• ADEVARUL
• Un mic grup de români a protestat în faţa Ambasadei Turciei
Aproximativ 20 de persoane s-au strâns joi seara în faţa Ambasadei Turciei la Bucureşti, unde au protestat în linişte faţă de ultimele acţiuni ale guvernului turc, în urma cărora sunt afectate în jur de 50.000 de persoane. Protestatarii s-au aliniat în faţa porţii Ambasadei Turciei fără să scoată un cuvânt. Gestul lor a imitat protestul devenit celebru în urmă cu trei ani, în Piaţa Taksim din Istanbul, unde un tânăr a stat nemişcat ore în şir privind la drapelul care flutura pe Centrul de Cultură Ataturk. La vremea respectivă, gestul bărbatului a fost urmat de sute de oameni, potrivit News.
• Un nou sondaj arată că o treime dintre turci cred că Erdogan a plănuit lovitura de stat
Un sondaj efectuat de Streetbees pe aproximativ 2.800 de turci arata ca aproape 50% dintre respondenti considera ca Fettullah Gulen a plănuit puciul, in timp ce 30% cred că însuşi Erdogan este cel care a pus totul la cale, scrie Financial Times. Piloţii avionului cu care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ajuns in noaptea de vineri spre sâmbătă la Istanbul, in timpul tentativei de lovitura de stat, au schimbat semnalul transponderului (emiţătorul radio) pentru ca avionul să apară pe radare cu indicativul unui avion al companiei Turkish Airlines. Astfel explica un expert in aviaţie faptul ca avioanele F-16 ale puciştilor nu au atacat avionul lui Erdogan, piloţii acestora temându-se ca ar putea să doboare un avion civil cu pasageri, scrie joi publicaţia The Independent
• Criza din Turcia riscă să se extindă în Europa
Lovitura militară de stat eşuată din Turcia, care a avut loc pe 15 iulie şi care a declanşat o serie de represalii fără precedent din partea autorităţilor de la Ankara, riscă să aibă consecinţe grave şi în Europa. Cel puţin în ţările în care există comunităţi însemnate de turci. În Germania, unde comunitatea turcă numără în jur de 3,5 milioane de persoane, autorităţile din domeniul siguranţei, precum şi mai mulţi politicieni se tem deja că ar putea izbucni conflicte între naţionaliştii turci şi simpatizanţii Partidului Muncitoresc Kurd sau alţi opozanţi ai preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, notează cotidianul german "Die Welt".
• Imperiul financiar din spatele şcolilor "Lumina"
10 unităţi de învăţământ, plasate în diverse oraşe din România, funcţionează sub egida "Lumina", afacerea fiind controlată de mai mulţi cetăţeni turci. "Lumina Instituţii de Învăţământ" SA este o societate pe acţiuni şi are un capital subscris de 2,3 milioane de lei. Conform datelor financiare de la Ministerul Finanţelor, firma a raportat pentru anul 2015 un număr de 492 de angajaţi şi un profit brut de aproape 6 milioane de lei. În acelaşi an, cifra de afaceri a societăţii a fost de 41 de milioane de lei, în timp ce doar activele imobilizate s-au ridicat la 106 milioane de lei. Grupul de şcoli de sub egida "Lumina" a fost obiectul unor atacuri dure ale reprezentanţilor diplomaţiei turce din România, care au susţinut că acesta ar fi controlat de principalul oponent al preşedintelui turc, Fethullah Gulen.
• 2017, anul destrămării Marii Britanii?
Se confirmă orizontul 2017 pentru trei evenimente care pot avea consecinţe majore pentru o ţară încă europeană, dar, în acelaşi timp, pot declanşa atât de mult temutul "bulgăre de zăpadă" care, în rostogolire, poate antrena o avalanşă cu efecte nebănuite încă la nivelul Uniunii Europene. 1. Theresa May, Primul Ministru britanic, a anunţat că, la începutul anului viitor, ţara sa va invoca declanşarea art. 50 din Tratatul de la Lisabona, marcând astfel, formal, procesul care va duce la ieşirea Marii Britanii din UE. 2. "Voi organiza un referendum pentru independenţă în prima jumătate a anului 2017..." - declara Nicola Sturgeon, Primul Ministru al Scoţiei, pentru BBC. 3. În cazul Irlandei de Nord, apare posibilitatea unui referendum pentru ca ţara să facă parte dintr-o Irlandă unită, independenţă invocată pentru prima oară, duminică, de Primul Ministru Enda Kenny.
• Exporturile-surpriză ale României. Mai multe sectoare puţin cunoscute aduc anual miliarde de euro în ţară
Pe lângă exporturile tradiţionale ale României, precum autoturisme, piese de schimb, grâu şi porumb, ţara noastră are o serie de industrii mai puţin cunoscute, dar care aduc miliarde de euro an de an. Carburanţii, textilele, mobila, vapoarele, medicamentele, ţigările, electronicele şi chiar şi produse realizate în industria grea se exportă din plin. Pe primul loc în exporturile României se regăsesc componentele şi subansablele auto, acestea totalizând 4,5 miliarde de euro şi acontând 8,27% din totalul exporturilor, potrivit datelor Departamentului pentru Comerţ Exterior referitoare la anul 2015. În mod surprinzător, însă, pe poziţia a doua se regăsesc firele şi cablurile electrice, exporturile cu astfel de produse ridicându-se la 3,3 miliarde de euro. Autoturismele Dacia şi Ford exportate în special în vestul Europei au valorat 2,94 miliarde de euro, clasându-se pe poziţia a treia. Următorul loc este ocupat, însă, tot surprinzător, de exportul de carburanţi, valoarea acestora fiind de 1,82 miliarde de euro.
• "Sultanul" salvat de "Ţar"
Presa din Rusia scrie, citând surse iraniene, că preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan ar fi fost avertizat de Moscova în privinţa iminenţei unei lovituri de stat, cu câteva ore înainte ca aceasta să se întâmple, vinerea trecută. Erdogan susţine că a aflat de la comnatul său că se pregăteşte un puci. Potrivit agenţiei FARS, care citează o serie de publicaţii arabe, informează că Serviciul Turc de Informaţii - MIT, a fost informat de iminenţa unei lovituri de stat de serviciile secrete ruseşti, după ce forţele ruse din Siria, au interceptat convorbiri şi mesaje radio codificate, din care rezultă că Armata turcă pregăteşte o lovitură de stat. Agenţia iraniană subliniază că ajutorul Rusiei a venit la doar o săptămână după ce preşedintele Erdoğan a transmis preşedintelui Putin scuze pentru doborârea bombardierului rus în Siria. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu confirmă informaţia, dar ultimele mişcări ale preşedintelui turc faţă de Moscova dau greutate ştrii.
• Rudel Obreja a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru şpagă
Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja a primit o condamnare cu suspendare deoarece magistraţii au avut în vedere lipsa antecedentelor penale, vârsta de 50 de ani, faptul că este administratorul unei firme, că are 3 copii şi că ocupă funcţia de preşedinte al ONG-ului Liga Profesionistă de Box. El a fost găsit vinovat de trafic de influenţă. Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja a fost condamnat definitiv, pe 23 martie 2016, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu suspendare şi la 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, în dosarul în care este acuzat că a cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la judecători. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut astfel pedeapsa de trei ani de închisoare dispusă şi de Tribunalul Bucureşti în iunie 2015, dar a înlăturat executarea acesteia.
• Donald Trump sugerează că nu ar apăra automat ţările baltice în cazul unui atac al Rusiei
Candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump, a sugerat miercuri că el nu ar apăra automat ţările baltice în cazul unui atac, ci ar analiza mai întâi contribuţiile lor la NATO, relatează New York Times. "Dacă îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de noi, atunci răspunsul este da", a spus Trump, întrebat dacă ar ajuta ţările baltice în cazul unui atac lansat de Rusia. În cursul unui interviu de 45 de minute, el a reiterat că, dacă va fi ales preşedinte, îi va obliga pe aliaţi să contribuie la acoperirea cheltuielilor suportate de decenii de Statele Unite, va anula tratatele pe care le consideră nefavorabile şi va redefini ce înseamnă să fii partener al SUA. Trump este convins că lumea se va adapta la abordarea sa. "Aş prefera să pot să continuu" acordurile existente, dar numai dacă aliaţii nu mai profită de "generozitatea" Statelor Unite, pe care ţara nu o mai poate acoperi.
• Proteste violente în Armenia
Zeci de persoane au fost rănite în Erevan, miercuri seară, după ce susţinători ai unui grup de atacatori care ţin poliţişti ostatici într-un sediu al poliţiei de patru zile s-au ciocnit cu forţele de ordine, relatează Radio Europa Liberă. Protestatarii au atacat forţele de ordine din jurul secţiei, după ce le-a fost ignorată cererea de a aproviziona atacatorii cu mâncare. Ministerul Sănătăţii din Armenia a anunţat că 45 de persoane au fost spitalizate, dintre care 25 de ofiţeri ai poliţiei. Manifestanţii au atacat cordonul forţelor de ordine cu pietre, în timp ce poliţia a ripostat cu grenade lacrimogene. Demonstraţiile au continuat peste noapte, aproximativ 2.000 de protestatari construind baricade în faţa cordoanelor de poliţie care înconjoară secţia.
• BANCHERUL
• Creditele in CHF convertite in lei de către bănci s-au înjumătăţit in ultimele doua luni
Volumele de credite in franci elveţieni (CHF) convertite in lei de către bănci s-au înjumătăţit in ultimele două luni, comparativ cu primele luni ale anului, soldul total al împrumuturilor in moneda elveţiană ajungând la 6 miliarde lei (1,4 miliarde franci) la finalul lunii mai 2016, conform statisticilor BNR. Scăderea volumului de credite in franci convertite in lei se produce pe fondul intensificării presiunilor exercitate de către clienţii băncilor si de avocaţii acestora, precum si de către parlamentari populişti, in vederea obţinerii unor facilitaţi importante, precum transformarea împrumuturilor din CHF in lei la un curs mult mai mic decât cel din prezent, chiar la cel din data acordării creditelor.
• Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare a rezolvat doar 5 cazuri in 4 luni de activitate
Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), o soluţie de rezolvare pe cale amiabilă si fără costuri a litigiilor dintre clienţi si bănci, precum comisioane si dobânzi la credite majorate abuziv, anunţă că din luna martie şi până la finalul lunii iunie, in doar 5 din cele aproape 120 de dosare aflate în diverse stadii de analiză sau soluţionare s-au pronunţat hotărâri pe care consumatorii le-au agreat, iar ele au şi fost puse deja în aplicare. Niciun consumator nu a contestat pînă acum soluţia propusă de conciliator. Reprezentanţii CSALB au spus, pentru Bancherul.ro, ca numărul mic de cazuri rezolvate este consecinţa faptului ca instituţia si-a început activitatea abia din martie 2016 si putina lume a auzit de ea. CSALB mai menţionează in comunicat ca fiecare decizie a fost pronunţată în maximum 30 de zile, faţa de termenul legal de 90 de zile. De reţinut este că toată procedura SAL este gratuită pentru consumatori.
• CURENTUL
• Îi place Gelu, foarte mult. Dar nu lui Cioloş, ci lui Ponta!
O ştire falsă a cutremurat presa românească săptămâna aceasta: tehnocraţii l-au angajat la guvern pe Gelu Voican-Voiculescu, celebrul infractor ce se situa în urmă cu peste două decenii între metafizică şi clitoris, conform propriei sale caracterizări. Ştirea că Gelu Voican a fost angajat consilier personal la guvern e ca la Radio Erevan: a fost angajat dar nu în 2016, ci în 2013 şi nu în guvernul Cioloş, ci în guvernul Ponta.
• 3,8 candidaţi pe un loc la admiterea la Facultatea de Medicină din Bucureşti
Pentru concursul de admitere în Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Bucureşti ce va avea loc luni, 25 iulie 2016, începând cu ora 9, în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, precum şi la facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) s-au înscris 3.168 de candidaţi. Aceştia vor concura pentru ocuparea celor 950 de locuri , finanţate de la bugetul de stat, scoase la concurs de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Astfel, pentru cele 510 locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 1.942 de candidaţi, pentru Facultatea de Farmacie, 259 de candidaţi/140 de locuri, iar pentru FMAM, 384 de candidaţi/170 de locuri. Pentru concurenţii ale căror medii de admitere, nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat, sunt puse la dispoziţie alte 470 de locuri cu taxă.
• CURIERUL NATIONAL
• Amenzi uriaşe pentru construcţiile ilegale
Legea care dublează amenzile pentru cetăţenii şi firmele care nu respectă calitatea în construcţii a fost promulgată şi va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Amenzile pentru realizarea de construcţii fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialişti atestaţi sunt cuprinse între 20.000 şi 40.000 lei. Sancţiuni între 10.000 şi 20.000 lei se aplică pentru executarea lucrărilor fără diriginţi de şantier, iar pentru nerespectarea nivelului de calitate, între 3.000 şi 10.000 lei.
• CE a realocat 265 mil. euro pentru IMM-uri şi cercetare
Modificarea Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE) 2007-2013 a fost aprobată deja de Comisia Europeană (CE) prin transferul a aproximativ 265 de milioane de euro, în interiorul programului, pentru proiecte performante din cadrul axelor prioritare "Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient" şi ,,Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate". Decizia Comisiei Europene suplimentează alocarea atât pentru Axa prioritară 1 "Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient", cu peste 155 de milioane de euro, cât şi pentru Axa Prioritară 2 "Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate", cu aproape 110 milioane de euro.
• Se mai poate conta pe Germania în domeniul apărării europene?
Întrebarea din titlu a apărut după ce Germania a anunţat în "Cartea albă 2016" că doreşte să acţioneze într-o manieră activă în domeniul securităţii continentului, dar precizează că "va fi departe de a putea furniza Franţei un aliat în schimbul Marii Britanii pentru Europa apărării". Berlinul precizează că "nu se poate dota cu o doctrină strategică la înălţimea forţei sale economice". Marcată de înfrângerile suferite până aproape de nimicire în istoria sa (1918 şi 1945), Germania refuză orice "Weltpolitik". Terorismul jihadist în Europa, "activismul" Rusiei în Baltica, în Europa Centrală şi de Est, în Mediterana şi în Orientul Mijlociu, spune analistul Cyrille Bret, "reclamă totuşi o repoziţionare strategică a Germaniei".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Haosul domneşte în agricultură. Autorităţile nu ştiu cât teren a ajuns in mâinile străinilor
Autorităţile de la Bucureşti au scăpat complet de sub control situaţia achiziţiei terenurilor agricole de către speculatori, majoritatea din afara ţării. Din cauza preţurilor mici de vânzare, s-a ajuns ca milioane de hectare să fie controlate de investitori străini. În prezent, nu exisă o cifră oficială care să reflecte în ce proporţie au fost achiziţionate terenurile agricole de către străini. Statisticile sunt extrem de contradictorii, obţinute din informaţii adunate din diverse surse. Nici măcar Ministerul Agriculturii nu ştie exact care este situaţia reală din teren. EVZ a soliciat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) date privind suprafeţele deţinute de străini în România, în total şi pe judeţe. În răspunsul primit, se arată că, în baza de date a APIA, s-au identificat 160 de fermieri străini, cu o suprafaţă totală de 2.562,12 hectare. O cifră ridicol de mică, dacă luăm în calcul alte variante, care vorbesc de peste 5 milioane de hectare de teren agricol cumpărate de străini
• Lovitură de teatru în dosarul lui Puiu Popoviciu
Omul de afaceri, condamnat la 9 ani de închisoare pentru fraude cu terenurile Academiei de Ştiinţe Agronomice, ar putea scăpa de închisoare, susţin surse apropiate procesului. Acesta îşi pune toate speranţele într-o eventuală casare cu trimitere spre rejudecare pronunţată de Instanţa supremă, în condiţiile în care decizia nu este definitivă. Asta deoarece o parte din faptele lui Puiu Popoviciu din anii 2000 s-au prescris în data de 16 iulie, iar dacă procesul se va rejudeca, se vor prescrie şi celelalte, din 2004. Avocaţii ar putea invoca nelegalitatea deciziei de fond, deoarece judecătorul a pronunţat condamnarea în penal, fără să soluţioneze cauza pe latură civilă (n.r. - cu privire la prejudiciu), deşi atât avocaţii cât şi procurorul DNA au pus concluzii şi cu privire la acest aspect.
• Gabriel Liiceanu spune că Europa greşeşte pentru că nu îşi apara valorile în faţa invaziei musulmane
Pe fondul ultimelor incidente violente care dezbină lumea, filosoful şi scriitorul român, Gabriel Liiceanu atrage atenţia asupra faptului că Occidentul traversează o perioadă de criză în ceea ce priveşte "oamenii politici de calibru" care ar trebui să ia atitudine împotriva multiculturalismului cu potenţial criminal. Scriitorul român susţine pe pagina sa de Facebook că Europa ar trebui să-şi revizuiască politicile de integrare privind imigranţii, şi nu să accepte să i se impună un nou tip de viaţă cu care nu rezonează. "Faptul că religia şi politica sunt despărţite, că între stat şi religie trebuie să existe o falie este marele progres pe care l-a făcut Europa în sânul istoriei omenirii." Când multiculturalismul devine potenţial criminal şi real criminal, îi pui limite. Democraţia nu înseamnă impotenţă de a-ţi apăra valorile fundamentale. E o secetă enormă de oameni politici de calibru.
• JURNALUL NATIONAL
• Buşoi: Firea a uitat să meargă la Bruxelles după fonduri UE pentru RADET-ELCEN
Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, afirmă că există riscul unei noi crize în Capitală în ceea ce priveşte furnizarea apei calde şi a căldurii, în condiţiile în care primarul general Gabriela Firea nu s-a deplasat încă la Bruxelles pentru a solicita fonduri europene în vederea rezolvării situaţiei RADET-ELCEN. "Primăria Capitalei se face că nu înţelege ideea: ideea este că, în plină criză RADET-ELCEN, primarul Firea promitea că în maximum două săptămâni merge la Bruxelles după bani europeni şi a uitat să se ducă. (...) În timpul ăsta, RADET pierde 1,2 tone de apă pe oră prin conductele reţelei - după cum declară chiar conducerea RADET şi cresc datoriile la ELCEN şi ale ELCEN la Romgaz şi aşa vom ajunge la o nouă criză în care Bucureştiul va rămâne fără apă caldă sau căldură", afirmă Cristian Buşoi într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.
• Locuri de muncă. Peste 26.000 de joburi vacante la nivel naţional
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pune la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui job un număr de 26.192 locuri de muncă vacante la nivel naţional, cele mai multe pentru muncitori necalificaţi la asamblarea, montarea pieselor şi muncitori necalificaţi în industria confecţiilor. Cele mai multe locuri de muncă vacante le oferă Capitala - 3.579 şi judeţele Arad - 1.806, Sibiu - 1.487, Timiş - 1.393, Iaşi - 1.310, Argeş - 1.217, Dolj - 1.176 şi Vâlcea - 1.083. La polul opus se află judeţele Teleorman - 160, Gorj - 141, Ialomiţa - 134, Caraş-Severin - 127, Botoşani - 106, Bacău - 106 şi Mehedinţi - 80. La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea/montarea pieselor (2.328), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.264), manipulant mărfuri (944).
• NATIONAL
• Romania, campioana lumii la video-chat
Video chatul in Romania este una dintre cele mai înfloritoare afaceri. Daca nu ştiaţi, in spaţiul danubiano-carpato-pontic îşi desfăşoară activitate nu mai puţin de 4.000 de studiouri de video-chat in care "muncesc" circa 100.000 de modele, fete si băieţi. Daca pana mai acum vreo trei patru ani, video-chaturile erau vizate intens de DIICOT, Politie si Parchet, afacerea s-a schimbat in profunzime. Evaziunea fiscala si santajul la care erau supuse modelele au cam dispărut si există studiouri de video-chat cu cifre de afaceri de milioane de euro pe an, care aduc statului sute de mii de euro din taxe si impozite. Ba chiar, tot mai multe modele au contracte lde tip artist-interpret si beneficiază si de asigurări sociale. Piaţa mondiala de video-chat este estimată la 10 miliarde de dolari pe an, iar cea autohtonă se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro.
• Prima doamna nu mai pleacă la Rio!
Deşi din urma cu ceva vreme se antamase deja avionul particular care sa duca delegaţia prezidenţială in Brazilia, valurile făcute de dezvăluirile National, care au indignat o bună parte din opinia publică, i-au convins pe soţii Iohannis sa nu-si forţeze norocul cu aceasta deplasare atât de tentantă de altfel. Însă pentru că nimeni nu a îndrăznit, la timpul potrivit, să lămurească deplasarea primei doamne la Rio, s-a ajuns acum la o situaţie de-a dreptul aberantă, in care tara noastră nu doar că nu va fi reprezentată de şeful statului la ceremonia oficială de deschidere a Jocurilor Olimpice, dar nici măcar de şeful Guvernului. Asta in ciuda faptului că aproape toate naţiunile care se respectă au reprezentare la cel mai înalt nivel la ceremonia de deschidere.
• Lovitura de stat din Turcia, coordonata prin WhatsApp!
Participanţii la lovitura de stat eşuată din Turcia au folosit cea mai populara aplicaţie de mesagerie mobila din lume pentru a planifica atacuri si pentru a ordona soldaţilor să tragă in mulţime, arată agenţia de ştiri Anadolu. Procurorii din Istanbul, însărcinaţi să se ocupe de anchetarea membrilor juntei militare care a încercat sa răstoarne regimul Erdogan, au intrat in posesia mai multor mesaje scrise pe WhatsApp, transmise intre ofiţerii care au participat la puciul din noaptea de 15 spre 16 iulie. De pildă, maiorul Mehmet Karabekir apare in scripturi menţionând că a deschis focul asupra unei mulţimi de oameni, si a ucis până la 15 persoane. Alţi ofiţeri au transmis indemnul către subalterni să fie puşi pe fugă cei care se împotrivesc. Aproape 1.000 de pucişti au fost plasaţi după gratii din cei 7.500 de suspecţi arestaţi pentru presupusa implicare in operaţiune. Mai mult de 50.000 de oameni la nivel naţional au fost demişi, arestaţi sau suspendaţi.
• PUTEREA
• Bucureştenii stau la cozi o zi întreagă pentru o cerere de paşaport
Statul român a încasat, doar anul trecut, circa 250 de milioane de lei din taxele pe care le-au achitat cei care au solicitat paşapoarte, cu aproape 50 de milioane de lei mai mulţi decât în 2014. Cu toate acestea, nu s-a făcut nimic pentru creşterea eficienţei de preluare şi prelucrare a cererilor de paşapoarte. Dimpotrivă, au fost desfiinţate ghişeele unde aveau prioritate persoanele cu handicap, femeile gravide şi cu copii mici. Cei care, din varii motive, sunt nevoiţi să-şi facă paşapoartele în această perioadă, au nevoie de o zi întreagă pentru a achita taxele şi pentru a le depune împreună cu actele solicitate, stând la cozi interminabile, din cauza lentorii de înregistrare a dosarelor. Conform măsurătorilor efectuate de PUTEREA, o singură înregistrare durează între 5 şi 20 de minute, în funcţie de complexitatea acesteia.
• Erdogan se joacă bine cu focul, dar poate sfârşi înecat
Înainte de agitaţia sângeroasă din Turcia, Recep Tayyip Erdogan ajunsese într-o poziţie precară, în cădere de popularitate internă, controversat extern, cu aliaţi nesiguri, cu duşmani înăuntrul şi dinafara graniţelor. Preşedintele turc avea nevoie de "o gură de aer proaspăt", aşa că a înscenat o tentativă de lovitură de Stat. Înscenarea a reuşit, Erdogan şi-a crescut sprijinul popular la cote maxime, şi-a eliminat duşmanii interni, i-a discreditat pe cei externi, a construit pretextul unei epurări generale - militari, guvernatori, magistraţi, cadre didactice, politicieni. A umplut puşcăriile, cochetează cu pedeapsa capitală, exercită mari presiuni şi şantaje diplomatice, face lucruri pe care, înainte de puciul de operetă eşuat, nu şi-ar fi permis să le facă. Poziţia sa în fruntea Turciei e foarte stabilă. Dar...Dacă va continua să crească abrupt numărul celor persecutaţi politic, într-o ţară în care familiile au mulţi membri şi tradiţionale legături tribale, suportul popular se va diminua în mod firesc.
• Paşi înainte pentru a tăia dependenţa de gazele ruseşti
Profitând de expirarea unor acorduri mai vechi cu Rusia, România, împreună cu alte câteva state din regiune, au făcut paşi importanţi în încercarea de a scăpa continentul de dependenţa faţă de gazele ruseşti. Astfel, dacă dezvoltarea unor gazoducte care să se întindă pe mii de kilometri a eşuat, s-a găsit o altă soluţie, mai simplă şi mai puţin costisitoare: semnarea în lanţ a mai multe acorduri care permit circulaţia gazelor naturale în orice direcţie şi din orice parte a lumii. Se vor folosi conductele deja construite, dar care transportau gazele într-o singură direcţie - mereu din Rusia spre statele europene dependente de importuri contracte în urma unor negocieri cu intermediari din ce în ce mai dubioşi.
• ROMANIA LIBERA
• Omul lui Trump, lobby pentru dictatori
Directorul de campanie al candidatului republican are o prestigioasă carieră de consultant. La fel de importantă este şi cea de lobbyist pentru traficanţi de arme şi politicieni sângeroşi. Cine este Paul Manafort? Potrivit unui nou raport American Bridge pentru secolul 21, Paul Manafort a lucrat pentru celebri traficanţi de arme, seniori ai războiului, dictatori şi magnaţi din întreaga lume, care au produs tulburări, haos, moarte sau au jefuit banii ţărilor lor. Manafort şi-a folosit talentul şi a permis victoria a trei preşedinţi americani: Gerald Ford în 1976, Ronald Reagan în 1980 şi George H.W. Bush în 1988. În spatele acestor succese, omul a acumulat şi probleme judiciare şi Mediapart, care a efectuat o anchetă, aminteşte legăturile periculoase pe care Manafort le-a întreţinut cu Ziad Takieddine, cunoscut negustor de arme libanez, consilierul lui Trump fiind suspectat de poliţie că a semnat un contract fictiv cu acesta şi cu alt protagonist, Abdul Rahman el-Assir. Dezvăluiri care riscă să afecteze clanul Trump.
• Analiză: De ce evită străinii litoralul românesc
Hotelierii cu experienţă de pe litoral oftează adânc atunci când vorbesc despre anii ʹ70 sau ʹ80. "Era plin de străini. În Neptun şi Olimp veneau numai germani şi scandinavi. Găseai foarte greu, ca român, o cameră în hotelurile de acolo", şi-a amintit, cu nostalgie, unul dintre ei. După două decenii jumătate de tranziţie economică, lucrurile s-au schimbat radical. Hotelurile celebre din cele două staţiuni sunt în paragină şi de ani buni nici românii nu le-au mai călcat pragul, darămite vreo familie de suedezi. Iar numărul străinilor care ajung în staţiunile din Constanţa a scăzut dramatic, până la circa 5% din totalul turiştilor. Una peste alta, litoralul românesc a ajuns un produs destinat în special românilor.
• ZIARUL FINANCIAR
• Stephane Richard, şeful Orange la nivel global a venit în România
România va juca un rol important în planurile strategice ale Orange de a se extinde pe piaţa de servicii financiare pe telefonul mobil, iar primul pas al gigantului francez pe acest segment - lansarea serviciului Orange Money pe piaţa locală, este iminent, a declarat într-un interviu exclusiv cu ZF Stephane Richard, CEO şi preşedinte al grupului de comunicaţii cu afaceri anuale de 40 mld. euro. "Există şi noi linii de business - cum este mobile banking-ul, care este în mod clar un domeniu în care România are un rol de jucat; avem un proiect ambiţios în acest segment", a declarat Richard. "Avem aproape 20 de milioane de utilizatori ai Orange Money în Africa, iar ceea ce vrem să facem acum este să lansăm servicii financiare pe mobil în Europa. Avem un proiect în Franţa de a lansa o «bancă mobilă», avem proiecte şi în Spania. Am lansat serviciul şi în Polonia, iar acum următoarea ţară este România pentru lansarea Orange Money şi poate chiar şi pentru mai mult."
• Doar trei companii listate pe AeRO din primele zece după capitalizare s-au apreciat de la începutul anului
De la începutul acestui an, acţiunile a trei societăţi listate pe AeRO dintre cele mai mari zece companii în funcţie de capitalizarea bursieră au înregistrat evoluţii pozitive. Astfel, titlurile Bucur Obor Bucureşti (BUCU), companie care administrează un centru comercial din centrul Bucureştiului, s-au apreciat cu 66% de la începutul acestui an, capitalizarea bursieră a BUCU ajungând astăzi la 90,9 milioane lei (20,33 milioane lei). În acelaşi timp, valoarea indicatorului P/BV este supraunitară, capitalurile proprii valorând mai puţin decât capitalizarea bursieră a BUCU, respectiv 49,4 milioane lei. BUCU a raporat un profit de 3,4 milioane lei în primul trimestru, reprezentând o creştere de 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
• Statistică dureroasă: Doar 34% din creditele corporate au fost pentru investiţii
Creditele pentru companii cu o scadenţă mai mare de cinci ani reprezentau la finalul lunii mai a acestui an doar 34% din finanţările totale acordate de bănci firmelor româneşti, echivalentul a 8,3 miliarde de euro, potrivit datelor Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Ponderea redusă a creditelor corporate pe termen lung scoate în evidenţă absenţa noilor investiţii în sectorul privat fără ajutorul cărora economia nu poate prospera şi nu poate creşte sustenabil în următorii ani. În condiţiile în care băncile locale au fost reticente să acorde credite pentru investiţii, cea mai mare parte a finanţărilor au fost pe termen scurt şi au presupus finanţarea activităţii curente. Cu o pondere a creditelor pentru investiţii în total credite corporate de numai 34% sectorul bancar românesc se poziţionează pe ultimele locuri în Europa la capitolul finanţarea investiţiilor firmelor private.