REVISTA PRESEI 23.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 23 august 2013

ADEVARUL

Nini Săpunaru, propunerea lui Crin la Transporturi: "Ştiu ce am de făcut la minister. Am un scenariu de război"

Deputatul PNL Nini Săpunaru a declarat, joi seară, că a fost sunat şi întrebat dacă acceptă propunerea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de a prelua postul de ministru al Transporturilor, propunere pe care a acceptat-o. Potrivit agenţiei Mediafax, Săpunaru a fost autorizat să anunţe acest lucru. Într-o intervenţie la Realitatea TV, el a declarat că "ştie ce are de făcut la minister". "Cred că, împreună cu ceilalţi colaboratori din minister, ştiu ce am de făcut la minister. Încă de acum o lună mi-am făcut un scenariu de război. E nevoie de oameni capabili să taie în carne vie. Nu sunt un om comod", a arătat Săpunaru. Nini Săpunaru este deputat PNL de Vrancea şi membru al Biroului Politic Central al PNL.

Baronii locali încolţiţi de ANI şantajează Guvernul prin primarii de comune; Incompatibilitatea, cuiul lui Pepelea

Aleşii locali ameninţă Guvernul Ponta cu retragerea sprijinului la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare dacă nu va modifica Legea privind incompatibilitatea primarilor. 2.800 de aleşi locali, în cea mai mare parte de la PSD şi PNL, au realizat un rechizitoriu dur împotriva actualei guvernări, concluzia fiind că, după 15 luni de putere, "deziluzia este generală". Principala nemulţumire pe care a punctat-o Asociaţia Comunelor din România (ACOR) este legată de starea de incompatibilitate în care se regăsesc aproximativ 1.200 de primari, majoritatea de la USL. "Cerem eliminarea din legislaţie ale unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari, actualele reglementări sunt depăşite din punctul de vedere al evoluţiei societăţii, determinând o situaţie fără precedent în România şi chiar în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul primarilor constataţi a fi în stare de incompatibilitate", se arată în documentul ACOR.

Victor Ponta: "În ultimele două luni, a reînceput războiul"

Premierul Victor Ponta a vorbit, joi seară, despre evoluţia coabitării cu preşedintele Traian Băsescu, arătând că, deşi în ultimele săptămâni disputele au fost acute, el nu doreşte să se axeze pe conflict. Victor Ponta susţine că, deşi nu a mai vorbit la telefon cu preşedintele de la accidentul din Muntenegru, asta nu înseamnă că există un blocaj instituţional. Totodată, el susţine că doreşte să iasă din zona de conflict. În perioada vacanţei parlamentare, între premier şi şeful statului au apărut tensiuni, iar Ponta a declarat că nu a mai discutat cu Băsescu de la accidentul din Muntenegru. La rândul lui, preşedintele a susţinut că şeful Executivului îi respinge apelurile, arătând că, între cei doi, există o problemă de comunicare.

Narcis Neaga, cercetat disciplinar în urmă cu un an pentru nereguli în licitaţia pentru Comarnic-Braşov, a fost numit director general interimar la CNADNR

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a decis, în şedinţa de joi, numirea lui Narcis Neaga, directorul Direcţiei Concesiuni din companie, în funcţia de director general interimar al CNADNR, au declarat, pentru "Adevărul", reprezentanţii instituţiei. În luna octombrie a anului trecut, CNADNR l-a suspendat pe Narcis Neaga din funcţia de director al Direcţiei Concesiuni şi l-a cercetat disciplinar după ce în documentaţia de selectare a consultantului pentru Autostrada Comarnic-Braşov au fost trecute printre cerinţe un autoturism de 25.000 - 30.000 de euro şi 30.000-40.000 de euro pentru instruirea angajaţilor CNADNR. Consiliul de Administraţie a hotărât, totodată, revocarea lui Mircea Pop din această funcţie, au declarat reprezentanţi ai CNADNR pentru "Adevărul". Mircea Pop ocupa funcţia de director general interimar din ianuarie anul acesta, schimbarea lui fiind anunţată atât de premierul Victor Ponta, cât şi de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova. Ministrul delegat a declarat joi că Mircea Pop va rămâne în Consiliul de Administraţie al CNADNR ca membru.

Mişcarea Populară, ucisă din faşă

Tribunalul Bucureşti a amânat, joi, înregistrarea Partidului Mişcarea Populară, după ce patru intervenienţi în dosar au depus contestaţii. Deşi nu face parte dintre cei care au contestat înregistrarea PMP, deputatul liberal Octavian Bot vrea, la rândul lui, să împiedice înfiinţarea partidului prin modificarea Legii partidelor politice. Reprezentanţii Asociaţiei Phoenix au declarat că trebuie lămurită competenţa partidului, în timp ce Alianţa Populară a Democraţilor Europeni susţine că un alt partid în curs de înfiinţare, Partidul Agricultorilor din România, are aceeaşi siglă electorală. Ceilalţi intervenienţi susţin că denumirea poate provoca unele confuzii, fiind asemănătoare cu cea a Partidului Acţiunea Populară, fondat de Emil Constantinescu şi au argumentat pe baza Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, care spune că între cuvintele "mişcare" şi "acţiune" există similarităţi.

Chevron a obţinut certificatul de urbanism pentru explorarea gazelor de şist într-o zonă din Vaslui

Compania petrolieră Chevron a obţinut certificatul de urbanism pentru explorarea gazelor de şist într-o nouă zonă din judeţul Vaslui, a patra de până acum, după ce Consiliul Judeţean eliberase aceleaşi document, în decembrie 2012 şi ianuarie 2013, pentru alte trei perimetre de explorare. Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat cel de-al patrulea certificat de urbanism pentru societatea Chevron România în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie necesară amplasării unei noi sonde de explorare a gazelor de şist pe teritoriul judeţului Vaslui, potrivit Mediafax. Noua zonă unde compania americană ar urma să îşi amplaseze sonda de explorare este în comuna Puieşti, la un kilometru şi jumătate de localitatea Cetăţuia. Potrivit documentelor depuse la CJ Vaslui, Chevron deţine trei parcele grupate pe o suprafaţă de 29.600 de metri pătraţi în extravilanul localităţii Puieşti.

România riscă o amendă usturătoare de la UE pentru poluarea provocată de Termocentrală de la Halânga

Ministrul Mediului şi şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat, joi, la Drobeta-Turnu-Severin că până la data de 30 septembrie a.c., România va trebui să ofere Comisiei Europene soluţii de rezolvare a problemelor de mediu de la Termocentrala din Mehedinţi. "România este în procedură de infringement în ceea ce priveşte nerespectarea prevederilor Directivei la Romag-Termo . Este vorba de depăşirea limitelor de dioxid de sulf, suntem în monitorizare şi încercăm cu Agenţia de Mediu, cu Garda de Mediu cât şi cu conducerea nouă a RAAN-ului să găsim o soluţie astfel încât să putem să răspundem Comisiei până la data de 30 septembrie de măsurile de care le luăm. Este necesar să se facă anumite investiţii, vom vedea cum împreună vom gestiona aceste situaţii în aşa fel încât să putem să ieşim din infringement", a declarat ministrul Mediului.

NASA avertizează: o furtună magnetică solară se îndreaptă spre Pământ. Rasputin a prezis că Apocalipsa va avea loc pe 23 august

O furtună solară puternică a aruncat spre Terra particule încărcate magnetic. Acestea vor lovi planeta vineri, avertizează oficialii agenţiei spaţiale americane, potrivit Space.com. Erupţia solară, cunoscută sub denumirea de ejecţie de masă coronală, a avut loc joi şi a expulzat miliarde de tone de particule solare spre Pământ. Acestea circulă cu o viteză de 3,3 milioane de kilometri pe oră. "Modelele experimentale de cercetare ale NASA, bazate pe informaţiile adunate de Solar Terrestrial Relations Observatory, arată că ejecţia de masă coronală a părăsit soarele la o viteză de aproximativ 917 kilometri pe secundă, o viteză tipică pentru ejecţiile de masă coronală", au anunţat cei de la NASA.

CURENTUL

După ce a "rezolvat" problema evaziunii fiscale din România, ANAF îşi trimite angajaţii la cursuri de comunicare externă, de criză şi PR

De parcă misiunea ANAF este comunicarea, mai-marii acestei instituţii au decis că subalternii lor nu ştiu să comunice ceea ce fac ei în cadrul activităţilor lor şi că asta ar fi principală "bubă profe­sională". Aşadar, ANAF va trimite la cursuri angajaţii din aparatul central şi teritorial pentru a învăţa tehnici de comunicare externă, comunicare de criză şi relaţii publice, contractul atribuit în urma unei licitaţii, cu o valoare de circa 200.000 lei, revenind unei asocieri de două firme. ANAF a organizat o licitaţie deschisă, în cadrul căreia a primit 17 oferte, dintre care cinci au fost admise. Contractul, în valoare de 195.500 de lei, fără TVA (242.420 lei cu TVA), a fost atribuit, în funcţie de preţul cel mai mic oferit, asocierii de firme International Consulting Expertise din Bucureşti şi East West Consulting din Belgia sucursala Bucureşti.

Un senator acuză: Ovidiu Silaghi, vârful mafiei transpartinice din USL

Afacerile dubioase ale lui Silaghi erau cunoscute, de multă vreme, chiar şi în interiorul propriului partid al actualului Premier. Fapt confirmat de fostul parlamentar PSD Valer Marian care, într-o declaraţie de presă, publicată în Gazeta de Satu Mare, îl contrazice ferm pe Victor Ponta. Mai mult decât atât, Valer Marian afirmă că acuzaţiile de trafic de influenţă şi luare de mită, pe care DNA i le aduce lui Ovidiu Silaghi "Nu sunt singurele fapte cu rezonanţă penală cu care s-a remarcat ca ministru al Transporturilor în guvernul Ponta I". Mai mult decât atât, fostul PSD-ist descrie şi un întreg lanţ de cârdăşii care a funcţionat, ani la rând, între politicieni şi ceea ce numim, de obicei, "mafia transpartinică".

Telefonie - Scris de Tia Şerbănescu

Aproape săptămânal televiziunile difuzează un nou episod din serialul "moartea coabitării". Subtitlu: coabitarea moare dar nu se predă. Coproducţie Băsescu-Ponta. Regia: Jose Manuel Barroso. Din episodul anterior: cel tânăr mărturiseşte că nu mai vorbeşte cu cel mai mare de două luni fiindcă "s-a folosit de tragedia din Muntenegru pentru o minciună politică" deşi "l-a durut în cot de ea" - în timp ce pe el l-a durut în coş căci juca baschet la ora când trebuia să fie informat. Premierul n-a suportat aşa ceva drept care s-a răzbunat pe ambasador şi s-a supărat pe preşedinte fiindcă a aflat înaintea lui. Dl. Ponta are această fermitate: nu iartă pe nimeni pentru greşelile sale. Cum să fii prim-ministru şi să nu-i răspunzi preşedintelui la telefon? Pesemne că nici dl. Ponta nu răspunde decât în faţa Marii Adunări Naţionale. Gura bate Fundulea: "de ce să-i răspund? Să-mi scrie oficial! Eu nu vorbesc la telefon cu oameni neserioşi" a zis premierul care nu vorbeşte cu oamenii neserioşi decât personal

CURIERUL NATIONAL

Certificatul energetic îngheaţă piaţa chiriilor

Obligativitatea acestor documente ar putea avea ca efect descurajarea închirierilor cu contract. Imobiliare.net: Nici măcar 10% dintre proprietarii care închiriază nu deţin astfel de certificate. În acest an sunt aşteptaţi, în Bucureşti, circa 50.000 de studenţi care vor sta în următorul an cu chirie. Din luna iulie a acestui an a intrat în vigoare noua legislaţie privind performanţa energetică a clădirilor, prin care orice proprietar care vrea să vândă sau să închirieze trebuie să deţină, în mod obligatoriu, un certificat energetic pentru proprietăţile în cauză.

Corlăţean şi Vigenin au discutat despre o hidrocentrală pe Dunăre

România şi Bulgaria intenţionează să construiască împreună o hidrocentrală pe Dunăre, iar în prezent caută surse de finanţare, au anunţat, la Bucureşti, ministrul român de Externe Titus Corlăţean şi cel bulgar, Kristian Vigenin. Ministrul bulgar a precizat că centrala va ţine cont de toate standardele europene de protejare a mediului. De altfel, acest subiect va fi cel mai probabil pe agenda şedinţei comune a Guvernelor bulgar şi român, în toamna acestui an, la Sofia. Cei doi miniştri au mai spus că România şi Bulgaria colaborează pentru aderarea în două etape la spaţiul Schengen şi încearcă să elimine îndoielile unor state membre. Ministrul bulgar a precizat că anticipează aderarea la Schengen a Bulgariei şi României, cu graniţele aeriene, până la sfârşitul acestui an.

Metalurgiştii cer sprijin statului pentru a se redresa

În cadrul discuţiilor pe tema reindustrializării, reprezentanţii industriei au cerut să fie exceptaţi de la plata taxei pentru energia regenerabilă. O altă solicitare priveşte îmbunătăţirea legislaţiei privind acordarea ajutoarelor de stat în sectorul siderurgic în vederea accesării fondurilor structurale. Principalele companii româneşti din industria metalurgică sunt puternic afectate de conjunctura internaţională economico-financiară, respectiv stagnarea/ scăderea pieţei construcţiilor din întreg spaţiul Uniunii Europene, creşterea tarifelor la energie şi a preţurilor materiilor prime, precum şi de devalorizarea monedei naţionale, în ciuda restructurărilor efectuate din punct de vedere tehnologic, financiar şi social.

Obama vrea să spună adio baloanelor speculative

De la începutul acestei luni preşedintele SUA, Barrack Obama, a vorbit de patru ori în numai cinci zile despre ceea ce el numeşte "baloane artificiale", observă Bloomberg. Trebuie să depăşim mentalitatea umflării baloanelor de săpun, care a creat atâta dezordine, a afirmat acesta într-o intervenţie radiofonică de săptămâna trecută. Avertizările lansate recent fac trimitere la lecţiile pe care trebuie să le desprindem din criza financiară pe care am parcurs-o şi care a fost cauzată de aprecierea exagerată a preţurilor activelor sub presiunea intrărilor speculative de capital. În mod clar este o îngrijorare în creştere atât la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, cât şi a Fed, spune Adam Posen, fost membru al Comitetului de politică monetară al Băncii Angliei.

EVENIMENTUL ZILEI

Prezidenţiabilul Crin Antonescu, un risc pentru PSD

Dacă nu-şi va ameliora intenţia de vot, riscând să piardă alegerile prezidenţiale, social-democraţii şi-ar putea schimba candidatul, atrage atenţia sociologul Vasile Dâncu. Social-democraţii nu mai sunt siguri că liderul PNL Crin Antonescu le-ar putea aduce o victorie la alegerile prezidenţiale din 2014. Dacă nu va fi în sondaje imediat sub liderul PSD Victor Ponta, social-democraţii nu ar risca să intre în cursa prezidenţială cu Crin Antonescu, a susţinut sociologul Vasile Dâncu, într-un interviu acordat www. pesurse.ro. "Acum Crin Antonescu se află la intenţie de vot undeva la jumătatea USL-ului. USL are în jur de 60%, Crin Antonescu are undeva la 30% pe întrebare deschisă", a arătat Dâncu, precizând că asta este o problemă pentru susţinătorii din PSD, pentru că oamenii vor în campanie un candidat care are cele mai mari şanse să câştige.

Ponta: Dorim lărgirea bazei de impozitare/ Cred în varianta cu un milion de locuri de muncă

Premierul Victor Ponta a declarat, la B1 TV, că a nu întreţine conflictul cu preşedintele, şi că opţiunea sa politică, ca prim-ministru, este să nu mai fie războaie politice. El a subliniat că în scrisoarea către FMI, pe care o va prezenta Parlamentului, în România se doreşte lărgirea bazei de impozitare, dar şi că el crede în continuare că, în cei patru ani de mandat, va putea crea un milion de locuri de muncă. In privinţa propunerii PNL pentru portofoliul Ministerului Transporturilor a deputatului Nini Săpunaru, Victor Ponta a refuzat să confirme sau să infirme informaţia, dar a precizat că el va accepta nominalizare făcută de colegii săi se alianţă. Chiar dacă Nini Săpunaru a confirmat că a acceptat să fie ministru al Transporturilor, Victor Ponta a spus că aşteaptă întâlnirea de duminică a PNL.

INTERVIURILE 2+1. "Românii se vindecă de cancer în Turcia şi de inimă, în Germania". PLUS: cât costă asigurarea cu care îţi cumperi liniştea, în orice colţ al lumii

Consultantul medical Narcisa Marinescu dezvăluie, într-un interviu pentru EVZ, care sunt cele mai bune spitale din străinătate, pe specialităţi, şi ce variante au românii să se ajungă acolo, cu bani de la stat sau cu asigurare privată. În ultimii şapte ani, Narcisa Marinescu, director Vipmed International, a ajutat 7.000 de români să se trateze în spitale de top ale lumii. În lipsa tehnologiei moderne şi a unei abordări multidisciplinare a cazului, ţări ca Austria, Turcia şi Germania au devenit colacul de salvare al conaţionalilor cu boli grave. Cei mai mulţi iau calea străinătăţii când boala e deja evoluată, foarte puţini merg la screeninguri, din cauza lipsei de educaţie în acest sens. Nici costurile nu sunt de neglijat: cea mai ieftină asigurare privată cu acoperire internaţională costă cât rata lunară la casă, iar ce mai scumpă, cât un salariu de manager. O astfel de asigurare îţi acoperă de la banalele screening-uri, până la intervenţii pe creier sau oncologice, dar este costisitoare. Ea începe de undeva de la 200-300 de euro pe lună, de persoană, şi ajunge la 800-1.000 de euro. O asigurare "full-option", cu absolut toate facilităţile, inclusiv avion medicalizat, poate să ajungă şi undeva la 1.500 de euro pe lună.

JURNALUL NATIONAL

Ponta îi cere lui Băsescu să îi retragă lui Laszlo Tokes Ordinul Steaua României

Premierul Victor Ponta a declarat la B1 TV că a transmis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care-i solicită, la cererea unor ONG-uri, retragerea ordinului Steaua României europarlamentarului Lazslo Tokes. "Am primit şi eu, nu ştiu dacă şi preşedintele a primit, solicitarea din partea unor ONG-uri, cele care au participat la acea şcoală de la Izvorul Mureşului, şi prin care mi se cerea declanşarea procedurii. Eu nu am făcut altceva decât să mă adresez celui care are dreptul conform legii, preşedintele ţării. E un Consiliu de Onoare al celor care deţin acest Ordin, însă preşedintele este cel care-l sesizează. Eu am transmis mai departe, iar din punct de vedere politic, ca să nu pară un joc, să arunc la preşedinte problema, am anunţat foarte clar şi anunţ şi acum: dacă preşedintele va declanşa procedura şi va emite decretul de retragere a decoraţiei, eu îl voi contrasemna. Conform legii, decretele semnate de preşedinte trebuie contrasemnate de primul-ministru. Ori eu anunţ şi public faptul că nu voi bloca în niciun caz un asemenea decret", a declarat primul-ministru.

Slovacia interzice prin lege steagul Ungariei pe stadioane

Slovacia a adoptat o nouă lege împotriva huliganismului, prin care interzice intrarea fanilor pe stadioane cu steaguri ale altor state. "Noua lege prevede o interdicţie de 5 ani pe stadioane pentru huligani şi o accentuare a gradului de intervenţie pentru forţele de ordine. Suporterii vor trebui să se înregistreze şi să îşi cumpere bilet cu datele personale inscripţionate pe el. Nu în ultimul rând, legea interzice accesul pe stadion cu un steag al unui alt stat", notează itthon.ma. "Legea dovedeşte din nou că îşi propune limitarea drepturilor maghiarilor din Slovacia. Mai mulţi reprezentanţi ai cluburilor de fotbal din Slovacia au mărturisit că legea vizează interzicea simbolurilor maghiare. Iniţiativa a apărut după meciul Dunajska Streda-Slovan Bratislava din 2008, în care fanii maghiari au arborat steaguri ale Ungariei şi steme ale Ungariei Mari pe gardurile stadionului, ceea ce a generat o intervenţie violentă a forţelor de ordine", mai scrie sursa citată.

< Tăticul PRO TV > a bătut recordul! Suma fabuloasă pe care o va primi Adrian Sârbu în urma demisiei

Adrian Sârbu (58 de ani), "tăticul PRO TV", va fi mai bogat cu 5,4 milioane de dolari în urma demisiei din funcţia de preşedinte al companiei CME (Central European Media Enterprise). El s-a retras miercuri, aparent de bunăvoie, din pompoasa funcţie, însă va continua să lucreze în cadrul grupului până la sfârşitul anului, când va fi instalată noua conducere. Acest tip de compensaţie şi valoarea ei sunt însă cât se poate de ciudate, mai ales că, în România, nu s-a mai auzit să fie premiat un angajat care îşi dă demisia de bunăvoie, aşa cum, cel puţin oficial, ar fi procedat "tăticul PRO TV". Plata va fi făcută, conform contractului, în coroane ceheşti, iar Sârbu va fi primul întrebat şi va avea drept de preempţiune, în cazul în care cei de la CME vor decide să vândă operaţiuni pe care le deţin în România, până la finalul lui 2015. Fostul preşedinte are însă şi unele obligaţii: nu trebuie să aducă atingere companiei prin declaraţii şi nu poate divulga secrete, în caz contrar, va fi ars la buzunar cu exact 5,4 milioane de dolari.

Creditul Prima Casă în lei este mai scump decât cel în euro

Plafonul pentru creditele Prima Casă, în sumă totală de 1,2 miliarde de lei, a început să fie distribuit băncilor participante. Însă, de acum, împrumuturile pentru Prima Casă vor fi acordate doar în lei, ceea ce le face mai scumpe decât creditele standard oferite de bănci în euro. Cea mai mare sumă, 220 milioane lei, din care 70 milioane lei sunt pentru achiziţia de locuinţe construite de ANL, a fost acordată Băncii Comerciale Română (BCR). Reprezentanţii BCR estimează că vor utiliza cea mai mare parte a plafonului până la finalul acestui an, se arată într-un comunicat al băncii. A doua bancă din sistem, BRD a primit un plafon de 180 milioane de lei, iar Banca Transilvania 105 milioane lei. Pentru creditele Prima Casă pot aplica cei care nu au locuinţă proprie sau deţin una cu suprafaţă mai mică de 50 metri pătraţi. Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5%.

NATIONAL

De ce tine mortis ministrul Apararii sa revina la Interne: Mircea Dusa, bagat in mafia lemnului din Harghita!

Dormitorul imens pe care il are in sediul Ministerului Apararii Nationale se pare ca nu il mai satisface pe Mircea Dusa. Politicianul ardelean care a facut cariera laudandu-se ca are cea mai faina palinca din tot Parlamentul vrea acum musai sa se intoarca la sefia Internelor. Serviciile secrete suspecteaza ca printre "sustinatorii" care fac presiuni in acest scop se numara si membri marcanti ai asa-numitei "mafii a lemnului" din Harghita. Iar un raport incendiar privind legaturile financiare dintre "patriotul" Dusa si etnici maghiari cercetati pentru defrisarea padurilor din mult trambitatul tinut secuiesc a pus deja pe jar structurile din sistemul de siguranta nationala. Totul a pornit de la sesizarea "neamtului" Hans Hedrich, vicepresedintele "Neuer Weg", Asociatia "Sighisoara Durabila". Pentru ca, mergand pe urma firului oferit de bataioasa organizatie, structurile statului au descoperit o increngatura incredibila de interese financiare majore, raspunzatoare de taierea ilegala a sute de hectare de padure din inima Transilvaniei.

PUTEREA

Autorităţile pun condiţii ca produsele tradiţionale să fie fără E-uri

Agricultura şi Protecţia Consumatorilor vor să facă ordine printre produsele tradiţionale, care au devenit o adevărată modă pe piaţa de produse alimentare, dar care se vând la preţuri destul de piperate. Toate târgurile ţării sunt pline de astfel de produse, provenienţa lor fiind de multe ori pusă sub semnul întrebării. Ca să se înlăture incertitudinile privind caracterul tradiţional al produselor, autorităţile înăspresc condiţiile şi impun etichetarea corespunzătoare. Pentru că vom şti mai bine ce mâncăm, autorităţile se aşteaptă să plătim şi mai mult pe astfel de produse. România are înregistrate, oficial, 440 de produse tradiţionale, de la slănină şi jumări la brânză, ţuică, dulceaţă şi cozonaci. Românii au parte de produse tradiţionale din cele mai exotice, precum pui cu şofran, dar şi cârnaţi din carne de cerb, produs înregistrat în Galaţi, unde este puţin probabil să existe cerbi pe toate drumurile.

Elena Udrea, turnată la DNA de Nelu Iordache

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, ex-soţia lui Dorin Cocoş, a fost trădată de arestatul Nelu Iordache în faţa procurorilor DNA. După ce l-a devoalat pe fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, Iordache le-a detaliat procurorilor DNA cum a vărsat sume foarte mari de euro în conturile din Dubai deţinute de familia Cocoş. Nelu Iordache spune că a depus în conturile "cocoşeilor" sutele de mii de euro pentru a achita comisioanele solicitate de ex-ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, după ce firma deţinută de arestat, ROMSTRADE, a primit, cu dedicaţie, contracte "bănoase". Dacă în cazul lui Silaghi, Iordache afirmă că i-a dat fostului ministru al PNL o mită de 200.000 de euro - afirmaţie care trebuie confirmată şi de alte documente, pentru că altfel rămâne o simplă delaţiune -, în cazul Elenei Udrea & Dorin Cocoş lucrurile sunt extrem de uşor de dovedit de către procurori. Pentru că, în acest dosar de corupţie în care membrii destrămatei familii Cocoş par implicaţi, vorbim despre transferuri bancare, şi nu de bani negri daţi în plic.

ROMANIA LIBERA

Cine e mai puternic decât regele Cioabă? Împăratul, preşedintele sau directorul romilor?

Regele romilor, împăratul romilor, preşedintele romilor şi chiar directorul romilor sunt câteva dintre titlurile pe care şi le-au arogat liderii îmbogăţiţi după 1990 ai acestei etnii. Dar care dintre aceste poziţii pompoase are cu adevărat valoare în faţa ţiganilor din România? Era regele Cioabă chiar atât de puternic pe cât ni-l vând acum televiziunile? "Regele internaţional al romilor, Florin Cioabă, a murit", "Consiliul de Coroană va hotărî succesiunea la tron", "Viitorul rege este Dorin Cioabă" sunt doar câteva dintre "informaţiile" pe care le-am aflat în ultimele zile. România liberă a vrut să afle însă cât de reprezentativă este "familia dinastică" Cioabă pentru romii din ţară, în ce măsură ascultă aceştia de ordinele "casei regale" de la Sibiu.

Seriosul domn Ponta şi Elena Udrea

De când s-a întors din concediu, Victor Ponta trage, cu o consecvenţă aproape maniacală, spre o singură ţintă politică: Elena Udrea. Aceste atacuri sunt expresia panicii care l-a cuprins pe prim-ministrul României, care pierde, încet dar sigur, lupta cu guvernarea, cu economia şi cu Traian Băsescu. Cum cele mai multe lucruri care o înconjoară pe doamna Udrea sunt multă imagine şi puţină substanţă, şi atacurile lui Ponta sunt pură imagine. Şi, pentru că prim-ministrul îşi permite să fie generos cu adjectivele, putem spune la rândul nostru că imaginea prim-ministrului României conturată de ultimele sale ieşiri publice este una deplorabilă. Un prim-ministru care afirmă senin că a avut telefonul închis timp de zece zile în care s-a aflat în vacanţă, nu mai poate fi luat în serios, asta apropo de frecvenţa cu care domnul Ponta foloseşte în ultima vreme acest termen.

ISTORIE. Meritul Regelui Mihai a fost recunoscut unanim, însă România a fost aruncată în braţele Sovietelor. 23 August: Cum ar fi putut România să obţină condiţii mai bune de pace

Istoricii români încep să definească tot mai mult armistiţiul cu URSS din septembrie 1944 drept Diktatul de la Moscova. Azi se împlinesc 69 de ani de la actul politic şi militar de la 23 august 1944, când Regele Mihai I şi colaboratorii săi au întors armele spre inamicul virtual de atunci al ţării, Germania nazistă condusă de Adolf Hitler. Legat de acest eveniment istoric, în urma cercetărilor de la Institutul din Veneţia, istoricii afirmă că "Acţiunea de la 23 august 1944 i-a surprins pe Aliaţi, fiind o iniţiativă integral românească. Cei care au negociat soarta României nu au ştiut să evidenţieze mai bine rolul pe care l-a avut ţara noastră în scurtarea războiului. Acesta ar fi fost un atu important, pe care diplomaţii români ar fi putut să-l folosească pentru a negocia mai bine ieşirea din război, pentru că un stat înfrânt are întotdeauna parte de condiţii dure. Din păcate, România nu a reuşit să obţină statutul de cobeligeranţă pe care l-a obţinut Italia, care a răsturnat regimul lui Mussolini în 1943 şi a ieşit din războiul contra Naţiunilor Unite. Şi asta deşi Naţiunile Unite au recunoscut rolul deosebit pe care Regele Mihai l-a avut în scurtarea războiului.

ZIARUL FINANCIAR

Investitorii pleacă cu banii din America Latină şi Asia. Vin în România?

Leul s-a ţinut bine în 2013 şi s-a apreciat în raport cu principalele valute internaţionale, cu excepţia monedei unice europene, în timp ce monedele ţărilor emergente continuă căderea liberă. Şi monedele din regiune încep să simtă presiunea retragerilor capitalurilor, dar analiştii anticipează că România ar putea să atragă în perioada următoare o parte din investiţiile de portofoliu care se retrag din marile economii emergente, ceea ce ar determina aprecierea în continuare a leului. "Este posibil ca o parte din investiţiile de portofoliu care se retrag din Asia şi America Latină să fie direcţionate către România dacă vom oferi o imagine de stabilitate investitorilor. Vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni ale companiilor energetice pe Bursa din Bu­cureşti, posibile emisiuni de obliga­ţi­uni corporative în lei şi noi emisiuni de euro­obli­gaţiuni ale Guvernului român pot avea succes în lunile următoare", afirmă Eugen Sinca, analistul-şef al BCR.

Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Cum oare făcea România reactoare nucleare, iar acum nu se înţeleg cinci instituţii pentru un pasaj?

Este bine că premierul Victor Ponta a coborât în stradă şi a mers pe centura Capitalei să vadă cum stau maşinile blocate cu orele în lipsa unor pasaje, dar este rău că în spatele său nu era nimeni cu dosare în care să se afle date privind banii alocaţi de către guvern prin Ministerul Transporturilor pentru această rută. Guvernul Ponta a tăiat de trei ori la rând banii pentru centura Capitalei, la rectificarea din august 2012, la construcţia bugetului pe 2013 precum şi la rectificarea din iulie 2013. Degeaba merge un manager pe teren dacă în cealaltă mână nu are hârtiile care să-i spună ce bani, ce resurse au fost alocate pentru acel proiect. România este victima incongruenţei dintre banii din hârtii şi realitate. Miliarde sunt cheltuite în fiecare an, dar rezultatele nu se văd, iar unde este necesar nu sunt alocaţi. Este pur şi simplu o problemă de management: de confruntare a modificărilor fizice, din teren, cu hârtiile manevrate de birocraţi pe care totul este ca şi rezolvat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb