REVISTA PRESEI 24.05.2014

Willy Homner
Revista Presei / 24 mai 2014

ADEVARUL

Cel puţin cinci morţi în violenţele de vineri, lângă Doneţk. Bilanţul victimelor ambuscadei de joi: 16 militari morţi

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a raportat 16 morţi după atacurile comise joi de separatiştii proruşi în regiunea Doneţk. Militarii ucraineni au fost prinşi într-o ambuscadă şi atacaţi cu grenade. 33 de militari au fost răniţi în timpul atacului. Reprezentanţii serviciilor de informaţii ucrainene au dezvăluit că ruşii folosesc o bază militară din sudul Federaţiei Ruse, în apropierea oraşului Rostov-pe-Don, pentru a antrena trupele paramilitare ale separatiştilor, trimise ulterior în estul Ucrainei. Informaţiile au fost obţinute după interogarea unor prizonieri proruşi, reţinuţi în cadrul operaţiunilor antiteroriste din regiunile estice. Potrivit noilor date, peste 1000 de insurgenţi proruşi au fost antrenaţi în baza militară rusă din apropierea graniţei cu Ucraina. Agenţia ucraineană UNIAN informează că 20 de separatişti "au fost anihilaţi", în timpul unor operaţiuni antiteroriste desfăşurate de trupele ucrainene în ultimele 24 de ore. Forţele loiale Kievului au pierdut doi soldaţi, în cadrul misiunilor, a anunţat Vladislav Seleznev, şeful brigăzilor antiteroriste.

Campania pentru euroalegeri, pervertită cu dispute inutile: de la "USL trăieşte" la conflictele Ponta-Băsescu

Campania pentru alegerile europarlamentare a inclus mai puţin teme europene şi mai mult dispute interne, de la revendicarea fostei alianţe de guvernare USL şi până la duelurile declarative dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Deşi prima zi de campanie a debutat sub auspiciile dezbaterilor pe teme europene, subiecte enunţate inclusiv de preşedintele Traian Băsescu în intervenţia de acum o lună, energiile din câmpul de luptă s-au consumat pe dispute sterile. Cel dintâi conflict izbucnit între preşedinte şi premier, în toiul campaniei, a vizat presupusa implicare a liderului de la Cotroceni în promovarea Partidului Mişcarea Populară. Băsescu a participat la o serie de evenimente ale fundaţiei cu acelaşi nume şi s-a lăsat fotografiat într-un tricou cu însemnele PMP, ceea ce a stârnit mânia social-democraţilor. Premierul a atacat cu o sesizare la Curtea Constituţională, iar preşedintele i-a urmat exemplul.

Lista salariilor "vedetelor" TVR stârneşte revolta angajaţilor

Poetul Mircea Dinescu, care încasează 9.000 de euro pe lună, şi Liviu Mihaiu, cu 13.000 de euro pe sezon, se numără printre vedetele TVR angajate în mandatul directorului interimar Stelian Tănase care au stârnit indignarea angajaţilor instituţiei care au lansat o petiţie online prin care trag un semnal de alarmă privind "abuzuri" şi favoritisme la postul public de televiziune. Ambii sunt consideraţi amici ai lui Stelian Tănase. Angajaţii i-au amintit directorului interimar Stelian Tănase că "există instituţia morală a demisiei" ca urmare a situaţiei dezastruoase în care se află staţia odată cu venirea sa la conducere. Strigătul public de disperare al angajaţilor vine după ce conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) are în plan, în cadrul unei şedinte a Consiliului de Administraţie de săptămâna viitoare, reducerea timpului de lucru al angajaţilor instituţiei de la 8 la 6 ore pe zi, iar câştigurile salariale ale acestora cu 25%.

Cluj sau Cluj-Napoca?

Un grup de cetăţeni adună semnături ca să anuleze decretul prin care Ceauşescu schimba, în 1974, numele oraşului din Cluj în Cluj-Napoca. Ideea nu e pe departe una nouă, ci una care se reia an de an, dar, până acum, fără vreo finalitate. Acest comitet de iniţiativă şi-a propus să adune 100.000 de semnături din 11 judeţe ca să iniţieze o hotărâre legislativă prin care să abroge decretul comunist. "În urmă cu exact 40 de ani, pentru a marca o festivitate pregătită la Cluj în onoarea lui Nicolae Ceauşescu, Comitetului Central al Partidului Comunist Român hotăra ca la denumirea Cluj a municipiului nostru să se adauge Napoca. Cred că a sosit momentul unei reparaţii, măcar şi simbolice, a agresiunii comise de comuniştii de la Bucureşti împotriva comunităţii clujene", explică Zoltán Györke ideea acestei iniţiative. Zoltán Györke este consultant în administraţia publică, fost subprefect al judeţului Cluj, cu studii în domeniul istoriei, potrivit CV-ului său.

Autorităţile israeliene, în alertă înaintea vizitei Suveranului Pontif. Operaţiunea "Sutana Albă" a fost demarată

Liderul Bisericii Catolice, Papa Francisc I, va efectua o vizită-simbol în Israel şi în Teritoriile Palestiniene între 24 şi 26 mai, urmând ca acesta să se roage pentru pacea în lume şi să se întâlnească cu oficiali de rang înalt. Turneul Papei în Ţara Sfântă a ridicat numeroase probleme de securitate, din cauza intensificării actelor extremiste ale evreilor ultraortodocşi în ultimele luni. La Ierusalim, a fost instituit un enorm dispozitiv de poliţie, similar celui mobilizat în cursul vizitei preşedintelui american Barack Obama în 2013. În total, poliţia va mobiliza 8.500 de agenţi, un dispozitiv numit "Operaţiunea sutana albă". În locurile sfinte ale creştinătăţii, securitatea a fost întărită. În pelerinajul său, Sfântul Părinte doreşte să facă băi de mulţime, la bordul unui vehicul deschis. Suveranul Pontif urmează să viziteze şi capitala Iordaniei, Amman, precum şi aşezările creştine de la Ierihon, unde se află o puternică comunitate ortodoxă.

Scântei la licitaţia pentru transportul cărbunelui de la CE Oltenia: CFR Marfă cere 256 de milioane de lei, GFR solicită 255 de milioane

CFR Marfă a cerut 256 de milioane de lei, iar o asociere din care face parte Grup Feroviar Român (GFR) a solicitat suma de 255 de milioane de lei la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia pentru transportul cărbunelui, ambele oferte fiind acceptate în faza finală a procedurii de selecţie. Reprezentanţii GFR au afirmat că societatea deţinută de Gruia Stoica a participat la licitaţie în cadrul unei asocieri şi a oferit preţul cel mai scăzut. Reprezentanţii CFR Marfă nu au transmis informaţii privind licitaţia. Potrivit surselor, anunţul privind câştigătorul licitaţiei nu va fi făcut mai devreme de două săptămâni. Licitaţia a fost programată iniţial pentru luna ianuarie, când CE Oltenia a transmis invitaţii de participare către CFR Marfă, GFR şi alte trei societăţi. Valoarea contractului pentru trei ani era de 473 milioane de lei (peste 100 milioane euro), iar acordul urma să intre în vigoare în 1 aprilie 2014.

Guvernul şi Hidroelectrica vor aloca bani pentru hidrocentrala Răstoliţa, pentru a fi gata în 2015. Borza: e mai ieftin să o terminăm, deşi e investiţie ineficientă

Guvernul şi Hidroelectrica vor aloca bani pentru barajul de la Răstoliţa, unde lucrările de amenajare au început încă din 1990, în aşa fel încât să fie terminat până în 2015 şi să poată începe producţia de energie electrică, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, premierul Victor Ponta. Hidroelectrica alocă în acest an 42 de milioane de lei, iar anul viitor 40 de milioane pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a barajului, astfel încât acesta să poată începe producţia de energie electrică. Amenajarea de la Răstoliţa a fost dată drept exemplu de investiţie proastă în raportul administratorului judiciar cu privire la cauzele insolvenţei Hidroelectrica, alături de amenajările de la Paşcani, Făgăraş-Hoghiz sau Siriu-Surduc. Remus Borza - partener în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica - a afirmat că proiectul iniţial a fost mult modificat, iar neterminarea investiţiei ar fi costat compania mult mai mult.

Italia va include începând din acest an prostituţia şi vânzările de droguri în calcularea Produsului Intern Brut

Italia va include începând din acest an prostituţia şi vânzările ilegale de droguri în calcularea Produsului Intern Brut (PIB), conform normelor Uniunii Europene, a anunţat biroul naţional de statistică, citat de Bloomberg. Decizia ar ajuta în sfârşit Italia să înregistreze o creştere a PIB, după mulţi ani de stagnare economică, şi ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a ţintelor de deficit bugetar. Drogurile, prostituţia şi contrabanda vor fi prezente în PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii următori vor fi ajustate astfel încât să reflecte schimbarea metodologiei, a informat biroul de statistică. Schimbarea este introdusă pentru a respecta regulile Uniunii Europene. Noua metodologie va include în PIB şi activităţile de cercetare şi dezvoltare, care până în prezent erau excluse, fiind catalogate drept costuri intermediare. Premierul Renzi vrea să reducă în acest an deficitul bugetar al Italiei la 2,6% din PIB, iar obiectivul va fi mai uşor de atins dacă PIB va fi majorat prin includerea unor segmente ale economiei subterane, neluate anterior în calcul.

EVENIMENTUL ZILEI

Dragnea "îl înţeapă" pe Oprescu: Lui Piedone i-a rămas mic sectorul 4, peste doi ani poate administrează Capitala

Vicepremierul Liviu Dragnea consideră că Bucureştiul merită un edil aşa cum este primarul sectorului 4 Cristian Popescu Piedone căruia 'i-a rămas mic' sectorul său. "Acest sector chiar merită mai multe fonduri pentru că aveţi un primar gospodar, un primar care iubeşte oamenii şi copiii şi un primar care sfinţeşte locul. Eu, de obicei, am gura aurită. În opinia mea este un primar căruia i-a rămas mic sectorul 4 şi cred că ne putem gândi serios, peste doi ani de zile, că poate administrează Capitala. Ceea ce este în sectorul 4 merită să se extindă în tot Bucureştiul", le-a spus Dragnea simpatizanţilor alianţei electorale PSD-UNPR-PC care au fost prezenţi la mitingul organizat în Parcul Orăşelul Copiilor din sectorul 4 al Capitalei. Dragnea a afirmat că reprezentanţii alianţei electorale PSD-UNPR-PC îşi doresc ca în 2014 'să se încheie o perioadă neagră din istoria României, în care Băsescu şi-a bătut joc de români, iar oamenii lui trimişi la Bruxelles au vorbit de rău România şi au minţit'.

Exportatorii au decis să facă împreună lobby pentru rescrierea legislaţiei în domeniu

Exportatorii - vedetele economiei din perioada de criză şi postcriză, care au reuşit performanţa remarcabilă de a duce exporturile la niveluri pe care România nu le-a atins niciodată - se pregătesc să-şi facă auzită vocea în dialogul public pe măsura contribuţiei pe care o au la creşterea economică. Lumea se schimbă rapid, iar comunitatea exportatoare românească a rămas uşor în urmă la nivel de asociere şi reprezentare, nu mai are o "voce" cu intensitate care să-i susţină poziţia în dialogul cu autorităţile în chestiuni care o privesc. Este opinia împărtăşită de o parte din exportatori, acea parte care a decis că lucrurile trebuie să evolueze şi a acţionat în consecinţă: s-a implicat în înfiinţarea unei noi structuri de reprezentare: Asociaţia Română a Exportatorilor - AREX. Asociaţia a fost înfiinţată anul acesta, are în prezent 73 de membri şi este deschisă oricărei companii exportatoare, calitatea de membru neimplicând o contribuţie financiară. Printre fondatori se numără exportatori de notorietate precum Alro, Grup Servicii Petroliere, Adrem Invest, Astra Vagoane Călători sau Romcab.

Vedetele Antenelor sunt aştepte de Tiţa a lui Dionisie din Nana să-i aducă lumină în casă, aşa cum i-au promis la Sinteza Zilei

Acum două săptâmâni, Gherghina Ciulei - cunoscută ca Tiţa a lui Dinonisie de consătenii ei - era asigurată de vedetele Antenei 3 că şi-a făcut rost de prieteni puternici, care o vor ajuta oricând, cu orice. Gherghina Ciulei (62 de ani), ajunsă cea mai cunoscută săteancă din România după apariţia de la Antena 3, după ce a fost declarată eroină şi victima regimului Băsescu, aşteaptă naiv ca Mircea Badea şi Mihai Gâdea să-i tragă curentul electric promis în sărăcăcioasa casă din comuna Nana, judeţul Călăraşi.

"CFR-ul din Rusia" a trucat licitaţii de sute de milioane

Compania feroviară de stat din Rusia, condusă de un vechi prieten al preşedintelui Vladimir Putin, a alocat mari sume de bani unor firme care îşi ascundeau acţionariatele, rezultă dintr-o investigaţie Reuters. Cu aproape 1 miliard de pasageri pe an şi încasări de 42 miliarde de dolari, compania Russian Railways reprezintă o afacere colosală. Este condusă de Vladimir Yakunin, un apropiat al lui Putin. O anchetă efectuată de agenţia de presă a dezvăluit o faţă nevăzută a gigantului feroviar. Sub administrarea lui Yakunin, au fost plătite sume unor contractori care îşi ţin la secret acţionarii finali şi oferă informaţii sumare sau chiar niciun fel de informaţii despre persoanele aflate la sediile unde sunt înregistrate. (O firmă are ca acţionari alte firme, care la rândul lor sunt deţinute de alte firme şi tot aşa până când se pierde urma adevăraţilor proprietari).

Europa a achiziţionat pentru prima dată ţiţei din regiunea autonomă Kurdistan

Pieţele europene au cumpărat pentru prima dată ţiţeiul transportat printr-o conductă din regiunea autonomă Kurdistan din Irak, veniturile urmând să fie depozitate în banca turcă Halkbank, potrivit Reuters. Guvernul regional din Kurdistan (KRG) a anunţat că vânzările din portul turcesc Ceyhan vor continua în ciuda opoziţiei Guvernului federal de la Bagdad, care ameninţă cu acţiuni în justiţie împotriva oricărei companii implicate în exporturile de petrol irakian. Anul acesta, Kurdistanul a început să pompeze propriul său ţiţei către frontiera turcă independent de Bagdad, ocolind sistemul deţinut de stat, după ce anterior au fost folosite camioane pentru a transporta petrolul către porturile turceşti.

JURNALUL NATIONAL

Vladimir Putin: În Ucraina este haos şi război civil

Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat vineri că Ucraina se confruntă cu un 'război civil real', cu 48 de ore înaintea alegerilor prezidenţiale în fosta republică sovietică, unde forţele armatei regulate se opun insurgenţilor proruşi în estul ţării, relatează France Presse. Criza în Ucraina 'a izbucnit pentru că (preşedintele ucrainean Viktor) Ianukovici a respins Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. O lovitură de stat a urmat, susţinută de prietenii noştri americani, iar, în final, este haos şi un război civil adevărat', a declarat Putin, în cadrul Forumului economic de la Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei). Dacă Rusia nu ar fi anexat Crimeea, ar fi fost mai multe victime decât la Odessa, a declarat preşedintele rus. 'Dacă nu am fi făcut aceasta, am fi avut mai multe tragedii decât cele pe care le vedem astăzi în oraşe din Ucraina, de exemplu la Odessa, unde oameni neînarmaţi au fost arşi de vii, fiind blocaţi într-o clădire: 50 au ars de vii, alţi 50 sunt daţi dispăruţi.

Crucişătorul purtător de rachete USS Vella Gulf a intrat în Marea Neagră

Crucişătorul american USS Vella Gulf este cea de-a patra navă de război americană care ajunge în spaţiul pontic de la izbucnirea crizei din Ucraina. Cu o lungime de aproape 180 de metri şi aproximativ 400 de oameni la bord, USS Vella Gulf va participa la mai multe exerciţii maritime alături de aliaţii NATO, anunţă Digi24.ro. Crucişătorul american va realiza de asemenea o serie de vizite în mai multe porturi din Marea Neagră. După USS Truxtun, USS Donald Cook şi USS Taylor, Vella Gulf este cea de-a patra navă de război care străbate spaţiul pontic în numai câteva luni. Ea face parte din sistemul Aegis şi dispune de un arsenal complex de rachete, inclusiv interceptori de rachete balistice şi torpile. Pentagonul nu poate menţine forţe în zonă pentru mai mult de 21 de zile, conform convenţiilor internaţionale. Fregata USS Taylor, care a înlocuit distrugătorul USS Donald Cook, a părăsit apele Mării Negre pe 12 mai.

Leul continuă să se menţină la cel mai bun curs din ultimele nouă luni

Leul a continuat să se aprecieze, vineri, în faţa monedei europene, euro fiind cotat de Banca Naţională a României la 4,4164 lei, în scădere cu 0,06 bani (0,01%) faţă de cotaţia de 4,4170 lei din ziua anterioară. Leul a rămas, astfel, aproape de cea mai bună cotaţie a sa din ultimele nouă luni şi jumătate, respectiv 4,4111 lei/euro în data de 6 august 2013, potrivit datelor BNR. Moneda naţională a pierdut, însă, teren în faţa dolarului american, acesta fiind cotat la 3,2410 lei, în creştere cu 1,3 bani (0,4%), de la 3,2280 lei, cât a fost joi. Gramul de aur s-a scumpit cu 36,21 bani (0,27%), până la valoarea de 134,6929 lei, faţă de nivelul de 134,3308 lei anunţat joi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb