• ADEVĂRUL
• Încă un tun la Hidroelectrica: statul pierde, Mittal câştigă
Hidroelectrica va livra electricitate combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi în baza unui contract din care ar putea pierde peste 40 de milioane de euro. Mihai David, care va mai fi director general al Hidroelectrica până la 31 decembrie, ar putea rămâne în compania energetică în funcţia de membru în Consiliul de Administraţie, pentru a orchestra toată afacerea. Combinatul siderurgic, al doilea mare consumator de energie din România după Alro Slatina, a depus o ofertă de cumpărare a unei cantităţi de electricitate de 1.752.000 de MWh, la preţul de 130 de lei pe MWh, cu livrare pe tot parcursul anului viitor.
• Plonjon în plenul Parlamentului: povestea unei zile nebune
Adrian Sobaru, un bărbat de 42 de ani, care făcea parte din echipele TVR acreditate la Parlament, a ales pentru gestul său extrem una dintre lojile presei situată deasupra sălii de plen, la circa circa opt metri deasupra podelei. Bărbatul s-a urcat în picioare pe balustrada balconului şi, înainte de a se arunca, ar fi strigat "Boc, mi-ai ucis familia!" "Aţi luat pâinea de la gura copiilor mei!". Omul, care purta pe sub haină un tricou alb pe care scrisese cu pixul "Ne‑aţi ciuruit. Ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri. Libertate!", a plonjat apoi în gol.
• Schengen: Bulgaria îşi va face temele
Premierul bulgar, Boiko Borisov, a încercat să se distanţeze ieri de reacţia negativă a României faţă de opoziţia Franţei şi Germaniei în ceea ce priveşte aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen, relatează site-ul Novinite.com. Caracterizând criticile "pe deplin justificate", Borisov a declarat tocmai din însoritul Liban că Bulgaria va lua măsuri pentru a-şi face temele. "Niciun bulgar nu se îndoieşte că avem corupţie şi un sistem judiciar nu prea bun. Reacţionăm în mod diferit faţă de stimaţii noştri vecini români", a spus premierul bulgar, adăugând că, în cele câteva luni rămase, Sofia va lucra la domeniile problemă. "Avem oportunitatea de a rezolva toate punctele în care suntem criticaţi, inclusiv în ceea ce priveşte controlul graniţelor externe. Vom fi pregătiţi 100% până în martie 2011".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ordonanţa creditelor a ajuns vestă antiglonţ pentru bănci
Creată pentru a proteja clienţii şi a le oferi transparenţă în costurile creditelor, OUG 50 a fost mutilată atât de mult încât a ajuns să-i protejeze pe creditorii de pe piaţa românească. Zicala "cine are banii face şi legea" s-a adeverit în cazul ordonanţei creditelor, pentru că aceasta a fost adoptată, în mare, aşa cum au dorit bancherii. Deputaţii au votat legea cu 134 voturi favorabile, 71 - împotrivă şi 12 abţineri. OUG nr. 50/2010 a ajuns să fie exact între ciocan şi nicovală. Pe de-o parte, instituţiile europene cer României să o adopte cu o anumită nuanţă, în timp ce unele partide o atacă la Curtea Constituţională. În forma adoptată, legea devine inutilă pentru că se adresează creditelor viitoare, în condiţiile în care piaţa de credit din România suferă o contracţie serioasă.
• Ocna Mureş, sărbători sub semnul alunecărilor de teren
Autorităţile locale au declarat ieri că fenomenul de surpare a tavanului fostei de mine de sare s-a stabilizat, dar că oraşul rămâne în stare de alertă în cazul apariţiei unor noi fisuri.
Situaţia de la Ocna Mureş, unde tavanul fostelor galerii de mină s-a surpat miercuri dimineaţă, iar 19 persoane au fost evacuate, s-a stabilizat ieri, potrivit autorităţilor locale. Însă oraşul rămâne în continuare în stare de alertă. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, suprafaţa craterului format în urma surpării este de 8.000 de metri pătraţi.
• Taxa auto se dublează la maşinile Euro III şi IV
De anul viitor taxa pe poluare va creşte în medie cu 50%, dar în cazul autoturismelor cu norma de poluare III şi IV birul se măreşte chiar şi de două ori. Taxa de poluare auto va fi majorată, din 2011, în medie cu 45-50% faţă de nivelul actual. Totuşi la maşinile care au motorizări Euro 4 şi euro 3, taxa de primă înmatriculare se va dubla sau chiar tripla, potrivit actului adoptat, ieri, de guvern. De exemplu, la un autoturism cu norma de poluare Euro IV, cu o capacitate cilindrică de 1.400 cmc, taxa va creşte de la 293 la 606 euro. Dacă maşina are o capacitate cilindrică de 2.200 şi o vechime de patru ani, noul bir va fi de 3.272 euro, faţă de 1.592 euro în prezent.
• Franţa ne-ar mai ţine trei ani în afara Schengen
Parisul a avertizat România că riscă să rămână mult timp în afara spaţiului fără frontiere, ipoteză care nu este exclusă de analiştii români. Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea avea loc, după cel mai pesimist scenariu, şi peste trei ani, a avertizat ministrul francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, într-un interviu acordat cotidianului "Le Figaro". "Dacă cele două ţări sunt pregătite într-un an, aceasta va fi data aderării. Dar dacă nu sunt pregătite decât peste trei ani, atunci peste trei ani vor adera", a subliniat oficialul francez.
• GÂNDUL
• Un bărbat s-a aruncat de la o lojă a Parlamentului după ce Boc şi-a început discursul
Adrian Sobaru, electrician la TVR, s-a aruncat, joi dimineaţă, de la balconul sălii de plen a Parlamentului la câteva secunde după ce premierul Emil Boc îşi începuse discursul pe tema unei moţiuni de cenzură. Bărbatul, în vârstă de 41 de ani, a făcut gestul în semn de protest, el strigând înainte de a arunca: "Boc, aţi luat drepturile copiilor".Imediat, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care conducea şedinţa Camerelor reunite, a cerut la microfon apelarea serviciului de urgenţă 112. Şocaţi, parlamentarii s-au strâns în jurul bărbatului, echipajul SMURD ajungând şi el după câteva momente. Bărbatul avea sânge la nivelul feţei, a mâinilor şi a picioarelor.
• Credit în franci elveţieni. Analiză gândul: cât te costă să scapi de el
Majoritatea celor câteva zeci de mii de români care au credite în franci elveţieni se află în acest moment în imposibilitatea de a-şi micşora ratele prin refinanţarea actualului împrumut cu un altul nou, luat într-o altă monedă. În acelaşi timp, francul elveţian continuă să bată record după record în ceea ce priveşte cotaţia faţă de principalele valute internaţionale şi faţă de leu. Francul a ajuns joi la o nouă cotaţie-record, de 3,4316 lei pentru un franc, deprecierea monedei locale faţă de cea elveţiană fiind de 2,1% doar în ultima săptămână şi de aproape 21% de la începutul acestui an.
• 3 miliarde euro - "taxa de bulevard" a Primăriei Capitalei
Suma reprezintă investiţia necesară în următorii doi ani, astfel încât timpul de aşteptare în trafic să scadă cu 15%, iar poluarea datorată circulaţiei auto - cu 20%. În următorii doi ani, Primăria Capitalei trebuie să investească trei miliarde de euro în modernizarea marilor bulevarde. Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, a declarat pentru gândul că "ba-nii ar trebui să provină din bonduri, împrumuturi de pe piaţa de capital şi din bugetul municipalităţii. Gradul de îndatorare al Primăriei Capitalei este de 9-11 la sută şi mai putem să ne împrumutăm. Asta va însemna un împrumut de aproximativ 700 de milioane de euro pe an".
• ROMÂNIA LIBERĂ
• De ce îl păzeşte SPP pe Adrian Sobaru?
Salonul de la Spitalul Universitar Bucureşti unde e internat electricianul televiziunii publice, care s-a aruncat de la unul dintre balcoanele plenului Parlamentului, e păzit discret, se pare, de către angajaţi ai Serviciului de Pază şi Protecţie (care se ocupă prin lege cu securitatea demnitarilor). În aceste condiţii, este, practic, imposibil să obţii informaţii de la protestatar. Acest lucru a fost remarcat de reporterul RL care a încercat să stea de vorbă cu pacientul. La capătul coridorului era un alt agent de pază îmbrăcat în civil. În acelaşi timp însă, SPP a negat că şi-ar fi pus angajaţii să-l păzească pe protestatar.
• START: Victorie pe ultima sută de metri pentru Obama
Senatul american a ratificat noul Tratat de dezarmare nucleară START, semnat în aprilie cu Rusia, după mai multe săptămâni de negocieri intense pentru a-i convinge pe republicanii reticenţi să dea un vot favorabil documentului. Senatorii au adoptat textul cu 71 de voturi la 26. Pentru a fi aprobat, acesta avea nevoie de 67 voturi sau două treimi din totalul voturilor din Camera superioară. În total, 13 republicani au votat pentru ratificare. Aceasta este o importantă victorie legislativă şi de politică externă pentru preşedintele american, Barack Obama. Dacă ar fi aşteptat până în ianuarie, şansele ca tratatul să fie ratificat ar fi scăzut până aproape de zero, având în vedere "bătaia" - termen folosit chiar de Obama - suferită de democraţi în alegerile legislative.
• Străinii fac exporturile României
Comerţul exterior a fost vedeta economică a acestui an însă exporturile României sunt realizate aproape integral de către companii străine. "România este mai mult un atelier pentru companii străine care produc aici şi exportă decât un exportator în sine". Astfel descrie situaţia comerţului exterior românesc Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR. De altfel, cifrele susţin această afirmaţie, în condiţiile în care doar trei din primii 100 de exportatori sunt companii cu capital autohton. Este vorba despre Interagro, deţinută de omul de afaceri Ioan Nicolae, Oltchim, deţinută majoritar de stat şi Compa Sibiu, deţinută de Asociaţia Salariaţilor din companie. Mai mult, cele trei companii adună sub 2% din totalul exporturilor, adică aproximativ 600 milioane de euro dintr-un total de 30,3 miliarde de euro după primele zece luni ale anului.
• ZIARUL FINANCIAR
• Oficialii Bucureştiului nu ştiu câţi vizitatori are Capitala, dar promit că o vor pune pe harta turistică a Europei
Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti (ATMB), fondată în octombrie anul trecut printr-un parteneriat public-privat, promite proiecte ce vor transforma Capitala "într-o destinaţie turistică europeană comparabilă cu Praga, Paris şi alte mari capitale", deşi oficialii asociaţiei nu ştiu nici măcar câţi vizitatori primeşte Bucureştiul. "Dorim ca Bucureştiul să ajungă pe harta turistică a Europei. Vom lansa din 2011 programul Bucharest City Plus, care va promova atât în ţară, cât şi în străinătate programe turistice precum şi alte evenimente culturale, sportive, gastronomice", a declarat Carmen Pavel, vicepreşedintele ATMB şi proprietara agenţiei de turism J"Info Tours, care a mai adăugat că acest program va fi susţinut de magazinul Cocor.
• Parlamentarii cedează tot la Ordonanţa 50
Camera Deputaţilor a adoptat ieri legea privind Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, prin care se elimină comisionul de rambursare anticipată şi se introduce un mod transparent de stabilire a costului, însă prevederile se vor aplica doar creditelor nou-vândute, aşa cum au cerut de la început bancherii. Legea va fi însă contestată la Curtea Constituţională, au anunţat deputaţii liberali, astfel că jocul nu s-a încheiat încă. Curtea a fost sesizată chiar ieri în privinţa excepţiilor de neconstituţionalitate.
• Senatorii PD-L vor să oblige băncile să plătească o taxă de solidaritate
Mai mulţi senatori democrat-liberali au iniţiat un proiect de lege prin care să fie instituită pe o perioadă de trei ani o taxă de solidaritate de 2,5% din profitul băncilor, banii urmând să acopere o parte din deficitul bugetului asigurărilor sociale. Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat după ce a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ. Propunerea vine într-un moment în care profiturile băncilor se află în scădere, multe dintre acestea înregistrând chiar pierderi substanţiale din cauza costurilor ridicate cu creditele neperformante.