadii de execuţie, din cauză că n-au avut finanţare decât pentru o mică parte din totalul necesar. Autorităţile publice de la toate nivelurile, locale şi centrale, au declarat ca "prioritare" nenumărate proiecte, după care le-au lăsat baltă. Această atitudine se transmite, din păcate, şi asupra poziţiei României faţă de viitorul buget al Uniunii Europene, care trebuie fundamentat în această perioadă. Ca oricare alt stat membru, ar fi trebuit să ne prezentăm deja cu un plan de investiţii publice şi să-i convingem pe oficialii de la Bruxelles că acestea merită finanţate din fonduri europene, iar ei să le ia în calcul pentru fundamentarea viitorului buget.

Populism maxim: şomerii, scutiţi de ratele la bancă

Un grup de opt deputaţi ai Puterii şi ai Opoziţiei s-au înfrăţit pentru a susţine o iniţiativă legislativă care prevede ca şomerii să fie scutiţi timp de trei ani de plata ratelor la bănci. Firmele care angajează cu contract de muncă "persoane aflate în stare de sărăcie extremă" ar urma să beneficieze şi ele de suspendarea datoriilor. De suspendarea plăţii la credite pe o perioadă de trei ani ar urma să beneficieze persoanele aflate "în stare de sărăcie extremă", pe care proiectul de lege le defineşte ca fiind cele care nu au asigurate alimente în valoare de minimum patru lei pe zi. Pe durata celor trei ani executarea silită a acestora pentru neplata ratelor va fi interzisă. La sfârşitul intervalului, plata ratelor va fi reluată fără dobânzi suplimentare.

Profit în scădere pentru sistemul bancar

Profitul net al sistemului bancar a scăzut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, faţă de 373 de milioane de lei în martie, pe fondul majorării de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale băncilor cu rezultate negative. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, 22 de instituţii de credit au realizat la şase luni un profit însumat de 1,076 miliarde de lei, cu 56% mai mult decât în primele trei luni din 2011. Aproximativ două treimi din profit este concentrat în patru mari bănci. În acelaşi timp, 20 de bănci au raportat pierderi totale de 982 de milioane de lei, de aproape trei ori mai mari decât cele înregistrate în primul trimestru. Pe de altă parte, sistemul bancar a recuperat în iunie terenul pierdut în mai, când datele indicau o pierdere netă cumulată de 56 de milioane de lei.

Venezuela este oficial ţara cu cel mai mult petrol

Venezuela a devenit oficial ţara cu cele mai mari rezerve dovedite de ţiţei din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după ce, în această iarnă, au fost descoperite zăcăminte importante pe teritoriul statului. Arabia Saudită a pierdut astfel primul loc în topul ţărilor cu cele mai mari rezerve petrolifere, potrivit buletinului anual al OPEC, publicat marţi. La începutul acestui an, preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a declarat că, în urma unor noi descoperiri, rezervele de ţiţei ale ţării se situează la 297 de miliarde de barili, cu 41% mai mari decât se credea anterior. Potrivit datelor OPEC, zăcămintele Venezuelei se ridică acum la 296,5 miliarde de barili. Per total, zăcămintele de ţiţei ale OPEC s-au majorat cu 12,1% în 2010, ajungând la 1.190 miliarde de barili. O creştere a rezervelor dovedite au înregistrat şi Iran şi Irak.

CURENTUL

Gabi Firea îl bagă în puşcărie pe Felix-Voiculescu. Sau pe Pandele?

Ucenica lui "dom" profesor" Felix, Găbiţa Vrânceanu-Firea-Pandele, cea care are pe mână publicaţia "Săptămâna Financiară" şi o emisiune la Antene, se pare că le înşală încrederea celor mai importanţi bărbaţi din viaţa ei - soţul şi şeful. În calitatea sa de unic administrator al societăţii comerciale Media Casa Press S.R.L., care aparţine fetelor lui Voiculescu, Firea-Pandele nu a declarat niciunuia aceleaşi date pe care cei doi, în calitate de oficiali ai statului român, trebuie să le treacă în declaraţiile de interese postate pe site-ul Primăriei Voluntari, respectiv pe cel al Senatului României, împingându-i astfel să facă un "mic" fals în declaraţii, pedepsit corespunzător de legislaţia română.

Băsescu: Parlamentul, ÎCCJ, CSM - instituţii neconvingătoare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după prezentarea raportului CE, că documentul citat relevă că "instituţiile neconvingătoare" sunt ÎCCJ, CSM şi Parlamentul, arătând însă că nu este de acord întru totul cu aprecierea legată de Parlament, care a susţinut asumările de răspundere ale Guvernului pe legile privind justiţia.

CURIERUL NATIONAL

Se detonează azi bomba elenă?

Azi, la Bruxelles, se joacă o carte importantă având ca miză salvarea de la colaps financiar a Greciei şi, implicit, stabilitatea zonei euro. Summit-ul Eurozonei trebuie să rezolve falia dintre poziţiile ţărilor din nordul Europei şi ale celor din sudul continentului. BCE şi Franţa se opun falimentului elen, Germania înclină spre o soluţie radicală. Răscumpărarea datoriei Greciei, reeşalonarea datoriei acestei ţări, instituirea unei taxe bancare - toate aceste opţiuni se află pe masa summit-ului excepţional al zonei euro, ale cărui lucrări au loc azi la Bruxelles. Corespondenţii presei europene în capitala Belgiei relevă faptul că rareori un summit european a avut loc într-o atmosferă atât de tensionată ca acela de azi. Miza este una singură: evitarea falimentului Greciei.

Duş rece administrat de Angela Merkel previziunilor optimiste

Declaraţiile făcute marţi de Angela Merkel la o conferinţă de presă prilejuită de vizita în Germania a preşedintelui rus Dmitri Medvedev au venit ca un duş rece administrat previziunilor optimiste referitoare la rezultatele summitului de azi. Potrivit dnei Merkel, nu trebuie aşteptate rezultate "spectaculoase". Cine îşi asumă responsabilităţi politice, afirmă ea, "ştie foarte bine că nu pot fi făcute dintr-odată progrese spectaculoase"... "Sunt necesare măsuri suplimentare", "trebuie soluţionate problemele la rădăcina lor", "reducând datoriile şi ameliorând competitivitatea" ţărilor în dificultate. Cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" publica marţi o informaţie conform căreia "cei cinci întelepţi" - economişti de înaltă reputaţie, având rolul de consilieri ai Guvernului german - au recomandat drept soluţie falimentul parţial al Greciei.

"Dacă sunt probleme cu banii europeni, amendaţi-i!"

Premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor şi şefilor autorităţilor de management să aplice corecţii financiare în proiectele UE pentru care sunt încălcate normele achiziţiilor sau sunt întârziate nejustificat, solicitând totodată şi ca numele şefilor responsabili din aceste autorităţi să fie indicat public. El i-a atenţionat pe membrii Executivului, în şedinţa de ieri, că România va pierde bani europeni dacă aceste corecţii nu sunt făcute de către autorităţile de la Bucureşti, ci de către oficialii Comisiei Europene. Emil Boc a cerut ca în cazul proiectelor UE pentru care există indicii clare de încălcare a legislaţiei achiziţiilor publice sau de întârzieri nejustificate să fie aplicate corecţii financiare cuprinse între 1% şi 100% din suma de restituit, în funcţie de gravitatea situaţiei.

SUA datorează Chinei aproape un trilion de dolari

La începutul lui 2011, Statele Unite datorau Chinei nu mai puţin de 900 miliarde de dolari. America a continuat să se împrumute masiv, astfel că, în luna mai, aceasta a ajuns la 1,16 trilioane de dolari, aproape de nivelul maxim de 1,175 trilioane de dolari, conform unei anchete Reuters. Astfel s-a descoperit că statul chinez cumpără mult mai multe obligaţiuni emise de Guvernul american decât declara. Aşadar, pentru a nu supăra ţara finanţatoare, Trezoreria Americană a schimbat reglementările. Mai mult, secretarul Trezoreriei le-a cerut subordonaţilor să nu discute cu alte persoane despre identitatea creditorilor.

Isărescu: Băncile şi moneda Chinei sunt binevenite în România

Băncile şi moneda Chinei, yuanul, sunt binevenite în România, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-un interviu acordat la Bucureşti agenţiei de presă chineze Xinhua, adăugând că se aşteaptă la intrarea instituţiilor chinezeşti pe piaţa locală în viitor, informează Mediafax. "Am discutat de la începutul anilor "90 despre deschiderea de subsidiare în România de către băncile chineze. Mă aştept ca acest lucru să se întâmple în viitor", a spus Isărescu. Autorităţile chineze au decis să depoziteze valută la BNR la începutul anilor "90, când în România nu exista suficientă valută, şi-a amintit Isărescu, adăugând că această politică a dovedit prietenia de durată dintre băncile naţionale ale celor două state. Agenţia chineză reaminteşte că România face eforturi să adopte euro în 2015.

EVENIMENTUL ZILEI

Bugetul, însănătoşit prin suspendarea plăţilor

Traian Băsescu avertizează furnizorii de medicamente că nu mai văd niciun ban dacă nu lasă Guvernul să reglementeze consumul. Pacienţii au de câştigat. Preşedintele Traian Băsescu a cerut expres guvernului să nu plătească datoriile către furnizorii şi producătorii de medicamente până când nu se aplică măsuri care să pună capăt consumului haotic de medicamente. Preşedintele a lăsat să se înţeleagă că toate aceste măsuri se împiedică de lobby-ul pe care îl fac furnizorii pe lângă guvern, menit să le protejeze câştigurile. Pe de altă parte, producătorii şi farmaciştii au sărit ca arşi, spunând că, deşi au ajuns creditorii sistemului public de sănătate, sunt obligaţi prin contract să elibereze reţete cu care ştiu că vor rămâne în sertare. Pacienţii nu sunt afectaţi, iar Casa de Asigurări câştigă timp şi bani cu fiecare zi de întârziere.

Raportul pe Justiţie: Şi avocaţii s-au plictisit de procesele lungi

Criticile faţă de durata nepermis de mare a proceselor demnitarilor sunt însuşite inclusiv de avocaţi. Soluţiile lor ţin de finanţare, mentalitatea magistraţilor şi efectele legii micii reforme. Executivul Uniunii Europene, Comisia Europeană, insistă pe lângă responsabilii de justiţie din România pentru a scurta durata proceselor în care sunt judecaţi demnitarii, existând riscul prescrierii faptelor. Alte recomandări includ promovarea unei legi pentru confiscarea extinsă a averilor obţinute ilegal şi rezultate în urma proceselor ce au ca obiect spălarea de bani.

"Alo, te sun din penitenciar. Vrei o doză?"

Traficanţii de droguri sunt foarte ocupaţi chiar şi când ajung după gratii. Cu ajutorul telefoanelor mobile, îşi alimentează clienţii fideli, aflaţi în libertate. Ajunşi după gratii, mulţi dintre traficanţii de droguri îşi continuă afacerile. Pentru asta, rudele şi prietenii încearcă să le asigure obiectul esenţial în astfel de afaceri: telefonul mobil. Metodele au evoluat pe măsură ce gardienii s-au prins. La început au fost ascunse în conserve, pâine sau în talpa pantofilor. Ca şi drogurile. Ultima invenţie este "aruncarea peste gard", potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Rudele sau prietenii celor aflaţi în spatele gratiilor împachetează telefoanele mobile într-o pânză, căptuşită apoi cu iarbă. În acest mod, ei le camuflează, apoi le plasează în locuri dinainte stabilite. Aparatele ajung pe gazonul din interiorul penitenciarelor, fiind mai greu de observat de către gardieni.

Soluţia extremă: Germania să fie lovită de agenţiile de rating

Până acum, agenţiile de rating nu s-au atins de cea mai mare economie europeană, însă pentru salvarea monedei euro aceasta ar fi singura soluţie, spune Charles Diebel, head of market strategy la Lloyds, se arată într-un material publicat de CNBC. Care ar fi explicaţia? O downgradare de la ratingul AAA ar înseamna o creştere a costurilor privind obligaţiunile germane (o creştere a CDS-uri implică un cost mai mare pentru docânzile la care Bundesbank-ul se împrumută de pe pieţele externe), însă, în acelaşi timp, ar însemna o normalizare în piaţă prin reducerea diferenţei dintre celelalte state europene şi Germania. Printr-un downgrade, Germania ar mai prelua din riscul la care sunt expuse celelalte state din zona euro care au fost deja lovite de agenţiile de rating, iar acest lucru ar avea ca efect pozitiv faptul că sistemul bancar german ar fi mai puţin expus crizei din zona euro.

FINANCIARUL

Companiile grecesti raman pe piata din Romania, indiferent de situatia globala

Diplomatii si oamenii de afaceri greci au adus ieri un mesaj de incredere asupra mediului de business si a perspectivelor acestuia pentru viitor, in contextul unui climat international foarte tensionat. In primul trimestru din 2011, Romania a inregistrat excedent comercial pe relatia cu Grecia. Investitorii greci nu vor parasi piata romaneasca decat daca Romania le va cere acest lucru, a afirmat ieri Georgios Pouka­missas, ambasadorul Republicii Elene la Bucuresti. Declaratia a fost facuta in cadrul dezbaterii "Cat de solide sunt afacerile gre­cesti in Romania?", organi­zate de "Fin.ro" si "Saptamana Finan­ciara", cu sprijinul compa­niilor Romte­lecom si Cosmote.

"Roland Berger" va crea o agentie europeana de rating, ca alternativa la monopolul SUA

Rabdarea europenilor fata de marile agentii S&P, Moody"s si Fitch a ajuns la capat. Potrivit publicatiei germane "Capital", compania Roland Berger va incepe sa acorde ratinguri suverane din trimestrul doi 2012, bancile putand obtine note de credit in a doua jumatate a anului viitor. Companiile si produsele financiare urmeaza sa intre in vizor in 2013. Pana atunci insa, pen­tru asigurarea finantarii viitoarei agentii, in urmatoarele luni va fi infiintat un corsortiu format din 25 de participanti, care vor contribui fiecare cu 10 mil. euro.

Firmele prefera plata cash: valoarea incidentelor de plata a scazut cu 33%

In luna iunie, interdictia bancara afecta 427 de companii. La finalul semestrului I, valoarea incidentelor cu instrumente de debit inregistrate in banci a scazut cu 1,6 miliarde de lei comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 3,24 miliarde de lei. Rezultatul a fost determinat in special de diminuarea sumelor refuzate la plata prin bilete la ordin, cu aproape 1,5 mld. lei, la 3,1 mld. lei. Cu toate acestea, numarul refuzurilor s-a redus doar cu 1,3%, pe fondul cresterii inregistrate pe segmentul biletelor la ordin.

Casele de brokeraj prietene cu puterea concentreaza 2% din tranzactii

Casele de brokeraj prietene cu puterea concentreaza 2% din transferuri. Actionariatul caselor de brokeraj active la pe piata locala de capital are o importanta dubla, pe de o parte fiind un exponent al controlului asupra tranzactiilor bursiere, iar pe de alta asupra Bursei de Valori Bucuresti, avand in vedere ca cea mai mare parte din actiunile BVB sunt concentrate in mana brokerilor. Cei mai multi detinatori de actiuni la casele de brokeraj sunt oamenii de afaceri, care au reusit sa-si construiasca si portofolii atractive cu actiunile de la Bursa, dar si politicieni sau detinatori ai unor functii in consiliile de administratie ale institutiilor pietei.

Comisia Europeana critica dur legislatia romaneasca din sectorul energetic

Institutia europeana a trimis o scrisoare la Bucuresti prin care si-a prezentat punctele de vedere pe marginea intentiei autoritatilor de modificare a legilor. Romania trebuia sa transpuna in legislatie prevederile directivelor europene pe energie si gaze naturale pana pe 3 martie 2011. Deocamdata, exista doar doua propuneri de modificare a actelor normative. Bruxelles-ul a luat la puricat aceste documente si a transmis zilele trecute Bucurestiului o scrisoare prin care a facut praf intentiile guvernantilor. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu este inca inde­pen­denta, fiind subordonata prim-minis­tru­lui, iar presedintele institutiei are puteri prea mari.

Zi decisiva pentru zona euro: al noualea summit al crizei economice

Cum salvam Grecia? Sefii de stat si de guvern din zona euro se reunesc astazi la Bruxelles in incercarea de a aproba al doilea plan de sustinere a Greciei, a carui valoare s-ar putea ridica la 110 mld. euro. In ajun, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a tras un semnal de alarma, avertizand ca un esec al intrunirii va avea consecinte mondiale. "Nimeni nu trebuie sa-si faca iluzii", a spus Barroso, "situatia din zona euro este extrem de grava", iar "o solutie este absolut necesara". Interventia lui Barroso a venit ca un fel de ecou al declaratiei de marti a cancelarului german Angela Merkel care a recunoscut ca nu se asteapta ca summitul sa permita un progres semnificativ in problema datoriei elene.

JURNALUL NATIONAL

Încep lucrările la parcarea subterană din Charles de Gaulle.

Pasajul subteran Charles de Gaulle va fi construit pe direcţia Bulevardului Aviatorilor şi va avea o lungime totală de 1392 metri. Construcţia va avea trei niveluri, primul va fi amenajat ca galerie comercială. Lucrarea va avea două pasaje subterane, câte unul pe fiecare sens. Acestea vor fi construite de o parte şi de alta a staţiei de metrou. Pasajul va avea două benzi de circulaţie pe sens cu trotuare. Intrările şi ieşirile în pasaj, se vor face din aleile aflate pe Bd. Aviatorilor. Pasajul include şi o parcare subterană cu 603 locuri care va fi construită sub Piaţa Charles de Gaulle. Accesul în parcare se va face atât prin pasajul subteran, cât şi de pe Bulevardul Constantin Prezan şi de pe Calea Dorobanţilor.

România lovită de furtuni. "Parcă era sfârşitul lumii. Numai bucăţi de gheaţă şi păsări moarte"

După zilele de caniculă, instabilitatea atmosferică se va instala în majoritatea regiunilor ţării. Furtunile puternice au cuprins deja miercuri după-amiază partea de vest a ţării. O furtună fără precedent, potri­vit spuselor localnicilor, a avut loc la Cluj-Napoca. În zona centrală a oraşului, furtuna a rupt copaci care atingeau zeci de centimetri în diametru, căzând peste câteva maşini parcate şi avariindu-le. De asemenea, în jurul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Piaţa Avram Iancu, furtuna a smuls din rădăcină mai multe conifere înalte de peste 10 metri, iar un castan cu diametrul de aproximativ 80 de centimetri a fost rupt din tulpină, de la o înălţime de circa 2,5 metri de la sol.

Prime de milioane de euro la companiile statului

Ziua Energeticianului, sărbătorită pe 20 iulie, reprezintă un prilej de bu­cu­rie pentru salariaţii din sistemul energetic. Aceştia au încasat prime de zi­ua lor şi au beneficiat şi de o zi liberă de la serviciu. În scurt timp, salariaţii din energie, vor fi urmaţi de minerii de la Societatea Naţională a Lignitu­lui Oltenia, în privinţa încasării pri­me­lor. Şi în acest an, Complexurile Energetice din Gorj, Turceni şi Rovinari au acordat de Ziua Energeticianului, sărbătorită în 20 iulie, prime pentru toţi salariaţii. La Complexul Energetic Turceni, angajaţii s-au bucurat de o primă mai mare decât la Ro­vinari. Ei au încasat 625 de lei pentru fiecare salariat, în timp ce la Complexul Energetic Rovinari, angajaţii au beneficiat de prime de 300 de lei, urmând ca pe 17 august, de Ziua Minerului, să primească şi diferenţa până la 600 de lei.

NATIONAL

Adrian Nastase, ocrotitorul mafiei libaneze

Hassan Awdi a pagubit statul roman mana-n mana cu ministri ai guvernarii 2000-2004. In plina guvernare Adrian Nastase, cand furturile din averea statului au lasat Romania in fundul gol, un fost ofiter SRI glumea cinic si cu obida ca nu se poate face nimic impotriva vinovatilor, deoarece lipseste una dintre laturile constitutive ale oricarei infractiuni privind siguranta nationala, pe care acestia ar comite-o: invinuitii nu au tara, au numai interese! Prima pomana pentru Hassan Awdi, venita cu dedicatie din partea oficialilor romani, a fost privatizarea IAPL Alunis. Spunem pomana pentru ca, in caz contrar, Ovidiu Musetescu, pe atunci ministru al privatizarii, din cripta lui de la cimitirul Bellu ar trebui sa spuna ce comision a incasat si cu cine l-a impartit, pentru ticluirea unui contract care sa-i permita lui Awdi sa-si faca de cap.

Goran Hadzici prins din cauza lui Modigliani

Un tablou de Amedeo Modigliani este la originea arestarii liderului sarb Goran Hadzici, a declarat procurorul pentru crime de razboi Vladimir Vudcevici. Pictura, "Portret de barbat" (1918) a fost descoperita pe 30 decembrie 2010, cu ocazia perchezitiei la domiciliul unui apropiat al lui Hadzici, un anume Zoran Mandici, a explicat procurorul. Anchetatorii, care banuiau ca Hadzici pusese stapanire pe tablou in timpul razboiului din Croatia (1991-1995), descopera ca acesta incerca sa-l vanda pentru a face rost de bani ca sa fuga in strainatate. Opera de arta a lui Modigliani este estimata la mai multe milioane de euro. "Era un semn ca Hadzici ducea lipsa de bani. Asa ca am mers pe pista asta." "A fost o descoperire strategica", a mai spus anchetatorul, fara a mai da insa alte detalii. Alte cincizeci de tablouri au fost gasite acasa la Zoran Mandici,

Romii au declarat razboi DEX-ului

Romii s-au napustit asupra Academiei Romane, pe care vor sa o dea in judecata din cauza definitiei "peiorative" data cuvantului "tigan". Conform explicatiilor date in DEX, "rom" egal "tigan", iar "tigan" este considerat, printre altele, un epitet "dat unei persoane brunete" sau "unei persoane cu apucaturi rele". De aici si pana la acuzatia de rasism nu a mai fost decat un pas, facut in zilele noastre de mai multi reprezentanti ai etniei romilor. Care bat acum cu pumnul in masa Academiei si cer schimbarea imediata a definitiei, sau macar mentionarea caracterului peiorativ al acesteia in DEX.

"Sacrificarea" ii prieste lui Vanghelie

Eliminat brutal de Victor Ponta de la conducerea PSD Bucuresti, Marian Vanghelie prospera in sondaje si are mari sanse sa redevina primar al sectorului 5. Conform ultimului sondaj recent efectuat de CCSB, binecunoscutul "primar de la 5" ocupa un confortabil si onorabil loc 11 atat la sectiunea oamenilor foarte cunoscuti de public, cat si la cea in care este masurata increderea bucurestenilor in politicieni. Se poate spune ca, dornic sa scape oricum si pe loc de Vanghelie, Victor Ponta nu si-a facut bine socotelile, reusind doar sa-i ridice colegului hulit cota de piata.

PUTEREA

ANAF ţine gunoiul sub preş? Capital&Alliance acuză Allianz-Ţiriac Asigurări de evaziune fiscală

Un scandal uriaş se prefigurează pe piaţa asigurărilor din România. Brokerul Capital&Alliance a depus o plângere la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală împotriva companiei Allianz-Ţiriac Asigurări, pe care o acuză de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală pentru întreaga activitate din ultimii 17 ani. Conducerea Capital&Alliance precizează că registrele contabile ale Allianz-Ţiriac Asigurări nu respectă planul de conturi, acelaşi lucru fiind constatat încă din 2008 şi de conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Allianz-Ţiriac Asigurări respinge acuzaţiile şi precizează că a respectat în totalitate legislaţia generală şi specifică domeniului asigurărilor.

Fiscul verifică profiturile transferate în offshore-uri de marii corporatişti. ANAF ştie despre formele legale de evaziune fiscală

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) verifică modul în care multinaţionalele şi marii corporatişti au transferat în paradisurile fiscale, în numai doi ani, 741.233.151 de euro. Sunt analizate aşa-numitele operaţiuni cu preţuri de transfer, preferate de multinaţionale cu filiale în străinătate, cu cel mai mare risc în evoluţia evaziunii fiscale, despre care cotidianul "Puterea" a scris în ediţia de miercuri, 20 iulie 2011. Cei vizaţi sunt beneficiarii operaţiunilor cu produse petroliere, cu energie şi consultanţă.

PSD a făcut-o cetăţean de onoare pe Elena Udrea. Ministrul turismului, plimbări gratis cu telegondola portocalie. Pe viaţă

Ministrul turismului a primit încă un titlu de cetăţean de onoare. De data aceasta, pe cel al municipiului Vulcan, oraşul către care a dat bani pentru construcţia celebrei telegondole portocalii. Fără contribuţia unor membri PSD, Udrea nu ar fi putut primi acest statut. Ea mai are astfel de titluri şi în Drobeta-Turnu Severin, Sânnicolau Mare (Timiş), Coloneşti (Olt), Bradu (Argeş) şi mai deţine şi cheile oraşului Călăraşi. Trei consilieri locali ai PSD au fost de acord ca Elena Udrea să devină cetăţean de onoare al municipiului Vulcan. Ei şi-au dat votul favorabil în consiliul local, alături de consilierii PDL.

Chinezii se scufundă mai adânc decât americanii. Beijingul vrea să cucerească şi resursele oceanelor!

China a intrat în forţă în cursa globală pentru explorarea resurselor minerale din cele mai profunde părţi ale oceanelor lumii, la concurenţă cu SUA, construind un submersibil capabil să funcţioneze la o adâncime de 7.000 de metri, arată Wall-Street Journal. Submersibilele sunt nave civile de cercetare submarină, intervenţie şi lucrări la mare adâncime. Cursa are implicaţii comerciale, ştiinţifice şi militare comparabile cu explorarea spaţiului.

ROMANIA LIBERA

Zeci de mii de străini au descoperit adevăratul brand turistic al României

Comparativ cu majoritatea statelor din UE, România are un atuu important în ceea ce priveşte turismul: bogăţia faunei şi florei. Spre exemplu, la noi în ţară regăsim o treime din carnivorele mari ale Europei. De ce nu ar deveni animalele adevăratul brand turistic al României? România liberă lansează astăzi o campanie despre bogăţia faunei de la noi din ţară, care ar putea constitui unul dintre motoarele relansării turismului românesc. Mii de turişti străini vin anual pentru a admira şi fotografia urşi, lupi şi alte animale aflate pe cale de dispariţie în restul Europei. Unul dintre românii care au făcut o afacere din acest gen de turism este Hermann Kurmes.

Trafic feroviar întrerupt pe Valea Prahovei din cauza furtunii

Circulaţia feroviară este întreruptă, miercuri seară, pe Valea Prahovei, după ce, din cauza furtunii, pe mai multe sectoare linia de contact a rămas fără tensiune, cinci trenuri de persoane fiind oprite pe traseu, transmite corespondentul MEDIAFAX. Patru trenuri care ar fi trebuit să tranziteze Valea Prahovei, miercuri seară, au fost oprite pe traseu, după ce mai multe avarii au intervenit din cauza furtunii, linia de contact neavând tensiune pe mai multe sectoare.

ZIARUL FINANCIAR

"Să cumpăr sau nu acţiuni Petrom?" ZF vă spune 7 motive pro şi 7 contra

Investitorii mai au la dispoziţie două zile pentru a se decide dacă vor cumpăra sau nu acţiuni în oferta publică prin care statul vinde 9,84% din Petrom. Subscrierile se încheie vineri, 22 iulie, la ora 12:00, iar până vineri seara va fi făcut public şi rezultatul ofertei. Până ieri, nu existau niciun fel de informaţii publice privind subscrierile din oferta Petrom. Ziarul Financiar trece în revistă care sunt principalele argumente în favoarea, dar şi împotriva cumpărării de acţiuni în oferta Petrom. Principalele argumente pro sunt legate de valoarea companiei: Petrom este cea mai mare şi cea mai profitabilă companie românească, a avut profit record în 2010, are rezerve semnificative de petrol, iar preţul petrolului este în creştere, are de câştigat mult pe ter­men lung din liberalizarea preţului gazelor din producţia internă.

200 de români fac bani pe Wall Street

Un număr de 200 de români sunt investitori pe bur­se­le americane NYSE şi NASDAQ, cele mai mari din lu­me. Valoarea investiţiilor realizate de aceştia e de câ­te­va milioane de euro, potrivit estimărilor ZF în baza da­telor furnizate de brokeri. "Pentru mulţi dintre investitori, plasamentele pe bur­sele de peste Ocean sunt ca un al doilea job. După ce termină orele de program la locul de muncă, aceştia alo­că câteva ore pentru a face bani pe bursele străine. Va­loarea medie a unui cont de tranzacţionare deschis de clienţii noştri urcă până la 30.000 de euro", a spus Ser­giu Mandiş, şeful departamentului de tranzacţionare din cadrul societăţii de brokeraj Fairwind Securities, con­trolată de Dinu Patriciu. Bursele americane se deschid la ora 16.30 (ora Ro­mâ­niei), ultima tranzacţie având loc la ora 23.30.

Şoc în sistemul fondurilor europene: Guvernul opreşte trimiterea de facturi spre decontare la UE

Analiştii califică o astfel de măsură drept o "nebunie": noile amânări pot împinge oameni şi firme către faliment, pentru că se vor întârzia plăţile. Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să nu mai trimită la Bruxelles facturile pentru decontarea cheltuielilor elibigile pentru proiectele finanţate din fondurile UE, ceea ce înseamnă că 5 mil. euro de euro pe zi nu vor mai intra de mâine în ţară. În iunie, rambursările de la Uniunea Europeană s-au ridicat la 110 milioane de euro. Întreruperea acestei surse de finanţare va avea efect imediat atât asupra bugetului public, care a făcut deja cheltuielile şi aşteaptă compensarea de la Bruxelles, cât şi asupra proiectelor în derulare, având în vedere că banii "noi" plătiţi către proiecte erau eliberaţi de Guvern numai pe măsura rambursărilor pe facturile trimise anterior.

Atac fără precedent la adresa companiilor de medicamente: Arieratele nu trebuie plătite

Preşedintele Traian Băsescu a avut o reacţie extrem de dură la adresa furnizorilor de medicamente, prima de acest fel din mandatul său, cerând stoparea plăţii arieratelor din sistem până când se va reglementa sistemul de achiziţii de medicamente în spitale şi farmacii. "A continua la fiecare şase luni să tot constatăm că avem arierate în condiţiile în care şi Comisia Europeană constată nereguli în achiziţiile de medicamente cred că este o mare greşeală, indiferent cine ne cere să plătim cu prioritate în zona de arierate la medicament", a spus Traian Băsescu.

Ministerul Economiei anunţă că subscrierile la Petrom vor depăşi 80%

Ministrul Economiei Ion Ariton a declarat pentru agenţia Reuters că este încrezător că subscrierea de acţiuni la Petrom va depăşi 80% din totalul acţiunilor scoase la vânzare, minimul pentru ca oferta să fie considerată valabilă. Aceasta este prima declaraţie a oficialilor Ministerului Economiei privind depăşirea pragului de 80%. Reuters notează că aceasta este cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istoria României şi un indicator cheie al angajamentului guvernului de a face privatizări în cadrul unui acord de 5 miliarde de euro cu FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb