REVISTA PRESEI - 24.11.2010

L.D.
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Armata nord-coreeană a lansat 200 de obuze asupra Coreei de Sud

Armata nord-coreeană a lansat ieri peste 200 de obuze asupra insulei, ucigând cel puţin doi soldaţi. Armata din Coreea de Sud a răspuns cu aceeaşi monedă. Pe insula Yeonpyeong, unde locuiesc aproximativ 1.300 de oameni, au fost făcute una cu pământul 70 de case. Imaginile prezentate de televiziunile sud-coreene au surprins rafalele de obuze şi mai multe clădiri în flăcări. Reţeaua de electricitate a căzut, insula rămânâd fără curent electric.

Legea Educaţiei: Puterea pierde prin neprezentare

Puterea şi Opoziţia joacă ping-pong cu cele mai sensibile prevederi ale legii Educaţiei. Fiecare parte susţine propria variantă şi numai arbitrajul Curţii Constituţionale mai poate fi în acest moment o soluţie pentru diferenţele ireconciliabile de vederi ale celor două tabere. Punctele de dispută sunt educaţia în limba maternă pentru minorităţi, funcţiile politice pentru rectorii universităţilor şi durata învăţământului obligatoriu. În varianta pe care senatorii PSD şi PNL par să o fi impus, în absenţa reprezentanţilor Puterii la şedinţele Comisiei din ultimele zile, elevii minorităţilor vor continua să înveţe Istoria şi Geografia României în limba română, şi nu în limba maternă, aşa cum prevedea textul de lege pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.

Moştenitorii lui Fătuloiu

Noul secretar de stat responsabil cu ordinea publică la Ministerul de Interne este Ioan Dascălu, "copilul de suflet" al lui Dan Fătuloiu. La conducerea Poliţiei Române a fost numit Liviu Popa, până acum şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Scandalul de la Piatra Neamţ a făcut primele victime la vârful Ministerului de Interne: secretarul de stat Dan Fătuloiu şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, au fost demişi. Solicitarea a venit din partea ministrului de Interne, Traian Igaş, iar decizia i-a aparţinut premierului Emil Boc.

Ponta, tras la răspundere pentru prezidenţiabilul PNL

Social-democraţii i-au reproşat liderului lor că a făcut o ofertă prea generoasă liberalilor. Anunţul că PSD ar putea renunţa la un candidat propriu la viitoarele alegeri prezidenţiale, în favoarea lui Crin Antonescu, a iscat nemulţumiri în partid. Senatorii social-democraţi l-au luat la întrebări pe liderul partidului, Victor Ponta, în legătură cu declaraţia potrivit căreia i s-ar părea "fezabil\" ca PSD să dea premierul, iar PNL, preşedintele. Potrivit unor surse, în cadrul unei întâlniri care a avut loc luni seară, Gavril Mârza i-a reproşat că a făcut "o ofertă prea generoasă\" liberalilor.

Documente din Poliţie scurse către infractori

În 2006 o bancă a acordat un credit în baza unei cărţi de identitate ce fusese predată la Poliţie ca urmare a schimbării domiciliului posesorului. Un bucureştean, în numele căruia s-a luat un credit cu acte false, este vânat de bancă pentru returnarea banilor deşi ancheta poliţiei a dovedit că este nevinovat.

FMI declanşează un seism politic la Dublin

Guvernul luptă pentru supravieţuire după ce a acceptat un ajutor de 90 de miliarde de euro de la FMI. Oficiali de la Bruxelles au avertizat că o destrămare a coaliţiei de guvernare înainte de încheierea acordului de împrumut ar fi "iresponsabilă". Premierul irlandez, Brian Cowen, a respins apelurile opoziţiei la demisia sa imediată, dar a anunţat că va dizolva Parlamentul după votul asupra bugetului, prevăzut pentru ianuarie 2011.

CURIERUL NAŢIONAL

De ce în Bulgaria se poate?

Bulgaria reprezintă o atracţie financiară pentru că are printre cele mai mici impozite din UE. Cristian Petre: Sistemul fiscal de la ei nu s-a modificat de 10 ani, în timp ce la noi, numai anul acesta Codul Fiscal s-a schimbat de 3 ori. La vecinii noştri impozitul pe profit este 10%, pe dividende 5% şi se depune o singură declaraţie pe an.

Băncile invită firmele la dialog, nu la tribunal

Odată cu resimţirea din ce în ce mai acută a efectelor crizei şi în România, tot mai multe firme au început să apeleze la procedura insolvenţei, considerând că în acest fel îşi vor rezolva problemele existente. Cu toate acestea, reprezentanţii sistemului bancar atrag atenţia că aceasta nu este cea mai bună soluţie pentru întreprinzători, mai mult decât atât, aceasta fiind un stigmat pentru firme în momentul în care doresc să contracteze un alt credit.

Sectorul auto din România are nevoie şi de al treilea constructor

Evoluţia pieţei locale auto depinde de proiectul low-cost al Renault-Dacia. Accelerarea investiţiilor la uzina Ford completează lista priorităţilor industriei auto locale. Atât 2009 cât şi 2010 au fost anii în care sectorul auto din România a fost profund afectat de criza economică, care a dus la scăderea ratei de acordare a creditelor, salariile au fost tăiate, iar măsurile de austeritate nu au ajutat nici ele la crearea unui climat mai blând

Convorbirile telefonice personale încarcă facturile companiilor cu 30%

Excesele angajaţilor reprezintă în medie 30% din costurile de telefonie ale unei companii. Limitarea acestora, prin setarea unor alerte, alarme online şi rapoarte lunare offline specifice, ar putea genera economii anuale de zeci de mii de euro, se arată într-o analiză efectuată de LASTING Software. Prin implementarea unei soluţii complete pentru managementul şi reducerea costurilor de telefonie, managerii pot controla costurile, le pot vizualiza defalcat şi transparent pe centre de cost/profit, pe locaţii şi chiar pe fiecare angajat în parte. Esenţială este separarea apelurilor efectuate în interes profesional de cele efectuate în interes personal.

EVENIMENTUL ZILEI

Fătuloiu - propria victimă colaterală

Valul de demiteri la vârful Internelor, oficializat ieri de ministrul Traian Igaş, reprezintă doar deznodământul unei lupte pentru putere, declanşată de chestorul Dan Valentin Fătuloiu cu aproximativ două luni în urmă. \"Fătuloiu a speculat momentul de după demisia lui Blaga şi, profitând de < vechimea > la vârful ministerului, i-a cerut lui Igaş - de reforma căruia se simţea ameninţat - şansa să demonstreze că poate face el curăţenie. Practic, a avut mână liberă, dar nu a ştiut să joace această carte. Îi putea propune ministrului schimbările, dar în particular, şi nu în direct, la televizor, forţându-i mâna\", au explicat pentru EVZ surse din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Udrea îl vede pe Blaga candidat anti-Oprescu

În calculele şefei PDL Bucureşti pentru Primăria Capitalei intră candidaţii Negoiţă, Blaga, Boagiu şi Preda. Doar ultimul a spus \"da\". În privinţa propriei candidaturi, şefa PDL Bucureşti spune că nu o exclude, dar \"e puţin probabilă\". În calculele Elenei Udrea ar intra de asemenea Liviu Negoiţă, Anca Boagiu şi Cristian Preda, dar şi un personaj încă necunoscut, \"din zona societăţii civile sau a mediului de afaceri\".

Criteriile după care vor fi daţi afară angajaţii din Sănătate

Casele de asigurări au început demersurile pentru concedierea a peste 400 de angajaţi. Şi spitalele renunţă la personal TESA, cap de listă fiind cei care au fost sancţionaţi. Se fac liste cu cei care urmează să fie puşi pe liber şi se stabilesc criteriile după care trebuie aleşi cei peste 400 de oameni care de la 1 ianuarie 2011 sunt disponibilizaţi, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate recent.

Situaţia e similară în spitale, însă sunt vizaţi doar lucrătorii din zona administrativă: fiecare spital trebuie să calculeze câţi oameni are în plus faţă de normativul impus de Ministerul Sănătăţii.

FINANCIARUL

Firmele lui Ioan Niculae, baronul gazului ieftin, au datorii la stat de 100 mil. euro

Baron al gazului ieftin timp de 18 luni, din iulie 2009 până în octombrie 2010, Ioan Niculae are de dat producătorului de stat Romgaz 80 de milioane de euro, potrivit reprezentanţilor societăţii din Mediaş, în pofida faptului că în perioada amintită nu a cumpărat niciun metru cub de gaze din Rusia, mult mai scump. Respectiva datorie a fost eşalonată astfel încât Niculae a mai beneficiat de un discount de 20% din preţul de producţie Romgaz, potrivit unui ordin dat de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. Potrivit ministerului, producătorii interni de îngrăşăminte chimice au beneficiat de reduceri comericale din partea Romgaz încă din 2002. În plus, aceştia au cumulat până în prezent o datorie de 531 de milioane de lei, adică 125 de milioane de euro, ceea ce înseamnă echivalentul consumului de gaz pe şase luni pentru această categorie de consumatori.

Banca Naţională: OUG 50 poate antrena o încetinire a revenirii economice

Guvernul se pregăteşte să pună în practică a doua rectificare bugetară din acest an. Dincolo de chestiunea arieratelor, care rămâne o provocare pentru sănătatea deficitului fiscal, recalibrarea va ţine cont şi de scăderea veniturilor din impozite indirecte. Iar una dintre reducerile semnificative este şi cea a încasărilor din taxarea profiturilor băncilor, încasări estimate la doar 320 de milioane de lei. Trebuie să mai spunem că, iniţial, când a conceput bugetul pe 2010, guvernul miza pe venituri din impozitul pe câştigul instituţiilor de credit în valoare de 1,27 miliarde de lei. La prima rectificare din acest an, şi-a redus aşteptările la 770 de milioane de lei, pentru ca în noiembrie să se mulţumească şi cu jumătate din această sumă.

Statele europene vor să obţină 50 mld. euro din taxarea băncilor

Un studiu finanţat de Comisia Europeană, dat publicităţii la începutul lunii aprilie 2010, arată că Uniunea Europeană ar putea impune o taxă băncilor din UE, care genera venituri anuale de cel puţin 50 de miliarde de euro. Povara acestei taxe ar urma să fie suportată în cea mai mare parte de către primele 15 mari bănci din Europa şi ar putea crea probleme celor care au obţinut profit pe baza sprijinului financiar al guvernelor nationale.

Trei fonduri speculative americane, percheziţionate de FBI

Una dintre cele mai vaste anchete privind practica de folosire a informaţiilor confidenţiale pentru realizarea de câştiguri fabuloase prinde, pe zi ce trece, un contur tot mai precis. Surse concordante au anunţat că FBI a percheziţionat sediile a trei fonduri speculative. Două dintre ele sunt gestionate de foşti directori ai grupului SAC Capital Advisors şi fondate de miliardarul Steven Cohen. Level Global Investors din New York şi Diamondback Capital Management din Stamford sunt deja în colimatorul biroului federal de anchetă. A treia companie, Loch Capital Management, cu sediul la Boston, este specializată în tehnologii avansate.

Demnitarii nu riscă nimic pentru deciziile greşite

Pentru fiecare decizie greşită luată în calitate de ministru, orice membru al guvernului riscă, teoretic, până la 12 ani de închisoare. Prevederi în acest sens sunt cuprinse în Legea privind responsabilitatea ministerială. Articolele sunt însă elaborate în aşa manieră încât lasă loc de interpretare. Astfel, se ajunge ca, în practică, miniştrii să răspundă doar politic în faţa celor care i-au numit în funcţii. De exemplu, în legea amintită se prevede că "prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere inte-reselor statului, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 12 ani". Din 1999, de când a intrat în vigoare actul normativ, şi până în prezent, niciun ministru nu a fost găsit vinovat pentru o astfel de faptă.

Piaţa producţiei publicitare scade cu până la 30%, la 80 de miliarde de euro

Luna cadourilor reprezintă un moment bun pentru firmele din industria producţiei publicitare, când îşi majorează vânzările cu cel puţin 50%-70% faţă de o lună obişnuită. Totuşi, creşterea din ultima lună nu va atenua scăderea de peste an, astfel că piaţa va ajunge la aproape 80 de milioane de euro în 2010, potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor din Industria de Publicitate. Pentru anul următor, scenariul pesimist indică un recul de 5%-10% faţă de 2010.

GÂNDUL

Cum i-a dat afară Ministrul Igaş pe Fătuloiu şi. Plus: şi-a dat demisia de onoare

Decapitările de la vârful Internelor au fost decise după un pelerinaj pe care ministrul de Interne l-a început, de dimineaţă, la Palatul Cotroceni, în compania premierului Emil Boc. La prânz, Traian Igaş a mers la Palatul Victoria, unde, la discuţiile cu Emil Boc, a fost însoţit de Liviu Popa şi Ioan Dascălu. Marţi, în jurul orei 15, ministrul de Interne a convocat jurnaliştii la declaraţii de presă, pentru a anunţa noii şefi din Interne. Igaş a declarat că a analizat ultimele evenimente de la Neamţ, iar după verificările efectuate a solicitat primului ministru eliberarea din funcţie a secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu şi a inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul principal Petre Tobă.

Pedeliştii din Senat i-au trântit lui Boc cota unică. Urban: "Decât să încasezi 16% din nimic, mai bine colectezi 10% din ceva"

Premierul Boc primeşte o lovitură din partea propriilor parlamentari, mai mulţi senatori PDL făcând front comun cu opoziţia pentru reducerea cotei unice de la 16% la 10%. Iniţiativa modificării impozitului pe venit, printre ai cărei semnatari se numără ministrul Economiei, Ion Ariton, şi ministrul Internelor, Traian Igaş, a fost adoptată marţi de Senat cu 45 de voturi pentru şi 31 împotrivă, după un conflict deschis în cadrul grupului democrat-liberal.

Când îţi şterge banca datoriile. Care este diferenţa dintre persoane fizice şi firme

Fie că este vorba de persoane fizice sau de companii, băncile pot şterge datoriile celor pe care i-au creditat. Însă numai după ce au epuizat toate procedurile legale de recuperare a creanţei. \"Băncile private nu fac filantropie. Asemenea cazuri vor apărea doar izolat, iar instituţiile de credit se vor asigura că au epuizat toate metodele de recuperare a creanţelor. Vor executa garanţiile şi vor urmări restul patrimoniului. Doar dacă vor considera că alocă mai multe resurse în acest proces decât suma de recuperat, vor lua în calcul o posibilă ştergere a datoriilor. Nimeni nu trage de o mâţă moartă\", a declarat pentru gândul consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Problemele din Irlanda şi Coreea au lovit România prin ricoşeu

Cursul oficial anunţat de BNR a depăşit marţi pragul psihologic de 4,3 lei pentru un euro, în mare parte din cauza tensiunilor de pe pieţele financiare privind acordul de finanţare pe care îl va semna Irlanda, dar şi pentru că investitorii se aşteaptă ca şi Portugalia şi Spania să ceară un astfel de ajutor de la UE şi FMI. Dealerii susţin că, în acest moment, România este ferită de efectele situaţiei din Irlanda, dar că, pe termen mediu şi lung, nu se poate spune clar cât va putea, sau va vrea, BNR să ajute moneda naţională.

Cum caută Fiscul român banii "ascunşi" în Franţa, Ungaria şi Moldova

Românii cu averi mari, nedeclarate, care deţin proprietăţi şi bunuri de lux în Franţa, Ungaria şi Moldova, fără a putea dovedi sursa banilor cu care le-au cumpărat, au motive să-şi facă griji. Fiscul poate obţine oricând informaţii despre ei, pe baza acordurilor bilaterale încheiate cu administraţiile fiscale din aceste trei ţări, într-o primă fază, şi să îi oblige de anul viitor să plătească un impozit de 16% pe suma pe care nu o pot justifica. Este doar începutul demersului promis de Fiscul românesc în privinţa impozitării averilor mari ale persoanelor fizice şi care urmează să fie pus în practică cu ajutorul experţilor de la FMI, dar şi din Franţa.

Secretarul general COSR: "Degeaba dau sponsorii bani pentru Olimpiade, că nu o să mai avem ce sportivi să trimitem"

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a semnat, marţi, un parteneriat în valoare de 150.000 de euro pe an pentru pregătirea sportivilor români în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Londra, va mai semna alte două parteneriate până la finalul acestui an şi se poate spune că lotul olimpic al României are bani pentru Londra 2012. Din păcate, în ciuda acestei aparenţe de bunăstare, sportul românesc este din ce în ce mai aproape de desfiinţare. Cel puţin aşa susţin şefii COSR, care spun că statul trebuie să se implice în continuare în sport, mai mult decât a făcut-o până acum, altfel o să ne întoarcem fără medalii de la Olimpiade.

JURNALUL NAŢIONAL

Fătuloiu minte: dosarele lui Toba nu există!

În interviul difuzat luni seară de Antena 3, fostul secretar de stat în MAI, Dan Fătuloiu, îi aducea grave acuzaţii fostului şef al IGPR, Petre Tobă, susţinând că \"există patru procese în care domnul Tobă e acuzat..., reclamaţii la Parchet în care este acuzat că a acţionat abuziv şi sunt şi daune materiale care i se cer\". Numai că, surpriză!, gravele acuzaţii nu au nici un fundament în realitate. Conform art.29 din Codul de Procedură Penală (CPP), eventualele dosarele deschise pe numele chestorului principal Petre Tobă puteau fi instrumentate doar de Parchetul General.

"Marko să şantajeze coaliţia, nu Senatul"

Războiul putere-opoziţie pe tergiversarea Legii educaţiei în Senat a continuat ieri cu un nou episod. Astfel, după ce luni Biroul Permanent a decis ca Legea educaţiei să fie întoarsă la Comisia de învăţământ, ieri-dimineaţă, comisia a adoptat un nou raport, similar celui de luni, şi tot în absenţa senatorilor PDL şi UDMR, care au refuzat să participe la şedinţă. Prin urmare, noul raport a fost înaintat ieri conducerii Senatului (Biroul Permanent), unde, deşi puterea a cerut din nou retrimiterea la comisie, opoziţia a impus prin vot introducerea pe ordinea de zi a plenului de luni. Puterea nu renunţă însă la tergiversarea adoptării în Senat a acestei variante a legii, liderul de grup al PDL anunţând deja că luni va cere retrimiterea la comisie a textului de lege..

Sindicatele boicotează legea salarizării unitare

Reprezentanţii sindicatelor au boicotat ieri şedinţa plenului Consiliului Economic şi Social (CES). Cele cinci confederaţii sindicale reprezentative au trimis ieri o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, aducându-i la cunoştinţă faptul că nu vor participa la şedinţa CES în semn de protest faţă de absenţa unui dialog real pe tema proiectelor legilor care vor reglementa salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Sindicaliştii protestează faţă de încercarea Guvernului de a forţa promovarea legii unitare a salarizării, arătând că prevederile acestui proiect sunt neconstituţionale.

ROMÂNIA LIBERĂ

Băncile cu cele mai mari infuzii de capital

Instituţiile de credit locale continuă să practice dobânzi mari la depozite, deşi au încasat peste 441 de milioane de euro în primele nouă luni de la grupurile-mamă. Grupurile străine care deţin băncile din România au adus în primele nouă luni ale acestui an aproape 442 milioane de euro ca infuzii de capital pentru băncile locale. Suma este cu peste 60% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Mai mult, băncile din România atrag depozite în euro la cele mai mari dobânzi din Europa, ceea ce arată fie o nevoie de lichidităţi pentru a acoperi găurile generate de creditele restante, fie dorinţa băncilor de a acumula fonduri pentru a relua procesul de creditare.

Reforma la Interne începe cu stângul

Numirea lui Liviu Popa în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei în locul lui Petre Tobă poate fi considerată surprinzătoare. Popa vine din fruntea unei structuri, Direcţia Generală Anticorupţie, care a eşuat tocmai în descoperirea legăturilor dintre poliţişti şi grupările de infractori. Acelaşi semn de întrebare se pune şi în ceea ce-l priveşte pe înlocuitorul lui Aurel Şoric de la IPJ Neamţ, Dorel Manole.

Dinel Staicu: afacere-fantomă cu SIF Oltenia

Instituţia condusă de controversatul om de afaceri Dinel Staicu, SIF Oltenia, a vândut la începutul acestei luni pachetul de 65% din acţiunile pe care le deţinea la SC Comcerealis SA Dolj. Suma: 7,7 milioane lei. Beneficiar este Forest Oil SRL, o firmă cu un istoric de piaţă surprinzător: cifră de afaceri zero în 2008 şi 2009, sediu înregistrat într-un sătuc din judeţul Dolj şi nici un document care să poată justifica provenienţa banilor. Mai mult, după ce a devenit acţionar majoritar, Forest Oil a demarat şi procedura de majorare a capitalului, cu alte 6,5 milioane lei.

De ce îl iartă PDL pe Mircea Geoană

Eliminarea amendamentelor din Legea educaţiei care permiteau studierea istoriei şi geografiei în limba maghiară l-a iritat atât de tare pe Marko Bela încât de două zile cere schimbarea preşedintelui Senatului. "Am opinia că a încălcat regulile de echidistanţă, de neutralitate, în funcţia de preşedinte al Senatului, nu ca politician\", a declarat ieri Marko Bela. El susţine că Mircea Geoană ar trebui înlocuit din funcţia de preşedinte pentru că a aprobat lucrările Comisiei de educaţie, care s-au desfăşurat în afara regulamentului. În replică, Mircea Geoană spune că Marko "are toată libertatea să procedeze la şantaj şi intimidare în cadrul coaliţiei din care face parte\". "În Senat, şantajul şi intimidarea nu îşi au locul\", a adăugat Geoană.

\"UE ar trebui să ştie că România nu e în stare să se modernizeze\"

Profesorul britanic Tom Gallagher îşi lansează astăzi la Bucureşti volumul "Deceniul pierdut al României. Mirajul integrării europene după anul 2000\" în care explică de ce instituţiile româneşti nu erau pregătite pentru integrare şi de ce modernizarea ţării întârzie. În acelaşi timp, profesorul Gallagher vorbeşte şi despre felul în care companiile occidentale au profitat de integrarea ţării în UE, dar şi despre faptul că economia bulgară a cunoscut "o privatizare mult mai reală decât cea din România\".

Harry Potter: 330.000.000 dolari, încasări în primul weekend

Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I\", penultimul film al seriei, a debutat în week-end pe prima poziţie a box office-ului nord-american, cu încasări de 125,1 milioane de dolari. Aceasta, în condiţiile în care filmul clasat pe locul al doilea, animaţia "Megamind\", are încasări de numai 16,2 milioane. În întreaga lume, încasările "Talismanelor morţii\" au depăşit 330 milioane de dolari.

România, în vârful bulei oţelului

După o revenire spectaculoasă a vânzărilor în prima parte a anului, industria siderurgică se teme de un nou declin. După ce şi-a revenit spectaculos încă de la sfâr-şitul anului trecut şi s-a plasat pe primele locuri în topul exportatorilor din România (alături de Automobile Dacia, Nokia, Rompetrol şi OMV Petrom), ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex) a anunţat că, cel puţin pentru lunile noiembrie şi decembrie, este nevoită "să-şi ajusteze producţia\". Cauza o constituie în special scăderea comenzilor din Turcia. Drept urmare, producătorul siderurgic din Galaţi a închis temporar un furnal şi unii dintre lucrători au fost trimişi în şomaj tehnic şi concedii de odihnă.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile vor IFRS în varianta internaţională

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, spune că sectorul bancar îşi doreşte aplicarea sistemului de raportare financiară internaţională în forma \"internaţională\", nu într-o \"variantă românească\", mărul discordiei fiind provizioanele. El se declară convins că implementarea IFRS, stabilită pentru 2012, va fi un maraton cu sprint pe ultima suta de metri, care este foarte specific pentru România. Provocările aplicării standardelor internaţionale IFRS au fost discutate ieri în cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar şi KMPG, una dintre cele mai mari firme de audit şi consultanţă.

ING: Statul va trebui să împrumute 5 mld. lei lunar în prima jumătate a anului viitor

Trezoreria va avea nevoie să împrumute lunar, în medie, 5 mld. lei în prima jumătate a anului 2011 de pe piaţă pentru a acoperi nevoile de finanţare a deficitului bugetar şi a rostogoli datoriile care vor ajunge la scadenţă, calculează analiştii ING. Pe parcursul anului 2010, statul a reuşit să împrumute lunar, în medie, câte 3 miliarde de lei, în condiţiile în care din vară şi până luna aceasta a impus un plafon pentru randamentele plătite, care a condus la plasarea parţială sau chiar anularea mai multor emisiuni de titluri. După ce a acceptat să plătească randamente mai mari de 7% pe an, statul a împrumutat în noiembrie 4,4 mld. lei, aproape de nivelul planificat, de 4,6 mld. lei.

Băncile îşi vor refinanţa clienţii fără comisioane şi garanţii suplimentare

Băncile ar putea fi obligate să accepte cererile de refinanţare din partea propriilor clienţi bun-platnici conform condiţiilor de creditare anunţate de bancă pentru clienţii noi, fără comision de analiză şi fără reevaluarea garanţiilor sau a gradului de risc, potrivit unui amendament la Ordonanţa 50 privind creditele populaţiei, aprobat ieri de deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci. Totodată, deputaţii au stabilit că băncile vor putea să reducă voluntar marja la credite sau să aplice un nivel mai redus al indicelui de referinţă pe parcursul derulării contractului, dar, ulterior, să şi revină la condiţiile iniţiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb