• ADEVARUL
• Crin Antonescu: "SRS a făcut afirmaţii corecte la adresa instituţiilor statului. Nu se poate ca Legislativul să execute dorinţele Executivului"
Preşedintele PNL Crin Antonescu a vorbit aseară, la Realitatea TV, despre criza prin care trece USL. Liderul liberal a declarat că reacţia vehementă a PSD a venit pe fondul declaraţiilor senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu, potrivit cărora s-ar fi format o nouă majoritate parlamentară. Crin Antonescu a mai arătat că este solidar cu Gigi Becali şi, totodată, a ţinut un vast discurs despre democraţia ateniană. Este o problemă exagerată atunci când se pune în discuţie existenţei acestei coaliţii. Nu avem voie să nu mergem mai departe. Suntem conştienţi că nu avem voie să tratăm o problemă de interes naţional în termeni frivoli. Nu se poate ca Legislativul să execute dorinţele Executivului.
• Consiliul European, încă un hop pentru coabitare
Premierul Victor Ponta va participa astăzi pentru prima dată la Consiliul European de la Bruxelles cu mandat din partea preşedintelui Traian Băsescu. Pentru prima dată de la instalarea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului, Traian Băsescu nu a ţinut morţiş să reprezinte România la CE şi i-a cedat fotoliul rezervat României premierului Victor Ponta. "Am decis ca, pe 22 mai, la Consiliu să participe primul ministru, în baza unui mandat pe care i-l voi aproba până la plecare", a anunţat, sec, şeful statului, în urmă cu o săptămână. De partea cealaltă, premierul a precizat că mandatul i-a fost încredinţat de preşedinte la cererea sa. "Voi avea un mandat agreat de către preşedinte
• Parchetul General i-a dat NUP lui Ponta
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis că premierul Victor Ponta nu va fi urmărit penal pentru că, în 28 şi 29 iunie 2012, a reprezentat România la Consiliul European de vară, desfăşurat la Bruxelles. Premierului Victor Ponta i s-a comunicat că, deşi a "uzurpat cu intenţie" atribuţiile preşedintelui României prin participarea la Consiliul European, nu a comis o uzurpare a "calităţii de preşedinte". La 4 iulie 2012, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică au fost înregistrate mai multe sesizări având ca subiect circumstanţele reprezentării României la Consiliul European. Semnatarii atrăgeau atenţia că participarea premierului la reuniune încalcă regulile constituţionale.
• Ascensiunea şi decăderea lui Gigi Becali: de la bişniţa cu blugi la Parlamentul European, iar apoi în celulă
Ascensiunea lui George Becali a început în anul 2000, după ce a reuşit să intre în Consiliul de Administraţie al clubului de fotbal Steaua Bucureşti. Tot de atunci Becali a început să aibă şi ambiţii politice. A fost în centrul a numeroase scandaluri, sfârşind prin a fi condamnat în dosarul schimburilor de terenuri. 15 noiembrie 1989. Cu pantaloni bufanţi şi cu mustaţă, Gigi Becali este pentru prima dată imortalizat în lumea fotbalului. La finalul partidei România - Danemarca 3-1, în Ghencea, Gigi îl ţinea de gât pe Hagi. Viitorul latifundiar era deja un apropiat al echipei naţionale, ducându-le jucătorilor în cantonament iaurt, brânză şi lapte. 1990-1999. Becali avea aproximativ 3 milioane de lei în momentul căderii regimului comunist. Prima afacere cu care a dat lovitura: bişniţa cu blugi. Aducea îmbrăcăminte din Turcia, cu camioanele, şi o vindea direct en-gros. După ce a ajuns la Real Madrid, Hagi l-a ajutat cu 100.000 de dolari.
• Presa, câinele de pază al porţii lui Gigi Becali. Reportaj în spatele camerelor de luat vederi
Vestea condamnării lui Gigi Becali a picat luni după-amiază. Condamnatul, deputat al României, se afla în Parlament. În redacţii s-au făcut, la repezeală, câteva calcule simple: Becali va merge acasă, va intra pe poartă, îşi va face bagajul şi va pleca, pe poartă, către arest. Concluzia: toată presa la poartă! În disperarea de a prinde cele mai bune unghiuri, cameramanii s-au luat la bătaie. La finalul zilei, managerii de televiziune vor trage linie şi vor lua foc: "De ce concurenţa a avut declaraţia aia cu «Nu declar nimic» şi noi nu o avem?". Nimeni nu vrea să-şi piardă locul de muncă în vremurile astea.
• EXCLUSIV Blat cu "Naşu'": echipele influente din subsolul clasamentului pun la cale un scenariu diabolic pentru a rămâne în Liga I
Hagi (Viitorul Constanţa), Prunea (CSMS Iaşi) şi Iorgulescu (Ceahlăul) l-au băgat în şedinţă pe preşedintele FRF pentru a-şi salva propriile cluburi, în detrimentul unor grupări care n-au intrare la şeful Federaţiei. La discuţii au participat şi Secretarul General al LPF, Vali Alexandru, dar şi avocatul Cătălin Ciubotă. Scopul întâlnirii? Convingerea lui Mircea Sandu ca, în sezonul viitor, să rămânem cu 18 echipe în Liga I. Acum o săptămână, site-ul oficial al FRF a anunţat că în primul eşalon vor rezista doar cluburile care se vor clasa pe locurile 1-14 şi care vor avea şi licenţă. Ce i s-a cerut, în mod expres, şefului FRF? -Să pice Bistriţa (ultimul loc), Severin (pe loc retrogradabil şi fără licenţă), "U" Cluj şi Rapid (fără licenţă). -Să rămână în Liga I echipele care se vor clasa pe locurile 15 şi 16, care, în mod normal, trebuie să ajungă în "B". Având în vedere că l-au "câştigat" pe Dragomir, următorul pas pentru Viitorul, CSMS Iaşi şi Chiajna va fi aprobarea formatului actual al Ligii I, în cadrul Comitetului Executiv, care va avea loc după terminarea sezonului.
• Merkel cere Papei binecuvântarea pentru austeritate
Angela Merkel a făcut, sâmbătă, o vizită-surpriză, la Vatican unde a fost primită într-o audienţă privată de Papa Francisc. Suveranul Pontif a făcut chiar excepţie de la regula nescrisă a Sfântului Scaun, potrivit căreia un papă nu se întâlneşte cu şefi de stat şi de guvern dacă până la expirarea mandatelor lor au mai rămas mai puţin de şase luni. Or, alegerile legislative din Germania vor avea loc în luna septembrie. Audienţa papală a fost mai lungă decât se obişnuieşte - a durat 45 de minute -, iar cei doi au abordat teme de interes comun, precum "situaţia socială şi politică, economică şi religioasă în Europa şi în lume", a anunţat Vaticanul într-un comunicat. Întâlnirea a avut loc la două zile după ce Suveranul Pontif denunţase "cultul banilor şi dictatura sistemului global financiar" care "aduc nedreptate şi mizerie în rândul a milioane de oameni". Papa Francisc a spus, făcând referire la un pasaj din Biblie, că banii trebuie să slujească, nu să conducă.
• România se pregăteşte să concureze Gazprom
România va începe în toamnă să exporte gaze naturale în Republica Moldova, urmând ca în următorii cinci ani, pe măsură ce se vor realiza interconectările cu alte state, iar gazoductul Nabucco Vest va fi realizat, să fie exportate şi gaze de şist sau din Marea Neagră. România doreşte să devină dintr-o ţară importatoare de gaze naturale una exportatoare, a declarat ieri Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. Promisiunea gazelor ieftine "O să constataţi în timp că apariţia gazelor de şist şi a noilor rute de transport vor duce la reducerea preţului la gaze. E logica pieţei", a afirmat Niţă, într-o conferinţă derulată după reuniunea Comitetului Nabucco la Bucureşti. El a mai spus că astfel se va crea o piaţă concurenţială, deoarece până acum singura referinţă era Gazprom şi "nu se putea negocia".
• Autorităţile americane anchetează Ericsson pentru dare de mită în mai multe ţări, inclusiv România
Comisia de Valori Mobiliare şi Schimburi din Statele Unite ale Americii a demarat o anchetă în ceea ce priveşte sistemul de comisioane utilizat în anii 1990 de compania Ericsson pentru a câştiga mai multe contracte. Una dintre ţările în care a folosit acel sistem este şi România. Ericsson a primit în luna martie o cerere de a furniza informaţii edificatoare, după ce presa a publicat rapoarte care atrag atenţia asupra sistemul său de plată a agenţilor comerciali din România, la sfârşitul anilor 1990 şi începutul anului 2000, a declarat marţi Frederik Hallstan, purtătorul de cuvânt al companiei. Cererea autorităţilor are legătură cu situaţia a trei foşti angajaţi ai companiei Ericsson care sunt suspectaţi că au deturnat aproape 150 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 18 milioane de euro), în timp ce aveau acces la banii destinaţi plăţii unor contacte cu acces la operatorii locali de telecomunicaţii.
• CURENTUL
• Nici graţierea nu-l mai scapă pe Becali de închisoare
Graţierea acordată de către preşedintele Traian Băsescu este văzută de toată lumea ca cea mai simplă cale pentru ca Gigi Becali să scape de închisoare. În acest sens, Becali şi-a mandatat avocatul să înceapă toate demersurile legale necesare pentru obţinerea graţierii prezidenţiale. Specialiştii în drept consultaţi de Curentul susţin însă că nici măcar graţierea nu-l mai scapă pe latifundiarul din Pipera de închisoare, deoarece, chiar şi în cazul în care să presupunem că Traian Băsescu ar fi de acord să semneze decretul de graţiere, acesta se va da doar pentru pedeapsa de doi ani pronunţată luni de instanţa supremă, urmând ca Becali să execute prima pedeapsă de 3 ani, din dosarul sechestrării, unde s-a înlăturat beneficiul suspendării. Şi, cum două graţieri la pachet nu se dau, Becali ar urma să rămână tot în închisoare , pentru a executa pedeapsa dată în dosarul sechestrării de persoane.
• Liber la insolvenţă pentru primării!
Regulile de intrare în insolvenţă a unităţilor administrative, aprobate de fostul Executiv în 2010 ca o condiţie asumată faţă de FMI, dar neaplicate niciodată deoarece legea stă de trei ani în dezbaterea Parlamentului, vor fi introduse de Guvern prin ordonanţă de urgenţă pentru a prinde board-ul FMI. Exact în urmă cu trei ani, în luna mai 2010, Guvernul Boc a aprobat un proiect de lege care stabileşte că unităţile administrativ-teritoriale care nu mai pot plăti datorii mai vechi de 90 zile şi care depăşesc 15% din bugetul local anual vor fi considerate ca aflându-se în procedură de criză financiară, iar instituţia va trebui să prezinte un plan de redresare financiară, dar şi de restructurare a conducerii.
• Guvernul favorizează creşterea abandonului şcolar
Zeci de mii de elevi din mediul rural nu şi-au primit de mai bine de o jumătate de an banii pentru naveta şcolară, majoritatea dintre ei fiind în imposibilitatea de a mai frecventa cursurile fără acest ajutor prevăzut negru pe alb de Legea educaţiei naţionale. Ministrul Educaţiei Remus Pricopie ridică din umeri şi ignoră atât cât poate această problemă, însă elevii nu mai suportă şi protestează pentru lipsa de interes a ministerului, cerându-şi dreptul la educaţie. Situaţia navetiştilor este critică în toată ţara, iar măsurile întârzie să apară. Marţi, peste 2000 de elevi din judeţul Covasna au intrat în grevă japoneză, acuzând Ministerul Educaţiei că nu le-a mai decontat din octombrie 2012 abonamentele pentru navetă, datoria acumulată ajungând la 1,6 milioane lei pentru liceenii din mediul rural.
• CURIERUL NATIONAL
• Grapini: Hotelurile abandonate prejudiciază imaginea Litoralului
Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a anunţat ieri că se lucrează la modificarea anumitor prevederi legislative, astfel încât anumite zone să fie considerate de interes naţional şi să poată beneficia de investiţii din fonduri publice, pentru că abandonarea investiţiilor pentru hotelurile din sudul Litoralului aduce prejudicii de imagine tuturor staţiunilor. "Investiţiile în hoteluri au fost haotice şi asta a dus acum la o dificultate. Am văzut acum sudul Litoralului cum arată şi cum anumiţi investitori au abandonat hotelurile şi asta creează un prejudiciu de imagine per ansamblu a Litoralului şi a investitorului corect care îşi întreţine hotelul. În zonele care vor fi declarate de interes naţional vor fi politici publice, iar banii de la buget vor merge către acele zone", a mai spus Grapini, citată de Mediafax.
• Viitorul exporturilor, la fier vechi?
Câte două vapoare pleacă zilnic din portul Constanţa cu fier vechi către ţările vecine, iar exportul României s-a ridicat în anul 2012 la 2 milioane tone de deşeuri metalice. Este indicatorul care ne avertizează asupra continuării procesului de dezindustrializare a ţării, spune Mihai Ionescu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Ceea ce ar trebui să constituie bază pentru exporturile româneşti riscă să fie pe mai departe tăiat pentru a fi dat la fier vechi, a afirmat acesta în cadrul unei conferinţe organizate ieri la BNR. România nu mai are fabrici de tractoare, de camioane, utilaje miniere. La noi nu se mai produce cupru şi nici nu se mai montează televizoare, aparate de radio, cinescoape. Este rezultatul unui proces de dezindustrializare care continuă. OMV Petrom intenţionează să treacă la dezmembrarea rafinăriei Arpechim de la Piteşti, iar dacă mergem pe aceeaşi linie vom vedea tăiate combinatele Mechel, Sidex sau Alro, a mai zis Ionescu.
• Cui să mai dea bani băncile?
Oamenii de afaceri spun că nu vom avea creştere economică până nu vom avea creditare, iar băncile spun că nu vor da drumul la creditare până ce nu vom avea creştere, observă Adrian Vasilescu. Radu Gheţea întrevede o relansare a creditării din toamnă şi identifică o zonă de plasamente proiectele din fondurile europene. Robert Rekkers, director general la Agricover Credit, mizează pe o piaţă a finanţării în agricultură de 6 mld. euro pentru următorii doi-trei ani. Angrenarea băncilor în partea de cofinanţare a proiectelor europene şi aportul de capital pentru valorificarea potenţialului agriculturii româneşti sunt două direcţii pe care se poate axa creditarea unui sector bancar în reconstrucţie, a fost una dintre concluziile conferinţei cu tema Piaţa bancară - o nouă realitate", organizată ieri de Finmedia, cu sprijinul Băncii Naţionale a României.
• Parchetul General: Ponta nu a plagiat
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul sesizării referitoare la faptul că Victor Ponta ar fi plagiat, stabilind că fapta nu există, au declarat oficiali din Ministerul Public. Sursele citate au precizat că în cazul sesizării referitoare la faptul că Victor Ponta ar fi plagiat, s-a dispus neînceperea urmăririi penale în baza articolului 10 litera a din Codul de procedură penală, respectiv că "fapta nu există". Potrivit articolului 10 litera a, "acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă fapta nu există".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Sfaturile deţinuţilor versaţi: "Gigi, plăteşte taxa de protecţie!"
Întemniţarea unui milionar este mană cerească pentru recidiviştii periculoşi. Pentru a fi lăsat în pace, Becali poate plăti taxă de protecţie unui clan de la Rahova. Un deţinut proaspăt eliberat a explicat cum este viaţa după gratii. Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare. Cel mai cunoscut deţinut din România, Gigi Becali (55 de ani), a petrecut ultimele 24 de ore într-o celulă de 20 de metri pătraţi, la Penitenciarul Rahova. El a primit un televizor în celulă şi va fi coleg cu complicii săi: fostul ministru Victor Babiuc (75 de ani) şi generalul Dumtru Cioflină (71 de ani). În următoarele trei săptămâni, Becali va fi într-o perioadă de probă, în care va fi testat medical şi psihologic. După cele trei săptămâni de carantină, Gigi Becali va ajunge într-o celulă obişnuită, alături de alţi condamnaţi, între 6 şi 20, în funcţie de celulă. Regimul va fi unul semi-deschis, ce îi va permite să iasă la munca în închisoare şi în afara ei.
• Miza Nabucco Vest! Investiţii de miliarde de euro pentru România
De felul în care Executivul României, alături de alte guverne europene partenere în proiect, îşi va juca propria carte, depinde soarta unor investiţii de 1,5 miliarde de euro. Concret, astăzi, la Consiliul European de la Bruxelles, şi în perioada următoare, urmează să se finalizeze detaliile proiectului care va oferi României independenţa de gazul rusesc. Este vorba despre Nabucco, conducta care va trasporta gaze din Azerbaidjan până în Europa Centrală şi de Vest. Executivul va face lobby pentru ca ruta de transfer să fie Nabucco Vest, care ar traversa România şi nu TAP, cealaltă variantă, care ar trece prin Europa de Sud, prin Grecia, Albania şi Italia, ocolind deci ţara noastră. Traseul Nabucco este şi pe agenda Consiliului European de astăzi.
• SCANDALUL PLĂCUŢELOR. Tun de 11 milioane euro sub fals paravan UE
Transportatorii sunt obligaţi inutil să monteze pe maşini plăcuţe cu datele tehnice până pe 26 mai. Aceştia ameninţă cu greva generală. Până sâmbătă, firmele de transport trebuie să aplice pe maşini plăcuţe pe care să fie înscrise o serie de date, precum capacitatea şi greutatea maşinii. Sunt peste 200.000 de maşini. Pentru fiecare plăcuţă, transportatorii trebuie să achite 250 de lei. În total, 50 de milioane de lei (11 milioane de euro). La fiecare plăcuţă montată, 69,44 de lei merg în buzunarul firmelor care produc şi distribuie bucăţelele de tablă. În total, peste 3 milioane de euro. Legiferarea plăcuţelor a fost făcută pe vremea fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi. Potrivit secretarului de stat de atunci, Septimiu Buzaşu, Ordinul de Ministru ar transpune în practică o directivă europeană din 1995.
• Relu Fenechiu şi Constantin Niţă, remaniaţi la pachet
Guvernul condus de Victor Ponta este pe cale de a fi remaniat. Potrivit surselor EVZ, premierul intenţionează să îl schimbe din funcţie pe ministrul liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu, după întoarcerea de la Consiliul European ce va avea loc în aceste zile. Motivul invocat va fi acela că oficialii europeni au făcut presiuni pentru eliminarea din Guvern a unui ministru trimis în judecată. Alt motiv de nemulţumire ce îl priveşte pe ministrul Transportului Relu Fenechiu este eşecul privatizării CFR, dar şi noile condiţii de privatizare ale CFR. Până în acest moment însă, PSD s-a lovit de opoziţia liberalilor, care nu vor să renunţe aşa de uşor la Relu Fenechiu, foarte influent în interiorul partidului. Pentru ca remanierea să nu afecteze doar PNL, şi ministrul Energiei, social-democratul Constantin Niţă ar urma să fie schimbat din Guvern. În acelaşi timp, surse guvernamentale au declarat că nu este exclusă varianta unei rocade guvernamentale. Astfel, social-democraţilor ar urma să le revină portofoliul Transporturilor, iar liberalilor, Energia.
• JURNALUL NATIONAL
• Tun de 125 milioane de euro în Portul Constanţa. Prelungirea digului din Portul Constanţa se transformă într-o afacere în care statul va pompa în plus zeci de milioane de euro
Afacerea Bechtel se repetă în România. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a semnat un contract păgubos pentru statul român în valoare de 125 milioane euro cu olandezii de la Van Oord, pentru prelungirea cu 1050 metri a digului din Portul Constanţa. Toată afacerea a începutul în anul 2010, când s-a organizat o licitaţie pentru prelungirea digului din Portul Constanţa. Imediat licitaţia a fost contestată şi într-un final anulată de către instanţele de judecată româneşti. După trei ani de procese, la data de 1 februarie a.c., directorul Administraţiei, Decebal Şerban, a semnat un contract cu olandezii de la Van Oord pentru această lucrare. Majoritatea clauzelor din noul contract sunt în defavoarea statului român şi în favoarea olandezilor de la Van Oord.
• SCANDAL la EUROVISION: Preşedintele Azerbaidjanului a cerut RENUMĂRAREA voturilor!
Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a cerut luni renumărarea voturilor juriului de la concursul Eurovision de sâmbăta trecută. El vrea să ştie de ce ţara sa nu a dat niciun punct Rusiei vecine, anunţă BBC News. Potrivit ambasadorului Azerbaidjanului în Rusia, Polad Bulbuloglu, mulţi votanţi prin SMS au dat votul lor Rusiei. "Conform acestor informaţii, Rusia ar fi trebuit să obţină 10 puncte de la Azerbaidjan", a precizat ambasadorul, potrivit Agerpres. Camil Guliev, şeful televiziunii de stat, este stânjenit de turnura pe care au luat-o lucrurile. Azerbaidjanul a terminat concursul de sâmbătă pe locul al doilea, după Danemarca, cântăreţul Farid Mammadov obţinând 12 puncte de la Rusia. Reprezentanta acesteia s-a clasat pe locul al cincilea.
• Racheta "surpriza" a rusilor: ascunsa pe fundul marii, ataca pe neprevazute
Rusia a creat o noua racheta balistica, Skif. Ascunsa in adancul marilor si oceanelor, ea poate in orice moment sa atace navele inamice si tinte terestre, informeaza cotidianul Izvestia. Pana la sfarsitul lunii iunie, in Marea Alba va incepe testarea rachetei Skif, cel mai nou "produs" conceput de expertii rusi in armament strategi. Capabila sa ramana in regim de asteptare pe fundul oceanelor si al marilor, arma poate, la comanda, sa iasa din ascunzatoare si sa atace tinte marine si terestre. Potrivit cotidianului Izvestia, care citeaza surse din cadrul ministerului apararii, racheta a fost realizata de centrul de proiectare si constructie Rubin, din Sankt-Petersburg, in colaborare u expertii Institului pentru rachete Makeev, din Moscova.
• NATIONAL
• Bruxelles-ul a fost deja instiintat: pe Adrian Nastase nu il prinde Craciunul acasa!
Tot mai multi cunoscatori ai sistemului sunt gata sa parieze oricat ca Adrian Nastase se va intoarce dupa gratii. Cota privind iminenta unei alte condamnari a fostului premier a crescut alarmant pentru acesta din urma, dupa ce s-a aflat ca mai marii Comisiei Europene de la Bruxelles ar fi fost deja instiintati de acest deznodamant. Toata atentia aparatorilor lui Adrian Nastase este concentrata in acest moment pe termenul din 3 iunie pe care dosarul "Zambaccian" l-a primit la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Deja condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fostul premier a cerut achitarea, sperand ca astfel va scapa definitiv de emotiile unei reveniri in inchisoare. La randul lor, si procurorii anticoruptie au facut recurs, solicitand o condamnare de 10 ani.
• PNL, manta de vreme rea pentru Victor Ponta
Chiar daca nu-i mai are la suflet si s-ar lipsi bucuros de prezenta lor, premierul Victor Ponta vrea sa treaca iarna de mana cu liberalii. "Scenariul privind ruperea USL in toamna nu mai sta in picioare. PNL trebuie sa ramana alaturi de noi pentru ca situatia economica o cere. Vom avea o iarna grea si nu este in avantajul PSD sa fie singur la guvernare. Electoral vorbind, pretul pe care l-am plati ar fi mult prea mare. Pe de alta parte, nici premierul Ponta nu-si permite sa se confrunte cu o scadere de popularitate si el stie acest lucru", ne-a declarat un lider PSD. In ceea ce priveste renegocierea protocolului USL, social-democratii vor sa puna piciorul in prag si sa mai taie din avantul partenerilor.
• Ministerul Educatiei submineaza turismul romanesc
Dupa ce, ani la rand, hotelierii de pe litoralul Marii Negre au fost suntati fie din cauza nefinalizarii Autostrazii Soarelui, fie de preturile de dumping practicate pe litoralul bulgaresc, acum a venit randul Ministerului Educatiei sa puna talpi turismului romanesc. Sezonul estival, inceput recent, ar urma sa-si tureze din plin "motoarele" cu incepere din 15 iunie, insa perioada de dupa aceasta data coincide cu o serie de examene ale scolarilor, liceeniilor si candidatilor la diverse facultati si universitati. Ministerul Educatiei, a decis ca, pentru tineri, perioada optima de examene incepe in iunie, continua in iulie si se incheie in intervalul august-septembrie. De exemplu, elevii de clasa a VIII-a vor termina cursurile pe 14 iunie 2013 si, pentru a promova la liceu trebuie sa sustina examenul de evaluare nationala, care va avea loc in perioada 25-27 iunie, deci la inceputul sezonului estival.
• Cum se autoexecuta Dinu Patriciu cu Dorina Gont! Dubioasele legaturi din dosarul executarii silite
"National" prezinta amanunte scandaloase din culisele unei executari silite prin care Dinu Patriciu isi trimite tablourile de milioane de euro peste granita. Ajutat de executorul judecatoresc Dorina Gont (care reprezinta DP Holding, firma care il executa pe afacerist si care este detinuta chiar de acesta), de avocata Elena Corciu si de amanta Melanie Chen, fostul miliardar isi muta bunurile executate in Elvetia si Anglia, in detrimentul altor creditori. Totul, printr-o formula ilegala!
• PUTEREA
• Toată România să meargă să dea acatiste de Mihai Pâlşu
De două zile, ţaraîntreagă pare sufocată de necazul căzut "din senin" pe capul deputatului ex-PNL Gigi Becali. "Sticla" a înnebunit: nu mai există ştiri de interes naţional în România. Reporterii fac pelerinaj la penitenciar să ne prezinte celula, meniul şi programul zilnic al deţinutului-vedetă, despre care dau asigurări poporului că "are moralul foarte bun". Însă marţi, televiziunile de ştiri au ignorat nepermis o ştire extrem de importantă pentru viitorul României: la Bucureşti, în cadrul reuniunii Comitetului Nabucco, s-a semnat un acord de asociere şi subscriere. Este ultima întâlnire a acţionarilor conductei Nabucco Vest înaintea deciziei consorţiului Shah Deniz privind traseul de transport al gazelor naturale din Azerbaidjan către Europa Centrală şi de Sud-Est. Aşa că a venit vremea să-l lăsăm pe Gigi Becali în plata Domnului - sau a prietenului său de conjunctură, preşedintele Traian Băsescu - şi să ne focusăm energia pozitivă pe conducta Nabucco Vest. Şi să ştiţi că nu este o glumă. Chiar avem nevoie să se roage toţi românii ca Shah Deniz să traseze ruta conductei de gaz prin România.
• DECRETE: Ambasadori rechemaţi
Mai multe decrete de acreditare şi de rechemare a unor ambasadori, printre care şi pe cele ale lui Constantin-Mihail Grigorie din Rusia, Adrian-Cosmin Vieriţa din SUA şi Iulian Buga din Irlanda, au fost semnate marţi de preşedintele Băsescu. Totodată, şeful statului a semnat decretul privind acreditarea lui Ciprian Mihali în calitatea de ambasador în Burkina Faso, Manuelei Breazu din Argentina şi Paraguay, Edward Iosiper din Israel, Nicuşor-Daniel Tănase din Republica Libaneză, Mihail Florovici din Muntenegru, Gheorghe Petre din Uruguay, Crinei-Rodica Prunariu din Armenia, Valeriu Gheorghe din Filipine, Gheorghe Vîlcu din Indonezia şi Timorul de Est, Valericăi Epure din India, Maldive, Sri Lanka, Nepal şi Bangladesh
• ROMANIA LIBERA
• Licitaţii feroviare trucate, în atenţia CE?
România riscă să ajungă din nou caz pe masa Comisiei Europene în privinţa modului de acordare a contractelor finanţate din banii europeni, de data aceasta fiind vorba de lucrări de reparare a căii ferate. Disputa priveşte modul în care CFR SA a acordat un contract de 330 milioane de euro pentru repararea celor 44 kilometri de cale ferată dintre localităţile Vinţu de Jos şi Simeria. Proiectul este finanţat în cea mai mare parte de către Comisia Europeană prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi. O plângere în acest sens, atât către Comisia Europeană, cât şi către Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) ar urma să fie făcută de către firma austriacă Swietelsky, liderul unuia dintre cele două consorţii candidate la valorosul contract. Zilele trecute CFR a semnat contractul cu asocierea concurentă, formată din FCC (Spania) AZVI (Spania) Alpine (Austria) şi Straco (România).
• Batalionul ruşinii din Armata Română
Condamnarea definitivă de luni a unui ministru al Apărării şi a unui şef de stat major, alături de Gigi Becali, este doar ultima pată pe imaginea, şi aşa şifonată, a Armatei Române. Zecile de furturi, licitaţii trucate, angajări ilegale şi alte fapte penale arată cât de vulnerabilă poate fi structura militară a României. Ultimul scandal în care sunt implicaţi militari este cel prin care aproape 20 de persoane sunt cercetate pentru că ar fi primit, ilegal, locuinţe de serviciu. Ancheta, deschisă anul acesta de Direcţia Naţională Anticorupţie, vizează nume importante din sistem precum fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu, generalul Mircia Chelaru, fost şef al Statului Major al Armatei, sau generalul Sergiu Medar, fost şef al Direcţiei de Informaţii a Armatei şi consilier pe apărare al preşedintelui Traian Băsescu. DNA, a cărei anchetă este în curs de desfăşurare, îi acuză pe înalţii demnitari că şi-au luat case de la stat fără să aibă acest drept, pe baza unor declaraţii false, în care arătau că nu deţin alte locuinţe.
• În căutarea "Sfântului Graal" al evaziunii fiscale
Compania californiană Apple este acuzată că este "printre marii manipulatori pentru a nu plăti taxe", arată senatorul republican John McCain. "Apple nu s-a mulţumit să practice transferul profiturilor în paradisuri fiscale cu taxe mici de impozitare... Apple a căutat summum-ul în materie de evaziune fiscală. Societatea a creat entităţi offshore care deţin zeci de miliarde dolari, pretinzând că este rezident fiscal... nicăieri", acuză şi senatorul democrat Carl Levin, preşedintele sub-comisiei permanente a Senatului pentru investigaţii. Concluziile anchetei arată că Apple, care deţine în străinătate 102 din cele 145 miliarde dolari cash de care dispune, nu plăteşte impozite de ani de zile asupra profiturilor, nici în SUA, nici în ţările în cauză.
• ZIARUL FINANCIAR
• România este pe cale să bată Italia la producţia de autoturisme în 2013
România ar putea produce în 2013 aproape 450.000 de maşini, în timp ce Italia va scădea spre 360.000 de maşini, conform evoluţiilor din T1, când producţia locală a crescut cu 32%. Dacia şi Ford ar putea produce în 2013 aproape 450.000 de autoturisme dacă menţin creşterea de peste 40% din primele patru luni ale acestui an. În 2012 în România s-au produs 326.500 de autoturisme, în timp ce în Italia s-au asamblat 396.000 de maşini, în scădere cu 15% faţă de anul precedent, declin care a continuat şi în primul trimestru cu opt procente. În primul trimestru al acestui an România deja a depăşit Italia la producţia de autoturisme, atingând un nivel de 107.700 de unităţi, faţă de 101.005 maşini din producţia italiană, în scădere cu 8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
• Cinci giganţi străini, cu afaceri de 5 mld. euro, domină comerţul local
Retailerul german Kaufland conduce topul celor mai mari jucători din comerţul modern local, cu afaceri de 1,5 mld. euro anul trecut, în creştere cu 14,5% comparativ cu 2011. Topul celor mai mari cinci jucători din comerţul modern rămâne neschimbat, niciun alt nume nu a reuşit să îşi facă loc în clubul celor cinci care domină piaţa locală de cinci ani. Cei cinci, cu afaceri totale de circa cinci mld. euro anul trecut, şi-au schimbat însă în ultimii ani poziţiile între ei, astfel încât începând cu 2011 Kaufland a ajuns lider, poziţie pe care şi-a păstrat-o şi anul trecut după ce a reuşit să îşi majoreze businessul an de an. La polul opus, afacerile în euro ale Metro Cash&Carry, Selgros şi Real au scăzut în contextul în care economia este în continuare în criză, iar consumul nu dă semne că vrea să iasă din zodia creşterilor de câteva procente.
• Înţelegerea statului cu kazahii pe datoriile Rompetrol a fost aprobată de deputaţi
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat ieri după discuţii aprinse proiectul de lege privind memorandumul încheiat între statul român şi grupul Rompetrol, prin care statul încasează iniţial doar 200 mil. dolari din datoria totală de 688 de milioane de dolari pe care kazahii o aveau de returnat, restul urmând să vină eşalonat. O parte a opoziţiei (PDL) a părăsit sala, arătând că proiectul nu a fost trimis comisiilor de specialitate pentru alcătuirea unui raport. Dar primul hop al acestui act normativ controversat a fost trecut, Senatul având ultimul vot înainte ca proiectul să fie trimis la promulgare.