REVISTA PRESEI 22.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 22 aprilie 2013

ADEVARUL

Băsescu şi Geoană, evocaţi ca posibili Secretari Generali ai NATO

Numele lui Traian Băsescu dar şi cel al lui Mircea Geoană sunt vehiculate, drept posibili candidaţi ai României pentru postul de Secretar General al NATO. Site-ul dcnews.ro a publicat o informaţie potrivit căreia preşedintele Traian Băsescu ar urma să devină Secretar General al NATO din aprilie 2014. Mandatul actualului secretar-general, Anders Fogh Rasmussen, se termină în august 2014, iar nominalizarea succesorului se anunţă, de regulă, cu trei-patru luni mai devreme. Potrivit sursei citate, Băsescu ar fi sprijinit de Statele Unite. În acest fel, s-ar explica şi existenţa Pactului de Coabitare cu Victor Ponta - Traian Băsescu ar vrea să demonstreze în străinătate că este un bun mediator. Informaţia a fost deziminţită de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea. Acesta a susţinut că materialul lansat de Dcnews reprezintă "o dezinformare".

Congresul PSD. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, victorii aşteptate. PSD şi-a ales vicepreşedinţii: Oprişan l-a învins din nou pe Nicuşor Constantinescu

Congresul PSD a ales astăzi noua conducere a partidului. Victor Ponta a fost reales, fără emoţii, în fruntea PSD, iar Liviu Dragnea va fi numărul doi în partid, din postura de preşedinte executiv. Bătălia cea mai importantă de la Congres s-a dat între baronii Marian Oprişan( Vrancea) şi Nicuşor Constantinescu (Constanţa) pentru postul de vicepreşedinte al regiunii Sud-Est, câştigător ieşind baronul de Vrancea. Marian Oprişan, despre competiţia cu Nicuşor Constantinescu: "Nicuşor este colegul meu, prietenul meu, dar astăzi eu am câştigat. Vreau să schimb imaginea preşedinţilor de Consilii Judeţene, pe care îi numiţi, pe nedrept, baroni."

Teroriştii de la Boston ar fi fost agenţi dubli, infiltraţi de SUA şi de Arabia Saudită într-o reţea afiliată al-Qaeda. Cei doi au trădat însă şi au devenit jihadişti

Un site israelian susţine că fraţii Ţarnaev au fost, de fapt, agenţi dubli infiltraţi de SUA şi Arabia Saudită într-o grupare afiliată al-Qaeda. Cei doi ar fi trădat apoi în favoarea jihadismului. Modul de operare al folosit de Tamerlan (26 de ani) şi Djohar Ţarnaev (19 ani) în atentatele de la Boston au stârnit suspiciuni, accentuate apoi de informaţiile privind faptul că Tamerlan se afla deja sub supravegherea Biroului Federal pentru Informaţii (FBI). În 2011, Biroul a primit o avertizare din partea guvernului rus privind activităţile lui Tamerlan, ruşii cerând mai multe informaţii despre tânăr. Autorităţile americane au răspuns că, după verificarea tuturor bazelor de date, nu au nicio dovadă că acesta ar fi implicat în activităţi teroriste. În acest punct, poveştile celor două guverne încep să difere.

Marius Văcărelu, specialist în geopolitică: Ce ar înseamna intrarea gigantului rus Gazprom în România. Avantajele posibilei prezenţe a Gazprom în România

În primul rând, nu vor fi probleme cu aprovizionarea. În al doilea rând, dacă doreşte cotă de piaţă, va trebui să intre cu un preţ mai scăzut decât al altor companii, ceea ce le va determina şi pe acestea să scadă preţul. Gazprom mai înseamnă şi o altă atitudine a Rusiei faţă de statul român şi politica sa. În fapt, prezenţa mai puternică a acestei companii în România ar putea duce la diferite schimbări în traseele de conducte - South Stream, spre exemplu - dar şi posibile alte contacte apropiate, care ar dezvolta mai spre cald relaţia foarte îngheţată dintre cele mai mari ţări ortodoxe. Acest lucru se poate traduce şi într-un alt preţ al petrolului şi gazului importat, şi ar mai putea însemna pentru firmele româneşti că anumite obstacole ce le-ar putea întâmpina azi pe piaţa rusă, mâine nu vor mai fi atât de aspre.

Aveţi sub 35 de ani şi vreţi să începeţi un business? Statul vă oferă 10.000 de euro pe proiect. Cum procedaţi

Întreprinzătorii în vârstă de până la 35 de ani pot depune de luni planurile de afaceri în cadrul Programului de sprijinire a debutanţilor în afaceri, prin care pot beneficia de finanţare de până la 10.000 de euro. În acest an, pentru programul destinat tinerilor antreprenori este alocat un buget de 25 de milioane de lei. Începând din data de 22.04.2013, ora 10.00 va fi activă înscrierea în cadrul "Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri". Înscrierea se poate face atât de pe site-ul Ministerului Economiei, cât şi prin pe pagina programenationale2013.aippimm.ro, se arată într-un anunţ de pe site-ul instituţiei. Finanţarea acoperă 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care solicitantul face dovada surselor de cofinanţare.

Grampet joacă tare în Cuba: va moderniza sistemul de producţie şi mentenanţă feroviară

Grupul Grampet, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, ar putea construi o fabrică de material rulant în Cuba, în parteneriat cu autorităţile cubaneze, partea română urmând să asigure tehnologia şi piesele, dar şi ansamble şi subansamble fabricate în România. Oficiali din Cuba vizitează România pentru a vedea ce dotări are Grampet. În urma unui acord de colaborare semnat între Grampet Group şi Uniunea Căilor Ferate din Cuba, o delegaţie cubaneză s‐a deplasat în România pentru a vizita capacităţile de producţie, de reparaţie şi modernizare de material rulant ale Grampet. Delegaţia cubaneză va petrece şapte zile în România, timp în care va vizita câteva dintre societăţile Grampet, respectiv fabrica de reparaţii de locomotive Reloc Craiova, Electroputere VFU Craiova, precum şi fabrica Remar Paşcani.

CAPITAL

DEUTSCHE WELLE: Germania este paradis fiscal!

Bahama, Belize sau Panama? Dacă vreţi să economisiţi impozitele şi nu aveţi probleme cu practicile neortodoxe, Europa vă poate sări la fel de bine în ajutor. Europa nu este deloc uşă de biserică în scandalul recent izbucnit al serviciilor fiscale ocolite. În inima Uniunii Europene sau în colţuri uitate situate la marginea spaţiului comunitar există mici ferestre anume întredeschise pentru a veni în folosul celor ce fug de plata taxelor şi impozitelor. Organizaţia Tax Justice Network atrage atenţia că paradisurile fiscale nu cresc doar la umbra palmierilor ci în orice loc din lume care îşi propune să absoarbă afaceri oferind infrastructură politică stabilă unor persoane sau firme interesate să se sustragă regulilor, legilor şi reglementărilor altor entităţi statale. Europa are ea însăşi asemenea ferestre. Republica Federală are o problemă serioasă cu transparenţa depunerilor de capital făcute de investitori străini. În plus, străinii nu sunt plătesc impozit pe dobânzi, spre deosebire de cetăţenii germani, fiscalizaţi până la ultimul bănuţ.

Străinii au fost mai atraşi de Transgaz decât localii

Oferta Transgaz este un câştig şi pentru investitori, şi pentru bursă, atât prin prisma preţului, cât şi prin cea a lichidităţii. Iar statul român se poate bucura că a atras atât de mulţi străini. Oferta secundară a Transgaz Mediaş a demonstrat că, din fericire, bani există pe piaţa de capital autohtonă şi pot şi accesaţi de companii, atunci când ofertele sunt corecte şi atractive pentru investitori. Chiar dacă respectivii investitori nu sunt locali, ci străini. Mai exact, investitorii străini, cei instituţionali, au cumpărat 69% din pachetul scos la vânzare, iar localii, restul de 31%.

Subway vrea să detroneze McDonald's în câţiva ani

Peste 1,5 milioane de clienţi, 22 de restaurante deschise, un bon mediu de peste trei euro şi liderul pieţei în şapte ani. Pe scurt, acestea sunt rezultatele şi planurile de viitor ale Subway. La un an de la deschiderea primului restaurant, interesul antreprenorilor pentru preluarea unei francize Subway este mare, pe mesele celor care decid atribuirea lor fiind nenumărate cereri. Dintre acestea, doar 2%-3% ajung să fie acceptate, după cum declară Rumen Radev, agentul de dezvoltare al brandului în România.

CURENTUL

D'ale Carnavalului de Tia Şerbănescu

Desfăşurat la Sala Palatului, Congresul PSD a fost vesel ca un film în reluare: ştiind că se termină cu bine - EL, preşedinte şi el preşedinte executiv - puteai să te concentrezi pe atmosferă, dialoguri, personaje, mesaje. Aleşi fără contracandidaţi, dnii Ponta şi Dragnea au fost declaraţi de premier ca fiind complementari: "ce are Liviu, n-am eu, iar ce am eu n-are Liviu". Ce le-o lipsi? Amândoi par să aibă de toate: putere, avere, sănătate. Singurele diferenţe ar fi că Liviu are dosar la DNA (ce n-are Ponta) iar premierul are un plagiat (ce n-are Liviu). Cei care au ridicat sala în picioare au fost însă dnii Năstase şi Iliescu. Ce-i al lor e-al lor: socialiştii ştiu să aprecieze corupţia la vârf şi limbajul de lemn autentic - în care dl Iliescu a elogiat USL considerând-o "alianţa dintre muncă şi capital".

CURIERUL NATIONAL

Miliarde pentru calea ferată

În numai doi ani, costul reabilitării unui singur kilometru s-a majorat cu peste 55%. Pentru tronsonul Sighişoara - Coşlariu statul şi UE vor plăti 1,1 mld. euro, nu 747 mil. euro cât era estimat iniţial. Potrivit ministrului Fenechiu, CFR SA are semnate prin POS Transport 18 contracte în valoare de 11,5 miliarde lei.

Noi incertitudini în domeniul energetic

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, pare să se fi răzgândit în privinţa selectării managementului privat la companiile de stat. "Important este să le facem să fie eficiente, chiar cu un management de stat", a spus el în cadrul unei dezbateri PSD. În plus, deşi România s-a angajat în faţa FMI să vândă pachete majoritare, ministrul spune că va vinde doar pachete minoritare.

Registrul agricol în format electronic va fi finalizat în 2015

Registrul agricol al României în format electronic va fi finalizat în anul 2015 şi va costa 50 milioane de euro, ofertele urmând să fie depuse până la 5 iunie, a anunţat Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), citează Mediafax. Acest registru va conţine informaţii despre fiecare gospodărie, precum numărul membrilor gospodăriei, suprafeţe, tipuri de culturi, maşini, instalaţii sau unelte

Începutul sfârşitului - Yahoo se retrage din China pe 19 august

Compania americană Yahoo!, cunoscută până acum câţiva ani drept liderul pieţei de servicii de poştă electronică (e-mail), încă nu reuşeşte să-şi revină din căderea în care se află şi pierde teren pe toate pieţele. Furnizorii locali de servicii de e-mail din China au copleşit compania americană pe acest segment, situaţie în urma căreia oficialii Yahoo! au decis retragerea acestui tip de servicii pentru piaţa chineză. Yahoo! nu mai este de ceva timp lider global pe servicii de e-mail, aflându-se în prezent, conform unor date publicate de ComScore, în toamna anului trecut, abia pe locul al treilea, în spatele celor de la Gmail şi Hotmail. Singura piaţă în care mai contează şi singura piaţă care mai contează pentru companie este cea din Statele Unite, unde încă se menţine pe prima poziţie, peste Gmail şi Hotmail.

Patsalides: Germania şi FMI au folosit o bombă atomică pentru împuşcarea unui porumbel

Un oficial al Ministerului cipriot de Finanţe, Christos Patsalides, a asemănat tratamentul aplicat Ciprului de Germania şi FMI cu "împuşcarea unui porumbel cu o bombă atomică", el afirmând că au distrus un sistem economic funcţional, a relatat Kathimerini. Oficialul, care a participat la negocierile recente dintre Cipru, Uniunea Europeană şi FMI, a descris totodată creditorii internaţionali ca "forţe de ocupaţie", cărora nu le pasă de drepturile omului. Patsalides a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei anchete judiciare referitoare la circumstanţele care au condus la prăbuşirea economică a uneia dintre cele mai mici ţări din zona euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Previziuni sumbre. VAL DE CUTREMURE în următoarele luni în România. Suntem pregătiţi?

Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizică a Pământului dezvăluie în exclusivitate cum se explică lanţul de seisme care au zguduit întreg Globul în ultimele zile. Cutremurele din Vrancea şi Buzău resimţite ieri dimineaţă cu magnitudinea de 2,8 şi respectiv 4,2 grade pe scara Richter, crede specialistul, sunt doar primele dintr-un val care urmează în următoarele una-două luni.Polul" seismelor din România a provocat un seism de 4,2 grade pe scara Richter. De asemenea, un alt cutremur, de mică intensitate, a fost resimţit în judeţul Buzău.

Ponta: "Lipsa de solidaritate în PNL îl afectează pe Crin, nu pe mine"

Invitat la România Tv, premierul Victor Ponta i-a avertizat pe partenerii săi de guvernare, liberalii, că nu este dispus să guverneze singur. Preşedintele PSD a mai adăugat că lipsa de solidaritate din PNL nu îl afectează pe el, ci pe Crin Antonescu, în perspectiva alegerilor europarlamentare, adăugând că şi aşa raportul PSD-PNL este de 2 la 1. "Faptul că nu sunt solidari, costă PNL. Declaraţiile lui Frunzăverde, Roşca Stănescu trag în jos PNL. Raportul PSD-PNL e aproape 2-1. Inclusiv pe domnul Antonescu îl pot afecta. Roşca Stănescu vrea să se bată cu SRI, domnul Frunzăverde nu ştiu ce treabă are. Acest gen de lipsă de solidaritate îl afectează pe Crin, nu pe mine. Contează foarte mult pentru PNL cu ce scor va fi al doilea partid la europarlamentare. Cred că e important să aibă un scor cât mai bun", a mai spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu, creştere semnificativă în sondaje

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CSCI la comanda România Tv preşedintele Traian Băsescu a înregistrat o creştere spectaculoasă în sondaje. Astfel, încrederea în şeful statului s-a dublat în decurs de câteva luni, ajungând de la 13% la 25%. La finalul lunii martie, potrivit unui alt sondaj realizat tot de CSCI, Traian Băsescu beneficia de o rată de încredere de 19%, situându-se pe locul patru în topul încrederii în politicieni. Potrivit acelor date, Sorin Oprescu avea o cotă de încredere de 52%. Pe poziţia secundă se afla prim-ministrul Victor Ponta, la numai un procent în spatele lui Oprescu. Preşedintele Senatului şi liderul PNL Crin Antonescu ocupa locul III având un capital de încredere de 38%.

Ponta, despre relaţia cu Băsescu: Nu ne dăm cu tigaia-n cap. Nu mai e marele meu adversar

Victor Ponta afirmă că Traian Băsescu nu mai este marele său adversar, întrucât, spune premierul, principala preocupare este în acest moment guvernarea. Prim-ministrul descrie în mod plastic relaţia pe care o are cu şeful statului. "Nu ne dăm cu tigaia-n cap", a declarat, Ponta, duminică seara, la România TV. " Nu l-am reevaluat, nu-l iubesc, nu-mi place mai mult decât anul trecut. Dar marea provocare pentru mine nu e Traian Băsescu, e guvernarea. Dacă poate să nu mă încurce preşedintele, nici acesta, nici cel viitor, ar fi extraordinar", a declarat prim-ministrul.

JURNALUL NATIONAL

Niţă-strică-tot dă ţeapă de cel puţin 8 milioane de euro statului. Ministrul pentru Energie a dat peste cap vânzarea acţiunilor TRANSGAZ cu declaraţii neavenite

Niţă Constantin este ministru delegat pentru Energie de câteva luni. A reuşit însă în acest timp scurt să-şi adjudece renumele de "Niţă-strică-tot". El îşi asumă deciziile cu efect distructiv în aria lui de "competenţă" cu o declaraţie fără echivoc: dacă tot stric sistemul energetic, merg până la capăt. Multe dintre măsurile care îngrijorează mediul de afaceri având patentul Niţă sunt încă în faza de proiect, dar altele produc deja efecte. Vânzarea pachetului de 15 la sută din acţiunile deţinute de stat la Compania naţională de transport a gazelor naturale ­ Transgaz din Mediaş, operaţiune încheiată săptămâna trecută, s-a transtormat într-un semieşec din cauza declaraţiilor neavenite ale ministrului Niţă.

Abuzul DNA în cazul judecătorului Corneliu Bîrsan. Comisia parlamentară de control a activităţii SRI încearcă să muşamalizeze cazul, fără audierea judecătorului

Initiativa senatorului Sorin Roşca Stănescu de a înfiinţa o comisie de control a modului în care DNA şi SRI au efectuat interceptări abuzive în cazul judecătorului român la CEDO şi a soţiei acestuia, judecătoarea supremă Gabriela Bîrsan - pe perioada când cei doi înalţi magistraţi se bucurau de imunitate diplomatică - este puternic minată de ofiţeri acoperiţi şi politicieni aserviţi structurilor de informaţii. Prima manevră a fost ca iniţiativa senatorului Stănescu să fie frânată prin preluarea unei anchete similare de către cunoscuta Comisie parlamentară de control asupra activităţii SRI, condusă de deputatul Georgian Pop. A doua manevră a fost împiedicarea formării comisiei speciale. Cum aceasta nu a reuşit, în urma unor puternice influenţe via PSD - UDMR, la vot Sorin Roşca Stănescu a fost ales vicepreşedinte al comisiei speciale şi nu preşedinte, cazul fiind primul din istoria parlamentară în care iniţiatorul unei asemenea comisii nu este şi preşedintele ei.

Teroarea naşte confuzii. Americanilor li s-a explicat că Cehia şi Cecenia sunt două ţări diferite

Atentatul de la maratonul din Boston, care se pare că a fost comis de doi fraţi din Cecenia, a fost aprig comentat pe reţelele de socializare de utilizatorii americani, însă în toiul evenimentelor s-a strecurat o confuzie; în loc de Cecenia, multă lume a înţeles că atentatorii ar fi din Cehia. Situaţia a evoluat în aşa fel încât ambasadorul Cehiei în SUA, Petr Gandaloviè, a fost nevoit să dea o declaraţie prin care să le reamintească americanilor că Cehia şi Cecenia sunt două ţări diferite, situate destul de departe una de alta.

Preşedintele cecen dă vina pe educaţia americană a fraţilor Ţarnaev

Preşedintele cecen Ramzan Kadârov consideră că educaţia primită în SUA este de vină pentru activitatea teroristă a fraţilor Ţarnaev, bănuiţi că ar fi autorii atentatului de la Maratonul din Boston, transmite The Weekly Standard, informează agerpres.ro. "Orice încercare de a face o legătură între Cecenia şi fraţii Ţarnaev - în caz că sunt vinovaţi - este inutilă. Ei au crescut în Statele Unite, iar atitudinile şi credinţele lor s-au format acolo. Este nevoie să căutăm rădăcinile acestui rău în America", a spus preşedintele.

NATIONAL

Ponta, reanimat cu Ambulanta lui Basescu. Coabitare prin 112!

Dovada vie a coabitarii tot mai stranse intre cele doua Palate, seful statului a facut un gest de curtoazie fara precedent in politica romaneasca. Astfel ca, de buna voie si nesilit de nimeni, l-a imunizat pe Victor Ponta in fata potentialelor interceptari si chiar a unor eventuale atentate teroriste. Pentru ca, de acum inainte, in coloana oficiala a premierului, SPP a detasat, la ordinul Cotroceniului, si una dintre cele doua Ambulante speciale pe care le au la dispozitie Serviciile secrete romanesti. Iar de cand a primit Ambulanta cadou, bruiajul oricaror aparate telefonice sau de interceptare din preajma premierului functioneaza ireprosabil.

In secret, social-democratii lucreaza la scindarea USL

Chiar daca Victor Ponta le-a cerut sa insiste in discutiile publice pe "soliditatea USL" si pe faptul ca PSD isi respecta angajamentele fata de partenerii de la PNL, social-democratii nu s-au abtinut si au comentat intens destramarea aliantei cu liberalii. USL a fost un proiect de succes. O recunosc si pesedistii care canta acum prohodul Uniunii, aratand ca a venit vremea ca partidul lor sa guverneze fara liberali. Desi sunt nerabdatori sa scape de partenerii de la PNL, social-democratii nu se grabesc sa rupa ei alianta, incercand in felul acesta sa-si conserve scorul foarte bun pe care-l au in sondaje. "Mizam pe provocare. Noi nu-i dam afara, ii facem sa plece singuri", a declarat un lider local al PSD.

Cum l-a salvat Putin pe Obama de la dezastru

Presedintele Barack Obama i-a multumit omologului sau rus, Vladimir Putin, pentru ajutorul acordat in prinderea teroristilor. In ce a constat exact "cooperarea stransa" nu a fost specificat, dar multumirile au sosit la timp cat sa inchida gura FBI, care tocmai raporta ca a cerut mai multe "date" de la rusi, dar nu le-a primit! FBI spusese ca a primit informatii in 2011 despre Tamerlan Tarnaev, 26 de ani, ca ar fi un extremist islamist. Insa mama fratilor teroristi, Zubeidat, a declarat ca "FBI stia si pe ce site-uri umbla fiul meu cel mare, stia ca e un lider extremist si stia ce are de gand sa faca. Il controla!" Surprinde "coincidenta" unor atentate reale cu "exercitii" anuntate de autoritati si care simuleaza practic ce se si intampla, aproape simultan! La atentatul din 1955, de la Oklahoma City, pe partea cealalta a cladirii dinamitate, Alfred P. Murrah, o echipa de genisti facea un "antrenament" chiar inainte de explozii. In aceeasi zi cu atentatele de la 11 septembrie 2001, s-au desfasurat mai multe exercitii, inclusiv unul care implica avioane deturnate.

PUTEREA

Bătălie pe regenerabile

Guvernanţii au promovat un sistem de sprijin pentru investiţiile în energii regenerabile, prin intermediul certificatelor verzi. În urma analizelor făcute, s-a constatat că producătorii de energie verde primesc subvenţii mult prea mari, astfel că Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, a propus modificări la schema de sprijin, care, evident, nu sunt pe placul beneficiarilor, pentru că le-ar tăia din venituri. În schimb, ar ajuta industria să rămână pe piaţă, dar ar încălca, într-un fel, legislaţia actuală. Cum perioada de consultare publică este aproape de sfârşit, toată lumea interesată a trecut la cele mai puternice presiuni. Cele mai dure ameninţări au venit din partea producătorilor de energie din surse fotovoltaice, care se anunţă a fi şi cei mai afectaţi de noile propuneri, pentru că se are în vedere înjumătăţirea subvenţiei şi aplicarea acestor prevederi cu 6 luni mai devreme decât permite actuala legislaţie, adică de la 1 iulie 2013.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Aleksandar Filipov, ambasadorul Bulgariei la Bucureşti. Bulgaria vrea garanţii de la România pe un subiect controversat

Bulgaria şi România duc în continuare negocieri pe un diferend legat de delimitarea platoului continental, dar spiritul în care se desfăşoară este "constructiv", susţine ambasadorul Bulgariei la Bucureşti, Aleksandar Filipov, într-un interviu acordat României libere. Totuşi, aminteşte diplomatul, graniţele dintre cele două ţări nu mai pot suferi modificări, Tratatul de Pace de la Paris şi, în cele din urmă, aderarea la Uniunea Europeană consfinţind caracterul ireversibil al frontierei. Un dosar care ar putea influenţa totuşi relaţia bilaterală este cel al exploatării gazelor de şist. Potrivit ambasadorului Aleksandar Filipov, în această chestiune Bulgaria doreşte crearea unui cadru comun de reglementare pe plan european şi va avea pretenţia ca, înainte de a trece la o eventuală exploatare a depozitelor de şist, România să ofere garanţii că teritoriul bulgar nu va avea de suferit, din punct de vedere al siguranţei mediului înconjurător.

Religie. Celebrele povestiri din Vechiul Testament. Cartea celor trei religii monoteiste

Cum în aceste zile traversăm ultima parte a Postului Mare, prilej de reconsiderare şi de repoziţionare a fiecărui creştin ortodox faţă de lucrurile cu adevărat importante, editura Humanitas vă propune o revizitare a Cărţii fără de care omenirea întreagă nu ar fi ceea ce este. Marţi seară, la ora 19.00, la librăria situată strategic lângă Cişmigiu se va lansa minunatul volum "Cele mai frumoase povestiri din Biblie. Primul legământ" - traduse din ebraică, aramaică şi greaca veche de Monica Broşteanu şi Francisca Băltăceanu, cu un cuvânt însoţitor de Andrei Pleşu. Volumul conţine povestiri din Vechiul Testament, cărora istoria, arta şi literatura le-au dat, în timp, putere de mit.

Fenechiu vinde speranţe: Metroul, finanţat de către UE

Ministrul Transporturilor promite finanţarea Magistralei V de metrou din fonduri UE, în locul creditului BEI. Banii europeni sunt gratis, dar finanţarea UE e blocată. Finanţarea Magistralei V de metrou pe traseul Drumul Taberei-Universitate ar putea fi asigurată din fonduri europene, tronsonul urmând a fi gata în 2016, a anunţat Relu Fenechiu prezent zilele trecute la o emisiune televizată. Ministrul a precizat că, în absenţa fondurilor comunitare, posibilităţile de finanţare a tronsonului sunt limitate, fiind vorba despre peste 2 miliarde de euro. În prezent însă finanţările Comisiei Europene pe mai multe axe ale Programului Operaţional Sectorial - Transporturi, program în cadrul căruia ar urma să fie derulat şi proiectul metroului bucureştean sunt oprite.

ZIARUL FINANCIAR

Fraza care va schimba de mâine România:"Ţara asta ar trebui să înceapă să se dezvolte pe baza unui program strategic". Problema este că în fieful liderului politic care a spus-o 70% din oameni nu muncesc

Cel mai puternic partid al ţării, PSD, şi-a ales noua conducere pentru următorii ani. Nu a fost nicio surpriză având în vedere că PSD s-a reunit la Sala Palatului încununat de laurii celei mai zdrobitoare victorii politice din ultimele două decenii. Pentru PSD, pentru România politică alegerile nu au adus vreo surpriză. Poate disputa dintre baronul Vrancei Marian Oprişan şi cel al Constanţei Nicuşor Constantinescu a adus ceva suspans. Numărul doi din PSD, Liviu Dragnea, care este şi vicepremier a condus timp de un deceniu Consiliul Judeţean Teleorman, una dintre cele mai sărace zone din ţară. Într-un deceniu la conducerea judeţului, Liviu Dragnea a reuşit performanţa economică să fie pe primul loc în topul judeţelor cu ponderea cea mai scăzută a numărului de angajaţi în totalul populaţiei active: 33%. Deci numai o treime din cei activi au un loc de muncă, pentru că atât a reuşit să ofere, să aducă, să creeze, cel care a condus judeţul fără nicio problemă.

Cele mai mari cinci pieţe - comerţ en gros, en detail, distribuţie de energie, producţie auto şi comerţ auto - fac afaceri de 112 mld. euro pe an

Aproximativ 35 de sectoare cu peste 325.000 de companii realizează mai mult de 90% din cifra de afaceri a celor mai importante 80 de pieţe din economia românească, arată o analiză ZF pe baza lucrării "Capitalul majoritar străin în companiile-noduri de pe principalele pieţe din România", al cărei coautor este profesorul doctor Cezar Mereuţă. Cele mai mari sectoare sunt în ordine comerţul cu ridicata cu excepţia autovehiculelor, care a în­registrat o cifră de afaceri de 53 mld. euro în 2011, urmată de comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor, în valoare de aproape de 30 mld. euro, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, cu 13 mld. euro, fabricarea autovehiculelor rutiere cu 8,9 mld. euro şi comerţul cu ridicata şi amănuntul cu o valoare de 8 mld. euro.

Suspendarea expiră, banca centrală cipriotă decide soarta depozitelor

Astăzi este ultima zi din al doilea termen de suspendare a operaţiunilor Bank of Cyprus România, însă situaţia portofoliului local încă este incertă după eşecul înregistrat în tentativa de vânzare a sucursalei. O soluţie finală este aşteptată în cursul zilei din partea băncii centrale a Ciprului, care a condus şi procedurile de vân­zare la care au participat Raiffeisen şi Banca Transilvania. După toate probabilităţile, unităţile Bank of Cyprus se vor deschide mâine după o pauză de trei săptămâni, însă în­tre­barea-cheie este care va fi regimul operaţiunilor? Vor pu­tea fi efectuate retrageri nelimitate? Vor putea fi procesate transferuri interbancare? Astfel de întrebări ar urma să primească un anume răspuns până la finalul zilei de azi sub forma unui anunţ care trebuie să vină de la banca centrală din Cipru. Potrivit informaţiilor de pe piaţă, ciprioţii ar prefera să-şi vândă activele locale la modul bucată cu bucată după ce s-au arătat dezamăgiţi de ofertele primite.

Însămânţările de primăvară pe brazdele crizei: Americanii de la Citi spun că Grecia şi Ciprul vor ieşi din zona euro, iar Italia şi Spania vor cere ajutor internaţional. Vor avea dreptate?

Cu Grecia şi Cipru afară din zona euro, iar Italia şi Spania conectate la perfuziile mecanismului de bailout al uniunii monetare, analiştii băncii americane Citi zugrăvesc perspective sumbre pentru o Europă în criză, iar agenţia de evaluare financiară Fitch, tot din SUA, şi-a retras ratingul maxim acordat Marii Britanii într-un avertisment că deteriorarea economiilor şi instabilitatea financiară riscă să erodeze încrederea pieţelor financiare, factorul de stres numărul unu pentru liderii europeni. "Ne aşteptăm ca zona euro să rămână în recesiune anul acesta şi următorul, iar recesiunea va fi mai adâncă în majoritatea ţărilor periferice, şi ca noi episoade de ten­siu­ne să perturbe pieţele financiare. Continuăm să presupunem că Grecia şi Ciprul vor ieşi mai devreme sau mai târziu din zona euro", spun analiştii de la Citi, citaţi de CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb