REVISTA PRESEI - 21.10.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Politica fiscală la degetul lui Toader

Deputaţii PDL au votat reducerea TVA şi neimpozitarea pensiilor, la indicaţiile greşite ale liderului de grup, Mircea Toader. Şapte miniştri au dat peste cap "din greşeală" planurile economice ale propriului Guvern. Printre aceştia s-au numărat miniştrii de la Finanţe, Muncă, Turism şi Agricultură. Degetul lui Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, care le-a indicat votul, în cadrul şedinţei conduse chiar de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, a făcut ca Opoziţia să-şi vadă adoptată iniţiativa privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază. La semnul aceluiaşi Mircea Toader, majoritatea PDL, UDMR, UNPR a votat o iniţiativă a unui deputat democrat-liberal, Mircia Giurgiu, care prevede neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

Coordonatele discuţiilor cu FMI au deraiat

Reprezentanţii misiunii de evaluare a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au deschis, ieri, săptămâna negocierilor cu autorităţile române pentru următoarea tranşă de împrumut. Momentul sosirii finanţatorilor externi a coincis cu aprobarea de către Parlament a reducerii TVA la alimentele de bază la 5% şi a neimpozitării pensiilor sub 2.000 de lei. Reprezentanţii FMI s-au ferit să facă declaraţii pe această temă, dar, potrivit unor oficiali români participanţi la negocieri, s-a discutat despre acest subiect "la nivel de ştire".

PNL are trei nume pentru Palatul Victoria

Liberalii îl vor propune pe Klaus Johannis (Primarul Sibiului), Stere Farmache (şeful BVB) sau Mariana Gheorghe (directorul Petrom) pentru funcţia de premier în cazul adoptării moţiunii de cenzură. Consiliul Naţional Executiv al PNL l-a mandatat, ieri, pe Crin Antonescu să discute aceste nume cu conducerea PSD.

Becali pierde moşia de la Mogoşoaia

Finanţatorul Stelei este acuzat că ar fi vândut ilegal mai multe loturi de pământ aflate sub ipotecă pentru o datorie de 3,6 milioane $. Gigi Becali ar putea pierde ferma Roşia din Mogoşoaia, cu terenul aferent de 200.000 de metri pătraţi, în urma unei cereri făcute în instanţă de AVAS. Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Aurelian Popa, îl acuză pe Gigi Becali că a fraudat legea atunci când a întabulat Ferma Tehnică nr. 5 Roşia, deoarece o parte din terenuri erau sub ipotecă, fiind gajat pentru un credit la Bancorex.

Fierbinţi, satul cu "polivalentă"

Compania Naţională de Investiţii a cheltuit un milion de euro pentru o sală de sport impunătoare dintr-o localitate săracă. Într-un sat de câmpie aflat la 60 de kilometri de Târgovişte a fost construită a doua mare sală de sport din judeţul Dâmboviţa. Construcţia este depăşită doar de Sala Polivalentă din Târgovişte, cea care a găzduit meciurile disputate de echipa campioană a României la baschet feminin, MCM Târgovişte, în FIBA Euro Cup.

Ioana Maria Vlas la ieşirea din închisoare: "Aţi făcut din Vîntu o mare victimă şi nu este. A fost albit de un procuror"

Fostul administrator al SOV Invest, condamnată la zece ani de închisoare în dosarele FNI şi FNA a fost eliberată din penitenciarul Târgşor. Principalele declaraţii la ieşirea din închisoare:- Mi-aş dori un singur lucru: ca cei vinovaţi (în afacerea FNI, n.r) să plătească, să se recupereze banii ţşi după aia pot să mor liniştită -Este vinovat cine a luat banii: domnul Sorin Ovidiu Vîntu; - Mă simt vinovată pentru faptul că am minţit. Eu am fost obligată să mint. Dacă nu minţeam se prăbuşea mai devreme. Trebuia să plăteasc. Nici nu trebuia să nu plătesc. Eu am 80.000 de dolari într-un cont din Israel care este blocat şi o pensie de urmaş de 28 de milioane de lei după soţul meu care a fost magistrat militar şi vicepreşedinte de tribunal. Pensia am început să o primec din toamna anului trecut după ce am făcut o cerere în prealabil".

CURENTUL

Vîntu despre Freciu: "Este un bou sinistru!"

"De acum înainte l-am dat pe boul ăsta deoparte din combinaţie, că este un tâmpit care numai gura e de el", ţipă Vîntu în receptor la Mădălina de la PSV Company. "Deja iau în considerare serios posibilitatea de a-l da afară. M-am plictisit de tâmpiţi", accentuează el, nervos, fiecare cuvânt. "Boul" care l-a scos din sărite pe Sorin Vîntu, în după-amiaza zilei de 24 februarie a.c., este nimeni altul decât Sorin Ovidiu Freciu, una dintre slugile sale cele mai apropiate. Pentru că nu se ocupase de o problemă cu care-l însărcinase SOV, "tâmpitul" urma să fie "executat", dat afară. Deşi pare incredibil, cel care a semnat, ca un valet desăvârşit, în numele lui Vîntu, pentru diverse operaţiuni financiare atât în afacerea FNI, cât şi în BRS sau BID, este călcat în picioare de stăpân.

Propunerile PNL pentru premier independent: Klaus Johannis, Niels Schnecker şi... Bogdan Chirieac

Crin Antonescu a ieşit ieri public, după şedinţa CNEx al PNL, şi a anunţat că pe lângă mandatul pentru negocierea viitorului guvern cu PSD are în buzunar şi numele a trei premieri independenţi care să gireze această acţiune politică. Surse apropiate de preşedintele liberal ne-au informat că pe lista independenţilor preferaţi de Crin &co. sunt eternul Klaus Johannis, superanalistul Niels Schnecker şi, nu ultimul pe listă, atotştiutorul Bogdan Chirieac. În cazul ultimului se pare că hotărâtoare în decizia liberalilor a fost recomandarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, care a declarat într-un interviu că Bogdan Chirieac e foarte priceput, ştie să facă bani.

Presa şi politicienii în vremea leprelor

Zilele acestea, publicarea stenogramelor convorbirilor de taină ale lui Sorin Ovidiu Vîntu scot la lumină noi date ce conturează şi definesc încă mai clar profilul tenebros de pârnăiaş al fostului infractor condamnat pentru furtul de brânzoice moldovineşti, ajuns acum un şmecher de strada Paris, cu, deocamdată, şase dosare penale la zi, şi cu alte vreo trei în perspectivă dacă se redeschid anumite partii odată cu sosirea iernii şi a lui Nicolae Popa din ţările calde. Analiza stenogramelor reprezintă o provocare etică de mare interes, deoarece evidenţiază precaritatea presei de astăzi, slugărnicia aşa-zişilor actori şi vectori de influenţă ai câmpului media, raportarea lui Vîntu la slugile sale, propriile sale panseuri şi purgaţii intelectuale devoalând adevăratele sale opinii despre lume şi viaţă, despre politică şi presă, despre regimentele sale de subordonaţi.

Autogoluri, de Tia Şerbănescu

Şeful ANAF, dl Blejnar, credea că oamenii protestau de bucurie că tocmai se votase includerea stimulentelor în salarii, motiv pentru care ministrul Ialomiţianu şi-a exprimat satisfacţia printr-un acuzativ imperfect: "vreau să vă mulţumesc pentru decizia care aţi luat-o" - primind la rândul său o întrebare colegială de la dl Cezar Preda: "ce ministru e ăla în care aruncă angajaţii cu sticle şi mere?". Bine că n-au aruncat cu gutui - căci întrebarea mai gravă e: ce miniştri şi deputaţi PDL sunt ăia care votează fără să ştie ce fac? La Cameră, puterea a votat cu trei miniştri cu tot (Ialomiţianu, Udrea, Botiş), din greşeală, două legi împotriva acordului cu FMI: reducerea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Bodaproste! Când s-au trezit din euforia votării, deputaţii PDL au recunoscut mahmuri că "încă o eroare de-asta şi-ar trebui să plecăm acasă".

CURIERUL NAŢIONAL

Patronatele nu susţin reducerea TVA la 5%

Parlamentul a adoptat proiectul privind nstituirea TVA de 5% la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei. ACPR susţine că măsurile sunt unele opuliste care vor adânci bugetul statului, în urma cărora tot populaţia va suferi. Alianţa propune Guvernului reducerea TVA la 5% la produsele agricole care va aduce 1miliard de euro la buget. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, Camera fiind forul decizional. Totodată, marţi a fost adoptat un alt proiect de lege prin care s-a stabilit ca pensiile mai mici de 2.000 de lei să nu fie impozitate. Camera Deputaţilor are rol decizional în adoptarea celor două acte legislative, astfel încât ele vor fi înaintate Preşedinţiei pentru promulgare. Astfel, iniţiativa legislativă va intra în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial, potrivit Mediafax.

Fără reducerea fiscalităţii, creşterea salariului minim este inoportună

În condiţiile legislaţiei actuale, economia românească nu poate suporta nicio mărire. Societăţile performante plătesc oricum mai mult, pentru că au nevoie de oameni buni. Problema ridicată de sindicate, care cer printre altele majorarea salariului minim, a stârnit puternice reacţii din partea patronatelor, acestea argumentând că în momentul de faţă nu este posibil acest lucru pentru că s-ar falimenta mult prea multe firme, ceea ce ar creşte numărul şomerilor, iar Produsul Intern Brut ar scădea din cauza pierderii unor produse şi servicii. Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că nu se impune nicio creştere a salariului minim pe economie în situaţia actuală de criză, întrucât acest lucru ar duce la falimentul a cel puţin încă 50.000 de firme.

ARB se apără: Între bănci s-a creat suficientă concurenţă

Oana Petrescu (BCR): Actualul mediu concurenţial este absolut suficient pentru a asigura inclusiv o reducere de costuri. "Oricine vrea să se refinanţeze şi să eneficieze de costuri mai mici poate să o facă". Petre Bunescu.(BRD): Dorim să ne desfăşurăm mai departe activitatea într-un climat egislativ clar şi fără echivoc. Piaţa bancară din România a devenit foarte competitivă ca urmare a implementării ordonanţei de urgenţă privind creditele populaţiei, iar instituţiile de credit "se luptă acerb" pentru a atrage clienţii concurenţilor, a declarat Oana Petrescu, vicepreşedinte la BCR şi ARB. "Noi am renunţat la comisionul de rambursare anticipată, deci oricine vrea să se refinanţeze şi să beneficieze de costuri mai mici poate să o facă.

Ce oferte de locuinţe găseşti pentru programul Prima Casă

Aproape jumătate din ofertele de pe piaţă au un preţ de până în 60.000 de euro. În condiţiile în care vrei să îţi cumperi casă prin programul Prima Casă, trebuie să te gândeşti ce opţiuni ai, aşadar în acest sens imobiliare.ro a realizat o analiză care a avut în vedere cele mai importante oraşe din România, în care sunt prezentate oferte ce se încadrează în plafon. Şi aveţi de unde alege, deoarece aproape jumătate din anunţurile din piaţă se referă la apartamente scoase la vânzare la un preţ de până în 60.000 de euro. În Bucureşti poţi lua o locuinţă cu 3 camere în Titan, Rahova sau Colentina. În Braşov: apartament 3 camere confort 1. În Cluj-Napoca: casă mobilată şi utilată. În Constanţa: un apartament de 2 camere poate ajunge la 60.000 de euro. În Timişoara: locuinţă de 2 sau 3 camere

EVENIMENTUL ZILEI

Spărgătorii vin în vizită joia, la ora 14.00

Criza economică ale cărei efecte se simt încă de anul trecut, dar şi cea socială au făcut ca numărul furturilor, în special al celor din locuinţe, sedii de firme sau instituţii să crească în primele luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut. Însă nu doar criza sau tupeul infractorilor sunt "de vină" pentru "bilanţul" îngrijorător la capitolul spargeri (doar în primele 9 luni ale lui 2010 au fost înregistrate, potrivit statisticilor poliţiei, aproape 21.400 de furturi din locuinţe), ci şi neglijenţa ori ignoranţa victimelor. Aşa susţin specialiştii poliţiei, ale căror afirmaţii se bazează pe cifre: un sfert din furturile din locuinţă au la bază neglijenţa, superficialitatea sau ignoranţa proprietarilor.

Năstase preia frâiele moţiunii de cenzură

Liderul PSD negociază în forţă cu minorităţile: pun umărul la dărâmarea guvernului sau nu mai au garantate mandatele la următoarele alegeri. Cu doar câteva promisiuni punctuale ale unor parlamentari ai puterii pe picior de plecare, PSD şi PNL îi presează pe cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale să întoarcă armele şi să îl debarce pe Emil Boc. Negocierile au fost preluate de liderul PSD Adrian Năstase care, potrivit unor surse parlamentare, le-a promis social-democraţilor şi liberalilor că va aranja votul minorităţilor la moţiunea de cenzură, pe principiul totul sau nimic.

Analist: Reducerea TVA la alimente, sursă de evaziune fiscală

Analistul economic Ilie Şerbănescu crede că neimpozitarea pensiilor mai mici sub 2.000 de lei este o prostie cum nu s-a mai întâlnit până acum, iar reducerea TVA-ului la alimente la nivelul de 5% nu o să ducă la ieftiniri, ci mai degrabă la o evaziune fiscală mai ridicată. "Cum pot să accepte scăderi de salarii şi să nu mai impoziteze pensiile sub 2.000 de lei. Este cea mai mare prostie", a spus Şerbănescu. Potrivit acestuia, decizia de astăzi este una foarte gravă având în vedere că ea a fost votată şi de unii miniştri, în timp ce guvernul intenţiona să impoziteze toate pensiile. Mai mult, bugetul statului alocă în fiecare lună fonduri în bugetul de pensii pentru a putea fi plătite.

Eugen Rădulescu: Încremenirea în proiect

Economistul Eugen Rădulescu a comentat pentru "Evenimentul zilei" programul economic al PSD. Am parcurs cu interes oferta de program economic a PSD, pentru momentul/eventualitatea în care vor guverna ţara. Am putut identifica unele idei corecte, între care aş nota promisa reducere a contribuţiilor sociale cu 3 puncte procentuale şi plafonarea unor contribuţii sociale la 5 salarii medii. Am identificat şi abordări de bun-simţ, cum ar fi "corelarea" (probabil, pentru a nu spune "condiţionarea") ajutoarelor sociale cu o formă de muncă în folosul comunităţii - deşi mă tem că va fi mult mai greu de făcut decât de zis.

FINANCIARUL

Puterea a votat neimpozitarea pensiilor şi reducerea TVA, sabotându-şi propriul guvern

Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş au acceptat ca deputaţi măsuri pe care tot ei le resping, din posturile de miniştri. Parlamentarii "vinovaţi" spun că au greşit. Deputaţii au aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, dar şi ca pensiile sub 2.000 de lei să nu mai fie impozitate. Deputaţii Puterii şi-au dat seama abia a doua zi ce legi au votat. Şi pentru ca situaţia să fie de-a dreptul ridicolă, printre parlamentarii care au aprobat cele două acte normative s-au aflat şi şapte dintre miniştrii Cabinetului Boc, inclusiv cei de la Finanţe şi Muncă. "Unanimitate de voturi. Exact ca la Marea Adunare Naţională", a spus preşedintele de şedinţă Ioan Oltean (PDL), după ce deputaţii au votat reducerea TVA la alimentele de bază, fără să ştie despre ce act normativ era vorba.

După doi ani cu Boc şi FMI am devenit cei mai pesimişti est-europeni

Din cei mai optimişti est-europeni, românii au trecut la polul opus, devenind cei mai pesimişti locuitori ai acestei părţi din Europa, nivelul de încredere în privinţa perspectivelor financiare şi a şomajului fiind cel mai redus din zonă. Schimbarea bruscă de atitudine a survenit în doar doi ani, care coincid, în mare parte, cu perioada de guvernare a echipei Emil Boc-Traian Băsescu, sub "oblăduirea" Fondului Monetar Internaţional. Culmea, studiul care demonstrează schimbarea radicală a sentimentului de încredere a românilor a fost elaborat chiar de FMI.

200.000 l alcool - evaporaţi din cauza căldurii... în aprilie

Valoarea prejudiciului este de aproximativ 9,5 milioane de lei. De ani buni, Direcţia Finanţelor Publice Dâmboviţa a fost protectorul de serviciu al mafiei alcoolului prejudiciind statul român cu zeci de milioane de euro. Astfel, inspectorii fiscali s-au transformat în adevăraţi "Josefini" ai distilării şi rafinării băuturilor alcoolice, făcând să dispară din actele societăţii Fabina Fab peste 400.000 de litri de alcool, prejudiciind statul cu nu mai puţin de 9.456.642 de lei. Implicarea în afaceri subterane cu alcool a inspectorilor fiscali din Dâmboviţa a ajuns în urmă cu un an şi pe masa procurorilor DNA, dar cercetările nu au fost încă finalizate. Totuşi DNA a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu contra intereselor publice împotriva mai multor directori din Finanţele Publice Dâmboviţa.

Ultima zi pentru amendamente la OUG 50/2010

Discutarea actului normativ în Comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor a fost amânată pentru marţea viitoare. Aprobarea ordonanţei ar putea fi întârziată de agenda încărcată a parlamentarilor. OUG 50/2010 va ajunge marţea viitoare din nou pe agenda deputaţilor din Comisia de buget finanţe. Membrii Comisiei ar trebui să analizeze fiecare articol din ordonanţă, deoarece au primit rapoarte de la toate comisiile de specialitate, iar depunerea amendamentelor mai este permisă doar astăzi.

Achiziţiile publice ale lui Liviu Negoiţă au ajuns într-un final la DNA

Cine plăteşte pagubele generate de preţurile de achiziţie foarte mari, de mimarea competiţiei, de ineficienţa cheltuirii banului public? Ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat într-un final, iar achiziţiile publice ale primarului Sectorului 3, Liviu Negoiţă, au ajuns pe masa DNA care a întocmit un dosar aflat la acest moment în faza cercetărilor prealabile. Procurorii DNA, şi-au făcut, în sfârşit, timp să dea curs unor sesizări ale firmelor flituite de la mega-licitaţia de 100 de milioane de euro pentru lucrări de asfaltări pe care Negoiţă a dat-o, după câteva încercări, sponsorilor de partid. "Financiarul" v-a semnalat la momentul derulării licitaţiei tertipurile prin care firmele "neştiutoare" erau eliminate în favoarea sponsorilor de partid, o practică extinsă la nivelul majorităţii licitaţiilor publice ale autorităţilor locale şi centrale.

RSF: România - locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei, minus 10 poziţii faţă de 2007

Ţara noastră a coborât două poziţii faţă de anul trecut în clasamentul mondial al libertăţii presei Press Freedom Index 2010 - realizat de Reporters sans Frontires, ocupând astfel locul 52, la egalitate cu Insulele Maldive. România devansează state precum Croaţia (locul 62), Grecia (70), Bulgaria (70) sau Republica Moldova (75), fiind însă situată în clasament sub Ungaria (23), Costa Rica (29) sau Letonia (30). Deşi 13 state ale Uniunii Europene sunt plasate pe primele 20 de poziţii din clasament, în frunte cu Finlanda, Reporters sans Frontires îşi exprimă îngrijorarea faţă de tergiversarea rezolvării unor probleme în special în Italia şi Franţa.

Rusia este de acord să intre sub scutul american antirachetă

Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, va participa la summitul NATO de la Lisabona, din noiembrie. O ştire difuzată zilele trecute de Reuters a făcut cu repeziciune ocolul Pământului, iar subiectul ar fi fost unul de domeniul fantasticului până acum câţiva ani: Rusia vrea să participe la scutul antirachetă instalat de NATO în Europa. În weekend a avut loc o întâlnire a trilateralei Dmitri Medvedev, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, la Deauville, în Franţa, iar surse apropiate discuţiilor au afirmat pentru Reuters că Rusia a acceptat, de principiu, să participe la instalarea scutului. Amănuntele vor fi discutate la summitul NATO din noiembrie.

De ce sunt analiştii grupurilor bancare mai optimişti decât cei ai brokerilor independenţi

Decalajele de opinie ar putea veni din percepţia diferită asupra riscului investiţional. Analiştii de la diviziile de brokeraj ale grupurilor bancare au în general estimări mai optimiste faţă de cei care lucrează în cadrul caselor de brokeraj independente, prognozele ajungând să fie în unele cazuri şi cu 50% mai ridicate în ceea ce priveşte preţul-ţintă. Există diferenţe majore în modelele de analiză fundamentala aplicate de fiecare analist, sau decalajul ţine de percepţia de risc a fiecăruia?

GÂNDUL

O "eroare" de un miliard de euro. Cum au votat greşit Udrea, Ialomiţianu, Botiş

Fericire mare în Parlament marţi seară, când toată lumea a votat două legi prin care TVA la alimentele de bază scade la 5% şi nu se mai impozitează pensiile de sub 2.000 de lei. Aplicarea lor ar aduce însă o "gaură" de un miliard de euro la bugetul de stat. Deputaţii PDL speră acum ca Traian Băsescu să-i salveze şi să le întoarcă cele două legi. Surprinzătoare este poziţia UDMR, care susţine că nu a greşit, ci că a votat "în cunoştinţă de cauză".

Cât trebuie să te lase în pace banca dacă nu îţi plăteşti ratele. O instanţă a dat o decizie favorabiă unui şomer român care bulversează sistemul bancar

O decizie surprinzătoare a unei instanţe din România a pus pe jar mediul bancar. Recent, un tribunal a hotărât ca unui restanţier să îi fie acordată o perioadă de graţie la plata ratelor la credit. Reprezentanţii bancherilor susţin că oricum datoria se acumulează, iar respectivul client până la urmă tot va trebui să plătească. "Probabil este vorba despre un caz izolat al unei instanţe care poate decide suspendarea temporară a plăţii ratelor până la judecarea pe fond a unei cauze. În veci, clientul nu va mai putea obţine un credit de la o bancă", au declarat pentru Gândul surse din mediu bancar.

De unde face Guvernul rost de 730 milioane de euro ca să taie taxele pe salarii

Dacă FMI va fi de acord cu propunerea de reducere a contribuţiilor sociale cu trei puncte procentuale, din 2011, statul va pierde peste 730 milioane de euro de la buget, conform calculelor Gândul. Eventuala scădere a contribuţiilor sociale aplicate salariilor de la 44% la 41% este singurul punct pe marginea căruia Guvernul poate negocia cu oficialii FMI, aflaţi la Bucureşti până la 1 noiembrie. Celelalte propuneri venite din partea PDL - creşterea salariului minim de la 600 lei la puţin peste 700 de lei şi reducerea cotei unice de la 16% la 12% - nu sunt văzute cu ochi buni de către reprezentanţii Fondului, din mai multe motive.

Marko Bela vrea să se retragă din fruntea UDMR şi să-l lase în loc pe Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Marko Bela, ar putea renunţa să mai candideze, la Congresul formaţiunii de anul viitor, pentru un nou mandat în fruntea Uniunii. Surse interne din UDMR au declarat pentru gândul că Marko Bela preferă să-l susţină pentru această funcţie pe Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UDMR şi ministru al Culturii. "Marko Bela vrea să se retragă. Astfel se pune problema ÎN ACEST MOMENT, dar lucrurile pot evolua", ne-au spus sursele citate. Conform acestora, în cazul în care Marko va considera că protejatul său nu va avea forţa necesară de a câştiga bătălia internă în faţa adversarilor, atunci el se va înscrie în competiţia pentru funcţia de preşedinte.

JURNALUL NAŢIONAL

Elena Udrea şi-a evaluat onoarea la 100.000 de lei

Cu onoarea, reputaţia şi prestigiul nu te poţi juca, mai ales atunci când este vorba despre Elena Udrea. Demnitatea doamnei ministru are o cotă de piaţă evaluată de ea însăşi la 100.000 de lei. Că-i mult, că-i puţin, ce mai contează, cert este că Elena Gabriela Udrea la atât şi-a preţuit cinstea atunci când a dat în judecată Jurnalul Naţional, cerând daune morale în suma respectivă. Prejudiciul de imagine pe care-l invocă în motivele depuse la plângere s-ar afla în articolul "Udrea vrea să pună mâna pe publicitatea din Capitală", publicat la data de 28 septembrie 2010.

Cu Dumnezeu şi Satana în fundul Pământului

Minerul Mario Sepulveda s-a hotărât să rupă "pactul tăcerii" încheiat între ortacii îngropaţi de vii şi i-a dezvăluit în premieră mondială ziaristei Caroline Graham, pentru Mail on Sunday, fantastica şi unica experienţă de viaţă şi de moarte a lui şi a celorlalţi ortaci. Din peste 3.000 de ziarişti din toate colţurile lumii care au relatat despre miraculoasa salvare a celor 33 de mineri din Chile, cu vârste cuprinse între 19 şi 63 de ani, prinşi la peste 600 de metri sub pământ, numai Graham a reuşit să obţină în exclusivitate primele dezvăluiri uluitoare despre teribila aventură cu "happy end" trăită aproape 70 de zile, începând din 5 august.

Licitaţii de 4 miliarde de euro pentru PDL

Elena Udrea i-a convocat marţi, la Ministerul Dezvoltării, pe baronii PDL din judeţe, însoţiţi de primarii partidului din fiecare judeţ în parte, pentru a le explica strategia electorală (şi financiară) a Guvernului, bazată pe demararea unui megaprogram de investiţii, la nivel naţional, care să aducă voturi pentru PDL şi profit pentru prietenii din business ai partidului, pe banii guvernelor care vor veni la putere în 2013-2017. Este vorba despre Programul Naţional de Dezvoltare (PND), pentru care Guvernul doreşte să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului săptămâna viitoare în pachetul legislativ care mai cuprinde Legea educaţiei şi legea salarizării.

ROMÂNIA LIBERĂ

A doua gafă de un miliard de euro

Parlamentul repetă întocmai modelul de acum doi ani, când decizia unanimă de majorare a salariilor profesorilor cu 50% a dat tonul haosului financiar. Reducerea la 5% a TVA pentru alimentele de bază - pâine, lapte, carne, zahăr, ulei - şi ridicarea pragului de impozitare a pensiilor de la 1.000 la 2.000 de lei, votate în unanimitate de Camera Deputaţilor, repetă scenariul de la sfârşitul anului 2008, când niciunul dintre partidele care concurau în alegeri n-a îndrăznit să dea înapoi în faţa propunerii de mărire cu 50% a salariilor profesorilor. Deja devenise clar că România va fi afectată de criză şi că bugetul nu va mai putea susţine nici măcar cheltuielile curente, iar reacţiile au apărut rapid: două dintre cele trei mari agenţii de rating, Standard&Poor"s şi Fitch, au retras calificativul investiţional pentru obligaţiunile româneşti, acordându-le în schimb calificativul speculativ cunoscut şi ca "junk", adică gunoi.

Alo, sunt Vîntu, aş vrea să închid România. Mă ajutaţi?, de Sabina Fati

Anul trecut, faptele din dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu referitor la Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID) au fost prescrise, fiindcă exact la termenul la care se mai putea lua o decizie magistraţii au intrat în grevă. Realitatea TV - ca şi Antena 3 - a încurajat şi susţinut această grevă care a blocat ţara şi a militat cu toată forţa pentru dreptul procurorilor şi judecătorilor de a lua salarii uriaşe în raport cu leafa medie a românilor. Stenogramele din dosarul lui Vîntu ne arată o Românie care funcţionează pe baza regulilor mafiote, în care cei mai importanţi politicieni ai zilei, cei mai influenţi ziarişti şi cărturari se lasă cumpăraţi de un mogul vulgar, gata să pună în mişcare o insurecţie pentru a-şi salva pielea.

Cutremur în Vrancea. Ce se coace la Kiev?

Ucrainienii insistă că un seism devastator în Vrancea, cu efecte şi la ei, este iminent. Românii spun că omologii din ţara vecină au nevoie de bani, iar alarmarea politicienilor de la Kiev îi ajută. În mai puţin de o lună, presa de la Bucureşti a preluat de două ori mesajele lansate de seismologii de la Kiev, privind pericolul unui cutremur de mare magnitudine, care s-ar putea produce oricând în zona seismică Vrancea şi care ar avea implicaţii devastatoare pentru Ucraina. Aleksandr Kendzera, directorul adjunct al Institutului de Geofizică "S.I. Subbotin", de pe lângă Academia de Ştiinţe de la Kiev, a fost citat spunând că ciclul de repetiţie al marilor cutremure din Vrancea se apropie de sfârşit.

Ce poate arunca în aer dosarul privatizărilor strategice

Evoluţie spectaculoasă în dosarul Trădare şi spionaj. Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy ar putea primi un ajutor nesperat la Curtea Supremă, în dosarul penal în care aceştia sunt acuzaţi de trădare, iar consultanţii străini Vadim Benyatov şi Stamen Stantchev sunt acuzaţi de spionaj. Un demers recent, prin care apărătorii consultantului Vadim Benyatov contestă modul în care a fost închis dosarul ALRO, i-ar putea pune în avantaj pe foştii miniştrii ai Economiei, Codruţ Şereş, şi Comunicaţiilor, Zsolt Nagy. În urmă cu două săptămâni, România Liberă a anunţat în premieră că afacerea ALRO a fost închisă de procurorii DIICOT pe motiv că "faptele nu există", mai mulţi demnitari români şi oameni de afaceri străini scăpând astfel de răspundere penală.

Cu cine construim capitalismul

Ultimul raport al Competitivităţii Globale plasează România lângă Zimbabwe la capitolul "capacitate de a atrage şi păstra talentele". La capitolul favoritism guvernamental al firmelor, sau la risipa de fonduri publice datorită clientelismului, stăm mai rău decât Kîrgîzstanul. Curtea Europeană a Drepturilor Omului ne somează să dăm, în sfârşit, proprietarilor compensaţiile pe care le-am promis când am hotărât că nu le dăm proprietăţile înapoi. La ce va servi acest avertisment nu se ştie. Precedentele decizii ale Curţii au împins spre restituţie în natură, dar Legea Voiculescu a fost trecută pe faţă contra lor, deşi deciziile CEDO sunt obligatorii pentru statul român.

ZIARUL FINANCIAR

Ce se va întâmpla cu economia în 2011 depinde de discuţiile cu FMI

Ieri au început două săptămâni de negocieri cu Fondul. Principala problemă este dacă FMI va încuraja Guvernul să construiască un buget pe creştere economică, cu riscul ca bugetul să eşueze, cum s-a întâmplat în 2010. România ar putea afla peste circa două săptămâni dacă şi câtă creştere economică va avea anul viitor, cum se vor mişca principalele impozite - cotă unică, contribuţii sociale, TVA, cam cum va arăta noul acord care ar urma să fie încheiat cu FMI la primăvară şi implicit cât de mare va fi volatilitatea cursului de schimb leu/euro. Ieri au început la Ministerul Muncii primele discuţii oficiale dintre misiunea de evaluare a FMI şi autorităţi. Jeffrey Franks, şeful misiunii, a spus că previziunile Fondului referitoare la economia României ar putea fi ajustate, însă nu în mod semnificativ.

Stupoare în Parlament: cu FMI la uşă, Legislativul votează reducerea TVA şi neimpozitarea unor pensii

Stupoarea a pus ieri stăpânire pe Camera Deputaţilor după votul dat pe cele două legi - legea de reducere a TVA la 5% la alimentele de bază şi cea de neimpozitare a pensiilor sub 2.000 de lei - acte normative care, odată aplicate, ar avea un impact bugetar de peste un miliard de euro anual. Soluţiile întrevăzute au fost două: fie preşedintele Traian Băsescu retrimte legea în Parlament, potrivit prerogativelor constituţionale care îi conferă acest drept, fie Guvernul emite un act normativ care să corecteze această greşeală.

Cătălin Chelu continuă să-şi extindă holdingul cu achiziţii în lactate şi vinuri

Omul de afaceri Cătălin Chelu din Galaţi, unul dintre cei mai puternici investitori de pe Bursă, şi-a mai adaugat in ultimele luni in portofoliu doua companii: producatorul de vinuri Vinia Iasi si producatorul de lactate si branzeturi Lactate Natura Targoviste (INBO).

Metrorex: încă 22 milioane lei pentru scări rulante şi proiect pentru magistrala Colentina - Rahova

Metrorex a încheiat un act adiţional de 21,71 mi-lioane de lei, fără TVA, cu asocierea Somet/Schind-ler România, care montează scările rulante în reţeaua de metrou, reprezentând lucrări suplimentare în staţiile Victoriei şi Unirii. "Lucrările suplimentare au constat în realizarea pasajului de trecere şi montarea escalatoarelor între sta-ţiile Victoriei 1 şi 2. De asemenea, montarea escala-toarelor pe scările fixe în pasajul de corespondenţă dintre Unirii 1 şi 2, dar şi alte lucrări mai mici", a declarat directorul tehnic şi de investiţii al Metrorex, Ştefan Rotaru.

Finanţele se gândesc să renunţe la impozitul anticipat de 10% pe Bursă

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a convins miercuri reprezentanţii Comisiei de Dialog Social din Ministerul Finanţelor Publice să reanalizeze proiectul de modificare a Codului fiscal, care prevedea reţinerea la sursă a unui impozit de 10% pe câştigurile obţinute din vânzarea pe Bursă a acţiunilor, potrivit preşedintelui AIPC Dumitru Beze. "Am participat miercuri la şedinţa Comisiei de Dialog Social din Ministerul Finanţelor dedicată impozitării pe piaţa de capital, iar în urma discuţiilor, oficialii acesteia au agreat că reţinerea la sursă a unui impozit anticipat de 10% pe câştigurile obţinute din tranzacţiile de pe Bursă nu este o soluţie de impozitare potrivită pentru piaţa de capital", a declarat Beze.

Tur de forţă pentru Finanţe: 10 miliarde de lei de împrumutat în trei luni

Ministerul Finanţelor are de atras în ultimele trei luni ale anului circa 10 miliarde de lei de pe piaţă, ceea ce s-ar putea dovedi foarte dificil în condiţiile menţinerii "plafonului" de dobândă de 7% pe an, estimează analiştii ING Bank. Obligaţiunile de 1,4 miliarde de euro care ajung la scadenţă luna viitoare vor fi probabil refinanţate printr-o nouă emisiune. De asemenea, Finanţele ar putea conta pe o tranşă de 400 milioane de euro de la Banca Mondială. Totuşi, eforturile Ministerului Finanţelor de a împrumuta lei fără a accepta creşteri de dobândă ar putea fi susţinute de politica recentă a Băncii Naţionale care a condus la acumularea unui exces de lichiditate pe piaţa monetară.

Dacă România ar aplica taxe suplimentare ca în Ungaria, ar aduce la buget venituri de peste un miliard de euro

Ungaria s-a mişcat destul de repede şi suprataxarea companiilor din sectoarele energetice, telecom şi retail este deja aprobată. Acum nu mai rămâne decât să înceapă să colecteze banii. Dacă ar introduce măsuri identice, România ar putea strânge echivalentul a circa 1% din PIB. Guvernul de la Budapesta face paşi rapizi pentru a se asigura că are suficienţi bani pentru a-şi finanţa deficitul, astfel că a aprobat deja noul sistem de taxe speciale pentru industriile energetică, telecom şi de retail, după ce în vară a introdus măsuri similare pentru bănci. "Până în momentul în care vom reuşi să ieşim din probleme, mi se pare corect ca jucătorii cei mai importanţi din economie să îi ajute pe cei care se află încă în agonie", este dictonul pe care premierul maghiar Viktor Orban l-a folosit pentru a motiva introducerea suprataxărilor.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb