REVISTA PRESEI 21.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 septembrie 2011

ADEVARUL

Pericol de război Rusia - România în august 2008?

Preşedintele Băsescu se temea de un conflict din cauza Transnistriei, pe modelul Georgiei. Problema scutului SUA de la Deveselu şi refuzul Moscovei de a-şi retrage trupele din Transnistria au tensionat relaţiile dintre Moscova şi Bucureşti. Preşedintele Traian Băsescu le-a mărturisit senatorului american Richard Lugar şi fostului ambasador american la Bucureşti, Nicholas Taubman, în august 2008, că ia "cât se poate de în serios varianta ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă în Transnistria". Informaţia apare într-o telegramă a diplomaţiei americane, obţinută de WikiLeaks.

Preţul gazelor pentru companii creşte cu 8%

Conform angajamentelor faţă de FMI, gazele pentru consumatorii noncasnici se vor scumpi de săptămâna viitoare, iar filialele de distribuţie ale Electrica vor fi scoase la privatizare. Deciziile au fost luate după ce premierul Emil Boc şi oficialii FMI s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a definitiva scrisoarea de intenţie care va fi analizată zilele următoare la Washington.

Cum trec prin criză ţările petrolului

În timp ce SUA şi statele europene taie drastic cheltuielile bugetare, ţările bogate în petrol, precum cele arabe, au crescut salariile pentru angajaţii de la stat. Preţul ridicat al ţiţeiului a permis ţărilor din OPEC să majoreze cheltuielile bugetare şi să promită populaţiei venituri mai mari. De obicei, când cineva pierde şi are de suferit, există alţi pioni pe tabla de şah care câştigă. Este şi cazul actualei situaţii economice internaţionale, unde Statele Unite şi ţările Uniunii Europene sunt puternic lovite de noi turbulenţe financiare.

Câştig de un trilion de dolari

Arabia Saudită a alocat 43 de miliarde de dolari către populaţia cea mai săracă şi către instituţiile religioase. Tot aici, salariul bugetarilor a fost majorat cu 15%, iar salariaţii de la stat primesc două salarii anuale în plus. În Qatar, statul a alocat în plus 8,2 miliarde de dolari pentru creşterea salariilor şi a pensiilor. Locuitorii din Kuweit primesc mâncare gratis timp de un an, în timp ce bugetarii din Algeria au salarii cu 34% mai mari. Ţările din Orientul Mijlociu şi Africa au fost zguduite în acest an de conflicte militare, iar măsurile guvernelor au rolul de a reduce tensiunea socială. OPEC va câştiga 1,1 trilioane de dolari dacă preţul petrolului pe care îl tranzacţionează rămâne peste 100 de dolari pe baril, arată o analiză a guvernului american.

Revine TUI. O veste bună pentru noi sau nemţi?

Ministerul Turismului speră că prezenţa grupului TUI în România va aduce mai mulţi turişti străini. Compania se concentrează însă pe trimiterea românilor în alte ţări. "România nu este o destinaţie de vacanţă pe harta nemţilor", a declarat ieri Klaus Pumpel, CEO al TUI Austria. În 2006, doi mari touroperatori din Europa părăseau piaţa românească, şi asta nu fără acuze şi nemulţumiri. Sezonul estival prea scurt, serviciile slabe ale hotelierilor şi ale restaurantelor, unităţile de cazare vechi, predominant de 2-3 stele, şi preţurile prea ridicate erau doar câteva dintre problemele semnalate de compania Thomas Cook şi de grupul TUI, ambele din Germania.

Economia va creşte peste aşteptări în 2011

Performanţele din agricultură i-au determinat pe specialiştii Comisiei Naţionale de Prognoză să urce estimările de majorare a PIB pentru acest an de la 1,5% la 1,7%. Producţia agricolă din acest an va fi un factor de creştere economică pentru 2011, dar şi un agent de încetinire a avansului din 2012, arată specialiştii în prognoză. "Avem prognoza interimară de la Comisia Europeană şi suntem în măsură să spunem că pentru 2011 apare stabilitate. Având în vedere impactul foarte pozitiv al agriculturii, avem o estimare de 1,7% pentru acest an, faţă de 1,5% până acum", a declarat ieri preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu. El a mai anunţat că "pentru anul 2011, chiar în zilele următoare vom anunţa noile estimări".

Primul DoubleTree by Hilton s-a lansat ieri

DoubleTree by Hilton a inaugurat ieri primul hotel al lanţului în România, situat în Bucureşti. "Este un pas important pentru DoubleTree by Hilton în Europa, sunt mândru de faptul că lanţul nostru hotelier intră pe piaţa românească, oferind turiştilor ocazia de a se bucura de ospitalitatea DoubleTree by Hilton", a declarat Rob Palleschi, director general al lanţului DoubleTree by Hilton. Hotelul din Bucureşti a fost deschis în sistem de franciză, printr-un contract încheiat între o companie autohtonă - VIS 7 Import Export SRL - şi Hilton Worldwide.

Romeo Comăniciu, validat pentru controlul asigurărilor

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe l-au validat ieri, cu 21 de voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" şi o abţinere, pe Romeo Ionuţ Comăniciu, propus de PDL, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Candidatul iniţial al PDL, Cristian Constantinescu, nu a primit, luni, avizul comisiilor parlamentare. În luna iunie, PDL a anunţat însă că îl susţine pe Constantinescu pentru funcţia de preşedinte CSA. Comăniciu este director al sucursalei Astra Asigurări Braşov şi deţine integral societatea Anro Consulting SRL Braşov, care activează în domeniul consultanţei pentru afaceri şi management, conform datelor de la Registrul Comerţului. Astfel, Comăniciu se află într-un posibil conflict de interese, însă autoritatea a anunţat că analizează legalitatea în care se află acesta şi firmele deţinute.

SUA investighează opt bănci offshore pentru favorizarea evaziunii fiscale

Opt bănci provenite din regiuni considerate paradisuri fiscale se află sub investigaţia federală a Statelor Unite, pentru că ar fi facilitat evaziunea fiscală de către cetăţenii americani, a anunţat Departamentul american de Justiţie. Investigaţia face parte din acţiunile "care au dat o lovitură devastatoare secretului bancar din Elveţia", potrivit site-ului instituţiei. În 2009, procuratura americană a acuzat UBS, cea mai mare bancă elveţiană, că a ajutat clienţii americani să facă evaziune fiscală.

Grecia infirmă pregătirea unui referendum cu privire la rămânerea în zona euro

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec a negat informaţia apărută marţi în cotidianul Kathimerini, conform căreia Grecia ar organiza un referendum privitor la rămânerea în zona euro. Citând surse anonime, Kathimerini a anunţat că prim-ministrul George Papandreou întrevede un referendum privitor la menţinerea ţării în zona euro, pentru a-şi întări legitimitatea în tratarea crizei datoriei. Guvernul a spus de mult timp că planifică un referendum referitor la reformele politice, dar a negat în mod repetat că acesta ar face referire şi la apartenenţa statului la zona euro.

Italia riscă să cadă în Serie B

Standard&Poor"s a scăzut ratingul Italiei cu o gradaţie, ceea ce va afecta şi mai mult deficitul şi datoria publică a ţării. Ratingul datoriei pe termen lung a fost redus de la "A +" la "A", iar pe termen scurt de la "A-1+" la "A-1". Standard& Poor"s ar putea opera o nouă retrogradare a calificativelor Italiei. "Economia şi mediul politic se degradează, iar creşterea PIB se anunţă a fi în scădere pe termen mediu", se arată în motivaţia Standard and Poor's (S&P) la decizia de a degrada ratingul Italiei. Anunţul a luat prin surprindere pieţele, iar efectul s-a simţit imediat: moneda euro a scăzut cu jumătate de cent în raport cu dolarul american pe pieţele asiatice.

CURENTUL

România poate acţiona în judecată Olanda în dosarul Schengen

Votul recent din Parlamentul olandez prin care această ţară se opune nejustificat aderării României la Schengen poate crea nu numai o situaţie fără precedent în UE dar şi un conflict juridic între state. Încăpăţânarea populistă a extremistului de dreapta Geert Wilders al cărui partid "PVV, partidul pentru Liberate" susţine coaliţia de guvernare din Olanda, poate aduce acestei ţări oprobriul întregii Europe. Dacă până state precum Franţa şi Germania au trimis semnale pe canalele diplomatice că sunt de acord cu o aderare în trepte a României la Schengen, xenofobia lui Wilders pare să fie ultimul obstacol în acest demers perfect legal şi justificat din punct de vedere tehnic.

Preşedintele CJ Neamţ, Vasile Pruteanu, incompatibil şi în conflict de interese

Arghirofilia, dragostea de bani, pare să fie una din trăsăturile de bază ale politicienilor români, indiferent de culoare politică, ideologie sau afinităţi sociale. Interesant este că această trăsătură se manifestă cu precădere în momentul în care politicianul ajunge, fie ales, fie numit, într-o funcţie publică. Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, pedelistul Vasile Pruteanu, nu face nici el excepţie de la această regulă. Astfel, firma fiicei sale Iulia Elena Pruteanu a început să facă profituri frumuşele în ultimii ani tocmai din contracte cu instituţii aflate în subordinea lui tăticu. Firma C&C Farm SRL, administrată de fata lui Vasile Pruteanu, primeşte contracte fără licitaţie pentru aprovizionarea centrelor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC).

CURIERUL NATIONAL

Se schimbă Capitala prea încet la faţă?

Din 65 de staţii de metrou planificate, abia 2 au fost inaugurate. Primăria vrea 6.000 de locuri de parcare, însă doar 800 sunt pe drum. Pasajele rutiere, singurul capitol la care autorităţile se laudă. Bucureştiul are nevoie de o schimbare la faţă şi investiţiile în infrastructură sunt elemente-cheie în procesul de transformare a Capitalei, într-un oraş european în adevăratul sens al cuvântului. Toţi edilii care s-au perindat în cei 20 şi ceva de ani de eră post-decembristă la Primăria Generală sau pe la primăriile de sector au demarat proiecte, au lansat idei lăsând cel puţin impresia că intenţii bune există. Însă când ne uităm la rezultatele acestor intenţii, realizăm că ritmul cu care se realizează proiectele ambiţioase ale autorităţilor este unul dezamăgitor.

Ministerul Afacerilor Europene, aprobat de parlamentari

Premierul Boc a spus că Ministerul Afacerilor Europene poate evita situaţia în care România ar pierde fonduri UE. Votul pentru înfiinţarea noului minister, important pentru ca primarii să poată implementa proiectele europene. Înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, condus de consilierul prezidenţial Leonard Orban, a fost aprobată, cu unanimitate, de parlamentarii care au participat la vot, conform Mediafax. Potrivit procesului verbal citit în plenul reunit al Parlamentului de chestorul Senatului Gheorghe David, din numărul total al parlamentarilor, au fost prezenţi 423 senatori şi deputaţi, dintre care au votat 245, toţi în favoarea "completării componenţei şi structurii Guvernului".

"Ouăle stricate" din coteţul imobiliar

Acum trei ani, bula imobiliară se spărgea cu zgomot. Deşi ar fi fost unii care ar fi dorit să ţină batista pe ţambal. Sectorul construcţiilor a fost puternic afectat. Firmele din domeniul intermedierii imobiliare au suferit din plin, iar unele au sucombat. Debitorii care au contractat credite ipotecare cară şi ei cu greu povara unor datorii apăsătoare. Totuşi, finanţatorii acestui balon speculativ din real estate - băncile comerciale - au achitat disproporţionat de puţin la nota de plată care a urmat. Politica monetară relaxată a Băncii Naţionale a României şi ajutorul - indirect, dar consistent - al statului au făcut ca instituţiile de credit să dea prea puţin socoteală, conform regulilor economiei de piaţă, pentru finanţarea nebunească a bulei imobiliare. Cu ajutorul autorităţilor, sistemul bancar a reuşit să împrăştie - prin inflaţie - la nivelul întregii societăţi pierderi ale creditării excesive care ar fi trebuit să se regăsească exclusiv în portofoliile băncilor.

Carrefour deschide al 38-lea supermarket în Pipera

Grupul Carrefour deschide, astăzi, un supermarket în Pipera, al 38-lea din ţară şi al şaptelea din Bucureşti, a anunţat, ieri, retailerul, citat de Mediafax. Supermarketul este amplasat pe bulevardul Pipera din oraşul Voluntari şi are un spaţiu de vânzare de aproximativ 460 metri pătraţi, se arată într-un comunicat al Carrefour.Magazinul va comercializa o gamă de aproximativ 5.000 de produse, din care peste 1.000 de articole sunt marcă proprie. În cadrul magazinului vor lucra 45 de angajaţi. Grupul francez Carrefour este prezent în România de peste 10 ani, fiind cel mai mare operator de hipermarketuri pe plan local. Compania deţine, pe piaţa românească, 23 de hipermarketuri şi 38 de supermarketuri. În primul semestru, vânzările Carrefour România au crescut cu 3,9%, la 555 milioane euro.

Recuperatorii au probleme mari cu vechimea creanţelor

Băncile transferă datoriile în custodia firmelor specializate după 120 de zile, fapt ce le îngreunează situaţia. Este greu să colectezi banii şi după o zi de întârziere, dar după mai multe. Cu cât e mai veche, cu atât este mai greu de recuperat", a mai adăugat directorul general Kruk International. Anul trecut, piaţa de colectare de la persoanele fizice se ridica la 1,64 miliarde de euro, din care 465 de milioane de euro reprezintă valoarea tuturor creanţelor achiziţionate de companiile specializate în recuperarea datoriilor. "Piaţa de vânzări de creanţe a ajuns anul trecut la 2 miliarde de lei (465 milioane de euro), iar pentru acest an previzionăm o stagnare a acestui sector, iar pentru 2012 se va resimţi o scădere, pe fondul unei reveniri în economie", a declarat Isabela Iacob, director general, Kruk International. Aceasta a mai completat că firma pe care o reprezintă a cumpărat anul trecut 66% din creanţele scoase la vânzare.

EVENIMENTUL ZILEI

Casele de protocol, pofta demnitarilor pribegi

Foşti nomenclaturişti sau "norocoşi" ai tranziţiei ocupă, fără drept, locuinţe ale statului şi se judecă ani întregi pentru chirii subvenţionate. Chiriaşii "uitaţi" prin locuinţele de protocol se întrec în procese, susţin că nu au unde să se mute şi cer statului să le ofere alte case. Este cazul Elenei Ceauşescu, soţia generalului locotenent Ilie Ceauşescu, fratele lui Nicolae. După ce chiriile s-au majorat, a cerut tribunalului ca statul să-i micşoreze taxa pe apartamentul în care stă de 40 de ani, pe motiv că nu are de unde plăti echivalentul în lei a 624 de euro pe lună.

Culisele luptei pentru Primăria Capitalei: Lista neagră a lui Oprescu

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a pus o serie de condiţii liderilor USL, care-l sprijină pentru un nou mandat. El şi-a luat toate măsurile ca propria campanie electorală să nu fie sabotată de un lider important al PSD. Oprescu a cerut ca acesta să nu aibă nicio implicare în campania pe care PSD o va face în Bucureşti pentru susţinerea candidaturii sale. Potrivit unor surse din cadrul USL, primarul Capitalei a cerut şi înlăturarea consilierilor generali apropiaţi de liderul PSD de pe liste de candidaturi ale USL, înlocuirea lor cu colaboratori de-ai săi din Primărie.

Să vedeţi criză! Ce înseamnă penalizarea Italiei pentru noi

Toţi am putea fi puşi la plată, printr-o creştere de taxe sau printr-o inflaţie galopantă, pentru ca zona euro să scape de criza datoriilor suverane, cred specialiştii. Scăderea ratingului Italiei, de la A+ la A, de către Standard&Poor"s, cea mai prestigioasă agenţie de rating, marchează recunoaşterea oficială a problemelor cu care se confruntă una din cele mai mari puteri economice din Europa, spun economiştii. "Măsura nu este decât o ştampilă de autentificare a situaţiei finanţelor publice din Italia", a comentat pentru EVZ analistul financiar Bogdan Glăvan. "Cred că se va ajunge la o uniune fiscală, care în primul rând se va manifesta prin impunerea unei taxe în ţările din zona unică, dar şi în ţările aspirante la euro. Am putea vedea statele cedând cota de TVA pentru un buget comun, din care să fie sprijinite ţările-problemă", spune Glăvan.

Transalpina, şoseaua din nori. Avem un Tirol sub nasul nostru

Are un potenţial turistic uriaş. Şoseaua nou asfaltată dintre Novaci (Gorj) şi Sălişte (Sibiu) are 120 km, dintre care 30 km la peste 2.000 de metri. Priveliştea te lasă mut de uimire. Absolut toţi turiştii întâlniţi şi chestionaţi de EVZ pe Transalpina au declarat că acest drum este mai frumos decât Transfăgărăşanul. Ruta place în special pentru că merge mai mulţi kilometri prin sălbăticie (drumul are în total aproximativ 120 de kilometri, dintre care mai bine de 80 sunt străbătuţi în natură), oferă mai multe puncte cu panorame unice şi, deloc de neglijat, asfaltul este mai bun, transformarea din drum de ţară în şosea adevărată fiind începută în 2009.

Diversiunea "Băsescu - Războiul cu Rusia"

La 27 august 2008, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu senatorul american Richard Lugar. Contextul internaţional era unul incendiar. La începutul lunii avusese loc invazia Rusiei în Georgia, sub pretextul că militarii georgieni atacaseră etnici ruşi din Osetia de Sud. Băsescu îi spune lui Lugar că se teme de o recunoaştere a Osetiei de Sud şi Abhaziei, ca răspuns la recunoaşterea de către Occident a independenţei Kosovo (nerecunoscută de România, tocmai pentru că ar putea fi pretextul şi pentru alte revizuiri teritoriale). Şeful statului se temea mai ales că Rusia ar putea repeta scenariul georgian în Moldova, unde trăiesc 4,5 milioane de români, "parte a naţiunii noastre". Armata a 14-a rusă este staţionată în Transnistria încă de pe timpul URSS.

Academia Română, între ţigani, jidani şi DEX

Reprezentantul romilor, Gelu Duminică, arată că ţiganii au "rugat" încă de la prima Adunare Naţională, din 1919, ca termenul să nu mai fie folosit. Modificarea definiţiilor termenilor ţigan şi jidan, din DEX, ar putea avea tocmai efectul invers celui scontat: ar "legifera" folosirea lor, iar capcana "dublei negaţii" ar face mai mult rău decât bine. Reprezentanţii comunităţilor rome şi evreieşti şi cei ai Academiei Române şi Institutului de Linvgistică poartă discuţii în vederea rectificării definiţiilor termenilor ţigan şi jidan din noua ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX).

Corneliu Vadim Tudor: Dan Diaconescu este un mucos. Eu am băut bere cu Nichita Stănescu şi Paul Goma

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, marţi, la emisiunea "Actual B1" difuzată de B1 TV, întrebat fiind de moderatorii Sorina Matei şi Andrei Bădin despre prietenia sa cu Dan Diaconescu, că patronul OTV este un mucos cu o avere enormă. Mai departe, liderul PRM şi-a enumerat prieteniile de marcă, spunând că el a băut bere cu Nichita Stănescu sau Paul Goma. "Eu beam bere cu Nichita Stănescu, cu Tiberiu Olah, chiar şi cu Paul Goma. Eu am avut alţi prieteni, ăsta e un mucos, a avut o avere cum nu o avem noi toţi în trei generaţii", a declarat Vadim. Preşedintele PRM a mai spus că Dan Diaconescu ar fi "mână în mână" cu Traian Băsescu şi că ar încerca să fure din electoratul PRM şi PNG.

JURNALUL NATIONAL

Cuvintele "ţigan" şi "jidan" vor fi modificate în noul DEX. Rămân aşa: balaoacheş, balabustă, cioară, cioropină, faraon

Academia Română va face modificările solicitate de mai multe organizaţii şi instituţii pentru "ţigan" şi "jidan" - cele două cuvinte pe care acestea le consideră jignitoare la adresa etniei rome , respectiv evreilor. Modificările vor apărea într-un nou tiraj al Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), a declarat pentru MEDIAFAX Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române şi director al Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti". În răspunsul iniţial al Academiei Române la solicitările scrise ale organizaţiilor care au cerut redefinirea cuvintelor "ţigan" şi "jidan", se preciza că modificările vor fi inserate în ediţia DEX preconizată să apară în decursul anului 2014.

Studiu: Oamenii corecţi nu au şanse în afaceri

68% dintre români cred că oamenii cinstiţi nu pot avea succes în afaceri în România, arată un studiu al Fundaţiei "Romanian Business Leaders", efectuat în august 2011, cu ajutorul IMAS. "86% dintre respondenţi cred că nu pot schimba ceva în România în următorii trei ani, 68% cred că oamenii cinstiţi nu pot avea succes în afaceri, în România, 73% dintre respondenţi cred că managerii din România sunt mai degrabă necinstiţi, iar 68% dintre aceştia nu ştiu nici un om de afaceri demn de a fi un model de urmat", potrivit studiului. Cercetarea a avut loc la nivel naţional şi a analizat percepţiile românilor cu vârste peste 18 ani privind mediul de afaceri şi relaţia lor cu România şi cu viitorul.

Franţa: europenii mai săraci vor face foamea din cauza Germaniei

Franţa a avertizat marţi Germania şi alte ţări din UE că riscă să provoace o criză alimentară în Europa din cauza opoziţiei faţă de un program comunitar de distribuire de ajutoare sub formă de alimente cetăţenilor săraci din statele membre, transmite Reuters. Ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a declarat că desfiinţarea unui program UE de 500 milioane de euro pe an, în favoarea programelor naţionale, va pune în pericol securitatea alimentară a milioane de cetăţeni europeni afectaţi deja de probleme financiare. "În mijlocul unei crize financiare profunde, 17 milioane de europeni nu sunt capabili să se hrănească decât prin acest program. Suntem total împotriva trecerii acestui program la nivel naţional. Ar însemna abandonarea săracilor", a afirmat Le Maire la o întâlnire a miniştrilor Agriculturii la Bruxelles.

NATIONAL

Voiculescu vireaza la dreapta USL ca sa-si apere fiica!

Fiica lui Dan Voiculescu ar avea probleme cu DIICOT-ul, zic gurile rele. De aici si nemultumirile brusc exprimate de PC la adresa partenerilor din USL. Decizia conservatorilor de a candida separat la locale, pe motiv de sustinere nestatutara a lui Sorin Oprescu, nu i-a impresionat prea tare pe uselisti. O data pentru ca PC este "Cenusareasa" bagata in seama doar din cauza Antenelor aduse zestre, iar a doua oara ca PSD-ul este deja obisnuit cu tradarile conservatorilor inca de pe vremea cand acestia se recomandau PUR.

Vezi ce ite trage Melescanu in PNL

Trimis la plimbare de Mihai Voicu, aghiotantul lui Crin Antonescu, Teodor Melescanu isi dezamageste conducerea de partid: nu pleaca neam din PNL. Interesant este ca, la nici doua zile dupa punerea lui Melescanu la punct in plin for de conducere (pentru comentariile critice si publice facute la adresa modului in care s-au finalizat listele de candidati ai USL), pe scena politica s-a zvonit ca Melescanu ar putea fi numit ministru al Apararii. Informatie menita doar sa scada increderea liberalilor care si-ar pune nadejdea in el (doar s-a dat cu dusmanul!), din moment ce nimeni cu scaun la cap nu s-ar apuca acum sa strice echilibrul Coalitiei matrasindu-l taman pe seful UNPR, Gabriel Oprea.

Traian Basescu nu a vorbit despre implicarea directa a Romaniei intr-un conflict cu Rusia

Dupa aparitia in presa a informatiilor potrivit carora Traian Basescu ar fi transmis, in 2008, Statelor Unite ca ia in calcul varianta unui conflict militar cu Rusia in zona Transnistriei, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a declarat ca presedintele Traian Basescu nu a vorbit despre implicarea directa a Romaniei intr-un conflict cu Federatia Rusa. Acesta a precizat la Realitatea TV ca intalnirea dintre Basescu si Lugar din 2008 a fost anuntata public la acea data. "S-a discutat despre conflictul din Georgia prin prisma consecintelor umanitare ale operatiunilor militare", a explicat purtatorul de cuvant al presedintiei.

Arabia Saudita umbla cu portofelul in Palestina

Arabia Saudita va scoate din buzunar 200 milioane de dolari cat ai zice peste, pentru Autoritatea Palestiniana, ca sa-i "usureze" calea spre recunoasterea ONU. Dupa ce SUA s-au hazardat sa anunte ca s-au impacat cu aliatul de nadejde Arabia Saudita, a venit randul sauditilor sa arate cum s-au "impacat". Ministrul saudit de Finante Ibrahim Alassaf a iesit la rampa si a anuntat ca sprijina demersul palestinienilor la ONU. Cu bani! Alassaf l-a sunat pe premierul palestinan Salam Fayyad si l-a instiintat ca va transfera banii rapid. Ce atata graba? Autoritatea Palestiniana se afla de doua luni in incapacitate de plata din cauza ca unele state arabe, printre care si Arabia Saudita, nu-si mai adusesera contributia. Era un prilej sa se spuna ca palestinienii vor stat, dar nu-si pot plati singuri pe cei doar 150.000 de salariati pe care-i are Autoritatea Palestiniana!

PUTEREA

Banii de drumuri se duc pe maşini

Chiar dacă Guvernul Boc a blocat cheltuielile bugetare pentru achiziţii de maşini sau mobilier, din cauza crizei, "mâna dreaptă" a ministrului Anca Boagiu, Daniela Drăghia, directorul general al CNADNR, a aprobat achiziţia a 256 de autoutilitare transport mixt la incredibilul preţ de 30.000 de euro bucata, fără TVA. Achiziţia va fi făcută în pofida faptului că CNADNR se pregăteşte să încheie noi contracte de întreţinere a drumurilor naţionale cu firme private şi că este pe lista companiilor monitorizate de FMI şi Banca Mondială. Conducerea CNADNR spune că maşinile cumpărate vor fi folosite pentru "transportul personalului, al materialelor, cât şi al uneltelor folosite la activitatea de întreţinere".

"Puterea" a încurcat jocurile de la CSA

Gruparea Scripcaru din PDL a învins pentru moment puternica aripă a PDL Tulcea, condusă de Victor Tarhon, în lupta pentru şefia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Luni seară, candidatul propus de Tarhon, Cristian Constatinescu, fost şef al Allianz-Ţiriac, nu a trecut de votul Comisiilor de buget, finanţe şi bănci ale celor două Camere ale Parlamentului, fiind respins cu 25 de voturi din 39. Ziarul "Puterea" a pus pe tapet în urmă cu câteva zile punctele slabe ale candidaturii lui Cristian Constatinescu, anticipând rezultatul votului.

Vasilescu (BNR): Normele privind creditele ar putea intra în vigoare la finele lui octombrie

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, ieri, că normele privind creditele pentru persoanele fizice ar putea intra în vigoare la sfârşitul lunii octombrie. "Astăzi (20 septembrie, n.r.) se va încheia dezbaterea. Propunerile vor fi sintetizate, apoi se va face un document care va fi înaintat Consiliului de Administraţie, unde va fi dezbătut. Nu pot să spun ce va trece din normele propuse, fiind vorba de vot care trebuie să aibă cel puţin cinci < da >. (...) Bănuiesc că vor intra în vigoare până la sfârşitul lui octombrie", a precizat Vasilescu, citat de NewsIn.

ROMANIA LIBERA

Cu cât va creşte economia în 2012?

Prognozele optimiste, de 4%, încep să fie corectate la 3% sau chiar mai puţin. Şansele ca economia românească să-şi reia creşterea economică viguroasă de anul viitor sunt din ce în ce mai mici şi chiar prognozele oficiale încep să fie mai temperate. De creşterea PIB depinde dacă anul electoral 2012 va avea sau nu încă un buget de austeritate. Preşedintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a declarat că speră ca anul viitor creşterea economică să ajungă pe palierul de 3%, faţă de estimarea anterioară de 4%, în condiţiile în care mediul internaţional este nefavorabil.

Italia cheamă ştiinţa la tribunal

Şase savanţi italieni s-au trezit în boxa acuzaţilor după ce procurorii i-au acuzat că nu au prezis cutremurul din 2009, de la L'Aquila, în care au murit 308 oameni. Procesul a scandalizat societatea civilă şi comunitatea internaţională a oamenilor de ştiinţă. Avocaţii apărării încearcă acum să arate statului că omul nu poate lupta cu natura. Procurorii îi acuză pe seismologi că, după mai multe studii la faţa locului, nu au putut prezice un cutremur devastator în oraşul L'Aquila şi că au liniştit populaţia cu doar câteva zile înaintea producerii dezastrului.

ZIARUL FINANCIAR

Factura plătită de români în contul pierderilor companiilor de stat: un milion de euro pe zi

În 2010, cele mai importante 123 de companii de stat sau regii autonome au avut pierderi totale de 393 mil. euro, respectiv de peste un milion de euro pe zi. Cele aproape 400 de milioane de euro ar putea fi folosite, spre exemplu, pentru construirea a 100 de kilometri de autostradă sau pentru a plăti salariile pe un an pentru 125.000 de angajaţi din în­vă­ţământ, conform unei analize a Ziarului Financiar - Gândul - Mediafax, pe baza bilanţurilor pe anul trecut depuse de companii la Ministerul Finanţelor. Cele mai mari pierderi, de circa 300 de milioane de euro, le-a înregistrat CFR SA, compania de stat care administrează infrastructura de cale ferată din România, aflată în subordinea Transporturilor.

Cum alegi câştigătorul când toate fondurile de acţiuni sunt pe pierdere?

Performanţele slabe sau foarte slabe şi nu randamentele de două cifre sunt indiciile că acum este un moment bun de investit în fondurile de acţiuni, crede Mukul Pal, director al societăţii de consultanţă în investiţii Orpheus Capitals din Cluj-Napoca. Din toamna anului 2008, când falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers a adus dezastrul pe burse, fondurile de acţiuni s-au transformat în Cenuşărese ale industriei de investiţii. Odată cu pierderile aduse investitorilor, acestea au pierdut puternic din popu­laritate, active şi clienţi. Deşi au trecut trei ani de atunci, fondurile de acţiuni continuă să afişeze pierderi de până 50%. Fondurile de acţiuni trebuie să rămână investite pe Bursă indiferent dacă acţiunile scad cu 10% sau urcă cu 10%.

Îngheţarea finanţărilor i-a readus pe români în poziţia de creditor net al băncilor

Ritmul lent al creditării şi o mai mare orientare spre economisire au făcut ca românii să-şi menţină din decembrie anul trecut poziţia de creditor net în raport cu băncile, înregistrând la sfâr­şitul lunii iulie un avans de peste 1 mld. euro între depozitele acumulate şi datoriile către sistemul bancar. Frenezia creditării din perioada 2007 - 2008 făcuse ca populaţia să devină debitor net în relaţia cu băncile, stocul depozitelor fiind egalat şi apoi depăşit în paşi repezi de volumul creditelor, până la un deficit record de 15,2 mld. lei (3,6 mld. euro) atins la începutul lui 2009, potrivit unui studiu publicat de firma de consultanţă A.T. Kearney.

Modificări drastice pentru prognoza de creştere economică în 2012: JP Morgan vede doar 1%, Băsescu cere un buget pe maxim 2,5%, iar FMI este optimist, 3,5%

Comisia Naţională de Prognoză se pregăteşte să taie estimarea privind creşterea economică din 2012 spre 2,5-3,2% de la 3,5-4%, în timp ce pesimismul bancherilor internaţionali indică deja un avans al Produsului Intern Brut de numai 1-2%, iar şeful statului Traian Băsescu recomandă guvernului construcţia bugetului pe o ipoteză de creştere a PIB cu cel mult 2,5%. Deşi România rămâne în acest an în graficul unei creşteri economice de 1,5% sau chiar de 1,7% datorită recoltei agricole peste aşteptări, pentru anul viitor au apărut semnale că economia va pierde din viteză, având în vedere contextul internaţional şi încetinirea comerţului extern.

Parlamentul, la un pas să numească un inginer metalurgist vicepreşedinte la CNVM

Alexe Gavrilă (foto) este singurul candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, cea mai importantă autoritate de pe piaţa de capital. El aşteaptă validarea Parlamentului de mai bine de un an, în condiţiile în care funcţia de vicepre­şedinte, deşi rezervată PNL-ului, a fost disputată şi de partidul aflat la guvernare. Ieri, plenul reunit al Parlamentului, întrunit pentru validarea în funcţie a noilor conduceri ale CSA, CNVM şi CSSPP, a decis să amâne pentru săptămâna viitoare supunerea la vot a candidaturilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb