REVISTA PRESEI - 22.01.2011

Willy Homner
Revista Presei / 22 ianuarie 2011

ADEVARUL

Sindicatele şi patronatele au făcut front comun şi au propus un Cod al Muncii mai de stânga

Sindicatele şi patronatele au făcut front comun şi au depus ieri la Guvern un proiect de Cod al Muncii care este mai de stânga decât cel actual. Patronatele au fost de acord cu toate dorinţele sindicatelor şi au respins formula de Cod a Executivului, care le aducea nenumărate avantaje. Deşi cele două structuri ar trebui să se afle în tabere diametral opuse, în Comisia de dialog social se manifestă de mai multă vreme o armonie stranie. Aşa se explică ciudata poziţie a patronatelor, care au renunţat la toate prevederile ce le erau favorabile în proiectul de Cod al Muncii elaborat de Guvern. În forma Ministerului Muncii, proiectul le dădea mai multe drepturi angajatorilor şi echilibra relaţiile cu salariaţii, care până acum erau avantajaţi de lege. Propunerile lor, depuse ieri, anulează tot ceea ce însemna flexibilizarea relaţiilor de muncă în opinia Guvernului şi acordă mai multă putere de decizie sindicatelor.

Thomas Brunner specialist cardiolog: "Vîntu poate fi operat şi în România"

Medicul austriac care l-a operat pe SOV în 2007 ia în considerare efectuarea unei noi intervenţii chirurgicale. Potrivit doctorului Thomas Brunner, problemele cardiace ale clientului său sunt cât se poate de reale, însă nu constituie un subiect de "dramatism inutil". Săptămâna aceasta, starea de sănătate a lui Sorin Ovidiu Vîntu a devenit subiect de dezbatere de presă, ipoteze de lucru şi contre. Totul a început printr-un editorial publicat în "România liberă", în care se specula faptul că SOV ar putea lipsi de la următorul termen al procesului în care este acuzat de favorizarea infractorului, invocând, din nou, grave probleme de sănătate.

Tăierea pensiilor militare este ilegală. Pricină: "Vor să facă reformă călcând cu bocancii peste armată"

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, vineri dimineaţă, că tăierea pensiilor militare este ilegală, urmând ca acestea să nu mai fie recalculate. UPDATE 19.00 Guvernul consideră că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, iar asta în ciuda faptului că ÎCCJ a hotărât suspendarea ei. Conform Guvernului, decizia Curţii se aplică doar în cazul pensionarilor care au formulat reclamaţii în instanţă. Aceeaşi poziţie a fost îmbrăţişată şi de către Consiliul Superior al Magistraturii, care a apreciat că "efectele hotărârii în cauză sunt doar referitor la părţile din dosar. În concluzie, considerăm că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor.

Finlanda nu ne vrea în Schengen

Finlanda s-a raliat Germaniei şi Franţei şi a decis să refuze intrarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Mikko Norros, purtător de cuvânt al guvernului, a declarat că această poziţie a fost decisă încă de săptămâna trecută, dar a fost aşteptată vizita în Finlanda a secretarului francez de stat pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez. Wauquiez a declarat că "este foarte important pentru noi că astăzi, pentru prima dată, Guvernul finlandez şi-a exprimat oficial îndoielile". Oficialul a spus că aderarea celor două ţări la Schengen va avea efecte asupra securităţii Europei dacă baza de date ar cădea "în mâinile criminalităţii organizate internaţionale".

Principele Radu: "Nu mai candidez la Preşedinţia României"

Principele Radu nu mai doreşte să candideze la funcţia de preşedinte al României, potrivit declaraţiilor făcute vineri, la Deva, cu prilejul lansării volumului său "Provizoratul istoric". "Încercarea mea (din anul 2009, n.red.) a fost una de a salva instituţia preşedintelui României de această confuzie extraordinară pe care o adânceşte în fiecare zi, prin politizarea excesivă a funcţiei. A fost un semnal de alarmă dat societăţii româneşti, că nu poate merge mai departe dacă nu are în funcţia supremă în stat un om care să prezinte, cu adevărat, echilibrul şi armonia ţării. Se pare, însă, că românii gândesc altfel şi mă bucur pentru fiecare izbândă a lor şi a noastră, în fiecare zi", a spus Principele Radu.

Guvernul va da afară din poliţişti. Vezi pe ce criterii

Măsurile Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru încadrarea în bugetul aprobat pe anul 2011 prevăd reduceri de personal, se arată în proiectul de lege elaborat de instituţie. "Ministerul Administraţiei şi Internelor se află în situaţia de a lua măsuri de încetare a raporturilor de muncă sau de serviciu ale poliţiştilor, cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, funcţionarilor publici şi personalului contractual", conform notei de fundamentare citate de Money. La nivelul fiecărui ordonator de credite din MAI va fi constituită o comisie specială, ce va analiza situaţia personalului pe baza unor criterii ce vor fi stabilite pe seama următoarelor principii:

Ultimul drum al "golanului" Cristian Paţurcă

Sute de oameni au fost prezenţi, ieri, la înmormântarea lui Cristian Paţurcă. Familia, prietenii, revoluţionari, foşti şi actuali "golani" şi-au luat adio de la artistul care a însufleţit Piaţa Universităţii în 1990. Autorul "Imnului Golanilor" a fost înhumat, ieri, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu, lângă Florian Pittiş şi Valeriu Sterian. "Noi am vorbit în Piaţa Universităţii şi am plecat acasă. El a rămas şi s-a expus. Sunt sigur că va rămâne în continuare în sufletele noastre", crede Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie", care s-a ocupat îndeaproape de funeralii.

România are nevoie de investiţii de 30-40 de miliarde de euro până în 2035 în producţia de energie, spune noua strategie

Totalul investiţiilor pentru instalarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice necesare în perioada 2011 - 2035, respectiv circa 14.800 MW de instalaţi, este de 30-40 de miliarde de euro, se arată în proiectul noii strategii energetice a României, obţinut de "Adevărul". "Pe întrega perioadă până în anul 2035, retragerea prognozată din funcţiune a capacităţilor cu durata de viaţă expirată conduce la un deficit (= necesar de putere nouă netă) de circa 13.540 MW putere netă disponibilă în scenariul de referinţă, care va trebui compensat prin instalarea de putere nouă", se arată în documentul citat.

Albania ar putea avea soarta Tunisiei

Opoziţia încearcă să-l răstoarne de la putere pe premierul Sali Berisha, pe care-l acuză de corupţie. Mii de albanezi au ieşit în stradă. Trei au murit.. Aseară au avut loc confruntări între poliţie şi manifestanţii care cereau demisia guvernului Berisha. Trei oameni au murit şi 17 poliţişti au fost răniţi. După demisia vicepremierului Ilir Meta (în urma difuzării unor înregistrări video în care este acuzat într-o afacere de corupţie), opoziţia socialistă a decis să cheme cetăţenii să iasă în stradă pentru a cere demisia guvernului condus de Sali Berisha. Opoziţia consideră că premierul este "arhitectul" corupţiei instituţionalizate şi că doar protestele populaţiei mai pot să-l elimine de la putere, cum s-a întâmplat în primăvara anului 1997, când Sali Berisha a fost forţat să demisioneze după scandalul prăbuşirii fondurilor piramidale care au adus ţara în faliment.

EVENIMENTUL ZILEI

Pe Sorina nu a mai salvat-o nimeni din foc

A MURIT PENTRU O STRĂINĂ. Ce înseamnă sacrificiul tinerei care a murit în incendiul din complexul studenţesc "Tudor Vladimirescu" din Iaşi. Colegii tinerei care şi-a dat viaţa la chemarea unei necunoscute vorbesc despre spiritul de sacrificiu al fetei de 20 de ani, studentă la Drept. Părinţii ei sunt plecaţi la muncă în străinătate. Era o fire veselă, deschisă. "Evenimentul zilei" a reconstituit tragica întâmplare, pe baza declaraţiilor făcute de numeroşi martori. Concluzia: Sorina şi-a sacrificat viaţa pentru a-şi ajuta un semen. Pur şi simplu. "Nu s-a mai găsit nimeni ca Sorina care să intre şi după ea. Ardea acolo şi nu a intervenit nimeni, deşi erau foarte multe persoane adunate în faţa localului", rezumă grozăvia fratele fetei, elev în clasa a XII-a.

Cât de oportună este păstrarea cotei unice

În timp ce partidele folosesc actualul sistem de impozitare ca pe o monedă de schimb, analiştii spun că acesta trebuie menţinut. Declaraţia liderului liberal Crin Antonescu, potrivit căreia nu trebuie făcut un "fetiş electoral" din cota unică, a stârnit controverse şi a redeschis subiectul sistemului de impozitare din România. Cota unică avantajează în special persoanele care au venituri medii şi peste medie, supuse unor taxe mai mari în cazul unui sistem progresiv. În schimb, acesta din urmă vine în sprijinul păturilor mai sărace ale societăţii, cu impozite foarte mici sau chiar cu scutiri. Astfel, în funcţie de electoratul căruia i se adresează, partidele politice optează pentru un sistem de impozitare sau altul.

Cristi Paţurcă, "golanul" la mormântul căruia n-au plâns politicienii

Zeci de prieteni, rude, apropiaţi şi dintre cei care au apreciat spiritul neînfricat al artistului au fost să-şi ia rămas bun. La înmormântare nu a venit niciun om politic. Cristi Paţurcă, autorul "Imnului golanilor", a fost condus vineri după-amiază pe ultimul drum. În jurul orei 11.00, curtea sediului Asociaţiei "21 Decembrie" era plină de coroane de flori. Holul clădirii era neîncăpător. Zeci de prieteni, rude, apropiaţi şi dintre cei care au apreciat spiritul neînfricat al lui Paţurcă au venit să-şi ia rămas bun. Majoritatea celor prezenţi aveau câte o hârtie prinsă în piept pe care scria "Golan". Politicienii au lipsit cu desăvârşire. "Mai bine, oricum nu prea i-a înghiţit", a spus unul dintre apropiaţii artistului, venit tocmai de la Craiova.

Ponta susţine introducerea votului mixt

Preşedintele PSD s-a arătat deschis la discuţii cu celelalte partide pentru înlocuirea votului uninominal cu cel mixt. Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat vineri, la Bistriţa, că este dispus să înceapă discuţii cu celelalte partide pe marginea schimbării sistemului de vot uninominal la alegerile parlamentare şi înlocuirea acestuia cu un vot mixt, potrivit Agerpres. "Sistemul (de vot - n.r.) şi-a dovedit nişte imperfecţiuni. N-ai cum să fii pe primul loc şi să stai acasă şi să fii pe locul patru şi să ajungi în Parlament. N-ai cum - şi acesta e un lucru la care ţinem foarte mult - să candidezi pentru un partid şi a doua zi după alegeri să-ţi dai seama că îl iubeşti pe Băsescu şi că de fapt e mai bun Băsescu.

Patriciu şi Voiculescu, în aventura realismului socialist capitalist

Imagini asemănătoare celor din panoplia estetică comunistă, transpuse într-un cadru capitalist, conturează un tânăr stil artistic cu aspiraţii regionale. Elemente contemporane puse în "rama" realismului socialist sau fragmente rămase din realitatea predecembristă şi trecute artistic prin grile actuale, ceva ce aminteşte de arta lui Ion Bârlădeanu sau de corul pionierilor preluat hip-hop de "Guess Who", şi-au dovedit puterea de seducţie atât în estul marcat de aceste istorii, cât şi într-un vest tentat să-i descopere exotismul.

Ninsori până duminică seara în toată ţara

Se întorc ninsorile, şi vremea se răceşte în următoarele două zile. Vineri, meteorologii au emis o informare privind ninsori şi intensificări ale vântului, valabilă de la ora 18.00, până duminică la ora 23.00. Astfel, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul menţionat va ninge în toată ţara, dar mai abundent în jumătatea sudică. În plus, temperaturile vor scădea, ajungând la minime de -16 grade Celsius noaptea. Ziua, mercurul din termometre va urca până la 9 grade C astăzi şi până la 7 grade C duminică. Mai mult, meteorologii transmit că în zona litoralului, iar la începutul intervalului prognozat şi în Bărăgan, şi în Dobrogea continentală, precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ploaie, izolat, însemnate cantitativ.

George Copos: milionarul zgârcit, mândru că a fost utecist

Deşi spune că-i pare rău că a intrat în politică, milionarul rapidist a atins apogeul averii sale în perioada în care a fost vicepremier. La şase dimineaţa e în picioare, bea un suc de morcovi, face gimnastică, baie şi citeşte presa on-line. Apoi, se apucă să facă bani. Mulţi bani. "Sunt un om măsurat. Am fost toată viaţa aşa. Îmi vine din Ardeal, de la părinţi. Sunt un om echilibrat. Am 15 companii şi am făcut, în an de criză, investiţii de 20 de milioane de euro". Aşa a răspuns George Copos la întrebarea dacă e zgârcit sau dacă e doar o bârfă. Apoi, ca un om măsurat şi echilibrat ce e, ne-a turnat în două pahare apă minerală dintr-o singură sticlă de jumătate de litru. De fotoreporter a uitat.

Summitul SUA-China a luat notă de trecere

Reuniunea s-a încheiat ieri cu rezultate modeste, traduse însă de analişti într-un prim pas în ameliorarea relaţiilor bilaterale tensionate. Vizita de patru zile a preşedintelui chinez Hu Jintao în Statele Unite a fost comparată, ieri, de presa de la Beijing cu o "lovitură de maestru" şi etichetată drept "un mare succes", în timp ce analiştii americani vorbesc de câştigurile pe care Washingtonul le-a obţinut în urma acestui summit. Dată fiind agenda încărcată a reuniunii la nivel înalt, efect al diferendelor care au marcat relaţia sino-americană în 2010, progresul înregistrat de cele două părţi în discuţiile bilaterale este modest, dar semnificativ ca mesaj, scrie şi presa de peste Ocean.

Bursa joburilor europene în 2011: se caută medici, măcelari şi dulgheri

Dacă ai carte, poţi să câştigi şi 9.000 de euro/lună. Necalificaţii trebuie să se mulţumească şi cu 1.000 de euro. O limbă străină e obligatorie. Angajatorii englezi, nemţi sau italieni le fac oferte de muncă românilor. Pe lângă doctori şi asistente medicale, foarte ceruţi pe piaţa muncii din ţările vestice, se mai caută ospătari, bucătari, dulgheri, măcelari, oameni care să îngrijească bătrâni sau şoferi pe TIR. Săptămâna aceasta, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă a anunţat că danezii vor să angajeze 200 de lucrători în agricultură.

Berlinul, impresionat de o mână de români

Designerii români au adus o notă de cultură vestimentară est-europeană în cadrul Săptămânei Modei de la Berlin. Prezenţa echipei "Romanian Designers" - Alina Botea, Lucian Broscăţean, Mihaela Glăvan, Andreea Muşat, Irina Schrotter, Angela Vasiliu- şi a celor şapte firme româneşti care activează în domeniul modei - Arts & Business Today, Concept Fabrica, Confecţii Integrate Moldova, Laura Lazăr Fashion, Ligia"s Accessories, Minette, Sepala Investment - la Săptămâna Modei de la Berlin a avut un ecou puternic şi favorabil în presa internaţională. "Renumită ca fiind ostentativă de la căderea comunismului, în 1989, şi până în prezent, când designerii lipsiţi de simţul culorii au folosit nuanţe lipsite de gust în încercarea de a atinge zona haute couture, moda românească a dovedit la Berlin că s-a maturizat", a scris Associated Press.

BOGDAN TEODORESCU: "Antonescu poate profita electoral dacă joacă bine cartea stângii"

Românii interesaţi mai mult de propriul buzunar decât de căderea guvernului Boc s-ar putea îndepărta de PNL, dacă partidul decide să cedeze cota unică pentru a se alia cu PSD. Acesta este unul dintre riscurile PNL, identificate pentru EVZ de analistul Bogdan Teodorescu. Însă, ce pierde din zona liberală, Crin Antonescu va recupera electoral de la PSD. "O parte dintre cei veniţi din zona financiară, care consideră mai importantă cota unică decât consecinţele guvernării Boc, va penaliza alianţa, părăsind votul, devenind nehotărâţi sau mergând chiar spre altă formaţiune politică", a avertizat Teodorescu.

NATIONAL

Viorel Lis: "Nunta va fi ultima mea petrecere înainte de moarte"

La aproape doi ani de când s-au cununat civil, Oana şi Viorel Lis au hotărât să-şi unească destinele şi din punct de vedere religios. Cei doi se vor căsători în vara acestui an şi au început deja pregătirile pentru marele eveniment. Fostul edil al Capitalei şi Oana au decis să facă nunta pe 10 iulie 2011. Deşi mai este o jumătate de an până atunci, cei doi au intrat deja în febra pregătirilor. Nunta va fi organizată în stil american, cu ajutorul unui "wedding planner", şi va avea loc la un hotel de lux din Capitală, în apropierea piscinei. La petrecere vor fi invitate nu mai puţin de 500 de persoane, iar Viorel Lis a declarat, mai în glumă, mai în serios, că: "Nunta asta va fi ultima mea petrecere înainte de moarte".

Codul Muncii în viziune sindicală

Sindicatele şi patronatele care au refuzat dialogul cu ministrul Ioan Botiş i-au trimis premierului Emil Boc propriile propuneri de modificare a Codului Muncii. Nu este vorba de noi prevederi, ci doar de revizuirea actualului Cod şi refacerea textului în vederea obţinerii unei forme mai concise - au precizat partenerii sociali.

Emil Constantinescu, păzit de două "amazoane"

Fostul preşedinte al României are două SPP-iste care îi poartă de grijă. În brigada de ofiţeri care asigură protecţia lui Emil Constantinescu se regăsesc două femei. Deşi în general fetele sunt distribuite să apere obiective de acelaşi sex, acesta nu este singurul caz de demnitar care este păzit de reprezentante ale sexului frumos. Una dintre "amazoanele" lui Constantinescu se ocupă direct de fostul şef de stat. Emil Constantinescu a primit de la guvernul Tăriceanu o vilă de protocol aflată în administrarea RA-APPS. Locuinţa este atribuită conform legii foştilor şefi de stat. Casa în care trăieşte Constantinescu este situată în zona Arcului de Triumf şi are o valoare de piaţă de peste 2 milioane de euro în acest moment.

Ce prevede proiectul Legii Capitalei

Locuitorii Bucureştiului ar putea fi chemaţi foarte repede la urne. Nu pentru a mai alege pe cine ştie cine, ci pentru a-şi spune părerea în ceea ce priveşte viitoarea Lege a Capitalei. Lege care-l are ca principal autor pe deputatul PDL Vasile Gherasim şi care a şi fost puternic contestată de liberali. Fapt care a determinat-o pe Elena Udrea, liderul PDL Bucureşti, să acuze la rândul ei PNL-ul de "exagerare şi rea credinţă". Precizând că proiectul va fi finalizat şi prezentat public săptămâna viitoare, Udrea a menţionat deja principalele modificări gândite. Astfel, democraţii au de gând să ofere bucureştenilor două variante de reorganizare. Una care prevede păstrarea actualei împărţiri administrative (în şase sectoare) şi alegerea primarilor de sector din rândul consilierilor generali şi alta care vizează împărţirea Bucureştiului în tot atâtea sectoare câte colegii uninominale există - respectiv 20.

PDL ţine UNPR în suspans

Pedeliştii nu au discutat nici despre "o formă de colaborare concretă cu UNPR" şi nici despre susţinerea candidaturii lui Neculai Onţanu (foto) la Capitală - afirmă Elena Udrea. Între PDL şi UNPR există "o coalizare în mod natural" care a şi ajutat guvernarea în impunerea programului de măsuri anticriză, a adăugat preşedintele PDL Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb