REVISTA PRESEI 23.12.2016

Willy Homner
Revista Presei / 23 decembrie 2016

REVISTA PRESEI 23.12.2016

ADEVARUL

Vom avea premier marţi, după Crăciun

Preşedintele Klaus Iohannis a amânat desemnarea noului premier până după Sărbători. După ce presa a dezvăluit că soţul lui Sevil Shhaideh - propunerea PSD - este susţinătorul dictatorului sirian Bashar al-Assad, Liviu Dragnea le-a cerut serviciilor secrete să spună public dacă Shhaideh reprezintă vreun risc pentru securitatea naţională. Practic, Iohannis trebuie să decidă dacă o acceptă sau nu pe Sevil Shhaideh, candidatul de etnie turco-tătară propus de Liviu Dragnea pentru funcţia de premier, care are în spate o majoritate parlamentară formată din PSD, ALDE, UDMR şi cei 17 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

Declaraţiile soţului lui Sevil Shhaideh despre conflictul sirian, în 2012: "Nimic nu se întâmplă în Siria"

Akram Shhaideh, soţul premierului desemnat de PSD, a susţinut în cadrul unei emisiuni televizate în 2012 că "nimic nu se întâmplă în Siria" şi că îşi liniştea prietenii din România că represaliile regimului de la Damasc împotriva civililor relatate de presa internaţională nu sunt adevărate, în ciuda faptului că războiul civil din ţara arabă începuse la acea datî de luni bune.

Cât îl costă pe Sebastian Ghiţă fuga de sub controlul judiciar

Sebastian Ghiţă este un fugar de lux: "evadarea" sa ar putea face statul român mai bogat cu 13 milioane de euro. Este cauţiunea plătită de fostul deputat atunci când a fost plasat sub control judiciar. Procurorii DNA au bănuit că afaceristul ar putea să se facă nevăzut, chiar dacă a lăsat garanţii pentru "bună purtare". Aşa că l-au pus sub supraveghere, dar Ghiţă a reuşit să scape de poliţiştii care îl filau. Fostul deputat Sebastian Ghiţă se joacă de-a "hoţii şi vardiştii", sfidând anchetatorii care l-au scăpat printre degete. La doar două zile după ce şi-a încheiat mandatul de deputat şi a pierdut, implicit, imunitatea parlamentară, afaceristul a intrat parcă în pământ.

25 de ani de la prăbuşirea imperiului sovietic: Cum se apără Gorbaciov

Pe 25 decembrie 1991, Mihail Gorbaciov lua act de destrămarea URSS şi îşi anunţa demisia la televizor. Acum, el crede că o nouă uniune a fostelor republici sovietice este posibilă, prin voinţa tuturor. Destrămarea URSS a început practic din momentul citirii primei declaraţii de independenţă, la 11 martie 1990, în Lituania. Şi Congresul Deputaţilor Poporului din Rusia (pe atunci, încă Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă) a proclamat o declaraţie de suveranitate, la 12 iunie 1990. Un an mai târziu, la 12 iunie 1991, Boris Elţîn era ales preşedinte al Federaţiei Ruse, învingându-l pe candidatul preferat de Gorbaciov, Nikolai Rîjkov, după o campanie în care a denunţat "dictatura centrului".

Gigi Becali a pierdut procesul cu Armata şi nu va mai putea folosi marca Steaua.

Gigi Becali a pierdut aseară procesul cu Armata si nu va mai putea folosi marca Steaua. Acesta era in proces de mai multe luni cu CSA si a primit ieri o decizie nefavorabila. "S-a terminat, de mâine închidem taraba. Nu mai putem folosi numele Steaua. Nu ştiu ce se va întâmpla, deocamdată ne gândim la meciul cu Dinamo", a declarat o sursa din cadrul Stelei pentru ProTV. Cei de la CSA merg in instanţă pentru daunele de 39 de milioane de euro cerute lui Becali pentru ca a folosit acest brand fără să aibă dreptul. Daca Becali va pierde si acel proces, echipa va intra mai mult ca sigur extrem de aproape de faliment.

Românii ar putea plăti rate mai mari din ianuarie 2017

Începând din luna ianuarie, împrumuturile în lei cu dobândă variabilă s-ar putea scumpi, pentru că indicatorul ROBOR la trei luni - componentă a costului de rambursare - a atins nivelul maxim al ultimelor aproape şase luni. În luna ianuarie, băncile comerciale reaşază indicatorii pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, iar componenta ROBOR la trei luni a ajuns din nou la peste 0,8% pe an, nivel maxim al ultimelor aproape şase luni, astfel că ratele ar putea di mai mari şi pentru împrumuturile noi, dar şi pentru cele aflate în derulare. Dobânda interbancară ROBOR la trei luni este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regulă se adaugă dobânzii comerciale oferite de finanţatori în contractele de împrumuturi în lei.

Cioloş, replică pentru Dragnea: Guvernul nu "a pierdut miliarde de euro", ci a adus în România 7,23 miliarde de euro

Dacian Cioloş a reacţionat la declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia "guvernul Cioloş este un risc de securitate naţională pentru că România a pierdut miliarde de euro". "Guvernul Cioloş nu a pierdut miliarde de euro, ci a reuşit anul acesta să aducă în România 7,23 miliarde de euro de la Comisia Europeană, din care aproape 2,5 miliarde aferente perioadei actuale de programare", a declarat premierul Dacian Cioloş prin purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu . De asemenea, precizează prim-ministrul, "acest Guvern a crescut rata de absorbţie cu peste 20%. De la 58% - cât au reuşit toate guvernele precedente începând cu 2007 - la aproape 82% în prezent".

BANCHERUL

Curtea Constituţionala din Croaţia sare in apărarea clienţilor băncilor cu credite in franci elveţieni (CHF)

Curtea Constituţionala din Croaţia a decis zilele trecute să ia apărarea clienţilor cu credite in franci elveţieni (CHF) care ar putea beneficia de o lege adoptata anul trecut privind conversia acestora in euro la cursul istoric, din data acordării, o lege asemănătoare fiind adoptata in acest an si in România, fiind, de asemenea, contestată la Curtea Constituţionala. Astfel, Curtea Constituţională din Croaţia a impus Curţii Supreme din aceasta tară să rejudece cazul creditelor in CHF, după ce aceasta a emis recent doua decizii diferite cu privire la legalitatea clauzelor referitoare la dobânda si la cursul de schimb. Mai exact, Curtea Suprema a ajuns la concluzia ca dobânzile variabile practicate de băncile croate care au acordat credite in CHF sunt ilegale, întrucât băncile nu au explicat suficient de bine consumatorilor modul in care se modifica dobânda variabila si implicaţiile economice ale variaţiei dobânzii.

COTIDIANUL

Investigaţie Rise Project. Soţul şi dictatorul sirian

Propunerea de prim-ministru a lui Liviu Dragnea poate introduce România în mijlocul unor controverse diplomatice privind conflictul din Siria, scrie Rise Project. Akram Shhaideh, soţul lui Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD, este susţinător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internaţională de crime de război. Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, foloseşte simbolurile loialităţii faţă de regimul de la Damasc şi critică atât rebelii, cât şi liderii arabi şi vestici care susţin opoziţia siriană.

Până când o vrea Dragnea premier pe Sevil Shhaideh

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, la Antena 3, că Sevil Shhaideh va rămâne prim-ministru "până în momentul în care va obosi", caz în care o va înlocui el, însă a apreciat această variantă ca improbabilă, întrucât Shhaideh are "o putere de muncă mare", iar el o va susţine. Întrebat la ce s-a referit când a spus "ne vedem în altă parte" dacă preşedintele nu va accepta propunerea ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru, Liviu Dragnea a răspuns: "În primul rând la Curtea Constituţională. Am spus că voi utiliza toate mijloacele constituţionale şi legale. Şi am mai spus ceva în noaptea alegerilor - votul pe care l-am primit nu-l voi vinde, nu-l voi da cadou, nu-l voi tranzacţiona şi nici trăda".

CURENTUL

Victor Ponta şi un agent GRU au participat la arestarea Ceauşeştilor la Revoluţie

Cariera lui Victor Ponta a început chiar în 22 decembrie 1989 când acesta avea 17 ani. Tânărul Ponta juca, la cei 17 ani şi trei luni, rolul vieţii sale, care avea să-l ducă departe peste 20 de ani. Un rol jucat alături de un agent GRU (spionajul militar rusesc - n.r.) cu misiunea de a schimba faţa României şi de a-i îndepărta de la putere pe Ceauşeşti. Acest lucru era recunoscut, ca o ultimă spovedanie, de către generalul-maior Ştefan Kostyal. Un comunist fervent, adulator al modelul sovietic şi un om pregătit în detaliu de Moscova. Concret, aflat pe patul de spital, generalul Kostyal a povestit în cadrul unui interviu luat de jurnalistul Toma Roman jr. că în zilele fierbinţi ale Revoluţiei, a contribuit la arestarea lui Ilie Ceauşescu şi a lui Nicolae Andruţa Ceauşescu, impreuna cu Victor Ponta.

CURIERUL NATIONAL

Drumurile inundate, reparate în 12 ani

Curtea de Conturi a descoperit că valoarea contractului de finanţare pentru reconstrucţia drumurilor afectate de inundaţii, încheiat în 2005, a fost majorată nejustificat de CNADNR cu 44 mil. euro. Deşi până la data de 31 decembrie 2012 au fost efectuate toate tragerile din împrumutul BEI II, termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2017. Perioada de implementare a proiectului era de 4 ani, respectiv până la data de 31 decembrie 2009. Din cauza neasigurării surselor de finanţare, unele lucrări au fost suspendate, iar altele s-au degradat.

ContiTech AG vrea să preia Hornschuch Group GmbH

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care ContiTech AG, Germania preia Hornschuch Group GmbH, Germania. ContiTech AG este o companie ce aparţine Grupului Continental, grup controlat de către Continental AG. ContiTech AG produce şi comercializează produse din cauciuc şi plastic pentru o varietate de aplicaţii industriale, altele decât pneuri. Prin filiala Benecke-Kaliko AG, ContiTech produce şi vinde materiale destinate acoperirii suprafeţelor din interiorul autovehiculelor de pasageri.

Hornschuch Group GmbH este o companie cu capital privat, ale cărei acţiuni sunt deţinute de diverse fonduri de capital private şi de managementul Hornschuch.

Tunisianul căutat pentru atacurile din Berlin avea experienţă de puşcărie

El a fost închis pentru incendiere şi condamnat în lipsă pentru jaf violent. Anis Amri, tunisianul căutat de autorităţile din Gemania după atacul din Berlin, a fost la un moment dat considerat de oficialii de securitate un "gefährder", adică o persoană periculoasă pentru securitatea statului. În prezent, există 549 de persoane catalogate ca islamişti periculoşi. Totuşi, aceştia nu trăiesc în Germania, a declarat un oficial al Ministerului germnan de Interne, cu condiţia anonimatului. Anis Amri provine din regiunea Hardscrabble din sudul Tunisiei şi pare să fi avut mai multe tangenţe cu legea.

România negociază cu SUA pentru cumpărarea a 12 avioane F-16

România va avea a doua escadrilă de avioane multirol F-16. Ministrul apărării, Mihnea Motoc, a declarat că Bucureştiul negociază cu Statele Unite pentru 12 astfel de aparate de zbor, în condiţiile în care statele aliate europene au anunţat că nu pot pune la dispoziţia României numărul de avioane solicitat. Mihnea Motoc, ministrul Apărării: "Din motive care ţin de evoluţia mediului general de securitate, niciunul dintre aceşti aliaţi nu poate să pună la dispoziţie o escadrilă întreagă de F-16. Ca atare, spre finalul anului ne-am orientat spre discuţii directe cu guvernul producătorului, guvernul Statelor Unite, care are o viziune cuprinzătoare. Vom pune cap la cap o ofertă pe care să o analizăm".

EVENIMENTUL ZILEI

Interviu eveniment cu mama turcoaicei Sevil, propusă premier al României

Sevil Shhaideh, propusă de Liviu Dragnea pentru funcţia de premier al României, este strănepoata renumitului istoric Kemal Karpat, o somitate mondială în problemele Orientului şi, tocmai de aceea, a fost consultant a doi preşedinţi ai SUA: Jimmy Carter şi Ronald Reagan. Profesorul Karpat, născut în urmă cu 92 de ani în nordul Dobrogei, este unchiul bun al mamei lui Sevil Shaideh. Doamna Muezel Geambec, lucrează la Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa si a avut o primă reacţie de respingere. A dat de înţeles că fata ei trebuie lăsată în pace şi că vorbeşte mai bine despre unchiul ei, profesorul Karpat, apreciat pe întregul mapamond, sau despre teatrul cu care este "cununată" de 60 de ani.

Rusia se laudă cu cea mai puternică armată din lume

Vladimir Putin cere îmbunătăţirea potenţialului nuclear al Rusiei şi modernizarea rachetelor, pentru a trece de scutul antirachetă al SUA din Europa de Est. Rusia ar trebui să-şi crească potenţialul militar nuclear şi să dezvolte rachete care să străpungă scutul de apărare antirachetă, a spus Putin, ieri. El a cerut o pregătire mai bună a tuturor forţelor armate, arme cu precizie ridicată, mijloace moderne de comunicare şi inspecţie, şi sisteme pentru războiul electronic. "Trebuie să ne dezvoltăm forţele nucleare strategice şi pentru asta trebuie să creăm rachete capabile să penetreze orice sistem actual sau viitor de apărare antirachetă", a declarat liderul de la Kremlin, la o reuniune a Ministerului Apărării.

JURNALUL NATIONAL

Gabriel Biriş: Cea mai mare problemă economică a României este ANAF

Gabriel Biriş a fost unul din tehnocraţii controversaţi ai Guvernului Cioloş. Avocatul şi consultantul fiscal Biriş a fost nevoit să demisioneze în septembrie din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, din cauza proiectului de modificare a Codului Fiscal pe care îl susţinea. El crede şi acum că aceste modificări trebuie făcute şi identifică în ANAF drept cea mai mare problemă a economiei româneşti. Ce părere are fostul secretar de stat despre promisiunile electorale ale PSD şi PNL, ce priorităţi trebuie să aibă viitorul guvern şi cum îl vede acum pe Dacian Cioloş, ne spune Gabriel Biriş, într-un interviu în care atinge subiecte extrem de sensibile pentru România.

Presa internaţională, despre Shhaideh

Mass-media internaţionale comentează propunerea de premier avansată, miercuri, de preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, remarcând că pentru prima dată România ar putea avea un prim-ministru femeie şi, de asemenea, ar fi pentru prima oară când în fruntea guvernului de la Bucureşti s-ar afla o persoană de confesiune musulmană. Propunerea ca Sevil Shhaideh să ocupe acest post este o mişcare-surpriză a liderului PSD, partidul care a câştigat scrutinul legislativ din 11 decembrie, scrie Bloomberg, subliniind că printre argumentele menţionate de Liviu Dragnea pentru susţinerea acestei propuneri se numără şi experienţa în atragerea fondurilor europene, acumulată în perioadă cât ea a condus Ministerul Dezvoltării. Agenţia France Presse consideră această propunere drept o concesie făcută de Liviu Dragnea pentru a evita o criză politică.

Fosta perlă a litoralului, complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere, a fost vândută

Lanţul Phoenicia, deţinut de Mohammad Murad, cel mai mare investitor în turismul de pe litoral, a cumpărat astăzi de la Josef Goschy fosta "perlă a litoralului", complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din staţiunea Olimp. Valoarea tranzacţiei a fost de aproximativ 10 milioane de euro, iar Murad spune că va mai investi alte 15 milioane de euro pentru a-i reda complexului din Olimp gloria de odinioară. Tranzacţia, cea mai mare din turism din acest an, a fost confirmată pentru Profit.ro atât de Mohammad Murad, cât şi de Josef Goschy, notează profit.ro.

NATIONAL

Ghiţă cere azil politic in Turcia

Sebastian Ghiţă este sub control judiciar si are obligaţia să se prezinte la Parchet sau la Politie ori de cate ori este chemat. Cu toate acestea, el a fost citat să se prezinte luni la sediul Parchetului, la ora 12:00, însă nu a venit. La întâlnire au fost prezenţi doar avocaţii săi...Ca urmare a acestei absente care încalcă regulile controlului, si după ce oamenii legii l-au căutat la toate adresele cunoscute, fără succes, poliţiştii au decis sa-l dea in urmărire naţionala si in consemn la frontiera. Sursele National spun însă ca Sebi Ghiţă s-ar afla deja in Turcia, unde se pregăteşte să ceară un soi de azil politic, sau orice altă formă de azil pe care ar putea-o obţine. Ca azilant, Ghiţă s-ar afla la adăpost de DNA, cu tot cu averea care se spune că o are.

"Ultimul cartuş" al DNA înainte de "marele tun" din Justiţie!

Noua putere politică de la Bucureşti nu a făcut un secret din faptul că prioritatea absoluta a mandatului proaspeţilor parlamentari este "ajustarea" Justiţiei, pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale. Iar ultimele evenimente nebune din Justiţie, deşi la prima vedere păreau scăpate de sub control, s-ar dovedi de fapt decât nişte repoziţionări de ultima ora ale taberelor aflate in conflict, fiecare încercând sa se poziţioneze pe o reduta căt mai avansată, pentru a-si putea fructifica apoi, după "momentul zero" negociat de atâta vreme, avantajele obţinute pe ultima suta de metri.

PUTEREA

Anchetă internă în Poliţie după "evaporarea" lui Ghiţă

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat de urgenţă şefului Poliţiei Române efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii în cazul "dispariţiei" lui Sebastian Ghiţă şi privitor la cooperarea interinstituţională, urmând a fi dispuse măsuri în consecinţă, potrivit unui comunicat al IGPR. Sursa citată arată că până în acest moment nu a fost emis mandat de arestare preventivă pe numele lui Ghiţă, fapt pentru care activităţile desfăşurate de către poliţişti nu se circumscriu celor dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane.

Liviu Dragnea, ameninţat cu puşcăria!

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a afirmat joi că există anumite persoane care "încearcă prin tot felul de mijloace să întoarcă istoria" şi a adăugat că a primit ameninţări. "Da, am primit multe mesaje, prin tot felul de interpuşi, că o să fiu băgat în puşcărie, că o să fiu arestat. Ştiţi că eu am anunţat demult, atunci când s-a adoptat acea lege - cu care nu sunt de acord - cu indemnizaţiile pentru parlamentari, că-mi voi depune demisia din Parlament, cu o zi - două înainte, ca să nu beneficiez de acea îndemnizaţie. Nu mă sperie lucrurile acestea, nu m-au speriat niciodată, eu nu cedez la şantaj", a spus el.

ROMANIA LIBERA

Sevil Shhaideh a dat 100.000 lei pentru cultul personalităţii lui Nicuşor Constantinescu

Premierul propus de PSD a semnat pentru alocarea a zeci de mii de euro din banii constănţenilor pentru a-l înscăuna pe fostul baron local în funcţia de şef al unei asociaţii care nu a derulat niciun proiect de anvergură. Pe 13 august 2008, consilierii judeţeni din Constanţa hotărau, în unanimitate, participarea judeţului la înfiinţarea Asociaţiei "Euroregiunea Marea Neagră" (BSER). Cu acea ocazie s-au votat actul constitutiv, dar şi mandatarea preşedintelui de atunci, Nicuşor Constantinescu, să semneze toate actele necesare, în numele CJ. BSER este descris ca "un forum pentru cooperare între autorităţile locale şi regionale din zona Mării Negre, o asociaţie nonprofit cu personalitate juridică".

Ultimele ore dinainte de dispariţia lui Ghiţă

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, căutat de poliţie după ce, miercuri, nu s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a participat, luni seara, la o întâlnire protocolară la sediul SRI, au confirmat surse din instituţie pentru "România Liberă". Jurnaliştii România Curată precizează că, în seara respectivă, Sebastian Ghiţă ar fi fost filat de poliţiştii din Departamentul de Operaţiuni Speciale, însă, în jurul orei 23.00, aceştia i-ar fi pierdut urma, după ce maşina fostului deputat ar fi "dispărut în ceaţă".

ZIARUL FINANCIAR

2016 va rămâne anul cu cele mai multe noi angajări, dar şi cu un deficit istoric de personal

Companiile au creat anul acesta peste 150.000 de noi locuri de muncă, acesta fiind cel mai ridicat nivel al noilor angajări din ultimii 15 ani. Totuşi, cererea de angajaţi e în continuare mult mai mare decât oferta de candidaţi. Numărul de salariaţi din economie a crescut cu 154.000 în primele opt luni ale acestui an, ajungând la 4,7 mi­lioane de angajaţi, 2016 fiind anul în care s-au creat cele mai multe noi locuri de muncă din ultimii 15 ani. Totodată, anul acesta a fost mar­cat de cel mai mare deficit de personal cu care s-au con­fruntat angajatorii, iar pentru a reţine şi a atrage candidaţi, companiile au majorat semnificativ salariile.

Topul celor mai valoroase bănci din Europa şi din România

Unsprezece bănci locale au prins un loc în topul celor mai valoroase 100 de companii din România din acest an realizat de ZF împreună cu BT Capital Partners, cea mai valoroasă instituţie de credit fiind BCR cu o valoare de 1,98 mld. euro. BCR a fost evaluată în creştere cu 41% faţă de anul anterior, în condiţiile în care banca a reuşit să depăşească o perioadă extrem de dificilă şi a obţinut un profit de peste 200 mil. euro în 2015, cel mai bun rezultat din ultimii şase ani. Pe locul secund în topul celor mai valoroase companii din România s-a menţinut Banca Transilvania cu o capitalizare de 1,91 mld. euro. Faţă de ediţia anterioară a anuarului, valoarea BT a crescut cu circa 8%, creşterea valorii fiind susţinută de aprecierea preţului acţiunilor pe bursă după fuziunea cu Volksbank România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb