REVISTA PRESEI 23.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 iunie 2011

ADEVARUL

Traian Băsescu: Abdicarea Regelui Mihai a fost un act de trădare a interesului naţional al României

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, printre altele, miercuri, la B1TV, că le-a spus reprezentanţilor UDMR că maximul pe care îl poate oferi este o formulă de opt judeţe plus Harghita şi Covasna, separat, care să rămână aşa cum sunt acum, dar niciodată unite. Actualul sistem e şi foarte costisitor şi ineficient şi incapabil să genereze proiecte regionale şi corupt. Relaţiile care s-au creat pe aceste feude au adus instituţiile statului în imposibilitatea de a lupta eficient împotriva actelor de corupţie. Pentru majoritatea dintre noi, Ion Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi ţiganilor. Nimeni nu spune că România avea un şef de stat atunci, ăsta a fost doar prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi îl iertăm de toate păcatele.

Cum s-a sucit Băsescu în privinţa secuimii

Traian Băsescu a declarat azi la postul public de radio că nu se numără printre politicienii care se sperie că ungurii îşi iau Harghita şi Covasna şi pleacă cu ea la Budapesta. În 2004, pe când candida la preşedinţie, Traian Băsescu avea un cu totul alt discurs, acuzându-l pe premierul de atunci, Adrian Năstase, că negociază cu Marko Bela Ţinutul Secuiesc. "Eu merg des în ungurime. Dacă îi întrebi, 99,9% din ei nu vor să plece din România. Vor însă să fie lăsaţi să trăiască aşa cum ştiu ei, e o solicitare legitimă", a continuat el, pe fondul discuţiilor cu UDMR privind reorganizarea administrativă.

De Spania şi de Italia depinde viitorul UE

Cu datorii de stat uriaşe şi rate-record ale şomajului, Spania şi Italia riscă să urmeze traseul Greciei şi pun în pericol Uniunea Europeană şi moneda euro. Cele două ţări sunt următoarele pe "lista neagră" a economiştilor, care spun că acestea au nevoie de măsuri de austeritate şi mai drastice pentru a evita colapsul. Eforturile făcute de oficialii UE pentru a împiedica răspândirea crizei din zona euro s-au dovedit ineficiente şi tot mai multe multe economii europene sunt ameninţate. Efectul de domino, început prin situaţia Greciei şi continuat prin prăbuşirea Irlandei şi a Portugaliei, ar putea afecta acum Spania şi Italia, avertizează analiştii. Prognozele sunt sumbre: dacă aceste două economii, semnificativ mai mari decât celelalte considerate periculoase, ar intra în colaps, atunci viitorul zonei euro şi, implicit, cel al monedei unice ar sta sub semnul întrebării.

Câtă energie verde produce România

În România există în prezent capacităţi de producere a energiei regenerabile de 680 de MW care primesc certificate verzi, faţă de doar 98 de MW la finele anului 2009. Anul acesta a fost pusă în funcţiune prima centrală de producere a electricităţii din surse solare, construită de Renovatio Trading, cu o putere de aproape un MW. România şi-a asumat că va produce 24% din consumul ţării din surse regenerabile în anul 2020, însă aici se adaugă şi producţia de energie a hidrocentralelor de peste 10 MW, care nu primesc certificate verzi. Cu tot cu hidrocentralele mari, care depăşesc 6.300 de MW, cantitatea de energie regenerabilă produsă în România reprezintă circa o treime din întreaga producţie.

Datoriile uriaşe nu opresc SUA să critice Europa

Deşi deficitul bugetar şi datoria publică ale SUA au atins cote alarmante, oficialii americani critică Europa pentru lipsa de unitate arătată în eforturile de a soluţiona criza datoriilor de stat. Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Americane, i-a îndemnat marţi pe oficialii europeni să "folosească o singură voce" atunci când încearcă să rezolve situaţia Greciei. Toate acestea în contextul în care datoria publică a SUA a atins deja limita legală, de 14.300 de miliarde de dolari, iar ţara riscă în orice moment să intre în incapacitate de plată. Programul de stimulare economică aplicat de Washington se va încheia în câteva zile, iar efectele acestuia nu sunt cele anticipate de oficiali. Planul a presupus tipărirea şi injectarea în piaţă a aproximativ a 2.300 de miliarde de dolari.

Băncile apelează la "detectorul de restanţieri"

Firmele de consultanţă au pus la punct sisteme de analiză prin care îi depistează pe potenţialii restanţieri la bănci. Băncile au ajuns să apeleze la sisteme specializate prin care află din timp ce şanse sunt ca un client să devină rău-platnic. Primeşti încă un sms de la bancă prin care ţi se reaminteşte că ai de achitat rata lunară la creditul tău ipotecar. Este al doilea pe luna aceasta, deşi mai ai o săptămână până la scadenţă. Înmulţirea numărului restanţierilor este un fenomen îngrijorător pentru bănci. La finele lunii aprilie, peste 721.000 de români aveau întârzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor, în valoare de 6,23 miliarde de lei (aproximativ 1,52 miliarde de euro), arată datele Biroului de Credit.

Arca lui Noe a fost recreată, în mărime naturală, de un olandez

După un vis teribil în care Olanda era înghiţită de ape, Johan Huibers s-a hotărât că vrea să construiască o Arcă a lui Noe, potrivit NBC News. S-a apucat de lucru acum 3 ani de zile iar în acest moment se mândreşte că arca sa, deşi, probabil, n-ar face faţă unui potop, a devenit obiectiv turistic. Olandezul a urmat întocmai precizările din Biblie în ceea ce priveşte dimensiunile arcei, realizand astfel un vas cu lungimea de 300 de coţi, lăţimea de 50 de coţi, iar înălţimea de 30 de coţi, unde un cot înseamnă 0,5 metri. Ca esenţă de lemn a ales cedru şi pin.

Ponta, Şova şi banii dintre ei

Liderul PSD Victor Ponta e investigat de Fisc pentru că ar fi primit câteva zeci de mii de euro din banii încasaţi de casa de avocatură ,,Şova&Asociaţii" de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Controlul Fiscului legat de modul în care Societatea Civilă de Avocaţi ,,Şova&Asociaţii" ar fi obţinut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la complexurile energetice Rovinari şi Turceni, din zona de influenţă a lui Victor Ponta, deputat de Gorj, nu se opreşte doar la avocaţi şi la foştii directori ai societăţilor de stat. Preşedintele PSD Victor Ponta (39 de ani) este suspectat că ar fi primit, la rândul său, o parte din banii încasaţi de casa de avocatură de la cele două societăţi de stat.

CURENTUL

Vosganian va răspunde penal pentru inexactităţile din declaraţia de interese

In declaraţia de interese depusă de senatorul liberal pe 14.06.2011 scrie negru pe alb la punctul doi că Varujan Vosganian deţine calitatea de preşedinte la Uniunea Armenilor din România şi pe cea de primvicepreşedinte la Uniunea Scriitorilor din România, iar la valoarea beneficiilor de pe urma acestor funcţii, parlamentarul PNL a trecut "non profit". În aceeaşi zi în care Vosganian scria în declaraţia de interese că nu are niciun profit de pe urma poziţiilor sale de conducere din cadrul celor două uniuni, a completat şi declaraţia de avere care o contrazice flagrant pe cea de interese. Astfel, pe långă salariul de senator, de 66.049 de lei încasaţi de Varujan Vosganian în 2010, demnitarul liberal şi-a mai rotunjit frumuşel veniturile cu cei 68.256 de lei încasaţi de la Uniunea Armenilor din Romånia în calitatea sa de preşedinte, cu încă 49.568 de lei obţinuţi în calitate de primvicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Romånia şi cu alţi 14.500 de lei de la Institutul Naţional de Cercetări Economice.

80% din personalul din primării nu este capabil să lucreze cu un calculator

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că slaba informatizare este o problemă pentru piaţa muncii şi că cei care doresc să se angajeze şi cei care oferă locuri de muncă ar trebui să se întâlnească mai mult în mediul virtual. Acesta a atras, însă, atenţia asupra mai multor aspecte care sunt legate de funcţionarii publici care nu sunt pregătiţi corespunzător pentru posturile pe care le ocupă. Sebastian Lăzăroiu a exemplificat arătånd că, deşi la nivelul primăriilor dotarea cu calculatoare şi Internet s-a făcut în proporţie de 100%, există o reală problemă deoarece peste 80% din personalul din primării, mai ales rurale, nu este capabil să lucreze cu un calculator.

Un membru al CNA a venit cu un pistol de jucărie la Parlament

Constantin Duţu, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), din partea PRM, a fost dat afară ieri din şedinţa Comisiilor reunite de cultură ale Parlamentului, după ce a scos un pistol pe masă, susţinând apoi că este "o jucărie". "Ăsta nu e un pistol adevărat, e un pistol de jucărie", a afirmat Duţu, spunând că l-a adus "ca să îl vadă domnul Sergiu Nicolaescu". Duţu a menţionat că pentru acest lucru era să fie condamnat în urmă cu 25 de ani, când a fost anchetat de Securitate pentru deţinere de arme.

UDMR promite un răspuns pe reorganizare, PSD dă târcoale

Discuţia pe tema unei formule acceptate de tot arcul guvernamental în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă este foarte aproape de final şi se va produce probabil undeva la sfârşitul acestei săptămâni. În tot acest timp, PSD încă mai face curte UDMR-ului în speranţa că va lipi această formaţiune la alianţa stângistă reprezentată de USL. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri că partidul său îşi va definitiva poziţia privind reorganizarea sâmbătă, în cadrul CRU.

Fiasco de Tia Serbanescu

Seara dl Băsescu a tras cortina apreciind că opoziţia "a venit cu oferte politicianiste care definesc superficialitatea şi lipsa de maturitate a celor doi lideri" mărturisind că "s-a relaxat" când dl Ponta şi-a citit "trăznăile". Sincer, nu părea relaxat - ci părea că de-abia se abţine să nu scoată cureaua. Dialogul real între dnii Băsescu şi Antonescu s-a produs abia la despărţire când preşedintele a aflat că PNL mai stă în opoziţie un an: "Mă tem că o să staţi mai mult". Aveţi griji mult mai mari decât asta, i-a replicat Crin la care gazda a precizat: "Crin, nu te las aici, deocamdată". De fapt, cel care nu-l va lăsa pe Crin la Cotroceni este chiar Ponta al cărui fiu de 7 anişori e ceva mai mare decât amândoi.

CURIERUL NATIONAL

De ce românii nu mai trec pragul băncilor?

Numărul interogărilor de la bănci a scăzut la 200.000, faţă de un milion de întâlniri înainte de criză, însă majoritatea acestora nu sunt pentru noi credite. Marea majoritate a clienţilor existenţi sau potenţiali a ajuns pur şi simplu la fundul sacului. Aceştia au apetit pentru consum, însă sunt constrânşi de resursele financiare reduse. Deşi dobânzile atât la lei cât şi la valute se află într-o zonă a minimelor istorice, cererea de credite din România rămâne foarte redusă, a afirmat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal cu ocazia conferinţei organizate de Oxygen având ca temă creditele neperformante.

Contrabanda cu ţigarete a ajuns la 12%

Piaţa neagră a ajuns în luna mai la 11,88% din totalul vânzărilor, faţă de 15% în martie şi 22,5% în ianuarie. Comerţul ilegal cu ţigarete a intrat pe un trend descendent, scăzând de peste trei ori într-un an şi jumătate. Contrabanda cu ţigări a continuat să scadă şi a ajuns în luna mai la sub 12% din vânzările totale, faţă de 15% în martie şi 22,5% în ianuarie, potrivit companiei de cercetare Novel. În luna ianuarie a anului trecut, contrabanda ajunsese la un maxim istoric de 36,2%, ca urmare a creşterii masive a accizei la ţigarete. Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a intrat pe un trend descendent, scăzând de peste trei ori într-un an şi jumătate. Potrivit companiei, un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro.

Dezastru pe filiera banilor europeni pentru antreprenorii rurali

Potrivit unui studiu, peste 70% din aplicanţi au depus contestaţii. ACRAFE: Situaţia semnalată în cadrul POSDRU poate fi lesne constatată şi pentru alte Programe Operaţionale. Mai multe organizaţii care se ocupă cu fondurile structurale au trimis o scrisoare deschisă în atenţia premierului Emil Boc, a ministrului Muncii Laurenţiu Sebastian Lăzăroiu, a secretarului de stat şi şef ACIS, Cătălin Vătafu, cât şi a directorului general al Autorităţii de Management a POSDRU, Liliana-Carmen Ionel, prin care solicită luarea unor măsuri urgente privind problemele sesizate în procesul de evaluare a proiectelor aferente apelului nr. 110, DMI 5.2 - POSDRU "Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă".

SUA, la un pas de o catastrofă nucleară de proporţii

Statele Unite ale Americii se confruntă cu "o urgenţă nucleară majoră" la centrala inundată din Nebraska, conform publicaţiei pakistaneze The Nation. Acest lucru ar putea declanşa "unul dintre cele mai mari accidente nucleare din istoria Statelor Unite". Deşi ziarul citează o agenţie rusească, iar Rusia şi Pakistan sunt în conflict cu SUA, zvonurile sunt alimentate de faptul că Administraţia Aviatică americană a instaurat o zonă "no-fly" deasupra centralei din Nebraska, afectată de un incendiu şi de ieşirea din matcă a fluviului Missouri.

România, pe un trend ascendent al comenzilor noi pentru industrie

România ocupă poziţia a treia în Uniunea Europeană (UE) după creşterea comenzilor noi pentru industrie în luna aprilie, faţă de martie, de 6,6%, în timp ce la nivelul UE avansul a fost de numai 0,2%, a anunţat, ieri, Eurostat, citat de Mediafax. În zona euro, comenzile industriale au urcat cu 0,7% în aprilie. Comenzile noi pentru industrie au avansat lunar în nouă ţări şi au scăzut în 13. Cinci state nu au raportat date. Cele mai mari creşteri au fost anunţate în Irlanda (11,2%), Finlanda (7,1%) şi România, iar cele mai ample scăderi în Ungaria (-9,6%), Letonia (-7,8%) şi Bulgaria (-6,7%). Comparativ cu luna aprilie a anului trecut, România a avut o creştere de 16,7%, fiind devansată de Estonia (53,2%), Finlanda (28,8%), Lituania (21,1%) şi Bulgaria (17,7%).

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Basescu: Regele Mihai a fost sluga la rusi

"."Mulţi spun că abdicarea a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a intereselor naţionale din partea Regelui Mihai. Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi?", a spus preşedintele, în emisiunea "Evenimentul Zilei", difuzată de B1 TV.

Un miliard de euro pentru 4 minute în minus pe calea ferată

Circa un miliard de euro şi cinci ani de lucrări i-au luat statului să reducă durata călătoriei cu trenul de la Bucureşti la Constanţa cu doar 4 minute. Am luat fonduri europene, am completat şi de la buget - în total, peste 900 milioane de euro au fost cheltuiţi pentru modernizarea la standarde europene a magistralei de cale ferată Bucureşti-Constanţa. După 11 ani de la semnarea memorandumului pentru fondurile ISPA, rezultatul începe să fie vizibil: de la 1 iulie, durata călătoriei cu trenul de la Bucureşti până pe malul mării va fi de două ore şi 30 de minute. Asta în condiţiile în care, înainte de începerea lucrărilor, trenurile străbăteau distanţa de 225 km în două ore şi 34 de minute.

Cum ar putea să-şi piardă averile corupţii României

Atât premierul Emil Boc, cât şi preşedintele Train Băsescu au făcut, în ultima vreme, referire la posibilitatea introducerii în legislaţia românescă a conceptului de confiscare extinsă. Aceasta presupune luarea fără despăgubire a tuturor bunurilor unui condamant definitiv, dacă nu poate justifica provenienţa acestora. Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, este de părere că numai presiunea publică ar putea impune adoptarea acestei legi, în timp ce secretarul general al ANI, Horia Georgescu, este convins că lipsa acestei prevederi periclitează aderarea la Schengen şi situează România la periferia statului de drept.

Cristoiu: "Toţi au spus că EVZ o să dispară"

"Până şi într-un academician stă o cusătoreasă", a fost principiul iniţial al Evenimentului zilei, care a împlinit, ieri, 19 ani de existenţă. La 19 ani de la apariţia EVZ, Ion Cristoiu, cofondator al ziarului împreună cu Mihai Cârciog, şi redactor- şef între 1992 şi 1997, povesteşte cum a luat naştere celebra "bulină roşie" şi cum negocia cu guvernanţii pentru informaţii în exclusivitate.

Nobelul pentru Economie nu îţi aduce o slujbă la Washington

Un reputat economist american a căzut victimă luptei politice dintre Casa Albă şi republicani. CV-ul său impresionant nu a mai contat în procesul de angajare la Rezerva Federală. Republicanii din Senatul american au reuşit să irite administraţia democrată după ce au respins de trei ori candidatura lui Peter Diamond, câştigătorul Premiului Nobel pentru Economie în 2010, pentru un post-cheie la Rezerva Federală, pe motiv că acesta nu este competent. După primul vot negativ dat de senatorii republicani, Casa Albă s-a încăpăţânat să înainteze de încă două ori candidatura lui Diamond pentru unul din cele şapte posturi de guvernator al băncii centrale de la Washington, de fiecare dată lovindu-se de barajul opoziţiei.

FINANCIARUL

Unde ar mai putea gasi bancile clienti: printre firmele de agricultura si energie

Un alt sector capabil sa sustina avansul finantarilor bancare este cel al intreprinderilor mici si mijlocii. Populatia este prea indatorata ca sa mai contracteze credite in urmatorii doi-trei ani, apreciaza analistii. Potentialul de creditare pe zona de retail este foarte mic, daca se ia in considerare nivelul actual al ve-niturilor populatiei, si va ramane scazut in urmatorii doi-trei ani, iar cresterea pe acest segment va fi doar de cateva puncte procentuale, considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania. In ceea ce pri-veste segmentul corporate, acesta este de parere ca potentialul este diferit de la sector la sector, unele fiind foarte inda-torate, in timp ce altele, subindatorate.

600.000 de autoturisme ies din garantie. Afacerile cu piese auto vor ajunge la 1 mld. euro

Criza economica se dovedeste a fi o gura de oxigen pentru aceasta piata. Distribuitorii vor avea venituri in crestere cu pana la 5% in acest an. Scaderea vanzarilor de autoturisme noi, in contextul crizei economice internationale, a impulsionat comertul cu piese de schimb auto la nivel mondial. Acelasi fenomen se petrece si in Romania, iar distribuitorii de piese auto estimeaza ca anul acesta afacerile din piata vor creste cu 4-5 procente.

Doar cativa dezvoltatori de malluri au recapatat gustul pentru investitii

Unul dintre cei mai mari dezvoltatori, Sonae Sierra, a ajuns sa se ocupe de centrele comerciale ale altora. Restrangerea disponibilitatilor in numerar a obligat compania sa renunte pentru moment la proiectul din Ploiesti si sa-si mute atentia la Craiova. Dupa o perioada de apatie, dezvoltatorii de malluri par sa-si recapete curajul si, mai important, noi linii de finantare pentru continuarea proiectelor amanate in perioada crizei. In prezent, nu mai putin de 12 proiecte de centre comerciale se afla in diverse faze de construire, potrivit calculelor "Fin.ro".

Care sunt planurile de business ale celor mai mari agentii de turism

In prima jumatate de an, incasarile tour-operatorilor au crescut chiar si cu 30% comparativ cu perioada similara din 2010. Acestia si-au stabilit ca obiectiv majorarea cu peste 10% a veniturilor in 2011. "Cifra de afaceri s-a majorat in acest an cu aproximativ 10% comparativ cu perioada similara a anului trecut", declara Ion Antonescu, fondatorul Marshal Turism, care recunoaste ca tour-operatorul a beneficiat de pe urma disparitiei de pe piata a unor agentii.

Statistic, stam bine la capitolul eco: o statie de incarcare la doua masini electrice. Singurele!

Prima asemenea instalatie pentru alimentarea autoturismelor care functioneaza pe baza de curent a fost inaugurata ieri. Masinile electrice pot fi incarcate rapid, incepand de ieri, la prima astfel de statie publica, inaugurata in zona Pietei Unirii. In Bucuresti, potrivit Directiei de Inmatriculari Auto, pana la finalul lunii trecute fusesera inmatriculate doua autoturisme electrice din noua generatie (un Mitsubishi i-MiEV si un Citroen C-Zero), astfel ca, statistic, Capitala sta excelent la capitolul statii publice de incarcare cu energie electrica raportate la numarul de masini. De asemenea, la statie se pot reincarca si acumulatorii celor mai putin de 100 de autoturisme hibrid aflate in circulatie in tara noastra.

Tableta iPad 2 va fi disponibila de maine in magazinele din Romania

Tableta iPad 2 va fi lansata oficial in magazinele din Romania maine, urmand sa fie disponibila in centrele Apple Premium Reseller si ale partenerilor de retail, a anuntat Apcom, distribuitorul exclusiv pe piata locala al produselor companiei americane. Pretul noului produs nu a fost insa anuntat. iPad 2 a fost lansat in prima parte a lunii martie in Statele Unite si in alte 26 de state spre sfarsitul lunii. Tableta se regaseste deja pe piata romaneasca in oferta eMAG, cu preturi incepand de la 2.500 de lei, pentru varianta de baza. Cea mai scumpa versiune costa 3.800 de lei. La nivel mondial, in primul weekend dupa lansarea oficiala din 11 martie s-au vandut aproxima-tiv jumatate de milion de teblete.

Doar speculatorii cu ,,inima tare" s-au imbogatit la Bursa de la Bucuresti

Variatiile puternice de pret au adus un plus de 143 de milioane de euro la capitalizarea companiilor "surpriza". Investitorii care in ultima perioada au avut curajul sa isi asume riscuri semnificative au putut profita de pe urma unor randamente incomparabil mai mari fata de cele aferente depozitelor bancare sau altor tipuri de plasamente. In cazul unor emitenti, cum ar fi Oltchim, cotatia a crescut de pana la 10 ori de la inceputul acestui an, iar in cazul altor companii, precum Rompetrol Rafinare, cotatia aproape s-a dublat in numai cateva zile.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, atac dur la regele Mihai: Doar pentru că a fost slugă la ruşi îi iertăm toate păcatele?

Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur atitudinea regelui Mihai din 1944, când a abdicat, considerând că a fost un gest de mare trădare. Afirmaţiile au fost făcute la B1 Tv în contextul discuţiei despre marcarea a 70 de ani de la celebrul "Ostaşi, vă ordon treceţi Prutul!", care a marcat, la 22 iunie 1941, începutul luptei armatei române pentru recuperarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord. "Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

Andreea Vass îşi "toarnă" mama la ANI. Vezi ce a scris

Consiliera premierului dezvăluie în declaraţia de interese afacerile mamei, Marioara Vass, consilier local PDL.

La capitolul de contracte obţinute în timpul exercitării funcţiilor şi finanţate de la bugetul de stat sau local apare faptul că părinţii doamnei Paul au încheiat cu Primăria Bobota din judeţul Sălaj două asemenea contracte. Firma MAVAS M&G SRL Bobota, care are ca administratori pe Marioara Vass şi pe Geza Vass (mama şi tatăl Andreei Maria), a obţinut prin licitaţie lucrări la Şcoala Gh. Şincai din Bobota şi la Şcoala Gimnazială din Dersida, finanţate de Primăria Bobota.

Incredibilele peripeţii juridice ale unui român executat silit de avocaţii care i-au pierdut 38 de procese

Urmaşul Brătienilor, Ion I. Brătianu, revenit în România, de la Paris, în anul 1990, când a şi candidat (fără succes) la Primăria Capitalei, având ca semn electoral "Cartoful", trece printr-o perioadă nefastă, din punct de vedere financiar. Venerabilul liberal, nepot al generalului Constantin Brătianu, este hărţuit de Casa de Avocatură Sfârâială şi Asociaţii, care i-a intentat zeci de procese, pentru executarea silită a unor contracte de asistenţă juridică şi i-a blocat toate conturile bancare. De notat că, din cele 38 de procese, având ca "obiectiv" revendicarea unor proprietăţi pentru care Brătianu a încheiat contracte de asistenţă juridică cu "Sfârâială şi Asociaţii", avocaţii nu i-au câştigat nici unul.

Ponta, chemat la ANAF după atacul lui Băsescu

Preşedintele PSD, Victor Ponta a primit o invitaţie de la ANAF, în care este solicitat să se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaraţiile de venit pe 2007 şi 2008 şi cu registrul jurnal de încasări şi plăţi. Invitaţia de la ANAF vine după ce marţi, la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu i-a spus lui Victor Ponta că l-ar putea întreba despre banii de la Midia şi Rovinari. "Am o rugăminte. Încerc să nu fiu ironic şi să vă întreb de banii de pe la Midia sau Rovinari", a spus Băsescu, Ponta răspunzând că poate să-l întrebe orice. "Pot să răspund la toate întrebările", a adăugat preşedintele PSD.

Natura s-a dezlănţuit în SUA

A plouat cu găleata în Illinois, iar în statele din nordul SUA inundaţiile au dat mari bătăi de cap autorităţilor, acestea efectuând noi evacuări. De altfel, Serviciul Naţional de Meteorologie a avertizat că sunt aşteptate inundaţii record şi le-a cerut persoanelor care locuiesc în zonele afectate să se pregătească pentru acest lucru. Pe de altă parte, din Alaska (nord) până în Florida (sud), incendiile au cuprins cel puţin 12 state, provocând moartea a doi pompieri. Presa americană relata ieri despre prima zi "sinistră" de vară - o zi cu furtuni, descărcări electrice, ploi şi rafale de vânt puternice. În Chicago, 62.085 de consumatori au rămas fără curent electric.

PUTEREA

Oferta UDMR pentru PDL: 7+2. Acceptăm varianta Guvernului dacă şi ei acceptă Ţinutul Secuiesc şi Regiunea Bihor-Sălaj-Satu Mare

Ţinutul Secuiesc şi o regiune formată din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, alături de judeţele deja propuse de Guvern. Aceasta este varianta cu care UDMR se va duce la masa negocierilor cu PDL pe tema regionalizării. Vineri are loc Consiliul Unional, unde maghiarii vor lua decizia oficială, iar până sâmbătă o vor face publică. Deocamdată, PDL nu comentează varianta de compromis a maghiarilor. Însă Traian Băsescu i-a îndemnat deja public să lase de la ei.

Prigoana curvelor. Cum explică parlamentarii votul lor contra bordelurilor

Proiectul de lege iniţiat de deputatul PDL Silviu Prigoană în vederea legalizării prostituţiei a fost respins, marţi, de Camera Deputaţilor ca for decizional - după ce căzuse anterior şi la Senat. Având aviz de respingere din partea Comisiei juridice, actul normativ a primit din partea deputaţilor 225 de voturi contra şi doar 30 pentru, în timp ce 28 s-au abţinu, făcându-l pe iniţiator să acuze "ipocrizia" colegilor. Proiectul, iniţiat în septembrie 2010, arăta, în expunerea sa de motive, că legislaţia europeană în domeniu este neunitară, în timp ce, în România, legea e necesară întrucât "traversăm o perioadă de neajunsuri economice, neîmpliniri sociale şi frustrări personale".

Vicepreşedintele CSM, George Bălan, despre acţiunile Laurei Kodruţa Kovesi, care vrea să confişte mai repede marile averi obţinute ilegal: ""M-am delimitat de procurorul general în problema averii!""

Confiscarea în România a marilor averi obţinute ilegal, începând cu modificarea Constituţiei, îi separă pe cei mai importanţi decidenţi din zona judiciară. Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, susţine eliminarea prezumţiei de caracter licit al averii, în vreme ce procurorul George Bălan, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ne-a declarat că nu pledează în favoarea demersurilor Procurorului General, subliniind în context, că procurorii au acum cadrul legal să confişte averile.

Senatorii definesc mita electorală

Senatorii au adoptat ieri un proiect de modificare a legislaţiei privind mita electorală. Pedeapsa maximă pentru oferire e redusă de la 5 la 3 ani de închisoare, iar simpla promisiune nu se mai sancţionează. Pe de altă parte, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă şi primirea - aici păstrându-se pedepsirea tentativei. Potrivit Comisiei de administraţie publică a Senatului, constituie mită "materialele de propagandă electorală cu valoare semnificativă, mărfuri alimentare sau nealimentare, ca produse alimentare, alcoolice sau nealcoolice şi din tutun". Sunt exceptate afişele, pliantele, cărţile poştale, ilustratele, brichetele, pixurile, şepcile, fularele, tricourile, eşarfele inscripţionate cu însemnele partidului sau candidatului", însă numai cele "cu valoare simbolică".

ROMANIA LIBERA

Cel mai mare salariu de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului îl are fina deputatului Silviu Prigoană. "Management defectuos" plătit de A.V.A.S. cu 6.500 euro lunar

Vicepreşedintele AVAS, Cristina Chiriac, a fost plătită de statul român anul trecut cu 315.460 lei net, adică 26.288 lei lunar. Cristina Chiriac este fina deputatului Silviu Prigoană şi a fost numită în funcţie de Emil Boc la patru luni după ce Corpul de Control al Guvernului a considerat-o vinovată de "management defectuos" la Institutul Naţional al Lemnului. Cristina Chiriac, fina deputatului Silviu Prigoană, a fost în 2010 cel mai bine plătit angajat al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Aceasta a câştigat de 4 ori mai mulţi bani chiar decât preşedintele României, Traian Băsescu, şi de 4,4 ori mai mult decât premierul Emil Boc, cel care a numit-o vicepreşedinte al AVAS 12 noiembrie 2009.

Dilemă. Hunor trebuie să găsească o soluţie pentru a nu avea probleme cu propriii şefi de filiale şi cu electoratul maghiar. UDMR, aproape de a spune "Igen"

Liderii Uniunii confirmă că PDL şi preşedintele Băsescu ar fi de acord ca judeţele Harghita şi Covas-na să aibă un statut special. În tot acest timp, examenele auto şi şedinţele de consiliu judeţean în limba maternă sunt două victorii "de etapă" obţinute de UDMR la dezbaterea Statutului minorităţilor. În timp ce încearcă să obţină de la partenerii de guvernare cât mai multe noi drepturi pentru minoritari şi, implicit, pentru maghiari, reprezentanţii UDMR se gândesc la o formulă de reorganizare administrativă astfel încât să-şi conserve avantajele dobândite până acum şi să rămână, în acelaşi timp, la guvernare.

Băsescu trebuie dat jos. Ponta are soluţia Mubarak

Ponta şi Antonescu se bat pentru rolul tenorului din vodevil, fără să-şi dea seama că locul e ocupat deocamdată. Amândoi ştiu că nu vor rezista în războiul politic până în 2014, când îi expiră mandatul lui Traian Băsescu şi caută soluţii să vină la putere cât sunt încă pe val. Victor Ponta şi Crin Antonescu se tem, însă, de alegerile de anul viitor, pe care după socotelile sondajelor de opinie ar trebui să le câştige fluierând. Se tem fiindcă Băsescu este imprevizibil, iar ei sunt încă traumatizaţi de surprizele neplăcute, fără compensaţii din campania prezidenţială de acum doi ani.

Tronsonul Medgidia-Cernavodă a fost scos din nou la licitaţie. Autostrada Soarelui ajunge la mare în 2013

Intreaga autostradă Cernavodă-Constanţa va fi definitivată peste doi ani. Până atunci traficul spre Marea Neagră se va face pe o combinată de drumuri naţionale şi autostrăzi cu o bandă pe sens. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va relicita luna viitoare proiectarea şi lucrările de execuţie ale tronsonului de autostradă Constanţa-Medgidia (20 km), potrivit anunţului de participare publicat de companie. Vechiul contract, semnat cu firma franceză COLAS în 2009, a fost reziliat în luna aprilie.

ZIARUL FINANCIAR

Românii cumpără cel mai scump săpun, detergent şi pastă de dinţi din regiune. Şi sucurile costă cu 66% mai mult. Cum se explică

Un român plăteşte 48 de eurocenţi (2 lei) pe un săpun, faţă de 21 de eurocenţi (0,9 lei) un ungur şi 24 de eu-ro-cenţi (1 leu) un polonez, iar un tub de pastă de dinţi costă 1,8 euro în Ro-mânia faţă de 1,19 euro în Bul-ga-ria sau 1,46 euro în Ungaria, arată un stu-diu al agenţiei de cercetare de piaţă Gfk. Studiul companiei de cercetare, primul care compară preţurile a 11 bunuri de larg consum în mai multe state din Europa Centrală şi de Est, nu analizează însă brandurile, ci catego-riile de produse per ansamblu.

"O explicaţie a unui preţ mai mare poate fi faptul că în unele cazuri nu mai există nicio capacitate produc-tivă pe plan local. Mai mult, chiar dacă există o capacitate productivă, aceasta nu asigură o mare parte a necesarului de consum, astfel că este necesar im-portul", explică Laurian Lungu, ana-list în cadrul Macroanalitica.

De un an preţurile apartamentelor din Bucureşti stagnează

Preţurile medii solicitate pentru apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti se menţin din vara anului tre-cut la un nivel de circa 80.000 de euro, care a devenit astfel un punct de reper pentru acest segment de piaţă, potrivit indexului imobiliar realizat de ZF în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. La începutul anului 2010 preţurile medii erau de circa 90.000 de euro. Indexul analizează preţurile solicitate pentru apartamentele cu trei camere din cele mai importante 20 de zone ale Capitalei, iar datele corespunzătoare lunii mai arată chiar o uşoară creştere, de aproape 2% faţă de luna august a anului trecut, de la 79.900 de euro la 81.400 de euro.

Cum încasează bancherii ratele la creditele concurenţei

Aveţi credit la o bancă şi singura unitate din oraş s-a închis? Nu vă faceţi speranţe că a renunţat la banii pe care îi datoraţi - de acum va trebui să mergeţi să plătiţi rata la concurenţă. Ceva ce părea de neimaginat în anii de boom - ca o bancă să colecteze ratele la creditele vândute de unul dintre competitorii săi, aşa cum o face spre exemplu pentru o companie de utilităţi - apare acum ca o soluţie firească, utilizată de tot mai mulţi bancheri puşi în situaţia de a se retrage de pe anumite pieţe. În mod similar cu furnizorii de utilităţi care şi-au externalizat încasarea facturilor, şi băncile care apelează la astfel de soluţii suportă comisionul aferent transferulului, astfel încât să nu apară costuri suplimentare pentru clienţi.

Cum arată economia României comparativ cu cea a Greciei, ţara care nu se descurcă fără ajutor extern

Grecia are o economie aflată încă în recesiune, cea mai mare datorie ca pondere în PIB din Uniunea Europeană (142,8%), al doilea cel mai mare deficit (10,5% din PIB) şi are nevoie de ajutor de la UE şi FMI pentru că nu se poate finanţa de pe pieţe, unde investitorii îi cer dobânzi prohibitive. România are câteva lucruri în comun cu ţara care a pus din nou întreaga Europă pe jar: a avut nevoie de ajutor extern, iar economia se recuperează greu după criză, revenind pe creştere abia în primul trimestru al anului. În plus, politicienii europeni lucrează la un al doilea program de salvare a Greciei, care este parţial inspirat din Iniţiativa Viena, o înţelegere prin care băncile nu şi-au redus expunerile faţă de România şi de alte state din Est în timpul crizei financiare. În cazul Greciei, băncile şi ceilalţi creditori ai statului se vor obliga să cumpere noi titluri emise de guvern prin care să le înlocuiască pe cele care ajung la maturitate şi astfel vor oferi timp ţării să îşi pună economia în ordine.

Bilanţul fondurilor UE la şase luni: doar jumătate din obiectiv

Fondurile absorbite de la UE pe primele şase luni ale anului se ridică la 830 mil. euro, adică jumătate din obiectivul iniţial de 1,6 mld. euro care ar fi trebuit atrase în prima jumătate a anului, conform datelor prezentate de Andreea Paul Vass, consilier economic al premierului Emil Boc. Ţinta guvernului pentru 2011 este de 3 miliarde de euro. În prima parte a lunii iunie România a reuşit să facă plăţi către beneficiarii de fonduri europene în valoare de 65 mil. euro. Dacă ritmul din perioada 1-17 iunie se va păstra şi în a doua parte a lunii, România ar putea atrage în total în această lună în jur de 120-130 mil. euro, cu 30 mil. euro mai mult ca luna trecută, dar mult sub media lunară necesară pentru ca guvernul să poată atinge ţinta asumată pentru acest an.

Brokerii cred că oferta statului la Petrom va trezi interesul pentru Bursă

Bursa a crescut cu 0,26% într-o piaţă în care lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 83% de titlurile Fondului Proprietatea (FP), iar pe piaţa RASDAQ ie-şirea Uniqa din acţionariatul Astra (ATRA) a dus rulajul la maximul ultimilor trei ani şi jumătate. "Cred că in-vestitorii sunt atenţi la evoluţia bursei şi rulajele reduse înregistrate de cele mai multe acţiuni nu se datorează perioadei de vacanţă. Mai degrabă contextul general este unul care să îndemne la prudenţă şi aşteptare, din cauza mediatizării problemelor internaţionale din ultima perioadă", a declarat directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK) Darie Moldovan.

Datoria externă pe termen scurt se umflă din nou: la 19,3 mld. euro, s-a întors în urmă cu doi ani

Datoria externă pe termen scurt - adică împrumuturile luate din străinătate de stat, bănci şi companiile private care trebuie returnate în următoarele 12 luni - şi principala vulnerabilitate care a trimis România în corzi la sfârşitul lui 2008 se umflă din nou. A ajuns la 19,3 miliarde de euro în luna aprilie, cel mai ridicat nivel înregistrat din aprilie 2009. În acest răstimp, datoria pe termen scurt coborâse până la un minim de 15 miliarde de euro, în ianuarie 2010, nivel nemaivăzut de la începutul lui 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb