REVISTA PRESEI 24.07.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 iulie 2015

ADEVARUL

SONDAJ INSCOP Klaus Iohannis pierde teren

Topul încrederii este condus în continuare la distanţă de preşedinte, cu 61,6% dintre respondenţi care au indicat că au încredere multă şi foarte multă (65% în aprilie). Îndepărtarea de momentul de graţie al alegerilor prezidenţiale, precum şi amplificarea disputelor politice au influenţat probabil evoluţia opţiunilor. Klaus Iohannis este urmat de Mugur Isărescu cu 42,8%, guvernatorul BNR înregistrând o uşoară creştere faţă de măsurătoarea din aprilie (40.1%). Pe locul al treilea îşi consolidează poziţia George Maior cu 27,6% dintre opţiuni, în creştere faţă de aprilie (24,8%), probabil pe fondul confirmării numirii sale în funcţia de ambasador al României, eveniment care a generat reacţii pozitive în spaţiul public. Pe locul al patrulea se situează premierul Victor Ponta cu 21,7%, în scădere faţă de aprilie când înregistra 24,4%

Ce s-a aflat, de fapt, în spatele votului în favoarea lui Liviu Dragnea

Social-democraţii l-au uns şef al PSD pe Liviu Dragnea nu neapărat pentru că şi-l doreau la conducerea partidului, ci pentru a scăpa de politica de partid instaurată de Victor Ponta, pe care o dezaprobau cu toţii. Specialiştii contactaţi de "Adevărul" arată că votul în favoarea lui Liviu Dragnea a fost, de fapt, un vot negativ pentru Victor Ponta. Social-democraţii erau revoltaţi de faptul că deciziile se luau, exclusiv, de Ponta, iar ceilalţi din conducerea PSD erau ignoraţi. Aşa se explică şi faptul că lideri ai PSD, care nu erau tocmai apropiaţi de Liviu Dragnea, precum Marian Oprişan, Valeriu Zgonea sau Robert Negoiţă, au pus umărul la alegerea lui Dragnea în fruntea PSD. "A fost un vot masiv pro-Dragnea pentru că partidul a vrut să-i transmită un mesaj clar lui Victor Ponta: ne-am săturat să fim sfidaţi şi să privim din afară cum deciziile în numele PSD le luau doar trei oameni: - Victor Ponta, Sebastian Ghiţă şi Ilie Sârbu", a declarat un lider important din teritoriu.

Creşterea şi decăderea lui Gabriel Berca

Ieri, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bacău i-au pus cătuşe lui Gabriel Berca, fost prefect de Bacău, Secretar General al Guvernului şi senator liberal. Berca ar fi luat prin Mihai Banu, de la omul de afaceri Viorel Rusu, suma de 185 de mii de euro, pentru a obţine bani, printr-o ordonanţă a Guvernului Boc. Fostul senator de Bacău ne-a declarat cu câteva zile în urmă că "habar nu are de prostiile lui Banu". Fostul senator Gabriel Berca este inculpat în dosarul de trafic de influenţă în care a fost arestat pentru 30 de zile şi fostul deputat băcăuan Mihai Banu. Cei doi au fost colegi şi şefi în Partidul Democrat Liberal din Bacău. Berca este acuzat de procurori, cu probe, că ar fi luat 185 de mii de euro , prin intermediul lui Banu, de la omul de afaceri Viorel Rusu. Cei doi şi-au oferit sprijinul "contracost" pentru a interveni la Guvernul Boc, pentru emiterea unei ordonanţe, prin care să fie alocaţi aproape 5,6 milioane de lei pentru lucrările la Şcoala nr1 din Ardeoani.

Au găsit al doilea Pământ! NASA a anunţat că au descoperit o planetă locuibilă

Agenţia spaţială americană NASA a anunţat joi (23 iulie) că telescopul Kepler a descoperit o planetă locuibilă. Este o planetă supranumită deja "al doilea Pământ", pentru că ar avea condiţii de viaţă similare celor de pe Terra. Se împlineşte astfel visul de mii de ani al pasionaţilor de astronomie. De la lansarea telescopului Kepler, în 2009, au fost descoperite 10.228 de planete. Însă planeta recent depistată ar fi exact ca un al doilea Pământ pe care omenirea s-ar putea muta înainte de sfârşitul Terrei. Proiectul a costat 700 de milioane de dolari. Planeta se află la 500 de ani lumină de Pămânr şi orbitează o stea roşie pitică în constelaţia Cygnus.

DNA in ADN-ul fotbalului romanesc | Pregătesc procurorii anticorupţie un nou cutremur?

Comisia de Disciplina a Federaţiei Romane de Fotbal nu a luat o decizie din punct de vedere sportiv in cazul FC Braşov - Gaz Metan Mediaş, ci a decis sa trimită dosarul la Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA), anunţă Mediafax. Cazul se afla deja in atenţia procurorilor anticorupţie, care au început audierile de săptămâna trecută. Primul a fost preşedintele lui Gaz Metan Mediaş, Ioan Horoba, care a fost audiat ca martor in cazul meciului cu FC Braşov de la finalul sezonului trecut de către aceiaşi procurori DNA care au instrumentat dosarele "Valiza" si pe cel al "Transferurilor". De asemenea, fotbalistul Costin Gheorghe (Gaz Metan), a fost si el audiat, acesta declarând la ieşirea din sediul DNA ca procurorii l-au întrebat despre ultimele meciuri ale echipei sale. FRF a deschis o anchetă după ce jucătorii de la FC Braşov au fost premiaţi de conducerea clubului pentru remiza înregistrată in 27 mai, in meciul cu Gaz Metan Mediaş, scor 0-0, deşi braşovenii au retrogradat in urma acestui rezultat.

Transportatorii rutieri despre Master Plan

Transportatorii rutieri se arată neîncrezători în fezabilitatea şi implementarea Master Planului de Transport, catalogat drept "o simplă poveste", deşi este un plan ambiţios, care se întinde pe o perioadă de 15 ani, a declarat joi Constantin Isac, vicepreşedintele UNTRR. El apreciază că Master Planul pe Transport este "o simplă poveste", iar UNTRR nu dă credit celor care se ocupă de proiect. "După părerea noastră, deşi ambiţios (Master Planul - n.r.), se întinde pe 15 ani, sunt menţionate acolo toate cifrele de dezvoltare a infrastructurii, noi îl considerăm o simplă poveste. Dacă peste cinci ani ne vom reîntâlni să discutăm ce s-a întâmplat, s-ar putea să zicem că povestea a fost foarte frumoasă, dar zmeul zmeilor nu ne-a lasat să facem ce ne-am propus. Noi, transportatorii rutieri, nu avem nicio aşteptare şi nu acordăm niciun fel de credit celor care se ocupă de implementarea Master Planului", a adăugat Isac.

Adrian Năstase îl critică dur pe fostul lui discipol, Victor Ponta, după alegerea lui Dragnea la şefia PSD

"Nu am vrut să scriu despre Cex, înainte de Cex. În opinia mea, a fost un vot împotriva unui anumit mod de a face politică de partid. Victor Ponta s-a concentrat pe activitatea de guvernare şi a ignorat activitatea de partid. Departamentele nu au mai funcţionat. Şedintele BPN erau doar ocazii de transmis mesaje, nu brain storming-uri cu cei din teritoiu. Succesiunea de compromisuri, coabitări, uniuni personale, deplasarea spre centru (sub imperiul guvernării), fără corecţii ideologice, pierderea sentimentului de solidaritate, pierderea alegerilor prezidenţiale, numirile guvernamentale fără o consultare în partid, transformarea congresului anunţat în Consiliu Naţional şi apoi încercarea de amânare a Congresului până în 2017 au fost doar câteva din motivele pentru care membrii Cex au votat pentru Dragnea", a arătat Năstase.

Toate marile proiecte ale Gazprom sunt blocate de criza economică şi cea politică

Marile proiecte ale gigantului rus Gazprom sunt blocate din cauza crizei economice şi a situaţiei politice tensionate, fie că este vorba de gazoductul Turkish Stream, de realizarea de noi conducte pe sub Marea Baltică până în Germania, sau de realizarea proiectelor cu China, scrie Itarr-Tass. Gazprom se confruntă în acelaşi timp cu scăderea masivă a exporturilor, producţia fiind mai mică cu 19% în luna iunie faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Sberbank, cea mai mare bancă rusă, se aşteaptă ca veniturile Gazprom să se prăbuşească în acest an cu 27%, de la 145,9 miliarde de dolari în 2014 la 105,8 miliarde de dolari, din cauza scăderii cererii de gaze în Europa, a reducerii preţurilor şi a deprecierii rublei, potrivit The Moscow Times.

Silvio Berlusconi: Vladimir Putin mi-a propus să mă mut în Rusia pentru a fi numit ministru al Economiei

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, susţine că preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus să meargă în Rusia pentru a-l numi în funcţia de ministru al Economiei, scrie La Stampa. Silvio Berlusconi a făcut aceste declaraţii în cursul unui dineu informal pe care l-a avut într-un restaurant din Roma cu deputaţii partidului pe care îl conduce - Forza Italia (centru-dreapta). "Imaginaţi-vă că în Italia se încearcă marginalizarea mea pe scena politică în timp ce Vladimir Putin mi-a spus că este pregătit să îmi ofere cetăţenia rusă şi să îmi încredinţeze conducerea Ministerului Economiei", a declarat Berlusconi. Însă Preşedinţia Rusiei a negat informaţiile fostului premier italian. "Referitor la informaţiile apărute în presă, pot spune că această ipoteză este imposibilă", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

BANCHERUL

Mugur Isărescu are şanse mari sa câştige pariul cu creditarea

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, este pe cale sa câştige in aceasta vara pariul privind revenirea creditării pe teritoriu pozitiv, după ce l-a pierdut vara trecuta, când estima ca volumul de împrumuturi va fi mai mare decât in anul precedent, ceea ce nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, guvernatorul BNR estima corect, încă de la finalul anului trecut, ca deşi soldul total al creditării a continuat sa scadă, din cauza faptului ca nu se mai acorda credite in valuta iar băncile îşi fac curăţenie in bilanţuri, ritmul de creştere al creditelor in lei este destul de mare si este pe cale sa le înlocuiască pe cele in euro sau franci elveţieni. Volumul de credite acordate de bănci persoanelor fizice si firmelor (creditul neguvernamental) a urcat luna trecuta la 215,1 miliarde lei (1,1%), cu aproape 3 miliarde mai mult fata de luna precedenta si foarte aproape ne nivelul din iunie 2014, astfel încât ritmul anual a crescut substanţial, de la -1,9% in mai la -0,1% in iunie, aproape de teritoriul pozitiv.

Banca Transilvania anunţă ca 80% dintre clienţii Volkbank cu credite in franci elveţieni au acceptat oferta de conversie in lei, valabila pana in 31 iulie

Banca Transilvania anunţă ca peste 14.000 dintre cei 18.000 de clienţi Volksbank cu credite in franci elveţieni, adică in jur de 80% din total, au acceptat pana acum oferta de conversie a respectivelor credite in lei sau euro. Oferta este valabilă până în 31 iulie iar durata ei nu va fi prelungită după respectiva data, precizează banca intr-un comunicat: - De la începutul campaniei, din 4 mai a.c. şi până în prezent, aproximativ 18.000 de clienţi VBRO, reprezentând peste 99% dintre cei vizaţi, s-au programat pentru a le fi prezentată oferta de către echipele VBRO şi BT; - Dintre cei 14.000 de clienţi Volksbank România care au acceptat deja condiţiile ofertei, 12.000 de persoane, reprezentând peste 70%, au semnat deja contractele de novaţie, iar ceilalţi clienţi urmează să semneze în zilele următoare, în funcţie de programările făcute împreună cu echipa Volksbank - Banca Transilvania; - Moneda preferată pentru conversie este leul, peste 95% dintre clienţii care au acceptat oferta alegând această variantă.

CURIERUL NATIONAL

Amenzi la concertul lui Robbie Williams

Haosul creat în preajma standurilor cu băuturi răcoritoare din ziua de 17 iulie, când a avut loc concertul cântăreţului Robbie Williams, s-ar putea lăsa cu amenzi pe măsură, după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va finaliza verificările efectuate în urma celor peste 200 de plângeri ale consumatorilor nemulţumiţi de faptul că organizatorii nu s-au pregătit suficient pentru zecile de mii de oameni veniţi la concert în acea zi caniculară. Şeful ANPC, Marius Dunca, spune că, după ce vor fi verificate toate aspectele legislative încălcate, amenzile se pot cumula. De altfel, imediat după concert şi în zilele ce au urmat, pagina creată pe Facebook pentru acest eveniment a fost asaltată de plângeri ale celor care au stat ore în şir la coadă pentru a-şi putea lua un pahar cu apă.

Codul de procedură fiscală aduce surprize neplăcute

Pentru prima dată în legislaţia fiscală se introduce conceptul de penalităţi pentru nedeclararea obligaţiilor fiscale. Unele firme chiar îşi declarau mai puţine impozite într-o lună în care nu aveau lichidităţi, pentru a evita executarea silită a Fiscului, apoi reveneau cu declaraţii rectificative când aveau bani în conturi. Dar măsura afectează şi firmele corecte, care chiar greşesc involuntar în declaraţiile fiscale. Sunt afectate şi firmele cărora li se stabilesc obligaţii de plată în plus, în urma unor interpretări ale legislaţiei fiscale de către organul fiscal.

Pizza Hut ajunge la 17 restaurante în România

Lanţul de restaurante Pizza Hut se extinde într-un nou oraş din ţară, inaugurând o nouă locaţie, situată în cadrul Lotus Center din Oradea, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Noul restaurant Pizza Hut reprezintă o investiţie de 420.000 euro şi are o suprafaţă de 300 mp. Odată cu această des­chidere, au fost create 30 noi locuri de muncă. Locaţia din Lotus Center are o capacitate de 96 de locuri. "Urmărim continuu posibili­tăţile de a ne extinde reţeaua de restaurante, atât în Bucureşti, cât şi la nivelul ţării. Ne bucurăm să anunţăm deschiderea primei locaţii din Oradea, unde fanii brandului se vor putea bucura de varietatea de reţete de pizza, paste şi alte produse auten­tice Pizza Hut, atunci când ies cu prietenii sau familia în oraş", declară Monica Eftimie, Chief Marketing Officer Pizza Hut. Odată cu inaugurarea noului restaurant, reţeaua Pizza Hut ajunge la 17 restaurante, situate în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constan­ţa, Ploieşti, Timişoara, Oradea şi Braşov.

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta a făcut primul pas al ieşirii din joc după modelul Crin Antonescu - Autor: Ion Cristoiu |

Liviu Dragnea a fost vîndut de mumia venită direct din Mausoleul lui Lenin din Piaţa Roşie drept preşedinte interimar, ales în acest post pentru a pregăti alegerile din noiembrie 2015 din PSD. În realitate, Liviu Dragnea a fost ales ca preşedinte plin. Nu într-un Congres, nu într-un Consiliu naţional, ci într-un Comitet Executiv Naţional, dominat de baronii locali, în frunte cu Baronul de Teleorman. Joi, 23 iulie 2015, Liviu Dragnea a ţinut o conferinţă de presă în care a anunţat opinia publică de la noi că, sub conducerea sa, PSD se va apuca imediat de reforme. Mai întîi va fi desemnat Valeriu Zgonea să ţină legătura dintre partid şi ambasade. Iată o reformă menită a aduce o noutate absolută în istoria politică a României. PSD va avea un lider desemnat să ţină legătura cu ambasadele. Lucrurile sunt limpezi în ce-l priveşte pe Victor Ponta: A pierdut conducerea partidului şi e pe cale să piardă şi funcţia de premier.

BI: Cumpăraţi aur cu lăcomie! Acum este momentul

Aurul şi acţiunile miniere au fost absolut zdrobite în ultima perioadă. Prăbuşirea preţurilor, după o creştere de aproape 4 ani a panicat investitorii. De fapt, în timpul declinului de 10%+ a indicilor capitaluri miniere de aur de ieri, frica a devenit aproape palpabilă, scrie portalul de ştiri Business Insider, care citează portalul TheFelderReport.com. Se spune că cel mai bun moment pentru a cumpara este atunci când este "sânge pe străzi." La -22%, randamentul mediu anual de 5 ani pentru indicele Philadelphia Gold / Silver nu a fost niciodată atât de jos, mai citim în Business Insider, care citează TheFelderReport.com.

Ducu Bertzi, AUDIAT la Parchet în legătură cu înfiinţarea Radio Chişinău

Ducu Bertzi, membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), a fost audiat joi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modul de înfiinţare, în 2011, a Radio Chişinău de către SRR împreună cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, se precizează într-un comunicat de presă. Potrivit unor surse judiciare, Ducu Bertzi este suspectat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiune săvârşită în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SRR. Cercetările în acest dosar au fost începute în urma unei sesizări depuse de Corpul de control al prim-ministrului, în care erau reclamate nereguli în legătură cu modul în care au fost cheltuite mari sume de bani la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, condus până în 2012 de Eugen Tomac.

Noul ambasador al SUA: Mă angajez să dublăm susţinerea instituţiilor anticorupţie din România

România nu este vulnerabilă în ceea ce priveşte propaganda Federaţiei Ruse, iar parteneriatul cu SUA şi aliaţii este puternic, a susţinut ambasadorul desemnat al SUA pentru România, Hans Klemm, în cadrul audierilor din Comisia pentru relaţii de politică externă a Senatului SUA. Klemm a precizat că, dată fiind situaţia din regiune, românii sunt îngrijoraţi de evoluţiile de la estul graniţei, însă parteneriatul României cu SUA este unul puternic. Totodată, ambasadorul a precizat că, spre deosebire de toate statele vecine, România nu este dependentă de exportul de gaze naturale şi petrol din Rusia şi nu este vulnerabilă din acest punct de vedere. "România este un partener ferm şi contribuie semnificativ la misiunile pentru păcii şi securităţii pe plan internaţional. Dacă voi fi confirmat, voi lucra cu hotărâre pentru a consolida atât rolul României în cadrul NATO, cât şi parteneriatul nostru bilateral", a arătat Klemm.

JURNALUL NATIONAL

Blitzkriegul lui Dragnea, la şefia PSD

Proporţiile victoriei lui Liviu Dragnea în cursa pentru şefia PSD sunt, cu atât mai surprinzătoare, cu cât situaţia dinainte de votul din Comitetul Executiv pentru noul preşedinte al partidului îi era nefavorabilă dintr-o serie lungă de considerente. Rezultatul de 65 de voturi pentru Dragnea şi doar 18 pentru Rovana Plumb reprezintă un vot clar de blam pentru premierul Victor Ponta, care a susţinut-o pe Plumb. Şederea prelungită în Turcia şi demisia intempestivă de la şefia partidului au iritat suficient de mulţi lideri ai partidului, astfel încât cuvântul lui Ponta a cântărit mai puţin decât se estima în desemnarea succesorului său. Debandada din ultima vreme din interiorul partidului a dat impresia că acesta a fost neglijat în favoarea activităţii guvernamentale. În aceste condiţii, liderii locali au trecut peste temerile pe care le aveau legate de modul în care se vor aloca banii în teritoriu la apropiata rectificare bugetară şi s-au aliniat în spatele lui Dragnea, cel care i-a susţinut întotdeauna.

Reteaua 'Ndrangheta din Romania are zeci de agentii de pariuri online

Anihilarea capilor retelei de pariuri online din Europa, controlata de mafia calabreza 'Ndrangheta a scos la iveala si ramificatia ei din Romania. Doua firme de pariuri au sediile in Bucuresti. BE.UNIQ EST are sediul social in bd. Dimitreie Cantemir, nr 22 A, sector 4. Site-ul invita la captarea de colaboratori si informeaza ca are 25 de AGENTII in Bucuresti, Gaiesti, Pitesti. Reteaua BE.UNIQ dispune in Europa de 5000 de agentii. Bunurile firmei sunt de doua zile sub sechestru. Administratorul din Bucuresti, MARCO ZUCCO, este intre cei 41 de mafioti arestati in operatiunea politiei si fiscului italian. ZUCCO face parte dintr-un clan afiliat la 'Ndrangheta cu centrul de greutate in Reggio Calabria. A lucrat in Malta, una din bazele de operare a serverelor retelei de pariuri prin care se spalau bani .

Glasul roţilor de tren sună tot mai dogit

Un număr de 19.000 de vagoane staţionează pe calea ferată, iar pentru ele, CFR Marfă ar trebui să plătească anual 166 de milioane de lei către CFR Infrastructură, a afirmat ieri Vlad Nichita, preşedintele Organizaţiei Patronale a Societăţilor Private din România, la conferinţa Mediafax Talks about Transports. Ar trebui, dar acest lucru nu se întâmplă. Transportatorii privaţi sunt singurii care fac verificările periodice ale locomotivelor. "În urma unui control, s-a semnalat că 75% dintre locomotivele CFR Marfă au termenul de reparaţie depăşit. În schimb, operatorii privaţi nu beneficiază de niciun fel de clemenţă", a mai spus acesta. În legătură cu cei 4.000 km de cale ferată care ar trebui reabilitaţi, conform Master Planului, reprezentanţii Ministerului Transporturilor spun că, şi dacă s-ar atinge această ţintă, tot ar fi insuficient.

NATIONAL

Avocatul Boştină suie Consiliul General al Capitalei in autobuzul DNA!

Oamenii Laurei Codruţa Kovesi au definitivat deja "lotul" format din membri ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti, suspectaţi de trafic de influenta in forma continuata. Si este vorba despre un lot extrem de numeros! Aşa ca, mai in gluma, mai in serios, după cum susţin sursele National, DNA va avea din nou nevoie de un autobuz pentru ducerea la audiere a consilierilor implicaţi in acest nou mega-dosar de corupţie. La mijloc ar fi vorba de o grupare transpartinica din sânul CGMB, specializata in eliberarea de PUZ-uri pentru doritorii dispuşi sa ofere, in acest sens, sute de mii de euro pentru un singur aviz. Mai mult, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, in unele cazuri, in negocierile pentru obţinerea PUZ-urilor pentru construcţia unor clădiri comerciale in plin Centrul Capitalei ar apărea si numele firmei de avocatura "Boştină si Asociaţii", ceea ce ar explica multe...

Dragnea ia si Guvernul pe sus

Aşa cum a promis încă de la finalul Comitetului Executiv, Liviu Dragnea "s-a aşezat pe treaba". Interesant este ca primele directive au fost transmise Guvernului, nu PSD-ului. Ca sa evite surprizele marca Ponta, preşedintele interimar al PSD i-a cerut premierului sa vina cu rectificarea bugetara in fata partidului. "Am vorbit cu domnul prim-ministru despre rectificarea bugetara, iar luni ministrul de Finanţe va prezenta proiectul de rectificare in Biroul Permanent National, pentru ca si membrii partidului sa vadă proiectul înaintat ca el sa fie aprobat in guvern", a afirmat Dragnea. De aici pana la a-i da şah lui Victor Ponta nu a mai fost decât un pas, proaspătul lider al PSD anunţând ca-l susţine pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pe care premierul numai ce l-a ameninţat cu remanierea.

Moscova trimite bombardiere strategice Tupolev in Crimeea ca reacţie la scutul de la Deveselu

Ministerul Apărării rus a anunţat intenţia de a deplasa in Crimeea o escadrila de Tupolev 22M, bombardier supersonic cu geometrie variabila si raza lunga de acţiune. Ministerul a subliniat ca este vorba de un răspuns la desfăşurarea scutului antirachetă american din Romania. Rusia urmăreşte sa priveze sistemul antirachetă american de orice eficacitate gratie unui aparat hipersonic botezat "Obiectul 4202", informează Sputnik, viteza aparatului garantând o capacitate de a depăşi orice sistem antirachetă. "Obiectul 4202" a fost testat in cursul ultimilor zece ani, ultimele teste având loc in luna februarie a acestui an. Lansările au fost făcute de la cosmodromul din Baikonur (Kazahstan).

BNR: Codul fiscal va scumpi casele si creditele

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, estimează ca dobânda de politica monetara - care a tot scăzut in ultima vreme - va creste, Banca Naţionala fiind obligata sa facă acest lucru, pentru a contracara excesele in plan economic generate de relaxarea fiscala indusa prin noul Cod fiscal. Lazea avertizează ca locuinţele s-ar putea scumpi in curând cu 10%. Codul fiscal, aşa cum a fost adoptat de Parlamentul României, prevede o serie de facilitaţi fiscale, printre care scăderea TVA general de la 24% la 19%. In opinia preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, TVA medie va scădea, in acest mod la 14%, pe fondul reducerii acestei taxe la 9% la alimente. Pe de alta parte, Codul fiscal mai prevede si scăderea accizei la alcool, ceea ce va genera alte minusuri la bugetul statului, greu de susţinut doar prin taxarea suplimentara a marilor averi si îmbunătăţirea colectării.

PUTEREA

Hoţia de la ELCEN: Fiecare bucureştean a fost păgubit prin metoda subvenţiei încrucişate

Ţeapa dată de "băieţii deştepţi" de la ELCEN, în ultimii 10 ani, este de circa 5 miliarde de lei. Asta înseamnă că fiecare bucureştean a plătit câte 1.000 de euro pentru alimentarea afacerilor ilegale, la care au fost complici consilieri şi directori din Primăria Capitalei. Există şi suspiciunea unei înţelegeri între reglementatorul ANRE şi ELCEN, autoritatea fiind suspectată că a aprobat un preţ mai mare pentru gigacalorie (230 lei/gcal), faţă de RADET (218 lei/gcal). La rândul său, RADET a acţionat în instanţă ELCEN pentru suspendarea datoriilor acumulate şi pentru verificarea valabilităţii actelor normative prin care a obţinut tarife cu 30-40% mai mari decât ar fi fost normal. Consiliul de Administraţie al RADET a dezvăluit reţeta prin care ELCEN "a băgat mâna în buzunarul bucureştenilor, dar şi al Primăriei Capitalei". PreşedinteleCA, Gabriel Dumitraşcu, a declarat că "ELCEN a practicat subvenţia încrucişată între energia termică şi energia electrică".

Codul Fiscal, impact bugetar imediat de 17 miliarde de lei

Adoptarea noului Cod Fiscal va genera, ca efect de runda întâi, un deficit de 17,1 miliarde de lei, respectiv 2,3% din PIB, în 2016. Preşedintele Consiliului Fiscal (CF), Ionuţ Dumitru, afirmă că beneficiile în materie de creştere economică suplimentară pe termen scurt vor fi depăşite de costurile pe care o "inevitabilă consolidare fiscală le-ar putea genera în faza descendentă a ciclului economic". Cea mai importantă prevedere a proiectului este reducerea TVA la 19%, de la 24% în prezent. De asemenea, taxa de 7 eurocenţi pentru combustibili, introdusă în 2013, va fi anulată, în timp ce în cazul microîntreprinderilor se introduce un sistem diferenţiat de cote de impozitare, între 1 şi 3%.

ROMANIA LIBERA

Guvernul Dragnea

La nici 24 de ore de la victoria obţinută împotriva taberei Ponta-Plumb, Liviu Dragnea a anunţat schimbări importante atât în funcţionarea partidului, cât şi a Executivului. Cât despre colaborarea cu preşedintele Klaus Iohannis, noul stăpân din Kiseleff are planuri mari. Cu Victor Ponta în frunte, PSD a intrat în "pasivitate" şi "nu a avut o voce politică conturată", ajungând să "cânte fals", iar comunicarea centru-teritoriu a fost grav afectată. Social-democraţii pot sta însă liniştiţi, pentru că Liviu Dragnea va rezolva toate problemele şi va "repune în funcţiune partidul", iar acesta va reveni la un nivel de eficienţă cel puţin egal cu cel din vremea lui Adrian Năstase. În plus, pentru prima dată în istoria PSD, baronii locali vor fi aşezaţi cu adevărat şi fără perdea la masa deciziilor, iar partidul nu va mai fi subordonat Guvernului, ci invers. Acestea sunt principalele mesaje pe care Dragnea a ţinut să le transmită public, ieri, în prima conferinţă de presă susţinută în calitatea de preşedinte al PSD.

Criza îi alungă pe greci în România. Firmele rămân acasă

Tot mai mulţi specialişti din Grecia îşi caută de lucru la noi în ţară. Reprezentanţii Camerei de comerţ eleno-română spun însă că firmele greceşti care importă materie primă sunt interesate de România doar pentru a-şi putea plăti furnizorii, deoarece Grecia a impus restricţii bancare, dar nu vor investi în unităţi de producţie şi nu vor crea locuri de muncă. Situaţia economică îi determină pe greci să plece la muncă peste hotare, aşa cum în urmă cu câţiva ani românii s-au stabilit în Spania şi Italia pentru a câştiga un ban. Omul de afaceri Jean Valvis, membru al Camerei de comerţ eleno-română, a declarat, pentru "România liberă", că tot mai mulţi cetăţeni greci îşi caută de lucru în România. În ceea ce priveşte companiile cu capital elen, care şi-ar putea muta afacerile în România, Ioannis Alifieris, secretarul general al Camerei de comerţ eleno-română, se arată sceptic, susţinând că nu este uşor să îţi relochezi business-ul şi că oricum un astfel de proces e de durată.

ZIARUL FINANCIAR

Vânzarea Financial Times, o poveste cu final neaşteptat

După ani de speculaţii şi după schimbări majore în managementul de top la începutul acestui an, Pearson PLC, un conglomerat britanic de media cunoscut cel mai mult ca publisher de cărţi, a aruncat bomba în presa internaţională: vinde unul dintre cele mai cunoscute ziare de afaceri din lume, Financial Times, un trofeu pentru orice concurent. Trofeul a fost câştigat spre stupoarea tuturor de ziarul de business cu cei mai mulţi clienţi din lume, Nikkei, din Japonia, după ce nemţii de la Axel Springer au fost lăsaţi "cu buza umflată" într-o vânătoare în care au fost menţionate alte nume grele din industria media. Pearson, pe lângă ziarul Financial Times, atât varianta print cât şi cea online, deţine prin Financial Times Group 50% dintr-o altă prestigioasă publicaţie economică, The Economist, şi are un parteneriat cu publicaţia Vedomosti în Rusia. Pearson deţine ziarul FT de aproape 60 de ani.

CEC acordă timp de trei luni credite de refinanţare în lei cu dobândă fixă

CEC Bank acordă timp de trei luni credite de refinanţare fără ipotecă în lei cu dobândă fixă, fără comision de analiză sau comision de administrare credit. Suma maximă care poate fi accesată este de 80.000 de lei pe cinci ani. Valoarea dobânzii fixe este de 10% în cazul în care clientul contractează creditul de refinanţare fără a solicita şi un credit prin card, respectiv de 9,5% în cazul în care clientul contractează creditul de refinanţare împreună cu un credit prin card.

Acţionarii Astra au adus la capital 47.000 de lei din necesarul de 425 milioane de lei

Acţionarii Astra, companie de asigurări aflată în redresare financiară, au subscris titluri de numai 47.300 de lei în cadrul primei etape de majorare a capitalului cu suma de 425 milioane de lei, ceea ce conturează astfel ca singură soluţie de redresare a companiei intrarea în acţionariat a unui investitor străin strategic. Trei acţionari au participat la subscrierea care s-a desfăşurat în perioada 17 iunie-17 iulie, potrivit administratorului special KPMG. KPMG nu a răspuns până la închiderea ediţiei unei solicitări a ZF privind identitatea celor trei acţionari. Cel mai probabil este însă vorba de acţionari minoritari. Până la finalul lunii iulie se va derula a doua etapă a majorării de capital la care au voie să subscrie aceiaşi acţionari care au cumpărat acţiuni şi în prima etapă, fiind greu de crezut că cei trei pot aduce 425 milioane de lei la capitalul Astra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb