REVISTA PRESEI 23.08.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 august 2011

ADEVARUL

Traian Băsescu, invitat la TVR: Exploatarea de la Roşia Montană trebuie să înceapă. România va mai deschide 2 exploatări de aur

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitatul unei "Ediţii speciale", difuzată de la ora 21.00, pe TVR 1 şi TVR Info. El a vorbit despre proiectul Roşia Montana şi care sunt avantajele începerii exploatărilor de aur din această regiune. "Acum susţin proiectul Roşia Montana mai mult ca oricând din motive pragmatice. Vă uitaţi ce se întâmplă cu toate monedele de rezervă, dolar, euro. Au probleme de stabilitate şi depreciere. Sunt oameni cu puncte diferite legate de acest proiect. Unii din punct de vedere al ecologiei, alţii că vom pune banii la buget pentru şomaj. Avem nevoie de aur pentru a-l duce la rezerva Băncii Naţionale Române. România are 103 tone de aur în rezervă şi cred că din exploatare din teritoriu naţional, ar trebui să ridicăm la 200 de tone în următorii ani.

Strauss-Kahn scapă de acuzaţii

Fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de o cameristă că a violat-o, este pe cale să scape basma curată. Procurorul care se ocupă de dosarul DSK la New York, Cyrus Vance, i-a cerut judecătorului să renunţe la acuzaţiile de agresiune sexuală formulate împotriva lui Dominique Strauss-Kahn. Potrivit CNN, solicitarea a fost făcută ieri, în timpul unei întâlniri scurte între presupusa victimă a fostului director al FMI, Nafissatou Diallo, şi procuror. Informaţia, care a fost confirmată de apărarea fostului şef al FMI, a iritat apărarea victimei. "Procurorul din Mahattan Cyrus Vance refuză dreptul la justiţie unei femei care a fost victima unui viol", a declarat avocatul lui Diallo.

Noul val al crizei ieftineşte carburanţii

Preţurile benzinei şi motorinei au început să scadă în ultimele săptămâni, ca urmare a deprecierii cotaţiilor ţiţeiului, care au ajuns la nivelul din toamna anului trecut. Companiile petroliere se aşteaptă ca preţul petrolului să nu mai crească în acest an şi chiar să coboare uşor, ceea ce ar aduce noi ieftiniri la pompă. În ultimele patru săptămâni am asistat la un haos din toate punctele de vedere pe pieţele financiare internaţionale, "tornadă" în care a fost antrenat şi preţul petrolului. Concret, preţul sortimentului Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, a început anul la 94 de dolari/baril şi a urcat la 125 de dolari în luna mai, ca, mai apoi, la mijlocul lunii august, să coboare din nou sub 100 de dolari. Ieri, cotaţia barilului Brent a fluctuat între 105 şi 107 dolari.

Statul triplează redevenţele pentru cărbune, metale şi ape minerale

Noul proiect de modificare a Codului fiscal prevede majorarea redevenţelor pentru toate activităţile miniere, pentru transportul şi tranzitul de petrol, pentru operaţiunile realizate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea statului, precum şi pentru înmagazinarea gazelor. Astfel, redevenţa se majorează de trei ori, de la 2% la 6% din producţie, pentru extracţia de cărbune, minereuri feroase şi neferoase, aluminiu, metale nobile, pietre preţioase şi semipreţioase, ape geotermale şi gazele care le însoţesc. În cazul substanţelor nemetalifere, redevenţa se va modifica de la 6% la 0,80 euro pe unitatea de producţie, iar în ceea ce priveşte rocile ornamentale, noua taxă va fi de 3,50 euro pe unitatea de producţie, faţă de 10%, cum era până acum. Companiile care exploatează ape minerale vor plăti şase euro pe mia de litri, faţă de doi euro, cât plătesc acum.

Bănci din toată lumea, dependente de SUA

Giganţi bancari consideraţi siguri au supravieţuit crizei doar cu ajutorul împrumuturilor în valoare de mii de miliarde de dolari de la Rezerva Federală. Banca centrală a Statelor Unite a fost obligată să scoată la lumină împrumuturile acordate băncilor în timpul crizei. Dezvăluirile au indignat populaţia americană. Documentele arată, pentru prima dată, gradul ridicat în care băncile din întreaga lume depind de instituţia americană pentru a-şi asigura lichiditatea necesară funcţionării, notează jurnaliştii Bloomberg. În plus, bilanţul arată că instituţii de credit care, în timpul crizei, susţineau că au rezerve suficiente de capital, se împrumutau frecvent la Rezerva Federală pentru a-şi putea desfăşura operaţiunile zilnice. Valoarea totală a creditelor acordate de Fed băncilor se ridică la 3.300 de miliarde de dolari.

Topul celor mai sigure bănci din lume

Grupul Global Finance a publicat topul "Worls's 50 safest banks 2011", care reuneşte cele mai de încredere grupuri bancare din lume. Topul a fost realizat pentru prima dată în urmă cu 20 de ani. Pentru realizarea topului, economiştii Global Finance au utilizat ratingurile de credit pe termen lung acordate băncilor de toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară - Fitch, Moody's şi Standard&Poor's. Băncile care opcupă primele poziţii în clasament sunt cele "care şi-au făcut ordine în balanţe şi care şi-au consolidat capitalul", se arată în comunicatul emis de Global Finance. 1. KfW - Germania; 2. Caisse des Depots et Consignasions (CDC) - Franţa; 3. Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) - Olanda; 4. Zürcher Kantonalbank - Elveţia; 5. Landwirtschaftliche Rentenbank - Germania; 6. Rabobank Group - Olanda.

Premierul Poloniei susţine "Statele Unite ale Europei"

Deşi nu a folosit sintagma utilizată de preşedintele român, premierul liberal Donald Tusk a afirmat că statele europene trebuie să renunţe la o parte din suveranitate. Declaraţia preşedintelui României, Traian Băsescu, prin care acesta susţinea ideea Statelor Unite ale Europei nu este chiar singulară, cel puţin în Europa Centrală şi de Est. La Varşovia, premierul polonez Donald Tusk îşi declară la rândul său susţinerea pentru întărirea guvernanţei economice europene şi afirmă răspicat că este de preferat o pierdere de suveranitate din partea statelor membre unei menţineri a indisciplinei financiare.

Rusia vrea să unească Eurasia cu America printr-un tunel

Rusia va construi cel mai lung tunel din lume pe sub Strâmtoarea Bering, ca parte a unui coridor de transport care va lega două continente. Tunelul va avea 103 kilometri, va fi prevăzut cu cale ferată electrificată de înaltă viteză, cu o magistrală auto, linii de înaltă tensiune şi telecomunicaţii. Proiectul tunelului transcontinental Eurasia-America a fost subiect important de discuţie la Conferinţa Internaţională privind dezvoltarea integrată a infrastructurii ce a avut loc, zilele trecute la Iakuţk. Trecea unor garnituri de tren pe sub Strâmtoarea Bering este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale secolului XXI, notează "Rossiskaia Gazeta".

CURENTUL

Inspectorii ANAF au descoperit: Tun de peste 50 milioane de euro la Aeroportul Otopen

ANAF a descoperit recent, în urma unui control financiar efectuat la Compania Naţională "Aeroporturi Bucureşti" (CNAB) SA, un prejudiciu de peste 52 milioane de euro, înregistrat doar în ultimii cinci ani, ca urmare a unor grave nereguli rezultate prin încălcarea reglementărilor legale privind încheierea contractelor de închiriere şi de asociere în participaţiune, prin prelungirea ilegală, cu acte adiţionale în cascadă, a majorităţii contractelor încheiate de-a lungul timpului, prin neconversia, vreme de cåţiva ani, a tarifelor din dolari în euro la unele taxe aeroportuare sau chiar contracte de închiriere, etc. etc.

Alina Mungiu - SAR - societatea "civilă" a şobolanilor rozali

Sebastian Lăzăroiu începe să devină de la o zi la alta un personaj din ce în ce mai interesant, nu doar ca ministru al Muncii, ci şi ca unul dintre insiderii Puterii ce pare hotăråt să dea pe faţă şi să spună răspicat lucruri şocante, neştiute de marele public, cel puţin pånă acum. Într-o luare de poziţie publică, Lăzăroiu zdrobeşte un mit la care s-a lucrat din greu, mitul societăţii civile care, vezi doamne, ar fi un "cåine de pază al democraţiei". Cåinele era un pudel cu limba scoasă după un os de ros, cel puţin aşa rezultă din aprecierea lui Lăzăroiu despre Alina Mungiu cu a sa pseudo-societate academică, un oenge ce nu conţine absolut nimic academic.

CURIERUL NATIONAL

Prea expuşi ca să nu se prăbuşească

Pe vârf de criză financiară, în toamna anului 2008, sintagma "prea mari ca să fie lăsaţi să cadă" a fost repetată obsesiv cu referire la marile corporaţii bancare. Plecând de la această premisă băncile centrale au pompat bani în sistem pentru a susţine instituţii de credit virtual insolvente. Potrivit unor statistici publicate ieri de Bloomberg, numai Fed a lansat facilităţi de credit în valoare de 1.200 mld. USD pentru a fi accesate de companii financiare din SUA şi de peste Atlantic. La trei ani de la cutremurul sistemic major, băncile sunt încă vulnerabile la noi şocuri. Calcule realizate de Egan Jones Credit Company arată că unele instituţii de credit europene trebuie deja să îşi asume pierderi pe active riscante care se apropie sau chiar depăşesc propriul capital. Commerzbank, numai pe titlurile de stat ale ţărilor periferice ale zonei euro, ar trebui să şteargă 25 mld. euro, în timp ce capitalul propriu este de 10 mld. euro.

CAS pentru salariaţii ce au şi drepturi de autor

ANAF: Dacă sunt aceleaşi activităţi, atunci acţiunea trebuie tratată unitar. Firmele vor plăti contribuţii sociale la fel ca în cazul salariilor pentru activităţile independente ale personalului care are şi contract de muncă cu aceeaşi societate, precum şi în cazul activităţilor declarate independente unde există clauză de exlusivitate, potrivit unui proiect al Finanţelor, citează Mediafax. "În cazul în care între plătitorul de venit şi persoana fizică există încheiat un contract individual de muncă, precum şi un contract/raport juridic pe baza căruia se desfăşoară o activitate independentă aceasta va fi reconsiderată de către autorităţile fiscale ca activitate dependentă", se arată într-un proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal.

PER: USL doar latră la TV, dar nu muşcă în alegeri

Pop: Să obţii doar 42 de procente după şapte ani de stat în opoziţie şi trei ani de criză economică este o performanţă într-adevăr neobişnuită. Preşedintele Partidului Ecologist Român (PER), Dănuţ Pop, a declarat ieri într-un comunicat de presă, că alegerile parţiale de duminică le-au arătat lui Victor Ponta şi Crin Antonescu că trei partide (n.r. - PSD, PNL şi PC) au reuşit să obţină doar 42 de procente şi nu 50% cum se aşteptau liderii Opoziţiei. "Cu cele douăzeci de procente luate de candidatul nostru (n.r. - Mircea Dolha), PER poate spune că are un scor electoral mai bun decât PNL şi PC laolaltă. Şi asta deşi PSD-ul, în aroganţa lui, şi-a permis să acuze PER că merge cu un candidat ascuns pentru a favoriza PDL.

Costul creditelor în euro se opreşte din creştere

Dobânzile interbancare la euro au urcat continuu în prima parte a acestui an, ceea ce a condus la o majorare graduală a costului creditelor. Tendinţa s-a stopat recent şi este posibil ca dobânzile să stagneze o perioadă. Cum economia zonei euro este încă fragilă, Banca Centrală Europeană ar putea evita noi majorări de dobândă în acest an. Trimestrul al doilea din 2011 a arătat că economia europeană şi-a încetinit rata de creştere. Cu foarte puţine excepţii, deloc notabile, statele membre au prezentat creşteri trimestriale mai mici de 0,5%, punând sub semnul întrebării momentul în care tendinţa de revenire a economiei se va încadra pe o pantă clară de creştere. Veştile nu sunt îmbucurătoare, însă aduc un avantaj colateral: dacă economia nu creşte, dobânzile rămân scăzute.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu: "USL este şi va fi un eşec electoral"

Preşedintele Traian Băsescu a lansat o nouă provocare pentru USL: va da premierul acelui partid din alianţă care va obţine 50% plus unu din mandatele de parlamentar. Şeful statului a vorbit din nou despre articolul 103 din Constituţie care se referă la desemnarea premierului. Traian Băsescu spune că, potrivit textului legii fundamentale, doar partidul care obţine majoritatea, nu alianţele care "azi sunt, mâine nu mai sunt", poate pretinde să desemneze premierul.

ANALIZĂ EVZ: Pentru cine bat clopotele?

Prima confruntare electorală test în vederea alegerilor din 2012 a fost pierdută de alianţa PSD -PNL-PC. Scorul confruntării dintre Putere şi Opoziţie este de 48% la 44%. Pentru USL, o alianţă politică care pretinde că ar avea (potrivit sondajelor proprii) o cotă electorală de peste 70% nu doar la nivel naţional, ci în fiecare din judeţele României, rezultatele alegerilor de duminică sunt "sub aşteptări", dacă am folosi termenii lui Crin Antonescu, sau, mai direct spus, o înfrângere usturătoare.

De ce stârneşte îngrijorări economia franceză

Dintre cele şase state din zona euro care au ratingul "AAA", Franţa are economia cea mai fragilă, dacă este să ne uităm la indicatori cheie, precum nivelul datoriei publice, expunerea instituţiilor bancare pe pieţe cu probleme, informează The Economist. Cele şase state din zona euro care au rating maxim sunt: Luxemburg, Finlanda, Germania, Franţa, Austria şi Olanda. Gradul de îndatorare al Hexagonului va ajunge în acest an la 85% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit estimărilor realizate de Comisia Europeană, peste nivelul de 82% al Germaniei, dar mult sub gradul de îndatorare al Italiei sau al Statelor Unite, 120%, respectiv 98%. Deficitul bugetar, deşi în scădere, va atinge în acest an, potrivit estimărilor, 5,8%, situându-se cu mult peste nivelul celui din Germania, de 2% sau din orice alt stat din zona euro care are ratingul "AAA".

Cât petrol şi gaz a produs KazMunaiGaz în primele şase luni

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, a anunţat că, în primele şase luni ale acestui an, producţia sa de ţiţei şi gaz condensat s-a ridicat la 10,67 milioane tone, în scădere cu 0,5% faţă de perioada similară a anului trecut, transmite Interfax, citată de Agerpres. In prima jumătate a acestui an, companiile din cadrul KazMunaiGaz, inclusiv Rompetrol Group, au rafinat o cantitate de 7,4 milioane tone de ţiţei, cu 5% mai puţin decât anul trecut.

FINANCIARUL

Cheltuielile cu dobanzile la creditele statului vor creste cu 1 mld. lei in 2011, pana la 8 mld. lei

In medie, MFP a achitat lunar, in perioada ianuarie-mai, 649 mil. lei. Cheltuielile cu dobanzile aferente creditelor contractate de stat au crescut in perioada ianuarie-mai 2011 cu aproximativ 100 de milioane de lei pe luna, potrivit datelor Ministerului Finantelor (MFP). Daca anul trecut, in primele cinci luni, statul platea o dobanda medie lunara la imprumuturi de 558 de milioane de lei, anul acesta suma s-a majorat la 649 de milioane de lei.

Selgros iese din expectativa dupa doi ani si reintra in lupta cu singurul concurent, Metro

Compania va investi 20 mil. euro intr-un nou magazin la Constanta Profitand de pauza rivalului, Metro Cash&Carry a reusit sa depaseasca Selgros la suprafata comerciala. Comerciantul cash&carry Selgros, controlat de grupul elvetian TransGourmet Holding, a anuntat ca investeste 20 mil. euro pentru deschiderea celui de-al doilea magazin al sau la Constanta, eveniment asteptat sa aiba loc in iarna acestui an. Constanta va deveni astfel al doilea oras din tara in care cei doi giganti din retailul angro - Metro si Selgros - vor avea cate doua magazine. Totodata, investitia marcheaza iesirea din expectativa a retailerului elvetian si redeschide batalia pentru clientela, dupa un moratoriu unilateral care a tinut aproape doi ani.

Topul oraselor cu cele mai scumpe locuinte la mana a doua din tara

Cu 1.008 euro/mp pentru o locuinta veche in Capitala si 1.000 euro/mp la Cluj-Napoca, diferenta intre cele doua orase este aproape insesizabila Satelitul "natural" al Bucurestiului, municipiul Ploiesti, ocupa a treia pozitie din Romania. Diferentele de pret pe piata rezidentiala intre Bucuresti si Cluj-Napoca au ajuns la un nivel minim in prima jumatate a acestui an, costul mediu de tranzactionare a unui imobil de locuit in resedinta judetului Cluj fiind in prezent cu numai 8 euro sub cel practicat in Capitala. In semestrul I din 2011, pretul mediu de tranzactionare a apartamentelor vechi , la nivel national, a fost de aproximativ 739 euro/mp, in scadere cu circa 7% com­parativ cu semestrul I din 2010.

Se prefera plata cash. Valoarea incidentelor de plata a scazut cu 37%, la 3,7 mld. lei

In luna iulie, interdictia bancara afecta 415 companii. La finalul lunii iulie, valoarea incidentelor cu instrumente de debit inregistrate in banci a scazut cu 2,1 miliarde de lei comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 3,7 miliarde de lei. Rezultatul a fost determinat de diminuarea sumelor refuzate la plata prin bilete la ordin, cu 1,9 mld. lei, la 3,5 mld. lei. Dupa primele sapte luni, 6.545 de persoane juridice si 206 persoane fizice aveau istoric privind generarea acestui tip de incidente.

Ministerul FInantelor a respins ofertele bancilor pentru titluri de stat

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins ieri, pentru prima data in ultimele cinci luni, ofertele bancilor pentru certificate de trezorerie cu scadenta la un an, considerand randamentul cerut prea mare. Bancile au subscris in total titluri de 1,504 miliarde de lei, peste valoarea indicativa, de 900 de milioane de lei. Finantele nu au mai respins ofertele pentru titluri de stat din 3 martie, cand au vrut sa vanda obligatiuni cu scadenta in iulie 2013. La licitatia precedenta pentru certificate de trezorerie pe un an, martea trecuta, Finantele au platit un randament in crestere, de la 6,34% la 6,64%. Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca vrea sa imprumute in luna august 4 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna.

CEC Bank se aliaza cu Adeplast in reabilitarea termica a blocurilor

CEC Bank, institutia de credit aflata in portofoliul statului, a semnat un protocol cu producatorul de adezivi Adeplast, prin care banca va acorda imprumuturi cu do­ban­da subventionata pentru asociatiile de locatari care intentioneaza sa intreprinda lucrari de izolare a blocurilor. Potrivit legislatiei, pentru efectuarea unor astfel de lucrari, proprietarii trebuie sa acopere din fonduri proprii o treime din valoarea reabilitarii termice. CEC Bank a lansat, in a doua jumatate a anului trecut, un credit pentru reabi­li­ta­rea termica a cladirilor de locuit, destinat asociatiilor de proprietari si proprietarilor locuintelor unifamiliale, persoane fizice, in conformitate cu OUG 69/2010.

"Global Finance": BCR, in topul celor mai sigure banci din ECE

BCR se claseaza pe locul 7 in Europa Centrala si de Est (ECE) in clasamentul celor mai sigure banci, realizat de revista "Global Finance", fiind de altfel singura institutie de credit de pe piata romaneasca inclusa in Top. Castigatorii au fost selectati pe baza ratingurilor de credit pe termen lung si a activelor bancare acordate de agentiile de rating Moody"s, Standard&Poor"s si Fitch. In acest clasament regional, pe locul 1 s-a plasat VUB Banka din Slovacia, detinuta de grupul italian Intesa Sanpaolo, urmata de Ceska Sporitelna (Cehia), parte a Erste Group, si de Komercni Banka (Cehia), subsidiara a Societe Generale.

JURNALUL NATIONAL

Datornicii de lux ai României. Fiscul a pus ochii pe miliardarii care nu-şi plătesc datoriile la stat.

Instituţia condusă de Sorin Blejnar a trimis "portăreii" după nume gre­le precum Ioan Niculae, Ovidiu Tender sau fraţii Micula. Instituţia condusă de Sorin Blejnar a trimis "portăreii" după nume grele precum Ioan Niculae, Ovidiu Tender sau fraţii Micula, potrivit unei analize efecutată de revista Săptămâna Financiară. Fraţii Ioan şi Viorel Micula ocupă prima poziţie în topul datornicilor de lux. Trei companii din imperiul su­curilor sunt datoare la stat circa 210 milioane de lei. Astfel, cele mai mari debite apar în dreptul European Food SA, de la care ANAF trebuie să recupereze 140.426.776 de lei. Transilvania General Import Export SRL are de achitat către stat 41.782.344 de lei, în timp ce European Drinks SA are restanţe totale de 30.085.029 de lei.

PNL: "Rezultatele nu sunt mulţumitoare"

Co-preşedintele USL Crin An­tonescu a declarat ieri că rezultatele de la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor din Neamţ şi Maramureş nu sunt mulţumitoare pentru USL. An­tonescu a arătat că USL a sperat "la o reacţie a alegătorilor mai severă în ceea ce priveşte pe­nalizarea actualei puteri". El a spus că, "în ciuda faptului că rezultatele nu sunt tocmai mul­ţu­mitoare", USL şi-a dovedit rostul şi funcţionalitatea. În schimb, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că s-ar putea spune că demo­crat-liberalii au câştigat parţia­lele, iar rezultatele repre­zintă un semnal politic important care îi fac pe democrat-libe­rali să privească cu încredere în 2012.

PSD: Primarii trădători vor fi excluşi

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat ieri că unii primari PSD şi PNL din colegiile în care au avut loc alegeri parţiale au cedat "cântecelor de sirenă ale domnului Pinalti în Neamţ şi ale doameni Udrea şi domnului Oprea în Maramureş". Ponta a ameninţat că acei primari pesedişti care au făcut campanie în favoarea candidatului PDL vor fi excluşi din partid. Potrivit Agerpres, USL a pierdut alegerile în patru comune conduse de primari PSD sau PNL. Pe de altă parte, Ponta a afirmat că USL nu va recurge la "metode ilegale" folosite de PDL în alegeri, chiar cu riscul de a le pierde şi i-a acuzat pe democrat-liberali că, în Neamţ, au cheltuit în campania electorală aproape două milioane de euro.

NATIONAL

Lazaroiu face casting pentru "Alba ca Zapada"

Alba ca Zapada bate la usa politicii dambovitene. Asta spune Sebastian Lazaroiu, care de altfel de abia asteapta sa devina unul dintre "pitici". O noua miscare de dreapta ar putea aparea pana in alegeri, iar lansarea deja celebrei "Alba ca Zapada"in politica este "inevitabila", afirma ministrul Sebastian Lazaroiu. Care, desi nu este inregimentat in nicio formatiune, se considera "cel mai politic ministru din Cabinetul Boc". Dornic sa contribuie la "mobilizarea energiilor de dreapta ale societatii", Sebastian Lazaroiu apreciaza ca nu mai are mult de asteptat si sfatuieste lumea sa urmareasca atent ce se intampla in anul urmator.

Ponta si Antonescu si-au facut Guvern de Casa

USL si-a tras Guvern. Doar pe hartie, pentru ca pana in 2012 tot in opozitie o sa stea. Din echipa lipsesc specialistii, dar se afla la loc de cinste slugile cuplului Ponta-Antonescu. Asa cum era de asteptat, Antonescu si-a bagat in buzunar portofolii cu greutate: Finante, Transporturi, Munca, Aparare, Cultura si foarte posibil Educatie. Din mandretea de guvern USL ar urma sa faca parte Daniel Chitoiu, Mircea Diaconu sau Andrei Marga, Eduard Hellving. Incantat de faptul ca a obtinut Internele, obsesie veche de partid, Victor Ponta nu a mai tinut cont de ce a pierdut. A cedat pana si Agricultura in favoarea conservatorului Daniel Constantin. Printre posibili ministrii ii gasim pe Titus Corlatean, Daniel Sova si Nicolae Banicioiu. Liviu Dragnea este nominalizat atat pentru portofoliul de la Interne cat si pentru functia de vicepremier.

PUTEREA

Ne vindem pe bani puţini

România are resurse minerale şi petroliere de sute de miliarde de euro, însă puţini ştiu că exploatarea lor de către firmele private aduce doar mărunţiş statului. Mai exact, în 2010, potrivit datelor oficiale, companiile au plătit circa 250 milioane de euro pentru a exploata zacămintele ţării. Nici în acest an veniturile din această sursă nu vor creşte semnificativ. De fiecare dată când s-a propus majorarea taxelor, atât firmele internaţionale prezente pe piaţă, cât şi politicienii au făcut un lobby important ca demersul să fie stopat.

Magistraţii cu "bube" vor fi excluşi

Judecătorii şi procurorii care au o atitudine nedemnă la serviciu sau oriunde în societate, magistraţii care sunt cercetaţi penal, dar care nu mai sunt pedepsiţi, din cauză că fapta s-a prescris, vor fi scoşi din sistem. Noua lege privind statul judecătorilor sau procurorilor, aflată în stadiu de proiect la Ministerul Justiţiei, readuce în legislaţia română o cerinţă fără de care magistraţii aflaţi acum în sistem nu îşi vor putea menţine funcţiile. Este vorba despre condiţia bunei reputaţii, existentă în legislaţia noastră în legea de organizare judiciară din anul 1992 şi care nu a mai fost inclusă în legea din 2004.

Tabără propune o ordonanţă ilegală

"Mafia" din jurul Ministerului Agriculturii vânează acerb activele Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), instituţie care administrează un întreg patrimoniu naţional, de interes public şi securitate naţională. Pentru a facilita accesul la aceste active, însuşi ministrul Valeriu Tabără promovează un proiect de odonanţă de urgenţă prin care vrea să treacă activele din administrarea SNIF (terenuri, canale, sedii şi toate utilajele de pompare) la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care urmeză să fie transformată într-o direcţie aflată în subordinea şefului de la Agricultură. Actul normativ iniţiat de Tabără încalcă legislaţia fiscală prin trecerea datoriilor înregistrate financiar-contabil de la SNIF la datoria publică.

ROMANIA LIBERA

În mâinile cui se află cheia viitoarelor alegeri

PDL a câştigat alegerile parţiale din judeţul Neamţ, aducând la vot peste jumătate din alegători, iar USL şi-a adjudecat mandatul de parlamentar pus la bătaie în Maramureş cu un scor mult mai mic decât prevesteau sondajele. Ca şi la scrutinurile precedente, rezultatul de duminică a depins de mobilizarea baronilor locali.

Care este hormonul care ar putea salva lumea

Într-o vară marcată de masacrul din Norvegia şi scenele şocante din timpul revoltelor din Londra şi alte oraşe britanice, un cercetător american susţine că a găsit substanţa chimică din creier responsabilă pentru empatie care poate ajuta la rezolvarea problemelor lumii, relatează The Guardian. Oxitocina este o substanţă care se foloseşte pentru inducerea travaliului, dar Paul Zak, neuroeconomist american, consideră că această substanţă, supranumită hormonul ataşamentului, poate îmbunătăţi relaţiile dintre oameni. Oxitocina este "liantul social" care leagă familii, comunităţi şi societăţi, şi încurajează încrederea între străini, potrivit lui Zak.

Der Spiegel: Cum a luat Germania parte la războiul din Libia, după ce s-a declarat împotriva operaţiunilor NATO

După ce, la începutul anului, Germania a declarat că nu va susţine logistic bombardamentele NATO din Libia, publicaţia Der Spiegel a intrat în posesia unor documente care arată că 11 soldaţi germani au participat la operaţiunile împotriva colonelului Gaddafi. Acum, un parlamentar este hotărât să aducă statul german în faţa Curţii Constituţionale, pentru că Guvernul nu a cerut şi acordul Parlamentului în privinţa trupelor.

Tripoli - cucerit, Gaddafi - în bunker

Asaltul final al insurgenţilor asupra regimului Gaddafi a intrat în fază decisivă. Lupte violente au avut loc la Tripoli, unde insurgenţii intraseră în ajun, forţele rebelilor asediind bunkerul în care se ascunde colonelul. După o noapte de lupte intense în capitala libiană între forţele insurgente şi cele fidele regimului, dictatura de 42 de ani a colonelului Muammar Gaddafi este pe punctul de a se prăbuşi. Lansaţi în asaltul final al operaţiunii "Sirena", insurgenţii libieni, susţinuţi de raidurile aeriene ale NATO, au cucerit cartierele capitalei Tripoli întâmpinând doar o rezistenţă sporadică din partea forţelor pro-Gaddafi.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile au plătit de două ori mai puţini bani la buget în prima jumătate a anului

Statul a încasat 1,2 miliarde de euro de la companii în primul semestru din impozitul pe profit, cu 4% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2010, în timp ce sumele plătite de bănci s-au înjumătăţit. Băncile comerciale au virat în primele şase luni la buget 144,9 mil. lei (34,6 mil. euro) în contul impozitului pe profit, reprezentând doar jumătate din suma virată în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor pentru ZF. Companiile au trimis în conturile Fiscului impozit de 5,16 mld. lei (1,23 mld. euro), pentru profiturile din prima jumătate a anului, cu circa 230 mil. lei mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2010.

Directorul general al Bursei: De ce ar veni o companie privată la Bursă într-un astfel de moment

Valentin Ionescu (39 de ani), directorul general al Bursei, consideră este un moment bun pentru venirea companiilor private pe bursă. "Bursa este destul de solidă şi ca entitate. Bursa a avut un profit operaţional foarte bun". Sunt companii care stau mult mai bine decât acum un an sau doi, inclusiv BVB ca companie listată. Dacă sentimentul negativ ar ţine pe termen lung ar fi o problemă, dar interesul bursei este ca volumul tranzacţiilor să fie cât mai mare. Ionescu, care înainte de a fi directorul general al Bursei a fost timp de 15 ani broker, a trăit pe viu toate crizele care au avut loc în toţi aceşti ani. El spune că piaţa este afectată şi de ştirile negative care vin de peste tot, investitorii reacţionând la ele. "Numai la ştiri negative vin televiziunile la bursă... Când aveam ştiri pozitive, nimeni nu prea venea acolo". Când era de partea cealaltă a baricadei, ca broker, Ionescu critica bursa că nu aduce noi companii, nici de la stat, nici de la privat.

BCE îi va obliga pe bancherii români să le arate clienţilor înainte cum le va creşte rata dacă dobânda de referinţă se majorează

Contractul de credit pentru locuinţă trebuie să includă un exemplu de calcul privind modul în care se va majora rata lunară dacă dobânda creşte cu două puncte procentuale pentru că la contracte care se pot întinde pe zeci de ani creşterile de dobândă sunt foarte probabile, iar clientul trebuie să înţeleagă riscul, consideră Banca Centrală Europeană (BCE). Instituţia care conduce Sistemul European al Băncilor Centrale din care face parte şi BNR propune ca această obligaţie să fie înscrisă de partea băncilor în noua Directivă privind contractele de credit pentru proprietăţi rezidenţiale pregătită de Comisia Europeană. Comisia propusese ca în contract să fie inclusă o simulare pentru variaţia dobânzii cu 1%, însă BCE consideră că imaginea nu ar fi destul de relevantă pentru client.

Ideea unei zone euro mai restrânse, dar mai puternice câştigă teren

Pentru ca zona euro să poată supravieţui ar putea fi necesară o restrângere a acesteia, scrie Bloomberg. În condiţiile în care criza datoriilor se apropie de al treilea an, iar eforturile de susţinere financiară nu par să aibă succes, o serie de economişti susţin că pentru ca zona euro să supravieţuiască unii membri ai acesteia vor fi nevoiţi să o părăsească. Rezultatul ar fi ceea ce Mohamed El-Erian, CEO al PIMCO - cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume, zugrăveşte imaginea "unei zone euro mai mici, dar mult mai bine integrate şi mai puternică din punct de vedere financiar". Deşi lideri cum ar fi cancelarul german Angela Merkel resping această op­ţiune, El-Erian a declarat că aceştia ar putea-o îmbrăţişa în defavoarea uniunii fiscale necesare asigurării integrităţii uniunii monetare.

Măsurile de austeritate ar putea duce la creşterea datoriei Italiei

Măsurile de austeritate adoptate de Italia, de care BCE con­di­ţionează achiziţia de obligaţiuni pentru a-i facilita acce­sul la finanţare, ar putea avea consecinţe negative, sufocând creşterea economică necesară reducerii datoriei, a doua ca mărime din Europa, scrie Bloomberg. Guvernul premierului Silvio Berlusconi a aprobat re­duceri în valoare de 45,5 miliarde de euro pe 12 august, al doi­lea pachet de austeritate al ţării într-o lună, pentru a echilibra bugetul până în 2013 şi a convinge investitorii că Italia îşi poate diminua datoria uriaşă, echivalentă cu 120% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb