REVISTA PRESEI 24.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 noiembrie 2014

ADEVARUL

Avertismentul lansat de Papa Francisc: "Lăcomia este cea care va duce la sfârşitul lumii"

"Lăcomia este cea care va duce la sfârşitul lumii", e avertismentul lansat de Papa Francisc în timpul unei conferinţe, în faţa reprezentanţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Papa Francisc s-a declarat nemulţumit de atitudinea anumitor oameni bogaţi şi de goana după profit a companiilor. "Este dureros să văd cum lupta împotriva foametei şi a malnutriţiei este împiedicată de priorităţile pieţei şi de punerea profitului pe primul loc. Acest lucru face din alimente nişte bunuri, care pot fi folosite în speculaţii financiare", a afirmat Suveranul Pontif. Liderul de la Vatican a atras atenţia asupra faptului că risipa şi un consum nesăbuit pot duce la distrugerea Planetei. "Este suficientă mâncare pentru toată lumea, dar nu oricine are ce să mănânce, în timp ce surplusul, risipa, supraconsumul sunt la ordinea zilei. Este un paradox. Din nefericire, acest paradox se menţine în actualitate", a mai spus Papa Francisc.

Se ascut cuţitele în PSD. Dragnea cu baronii, Ponta cu Ghiţă, în Dubai

În timp ce Victor Ponta se află în Emiratele Arabe Unite, pentru a-şi reîncărca bateriile după înfrângerea umilitoare de la prezidenţiale, Liviu Dragnea a început să facă lobby la baronii locali pentru a-i susţine candidatura la şefia PSD. Unele voci susţin că premierul, pasionat de raliuri, s-ar fi aflat în Emiratele Arabe Unite pentru ultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, care s-a desfăşurat, duminică, la Abu Dhabi. Oficial, în perioada 19-24 noiembrie, premierul Victor Ponta se află în concediu de odihnă, acesta delegându-şi atribuţiile de coordonare a Executivului către vicepremierul Gabriel Oprea. Potrivit unor informaţii din mediul politic ieşean, Liviu Dragnea s-ar fi aflat în Iaşi încă din 19 noiembrie, ziua în care Ponta a intrat în concediu, şi ar fi fost cazat peste noapte, împreună cu Gheorghe Nichita, şi alţi lideri PSD, la celebra cabană de vânătoare a lui Ceauşescu din comuna ieşeană Dobrovăţ.

Liviu Dragnea îl susţine pe Victor Ponta la preşedinţia PSD

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, duminică, la emisiunea "Punctul de Întâlnire" de la Antena 3, că îl susţine pe Victor Ponta pentru conducerea partidului. Dragnea a mai spus că el nu va mai candida în congres la şefia PSD. Liviu Dragnea a fost întrebat de Radu Tudor, duminică, dacă va mai candida în tandem cu Sebastian Ghiţă pentru funcţia de preşedinte PSD, în condiţiile în care Victor Ponta nu a câştigat alegerile prezidenţiale, scrie Antena 3. "Îl susţin pe Victor Ponta la preşedinţia PSD, dacă vom avea congres", a răspuns acesta. Întrebat dacă există şanse ca premierul să nu mai primească votul de încredere al membrilor de partid, în condiţiile unui congres organizat până la sfârşitul acestui an, Dragnea a spus că, în urma discuţiilor cu liderii de organizaţii, a ajuns la concluzia că se doreşte păstrarea echipei de conducere.

SONDAJ IRES Cât a crescut încrederea românilor în Klaus Iohannis, după alegerile prezidenţiale

Un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, realizat la scurt timp după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, arată că încrederea românilor în preşedintele ales Klaus Iohannis a crescut spectaculos după ultimul tur de scrutin, iar mai bine de jumătate din români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună. Înainte de începutul campaniei prezidenţiale, 25% dintre respondenţii la sondajul IRES au arătat că au încredere multă şi foarte multă în Klaus Iohannis. În prezent, 61% dintre cei chestionaţi susţin că au o încredere sporită în preşedintele ales. În acelaşi timp, încrederea în preşedintele Traian Băsescu a rămas constantă, în jurul nivelului de 23%. Pe de altă parte, românii au mai puţină încredere în Victor Ponta: dacă înainte de alegeri 32% din români susţineau că au încredere în premier, acum doar 27% mai spun acelaşi lucru.

CUTREMUR de 5,7 grade în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 39 de kilometri, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti. Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a declarat pentru Mediafax că nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă. Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărăşeşti (şase kilometri), Tecuci (22 kilometri) şi Focşani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) şi Oneşti (51 de kilometri), potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.

Personae non-gratae în PNL. Fenechiu - renegat, Vosganian - rugat să facă un pas în spate, Chiuariu - aproape exclus

Conducerea PNL Iaşi a transmis un comunicat de presă dur, în care sunt precizate principalele direcţii ale formaţiunii politice în perioada imediat următoare. Comunicatul de presă este semnat de către Dragomir Tomaşeschi, co-preşedinte al PNL, filiala municipiului Iaşi, care asigură că mesajul este asumat şi de către liderii ieşeni Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, şi Dumitru Oprea, senator de Iaşi. Potrivit acestuia, în perioada următoare va avea loc "curăţenie" de iarnă în filiala PNL Iaşi, care urmează liniile de normalitate şi decenţă trasate prin victoria în alegerile prezidenţiale a candidatului ACL, Klaus Iohannis.

BANCHERUL

Avocatul Piperea, pe scena Teatrului National

"Activitatea acestui om a dus la desfiintarea unei foarte dificile obligatii pe care de ani de zile trebuia sa o acoperim, de a plati TVA retroactiv", l-a prezentat ieri Ion Caramitru, directorul Teatrului National din Bucuresti, pe haiducul clientilor napastuiti de banci, dar iata ca si al actorilor urmariti de fisc, avocatul Gheorghe Piperea. "Multumesc domnului Caramitru pentru prezentarea elogioasa pe care mi-a facut-o", si-a inceput Piperea conferinta cu multa incredere in sine. El a continuat timp de 45 de minute prezentand o lunga argumentatie cu citate din carti, filme, biblie, John Lennon si Papa Francisc impotriva stilului de viata modern bazat pe consum si creditare, comparand un curcan ingrasat pentru a fi taiat de Ziua Recunostintei cu detinatorul unui credit ajuns in situatia de a fi executat silit. Piperea a folosit exemplul curcanului in sens peiorativ, asociindu-l cu lacomia consumatorului modern care traieste din credite si pentru care consumul a devenit un drog furnizat de banci sub forma de bani creati "din nimic", dar care este taiat, adica executat silit, fara mila, atunci cand nu-si mai poate plati datoriile.

Romanii folosesc tot mai mult cardul pentru cumparaturi in strainatate

Valoarea platilor cu cardul la POS-urile magazinelor din strainate facute de utilizatorii de carduri emise de bancile romanesti in perioada iulie-septembrie 2014 s-a ridicat la 1,9 miliarde lei, adica peste 630 de milioane de lei lunar, arata statisticile agregate de BNR. Este vorba de o valoare record a platilor cu cardul in magazinele din strainatate: cu aproximativ 300 de milioane de lei mai mult decat in trimestrul 3 din 2013 si cu 600 de milioane peste nivelul de acum doi ani. Sumele de bani cheltuite de romani cu cardurile in strainatate in trimestrul trei din acest an sunt duble in comparatie cu cele din aceeasi perioada din 2010, cand s-au ridicat la doar 950 milioane lei, si de aprope trei ori mai mari decat in trimestrul trei din 2008, cand se ridicau la aproximativ 600 milioane lei.

CAPITAL

Economia şi votul merg mână în mână

Rezultatele alegerilor din ultimii 25 de ani urmează, cu mici excepţii, acelaşi şablon teritorial. Datele demonstrează încă o dată cât de mare este legătura între gradul de dezvoltare socio-economică a unei zone şi modul în care votează locuitorii ei. Una peste alta, toate teoriile privind deosebirile esenţiale între România de o parte şi de cealaltă a Carpaţilor păreau confirmate. Iar al doilea tur de scrutin nu a făcut decât să sublinieze că, în sine, avem de-a face cu două jumătăţi de ţară destul de diferite. Ideea este confirmată de o serie de statistici economice şi sociale. De exemplu, în judeţele în care Iohannis a primit peste 50% din voturi, PIB-ul pe cap de locuitor este cuprins între 21.000 de lei (în Suceava) şi 79.000 de lei (în Bucureşti). Mai mult, în 17 din primele 20 de judeţe în funcţie de PIB-ul per capita a câştigat candidatul ACL. De cealaltă parte, Victor Ponta a obţinut peste 50% din voturi în judeţe în care acest indicator este cuprins între 15.000 de lei (Vaslui) şi 36.000 de lei (Gorj şi Argeş), câştigând în 14 din cele mai puţin "productive" 20 de judeţe.

Iohannis: Nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale României fără dezbatere

"Nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale României fără dezbatere, fără garantarea siguranţei totale pentru sănătatea oamenilor şi fără protejarea mediului înconjurător şi intereselor comunităţilor locale", a declarat Klaus Iohannis prin intermediul contului său de Facebook. România s-a confruntat cu ample proteste legate de exploatarea resurselor naturale în două cazuri: gazele de şist şi Roşia Montană. Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Cât de protejaţi suntem, prin asigurare, în caz de cutremur?

Cât de bine ne protejează sistemul actual de asigurări în situaţia nedorită a unui cutremur sau a unei inundaţii de mari dimensiuni? Legea ne obligă să încheiem o poliţă, dar nu va aduce automat banii necesari despăgubirilor în caz de calamitate. Din iulie anul trecut, românii sunt obligaţi să încheie, cu Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), contracte de asigurare pentru riscurile de inundaţie, alunecare de teren, cutremur. Datele statistice arată însă că această obligaţie nu prea e luată în seamă. Numărul contractelor de asigurări obligatorii pentru locuinţe (PAD) a atins 1.162.716 la sfârşitul lunii aprilie, faţă de 1.085.078 de poliţe, la finele lunii precedente, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu de PAID. Astfel, gradul de acoperire al acestui tip de asigurare a crescut în aprilie de la 12,76% la 13,68%. Aşadar, nici măcar 15% dintre români nu au poliţă obligatorie. În aceste condiţii, putem vorbi de un sistem funcţional?

CURENTUL

Bursa şpăgilor pentru retrocedări: Cocoş, pentru prieteni, mai ieftin decât Hrebenciuc

Două dosare explozive privind retrocedări ilegale, au instrumentat procurorii DNA în ultimele două luni. Cum anchetatorii nu pot face analize comparative decât în statistici şi asta se face în general după trimiterea în judecată, ne-am gândit să facem noi comparaţia, dosarele fiind încă în plină urmărire penală. Aşadar primul dosar explodat a fost cel instrumentat de DNA Braşov, al retrocedării ilegale a 43.227 de hectare de pădure. Hrebenciuc a cerut 12.000 hectare, partea lui, adică o şpagă de 27,7%. Al doilea dosar instrumentat de DNA central, are ca obiect acordarea de despăgubiri pentru o suprafaţă supraevaluată cu 62.548.113 euro din care Cocoş a cerut şi a încasat aproximativ 10.000.000 euro adică în jur de 15-16%, şpagă. Având în vedere declaraţia din 2012 a lui Gigi Becali că şpaga lui Cocoş era de 30% ca să rezolve obţinerea de acţiuni la Fondul Proprietatea prin Comisia de la ANRP din care a făcut parte şi arestata Bica, înţelegem că pentru prieteni (celebrul deja, Gheorghe Stelian era prieten cu Dorin Cocoş) soţul - la momentul respectiv - al Elenei Udrea acorda un discount la şpagă.

Bica - de Tia Şerbănescu

Pentru o lună avem doi preşedinţi şi amândoi sunt de dreapta. Super! Între doi nu te umpli de noroi. Cu condiţia să nu plouă. Printre picături dl. Iohannis a ţinut să precizeze rar şi apăsat: "voi fi preşedintele care voi respecta constituţia în litera şi în spiritul ei". În spiritul său, dl. Băsescu a replicat că "în societate şi în mass media există întotdeauna germenii pasului înapoi şi uneori trebuie să forţezi limitele constituţiei pentru a te opune". Mai ales când germenii nu respectă nicio lege. Premierul Ponta a lipsit de la eveniment întrucât plecase în concediu spre a-şi consola familia "care suferă mai mult decât mine". Nici când e la pământ, Ponta nu se dezminte şi minte: era cu Ghiţă în Dubai unde au fost fotografiaţi într-un club de noapte. Când apar fotografii cu politicieni în străinătate, e semn rău. Iar când eşti pozat cu Ghiţă e clar că vine Ignatul. PSD nu şi-a graţiat niciodată învinşii. Aşa că pe Ponta nu-l aşteaptă nimic bun de sărbători. Tot astfel, fotografiile de la Paris ale dnelor Alina Bica, şefa DIICOT, Elena Udrea, şefa PMP şi avocata Topoliceanu, făcute în februarie şi apărute (deloc întâmplător) în campania electorală, n-au prevestit nimic bun pentru cele trei graţii: una a ajuns după gratii.

CURIERUL NATIONAL

De ce nu ajunge dosarul Rodipet în instanţă?

Deşi ancheta a început în 2009, rechizitoriul nu a fost încă întocmit: Poliţiştii şi procurorii care s-au ocupat de caz au fost detaşaţi la alte unităţi. Între timp, fraţii Hassan şi Mehdi au părăsit ţara, urmaţi fiind recent şi de Bassam Istanbouly, mâna dreaptă a fostului patron al Rodipet. În timp ce la Bucureşti se aşteaptă trimiterea în judecată, Hassan Awdi aşteaptă... decizia ICSID, ca urmare a sesizării făcute împotriva României. În ciuda asigurărilor date în martie 2012 de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, până în prezent nu s-a întocmit niciun rechizitoriu, iar principalii inculpaţi au părăsit de mult timp ţara. În plus, după cum au declarat surse judiciare pentru Curierul Naţional, în prezent nici nu mai are cine întocmi rechizitoriul, având în vedere că poliţiştii şi procurorii care s-au ocupat de caz, cei care au pus sechestru pe servere şi au ridicat zeci de saci de documente pentru a fi analizate, au fost detaşaţi sau şi-au cerut detaşarea la alte unităţi...

Păgubiţii Harinvest acuză ASF că îi duce cu vorba de un an

La peste un an de zile de la darea în vileag a Afacerii Harinvest, păgubiţii care reclamă furturi de active de peste 17 mil. lei spun că procesul de recuperare a daunelor a fost tergiversat. Ultima nemulţumire a lor este faptul că Autoritatea a refuzat să organizeze la Râmnicu Vâlcea o întâlnire cu şeful Fondului de Compensare în vederea urgentării despăgubirilor în limita a 20.000 de euro. "Teama este cuvântul ce caracterizează atitudinea ASF; ne-au dus cu vorba mereu ca să nu se agite persoanele păgubite", spune fosta clientă a Harinvest, care reclamă furtul unui pachet de acţiuni Artego.

Parlamentul European: o sesiune plenară cu un invitat special

Ca în fiecare lună, Parlamentul European se reuneşte săptămâna aceasta (24-27 noiembrie) într-o sesiune plenară pe a cărei agendă se află probleme de o mare actua­litate şi o deosebită complexitate, anunţând dezbateri aprinse. Cu mare interes sunt aşteptate dezbaterile asupra moţiunii de cenzură împotriva Comisiei Europene şi a lui Juncker personal, legat de dezbaterile referitoare la armonizarea fiscală europeană, cele privitoare la bugetul european pentru 2015 asupra căruia nu s-a ajuns nici până acum la un acord între PE şi Consiliul European, la pachetul lui Juncker de 300 mi­liarde de euro destinaţi investiţiilor, sau dezbaterile consacrate efectelor grave ale schimbărilor de climă. Ceea ce însă reţine în mod special atenţia, mai exact spus "marea atracţie a sesiunii PE din luna noiembrie", este vizita la Parlamentul European a Papei Francisc, al cărui discurs - ce va fi rostit marţi - este aşteptat cu mare interes, dat fiind că, potrivit unor surse informate, se va referi îndeosebi la problematica migraţiei în spaţiul european şi nu numai.

Băncile au refuzat luna trecută plăţi de 774 mil. lei

Totalul sumelor refuzate la plată de bănci a crescut cu aproape o cincime în octombrie faţă de septembrie, la peste 774 mili­oane lei, arată statistica Băncii Naţionale a României întocmită pe baza datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plăţi. În septembrie, sumele refuzate la plata cu instrumente de debit erau de circa 648 mil. lei, iar în august de peste 566 mil. lei. Cele mai mari sume refuzate la plată în octombrie au fost din sectorul biletelor la ordin, respectiv peste 724 mil. lei. De asemenea, au fost refuzate la plată cecuri în va­loare totală de aproximativ 49,7 mil. lei şi cambii de 126 mii lei. Numărul total al incidentelor a crescut de la 8.981 în septembrie, la 9.496 în cursul lunii trecute.

EVENIMENTUL ZILEI

Omul din spatele preşedintelui ales dezvăluie de ce Klaus Iohannis a câştigat alegerile

Felix Tătaru în 2004 a lucrat cu Traian Băsescu şi venea după celebra campanie electorală cu Traian Băsescu pentru Primăria Capitalei. A câştigat cu sloganul "Arde-i pe Corupţi" şi imaginea cu ardeiul iute. A urmat "Să trăiţi bine!" şi alegerile prezidenţiale din 2009. Este un om normal, care iubeşte ceea ce face, nu vrea să fie "omul din umbra " vreunui candidat, de fiecare dată, după o campanie câştigată sau pierdută, s-a întors la ceea ce ştie să facă: Relaţii Publice şi Advertising. A construit una din cele mai de succes firme de publicitate din România, iar zona de internet este acoperită de ani buni de WebStyler, omologul GMP pentru spaţiul virtual. A fost unul din artizanii victoriei lui Klaus Iohannis.

Lupul de pe Wall-Street îşi dezvăluie secretele de vânzător

Un vânzător priceput te poate convinge să cumperi orice, pentru că orice vânzare este la fel, spune Jordan Belfort. Celebrul investitor, supranumit "Lupul de pe Wall Street", care a inspirat personajul jucat de Leonardo di Caprio în filmul cu acelaşi nume, îşi dezvăluie tehnicile care l-au ajutat să vândă în trecut aproape orice, chiar şi acţiuni "gunoi", deşi lucra cu o echipă de "ageamii", pe care i-a transformat în vânzători remarcabili. Belfort şi-a prezentat, la Bucureşti, în cadrul unui eveniment organizat de Extreme Training şi revista Capital, sistemul Straight Line Persuasion. După ce a primit interdicţie de a mai lucra pe bursă, în urma unor operaţiuni cu acţiuni la limita legii în anii '90, Belfort a scris două cărţi de memorii ajunse imediat best-seller, a început să ofere instruire în vânzări şi să organizeze conferinţe în toată lumea. Printre clienţii săi au ajuns să se numere companii gigant, precum Virgin Atlantic, Deutsche Bank, Symantec, Royal Bank of Scotland, General Electric, Forbes Manhattan, Investec, Hewlett-Packard, sau chiar U.S. Federal Reserve Bank.

Traian Băsescu, la postul B1 TV: "Nu a existat în zece ani nicio intervenţie în favoarea cuiva"

Preşedintele în exerciţiu a declarat, într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV, că în cei zece ani ai săi de mandat nu a existat niciodată vreo intervenţie a sa în favoarea vreunei persoane. Afirmaţiile lui Traian Băsescu vin în contextul în care Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, a afirmat că Traian Băsescu va trebui să răspundă pentru fapte de trafic de influenţă. " Ştiu că sunt destui care vor să distrugă cât se poate din ce am făcut în mandat. Preşedintele României din ultimii zece ani nu a practicat acest tip de intervenţii, când am făcut intervenţii în Guvern le-am făcut instituţional. Dacă ştie cineva că am făcut intervenţii în favoarea unui om de afaceri să sune şi să spună pe postul dumneavoastră", a spus şeful statului, făcând referire la afirmaţiile lui Adrian Moraru, din cadrul emisiunii Actualitatea Românească. Şeful statului nu a dorit să comenteze cazul Alinei Bica, şefa demisionară a DIICOT, care a fost ieri arestată preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar de abuz în serviciu.

ION CRISTOIU: "Scandalul Alina Bica - Răfuială mafiotă sau răfuială pentru putere?!"

Jurnalistul Ion Cristoiu a scris pe blogul personal un editorial cu privire la dosarul retrocedărilor în care este implicată Alina Bica, fosta şefă DIICOT. Cînd a avut loc Operaţiunea Înhăţarea Alinei Bica de pe stradă de către colega şi concurenta ei Laura Kovesi (mă întreb, pe Laura Kovesi cine o s-o aresteze în plin trafic?), am avut îndoieli privind vinovăţia Alinei Bica,pentru că mi-era greu să cred că şefa DIICOT, Direcţie angajată în lupta împotriva corupţiei, putea fi suspectată de corupţie! Documentele publicate de presă după ce au fost date, ca de obicei, de către DNA, cea mai bună televiziune de ştiri din România, m-au convins că da, într-adevăr, Alina Bica a fost implicată într-o afacere de corupţie.

MIŞCAREA pe care o pregăteşte Ponta. Asul care îi poate salva cariera

Surse din anturajul premierului au declarat pentru paginadepolitică.ro. că revenirea în prim-plan a premierului va fi o lovitură dură pentru mulţi dintre "greii" actuali ai PSD. "Pompos spus, operaţiunea pe care ar pregăti-o Victor Ponta poate purta numele de "curăţenie generală" în partid! Liderul rănit al PSD vrea să convoace structurile de conducere pentru a primi mână liberă să-i îndepărteze din organismul canceros al formaţiunii pe toţi cei ce au probleme cu legea, de imagine sau de orice altă natură şi care ar putea afecta partea sănătoasă a PSD", precizează sursa citată. Nu lipseşte nimeni de pe listă: de la Mazăre, Oprişan, Duicu, Vanghelie, Cozma etc până la nume sonore de vârful partidului precum Dragnea, Mitrea, Hrebenciuc. În general, ar fi vorba în primul rând de pesedişti acuzaţi de fapte de corupţie sau cu imagine de persoane corupte, dar şi de lideri locali care n-au probleme cu legea însă au figură de "uzaţi, comunişti, securişti etc".

JURNALUL NATIONAL

Mizeria minei de aur de la Plumbuita. Războiul "cheiţelor" Kovesi - Bica este un conflict al clanurilor?

În 2011, regimul Boc - Băsescu aplica cele mai dure măsuri de austeritate. Se închideau spitale, salariile bugetarilor erau tăiate cu 25%, poliţia era decimată prin concedieri, drepturile de pensii ale militarilor şi aviatorilor fuseseră diminuate drastic. Afacerile apropiaţilor regimului însă duduiau. Cea mai prosperă branşă, a vânătorilor de drepturi litigioase - reprezentau cercul cel mai apropiat de putere. Averi de sute de milioane de euro apăreau din senin, filiere de "moştenitori" de ocazie inventaţi cu acte false, sprijiniţi de autorităţi recuperau peste "rând" proprietăţi transformate rapid în bani lichizi. Zona lacului Plumbuita de la marginea Bucureştilor s-a dovedit a fi o mină de aur pentru mafia retrocedărilor. Căutătorii nu scormoneau pământul ci arhivele. Suma uriaşă obţinută cu semnătura Alinei Bica în 2011, arată că bugetul de austeritate avea suficienţi bani pentru mafia imobiliarelor. Va reuşi DNA să arate întregul tablou al afacerii Plumbuita? Gheorghe Stelian nu pare să fie principalul beneficiar, şi nici Cocoş, doar dispecerul de şpăgi. Bica a fost "recompensată" de Elena Udrea cu o prietenie scandaloasă. Ce clanuri a protejat ea ca deţinător al uneia dintre cele "patru cheiţe" ale magistraturii?

Miliardarul Ioan Niculae, la vânătoare de ELEFANŢI în Africa de Sud

Miliardarul român Ioan Niculae a plătit 40.000 de dolari pentru a vâna un elefant, după care alţi 50.000 de dolari pentru a-l împăia şi transfera în Europa din Africa de Sud, scrie cotidianul Sunday Times. Niculae a împuşcat elefantul în februarie în Hoedspruit, Limpopo, dar acesta nu a fost încă transferat în România. Împăierea elefantului a durat şapte luni, iar livrarea a fost întârziată pentru că, pe lângă elefant, Niculae a vrut ca şi alte animale să fie împăiate. În total, este vorba despre 19 trofee. Costul total al împăierii animalelor a fost de 83.096 de dolari, pe lângă transport, care costă aproximativ 24.000 de dolari, şi preţul plătit pentru vânarea lor. Ioan Niculae, pus sub acuzare de procurorii DIICOT. Omul de afaceri este acuzat instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani

DESCOPERIRE: Pe Terra a existat o civilizatie mult mai dezvoltata!

Un artefact absolut senzational a fost descoperit in regiunea rusa Krasnodar. Este vorba de o piatra cu "microcip", veche de aproape 250 milioane de ani, relateaza presa rusa. Greu de spus daca este adevarat sau o simpla "intoxicare" mediatica. Oricum, fotografiile publicate de mass-media vin sa sustina ipoteza cercetatorilor rusi. In opinia lor, descoperirea demonstreaza fara nici o indoiala ca pe Terra a trait, cu mult inaintea noastra, o civilizatie mult mai avansata.

Crescătorii de porci, în pragul falimentului de Crăciun

Fermierii români sunt puternic concuraţi de invazia de carne de porc, la preţuri foarte scăzute, provenită din Uniunea Europeană după embargoul Rusiei. Producătorii se tem că nici măcar sărbătorile de Crăciun, în care se consumă în mod tradiţional multă carne de porc, nu-i va scăpa de pierderile financiare. Ca să nu rămâne cu marfa pe stoc, în condiţiile în care piaţa este invadată de produse de import, fermierii români vor scădea preţurile cu cel puţin 5%. Asta după ce preţul oferit de abatoarele locale pentru porcii vii a scăzut cu 25% în ultima perioadă, comparativ cu acelaşi interval din 2013, până la 5,4 - 5,5 lei/kilogram.

NATIONAL

Gabi Oprea, facut "varza a la Cluj" de "Doi s'un sfert"

Greu de inteles ce o fi in capul vicepremierului pe probleme de securitate nationala, daca Gabi Oprea a ajuns sa dea una dintre cele mai importante directii din cadrul Ministerului de Interne pe mana "dusmanilor". Cert este insa ca directia de relatii internationale a MAI, adica structura care ar trebui sa bage tara noastra in Spatiul Schengen, a ajuns la cheremul lui Gelu Oltean. Pentru ca, pe sestache, fostul ofiter de informatii zburat de premierul Victor Ponta din fruntea "Doi s'un sfert" si suspectat de procurorii Laurei Codruta Kovesi in operatiuni ilegale de "filaj paralel" facute la comanda "clientilor" DNA si-a facut astfel o spectaculoasa revenire in aparatul central al MAI. Si este acum, cu girul lui Gabi Oprea, subsecretar de stat pe probleme de integrare europeana si relatii internationale.

"Garcea" a pus ochii pe scaunul lui Vanghelie

Marian Vanghelie nu si-a facut "prieteni" doar in PSD, ci si in randul aliatilor uneperisti. Care viseaza la debarcarea lui Vanghelie din functia de primar si inlocuirea lui cu colegul lor Mugur Mihaescu. Caderea lui Marian Vanghelie in dizgratia sefilor PSD (mai nou, unii dintre pesedisti sustin ca este posibil ca la viitorul Comitet Executiv National sa se ceara direct mazilirea lui Vanghelie) a dat UNPR-ului speranta ca ar putea pune mana pe primaria sectorului 5. Functia administrativa detinuta in prezent de Vanghelie il tenteaza la culme pe Mugur Mihaescu, personajul "Garcea" din "Vacanta Mare".

Nastase ii pune piedica lui Ponta in Parlament

Ca de la mentor la discipol, Adrian Nastase il invata pe Victor Ponta cum sa-si rupa gatul, politic vorbind. Constient de faptul ca de "armata" lui Victor Ponta ar putea sa se aleaga praful pana in 2015, Nastase il sfatuisete pe premier sa ceara inca o data "binecuvantarea" Parlamentului. "Pentru inceputul sesiunii parlamentare ( februarie 2015), ar fi important sa se ceara un vot de incredere in Parlament, eventual pe o remaniere guvernamentala, astfel incat toate semnele de intrebare legate de autoritatea si legitimitatea formulei guvernamentale si a majoritatii parlamentare sa fie spulberate printr-un vot in Parlament. Daca nu, nu", a precizat Adrian Nastase.

PUTEREA

Autorităţile, nepregătite. Cutremurul de sâmbătă seară a luat curentul, apa caldă şi căldura

Cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter care a avut loc sâmbătă seară în Vrancea, la o adâncime de doar 39 de kilometri, a creat numeroase probleme în mai multe localităţi din ţară, inclusiv în Capitală. Dacă bucureştenii au fost puţin zgâlţâiţi (mai ales cei de la etajele superioare) în cele 20 de secunde cât a ţinut seismul, în alte oraşe a picat alimentarea cu energie electrică, iar reţelele de telefonie mobilă au fost supraaglomerate, devenind astfel imposibil de utilizat pentru câteva minute bune. În urma seismului, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă temporar, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în 61 de localităţi din judeţul Galaţi. Probleme s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte furnizarea apei şi căldurii în sistem centralizat.

Analiza Reuters: Ponta va fi contestat. Premierul e lăsat să îşi spargă capul între buget şi promisiuni electorale

Premierul României, Victor Ponta, riscă să se confrunte în 2015, în interiorul propriei formaţiuni, cu acţiuni de contestare a poziţiei sale de lider, în contextul în care PSD încearcă să limiteze efectele negative ale înfrângerii deranjante din scrutinul prezidenţial, se spune într-o analiză Reuters. Agenţia citează "oficiali de rang înalt din cadrul PSD" care au dorit să rămână anonimi. Aceştia ar fi confirmat că s-ar putea organiza un congres special în februarie sau martie pentru o analiză în urma înfrângerii din alegerile prezidenţiale şi, cu această ocazie, "sigur, poziţia lui Victor Ponta va fi contestată". Potrivit Reuters, un argument în favoarea menţinerii lui Ponta la putere pentru moment este să fie lăsat să facă bugetul pe 2015, în care ar putea fi nevoit să introducă "surprize neplăcute", ca să susţină promisiunile făcute în campanie.

ROMANIA LIBERA

Misterele creşterii economice din 2014

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) se aşteaptă pentru acest an la o creştere economică de 2,6%, urmând ca anul viitor aceasta să fie de 2,5%, potrivit celor mai recente estimări, apropiate de cele avansate în luna mai, de 2,5% pentru 2014, respectiv 2,6% pentru 2015. Noile date sunt cuprinse în Prognoza de toamnă 2014, postată pe site-ul Comisiei. Pentru 2016 şi 2017 sunt anticipate creşteri de 3%, respectiv 3,3%. Cifrele avansate ieri, la o săptămână după ce Institutul Naţional de Statistică a anunţat datele-semnal pentru primele trei trimestre ale acestui, arată un lucru, anume faptul că cele mai optimiste prognoze privind evoluţia economiei noastre vin din partea oficialilor. Estimările Comisiei Europene (CE) şi ale economiştilor pentru acest an sunt însă mai rezervate. Dacă în iunie, CE ne prevedea o creştere a PIB de 2,8% din PIB, în prognoza de toamnă Comisia estimează o majorare a PIB la doar 2%, valoare mai mică inclusiv faţă de cea de 2,2% luată în calcul la întocmirea bugetului pe acest an.

Săptămână de foc pentru Ponta

Plecarea premierului într-un scurt concediu nu a tempe­rat tensiunile din PSD, ci le-a accentuat. Iliescu vrea congres extraordinar, Năstase, vot de încredere în Parla­ment, liderii de filială se războiesc. Şi cu toţii aşteaptă explicaţii despre escapada în Emiratele Arabe Unite. Săptămâna aceasta ar trebui să aibă loc Comitetul Executiv al PSD, în care să se analizeze rezultatul obţinut în alegeri şi să se decidă ce va face partidul pe termen mediu şi lung. Data exactă a CEx al PSD nu a fost anunţată încă, dar se ştie că şedinţa va fi extrem de furtunoasă. Mai ales că, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii, pierderea prezidenţialelor a potenţat răfuielile interne şi a ascuţit orgoliile unora dintre lideri.

ZIARUL FINANCIAR

Vremuri calde: România intră în ninsoare fără buget, cu un gol de 15 miliarde de lei

Tergiversarea bugetului pentru 2015 intră în prelungiri şi amplifică tensiunea. Va fi negociată o nouă ţintă de deficit cu FMI şi Comisia Europeană? Vor fi majorate taxele? Vor fi ajustate cheltuielile? Dar va mai fi acest guvern? Mediul de business aşteaptă în continuare bugetul, proiectul urmând să fie finalizat cel mai devreme în decembrie. Menţinerea cotei reduse de CAS şi anul viitor, formula cu care va fi calculată valoarea accizelor, noile reguli privind redevenţele sunt câteva incertitudini fiscal-bugetare, iar riscul de a vedea noi taxe sau impozite majorate anul viitor persistă. Marea problemă este însă acoperirea golului de venituri estimat de Consiliul Fiscal la 15-17 mld. lei, care provine atât din reducerea deficitului bugetar, cât şi din măsurile legislative electorale. Doar efortul bugetar pentru menţinerea scăderii CAS cu cinci puncte procentuale este de aproximativ 5 mld. lei.

Trei ani de la exitul din acţionariatul BCR: care dintre SIF-uri a ştiut să îşi joace mai bine cartea

La trei ani de la exitul din acţionariatul BCR, cea mai mare bancă locală, SIF Moldova (SIF2) a fost cea mai câştigată dintre cele patru SIF-uri care şi-au vândut deţinerile, obţinând circa 640 milioane de lei din numerar şi vânzările de acţiuni Erste Bank făcute de-a lungul timpului, potrivit calculelor ZF. SIF Oltenia (SIF5), singura care nu a vândut acţiunile BCR, deţine în prezent 6,297% din bancă, pachet evaluat la 300 - 400 milioane de lei. Situaţia celor două bănci este mult diferită acum de cea din anul 2011. Patru SIF-uri (Banat-Crişana, Moldova, Transilvania şi Muntenia) şi-au vândut în anul 2011 pachetele de câte 6% din acţiuni deţinute la BCR, încasând câte 123,6 milioane de lei cash şi câte 1% din acţiunile Erste (4 milioane de acţiuni) evaluate la circa 82,5 mil. euro în momentul anunţării tranzacţiei (15 septembrie 2011). SIF Oltenia este singura care nu şi-a vândut acţiunile BCR, deşi semnase protocolul iniţial cu grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar. SIF Oltenia a participat în schimb la majorarea de capital a BCR din 2011 şi şi-a majorat participaţia la 6,29%.

CEC, la 150 de ani: "Mi-aş dori o bancă mai activă, dar avem nevoie de capital"

Radu Gheţea, care conduce din 2007 banca de stat CEC Bank, spune că şi-ar dori o bancă mai activă pe piaţa creditării, dar acest lucru depinde de identificarea unor noi surse de capital, o soluţie fiind atragerea în acţionariat a unei instituţii financiare internaţionale. "Mi-aş dori o bancă mai activă pe piaţă, dar pentru acest lucru este nevoie de o infuzie consistentă de capital. O idee este atragerea în acţionariat a unor instituţii financiare internaţionale. Nu e neapărat nevoie să existe o privatizare, mai ales că există o dorinţă ca CEC să rămână un simbol naţional", a declarat Radu Gheţea într-un interviu acordat ZF. CEC, care astăzi împlineşte 150 de ani de la înfiinţare, este deţinută integral de stat, prin Ministerul de Finanţe. Instituţia a trecut printr-un proces de rebranding în 2008, când s-a transformat din Casa de Economii şi Con­sem­naţiuni în CEC Bank şi a devenit mai activă pe creditarea corporate.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb