REVISTA PRESEI 22.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 22 ianuarie 2013

ADEVARUL

Dan Voiculescu a fugit de dracu' şi a dat de Completul 4. Cum poate el să-şi amâne procesul până se prescriu faptele

După ce a evitat cât a putut Curtea Supremă de Justiţie, Dan Voiculescu a nimerit cel mai dur complet al aceleiaşi instanţe: Completul 4. Lista celor condamnaţi de acest complet conţine nume de parlamentari şi de miniştri. Dan Voiculescu a anunţat că astăzi la ora 14 va depune jurământul în faţa colegilor din Senat. Această mutare a senatorului Dan Voiculescu nu îl avantajează însă pe inculpatul Dan Voiculescu. Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, în care este judecat pentru fapte de corupţie, îl pune în situaţia de a nu fi prea fericit cu noul mandat în Parlament.

Victor Ponta: "Voi lăsa în planul doi conflictul cu preşedintele Traian Băsescu"

Premierul Victor Ponta, invitat luni seară la emisiunea "Sinteza Zilei" de la Antena 3, a vorbit despre noul buget al ţării pe perioada 2012-2016 şi a explicat de ce unele structuri vor primi mai mulţi bani de la stat. Întrebat de principalele presiuni care planează asupra sa şi asupra Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat că există, în primul rând, presiuni în sensul pozitiv, cel al aşteptărilor. "Cea mai importantă aşteptare este a celor care ne-au votat. Ce aşteptări au partidele de la mine şi de la Guvern? Evident, să guvernăm bine şi să le dăm motive să ne voteze încă o dată. Ce aşteaptă Preşedintele Băsescu de la mine este mai puţin important", a afirmat şeful Executivului. Victor Ponta a mărturisit în continuare că este nemulţumit atât de el însuşi, cât şi de alianţa de guvernare.

Liberalul Tăriceanu critică bugetul Guvernului PNL-PSD

Fostul premier încearcă să capitalizeze potenţialele nemulţumiri ale parlamentarilor liberali care nu vor primi fonduri din partea Guvernului condus de Victor Ponta. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, ieri, la şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL, că proiectul de buget pregătit de Guvernul Ponta nu poate fi pus în practică. El a adăugat că proiectul de buget ar trebui modificat pentru a nu înrăutăţi situaţia din economie. De altfel, Tăriceanu şi-a detaliat rezervele la finalul Delegaţiei Permanente. "Eu am spus foarte simplu că este un buget care nu-mi inspiră optimism şi că mi-aş dori mai mult, pentru PNL, pentru USL, pentru Guvern, pentru ce facem noi pentru ţară. Nu ştiu dacă în următorii 15-20 de ani România se va mai regăsi în situaţia de a mai avea o majoritate atât de puternică", a explicat fostul premier.

Jonglerii cu imunitatea parlamentară

Parlamentarii din comisiile juridice au întors, ieri, pe toate părţile prevederile din statutul deputaţilor şi senatorilor care se referă la imunitatea membrilor Legislativului. Comisiile juridice au adoptat un amendament prin care se elimină prevederea din capitolul incompatibilităţilor care priveşte situaţia încetării mandatului de parlamentar ca urmare a rămânerii definitive, prin neatacare, a unei decizii ANI. Amendamentul a fost propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu. Pe de altă parte, parlamentarii jurişti au reformulat solicitarea de a primi probe din dosarele colegilor cărora trebuie să le aprobe arestarea. În varianta comisiei juridice, în cazul solicitărilor de reţinere, arestare sau percheziţie, solicitarea procurorilor trebuie să conţină "temeiurile de fapt şi de drept care atestă îndeplinirea cerinţelor legale pentru luarea măsurii reţinerii sau arestării, după caz, respectiv existenţa indiciilor temeinice care justifică necesitatea efectuării percheziţiei".

EXCLUSIV Cum va creşte în 2013 salariul minim pe economie: 750 de lei la 1 februarie şi 800 de lei la 1 iulie

Proiectul unei Hotărâri de Guvern obţinut de "Adevărul" arată că salariul minim brut pe ţară garantat în plată va creşte în două etape. În prezent, salariul minim este stabilit la 700 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2012. Prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat după cum urmează: - la 750 lei lunar începând cu data de 1 februarie 2013, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, respectiv să fie majorat cu 7,14% faţă de anul 2012; - la 800 lei lunar începând cu data de 1 iulie 2013, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, respectiv să fie majorat cu 14,29% faţă de anul 2012.

Alegerile din Israel, marcate de problema coloniilor

Israelienii sunt chemaţi la urne, astăzi, pentru a-i alege pe cei 120 de deputaţi, într-un scrutin proporţional pe liste.Aceste alegeri, prevăzute iniţial pentru octombrie 2013, au fost devansate, pentru 22 ianuarie, de către premierul Benjamin Netanyahu. În cursă au intrat 38 de partide, dar aproximativ 15 dintre ele pot spera să depăşească pragul de 2% necesar în vederea intrării în Knesset (parlamentul israelian). Ultimele sondaje dau drept câştigătoare alianţa de centru-dreapta Likud-Israel Beitenu, formaţiunile conduse de premierul Benjamin Netanyahu şi respectiv fostul ministru de Externe, Avigdor Lieberman. Israel Beitenu a primit o lovitură serioasă prin punerea sub acuzaţie a liderului său, fostul ministru de Externe Avigdor Lieberman, care din această cauză nici nu va participa la alegeri.

CURIERUL NATIONAL

Ce va face leul în 2013. Estimările specialiştilor

Un sondaj realizat de Curierul Naţional între experţi financiari a indicat un curs de schimb pentru finalul acestui an la valori cuprinse între nivelurile de 4,30 şi 5 lei pentru un euro. Jumătate dintre respondenţi mizează pe deprecierea monedei naţionale, iar ceilalţi anticipează o menţinere a leului între nivelurile în care s-a tranzacţionat în a doua parte a anului trecut. Beneficiind de un climat pozitiv în pieţele financiare internaţionale, moneda naţională a început anul pe o tendinţă de întărire, ajungând în zona de 4,34 lei pentru un euro, reper important, echivalent cu limita superioară a coridorului de variaţie conturat în perioada 2009-2011.

Astăzi, şedinţă specială de Guvern pentru măsuri fiscale

Chiţoiu: Simplificarea impozitării pentru IMM-uri şi microîntreprinderi care au o cifră de afaceri sub 65.000 de euro va fi cuprinsă în pachetul de măsuri fiscale. "Va fi introdusă impozitarea suplimentară la venituri obţinute din liberalizarea preţului la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât şi noncasnici". Vicepremierul a arătat că a fost simplificată şi lărgită baza de impozitare la impozitul pe veniturile obţinute din agricultură în toate domeniile.

Nicolescu, după întâlnirea cu FMI: Principala problemă discutată a fost cum să se stimuleze reluarea investiţiilor

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat după discuţiile dintre reprezentanţii patronatelor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) că principala problemă discutată a fost cum să se stimuleze reluarea procesului investiţional. "S-a pornit de la premiza că echilibrele macroeconomice s-au restabilit şi acum ca România să îşi relanseze economia trebuie să stimulăm investiţiile. Deci acestea au fost discuţiile principale care s-au purtat, şi în acest context au fost mai multe elemente asupra cărora ne-am concentrat. Un element s-a referit la faptul că statul trebuie să aibă o politică stimulativă pentru ca privaţii să poată să investească mai mult şi în această privinţă s-a discutat de eliminarea impozitului pe profitul reinvestit şi alte măsuri din această categorie.

BCR estimează un profit net de 238 de mil. lei în 2013

Banca se aşteaptă să realizeze venituri operaţionale de 4 mld. lei şi să înregistreze cheltuieli operaţionale de circa 1,6 mld. lei. Încasările din dobânzi rămân principala sursă de venit, cu un total estimat de 2,8 mld. lei, în linie cu anul trecut, dar uşor mai jos decât în 2011 (3,25 mld. lei).

Autobuzele urbane - aliniate la viitor

Autobuzele sunt unele dintre cele mai flexibile şi eficiente mijloace de transport în comun, înlesnind la nivel global deplasarea a aproximativ 80% din numărul total de pasageri (33 de miliarde numai în Europa). Însă în ciuda acestui fapt, acestea nu se află în topul preferinţelor locuitorilor din mediul urban. De aceea, Comisia Europeană a demarat în urmă cu patru ani un proiect care să schimbe sistemul rutier de transport public, European Bus System of the Future (EBSF).

Criza din Algeria schimbă radical piaţa mondială a petrolului şi gazelor

AIEA consideră atacul şi luarea de ostatici drept simptomatică, anunţând o schimbare profundă a pieţei petrolului, în care riscurile de natură politică - conflicte armate, atacuri teroriste - devin principalul factor la determinarea nivelului producţiei şi al preţurilor. Apare, astfel,un nou criteriu ce dictează producţia, înlocuind cererea ţărilor dezvoltate, oricum mult diminuată de criza economică şi financiară declanşată în 2007. Companii internaţionale ca British Petroleum, Statoil (Norvegia) şi Cepsa (Spania) şi-au manifestat dorinţa de a sista orice activităţi în Algeria dacă nu vor fi luate măsuri de protecţie a angajaţilor lor. Încă de joia şi vinerea trecută au început să-şi retragă personalul propriu, în aşteptarea reacţiei autorităţilor algeriene.

Datoria SUA nu-l îngrijorează pe miliardarul Warren Buffet

Îndatorarea SUA ar trebui stabilizată în raport cu creşterea economică, dar datoria de 16.400 de miliarde de dolari a Statelor Unite nu reprezintă un motiv de îngrijorare din cauza valorii ridicate, a declarat miliardarul american Warren Buffett, citat de MarketWatch. PIB al SUA s-a situat în 2011 la peste 15.000 miliarde de dolari. "Aş spune că într-o ţară cu un PIB de 50.000 de dolari pe persoană, nimănui nu ar trebui să-i fie foame, nimănui nu ar trebui să-i lipsească educaţia, nimeni nu ar trebui să fie îngrijorat în privinţa îngrijirii medicale sau a vârstei înaintate", a spus el.

EVENIMENTUL ZILEI

Destrăbălare incredibilă pe banii noştri la Romgaz

Directorul general de la Romgaz, Corin Cindrea, primeşte lunar în cont aproape 20.000 de lei, iar naşul său de cununie - Avram Pantelimon, directorul sucursalei Romgaz din Târgu Mureş - ia 14.700 de lei lună de lună. Nici cei 6.000 de angajaţi din cadrul companiei de stat nu o duc mai rău, asta şi pentru a nu critica veniturile mari ale şefilor. Aceştia au un salariu mediu brut de 4.000 de lei pe lună. Alături de aceste lefuri "mici", un "găzar" mai primeşte în fiecare lună, fie că este vară, fie că este iarnă, peste 750 de lei, plus alte ajutoare şi prime financiare al căror cuantum este de minimum 50% din salariu. Ca o bomboană de pe tort, personalul companiei de stat zboară spre Cuba şi Venezuela şi primeşte o decontare substanţială a vacanţei. Sindicatele spun că sunt venituri normale, conducerea fuge de explicaţii.

ATAC la clawback. Lobby la FMI pentru anularea taxei pe medicamente "fără număr"

Clawback-ul, singura cale de control al cheltuielilor cu medicamentele compensate, nu e dorit de producători. Aceştia s-au plâns că statul alocă prea puţini bani, obligându-i pe ei să acopere deficitul. Nicio misiune FMI fără contestarea taxei clawback, pare să fie deviza producătorilor de medicamente. Lista reclamaţiilor invocate, ieri, este lungă, însă ceea ce îi nemulţumeşte cel mai tare e faptul că autorităţile alocă pentru medicamente o sumă mult sub consumul real, obligându-i să finanţeze deficitul. Eliminarea unei astfel de taxe, care există peste tot în lume, ar destabiliza grav bugetul şi ne-ar întoarce cu cinci ani în urmă, când consumul de medicamente a fost lăsat la liber şi datoriile au început să crească fulminant. Cât timp bugetul e sub control, FMI-ul preferă să nu se amestece în jocurile interne şi să rămână neutru.

Fenechiu, marele câştigător al Bugetului 2013

Ministerul Transporturilor a obţinut cele mai multe fonduri suplimentare în 2013 faţă de 2012, în detrimentul unor autorităţi cel puţin la fel de importante cum ar fi Sănătatea, Munca, Mediul sau chiar Agricultura. În noul buget, cheltuielile şi programele sociale sunt la loc de cinste. Ministerul Transporturilor, condus de Relu Fenechiu, este de departe câştigătorul bugetului pe anul 2013, al cărui proiect a fost făcut public ieri de Guvern. Transporturile au câştigat, în sumă absolută, peste două miliarde de lei în bugetul din acest an, faţă de cel din 2012, suma totală alocată ajungând la 7,29 miliarde de lei.

Ponta îi pune la punct pe miniştrii liberali

Nemulţumitului i se ia darul. Acesta este mesajul pe care Victor Ponta a vrut să îl transmită liberalilor, după ce aceştia s-au plâns că au atribuţii limitate în Guvern. Miniştrii liberalii care s-au plâns de atribuţiile insuficiente pe care le au în Guvernul Ponta au primit ieri un avertisment dur de la premier. Acesta le-a transmis că poate face imediat propuneri de înlocuire a lor cu altcineva. "Ştiu că am discutat în cadrul USL structura Guvernului. Dacă e cineva nemulţumit de structura Guvernului, nu-l ţine nimeni cu forţa, poate să plece", a declarat Ponta. Principalul vizat a fost ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care a declarat că o parte dintre colegii săi de partid au senzaţia că funcţiile de ministru delegat au fost inventate în dauna PNL.

"Bombele" fiscale ale Guvernului care explodează ÎN DOAR 10 ZILE

Măsuri fiscale cu impact major şi care nu au fost discutate în prealabil cu mediul de afaceri au fost anunţate ieri de Guvern prin proiecte de ordonanţă. Acestea au fost supuse dezbaterii publice, dar ar urma să intre aproape sigur în vigoare, în condiţiile în care au fost incluse în proiectul de buget făcut public de Guvern. Termenul de la care prevederile ar urma să fie implementatet este 1 februarie. "Este vorba de propuneri care încalcă prevederea potrivit căreia măsurile trebuie anunţate cu şase luni înainte de a fi incluse în Codul Fiscal. Multe dintre ele sunt noutăţi absolute pentru mediul de afaceri", a comentat pentru EVZ Otilia Nuţu.

JURNALUL NATIONAL

Cum împarte bugetul Guvernul Ponta 2. Creşteri spectaculoase la Transporturi, Sănătate, SRI şi Consiliul Concurenţei

Ministerul Finanţelor a publicat pe site proiectul Legii bugetului de stat pe 2013. Veniturile luate în calcul sunt de 98,18 miliarde de lei, iar cheltuielile în sumă de 116,35 miliarde de lei, cu un deficit de 18,17 miliarde lei. Cu mici excepţii, toate ministerele şi instituţiile publice din directa subordine a Guvernului, dar şi cele două camere legislative, precum şi Preşedinţia vor avea bugete mai mari decât anul trecute, cele mai spectaculoase creşteri fiind înregistrate la Transporturi, Sănătate, dar şi SRI ori Consiliul Concurenţei.

Creşterea accizelor, decalată de la 1 aprilie la 1 iulie

Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a afirmat luni că proiectul de buget pentru 2013 prevede o decalare a creşterii accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie şi o simplificare a impozitării IMM-urilor. 'Vom decala calendarul de creştere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie şi vom introduce o taxă suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale pentru a asigura fonduri pentru cofinanţare la fonduri europene. Cea mai mare parte a veniturilor colectate în plus, de peste trei miliarde de lei, deci 0,5 % PIB, se vor duce pentru cofinanţarea la fondurile europene. Sunt mai multe măsuri de corecţie a unor deduceri la calculul impozitului pe profit în Codul Fiscal', a spus Daniel Chiţoiu, la sfârşitul şedinţei USL.

Statul mai are peste un miliard de euro pentru cei care vor să dezvolte afaceri în România

Ajutoarele de stat de peste 400 milioane de euro aprobate din 2007 până în prezent au stat la baza unor investiţii de 1,6 miliarde de euro şi au dus la crearea a 10.000 de locuri de muncă. Statul mai are peste un miliard de euro pregătiţi pentru cei care vor să dezvolte afaceri în România, dar termenul convenit cu Uniunea Europeană pentru acordarea lui expiră în 2013. Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care vor să intre în clubul exclusivist al celor nici 30 de beneficiari ai acestui tip de sprijin financiar, care include nume precum Renault, Arctic, Bosch şi Pirelli?

Privatizarea CFR Marfă ar putea fi oprită

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că va încerca să convingă reprezentanţii FMI să fie de acord ca CFR Marfă să nu mai fie privatizată. "Există mai multe soluţii de eficientizare a companiilor, există managementul privat, există vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni către acţionari strategici care să vegheze la transparenţa decizională a companiilor, există posibilitatea vânzării unor pachete majoritare sau privatizarea integrală", a spus Fenechiu. El a precizat că în prezent există discuţii şi propuneri de strategii pentru companii precum CFR Marfă, CFR Călători, TAROM şi pentru aeroporturi.

NATIONAL

Ponta, e groasa! Rebeliunea celor 800 de generali din Armata, Politie si Serviciile secrete!

Cine credea ca puzderia de generali si chestori cu care au fost impanzite Armata, Politia si Serviciile secrete in ultimii ani nu face nimic care sa le justifice avansarea in grad la exceptional se inseala amarnic. Infuriati de planul guvernamental de refacere a grilei salariale in ceea ce priveste sporurile, cei peste 800 de generali din sistem au strans randurile pentru a-l obliga pe Victor Ponta sa renunte la acest veritabil "atentat" financiar. Masurile anuntate vor fi extrem de dure. Astfel, este prevazut ca diferenta actuala prevazuta intr-un raport de 1/10 dintre venitul cel mai mare si cel mai mic sa scada la 1/3. Ceea ce inseamna ca toate drepturile salariale suplimentare vor fi acordate doar angajatilor cu salarii mici.

Joaca pe cartea uninominalului. Tariceanu incearca sa sparga blocada instituita de Crin

Calin Popescu Tariceanu incearca sa sparga blocada instituita de Crin Antonescu impotriva lui cu ajutorul votului uninominal. Liberalii pro si contra lui Crin Antonescu au un nou motiv de harta: alegerea noii conduceri a partidului uninominal sau pe lista. In favoarea sistemului uninominal se declara fostul lider Tariceanu, care stie ca doar asa are sansa de a reveni in conducerea partidului. O prima confruntare pe tema a avut loc ieri, zi despre care multi credeau ca se va transforma intr-una a "cutitelor lungi" pentru PNL, dar s-a soldat doar cu sacrificarea baimareanului Catalin Chereches. Iar daca tot s-au abtinut adversarii sa-i ceara capul, Tariceanu a iesit el la atac, criticand alegerea la pachet a conducerii partidului, sistem care "din pacate nu da posibilitatea multor lideri din PNL sa se exprime.

Dominique Strauss-Kahn, cel mai scump "oral" all-time: 1,5 milioane de dolari!

Fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, i-a platit 1,5 milioane de dolari cameristei care l-a acuzat de viol, Nafissatou Dialo. Journal du Dimanche a dezvaluit ca la 10 decembrie a fost semnat un acord financiar intre cele doua parti, care a pus punct dosarului in care DSK era acuzat de viol asupra cameristei Nafissatou Dialo, pentru o suma ce trebuia sa ramana confidentiala. Reporterii saptamanalului francez au aflat ca este vorba de un milion si jumatate de dolari, "o valoare confirmata in anturajul lui DSK". 30 la suta din valoarea cecului de la DSK a fost platita avocatilor sai. Unii spun ca DSK iesea mult mai ieftin si mai satisfacut daca platea "cinstit", insa altii zic ca a avut noroc. Noroc in sensul ca, daca prindea taxa lui Hollande, de 75% pe milion, s-ar fi usurat, in fapt, de peste cinci milioane de dolari.

Marile retrocedari - in favoarea samsarilor de case

Autoritatile au recunoscut faptul ca marile dosare de retrocedari ale proprietatilor confiscate de comunisti au fost rezolvate in special in favoarea samsarilor de case, adica a celor care au cumparat drepturile litigioase de la adevaratii proprietari. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, sustine ca, in ultimii doi ani, principalii beneficiari ai retrocedarilor in valoare de zeci de milioane de euro au fost cesionarii de drepturi litigioase. Baesu sustine ca la ANRP exista date clare despre identitatea cesionarilor, iar lista va fi prezentata guvernului. Aceasta deoarece premierul Victor Ponta a anuntat ca are de gand sa taxeze castigurile realizate de acesti cesionari.

"Dezghet" in sporturile de iarna: trambulina de la Rasnov, cea mai tare din Europa de Est

Orasul de la poalele masivului Postavaru a gazduit, in weekend, Cupa FIS la sarituri cu schiurile. Prima competitie importanta organizata in noul complex sportiv de pe Valea Carbunarii a fost doar o incalzire pentru FOTE 2013. Complexul de schi este amplasat pe Valea Carbunarii si are patru trambuline si doua baze sportive, de biatlon si de schi fond. Constructia totala atinge valoarea de 15 milioane de euro. Cea mai mare si mai spectaculoasa trambulina are punctul de plecare la 90 de metri inaltime, iar celelalte trei la 64, la 35 si, respectiv, la 15 metri.

PUTEREA

Bâlbe de comunicare, justificări tardive şi un posibil incident diplomatic. Morţii din Algeria iscă scandal la Bucureşti

Moartea celor doi români, ucişi de teroriştii islamişti în Algeria, a declanşat o adevărată furtună politică la Bucureşti şi riscă să creeze un scandal diplomatic între România şi statul african. În ciuda bâlbelor de comunicare evidente ale Guvernului, în ceea ce priveşte numărul victimelor şi situaţia reală a românilor luaţi ostatici, premierul Ponta şi ministrul Corlăţean nu consideră că autorităţile române au vreo vină, acuzând în schimb oficialii algerieni, care nu ar fi informat "corect, concret şi la timp" partea română.

Trăşculescu, din puşcărie înapoi şef la RAR Vrancea

Fostul deputat PDL Alin Trăşculescu, cercetat pentru fapte de corupţie, a revenit, ieri, în funcţia director al RAR Vrancea, din care fusese suspendat în 2008, atunci când a devenit parlamentar. El spune că există prezumţia de nevinovăţie şi că are dreptul să muncească, chiar dacă e urmărit penal. Alin Trăşculescu a declarat că a revenit în funcţia de conducere a RAR Vrancea, conform legii, pentru că în acest post se afla la momentul în care a fost ales parlamentar, în anul 2008.

BERD: PIB-ul României, creştere cu doar 0,3%

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,9%, cât estima în octombrie, la 1,4%, o estimare uşor mai pesimistă decât proiecţiile Băncii Mondiale şi Guvernului, de 1,6%, respectiv 1,8%. BERD estimează creşterea PIB al României pentru anul 2012 la 0,3%.

PMB face canal colector în zona Berceni-Olteniţei

Inundaţiile frecvente apărute din cauza ploii vor fi combătute prin construirea unui canal colector în zona Berceni-Olteniţei-Vitan Bârzeşti. Primăria Capitalei vrea să lărgească şi să refacă mai multe bulevarde din zona de sud a oraşului, dar şi să construiască două pasaje subterane şi să prelungească inelul median. Toate acestea sunt incluse într-un proiect nou aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei. În cadrul aceluiaşi proiect, construcţia Canalului Cheile Turzii va fi realizată pe traseul Bulevardul Metalurgiei, şos. Berceni, str. Cheile Turzii, şoseaua Olteniţei şi str. Vitan Bârzeşti. Cu ocazia lucrărilor la canalul colector, la intersecţia Şoselei Olteniţa cu Şoseaua Vitan-Bârzeşti va fi realizat un pasaj rutier şi un pasaj pietonal, pe direcţia Vitan-Bârzeşti - Ion Iriceanu.

ROMANIA LIBERA

Ce vrea să obţină USL prin revizuirea Constituţiei

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat ieri că până la 1 februarie vor fi constituite comisia pentru revizuirea Constituţiei, precum şi comisia pentru modificarea Legii electorale. Se intră astfel în linie dreaptă pentru schimbarea Legii fundamentale, care, potrivit calendarului anunţat de liderii USL, ar trebui să se încheie în luna iulie prin adoptarea noii Constituţii. Pentru validarea ei, Ponta anunţase deja anterior modificarea legii referendumului în sensul eliminării cvorumului de 50% plus un alegător, susţinut fiind în acest sens şi de raportul Comisiei de la Veneţia privind evenimentele din vara trecută. Spre deosebire de ianuarie 2009, când comisia prezidenţială condusă de Ion Stanomir a publicat un raport în care accentul cădea pe întărirea rolului preşedintelui şi pe raporturile sale cu Parlamentul, acum USL se concentrează asupra diminuării rolului preşedintelui şi întăririi Parlamentului.

Primul SONDAJ de opinie din acest an. Cât a PIERDUT USL după alegeri

USL ar câştiga detaşat alegerile parlamentare, dar a început deja să piardă din susţinerea alegătorilor, arată datele unui sondaj de opinie realizat de IRES şi citat de Realitatea.net. Potrivit cercetării, actuala putere ar obţine 62% din voturi, cu două procente mai puţin faţă de un studiu realizat în perioada 19-21 decembrie de către acelaşi institut. De slăbiciunea USL profită PDL care urcă de la 15% la 17 procente, pe locul trei fiind PP-DD şi el cu două procente în plus faţă de anul trecut, respectiv 11%. UDMR e la 5%, procentaj cu care trece pragul parlamentar. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1411 persoane şi are o marjă de eroare de +- 2,6%.

ZIARUL FINANCIAR

FMI temperează optimismul guvernului Ponta. Bugetul, construit pe o creştere de doar 1,6%

Entuziasmul autorităţilor române privind creşterea economică din acest an s-a mai temperat în urma discuţiilor cu experţii de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Creşterea economică pe care este construit bugetul pentru 2013 a fost revizuită în scădere de Guvern, în mai puţin de două săptămâni, de la 1,8% la 1,6%. "Am revizuit creşterea pentru că este mai prudent nivelul de 1,6%. Mai bine facem o rectificare pozitivă în cursul anului dacă veniturile sunt mai bune decât una negativă", spune Liviu Voinea, ministrul bugetului. Semnalul ajustărilor de prognoze privind creşterea economică a României în 2013 a fost dat săptămâna trecută de Banca Mondială, care a diminuat estimarea cu mai mult de un punct procentual, la 1,6%. Mai pesimistă, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dez­voltare vede acum posibilă o creştere a PIB de 1,4%. Şi, cel mai probabil, urmează noi ajus­tări şi de la FMI şi Comisia Europeană.

Americanii de la JP Morgan au întărit leul dar vor aduce şi volatilitate pe piaţă

Includerea obligaţiunile de stat în lei într-un indice al băncii americane JP Morgan a adus intrări importante de capital străin care au alimentat o scădere "neaşteptată" a dobânzilor titlurilor de stat, a fost de părere Mihail Ion, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Raiffeisen Asset Management. El a atras însă atenţia că prezenţa străinilor va aduce şi un plus de volatilitate pe piaţa titlurilor de stat.

Elcomex îşi face fermă de capre cu banii primiţi pe parcul eolian dezvoltat pentru Enel

Elcomex, grup de firme specializat pe furnizarea de produse şi servicii pentru sectorul energetic, controlat de omul de afaceri Ion Grecu, va investi 30 de milioane de euro într-o afacere integrată în agricultură, dorind să deschidă o fermă de capre, susţinută de o fabrică de nutreţuri, în judeţul Constanţa. O parte din fondurile pentru această investiţie integrată vertical va veni din banii încasaţi de Elcomex de la Enel Green Power (EGP), divizia de regenerabile a grupului italian Enel, pentru care compania românească a dezvoltat un parc eolian de 206 MW în Dobrogea. În paralel cu ferma, grupul îşi va continua afacerile în sectorul energiei, prin compania-fanion Elcomex IEA, un business de 61 mil. euro în 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb