• ADEVARUL
• Legea Educaţiei Naţionale, modificată pe furiş în ultima şedinţă a Guvernului Ponta 1 în favoarea rectozaurilor
În ultima şedinţă a Guvernului Victor Ponta 1, de marţi, Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică radical Legea Educaţiei Naţionale aşa cum a fost gândită de fostul ministru Daniel Funeriu şi restaurează vechiul sistem, în care rectorii pot fi şi parlamentari, şi pensionari. Principalele modificări aduse de ordonanţa de urgenţă publicată în Monitorul Oficial din 19 decembrie 2012 marchează practic revenirea la sistemul de învăţământ anterior, în care rectorii universităţilor pot ocupa şi funcţii ca cea de parlamentar şi de demnitate publică, cu excepţia membrilor Executivului şi a secretarilor de stat, fără a risca să intre în incompatibilitate. Asta după ce, anul trecut, mai mulţi rectori, printre care şi Andronescu, au intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate fiind acuzaţi de incompatibilitate pentru că ocupau şi funcţia de parlamentar. • Neînţelegeri între PSD şi PNL: motivul pentru care se amână audierile miniştrilor
Audierile miniştrilor în comisiile de specialitate, programate pentru ora 19.00, au fost amânate. Potrivit unor surse parlamentare, motivul l-ar constitui neînţelegerile dintre PSD şi PNL privind unele ministere. Audierile sunt reprogramate pentru mâine dimineaţă, la ora 09.00. Premierul Victor Ponta a declarat joi seară, întrebat despre situaţia CNADNR, că "autostrăzile trec la ministrul pentru Marile Proiecte". Aceasta înseamnă că CNANDR ar urma să fie mutat de la Ministerul Transporturilor la Ministerul pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine care va fi condus de Dan Şova. Mişcarea se pare că îl nemulţumeşte pe Relu Fenechiu.
• Crin Antonescu s-a adresat presei: "Nu este nimic senzaţional în invitarea lui Băsescu, riscaţi să cădeţi în penibil"
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, s-a declarat nemulţumit că mass-media a făcut "un fapt senzaţional" din faptul că Parlamentul l-a invitat pe preşedintele Traian Băsescu să participe la ceremonia de învestire a noului Guvern. Cât despre faptul că este prima dată când preşedintele este invitat la o astfel de ceremonie, preşedintele Senatului a explicat: "Eu nu cred că nu a mai fost invitat la vreo ceremonie. Poate nu a venit pentru că preşedintele sau oricare dintre aceşti demnitari pe care i-am pomenit pot să vină sau nu. Dar regula formală este ca Parlamentul să-i invite.
• Revenirea TVA la 19%, o promisiune la limita Legii responsabilităţii fiscale
Cabinetul Ponta II vrea să scadă cota de taxare pe valoarea adăugată de la 24% la 19%, dar va trebui să compenseze minusul de miliarde de euro la veniturile bugetare ca să nu încalce Legea responsabilităţii fiscale. Executivul şi-a anunţat joi programul de guvernare pe perioada 2013-2016, un document plin de bune intenţii de natură fiscală, cum ar fi revenirea TVA la 19%, aplicarea unei cote reduse de 9% a TVA la nivelul producătorilor agricoli sau reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale. A fost bucurie mare pe toate televiziunile, dar iniţiatorii acestui program par să fi uitat că există o lege care îi obligă să prevadă şi măsuri prin care să umple golul creat în buget de eventuala scădere a veniturilor.
• Cel mai bogat om din Europa nu este eligibil pentru a primi cetăţenie belgiană
Cel mai bogat om din Europa, Bernard Arnault, nu răspunde pe deplin criteriilor necesare pentru acordarea cetăţeniei belgiene. Directorul şi preşedintele de administraţie al conglomeratului francez LVMH, care deţine mărci sonore, precum Louis Vuitton, Givenchy sau Bulgari, nu este eligibil pentru a deveni cetăţean cu drepturi depline în Belgia pe motiv că nu a locuit în ţară suficient timp. Potrivit presei belgiene, Arnault a depus cererea în urmă cu trei săptămâni şi i s-a spus că nu se califică pentru a primi cetăţenia, notează "The Independent". În urmă cu trei luni, Arnault şi-a anunţat intenţia de a aplica pentru cetăţenia belgiană întrucât el locuieşte în Ukkel o suburbie din Bruxelles. El s-a hotărât să se mute în Belgia după ce Francois Hollande a anunţă că va creşte taxele pentru oamenii foarte bogaţi
• CURENTUL
• Cum i-o trage Becali Corinei Creţu cu demisia din PE
Recent, Gigi Becali afirma că nu-i mai place la Parlamentul European de la Bruxelles, acolo unde sunt mese şi scaune de câţiva euro, şi că preferă luxul din România. Aşadar, Becali şi-a permis luxul de a renunţa la mandatul de europarlamentar, cedând locul său următorului clasat pe listele PRM, adică graficianului Eugen Mihăescu, cel care tocmai a făcut-o praf în memoriile sale pe europarlamentarul PSD, Corina Creţu. Dacă în trecut povestea lor a început peste Ocean, la Washington, noul europarlamentar Eugen Mihăescu va avea ocazia să o reîntâlnească pe mai vechea sa "cunoştinţă", Corina Creţu, în Parlamentul European.
• Surprizele deszăpezirii: Tel Drum, firma de casă a lui Liviu Dragnea, are contracte cu statul de 30 de milioane de lei
Firma Tel Drum, apropiată de secretarul general PSD Liviu Dragnea, are contracte de deszăpezire încheiate cu statul roman în valoare de aproape 30 de milioane de lei (fără TVA), după cum arata datele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi citate de Agerpres. Datele au fost făcute publice miercuri seara, după o cerinţă expresa a premierului Victor Ponta. "Le-am cerut celor de la CNADNR sa publice pe site toate contractele pe care le au de deszăpezire ca sa putem afla, si de la mass-media si de la oameni, unde nu-şi fac treaba si unde putem lua rapid măsuri", a spus miercuri premierul Ponta, in contextul discuţiilor despre operaţiunile greoaie de deszăpezire din judeţele Botoşani si Neamţ.
• CURIERUL NATIONAL
• Comisia Europeană alimentează contrabanda
ANEIR: Noile reglementări privind produsele din tutun vor favoriza comerţul ilicit, paguba la bugetul de stat fiind de aproape 1 mld. euro. JTI: Un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro. BAT şi Philip Morris au avertizat deja că restricţiile vor avea efecte anticoncurenţiale majore şi că vor produce o contracţie a pieţei legale între 15 şi 21%. Prin uniformizarea reţetelor de producţie şi a ambalajelor, se anulează practic concurenţa de pe piaţa produselor de tutun şi explozia comerţului ilicit, inclusiv reducerea numărului locurilor de muncă din unităţile de profil şi din reţelele de comercializare.
• Bursa de la New York, cumpărată pentru 8,2 mld. dolari de un competitor american
NYSE Euronext, entitatea care reuneşte cele mai mari pieţe pe segmentul de equities, a fost achiziţionată ieri pentru suma de 8,2 miliarde dolari, sumă echivalentă în acţiuni şi cash, de către Intercontinental Exchange (ICE), operator de piaţă cu o vechime de 12 ani pe segmentul intermedierilor tranzacţiilor cu contracte futures pe mărfuri şi energie, transmite Bloomberg. Preţul plătit de compania din Atlanta, Georgia, a fost de 33,12 dolari/acţiune, cu 40% peste valoarea de închidere a şedinţei de tranzacţionare de miercuri pentru titlurile cu simbolul NYX. Cotaţia de piaţă a avansat agresiv până la nivelul operaţiunii anunţate, iar la închiderea ediţiei preţul acţiunilor NYSE Euronext se situa în zona de 33,50 dolari/acţiune, potrivit website-ului Yahoo Finance.
• Cine mai crede în rivalitatea dintre Apple şi Samsung?
După zeci de procese în care s-au bătut pentru brevete de invenţie, cele două companii s-au aliat într-un grup care să-şi împartă altele de la defuncta Kodak. Scandalul dintre Samsung şi Apple, şi poate nu doar dintre cele două companii, începe să-şi piardă din veridicitate tot mai mult. Încă din timpul celebrului proces, deja, au existat îndoieli privind până unde va merge rivalitatea dintre cele două companii. Şi-au creat şi alibi pentru ceea ce urma să fie. Apple a redus cererea de componente de la Samsung, la doar vreo două săptămâni după câştigarea procesului. Părea că cele două îşi vor întoarce spatele definitiv.
• Banca Japoniei dă undă verde unui nou stimul financiar
În urma votului realizat de bancă s-a dat frâu liber unui nou stimul monetar în valoare de 119 miliarde de dolari. Scopul acestuia este de a ajuta a doua cea mai mare economie a Asiei să se lupte cu deflaţia cronică. Shinzo Abe, care se aşteaptă să fie ales noul premier al Japoniei, solicită o ţintă de inflaţie de 2%. Într-o declaraţie, Banca Centrală a Japoniei a spus că "recunoaşte că economia Japoniei se confruntă cu provocarea critică de a depăşi deflaţia cât mai curând posibil şi de a reveni pe traiectoria de creştere sustenabilă şi de stabilitate a preţurilor. Această provocare va putea fi îndeplinită prin combinarea eforturilor unei game largi de agenţi economici în vederea consolidării potenţialului de creştere a economiei şi de sprijin din sectorul financiar." Banca Japoniei a adăugat că va revizui, de asemenea, obiectivul de inflaţie actuală, care în prezent se ridică la 1%.
• Guvernul va restructura ANAF, Garda Financiară şi Vama
Guvernul Ponta II se angajează, pentru perioada 2013-2016, să restructureze instituţiile de control fiscal, respectiv ANAF, Garda Financiară şi Vama, şi să înfiinţeze un consiliu de supraveghere şi audit format din experţi internaţionali din Uniunea Europeană, potrivit programului de guvernare. "Restructurarea instituţiilor de control fiscal (ANAF, Garda Financiară, Vamă), şi înfiinţarea unui consiliu de supraveghere şi audit format din experţi internaţionali din state membre UE, cu performanţe în domeniu", se arată în programul de guvernare publicat de Guvernul Ponta II. Guvernul vizează prin aceste măsuri, printre altele, să simplifice fiscalitatea şi să sporească competitivitatea fiscală a mediului de afaceri.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Miza Pactului Ponta-Băsescu: protejarea independenţei procurorilor de penalii din USL
Prin acordul de coabitare cu preşedintele, premierul recunoaşte dreptul şefului statului de a avea ultimul cuvânt în numirea Procurorului General şi a şefului DNA. Aceasta spre neliniştea USL-iştilor cu dosare. Numirea viitorului şef al DNA şi al Procurorului General este miza cea mai importantă din Pactul de coabitare, semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, la 12 decembrie a.c. Preşedintele României are astfel posibilitatea de a se opune oricăror tentative de control a Justiţiei. La punctul 4 al "Acordului de colaborare instituţională între Preşedintele României şi Primul-ministru al Guvernului" este scris că, dacă între Guvern şi Administraţia Prezidenţială apar puncte de vedere diferite, "va avea prioritate decidentul final", respectiv şeful statului.
• Criză majoră în USL. Cearta pe bani amână audierile miniştrilor
Liberalii se simt traşi pe sfoară, după ce PSD a încercat să golească de prerogative, în favoarea lui Dragnea şi Şova, o serie de ministere care le reveneau. Surse din USL au declarat pentru EVZ că liberalii, care au convocat o şedinţă de Birou Permanent ieri seară, erau nemulţumiţi de decizia lui Victor Ponta de a lua autostrăzile (CNADNR) de la Transporturi, adică din pepiniera lui Relu Fenechiu, şi a le muta la Ministerul Proiectelor de Infrastructură de Interes Naţional, adică la Dan Şova (PSD). Alt motiv de supărare a fost faptul că PNL şi PSD nu s-au înţeles cine să aibă în subordine ANAF, pe care premierul o vrea sub controlul său direct, după cum declarau cu două zile în urmă surse guvernamentale pentru EVZ. În plus, prefecţii ar fi urmat să treacă de la Ministerul Internelor, atribuit PNL, la cel al Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, administrat de Liviu Dragnea (PSD). Tot aici ar fi urmat să intre şi direcţiile judeţene de sănătate, ceea ce l-a mâniat pe Eugen Nicolăescu, titularul portofoliului.
• NESIMŢIRE FĂRĂ PRECEDENT. Românii au fost blocaţi de viscol, drumarii au chefuit într-un restaurant de fiţe!
În timp ce mii de oameni au rămas blocaţi, mai multe drumuri naţionale sunt impracticabile, iar premierul a anunţat că vor fi demişi prefecţii de Botoşani şi Neamţ, pentru că nu au făcut faţă ninsorilor, drumarii au petrecut toată noaptea de miercuri spre joi într-un restaurant de fiţe din Capitală: au făcut "Revelionul Drumarilor". La chef au participat angajaţii Companiei Naţionale Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi mai mulţi drumari care sunt abonaţi la contractele de deszăpezire şi de reabilitare a drumurilor din România. "S-a mâncat muşchi de căprioară şi de vită, icre negre, s-au servit băuturi fine, s-a dansat toată noaptea", a povestit un angajat din Companie, care a refuzat să îşi dea numele de frică să nu fie dat afară. Potrivit acestuia s-a băut până joi dimineaţa, iar la petrecere ar fi participat şi directorul CNADNR-Mircea Pop. Cheful a avut loc la restaurantul MC Monis, lângă Agronomie.
• APOCALIPSA PREŢURILOR: scumpirile de la anul
Câteva zeci de lei în plus la factura la gaze, de la 1 ianuarie, este "cadoul" primit de români de Anul Nou. De la jumătatea anului se scumpeşte şi factura la lumină. Când vor avea de plătit factura la gaze pentru ianuarie, românii care şi-au montat centrale termice vor scoate din buzunar opt procente în plus. Concret, o factură de 300 de lei va creşte în ianuarie cu 24 lei. Iar până la finalul anului se adaugă încă un plus, de 2%, ceea ce înseamnă că, într-un singur an, factura dată ca exemplu va fi mai mare cu 30 de lei. Acestea sunt datele cunoscute deocamdată. Dacă însă 2013 va urma modelul anului în curs, când am avut majorări de preţuri în avans faţă de calendarul stabilit, am putea vedea şi alte creşteri de tarife la utilităţi. De la 1 ianuarie creşte cursul la care se calculează accizele, de la 4,3 lei/ euro, anul trecut, la 4,52 lei/euro. Tot atunci se majorează accizele la motorină şi ţigări.
• JUDECĂTORI Scriitorul Sorin Ovidiu Vîntu face Crăciunul în celulă. Instanţa a respins cererea de eliberare condiţionată
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, aflat în închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, va petrece sărbătorile de iarnă în penitenciar, după ce Judecătoria Sectorului 4 a respins, ieri, cererea de eliberare condiţionată formulată în numele său de Comisia de la Penitenciarul Jilava. Totodată, instanţa a stabilit ca următorul termen la care să poată fi formulată o solicitare de eliberare condiţionată a lui Vîntu să nu fie mai devreme de 1 februarie 2013. Decizia JS 4 poate fi atacată cu recurs în termen de trei zile. Vîntu a executat deja două treimi din pedeapsa de un an de închisoare la care a fost condamnat pentru şantaj. Procedura prevede ca judecătorul să se pronunţe asupra eliberării condiţionate în funcţie de avizul dat de comisia specială de la penitenciar. În acest dosar, comisia de la Penitenciarul Jilava a dat un aviz pozitiv pentru eliberarea condiţionată a omului de afaceri.
• JURNALUL NATIONAL
• Crin Antonescu: "USL face bine. PNL nu a cerut ministere in plus"
Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca USL "face bine", ca PNL nu a cerut ministere in plus si ca audierile ministrilor propusi vor incepe vineri, mentionand ca nu au fost intrunite toate conditiile, inclusiv politice, pentru ca acest lucru sa se intample joi. Seful liberalilor a declarat ca nu s-a discutat despre vreun protocol intre partidele care vor guverna pe tema atributiilor ministrilor. "Nu am cerut niciun alt minister, nu exista si nu a existat niciun diferend intre noi si PSD ", a spus Antonescu, adaugand ca nu a existat "nicio batalie pe autostrazi".
• Audierea miniştrilor de Birourile Permanente ale Parlamentului, amânată pentru mâine dimineaţă
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat membrii Biroului Permanent că şedinţa acestui for se amână pentru o dată ulterioară şi că plenul va fi convocat pentru mâine dimineaţă la ora 09.00, au declarat surse parlamentare, citate de mediafax.ro. Potrivit calendarului anunţat la începutul acestei săptămâni şi în ultimele zile, audierea miniştrilor ar fi urmat să aibă loc în această seară. Biroul Permanent al Camerei este format din preşedinte (Valeriu Zgonea - ales pe perioada mandatului Camerei), patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori (aleşi la începutul fiecărei sesiuni ordinare).
• Margin spre marginea electricităţii. Prietenul lui Bode, gata de debarcare, apărat de un cântăreţ răspopit
Încep să apară primele semne că sistemul energetic poate să fie curăţat de mafia transpartinică plantată în punctele-cheie ale companiilor controlate de stat. La Transelectrica, potrivit unor surse din Ministerul Economiei, cercetările preliminare în anchetele DNA au relevat legăturile strânse ale unor firme ce au căpuşat compania în folosul grupului de sub muntele Pietricica. La Smart va fi prima mişcare de scoatere a omului de paie pus să semneze sifonarea resurselor către mafia energiei. Un alt personaj este pe făraş: Adrian Margin, directorul SISE Transilvania Nord, companie din reţeaua Electrica SA. Mărirea şi decăderea lui Margin sunt legate de funcţiile lui Lucian Bode, fost ministru al Economiei în echipa de figuranţi MRU. Bode şi Margin au pornit în sus de la Zalău, competenţa inginerească fiind aureolată de carnetul de partid - PDL.
• NATIONAL
• Melanie Chen, fata gainarului, dragoste pura pentru Dinu Patriciu
"National" prezinta detalii halucinante din trecutul sarlatanei care a gestionat afacerile lui Dinu Patriciu, magnatul care in prezent este internat la Milano, unde asteapta sa moara un om pentru a-i lua ficatul, operatia de transplant fiind iminenta in zilele urmatoare. Melanie Anne Chen - femeia pentru care fostul miliardar a ajuns sa-si schimbe numele in Mr. Jones, dupa cum a relatat recent presa tabloida din Romania - s-a nascut in Trinidad-Tobago. Mama ei a este pe jumatate chinezoaica, pe jumatate indianca, iar tatal - un investitor chinez in Trinidad-Tobago. Tatal, Winston Chen, crestea gaini, afacerea lui fiind denumita pompos "ferma de pui". Melanie Chen a fost angajata la compania Morgan Stanley din Londra. Pe baza unui proces de santaj intentat sefilor ei, chinezoaica a obtinut functia de director, insa, cu prima ocazie, compania londoneza s-a debarasat de ea. Atunci, ea s-a lipit rapid de Dinu Patriciu, asigurandu-si, astfel, salvarea.
• Antonescu il baga pe Tariceanu la izolare
Pentru ca se simte amenintat de popularitatea de care se bucura Calin Popescu Tariceanu in randul liberalilor, presedintele Crin Antonescu incearca sa blocheze pe toate partile ascensiunea acestuia. Viitoarele reglari de conturi, anuntate deja de Antonescu, ar viza, in special, acele persoane care ar sprijini o candidatura a lui Calin Popescu Tariceanu la sefia PNL. Cel putin asa sustin surse din interiorul partidului, care au precizat ca liderul liberal incearca sa decimeze tabara fostului premier om cu om. "In cadrul Consiliului National Executiv am vorbit si despre situatii inacceptabile si care raman sa fie discutate la prima reuniune, dupa ce terminam urgenta investirii Guvernului", a afirmat, ieri, Antonescu.
• PUTEREA
• Ambiţiile lui Ponta
În 130 de pagini, Guvernul Ponta II expune ce planuri are pentru România "pe minim patru ani". Trasează direcţii şi pare să fie prudent în oferirea termenelor de aplicare care ori lipsesc ori sunt în marje largi. În cuvântul înainte se spune că programul apare "într-un moment istoric şi se bazează pe conlucrarea mai multor forţe politice, în scopul realizării unei Românii Puternice". Autorii susţin că au evaluat obiectiv "realităţile economice şi sociale" şi "suntem pe drumul cel bun al dezvoltării sustenabile", deşi ne confruntăm în continuare cu "efectele unei crize economice gestionate deficitar până în 2012".
• Creşterea economică nu va depăşi 0,5%, anul viitor: Bugetul pe 2013, fundamentat pe o fantezie
O creştere economică de 2% anul viitor, aşa cum a anunţat premierul Victor Ponta că se ia în calcul la întocmirea bugetului, este nerealistă, consideră analiştii economici. În opinia acestora, în mod realist se poate vorbi de cel mult 0,5%. Declaraţia sa vine în contextul în care majoritatea instituţiilor financiare internaţionale estimează potenţialul de creştere undeva în jurul a 1%. Astfel, prognoza UniCredit pentru creşterea economică în 2013 este de 1,3%, a BCR de 1,1% şi ING se aşteaptă la doar 0,5%. Potrivit analistului economic Ilie Şerbănescu, în cel mai bun caz se va putea vorbi despre o stagnare economică în 2013. Mai mult, acesta consideră că declaraţia prim-ministrului a fost făcută în scopul alinierii cu ţinta FMI. "Chestia asta cu 2% este doar în mintea lui Victor Ponta şi a FMI. Nu este posibilă, nu are din ce să provină.
• Eurostatul arată pragul veniturilor extrem de scăzute: Un sfert din români câştigă 1,3 euro pe oră
România se situează pe poziţia a treia în Uniunea Europeană (UE) după ponderea angajaţilor cu venituri reduse raportat la media la nivel naţional, de 25,6%, fiind depăşită de Letonia şi Lituania, în timp ce la nivel european indicatorul este de 17%, potrivit unui raport al Eurostat. Pragurile care determină categoria salariaţilor cu venit scăzut sunt diferite de la ţară la ţară. România are un prag de 1,3 euro pe oră pentru determinarea categoriei de venituri reduse, mai mare doar decât în Bulgaria, unde se situează la un euro. Cea mai ridicată limită superioară a categoriei de venituri scăzute este înregistrată în Danemarca, de 16,6 euro pe oră, urmată de Irlanda 12,2 euro pe oră.
• ROMANIA LIBERA
• Se RUPE USL? Audierile miniştrilor din Guvernul Ponta II au fost AMÂNATE. PSD ar negocia cu UDMR şi PPDD pentru o nouă majoritate
Senatorul UDMR Verestoy Attila dezminte că ar fi existat vreo întâlnire între reprezentanţi PSD şi cei ai UDMR, precizând că Uniunea este în opoziţie, transmite corespondentul MEDIAFAX. Întrebat despre "zvonul" potrivit căruia PSD a început negocieri cu UDMR şi cu PPDD, senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, joi seară, că dezminte "hotărât" acest lucru. "Nu a existat niciun fel de întâlnire cu PSD, pur şi simplu nu este adevărat", a spus Verestoy, precizând că UDMR este în opoziţie.
• Baronii deszăpezirii. Firma lui DRAGNEA, contracte de 30 milioane lei
Firme deţinute de regi ai asfaltului, de lideri de partid, de afacerişti locali condamnaţi sau anchetaţi penal, de mici şefi din CNADNR, unele fiind dotate doar cu autobuze, constituie forţa de şoc cu care Ministerul Transporturilor combate iarna. Majoritatea firmelor alese de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), fie prin licitaţii, fie prin aşa-zise negocieri, aparţin regilor asfaltului, liderilor politici de la nivel central sau local, unor afacerişti cu bune conexiuni dar fără legătură cu domeniul şi chiar unor şefi ai companiei de stat, arată situaţia acestor contracte trimisă marţi seară de către firma de stat. Publicarea listei are loc după o solicitare în acest sens făcută de primul-ministru Victor Ponta.
• Mai slabi decât bulgarii - şi la munte, şi la mare
Investiţiile în domeniile schiabile au crescut masiv în România ultimilor ani, dar încă nu i-am ajuns pe bulgari. Există o parte chiar mai puţin plăcută - ţara noastră are în total mai puţini kilometri de pârtii decât o singură staţiune din Austria sau Franţa. Statistica la nivel naţional ne arată că avem domenii schiabile în 17 judeţe. Ultimii ani au însemnat investiţii importante în acest domeniu, de la modernizarea pârtiilor vechi până la crearea altora, la care se adaugă apariţia de noi instalaţii de telescaun sau teleschi. Cu toate astea, se păstrează o colosală diferenţă între noi şi Austria, de pildă, al cărei domeniu schiabil, în total, ajunge la peste 6.000 kilometri de pârtii.
• ZIARUL FINANCIAR
• 2012, un an pierdut: economia a fost ciuruită de tensiunile politice şi de insolvenţe
În 2012 conflictele politice au slăbit şi mai mai mult o economie lovită de criză. Pentru 2013 rămâne speranţa redresării. Ziarul Financiar a făcut bilanţul celor mai importante o sută de evenimente din 2012, din care reiese cât de zbuciumat a fost anul pe cale să se încheie. De la şocul intrării în insolvenţă a celui mai mare producător de energie ieftină Hidroelectrica la turbulenţele cursului valutar alimentate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, de la eşecul privatizării CupruMin la spectacolul televizat al privatizării Oltchim, anul 2012 a ţinut în corzi întreaga Românie. Cel mai mare şoc al anului a fost intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, care asigură un sfert din energia necesară României.
• Pe hârtie intenţiile arată bine, mai rămâne ca economia să le susţină
Programul de guvernare al USL aduce puţine obiective concrete şi amână dincolo de 2013 cele mai aşteptate măsuri: reducerea contribuţiilor sociale, reducerea TVA la alimente, reducerea impozitului pe venit. Deocamdată, guvernul merge conform acordului cu FMI. Pentru intervalul 2013-2016 (nu este menţionată data când vor fi luate aceste măsuri, pot fi şi în ultima lună de guvernare): TVA va reveni la nivelul de 19%. Menţinerea plafonului de 16% şi introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%. Un ritm mediu anual de creştere economică de 3% în perioada 2013-2016. Menţinerea deficitului bugetar pe sistem ESA sub 3% din PIB până în 2016, respectând criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht. Atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7% din PIB în 2014 şi menţinerea la acest nivel în 2015 şi 2016. Menţinerea ponderii datoriei publice totale în PIB la un nivel sustenabil, semnificativ mai mic decât nivelul de 60% din PIB fixat prin Tratatul de la Maastricht. Cursul mediu leu/euro este prevăzut că va fi de la 4,5 lei/euro în 2013, 4,45 lei în 2014, apoi 4,4 lei/euro în 2015 şi 2016.
• Ruşii de la Gazprom au înfipt primul steag
Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume de la care România cumpără circa o treime din necesarul de consum intern, mai are câteva lucrări mici de realizat până la finalizarea primei benzinării de pe piaţa locală. Punctul de alimentare cu carburanţi este amplasat în localitatea Veştem, în apropierea Sibiului, şi poartă sigla Gazprom. În portofoliul Gazprom se află şi grupul petrolier sârb NIS, care anul acesta a cumpărat trei benzinării în România de la proprietari particulari. Potrivit declaraţiilor oficiale, sârbii ar fi trebuit să ajungă anul acesta la 40 de benzinării pentru ca în 2014 reţeaua să numere 120 de puncte de alimentare. Brandul utilizat de ruşi pentru piaţa locală, cel puţin pentru prima benzinărie, este Gazprom, nu NIS. Preţurile sunt comparabile cu cele practicate de celelalte lanţuri de distribuţie a carburanţilor.