REVISTA PRESEI 21.08.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 august 2014

ADEVARUL

Băsescu: Categoric o voi susţine pe Elena Udrea pentru că este candidatul PMP la Preşedinţie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că o va susţine, fără rezerve, pe Elena Udrea în campania pentru alegerile prezidenţiale din acest an. Şeful statului a mai vorbit despre un eventual tandem cu Elena Udrea, despre propunerea de la Ministerul de Buget, despre condamnarea lui Dan Voiculescu, dar şi despre situaţia de la INS. "Eu am fost un susţinător fără rezerve al PMP. Nu m-am dat în lături de la niciun fel de susţinere, asumându-mi acest partid nou. Categoric susţin candidatul la funcţia de preşedinte al acestui partid. A fost Diaconescu, l-am susţinut până când a anunţat că e un candidat independent. În acest moment, susţinerea mea pentru el nu mai poate funcţiona. Am o nepoţică şi mai vin încă doi nepoţei. Voi avea treabă. O să-i ajut la partid, dar funcţia de prim-ministru este treabă pentru alţii. Ştiu foarte bine ţara asta, problemele economice şi pârghiile unde trebuie apăsat, dar poate a trecut vremea mea. Obiectivul meu nu este să devin prim-ministru."

Elena Udrea, la Adevărul Live: L-am cunoscut pe Victor Ponta în tinereţe. Ca avocat, era bun doar să plimbe hârtii

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Elena Udrea, care şi-a anunţat ieri intrarea în cursa pentru scaunul de la Cotroceni, a explicat, la Adevărul Live, motivele pentru care s-a înscris în cursa prezidenţială, dar a vorbit şi despre alte aspecte controversate din biografia sa: organizarea Galei Bute, colaborarea dintre fostul său soţ şi Victor Ponta, relaţia cu PDL. Elena Udrea, candidatul PMP în cursa prezidenţială, a explicat motivele pentru care a ales să candideze după ce partidul pe care îl conduce îl desemnase - cu doar câteva săptămâni în urmă - pe Cristian Diaconescu drept liderul care se va bate pentru fotoliul de la Cotroceni. De asemenea, Elena Udrea a explicat şi cum se poziţionează în această luptă faţă de ceilalţi candidaţi ai dreptei precum Klaus Iohannis, Monica Macovei sau Călin Popescu Tăriceanu.

FBI a confiscat şi vrea să păstreze averea ascunsă de Radu şi Diana Nemeş într-un buncăr

Geci şi cizme din piele de şarpe, zeci de arme, kilograme de aur, zeci de poşete de lux, zeci de iPaduri, pocale din argint masiv: autorităţile americane au confiscat toate aceste bunuri din buncărul pe care soţii Radu şi Diana Nemeş îl foloseau în statul Washington din SUA, înainte de a fi extrădaţi în România, în mai. Cei doi sunt acuzaţi de evaziune din afaceri cu motorină, aducând statului român un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro. După arestarea soţilor Diana Nemeş şi Radu Nemeş de FBI, la jumătatea lunii martie, şi extrădarea lor în România, în mai, agenţii federali americani au pătruns în buncărul pe care aceştia l-au folosit pentru a depozita numeroase bunuri de valoare. Acum, autorităţile americane au cerut ca toate acestea să intre în posesia guvernului federal, ca bunuri obţinute ilicit şi preluate în urma investigaţiei, pentru a fi scoase la licitaţie publică, transmite portalul de ştiri seattlepi.com, fără a preciza însă dacă această cerere a fost şi aprobată.

Dinu Patriciu va fi înmormântat la Londra. Pe mâna cui va ajunge averea lui

Averea lui Dinu Patriciu este disputată de moştenitorii legali, dar şi de stat, care vrea să recupereze, în dosarul Rompetrol, o creanţă de 85 de milioane de dolari. O altă necunoscută este dimensiunea reală a averii sale. Dinu Patriciu va fi înmormântat la Londra, acolo unde omul de afaceri a murit marţi la vârsta de 64 de ani. Acesta a lăsat în urmă o avere uriaşă, pentru care se vor lupta soţia de care n-a mai apucat să divorţeze, fetele sale, dar şi femeia care i-a stat alături în ultimii ani. Dinu Patriciu a fost căsătorit de două ori, având copii doar din primul mariaj: Ana (31 de ani) şi Maria (26 de ani). Cea de-a doua soţie are şi ea un fiu dintr-o căsătorie anterioară, Andrei Ştefan (36 de ani), dar care însă nu are drept de moştenire. Potrivit Noului Cod Civil, soţia lui Dinu Patriciu ar primi o pătrime din avere, restul urmând să se împartă în mod egal între cele două fiice. În cazul unui testament valid, însă, averea se va împărţi în funcţie de dorinţa omului de afaceri. Deocamdată nu se ştie cu certitudine de existenţa unui astfel de document.

Medicul lui Dinu Patriciu: "A fost extrem de supărat după eşecul cu lanţul de magazine, i s-a înrăutăţit boala"

Mihai Voiculescu, şeful Clinicii de medicină internă şi nefrologie a Institutului Clinic Fundeni, a povestit că l-a cunoscut pe Patriciu în '91 - '92 şi i-a fost medic până când acesta a făcut transplantul de ficat, în 2012. "Debutul bolii a fost în urmă cu mai mulţi ani şi nu dădea semne de evoluţie, dar după insuccesul cu lanţul de magazine boala lui Dinu a evoluat altfel. S-a schimbat în stil boala, nu am mai recunoscut-o. Îl evaluam la trei luni. A apărut o modificare care nu avea ce căuta pe fondul acela. A fost extrem de supărat după eşecul cu lanţul de magazine. Era un model, Dinu Patriciu şi-a legat numele de el, trebuia să fie un succes şi, în această zonă extrem de banală, înregistrează un eşec usturător. De aici s-a modificat boala", a spus medicul. Pe de altă parte, a mai arătat acesta, Patriciu şi-a periclitat starea de sănătate nerenunţând să mănânce condimentat cum îi plăcea. "Patologia lui era legată exclusiv de alimentaţie", a subliniat medicul.

Penurie: Oraşul rebel Doneţk suferă de foame şi de sete. Stadionul echipei Şahtior, bombardat

Liderii autoproclamatei republici Doneţk se plâng că, din cauza asediului armatei ucrainene, două milioane de oameni nu au apă potabilă, alimente, energie electrică şi gaze. În cursul luptelor de miercuri stadionul echipei Şahtior a fost lovit de obuze, înregistrându-se pagube semnificative. Viceprim-ministrul autoproclamatei republici populare Doneţk, Andrei Purgin, a declarat că magazinele din Doneţk sunt goale, apă şi medicamente nu sunt, începe foametea. . "Nu avem medicamente şi începe foamea - magazinele sunt goale. Două milioane de oameni nu au acces la apă potabilă şi nici apă menajeră. Nu curge nimic la robinet ", a declarat liderul separatist, citat de Ria Novosti. Purgin a adăugat că în Doneţk există probleme serioase cu aprovizionarea cu energie electrică, deoarece au fost distruse peste 300 de staţii de distribuţie a energiei electrice. El mai spune că oamenii nu pot părăsi oraşul din cauza lipsei de coridoare umanitare.

Raiffeisen ar putea ataca în instanţă confiscarea bunurilor pe care avea ipotecă în dosarul lui Dan Voiculescu

Raiffeisen Bank ar putea ataca în instanţă decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul Voiculescu de a confisca, libere de orice sarcină, bunuri, terenuri şi imobile, aparţinând Grivco şi Antena, pentru care banca avea garanţie ipotecară în contul unor credite care însumează peste 40 milioane de euro. Potrivit Codului Civil, în lipsa unor altfel de prevederi contractuale, ipoteca urmează bunul gajat, adică un activ rămâne sub ipotecă indiferent dacă i se schimbă proprietarul. Problema băncii este însă că instanţa a decis ca bunurile să fie confiscate şi trecute în patrimoniu statului libere de orice sarcină, ceea ce înseamnă că nu vor rămâne ipotecate. Dacă banca va pierde bunurile ipotecate, va avea opţiunea, cel mai probabil, să ceară firmelor debitoare rambursarea anticipată a creditelor sau să provizioneze integral sumele acordate.

BANCHERUL

Bank of Cyprus a fost o banca-agentie imobiliara in Romania: si-a facut 16 firme imobiliare pentru a cumpara hoteluri si mall-uri, carora le-a acordat apoi credite

Bank of Cyprus a anuntat ieri ca a vandut austriecilor de la Strabag 35% din actiunile detinute la hotelul Marriott din Capitala, in schimbul a 95 milioane euro, dar cu o pierdere contabila de 1 milion de euro. Tranzactia s-a realizat totusi, intrucat banca cipriota vrea sa-si lichideze afacerile din Romania si sa paraseasca tara. Bank of Cyprus a fost o banca-agentie imobiliara in Romania: si-a facut 16 firme imobiliare cu care a investit in hoteluri si proprietati imobiliare, carora le-a acordat apoi credite. Peste jumatate din portofoliul de credite al bancii, de aproape o jumatate de miliard de euro, este destinat sectorului imobiliar! Cipriotii s-au dedat si la afaceri specifice magnatilor romani care s-au imbogatit peste noapte prin preluarea pe nimic a activelor fostului stat comunist, pentru a revinde apoi scump terenurile pe care se aflau fabrici si uzine falimentate. Astfel, Bank of Cyprus a cumparat pe nimic, in 2010, fosta agentie de turism al statului roman, ONT Carpati, cu o istorie de 77 de ani, pentru ca in 2013 sa o falimenteze pentru a intra in posesia hotelurilor Marriott si New Montana din Sinaia, aflate in patrimoniul ONT Carpati, cu valori de zeci de ori mai mari.

Biletele la ordin emise de firme dar neplatite de banci s-au dublat in iulie, la fel ca anul precedent

Valoarea biletelor la ordin emise de firme pentru plata partenerilor de afaceri, dar care nu au mai fost platite de banci din lipsa banilor din conturi, s-a dublat in iulie fata de luna anterioara, de la 500 la 1 miliard de lei, arata datele raportate de banci la Centrala Incidentelor de Plati din BNR. Valoarea cec-urilor refuzate la plata a fost mult mai mica, de doar 23 milioane lei, acest instrument de plata fiind insa foarte putin utilizat, la fel ca si cambiile. Dublarea valorii biletelor la ordin refuzate la plata nu este insa o surpriza, daca ne uitam la istoricul acestor incidente de plata cu instrumente de debit. Astfel, in aceeasi luna a anului trecut, valoarea ordinelor de plata refuzate la plata a fost chiar mai mare, de 1,1 miliarde lei, fata de 532 milioane lei in iunie 2013.

CURENTUL

Cum a pus Voiculescu mâna pe Crescent după asasinatul patronului iniţial, Fouad Sanbar

Dan Voiculescu a gravitat tot timpul în domeniul comerţului extern, unul controlat în totalitate de fosta Securitate. Interesant este faptul că firma Crescent în care a activat acesta i-a parvenit lui Voiculescu în urma unor manevre cel puţin suspecte şi ridică suspiciuni în legătura cu cine o controla de fapt încă dinainte de `89. Ziarul "Adevărul" a publicat recent o anchetă în care se afirmă că Dan Voiculescu a fost mandatat cu puteri discreţionare şi irevocabile asupra companiei Crescent printr-o procură datată în 1995. Partea interesantă este că procura care-l făcea pe Voiculescu şeful Crescent a fost întocmită cu doar luni înainte de uciderea lui Fouad Sanbar, la Atena. Acesta a fost împuşcat în toamna lui 1995 la Atena. În acel moment a intrat în vigoare testamentul său, prin care omul de afaceri lăsa moştenire averea firmei Crescent nu soţiei şi celor doi copii ai săi, ci lui Dan Voiculescu. Acesta din urmă nu a putut niciodată să explice în mod plauzibil ce l-a determinat pe Fouad Sanbar, aşa-zisul patron al Crescent Commercial & Maritime Ltd, să-i lase moştenire compania.

Rodica Bitănescu, folosită în escrocherii pe internet

O nouă metodă de escrocherie pe internet! Numele actriţei Rodica Popescu Bitănescu a fost folosit pentru o campanie umanitară falsă pe o reţea de socializare. Actriţa s-a trezit peste noapte cu o pagină de Facebook prin care cerea bani pentru copii sau familii aflate în situaţii dificile. Rodica Popescu Bitănescu susţine că nu obişnuieşte să intre pe internet, nu are pagină de Facebook şi îi sfătuieşte pe oameni să nu se lase impresionaţi de aşa-zisele cazuri umanitare. Nu este singura persoană publică de care se folosesc escrocii. De exemplu, numele medicului Raed Arafat a fost şi el folosit pentru o asemenea campanie, dar, cu ajutorul poliţiei, doctorul a reuşit să închidă contul fals de socializzare. Într-o situaţie similară a fost şi cântăreaţa Andra.

CURIERUL NATIONAL

Primul semestru, cel mai bun pentru piaţa de birouri din ultimii 6 ani

În primul semestru din acest an au fost închiriaţi 108.000 mp de spaţii de birouri, cel mai mare volum înregistrat într-un semestru din anul 2008 până în prezent. Stocul modern de birouri din Bucureşti a ajuns la 2,114 milioane mp la sfârşitul primului semestru al acestui an, aproximativ 3% din această suprafaţă reprezentând livrări de spaţii noi, conform datelor DTZ Echinox. În 2014 se vor livra 132.000 mp de birouri, aproximativ 60% din această suprafaţă fiind preînchiriată. O mare parte a cererii - peste 52% - a venit din partea companiilor din domeniul IT&C. Tranzacţiile de relocare domină în continuare piaţa, însă şi cererea nouă este cu 40% peste valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numărul şomerilor a crescut cu peste 19.000 în iulie

Numărul şomerilor a crescut cu peste 19.000 în iulie faţă de iunie, ajungând la 460.990, iar rata şomajului a fost de 5,09%, judeţele cu cele mai multe persoane fără un loc de muncă fiind Vaslui, Teleorman, Mehedinţi şi Galaţi, a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Rata şomajului înregistrată în luna iulie, de 5,09 la sută, a crescut cu 0,22 puncte procentuale faţă de iunie şi a fost mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 0,20 puncte procentuale, potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Ce a făcut cel mai bogat dintre români?

Cel al cărui martiriu românii îl rememorează acum după 300 de ani îl cunoaştem toţi aşa cum este prezentat şi în poezia populară culeasă de Vasile Alecsandri, "Brâncovanul Constantin / Boier vechi şi domn creştin". Îl ştim mai puţin din cealaltă perspectivă, prinsă în versurile următoare: "De averi ce tot strângea / Sultanul se îngrijea / Şi de moarte-l hotăra". Constantin Brâncoveanu a fost, probabil, cel mai bogat român din toate timpurile. Există o dilemă dacă nu cumva un alt descendent al Cantacuzinilor, Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit "Nababul", nu l-ar fi depăşit la cumpăna secolelor XIX-XX. Este greu de extrapolat valoarea unor active între epoci istorice într-atât de diferite, aşa încât dezbaterea ar putea rămâne în picioare. Prin puterea sa, prin întâietatea absolută în societate şi prin forţa pe care o dobândea din manevrarea banilor, nu ar fi însă greşit să îl socotim pe Constantin Brâncoveanu drept "cel mai bogat dintre români", probabil inegalabil vreodată de aici încolo.

Acţiunile Apple, duse pe un nou maxim istoric de noile modele iPhone

Acţiunile Apple au atins un nivel istoric de 100,98 dolari pe unitate, depăşind un maxim înregistrat în 2012, investitorii anticipând că noile produse care vor fi lansate de companie, precum iPhone-uri cu ecrane mai mari şi un dispozitiv de tip smartwatch, vor duce la creşterea veniturilor. Titlurile Apple au urcat marţi cu 1,4%, la 100,53 dolari pe unitate, peste recordul de 100,3 dolari pe unitate atins pe 19 septembrie 2012, chiar înainte de lansarea la vânzare a iPhone 5. Acţiunile Apple s-au apreciat cu 25% în acest an, iar miercuri au continuat evoluţia pozitivă în timpul tranzacţiilor electronice, urcând până la 100,98 dolari pe unitate, transmite Bloomberg.

Asul din mâneca Ucrainei? Milionarii finanţează armata

Mulţi dintre milionarii ucraineni realizează contribuţii militare masive pentru a ajuta la îmbunătăţirea armatei. Potrivit Forbes, din cei 100 de oameni bogaţi ai Ucrainei, şapte au făcut donaţii publice armatei. De asemenea, procurorii fac investigaţii privind alte persoane care ar fi finanţat rebelii pro-ruşi.

Piaţa de leasing financiar a crescut cu aproape un sfert în S1

Piaţa de leasing financiar din România a înregistrat la 30 iunie un volum total nou finanţat în valoare de 664 milioane euro, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost următoarea: 76% (503 milioane euro) autoturisme şi vehicule comerciale, 21% (139 milioane euro) echipamente şi 3% (22 milioane euro) imobiliare. "Creşterea de 22% înregistrată de industria de leasing financiar în primul semestru al acestui an confirmă aşteptările noastre cu privire la deschiderea şi nevoile clienţilor pentru dezvoltarea afacerilor lor. Rămâne foarte important ca societăţile de leasing să ofere soluţii financiare de creştere sănătoasă şi consecventă pentru clienţi. Cred în continuare că trendul de recuperare a pieţei de leasing de anul acesta ar putea atinge cea mai bună dinamică de creştere din ultimii patru ani", a declarat Felix Daniliuc, preşedintele ALB.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV Gigantul care se luptă cu Apple, atac la omul lui Patriciu

Fondul american de hedging Greenlight Capital, fondat de miliardarul David Einhorn, l-a forţat pe antreprenorul Ion Sturza, fostul director general adjunct al Rompetrol şi fost premier al Republicii Moldova, să renunţe la unul dintre fondurile sale de investiţii din cauza unor coincidenţe de nume. Fondul de investiţii Greenlight Invest, prin intermediul căruia a fost dezvoltat proiectul imobiliar Liberty Technology Park din Cluj-Napoca şi a fost cumpărată platforma online elefant.ro, şi-a lichidat activitatea în luna mai a anului trecut, după ce fondul american Greenlight Capital a pretins de la Ion Sturza bani în schimbul utilizării numelui. În urma acestui incident, activitatea Greenlight Invest a fost preluată de Fribourg Capital.

Traian Băsescu: "Mandatul lui Ponta e un eşec, a adus din nou ţara în recesiune pe măsuri nejustificate"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seara, în emisiunea "Bună seara, România", difuzată la B1 TV, că dezbaterea privind vizita lui Klaus Iohannis la reşedinţa este ridicolă, afirmând totodată că nu doreşte să spună nimic despre acest subiect. În acelaşi timp, şeful statului a afirmat că întâlnirile sale cu Victor Ponta "în care el face ca un pisicuţ caraghios, sunt un deliciu". "Este o dezbatere publică ridicolă nu pentru că se face o mare istorie dintr-o presupunere, pe care nu o să v-o spulber dintr-un motiv simplu. Nu vreau să creez un precedent, ca mâine să mă întrebe, păi ne-ai spus cu Iohannis, spune-ne dacă a venit ăstălalt la tine. Este problema de credibilitate a lui Iohannis, să fie sau nu crezut", a declarat preşedintele.

Năstase ar putea fi eliberat azi, după 330 zile de închisoare

Tribunalul Ilfov judecă astăzi, de la ora 11, contestaţia procurorilor DNA la decizia de eliberare din arest a lui Adrian Năstase. Cel mai probabil, el va fi pus în libertate. În urmă cu o lună, un magistrat de la Judecătoria Sectorului 4 a decis că fostul premier poate fi eliberat condiţionat. În motivarea deciziei, judecătorul s-a arătat convins că fostul premier a "părăsit câmpul infracţional". Magistratul a ţinut cont şi de activitatea de scriitor a lui Năstase care a elaborat din spatele gratiilor trei lucrări ştiinţifice pentru care a fost recompensat de opt ori. Astfel, el a "câştigat" 105 zile. În replică, DNA susţine că Năstase ar mai trebui să stea închis deoarece nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit. Din perspectiva procurorilor activităţile educative desfăşurate în penitenciar au avut loc împreună cu alţi deţinuţi şi nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiţionată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia.

JURNALUL NATIONAL

O nouă diversiune pusă la cale de Băsescu, folosindu-se de documente livrate tot de el

La puţin timp după întâlnirea de la Cotroceni avută cu "unsul" său prezidenţial, Traian Băsescu a fost prezent în studiourile televiziunii sale de casă, B1 TV. În cadrul emisiunii la care a fost invitat, Traian Băsescu a lansat un atac puternic la adresa lui Dan Voiculescu, despre care spune că nu l-a considerat un adversar politic - o manevră menită să elimine puternicul caracter politic al procesului Telepatia. Băsescu folosit prilejul pentru a ataca şi trustul Intact, punând sub semnul întrebării legalitatea finanţării acestuia la începutul anilor '90. Invocând documentele folosite de un ziarist, Băsescu sugerează instituţiilor statului înfiinţarea unei comisii rogatorii care să meargă în Cipru pentru a cerceta arhivele firmei Crescent. "Cred că această comisie există deja", a spus Băsescu, uitând să precizeze faptul că acest subiect a fost lămurit deja, inclusiv de o comisie guvernamentală, în anii '90, condusă de Mugur Isărescu.

Băsescu şi Udrea, vodevil "a la Argentina"

Palatul Cotroceni, loc încărcat de istorie, este terfelit de Băsescu Traian şi Udrea Elena, care transformă instituţia prezidenţială într-o scenă de vodevil. Cei doi vor să pară ghidaţi de scenariul dramoletei de succes "Evita Peron". Dictatorul argentinian care s-a căsătorit cu dansatoarea Evita îşi promovează iubita ca vicepreşedinte şi apoi în fruntea statului. Se întâmpla în anii '50. La noi, Udrea vrea să ajungă preşedintă după mandatul de dictator al lui Băsescu. Ieri s-a jucat marea scenă a blagoslovirii Elenei pentru candidatură. Formalitatea a fost puţin "şifonată" de candidatul Cristian Diaconescu, desemnat anterior de Băsescu Traian, pentru care şi semnase în lista de susţinere. Un fleac pentru Elena să-l trimită pe Diaconescu pe "strada independenţilor". Acum, urmează marele bâlci. Băsescu îşi termină mandatul bătându-şi joc de instituţia prezidenţială, călcând în picioare Constituţia. Până în decembrie, el va reprezenta România la importante reuniuni UE şi NATO.

NATIONAL

"Gaura neagra" in care se pierde jumatate din bugetul tarii!

Principalele 6.000 de firme care deruleaza afaceri ce sustin aproape jumatate din bugetul prognozat al tarii au avut grija sa-si puna profiturile la adapost. Astfel ca, indiferent ca este vorba de multinationale gigantice sau de companiile miliardarilor autohtoni, statul roman ramane cu buza umflata pentru ca zeci de miliarde de euro, in loc sa ajunga la buget, parasesc anual tara, in "gaura neagra" din Cipru. Iar documentele prezentate in exclusivitate de National, dar care se regasesc si intr-un raport informativ exploziv inaintat de serviciile secrete catre conducatorii tarii, demonstreaza cu prisosinta acest secret bine ascuns pana acum. Metoda a fost lansata si in tara noastra chiar de catre marile companii multinationale, care au gasit astfel solutia pentru a-si repatria legal toate profiturile uriase obtinute in Romania.

Fostul sef al Complexului Energetic Rovinari, pus sub urmarire penala

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Laurentiu-Dan Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Rovinari SA (CER). Acesta ar fi prejudiciat CER cu circa 84 milioane lei, in dosarul in care este cercetat si Dan Sova. Potrivit DNA, Laurentiu Ciurel este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, din care una in forma continuata, toata tarasenia avand legatura cu Cabinetul de Avocatura "Sova si Asociatii".

Ce spune vicepremierul Dragnea despre tronsonul Pitesti-Sibiu al A1!

Aflat in Arges, ministrul Dezvolrarii Regionale a adus in discutie si proiectul privind tronsonul amintit. "Pitesti-Sibiu este o autostrada care se va realiza. (...) Este o autostrada vitala pentru Romania, este pe un traseu european extrem de important si va fi realizata, dincolo de toate discutiile care au fost in acest an", a sustinut social-democratul Dragnea. Desi nu a precizat concret si cand ar urma sa inceapa lucrarile la segmentul de autostrada care va lega Pitestiul de Sibiu, Dragnea a dat de inteles ca procedurile preliminare s-ar putea incheia in cea de-a doua partea a anului viitor, cand este posibil sa se demareze procesul de selectie a firmei constructoare, dupa ce in primele luni ale lui 2015 va fi receptionat studiul de fezabilitate si vor fi declansate procedurile pentru achizitionarea proiectului tehnic si al celui de executie.

PUTEREA

Capcanele din comerţ. Cum ne ferim de păcălelile agenţilor economici

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a realizat, în cadrul "Campaniei Naţionale împotriva Practicilor Comerciale Incorecte pe piaţa din România" o mică analiză a ceea ce se mai întâmplă prin hipermarketuri şi farmacii în privinţa modului de promovare a produselor şi de indicare a preţurilor. Pentru a vă feri de eventualele practici comerciale incorecte, APC România vă sfătuieşte să nu vă lăsaţi atraşi cu uşurinţă în capcana reducerilor sau a promoţiilor. În vitrina unei farmacii Sensiblu găsim afişat mesajul "Atentie! Mii de produse gratis pentru pensionari". Mesajul poate constitui o practică comercială incorectă din prisma faptului că este unul general, consumatorii nefiind informaţi asupra căror tipuri de produse se aplică gratuitatea, care sunt condiţiile pentru a beneficia de această gratuitate şi care este disponibilitatea respectivelor produse.

Rusia pregăteşte anexarea Transnistriei: Armata a XIV-a, stat-tampon între Rusia şi NATO

Rusia va anexa Transnistria, a anunţat miercuri emisarul Moscovei în Crimeea, Oleg Belavenţev, în numele lui Vladimir Putin. "Aş integra Transnistria şi astăzi. Totuşi, vedeţi ce se întâmplă în Ucraina", a declarat oficialul rus citat de agenţia Kriminform. Oricum, mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla, a promis oficialul rus. Reamintim că, în provincia de peste Nistru a Republicii Moldova se află cantonată Armata a XIV-a, situaţie în care Ucraina va fi încojurată de Rusia, iar România va avea din nou graniţă cu Imperiul lui Putin. Prin această mişcare Putin va fi cel care va împinge graniţele Rusiei spre vest, contracarând intenţiile UE şi NATO de a împinge graniţele Alianţei şi Uniunii spre est. Anexarea iminentă a enclavei rusofone a fost confirmată şi de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a declarat ieri că ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin merg "dincolo de Ucraina" vizând alte regiuni apropiate de frontierele Rusiei, precum Transnistria.

Strabag a câştigat licitaţia pentru Sala Polivalentă

Doar două firme s-au prezentat la licitaţia organizată de Primăria Capitalei pentru construirea Sălii Polivalente din Capitală din Complexul Sportiv "Lia Manoliu". Ambele companii s-au prezentat cu câte o machetă, dar Strabag a prezentat un proiect cu 6 milioane de euro mai ieftin decât Grupul Astaldi şi s-a angajat să finalizeze construcţia în 2016. Noua Sală Polivalentă a Capitalei va avea o capacitate minimă de 12.000 de locuri, iar valoarea investiţiei este de 55 de milioane de euro, deşi în bugetul municipalităţii sunt prevăzute doar 40 de milioane de lei.Potrivit caietului de sarcini, suprafaţa totală necesară pentru toate funcţiile arenei se ridică la circa 40.000 mp. Sala va fi astfel amenajată încât să poată găzdui mai multe tipuri de evenimente sportive: tenis, baschet, handbal, fotbal în sală, futsal, volei, badminton, box, atletism, gimnastică, tir sportiv, tenis de masă, scrimă. De asemenea, în sală se vor putea organiza evenimente culturale

ROMANIA LIBERA

"Vi se pare mare o pensie de 2000 de euro?" Aşteptările pensionarului Manolache de la actualul Guvern

O informaţie apărută pe "surse guvernamentale" reaprinde discuţia despre pensiile speciale. Văzută de cei vizaţi ca o reparaţie a unor confiscări abuzive, de unii analişti ca o măsură electorală şi drept păguboasă de reprezentanţi ai fostei guvernări, măsura ar intra în vigoare din 2015. Aviatorul Constantin Manolache se aprinde ca flama unui arzător cu gaz când vine vorba despre pensiile pe care, acum patru ani, Guvernul Boc a decis să le transforme în scrum. Atunci, în toamna lui 2010, cei 1200 de pensionari aviatori din toată ţară au primit fluturaşe de pensii cu sume cu 70% mai mici decât aveau înainte. Nu vrea să spună ce pensie avea înainte şi după tăiere, ca să nu mai aţâţe "răutatea românilor". "Abuziv", "dictatorial", "nesimţiţi", sunt termenii în care Manolache, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Aviatorilor Pensionari, se referă la decizia de eradicare a aşa numitelor pensii speciale.

Cum s-au topit averile marilor oligarhi ai României

Dinu Patriciu, Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vîntu sau Dan Voiculescu erau cotaţi, până nu demult, cu averi de miliarde de euro. Acest lucru se întâmpla în anii în care oligarhii erau implicaţi în politică şi beneficiau de protecţie la nivel înalt. Anchetele penale, pierderea influenţei sau investiţiile proaste au dus şi la dispariţia averilor lor colosale. Decesul omului de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, din cauza unei boli de ficat, a readus în atenţia publică spectaculoasa diminuare a bogăţiei sale într-o perioadă relativ scurtă. Estimată în 2007 la 3,3 miliarde de dolari, averea fostului liberal a ajuns la 190 de milioane de euro, cel puţin la nivel oficial.

ZIARUL FINANCIAR

Semnal de alarmă pentru economie: băncile au refuzat plăţi de 1 mld. lei în iulie

Băncile au refuzat să deconteze instrumente de plată de 4,6 miliarde de lei (circa 1 mld. euro) în perioada ianuarie-iulie pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile companiilor pentru a onora cecurile şi biletele la ordin emise de acestea. Sumele refuzate la plată s-au redus cu 22% faţă de primele şapte luni din 2013, potrivit datelor BNR. Totuşi, situaţia a redevenit îngrijorătoare din luna iulie, când volumul refuzurilor la plată a urcat la 1,05 miliarde de lei, fiind cu 78% peste media lunară din primul semestru. A fost a şasea lună în care biletele la ordin şi cecurile refuzate la plată au depăşit un miliard de lei. Acest prag psihologic mai fusese trecut în octombrie 2009, martie 2010, octombrie 2012, mai şi iulie 2013.

România rămâne pe primul loc în UE la floarea-soarelui, cu o recoltă de 600 mil. euro

Recolta de floarea-soarelui este estimată la 2,1 milioane de tone, în scădere cu 1,6% faţă de maximul istoric de anul trecut, iar productivitatea de 1,9 tone/hectar este în media UE. Producţia de floarea-soarelui din acest an este a doua cea mai mare din ul­timii 27 de ani şi permite României să se menţină pe primul loc în rândul producătorilor europeni, depăşind Franţa cu 500.000 de tone. Floarea-soarelui este şi singurul produs agricol de bază la care România este lider între cele 28 de economii ale UE. Producţia de floarea-soarelui va aduce în conturile jucătorilor din agro­business 600 mil. euro, aceasta fiind şi una dintre cele mai profitabile culturi ale fermierilor locali cu marje de până la 25%. Fiecare hectar de floarea-soarelui aduce în medie încasări de 600 euro şi profit brut de până la 200 euro.

Argumente pro şi contra aderării României la Uniunea Bancară înainte de intrarea în zona euro

Uniunea Europeană traversează astăzi una dintre cele mai adânci reforme - crearea Uniunii Bancare în ţările din zona euro -, iar pentru sistemul bancar românesc se pune întrebarea dacă este de folos sau nu să intre în această Uniune Bancară având în vedere că orizontul euro este destul de îndepărtat - 2019. Din noiembrie 2014, Banca Centrală Europeană va supraveghea în mod direct cele 6.000 de bănci din zona euro, iar paşii următori presupun mecanisme prin care băncile îşi vor finanţa un fond unic suficient de bine capitalizat care să intervină în caz de pericol. Chiar dacă au fost făcuţi deja paşi în direcţia aderării la Uniunea Bancară, rămâne întrebarea dacă aderarea la un sistem bancar care a trebuit să cheltuiască sute de miliarde de euro din banii cetăţenilor pentru a se salva este ceea are nevoie România şi cum poate fi utilizat acest parcurs nu numai pentru a ne conforma mecanismelor de la Vest, ci pentru a putea utiliza pârghia finanţărilor bancare într-o măsură cu adevărat eficientă pentru ieşirea ţării din subdezvoltare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb