REVISTA PRESEI 23.05.2015

Willy Homner
Revista Presei / 23 mai 2015

ADEVARUL

Radu Mazăre a demisionat de la conducerea Primăriei Constanţa

Radu Mazăre, aflat în arest preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii, a demisionat, vineri, de la conducerea Primăriei Constanţa. În demisia înaintată Consiliului Local Constaţa, Radu Mazăre îşi cere scuze pentru greşelile făcute şi le mulţumeşte celor care l-au votat. Mazăre este în arestul Poliţiei Capitalei de la începutul lunii aprilie, fiind acuzat de corupţie care a dus la prejudicierea patrimoniului oraşului. Instanţa a decis joi, 21 mai, ca el să fie arestat la domiciliu, dar decizia nu este definitivă. Radu Mazăre este primar al Constanţei din anul 2000, aflându-se la al patrulea mandat de edil-şef.

România se uită la tine cum mori

E ţara în care eşti cel mai singur om din lume. Dacă ai forţa să supravieţuieşti, o vei face, în caz contrar, eşti condamnat la moarte. Şi ei te vor privi, fără remuşcare, cum mori. Aici e ţara în care depresia nu e boală luată în serios, eşti doar unul dintre miile de nebuni, care îşi merită, până la urmă, soarta. O femeie de 53 de ani ameninţa de peste 35 de ore că se va arunca de pe terasa unui bloc de 8 etaje din centrul Bucureştiului. Sub ea, ironic, e Biserica "Sfinţii Nicoale" - Albă, iar 300 de metri mai încolo e Hotel Radisson Blu, ticsit cu turişti. Peste 35 de ore a stat femeia aceasta în buza morţii, iar noi i-am păzit vigilenţi prăbuşirea. De ieri dimineaţa, de la ora 7, ea s-a urcat pe blocul în care se angajase ca femeie de serviciu, de doar câteva luni. Aflată în depresie după moarte fiicei sale de acum doi ani, femeia a vrut să-şi pună capăt zilelor. Speram, chiar credeam, că nu va duce gestul până la capăt. Nici bărbatul ei, nici prietenele ei nu au reuşit să o convingă să coboare. Elena a stat 24 de ore numai în picioare, într-un echilibru fragil, fără să mănânce.

Viaţa românului intrat în faliment personal

Noua lege a insolvenţei persoanelor fizice stabileşte că datornicul care-şi cere protecţia faţă de creditori are obligaţia de a-şi plăti eşalonat datoriile, dar are şi dreptul la "un trai rezonabil". Specialiştii consultaţi de "Weekend Adevărul" arată, însă, că tocmai coordonatele acestui regim de viaţă sunt neclare. Controversata lege privind insolvenţa persoanelor fizice, adoptată în această săptămână de Camera Deputaţilor, stabileşte procedurile prin care - cu ajutorul autorităţilor - datornicii restanţieri pot obţine protecţie faţă de creditori şi pot scăpa chiar de executarea silită. Dar au rămas în suspans tocmai amănuntele "tehnice" pe care ar trebui să se bazeze aplicarea efectivă a legii. Cu toată prezentarea triumfalistă de care s-a bucurat în ultimele zile, ca un panaceu pentru "necazurile financiare" ale românilor, proiectul pare a fi gândit astfel încât datornicul să se mai gândească o dată până să-şi ceară insolvenţa.

Afacere cu legume în solar. Ce investiţie iniţială este necesară şi ce costuri apar

Aveţi un teren pe la ţară? Dacă da, o afacere cu legume în solar poate aduce câştiguri bune. Sera are avantajele sale nu atât pentru faptul că se obţin recolte bune pe suprafeţe mici, cât pentru rapiditatea cu care se maturizează plantele şi pentru faptul că acestea apar mai repede decât celelalte. Ridicarea unui solar de o mie de metri pătraţi necesită circa 20.000 de lei, incluzând aici foliile, sârma şi celelalte elemente necesare, a declarat, pentru "Adevărul", Mircea Croitoru, un fermier din comuna gălăţeană Matca, care deţine o societate de profil. Alegerea plantelor care vor fi cultivate reprezintă cea mai mare dilemă a fermierului, pentru că de aici derivă o serie de costuri specifice. Pot fi realizate zarzavaturi, de regulă toată lumea alege să cultive salată, ridichi, roşii şi castraveţi. Cine vrea să cultive tomate are nevoie de 3.500 de plante la un solar de o mie de metri pătraţi, ceea ce înseamnă circa 1.400 de lei. Evident, pentru alte legume, calculul este diferit şi trebuie făcut separat.

Acord pentru livrarea de produse agroalimentare în statele arabe

România a semnat un acord pentru livrarea de produse agroalimentare în statele arabe, care prevede înfiinţarea unui centru de colectare la Constanţa şi a altuia în Doha (Qatar) sau Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. "La nivelul ministerului, încercăm în acest moment să deschidem pieţele externe. Am semnat deja un acord pentru livrarea de produse agroalimentare către statele arabe, care au cerut legume, cereale şi animale. Ele importă foarte multe produse din Australia şi Noua Zeelandă, deşi, din punct de vedere al preţului, este mai avantajos să aducă mărfurile din Portul Constanţa", a spus Daniel Botănoiu, potrivit Agerpres. Secretarul de stat a mai spus că sectorul de legume-fructe are nevoie de finanţare susţinută, pentru că nu a fost sprijinit corespunzător de la integrarea României în Uniunea Europeană.

Parlamentarii nu înţeleg ce este impozitul forfetar, ar trebui să facem un infotrip pentru ei

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, a declarat vineri că este convins că 99% dint parlamentari nu au înţeles ce este impozitul forfetar şi că se gândeşte să organizeze pentru aceştia un infotrip pe litoral. El a precizat totodată că legea privind impozitarea bacşişului, eliminată între timp, a creat un haos total în industria turismului. Oamenii de afaceri din turism cer înfiinţarea unei agenţii de sprijinire a investitorilor şi o legislaţie simplificată. Totodată, reprezentanţii Mareea, unul din principalii turoperatori care activează pe litoralul românesc, au anunţat că pregătesc o nouă piaţă, un zbor charter către Polonia, şi estimează că 5.000 de turişti de pe această piaţă vor vizita România.

Balcerowicz, arhitectul reformelor poloneze: România ar trebui să taie mai degrabă taxele pe muncă decât TVA

România ar trebui mai degrabă să reducă taxarea muncii decât să taie TVA întrucât, atunci când ai posibilitatea să scazi taxele menţinând limitele deficitului bugetar, cel mai bine este să le reduci pe cele mai dăunătoare pentru economie, susţine Leszek Balcerowicz, fostul ministru polonez al Finanţelor şi guvernator al Băncii Naţionale a Poloniei. "Când ai posibilitatea să reduci taxele păstrând limitele deficitului bugetar, cel mai bine este să le reduci pe cele mai agresive. Din câte ştiu problema principală a României este cu taxele pe muncă. Când introduci TVA diferenţiat creezi probleme de administrare", a declarat Balcerowicz, aflat într-o vizită la Bucureşti. "Toate impozitele daunează, dar diferă nivelul de dăunare. Taxele pe proprietţăi imobiliare sunt din cele puţin dăunătoare, iar impozitele cele mai puţin dăunatoare sunt cele indirecte. Nu e bine să creşti complexitatea impozitelor. Noi, în Polonia, încercăm să simplificăm", a spus fostul ministru polonez al Finanţelor.

Noroc (nu tocmai) bun: Cum a fost îngropat mineritul, industria privilegiată a Epocii de Aur

Insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara pare inevitabilă. În ciuda situaţiei critice în care se află CE Hunedoara şi cei 6.000 de angajaţi ai săi, Guvernul evită orice dezbatere publică pe acest subiect. Pentru Complex, insolvenţa înseamnă direct faliment. Nu doar al său, ci şi al unei industrii cu un filon de noroc bun aproape epuizat. Minerii din Valea Jiului se află într-o serie continuă de proteste, provocate de situaţia fără ieşire în care se află Complexul Energetic Hunedoara, în care sunt reunite ultimele patru mine şi cele două termocentrale. Ei cer Guvernului să creeze cât mai repede o strategie energetică în care să fie inclus şi Complexul Energetic Hunedoara şi susţin că, în caz contrar, peste 6.000 de locuri de muncă vor fi desfiinţate.

Grevă la RATB. Luni, mijloacele de transport în comun din Bucureşti vor circula cu farurile aprinse

Reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB) au anunţat că luni, 25 mai, toate mijloacele de transport în comun care vor ieşi pe traseu vor circula cu farurile aprinse. Sindicaliştii susţin că acţiunea este una de protest, întrucât situaţia regiei se complică pe zi ce trece. Vasile Petrariu, preşedintele STB, a declarat că luni, 25 mai, toate mijloacele de transport în comun care ies pe traseu se vor deplasa cu farurile aprinse. "Faptul că vom merge cu farurile aprinse este un semnal. Nu avem bază materială şi călătorii ne trag pe noi la răspundere. Dacă nu se rezolvă nimic nu garantăm că vom mai ieşi pe traseu. Vedem ce o să fie de marţi", a precizat Petrariu. Nu este prima dată când sindicaliştii atrag atenţia cu privire la situaţia critică în care a ajuns Regia Autonomă de Transport Bucureşti. Aceştia au spus în nenumărate rânduri că subfinanţarea regiei este o problemă uriaşă care aduce o mulţime de efecte negative.

Negocierile dintre Grecia, Germania şi Franţa s-au încheiat fără niciun rezultat

Negocierile de la Riga dintre premierul elen Alexis Tsipras, preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, pentru deblocarea acordului de salvare şi asigurarea viitorului Greciei în zona euro, s-au încheiat joi fără niciun rezultat. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a avansat posibilitatea ca Grecia să aibă nevoie de o monedă paralelă alături de euro dacă discuţiile cu creditorii internaţionali eşuează. Negocierile au avut loc într-o atmosferă "prietenească şi constructivă" şi s-au concentrat pe "îndeplinirea cu succes a actualului program", potrivit unei declaraţii comune emisă de guvernele Franţei şi Germaniei, în care se arată doar că părţile au convenit ca discuţiile să continue. Din declaraţie a lipsit optimismul iniţial al preşedintelui Hollande, de a deschide calea pentru un acord care să aibă loc cel mai devreme la sfârşitul acestei luni.

EVENIMENTUL ZILEI

Liberalii se reunesc, la Piteşti, în şedinţa Consiliului Naţional

PNL se reuneşte azi, la Piteşti, în cadrul Consiliului Naţional, pe ordinea de zi aflându-se votul asupra modificărilor la statut privind criteriile de integritate, dar şi aprobarea formei finale a programului de guvernare şi stabilirea datei şi temei moţiunii de cenzură. Liberalii au definitivat, ieri, propunerile de modificare a Statutului, în privinţa criteriilor de integritate, introducând o normă tranzitorie, prin care, cei cu funcţii de conducere care sunt condamnaţi în prezent în instanţă, să îşi piardă funcţia de conducere, nu şi calitatea de membru. "Noi intrăm cu o propunere, vedem ce va dispune adunarea de mâine de la Piteşti. Propunerea e că modificarea statutului pe criterii de integritate se va aplica pentru viitor, nu retroactiv", a anunţat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, la finalul şedinţei PNL, citată de Mediafax.

În exclusivitate pentru EVZ, "spovedania" fostului mare actor Dragoş Pâslaru

La 25 de ani după ce pe actorul Dragoş Pâslaru aproape că l-au omorât minerii şi la 15 ani după ce s-a călugărit, Părintele Valerian, de la schitul Pătrunsa, a dat primul interviu. Călugărul povesteşte despre viaţa ca pustnic, de convingerile sale ortodoxe şi legionare, şi de satisfacţiile vieţii în sutană. În 1990 era tânăr, frumos, deştept şi celebru. La 39 de ani, avea lumea la picioare. Era căsătorit şi avea un copil. Jucase în filme care au rămas în istoria cinematografiei româneşti şi interpretase roluri de teatru memorabile. Filmul "Drumeţ în calea lupilor", în care i-a dat chip legionarului Horia Sima, i-a marcat existenţa lumească. Numai că, în iunie, l-au bătut minerii de l-au băgat în comă. Fusese un participant activ la Revoluţie şi s-a remarcat ca o voce extrem de critică la adresa regimului iliescian, în protestul maraton din Piaţa Universităţii. Atunci a fost declicul. Pe punctul de a muri a avut o revelaţie. Cinci ani a trăit cu ea în sine însuşi. Abia în 1995 şi-a luat inima în dinţi şi s-a hotărât. Un an mai târziu a îmbrăcat haina monahală.

Moscova acuză Washingtonul că vânează şi răpeşte ruşi

Ministerul rus al Afacerilor Externe i-a avertizat pe cetăţenii ruşi care călătoresc în străinătate asupra riscurilor reprezentate de organele de drept şi serviciile speciale din Statele Unite care, afirmă ministerul, s-au angajat într-o "vânătoare" de ruşi în întreaga lume. Într-un comunicat, ministerul acuză de asemenea Washingtonul de răpirea unor ruşi, citând cazuri precum cel al lui Vladimir Drinkman, care a fost extrădat în Statele Unite din Olanda la începutul acestui an, scrie Agerpres. "Crezând că-i este permis să facă tot ce vrea, Washingtonul a ajuns până acolo încât să ne răpească cetăţenii", afirmă MAE de la Moscova. Drinkman a pledat nevinovat la acuzaţiile că a conspirat cu alţi cel puţin patru bărbaţi pentru a instala programe de tip "sniffer" vizând monitorizarea traficului reţelelor de calculatoare ale unor companii financiare, procesoare de plată şi retaileri din întreaga lume.

CONDAMNARE DURĂ: 8 ANI DE PUŞCĂRIE pentru Cristian Poteraş, fostul primar al Sectorului 6

Fostul edil al sectorului 6 Cristian Poteraş a fost condamnat la opt ani de închisoare, în dosarul de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti, după ce Judecătoria Sectorului 6 l-a achitat. Prejudiciul în acest dosar a fost stabilit de DNA la 58 de milioane de euro. Poteraş s-a predat, vineri seara, la Poliţia Capitalei. Cristian Poteraş s-a predat, vineri seară, la Poliţia Capitalei, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. El va fi dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină 21 de zile, după care o comisie din cadrul Administraţiei Penitenciarelor îi va stabili regimul şi locul de detenţie.

JAFUL SECOLULUI. O grupare de SEPTUAGENARI a PRĂDAT cea mai temută organizaţie CRIMINALĂ din ţară

Presa britanică a relatat că jaful secolului, comis la Londra, a lăsat fără bani şi bijuterii una dintre cele mai temute organizaţii criminale din Anglia. Un cap al mafiei britanice, a cărui familie ar fi responsabilă pentru 25 de crime, a fost jefuită de bijuterii, diamante şi bani, în valoare de 275 de milioane de euro. Jaful este considerat ca unul dintre cele mai mari din istoria Marii Britanii. Surpriza a fost mare însă pentru oamenii legii, când au constatat că cei nouă suspecţi sunt trecuţi bine de a doua tinereţe. Poliţia metropolitană a anunţat că indivizii au vârste cuprinse între 48 şi 76 de ani şi au fost reţinuţi sub acuzaţia de complicitate la jaf. Doi dintre ei au 76 de ani - Brian Reader (cel mai vârstnic) - şi 74 de ani.

CÂT a ajuns datoria publică a României: Aproape 66 miliarde euro!

Datoria publică a României a ajuns la 44,1% din Produsul Intern Brut (PIB), până la valoarea de 65,94 miliarde de euro, la 31 decembrie 2014. Valoarea este mult crescută faţă de nivelul de 54,38 miliarde de euro, înregistrat la finele lui 2012, reiese din Raportul Curţii de Conturi referitor la evaluarea managementului datoriei publice în perioada 2012-2014 la Ministerul Finanţelor Publice /MFP/, publicat vineri. Conform sursei citate, în perioada auditată, datoria publică în euro pe cap de locuitor a înregistrat o creştere semnificativă, de 608,3 euro/locuitor, astfel încât, la finele anului trecut, aceasta era de 3.313,9 euro/locuitor, comparativ cu 2.705,6 euro/locuitor la data similară din 2012.

JURNALUL NATIONAL

Sibieni din Bulgaria, în pieţele noastre

Aşa-zişii sibieni, care au invadat pieţele din marile oraşe, nu fac altceva decât să aducă profit falsificatorilor de brânză din... Bulgaria! Adevăraţii producători sibieni spun că ei nu au timp să stea prin pieţe, iar brânza de Sibiu din pieţe este un fals. "Un crescător autentic de oi nu are timp să stea la piaţă, în fiecare zi. Poate cel mult două zile pe săptămână. Nu contestăm că nu sunt şi sibieni printre ei... dar sunt unii care n-au nicio oaie pe-acasă şi le-au plecat până şi şobolanii, pentru că n-au avut ce mânca", spune, cu mult umor, Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu. In timp ce adevăraţii producători vând brânza la poartă, pentru că nu-şi permit să se deplaseze la piaţă, standurile de falşi sibieni se înmulţesc de la o zi la alta, aducând pagube tuturor.

Gheorghe Nichita, SUSPENDAT din funcţia de PRIMAR al Iaşiului

Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcţia de primar al oraşului Iaşi, la cererea Prefecturii Iaşi, după ce acesta a refuzat să se autosuspende sau să demisioneze. Gheorghe Nichita s-ar fi folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai altor instituţii din Primărie, pentru a îşi urmări iubita şi a ameninţa un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Arafat: O comisie va analiza măsurile luate în cazul femeii care s-a aruncat de pe bloc în Capitală

O comisie va analiza măsurile luate în cazul femeii care s-a aruncat, vineri seară, de pe un bloc din centrul Capitalei, unde a stat mai bine de 30 de ore ameninţând cu sinuciderea, în timp ce negociatorii Poliţiei şi pompierii au încercat neîntrerupt să o salveze, a declarat Raed Arafat. Comisia mixtă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi a Poliţiei Române va analiza modul în care au fost urmate procedurile în cadrul operaţiunii de salvare şi se vor lua măsuri dacă se constată că nu s-au respectat toţi paşii, a declarat pentru Mediafax Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. El a precizat că la faţa locului au fost mulţi oameni cu experienţă şi totuşi nu au putut să prevină sinuciderea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb