REVISTA PRESEI - 22.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 februarie 2011

ADEVĂRUL

Bercea Mondial, dosarele şi cumetriile

Interlopul din Drăgăneşti-Olt a dezvoltat relaţii cu personaje-cheie din justiţie, politică şi administraţie şi nu s-a sfiit să se laude cu acestea ori de câte ori a avut ocazia. Înrudit cu magistraţi şi aleşi locali, Sandu Anghel a reuşit să acumuleze o avere impresionantă şi să scape de fiecare dată basma curată din dosarele penale în care a fost cercetat. Sandu Anghel (43 de ani), zis Bercea Mondial, interlopul oltean cu legături notorii printre persoane importante din justiţie şi politică, va fi adus mâine dimineaţă la Curtea de Apel Craiova. Aici va fi judecat recursul cerut de avocatul liderului rrom împotriva deciziei de arestare preventivă pentru tentativă de omor calificat, pronunţată duminică de Tribunalul Olt. Acesta este cel mai avansat stadiu în care a ajuns vreodată un dosar penal deschis pe numele lui Bercea Mondial, iar ele nu au fost puţine.

Udrea, grăbită să-l schimbe pe Boc

Înlocuirea actualului premier Emil Boc ar reda încrederea românilor în Guvern, susţine ministrul Dezvoltării şi Turismului. Deşi a lăudat Cabinetul Boc pentru scoaterea ţării din criză, Elena Udrea crede că relansarea economică ar putea începe cu un nou premier. "Nu există încredere necesară pentru următorul pas după scoaterea României din criză: relansarea", a subliniat ministrul. Reacţia a venit după ce, la finalul săptămânii trecute, Udrea a spus, la Ploieşti, că PDL poate să anunţe că a scos România din criză şi chiar a lăudat "meritul" premierului Boc.

Arestări la Albiţa: unde sunt vameşii?

Poliţiştii de la punctul poliţiei de frontieră se aşteptau să intre în vizorul procurorilor. Unii şi-au angajat deja avocaţi, iar alţii şi-au dus copiii pe la rude. 53 de agenţi de la Albiţa au fost săltaţi de mascaţi ieri-dimineaţă, printre care şi şeful lor, Daniel Corban. Niciunul dintre cei duşi la Bucureşti nu este vameş. După descinderile de la Siret şi Moraviţa, angajaţii Vămii Albiţa se aşteptau să intre în vizorul procurorilor DIICOT. Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albiţa, cea mai mare vamă de pe graniţa de est a UE, a fost înţesat ieri-dimineaţă de procurori şi mascaţi.

Alţi 15 poliţişti de frontieră de la Albiţa au fost reţinuţi de DNA

Alţi 15 lucrători de poliţie de la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Albiţa, judeţul Vaslui, au fost reţinuţi luni seară, pentr 24 de ore, în urma dispunerii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Poliţiştii de frontieră au fost prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Procurorii DNA efectuează cercetări penale faţă de 15 lucrători de poliţie, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

"Război la baionetă" pe Codul Muncii

Cele cinci mari confederaţii sindicale - Cartel -Alfa, Blocul Naţional Sindical (BNS), CNSLR-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Confederaţia Meridian, - au elaborat ieri planul comun de luptă împotriva Guvernului. Strategia sindicaliştilor se anunţă una dinamică şi comitetul a primit deja puterea de a modifica din mers acţiunile, în funcţie de evoluţia situaţiei. Programul de luptă merge de la susţinerea moţiunii de cenzură a Opoziţiei, pichetarea prefecturilor, a sediilor partidelor de la putere şi chiar a caselor parlamentarilor din coaliţie, până la grevă generală

Cât ne costă furtunile solare?

Efectele furtunii solare ar fi devastatoare. Costurile distrugerilor produse se vor ridica la cel puţin 2.000 de miliarde de dolari. Oamenii de ştiinţă avertizează toate statele lumii că trebuie să se pregătească pentru echivalentul electromagnetic al uraganului Katrina. Furtuna solară de săptămâna trecută a reprezentat numai începutul unei serii de evenimente care ar putea schimba faţa planetei. Oamenii de ştiinţă avertizează acum că întreaga populaţie ar trebui să se pregătească pentru un fenomen electromagnetic care, în cel mai rău caz, ar putea fi echivalentul la scară mondială a uraganului Katrina.

Norvegia aşteaptă să dea bani gratis României

Autorităţile norvegiene vor să tripleze finanţarea nerambursabilă pentru proiectele româneşti, dar spun că negocierile cu Ministerul Finanţelor trenează. România poate deveni, din acest an, al doilea cel mai mare beneficiar al granturilor acordate de Norvegia în regiune, după Polonia. Statul norvegian a stabilit o asistenţă financiară nerambursabilă pentru România, în intervalul 2009-2014, de 305 milioane de euro, pentru proiecte avansate de ONG-uri, dar şi de autorităţi publice şi private. Oficialii norvegieni spun că, deşi negocierile cu Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au demarat în noiembrie 2010, discuţiile nu s-au încheiat.

Loganul tramvaielor produs in uzinele RATB

Regia Autonomă de Transport Bucureşti, împreună cu Asta Vagoane Arad şi Siemens, va produce tramvaiul Imperio, care se doreşte a fi cel mai ieftin din Europa, costul nedepăşind două milioane de euro. În luna octombrie, prototipul celui mai ieftin tramvai va circula pe linia lui 41. Va avea o capacitatea de 300 de locuri, aer condiţionat şi podea joasă. Tramvaiul produs în uzina RATB-ului nu va rămâne însă în Bucureşti decât dacă municipalitatea decide să îl cumpere. "RATB le va cumpăra la preţul stabilit, minus cota de profit ce revine Regiei din vânzarea acestora.

Cât de oportună este listarea Hidroelectrica

Listarea la bursă a unui pachet de 10-15% din acţiunile Hidroelectrica ar atrage un interes foarte mare din partea investitorilor, spune Constantin Trihenea, directorul general al companiei. Din păcate, greşelile făcute de statul român până acum în sectorul energetic ar putea diminua adevărata valoare de piaţă a producătorului de energie hidro, susţin analiştii. Considerată cea mai valoroasă companie din portofoliul statului român, Hidroelectrica este, în acelaşi timp, cel mai mare, cel mai ieftin şi cel mai profitabil producător de electricitate din ţară. Ministerul Economiei deţine 80% din companie, Fondul Proproprietatea - 20%, iar investitori din toată lumea au poftit ani la rândul să deţină astfel de acţiuni.

Kazahstanul, noua vedetă a lumii petroliere

Fostul stat sovietic ar putea deveni unul dintre principalii cinci producători petrolieri din lume în următorii zece ani. Producţia de petrol a Kazahstanului s-a dublat în ultimul deceniui. Specialiştii spun că această tendinţă va continua, iar ţara va ajunge unul dintre liderii mondiali în domeniu. Dezvoltarea la capacitate maximă a principalelor câmpuri petrolifere din Kazahstan ar propulsa ţara pe un loc fruntaş în topul producătorilor mondiali de petrol, cred specialiştii de la Administraţia Informaţiilor din Energie din Statele Unite ale Americii (EIA).

PSD îl deshumează la senat pe Păunescu

Comisia de Cultură a Senatului vrea să desfăşoare o audiere legată de o emisiune TVR difuzată acum mai bine de trei luni, în care poetul era aspru criticat. Andi Lăzescu, preşedintele TVR, şi Rodica Culcer, director Direcţia Ştiri la TVR, au fost chemaţi să dea mâine explicaţii membrilor Comisiei de Cultură a Senatului. Comisia de Cultură a Senatului a decis să-i cheme pe Andi Lăzescu şi pe Rodica Culcer pentru "o audiere legată de controversele iscate de emisiunea "Ultima editie", difuzata in data de 7 noiembrie, ziua inmormantarii poetului Adrian Paunescu.

CURENTUL

USL - noul patrulater roşu format din secreţia maro a lui Ion Iliescu

Politica dåmboviţeană a început să se definească geometric, de cånd s-a refăcut public aşa-numitul "patrulater roşu" o vetustă formulă de guvernare care duhneşte a ceva maroniu rău de tot. Alianţele parafate în teritoriu între PSD şi PRM s-au extins la Ilfov, în Bucureşti şi se vor tot extinde. Organizaţiile PSD şi PRM din Ilfov au semnat, såmbătă, un protocol de colaborare la nivel judeţean, care precizează ca obiectiv prioritar îndepărtarea de la putere a preşedintelui Traian Băsescu şi apoi mai implică cică şi alte "obiective economice şi sociale, dar şi politice, înţelegerea fiind valabilă pånă în 2019".

Senatorii blochează în continuare justiţia

Este cunoscut faptul că, în momentul de faţă, Consiliul Superior al Magistraturii nu are cvorum, deci nu poate decide în probleme importante ce privesc justiţia, situaţie care putea fi remediată ieri de Senat, Cameră care a decis amånarea acestei chestiuni. Astfel, votul Senatului a fost amånat după ce liderii de grupuri parlamentare din Senat au negociat mai bine de o oră, în cabinetul lui Mircea Geoană, fără a ajunge la un acord.

Preşedintele CSM face apel la legislativ şi executiv să găsească urgent o soluţie

În acest context, preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a declarat ieri că speră ca puterea legiuitoare sau executivă să găsească urgent soluţia, altfel nu se va putea lucra în Plen. "E o problemă foarte importantă pentru că riscăm să blocăm justiţia", a conchis magistratul. El a mai arătat că imediat cum se va rezolva această problemă Consiliul poate lua o decizie şi cu privire la organizarea de noi alegeri pentru înlocuirea celor trei magistraţi ale căror candidaturi au fost declarate neconstituţionale.

"Revoluţionarul" Ponta ia în solda USL mercenari austrieci anti-Băsescu

"Preşedintele ar trebui să fie mai înţelept. (...) În mod normal, nu mă amestec în treburile interne ale altei ţări, dar aş vrea să spun că preşedintele ar trebui să fie mai înţelept şi să se mai abţină de la a se amesteca în politica de zi cu zi. Cred că majoritatea guvernamentală şi Parlamentul reprezintă forţa politică decisivă, iar preşedintele ar trebui să se preocupe de stabilitatea şi unitatea ţării, nu să fie un om al diviziunii. Cel puţin aşa este perceput adesea din exterior", a spus vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, citat de RFI.

Codul de Tia Şerbănescu

Amânarea schimbării premierului şi a "stilului de guvernare" din pricina alegerilor din UDMR şi a luptelor din PDL coincide şi cu ultima misiune grea pentru dl Boc: trecerea noului Cod al Muncii pe stil vechi (adică prin angajarea răspunderii). Va fi probabil ultimul sacrificiu al premierului Boc pe altarul reformelor legislative pe care sindicatele le contestă considerând noul Cod un atac la adresa salariaţilor în timp ce premierul susţine că acesta va ataca munca la negru. Dl Boc le-a cerut prefecţilor "să oprească diversiunile de la TV" şi "să explice oamenilor exact cum stau lucrurile" mai ales acum când "la sfârşitul primului trimestru România va ieşi oficial din recesiune" (oficial ne merge bine!) iar premierul va ieşi oficial de la Palatul Victoria.

CURIERUL NAŢIONAL

Guvernul aduce Codul Muncii pe ultima turnantă

Boc: Coaliţia propune asumarea răspunderii urmând să avem consultări cu grupurile parlamentare. ""Legea contractelor colective de muncă nu este abrogată prin noul Cod al Muncii, va fi reglementată prin legi speciale"". Modificările pregătite vor flexibiliza piaţa şi îi vor ajuta pe români să găsească mai repede un loc de muncă.

Drumul banilor în încrengătura firmelor grupului Awdi

Sumele virate în contul Network Press Concept ajungeau în buzunarul Supremo. Modernizările de aproape 2,5 mil. euro au fost raportate doar AVAS. În şase ani s-au contractat credite de peste o jumătate de miliard de euro. Administratorii Network Press Concept (fosta Rodipet) probează în cea de-a doua parte a "Raportului privind grupul de interes economic în cadrul Grupului Awdi" modul în care această societate a ajuns falimentară în şase ani de la privatizare. Deşi a luat credite de 68 mil. euro şi 1,63 miliarde de lei (aproximativ 475 mil. euro), valoarea mijloacelor fixe a crescut până la intrarea în insolvenţă cu numai 34.000 lei, iar valorile de inventar înregistrate în contabilitate sunt de numai 476.000 euro...

FP, cu capul în tavan şi cu ochii pe fereastră

După atingerea în sesiunea de vineri a unui minim de la listare, acţiunile FP s-au reîntors către nivelul de 0,6 lei/acţiune, care constituie o rezistenţă importantă. Reprezentanţii pieţei îşi aruncă privirile afară, în căutarea investitorilor străini. În absenţa acestora, cotaţia poate aluneca până la 0,5 lei/acţiune.

Mai există speranţă pentru librării, în era digitală?

Al doilea mare lanţ de librării din SUA, Borders, a dat faliment săptămâna trecută. După ce unul dintre cele mai mari lanţuri de librării din Statele Unite a intrat în faliment, întreaga industrie de carte îşi pune întrebări legate de ce se va întâmpla cu librăriile. Borders, al doilea mare lanţ de librării din SUA, care deţinea aproximativ 500 de unităţi, nu a mai putut să îşi achite datoriile către distribuitorii săi, cerând săptămâna trecută protecţie în baza legii falimentului. Problemele companiei au fost cauzate de o serie de paşi greşiţi ai executivilor şi de incapacitatea de a înţelege revoluţia digitală, potrivit New York Times.

EVENIMENTUL ZILEI

Un arest prea mic pentru o corupţie atât de mare

2% din totalul angajaţilor Poliţiei de Frontieră au ajuns, în ultimele săptămâni, în arestul Poliţiei Capitalei, care a fost reamenajat pentru a le face loc agenţilor reţinuţi la Albiţa. "Bilanţul" operaţiunilor anticorupţie derulate la frontierele României în ultimele două săptămâni este îngrijorător pentru mai-marii Internelor: nu mai puţin de 176 de poliţişti de frontieră de la Siret, Moraviţa, Naidăş şi Albiţa au fost reţinuţi. Cu alte cuvinte, după cum admit oficiali ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), 2% din totalul angajaţilor instituţiei ocupă acum aresturile Poliţiei Capitalei.

Armata maidanezilor sub asediul a cinci hingheri

În Bucureşti există doar cinci hingheri (doi şoferi şi trei prinzători) angajaţi de primărie să ridice 50.000 de maidanezi. Marea lor problemă: se plâng că îi urăşte lumea. De pe urma faptelor din epoca eutanasiei ordonată de Băsescu au rămas cu legende macabre atârnate ca tinichelele de dubă. ONG-urile iubitorilor de animale au ieşit atunci public, acuzând autorităţile că au chinuit şi ucis cu cruzime mii de animale. O etichetă aproape imposibil de scuturat

Cum îi descoperă Fiscul german pe cei care îşi ascund averile

Cu autorităţile fiscale nemţeşti nu e de glumit: e suficientă o plângere ca să ia urma veniturilor nedeclarate ale unei persoane, dar nici tranzacţiile de pe internet nu scapă neurmărite. O plângere depusă de partenerul de viaţă sau de un fost angajat, dar şi tranzacţiile făcute pe internet pot pune Fiscul din Germania pe urmele unui contribuabil care s-a "ferit" să-şi declare averea reală. Iar cu autorităţile nemţeşti nu e de glumit: amenda pentru evaziunea fiscală comisă din neglijenţă poate ajunge la 50.000 de euro.

Satul românilor cinstiţi

HUNEDOARA. De mai bine de un deceniu, locuitorii unui sat din nordul judeţului lasă, de trei ori pe săptămână, plase cu bani în gard pentru a primi pâine. Niciodată nu a dispărut nici măcar un leu. Într-un sat din judeţul Hunedoara, banii stau pe garduri câte trei zile pe săptămână fără să-i fure nimeni. Se întâmplă asta mai ales în zilele de vară. Oamenii încă mai trăiesc aici din ceea ce le oferă pământul. Totuşi, nu le oferă destul grâu, aşa că pâinea trebuie să şi-o cumpere. Fac acest lucru într-un mod rarisim în România: îşi lasă plasele agăţate în porţi, cu banii pregătiţi pentru şoferul maşinii de pâine, care trece prin sat de trei ori pe săptămână. Localnicii ne-au rugat să nu dăm numele satului. Este situat în zona de nord a judeţului Hunedoara şi e locuit doar de români.

FINANCIARUL

Fiecare parlamentar s-a împrumutat de la bănci, în medie, cu 268.657 euro

Deputatii si senatorii au datorii de peste 126 mil. euro. Numai in anul 2010 au contractat 72 de contracte de credit, cu o valoare totala de peste 4,5 mil. euro. Senatorii si deputatii din Parla-men-tul Romaniei au un apetit deosebit pentru creditele oferite de banci, dar au si destui "prieteni" sau "rude" de la care s-au imprumutat in ultimii 10 ani. Suma totala? Peste 126 mil. euro. Dintre cei 469 de parlamentari, mai bine de jumatate au de rambursat sume importante de bani sau figureaza in documentele bancilor ca fidejusori pentru diverse persoane.

FP nu-şi va răscumpăra acţiunile până când nu se vor relua despăgubirile

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut in majoritatea zilelor de cand au venit la Bursa

Fondul Proprietatea (FP) va putea incepe de azi sa-si rascumpere actiunile, in cadrul programului aprobat de actionari anul trecut, dar cu toate acestea brokerii nu cred, in general, ca administratorul fon-dului, grupul Franklin Templeton, se va gra-bi sa demareze acest program. Un posibil start al rascumpararilor este vazut cel mai devreme in primavara, cand statul va relua despagubirile catre fostii proprie-tari deposedati de regimul comunist.

Deputaţii votează azi privatizarea Petromidia. Întârzierea este de 10 ani

Actul normativ a fost semnat de premierul Mugur Isarescu in noiembrie 2000. Respingerea OUG ar fi tardiva, intrucat nu mai poate schimba cu nimic situatia, efectele juridice fiind deja produse. Astazi ar putea fi aprobata, in Camera Deputatilor, ordonanta de urgenta in baza careia a fost privatizata SC Petromidia Constanta. Dupa 10 ani si doua luni de la data la care ordonanta si-a produs efectele. Legea de aprobare a OUG 248/2000 se afla pe ordinea de zi a plenului, pentru votul final. La dezbaterile generale, din 15 februarie, secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a solicitat deputatilor sa adopte ordo-nanta in forma intocmita de initiator.

Evaziunea fiscală va exploda din 2013, când TVA nu se va mai plăti în vamă

Eliminarea obligativitatii platii TVA in vama incepand cu 1 ianuarie 2013 va ridica evaziunea fiscala la peste 60% numai la comertul cu legume si fructe. Analizele realizate de echipele de audit ale Curtii de Conturi la institutii din cadrul Agen-tiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in anul 2009 arata statistici ingri-joratoare privind evaziunea fiscala si gradul de colectare a impozitelor si taxelor datorate sta-tului. Spre exemplu, cel mai rapid mod de operare constatat este in cazul comertului cu legume si fructe, unde din cauza desfasurarii de actiuni tar-dive in identificarea si combaterea fraudarii taxei pe valoarea adaugata evaziunea a fost de minimum 500 de milioane de lei.

Regiunea Asia-Pacific, lideră a creşterii cheltuielilor de înarmare: 1.600 miliarde de dolari

Intr-un singur an, intreprinderile militare din zona au vandut armament combinat in valoare de 24 mld. $.

Oficial, China a devenit a doua economie a lumii. Produsul Intern Brut (PIB) al acesteia a atins anul trecut 5.880 mld. $, iar al Japoniei, 5.470 mld. $. Pe masura ce puterea economica a Chinei se consolideaza, creste inclusiv forta militara a statului, determinand tarile din zona la masuri corespunzatoare. Astfel, regiunea Asia-Pacific tinde sa devina teatrul unei accelerate curse a inarmarilor, cu cheltuieli programate de peste 1.600 de miliarde de dolari in urmatoarele doua decenii.

Libia inflamează preţul petrolului şi creează panică pe pieţele europene

Barilul marca Brent a trecut de 105 $, cel american WTI a urcat la 93,75% Bursa din Londra a cedat 0,35%, cea din Paris a regresat cu 0,75%, iar Frankfurt cu 0,7%. Starea de incordare din Libia, tara membra OPEC, cu o productie zilnica de 1,58 mil. barili, adica 5% volumul total al cartelului, a atins ieri un nivel critic, pe fondul tacerii presedintelui Muammar Gaddafi, la putere de 42 de ani, si al speculatiilor privind fuga acestuia peste hotare.

GÂNDUL

Cine sunt cei TREI ROMÂNI care şi-au luat CU BANII JOS ULTIMUL MODEL DE FERRARI? 458 Challenge, supermaşina destinată circuitelor de curse

La o ţară cu 21 de milioane de locuitori, Ferrari nu ar distribui mai mult de un automobil din seria Challenge. În România sunt 3 cumpărători şi încă doi doritori. Modelul poate fi condus numai pe piste de cursă, care nu există la noi în ţară. Ferrari 458 Challenge costă 210.000 de euro, preţul putând creşte în funcţie de dotări. Potrivit directorului de vânzări Ferrari România, Octavian Ursu, într-o ţară cu o populaţie de 21 de milioane de locuitori, producătorul italian nu ar trimite, în mod normal, mai mult de un automobil.

Rezultatele Dacia salvează Renault. Vezi ce scrie "La Tribune" despre "obraznicul succes al Dacia în Europa

Rezultatele Dacia le salvează pe cele ale Renault, ceea ce este îngrijorător. Dacia nu este departe de Seat, şi nici chiar de Hyundai. Franţa a absorbit 38% din înmatriculările europene ale mărcii. Nu este rău pentru o maşină care, iniţial, nu era destinată comercializării în Europa de Vest", scriu redactorii "La Tribune" într-un articol intitulat "Obraznicul succes al Dacia în Europa".

Băsescu anunţă bătălia împotriva evaziunii fiscale la legume, carne şi cartofi. "Nimeni nu mai poate dormi liniştit"

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, aseară, că autorităţile vor continua lupta împotriva evaziunii fiscale şi i-a avertizat pe cei care încalcă legea că vor avea mari probleme. "Nu vreau ca vorbele mele să pară ca un avertisment pentru nimeni. Nimeni nu mai poate dormi liniştit când ştie că încalcă legea. E un apel la cei implicaţi să îşi reducă modul de a trăi cu evaziunea, pentru că nu vor mai trăi bine, fie că este vorba de evaziune comercială sau pe piaţa muncii. Cu certitudine, vor avea probleme", a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu: Faptul că fratele meu i-a botezat copilul nu i-a folosit lui Bercea Mondial la nimic. Legea trebuie aplicată oricărui om

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, luni, că cel mai important lucru pe care îl subliniază raportul CE intermediar pe tema justiţiei este faptul că dosaele care vizează corupţia la nivel înalt "încă nu se mişcă", iar în această privinţă responsabilitatea ICCJ este "majoră.". Şeful statului consideră că raportul CE confirmă angajamentul României de a reforma justiţia, el menţionând că, aşa cum apreciază şi CE, România a avut o atitudine constructivă faţă de recomandările Comisiei din iulie şi decembrie 2010.

Ridzi şi Sulfina Barbu se încaieră la dosare. Ridzi: "Nu a avut decenţa să-mi asculte argumentele. A avut şi ea dosare penale". Ce îi răspunde Sulfina

Monica Iacob Ridzi spune că nu îşi va da demisia din parlament, susţinând că funcţia sa nu împiedică derularea anchetei. Deputatele PDL Sulfina Barbu şi Monica Iacob Ridzi se contrează reciproc pe tema corupţiei din partid. După ce i-a sugerat Monicăi Ridzi să se autosuspende din PDL, dând asigurări că oricum va fi suspendată sptămâna viitoare, preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a fost atacată direct de ex-ministrul Tineretului.

JURNALUL NAŢIONAL

Mircea Maliţa: Maurer este cel care a îndepărtat România de ruşi

Omul trimis de Sadoveanu la ONU, cel care a stat de vorbă cu Picasso şi Tristan Tzara, cel care a negociat cu arabii situaţia petrolului, cel care le-a dat-o ruşilor peste nas luând poziţie contradictorie blocului sovietic la adunarea Naţiunilor Unite, întărind astfel cuvântul şi amplasarea României în cadrul organizaţiei, cel care, lăudat de Reagan, a fost numit cel mai de seamă ambasador al României la Washington, ministru al învăţământului, membru al Clubului de la Roma încă din primii ani de la înfiinţare, e astăzi trist. Oamenii care i-ar fi putut cere un sfat l-au uitat şi, deşi vrea să arate că nu-i pasă, îl doare. E demn.

Mărmureanu: Cutremurul din Noua Zeelandă influenţează direct situaţia din România

Directorul Institutului de Fizică a Pământului Gheorghe Mărmureanu a declarat la Antena 3 că energiile descărcate în Noua Zeelandă scad posibilitatea producerii unui cutremur mare în ţara noastră. "Din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al României, este o situaţie favorabilă din cauza ca energia se descarcă acolo. Suntem oarecum în umbră noi aici cu partea asta pentru că partea noastră în umbra va dura până în 2022", a declarat Mărmureanu. 65 de persoane au murit şi câteva sute au fost rănite, în urma unui cutremur violent cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter, care a zguduit luni noapte Noua Zeelandă. Trepidaţiile au provocat pagube materiale considerabuile.

Patriciu: "Să susţii o dictatură în numele anticomunismului e o aberaţie". Magnatul liberal îl critică pe "filisofeanul care laudă scroafa cu aptitudini de a se căţăra în copac"

Un editorial al lui Dinu Patriciu, apărut la sfârşitul săptămânii trecute în cotidianul Adevărul, a declanşat o furtună a polemicilor în jurul filosofilor lui Traian Băsescu. Fără să dea numele celui pe care îl vizează şi fără să intre el însuşi în dezbatere, Patriciu relatează o întâmplare petrecută la o conferinţă a dizidentului anticomunist Adam Michnik, pe 14 februarie, la Ateneul Român, conferinţă susţinută sub forma unui dialog cu Andrei Pleşu.

NAŢIONAL

Descinderea de la Albiţa scoate vameşii din noua strategie anticorupţie: Poliţia de Frontieră scapă turma!

Reţeta aplicată în cazul primelor descinderi de la Siret nu a mai funcţionat cu acelaşi succes şi în următoarele cazuri. Inevitabil au apărut scurgerile de informaţii, astfel că Albiţa era cunoscută de peste o săptămână ca următoarea destinaţie a mixajelor de ofiţeri DGA, procurori DNA şi jandarmi mascaţi. Drept urmare, cei aflaţi la cel mai mare punct de trecere al frontierei de est nu s-au obosit măcar să mimeze uimirea. Între timp îşi angajaseră avocaţi cu nume, scoseseră din ascunzători dispozitivele de înregistrare şi chiar aveau pachetele pregătite de familie. În schimb, toată lumea a rămas cu gura căscată când a văzut că doar cei 53 de poliţişti de frontieră sunt "săltaţi", iar nici unul dintre cei 87 de parteneri de-ai lor vameşi nu sunt deranjaţi măcar cu o întrebare. Anchetatorii au minimalizat această separare a apelor, "scăpând" informaţii că nu s-ar fi găsit alţi vameşi prin zonă ca să le ţină locul celor pe care urma să îi ridice şi astfel s-ar fi blocat traficul în zonă!

După ce a scăpat din 119 dosare fără nici o oră de arest,

SRI armează "bomba cu ceas" Bercea Mondial!

Indiscutabil, războiul televizat al dezvăluirilor a fost câştigat de arestarea Mondialului, care a luat faţa celei mai mari, complexe şi, foarte posibil, fâsâite operaţiuni anticorupţie. Poliţiştii şi vameşii nu au făcut circ în faţa camerelor de filmat - doar sex la cele ascunse! - iar nevestele nu şi-au pus poalele în cap.

Iată de ce poporul a preferat ţigăneala iscată în jurul unei simple lovituri de "şuriu", dată cu măsură într-un bar obscur din Drăgăneşti - Olt. Iar un procuror limbut, mai ceva ca Hâncu, prezice că Bercea va face dezvăluiri senzaţionale în arest, care vor ajunge la cel mai înalt nivel posibil...

PUTEREA

Şeful Vămii Albiţa este finul cumătrului lui Traian Băsescu.

Încrengături portocalii în jurul celui mai mare punct vamal din estul României. Şeful Vămii Albiţa, Emil Bordeianu, a fost candidat al PDL pentru Senat, la alegerile parlamentare din 2008, în colegiul uninominal Huşi. Deşi s-a clasat pe locul 3, Emil Bordeianu se poate bucura de un sprijin politic important, pentru că fratele său, Dan Bordeianu, fost liberal, este deputat de Vaslui din partea UNPR, formaţiune aflată în arcul guvernamental. Şeful lui Emil Bordeianu, Mihai Arcană, director executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, este rudă prin alianţă cu deputatul PDL de Iaşi, Marius Spânu (fiul parlamentarului i-a botezat copilul lui Arcană). Pe de altă parte, Emil Bordeianu este finul membrului marcant al PDL şi omului de afaceri Romică Lorenţ, care, la rândul său, este rudă prin alianţă cu preşedintele României, după ce acesta i-a botezat un copil pe vremea când era ministru al transporturilor.

Şase negri mititei. Premierii virtuali ai lui Traian Băsescu neagă interesul pentru Palatul Victoria

În ciuda zvonurilor tot mai insistente privind schimbarea lui Emil Boc din fruntea Guvernului, nici unul dintre "premierii independenţi" nu recunoaşte că ar fi purtat discuţii pe marginea acestui subiect cu preşedintele Traian Băsescu. Mugur Isărescu, Cristian Popa, Călin Georgescu, Mihai Tănăsescu şi Cătălin Predoiu resping ideea că ar putea să-l înlocuiască pe Emil Boc. Mai mult, actualul premier susţine că îşi va asuma răspunderea în Parlament pe Codul muncii. Un singur semn de întrebare rămâne: ce s-a întâmplat cu cei 40 de lideri de filială care au votat pentru un nou premier, la întâlnirea avută cu preşedintele Băsescu la Vila de protocol Lac 1?

Când era liderul Opoziţiei, Emil Boc ataca violent în 2003 angajarea răspunderii Guvernului pe Codul muncii

Este oficial. Luni, premierul Emil Boc a anunţat decizia PDL şi a coaliţiei aflate la guvernare de a adopta Codul muncii prin angajarea răspunderii Guvernului. Nu la fel vedea lucrurile acelaşi Emil Boc pe când era viceliderul deputaţilor PD, dar, de facto, liderul Opoziţiei în Camera Deputaţilor. 4 martie 2003, o zi uitată de Emil Boc. "Codul muncii, poate cea mai importantă lege a democraţiei capitaliste din România, a fost promovat prin angajarea răspunderii Guvernului, procedură ce nu permite dezbaterea şi amendarea legii". Această frază nu este, aşa cum s-ar putea crede, extrasă din vreun discurs al lui Victor Ponta sau Crin Antonescu. Îi aparţine lui Emil Boc. Nu premierului Emil Boc, ci deputatului PD Emil Boc şi este extrasă şi declaraţia politică intitulată "Subminarea rolului Parlamentului şi derapajul spre dictatura Executivului", pe care a susţinut-o în plenul Camerei, în ziua de 4 martie 2003.

Prostituţie la liber în Capitală? Saloanele de masaj erotic cu finalizare îşi fac reclamă în forţă

Eliminarea prostituţiei, ca infracţiune, din Codul penal pare să-şi fi atins scopul aşteptat. În ultima perioadă, tot mai multe saloane de masaj erotic îşi promovează virulent serviciile, fără perdea. Unul dintre modurile de promovare, în afara postării unor anunţuri pe internet sau la rubrica de mică publicitate a ziarelor, este îndesarea de pliante în geamurile autoturismelor parcate prin Bucureşti. Aparent, afacerea nu pare a fi altceva decât un simplu masaj cu una sau mai multe femei nud, fără alte complicaţii. Însă ofertele pot merge şi mai departe, clientul putând beneficia, la cerere, de aşa-numita finalizare. Unul dintre aceste saloane de masaj erotic şi-a făcut, ieri, reclamă pe autoturismele parcate în zona Drumul Taberei din sectorul 6.

ROMÂNIA LIBERĂ

Stabor. Interviu cu şeful judecătorilor din comunităţile de romi din România, Florin Motoi

Mondialu", la judecata ţigănească: "Bercea şi copiii lui au rămas fără onoare"

Bercea Mondial şi-a pierdut onoarea şi respectul romilor din comunitatea sa, după ce a încercat să-şi facă singur dreptate". Aceasta este concluzia la care a ajuns Florin Motoi, şeful "judecătorilor de pace" din comunităţile de romi, membrii aşa-zisului stabor. Motoi afirmă că dacă Bercea apela la stabor nu mai era acum în închisoare, acuzat de tentativă de omor. Şeful judecătorilor de pace susţine că lipsa de onoare şi respect a comunităţii de romi se va transmite şi copiilor lui Bercea.

INTERDICŢIE. Noua Lege a educaţiei nu permite cumulul funcţiilor de rector şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Un nou conflict de interese printre membrii CSM

După ce a validat patru membri aleşi în CSM fără respectarea legii, Senatul României recidivează: intenţionează validarea Corinei Dumitrescu, care vrea să-şi păstreze şi funcţia de rector al Universităţii "Dimitrie Cantemir", deşi noua Lege a educaţiei interzice cumulul de funcţii. Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii "Dimitrie Cantemir" şi soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, a candidat pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societăţii civile, fiind votată de majoritatea senatorilor în decembrie 2010. Tot în decembrie 2010 au fost validaţi şi ceilalţi 12 membri aleşi ai CSM (11 magistraţi şi "civilul" Victor Alistar).

COLABORARE. După ce s-a aliat cu PNL şi PC, PSD cooptează şi PRM. Vadim: USL e o alianţă ridicolă

Protocolul de colaborare de la Ilfov dintre PSD şi PRM, semnat fără ştirea lui Crin Antonescu, ar putea periclita relaţiile în Uniunea Social-Liberală. Privind în perspectivă, UDMR este chiar mai îngrijorat de prezenţa în ecuaţie a lui Corneliu Vadim Tudor. Oficializarea colaborării dintre social-democraţii ilfoveni şi peremiştii din judeţ s-ar putea transforma în subiect de disensiuni între PSD şi PNL. În timp ce partidul lui Victor Ponta se gândeşte inclusiv la candidaţi comuni în judeţele în care există protocoale similare celui de la Ilfov, liberalii exclud complet varianta cooptării PRM în USL.

FINANŢE PERSONALE. Deşi băncile au câştigat în Parlament, clienţii rămân în avantaj

Cum se încheie saga creditelor

O hotărâre a Curţii Constituţionale interzice băncilor să desfiinţeze unilateral prevederile impuse de noua lege a creditelor. Cea mai mare bancă din România, BCR, încearcă să întoarcă o parte a clienţilor la creditele cu dobândă internă. Potrivit unui comunicat, banca "denunţă actele adiţionale de aliniere la prevederile OUG 50, însă menţine beneficiile de transparenţă ale ordonanţei". Menţionăm că, potrivit unei decizii de la începutul lunii februarie a Curţii Constituţionale, banca trebuie să obţină şi acordul expres clientului pentru a renunţa la actele adiţionale constituite potrivit OUG 50.

Actul care dezvăluie adevărata identitate a lui Vîntu

Orice infractor dornic de vendetă şi orice killer profesionist poate interacţiona acum, mai uşor ca oricând, cu judecătoarea care trebuie să ducă până la capăt procesul în care SOV este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa - fost administrator Gelsor, implicat în crahul FNI, condamnat la 15 ani de puşcărie şi refugiat în Indonezia, unde a fost capturat după aproape un deceniu de fugă. Printr-un gest fără precedent, maşinile de spălat cu fise ale miliardarului au pus la uscat, în soare, copia după actul de identitate al judecătoarei. Google face acum din această doamnă un magistrat mai vulnerabil, prin expunerea întregului set de date personale. Chiar dacă ulterior a fost retras, documentul s-a plimbat suficient de mult prin servere pentru a fi multiplicat de cei interesaţi.

ZIARUL FINANCIAR

Sfârşitul unei ere: Ruttenstorfer, omul care a cumpărat Petrom, pleacă. Vine Roiss

După un mandat de aproape un deceniu, şeful OMV, proprietarul Petrom, va preda ştafeta adjunctului său. În aproape o lună, Wolfgang Ruttenstorfer, 61 de ani, omul care a cumpărat cea mai mare companie din România, Petrom, se va retrage de la şefia OMV, după un mandat de aproape zece ani la conducerea grupului petrolier austriac. Mâine Petrom şi OMV anunţă ultimele rezultate financiare sub conducerea lui Ruttenstorfer. Plecarea şefului OMV vine în contextul în care anul viitor un alt austriac, Andreas Treichl, şeful Erste Bank, proprietarul BCR, se va retrage din funcţie.

Ce au făcut noii miniştri în şase luni de la preluarea mandatului?

Se împlinesc şase luni de când jumătate dintre membrii ultimului cabinet Boc şi-au luat în primire mandatele de miniştri. Ce au modificat ei în această perioadă în modul de funcţionare a Guvernului? Săptămâna trecută încercarea preşedintelui Traian Băsescu de a schimba guvernul a dat greş, pentru a doua oară în jumătate de an. Prima tentativă a fost făcută în septembrie trecut, când grupul din PDL ataşat preşedintelui a cerut demisia întregului Cabinet. Ce a ieşit a fost o remaniere guvernamantală din care au dispărut, între alţii, "greii" PDL - Adrian Videanu, Radu Berceanu şi, trei săptămâni mai târziu, Vasile Blaga.

Indicatorul Isărescu pentru Bursă: cum te poţi îmbogăţi urmărind deciziile BNR

În ultimii patru ani, între dobânda de referinţă a BNR şi evoluţia principalului indice al Bursei BET a existat o corelaţie inversă foarte puternică. În aceste condiţii, cine ar fi intrat la cumpărare pe Bursă în momentul în care BNR începea să scadă dobânda de referinţă şi ar fi lichidat portofoliul la primul semnal dat de Banca Naţională că-şi schimbă politica monetară în sensul majorării dobânzii se putea feri atât de corecţiile drastice înregistrate de piaţă în 2008 şi prima parte a anului 2009 şi ar fi beneficiat totodată de creşterile puternice de dinainte şi de după declinul suferit de Bursă. De exemplu, în februarie 2007 BNR a început să reducă dobânda de la 8,75% la 8%, mişcare ce putea fi interpretată ca o oportunitate de intrare pe Bursă. Coincidenţă sau nu, până în vară au urmat creşteri importante pe Bursă.

Fondurile de pensii vor fi cu investiţiile la vedere. Vor prinde gustul investiţiilor la Bursă cei peste 5 milioane de viitori pensionari?

Investiţiile fondurilor de pensii, cu active de peste un miliard de euro şi cu potenţial de a deveni cei mai mari investitori la bursă în următorii ani, vor deveni informaţii publice de două ori pe an, după ce Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va aproba o serie de modificări aduse normelor de raportare şi transparenţă. Fiecare fond de pensii va fi obligat să publice de două ori pe an lista detaliată a investiţiilor. Arbitrul pensiilor private vrea să crească vizibil transparenţa fondurilor şi să oblige administratorii fondurilor de pensii obligatorii şi facultative să publice structura detaliată a investiţiilor fondurilor la 31 decembrie, respectiv 30 iunie.

Panasonic: Criza din România, mai dură ca în Grecia şi Irlanda

Vânzările de electronice din România au scăzut dramatic în perioada 2009-2010, impactul crizei fiind mai puternic decat in tari ca Grecia sau Irlanda, a declarat Laurent Abadie, presedinte si CEO pentru Europa al companiei japoneze Panasonic.

Cum ajung gazele din Libia în Europa?

Exporturile şi producţia de gaze naturale în Libia au crescut semnificativ odată cu punereea în funcţiune a conductei GreenStream. Proiectul are o lungime de 520 de kilometri şi leagă oraşul libian Mellitah de Gela în Sicilia Italia. Costul construcţiei a fost de 6,6 miliarde de dolari, capacitatea conductei fiind de 10 miliarde de metri cubi pe an. Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, 2 miliarde de metri cubi sunt preluate de către francezii de la GDF SUEZ. Conducta a fost construită de italienii de la Eni şi de Compania Naţională de Petrol din Libia, fiecare parte deţinând în prezent câte 50% din proiect. Proiectul a fost inaugurat pe 7 octombrie 2004 de către premierul italian Silvio Berlusconi şi de Muammar Gaddafi.

România are excedent comercial de 400 mil. euro cu ţările din nordul Africii, cuprinse acum de flăcări

România a exportat pe primele zece luni din 2010 mărfuri de 468 de milioane de euro în Africa de Nord, cu 10% mai mult faţă de intervalul similar din 2009. Din acestea, cele mai mari exporturi au mers în Algeria, de 146 mil. euro, în creştere cu 40%, apoi în Egipt, de 138 mil. euro, în scădere cu 17%. Exporturile în Libia au crescut cu 65% în aceeaşi perioadă, până la 38 mil. euro. Relaţia comercială cu Africa de Nord este o sursă de execedent pentru comerţul românesc, importurile din Africa de Nord, care este acum cuprinsă de flăcări, fiind de 123 de milioane de euro în aceeaşi perioadă. Cel mai mare excedent este cu Egiptul, de unde importurile au fost 23 mil. euro pe primele zece luni, la exporturi de 138 mil. euro. Astfel, excedentul comercial cu Africa de Nord poate fi de circa 400 mil. euro pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb