REVISTA PRESEI - 21.12.2010

L.D.
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Corupţia de la MApN, descoperită prin SMS

Mesajele au fost trimise după o cartelă pre-plătită, din camera 4 a Căminului de fete a unităţii militare. Procurorul DNA Vasile Doană a arătat, ieri, la Curtea Supremă, că în dosarul "Mită la MApN", rezultatatele examenului din august 2010 au fost viciate de "grupul infracţional" coordonat de generalul de brigadă Ioan Marian, adjunctul şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane. Anchetatorul a cerut arestarea generalului şi a altor patru persoane acuzate de corupţie: generalul maior Mihai Chiriţă, colonelul Vasile Belciug, fostul comandant al garnizoanei Piteşti, locotenent colonelul Dan Crăciuneanu şi maiorul Crinu-Ionuţ Onel.

Fonduri europene blocate din soft. Asesoft

Ministerul Muncii a oprit ieri o licitaţie pentru 130 de milioane de euro din bani europeni, fiindcă a cedat sistemul informatic realizat de o firmă ce face parte din grupul Asesoft. Licitaţia electronică blocată ieri a fost deru-lată pe o aplicaţie de 6 milioane de euro, realizată de o firmă a lui Sebastian Ghiţă, cel care a preluat managementul Realitatea TV. În două ore au încercat să-şi înscrie proiectele în concurs aproximativ 2.500 de aplicanţi. Nu au reuşit, fiindcă sistemul informatic ACTION WEB a luat-o razna: unii au reuşit să completeze formularele, dar au fost scoşi din sistem în loc să fie înregistraţi, iar altora li s-a afişat pe ecran mesajul "Eroare" când au încercat să intre pe site.

PSD şi PNL, în derivă după eşecul moţiunii

Opoziţia caută soluţii după ce a treia moţiune de cenzură din acest an a picat ieri la votul din Parlament. PSD şi PNL au primit cu scepticism formarea unei alianţe social-liberale, avansate de PC. În schimb, iau în calcul reluarea negocierilor cu UDMR, după congresul acestei formaţiuni. Moţiunea de cenzură pe Legea salarizării a picat, ieri, în mod previzibil, Opoziţiei fiindu-i imposibil să adune cele 236 de voturi necesare. PDL a aplicat "reţeta succesului" şi de această dată, interzicând propriilor parlamentari să voteze, în vreme ce PSD şi PNL nici măcar nu au reuşit să-şi mobilizeze toţi oamenii. Moţiunea a adunat doar 190 de voturi "pentru", în condiţiile în care a fost semnată de 201 senatori şi deputaţi, dintre cei 215 ai Opoziţiei.

CURIERUL NAŢIONAL

Se vede luminiţa de la capătul tunelului?

După doi ani de recesiune, România a ajuns să vadă luminiţa de la capătul tunelului, însă nu a reuşit încă să iasă din acest tunel al recesiunii, a atras atenţia ieri economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, cu ocazia prezentării raportului macroeconomic "România - Sub semnul austerităţii". Potrivit acestuia, România trebuie să ia în perioada următoare o serie de măsuri care să contribuie la relansarea economică în condiţiile în care "una este să vedem luminiţa şi alta este să ieşim din tunel"". "Este ideal ca România să aibă clar stabilit care ar fi primele cinci priorităţi de investiţii care să fie bugetate anual şi indiferent de ce se va întâmpa în următorii cinci ani să nu se taie din banii alocaţi pentru aceste proiecte"", a declarat Lucian Anghel.

În jumătate din 2010, "tunuri" de 35 de ori mai mari decât în 2009

Pagubele aduse prin infracţiuni de înşelăciune, evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani se ridică la 15.946 mil. lei, faţă de 452,4 mil. lei în 2009. Potrivit statisticii infracţiunilor macroeconomice întocmite de Parchetul General, în 2009 şi 2010 nu au existat cazuri de infracţiuni la Legea societăţilor comerciale şi nici pe piaţa de capital. Statistica Parchetului General, furnizată la cererea Curierului Naţional, arată că prejudiciile rezultate în urma infracţiunilor macroeconomice au crescut în primul semestru, în unele cazuri, chiar şi de peste o sută de ori faţă de întreg anul trecut.

Agricultorii români au avut în acest an cele mai mici venituri din UE

Venitul real pe lucrător din agricultura românească a scăzut cu 8,2% în acest an, reprezentând astfel cea mai slabă evoluţie din Europa, în condiţiile în care indicatorul a crescut în UE cu 12,3%, iar nivelul din România se plasează la 84,5% faţă de anul 2005, una dintre cele mai reduse cifre de pe continent. Potrivit datelor prezentate ieri de Eurostat la nivelul Uniunii Europene, venitul mediu al fermierilor a crescut cu 10% faţă de anul 2005. Indicatorul reprezintă veniturile generate în timpul perioadei de raportare, şi nu veniturile încasate. Totodată, datele nu reprezintă venitul total al gospodăriilor care au încasări din agricultură, deoarece nu ia în considerare veniturile din alte activităţi, salarii, plăţi sociale sau alte feluri de venituri.

Guvernul le-a pus gând rău cartelurilor

Guvernul vrea să înfiinţeze o secţie anticartel, pentru a preveni efectele pe care acestea le au pentru concurenţa de pe piaţă, decizia fiind luată în urma recomandărilor transmise de Banca Mondială. Mai mult, în urma misiunii de evaluare a României din care au făcut parte şi experţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, Executivul va suplimenta ajutoarele de stat pentru investiţii care generează afaceri în activităţi adiacente şi să analizeze varianta introducerii managementului privat în companiile din transport monitorizate cu FMI.

EVENIMENTUL ZILEI

Felix, singur în Alianţa Social-Liberală

Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu se grăbesc să parafeze o alianţă electorală a partidelor de opoziţie. Proiectul unei Alianţe Social-Liberale, propus ieri, în forţă, de Dan Voiculescu, a fost respins public atât de şeful PSD, cât şi de cel al PNL. Într-un apel făcut liderilor partidelor de opoziţie, Dan Voiculescu susţinea pe ton ultimativ că, "până la 31 ianuarie 2011, să se realizeze o Alianţă Social-Liberală, înregistrată la tribunal". "Nu poţi da termene pentru constituirea unei alianţe PSD-PNL- PC", l-a pus la punct Victor Ponta. Şi Crin Antonescu s-a declarat rezervat în privinţa semnării unui protocol cu PSD, deşi are un aranjament destul de avansat cu Dan Voiculescu.

Noul Cod al Muncii sfidează directivele UE

Modificările aduse Codului Muncii de Ministerul Muncii, pentru a treisprezecea oară, le sunt nefavorabile angajaţilor, care "vor fi expuşi unei insecurităţi pe piaţa muncii, ce va duce la precarizarea locurilor de muncă", este de părere Costel Gîlcă, avocat specializat pe Dreptul muncii. Asta pentru că, argumentează acesta, propunerile vizează "transformarea în regulă a încheierii contractelor pe perioadă determinată", în paralel cu închirierea de forţă de muncă fără piedici şi posibilitatea de a ţine în probă un număr nelimitat de angajaţi.

Euro nu scade sub pragul de 4 lei anul viitor

Cei care sperau într-o întărire puternică a leului anul viitor vor fi nevoiţi să aştepte până în 2012. Conform estimărilor analiştilor, în 2011 cursul valutar leu/euro va avea o evoluţie stabilă, o scădere sub 4 lei/euro fiind posibilă abia din 2012. Bancherii de la BCR afirmă că, anul acesta, cursul mediu va fi de 4,21 sau 4,22 lei/euro, în condiţiile în care media pe anul trecut a fost de 4,23 lei/euro. "Euro s-a menţinut în intervalul 4,1-4,3 lei pe acest an, şi dacă ne uităm la elementele care l-au menţinut aşa, vom vedea că tot acestea îl vor ajuta şi anul viitor", a declarat Lucian Anghel, economistul- şef al BCR.

FINANCIARUL

Graţiela Iordache, judecată într-un dosar de evaziune fiscală

Graţiela Iordache, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a fost trimisă în judecată de DNA pentru complicitate la evaziune fiscală, într-o schemă care a păgubit statul român cu 44 mil. euro. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Vasile Duţă - administrator şi director general al SC Galaxy Tobacco SA şi Celestini Antonello - preşedinte al aceleiaşi companii, pentru evaziune fiscală şi Livia Bădescu - şef serviciu în cadrul MFP pentru complicitate la evaziune. Funcţiile sunt cele deţinute în momentul săvârşirii infracţiunii

Mihai Bogza, Bancpost: Refinanţarea gratuită ar putea scumpi creditele noi

Amendamentul la OUG 50, care obligă băncile să refinanţeze gratuit împrumuturile din portofoliu, ar putea avea drept consecinţă scumpirea creditelor noi, pentru ca băncile să-şi protejeze veniturile din portofoliu existente. Preşedintele Bancpost este de părere că fiecare instituţie va încerca să minimizeze un eventual impact negativ asupra profitabilităţii.

Băncile ar putea opta pentru majorarea dobânzilor la creditele noi dacă va fi adoptat în plenul Camerei Deputaţilor amendamentul care obligă băncile să refinanţeze gratuit împrumuturile din portofoliu în condiţiile afişate la ofertele curente.

Afaceri dubioase cu petrol şi disponibilizări cu scandal la Petrotel Lukoil

Rafinăria Petrotel Lukoil vinde unor SRL-uri "fantomă", dar şi altor companii din piaţă de distribuţie de carburanţi, produse la preţuri mai mici cu 50 dolari/tonă decât cel la care este aprovizionată propria companie Lukoil România. În schimb, multe SRL-uri au perfectat doar contracte cu rafinăria, pentru a avea un paravan legal în afacerea cu carburanţi. Potrivit unor surse oficiale din cadrul companiei Lukoil România, conducerea rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploieşti şi-a creat servicii paralele de desfacere a carburanţilor, prin care aprovizionează diverse SRL-uri şi chiar o parte din competitorii direcţi ai Lukoil România, la preţuri "promoţionale".

Piaţa de publicitate: 330 mil. euro, -13% faţă de 2009

Piaţa de publicitate autohtonă va resimţi efectele măsurilor de "austeritate" ale guvernului şi anul viitor, când investiţiile totale ale advertiserilor s-ar putea majora cu doar 1% comparativ cu nivelul înregistrat în acest an. Bogdan Prăjişteanu, directorul general al MEC România, declară că valoarea pieţei de publicitate în acest an se situează la nivelul de 330 de milioane de euro net, un recul de 13% comparativ cu 2009. "Estimăm o creştere a pieţei de internet cu peste 20% în 2010 faţă de 2009, mult peste estimările şi aşteptările anterioare", declară Bogdan Prăjişteanu.

GÂNDUL

Raportul confidenţial al Băncii Mondiale. Cum am putea avea autostrăzi în România - EXCLUSIV

România nu are nicio strategie în domeniul transporturilor, plăteşte foarte scump întreţinerea drumurilor, are "servicii de transport şi infrastructură sub aşteptările românilor şi standardele europene", se arată într-un raport al Băncii Mondiale care analizează activitatea şi performanţa ministerului Transporturilor şi a câtorva companii de stat din subordinea instituţiei, precum CFR Călători, CFR Marfă, CFR SA şi Compania Naţională de Drumuri. Potrivit experţilor BM, în domeniul Transporturilor, România suportă consecinţele unor reforme începute în anii trecuţi şi neterminate. Banca Mondială atrage atenţia asu-pra lipsei de politici cuprinzătoare în sectorul Transporturilor.

PDL face şcoală: Boc îşi plăteşte parlamentarii cu 44 de milioane de euro prin şcoli şi grădiniţe

Pentru a-şi asigura aprobarea fără probleme în Parlament a bugetului aferent anului 2011, Guvernul Boc a bătut palma cu deputaţii şi senatorii puterii printr-un aranjament ce scoate în faţă investiţiile în şcoli şi grădiniţe. Cu trei zile înainte de începerea dezbaterii proiectul bugetului în comisiile parlamentului, Emil Boc a semnat două hotărâri de guvern prin care îi răsplătea pe aleşi cu 44 de milioane de euro, bani destinaţi inspectoratelor şcolare şi primăriilor. Concret, aproape 15,7 de milioane de euro au fost redirecţionate din fondul de rezervă al Ministerului Educaţiei pentru achitarea facturilor restante aferente şantierelor, în timp ce alte 28,2 milioane de euro au fost acordate pentru cheltuielile de capital.

Coşmar pentru mulţi debitori ipotecari: francul elveţian, la un maxim istoric faţă de euro

Zeci de mii de debitori din Austria, Ungaria, Polonia, Luxemburg, Germania, Franţa, dar şi din România au credite în valuta elveţiană, pe care o vedeau drept mai "stabilă. Francul elveţian a atins, luni, un maxim istoric faţă de euro, ceea ce este o veste proastă pentru zeci de mii de debitori din state UE cu credite în această valută "stabilă", pentru Banca Naţională (SNB) de la Berna, dar şi pentru liderii Uniunii. Aceştia din urmă au dat un semnal de angajament, vineri, în direcţia stabilizării euro, dar investitorii caută un "refugiu" în moneda elveţiană. "Ceea ce am văzut în ultimele săptămâni şi luni este mult mai mult decât puterea fundamentală a economiei elveţiene ar justifica", a declarat Martin Guth, strateg valutar la Landesbank Baden-Wurttenberg, citat de The Wall Street Journal (WSJ).

JURNALUL NAŢIONAL

Fiţă de parlamentar pe timp de criză: iPad

Parlamentarii români şi-au găsit o nouă jucărie pe care pot să o folosească intens în şedinţele de plen prea plictisitoare: iPad-ul, tăbliţa electronică pe care pot naviga pe internet, îşi pot citi mailurile sau cu care pur şi simplu se pot da interesanţi plimbându-şi degetele pe display. Bătrânele laptop-uri sunt deja prea uzate pentru aleşi, aşa că sala de plen a Camerei Deputaţilor s-a umplut de tăbliţe strălucitoare. Cele mai multe au apărut pe băncile parlamentarilor PDL, dar nici aleşii Opoziţiei nu s-au lăsat mai prejos, începând cu liderii PSD Victor Ponta şi Mircea Geoană, ambii deţinători ai unor astfel de jucării electronice.

Dosarul Galaxy Tobacco, în instanţă

Măscăriile la care se dedau funcţionari cu ştif odată instalaţi în funcţii cu putere de decizie întrec de departe orice închipuire. Fosta Societate Naţională Tutunul Românesc, actuala Galaxy Tobacco, a fost ajutată să dea un tun de 44 de milioane de euro la bugetul de stat fix de către "lupii" puşi pazinici la oi. Secretarul de stat în ministerul Finanţelor Publice, Graţiela Denisa Iordache şi Livia Bădescu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP, i-au ajutat pe cei din conducerea Galxy Tobacco să păcălească statul român cu aproximativ 44 de milioane de euro.

ROMÂNIA LIBERĂ

Ambasadoarea lui Brâncuşi la New York

De mai bine de un deceniu, Roxana Marcoci este curator la cel mai important muzeu de artă contemporană din lume - Museum of Modern Art (MoMA), New York. Ea a plecat din România la sfârşitul anilor "70, pe când avea doar 19 ani. Una dintre expoziţiile curente îngrijite de Roxana Marcoci conţine o întreagă secţiune dedicată lui Brâncuşi. Traseul de la Liceul George Coşbuc din Bucureşti la poziţia de curator în unul dintre cele mai importante muzee ale lumii a însemnat studii la Sorbona, specializări pe istoria artei la Hunter College şi realizarea doctoratului la prestigiosul Institute of Fine Arts, din New York. Reperele profesionale o fac pe Roxana Marcoci să se descrie ca o persoană cu mai multe rădăcini.

Moartea lui Teo Peter a pus în pericol relaţiile SUA-România

Relaţiile bilaterale dintre România şi Statele Unite au fost puse în pericol de moartea basistului Teo Peter, de la formaţia Compact, potrivit unei telegrame transmise de ambasadorul american la Bucureşti în acea perioadă, Nicholas F. Taubman în 16 noiembrie 2007, furnizată de WikiLeaks cotidianului britanic The Guardian. Telegrama confidenţială semnată de ambasadorul Taubman subliniază faptul că despăgubirile de doar 80.000 de dolari oferite de SUA familiei basistului pot influenţa liderii şi formatorii de opinie din România, punând sub semnul întrebării aspecte importante ale relaţiei bilaterale. Familia lui Teo Peter solicitase în justiţie daune de 1 milion de dolari, se mai arată în telegramă.

Dumitru Dincă: "S-a tras după ce Iliescu a anunţat existenţa teroriştilor"

Rolul important jucat de Dan Iosif în timpul evenimentelor din 1989 este confirmat şi de revoluţionarul Dumitru Dincă. Acesta susţine că în după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 Ion Iliescu a fost adus în sediul CC al PCR la ordinul lui Dan Iosif. Atât mărturia de astăzi, cât şi cea a campionului de tir Corneliu Stoica publicată ieri de RL susţin teoria că evenimentele din decembrie au fost premeditate de un grup, iar scopul lor a fost aducerea la putere a lui Ion Iliescu.

ZIARUL FINANCIAR

Cine vrea să i se aplice OUG50 mai are maximum o lună să semneze actul adiţional cu banca

Cel mai intens discutat act normativ de anul acesta, proiectul de lege privind Ordonanţa 50, urmează să fie prezentat joi în plenul Camerei Deputaţilor, care are rol decizional. Bancherii au fost de la bun început împotriva aplicării ordonanţei şi la creditele vechi, subliniind că trecerea la o formulă de calcul de tipul Euribor plus marjă fixă pentru dobânzile variabile, într-un moment în care indicatorul se află la minime istorice, poate conduce în viitor la costuri mai mari.

Cheltuielile statului cu bunurile şi serviciile scad cu doar 6% în 2011. În vară, premierul vorbea de 20%

Cheltuielile de bunuri şi servicii pe care le face statul ar urma să reprezinte, în 2011, 6,5 mld. euro (13,6% din bugetul general consolidat), o sumă mai mică cu doar 1,5 mld. euro faţă de pe care le-a alocat investiţiilor - 8 mld. euro (17% din bugetul general consolidat). În vară, Guvernul a decis diminuarea cheltuielilor guver­na­mentale cu bunurile şi serviciile cu 20%. În bugetul gene­ral consolidat pentru 2011, reducerea acestor cheltuieli va fi de circa 6% faţă de acest an - de la 28,9 la 27,3 mld lei.

Europa a stat în 2010 sub zodia măsurilor dure de austeritate şi a protestelor

2010 a fost un an extrem de agitat pentru Europa, unde criza plecată din Grecia a lovit puternic în ţările de la periferia continentului, iar moneda euro şi-a arătat şi "faţa urâtă". De fapt, anul acesta a mai dispărut un mit din folclorul economic, tot mai multe voci spunând că moneda euro riscă să se dezintegreze, o idee ce părea nebunească până anul acesta. Spania şi Portugalia sunt ultimele ţări care, sub presiunea investitorilor care le cereau preţuri tot mai mari pentru a le cumpăra obligaţiunile, au fost nevoite să adopte o serie de măsuri de austeritate dure. La început a fost Grecia, care pentru a primi cele 110 miliarde de euro puse la dispoziţie de UE şi FMI a fost nevoită să anunţe măsuri dure de austeritate, de la majorarea TVA şi a accizelor la reduceri de salarii şi pensii.

Boc va comasa Vama şi Garda Financiară în ANAF

Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară vor fi desfiinţate şi reorganizate ca structuri/departamente în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor. Cele două structuri vor fi coordonate de către un vicepreşedinte al ANAF cu rang de subsecretar de stat. Guvernul a constatat că atribuţiile Gărzii Financiare în actuala organizare se "întrepătrund" cu cele ale inspecţiei fiscale din ANAF şi ale organelor vamale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb