REVISTA PRESEI 25.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 februarie 2015

ADEVARUL

Traian Băsescu: Am avut decretul de demitere al lui Coldea scris, dar nu l-am semnat

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, marţi seară, într-un interviu pentru B1TV, despre cele două mandate de şef al statului, despre vizita lui Klaus Iohannis la Chişinău şi despre problemele Elenei Udrea cu Justiţia. "Preşedintele poate cere revocarea unui şef de serviciu. De exemplu, în legea SRI scrie că se numeşte (n.r.-adjunctul) la propunerea directorului, dar nu scrie în lege cum se revocă. Se poate pleca pe idee că e procesul invers. Am avut decretul de demitere al generalului Coldea scris. Numai că nu l-am semnat. pentru că am primit un alt raport al Serviciului care îmi arăta o altă realitate decât noi toţi; că nu puteau fi paparazzi etc. Am încredere în Justiţie şi am încredere în Elena Udrea că nu a furat bani. E ridicol să spui că femeia asta a furat banii în Gala Bute. Are o loialitate formidabilă în relaţia cu mine. Sunt unul dintre cei care vorbesc cu ea în fiecare zi. Am fost la doamna Udrea acasă, în arestul la domiciliu,. Am nimerit şi când erau avocaţii. Asta e! (...) Încerc s-o conving că n-am abandonat-o."

ANALIZĂ De ce nu va putea trece România la euro în 2019

Nivelul de trai al românilor se menţine departe de media UE, competitivitatea companiilor este slabă, productivitatea e mică la nivel de angajaţi, iar pentru infrastructură sunt necesare soluţii de dezvoltare rapidă. Toate acestea îngreunează procesul de convergenţă. România îndeplineşte criteriile de convergenţă nominală pentru adoptarea monedei euro, însă are nevoie de reforme structurale pentru a face acest pas. Economiştii avertizează că Guvernul trebuie să rezolve mai multe probleme în acelaşi timp pentru a putea intra în zona euro - obiectiv asumat pentru anul 2019: competitivitatea slabă a companiilor, productivitatea mică a angajaţilor, infrastructura precară sau reforma nereuşită a Educaţiei. În acest moment, PIB-ul pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare se situează în România la 54% din media UE, în vreme ce statele baltice - cele mai sărace ţări care au aderat la moneda euro - aveau acest indicator la 60% în momentul adoptării monedei unice. Mai exact, suntem prea săraci ca să ne permitem.

Iohannis: Condamnările fără recuperarea banilor furaţi - justiţie pe jumătate

Recuperarea prejudiciilor din marile dosare de corupţie este obligatorie şi nu opţională pentru autorităţi, iar situaţia din prezent, cu un grad de recuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor de aproximativ 10%, e "inacceptabilă". Asta a subliniat marţi preşedintele Klaus Iohannis la bilanţul activităţii pe anul trecut al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acesta a mai arătat că recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. "Situaţia din prezent - în care gradul de recuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10% - este, pur şi simplu, inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanţă deosebită", a spus Iohannis.

Cât de repede poate riposta NATO în cazul unui război cu Rusia?

În timp ce avioanele ruseşti testează răbdarea NATO, intrând în spaţiul aerian al ţărilor membre, alianţa spune că forţele sale sunt gata dacă Putin se hotărăşte să pornească războiul. Însă liderii politici vor avea nevoie de puţin mai mult timp pentru a emite ordinele de atac, notează "Bloomberg". Oricare ar fi scenariul viitorului, fie un atac direct al Rusiei asupra Europei, fie un război dus de rebelii pro-ruşi la graniţele NATO, sau o infiltrare în stilul Crimeei, suspiciunea va cădea automat asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, ca fiind cel care a orchestrat conflictul. Însă, deşi acest lucru este clar, cine va da ordinele pentru atacul NATO este mai puţin clar. Cele 28 de guverne ale alianţei conduse de SUA vor vrea cu toate să aibă un cuvânt de spus, astfel desfăşurarea forţelor rapide fiind întârziată.

Previziune Stratfor: Rusia se va dizolva, România se va uni cu Basarabia

În previziunile strategice pentru anii 2015-2025, agenţia americană Stratfor lansează ideea că deşi confruntarea din Ucraina va rămâne elementul central al preocupărilor internaţionale, totuşi Federaţia Rusă nu va continua să existe în forma sa actuală întregul deceniu care ne aşteaptă. Dependenţa covârşitoare a economiei ruse faţă de exporturile energetice şi lipsa de predictibilitate a evoluţiei preţurilor va pune Moscova în imposibilitatea de a susţine relaţiile instituţionale în întregimea imensului teritoriu al Federaţiei Ruse de azi. Analiştii agenţiei Stratfor se aşteaptă ca "autoritatea Moscovei să slăbească substanţial, ceea ce va duce la o fragmentare formală şi informală a Rusiei, Securitatea arsenalului nuclear rus va deveni principala îngrijorare, pe măsură ce acest proces se va accelera la sfârşitul deceniului ce urmează".

Iohannis, la Chişinău: "Pentru a combate corupţia este nevoie de voinţă populară şi de voinţă politică"

Klaus Iohannis a declarat la Chişinău că şi-a dorit ca prima sa vizită oficială să fie în Republica Moldova. Iohannis a dat curs invitaţiei după ce a fost învestit un guvern validat în ţară. Iohannis promite că România va face tot ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova. Întrebat cum poate Republica Moldova să combată corupţia, preşedintele Româaniei a declarat că pentru schimbarea lucrurilor în acest sens este e nevoie de voinţa populară şi cea politică. "Dacă electoratul îşi doreşte o reformare, o îmbunătăţire a clasei politice, o să vedeţi că dintr-o dată politicienii vor înţelege că trebuie schimbat ceva. Iar în domeniul combaterii corupţiei, consolidării justiţiei e nevoie de multă voinţă politică. Cred că este un drum greu, dar e singurul care merită parcurs pentru a schimba profund ţara şi a crea condiţii bune pentru toată lumea".

BANCHERUL

In atentia lui Lucian Croitoru: pretul locuintelor continua sa scada, in ciuda cresterii economiei si a dobanzilor mici

Banca Reglementelor Internationale (BIS) a dat ieri publicitatii statisticile privind evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale din 57 de tari, conform datelor stranse de la bancile centrale nationale, inclusiv din Romania (de la Institutul de Statistica), care arata ca pretul caselor si apartamentelor continua sa scada, in ciuda revenirii economiei si a dobanzilor la credite aflate la minime istorice. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR si presedinte al Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB), a publicat recent un articol in care facea reclama unei firme imobiliare, gratuit sau nu, afirmand ca ar trebui sa ne asteptam la o bula imobiliara, intrucat economia creste prea tare iar dobanzile sunt mici. Conform statisticii publicate de BIS, pretul tuturor tipurilor de proprietati rezidentiale (case, apartamente etc.) din Romania era in trimestrul 3 din 2014 in scadere cu 28,81% fata de inceputul lui 2009, data de referinta de la care au inceput sa fie colectate datele.

Dezintermedierea bancara continua: bancile si-au mai redus cu 1,3 miliarde lei volumul de credite acordate

Procesul de dezintermediere, adica reducerea volumului de credite din bilanturile bancilor romanesti, a continuat si in prima luna a noului an, in ciuda faptului ca bancile mari (BCR, BRD) au anuntat finalizarea procesului de curatare a bilanturilor de creditele neperformante iar BNR se declara multumita de ritmul in care se acorda imprumuturile noi in lei, in jurul a 3-4 miliarde lei lunar. Datele publicate astazi de BNR arata ca bancile romanesti si-au redus in ianuarie 2015 stocul de credite cu inca 1,3 miliarde lei, dupa o ajustare si mai mare in decembrie, de 2 miliarde lei, astfel ca ritmul lunar al creditarii a scazut cu 0,3% (-3,8% fata de anul precedent). Valoarea creditelor acordate de banci firmelor si populatiei a ajuns astfel la cel mai scazut nivel din ultimii 4 ani (210,3 miliarde lei), aproape de cel consemnat in prima parte a anului 2011. Pe parcursul anului trecut, stocul creditelor a scazut cu 6,8 miliarde lei, de la 218,4 miliarde lei in decembrie 2013, la 211,6 miliarde in decembrie 2014.

CURENTUL

Cameron vrea excluderea Rusiei din sistemul bancar Swift

Primul ministru britanic David Cameron a evocat ideea excluderii Rusiei din sistemul interbancar de plăţi Swift dacă Moscova continuă să "distrugă" Ucraina, notează AFP. "În cazul unei noi incursiuni majore a forţelor sprijinite de Moscova sau a forţelor ruse în Ucraina... sper că Uniunea Europeană va răspunde viguros cu noi sancţiuni ce vor lovi dur economia rusă", a declarat primul ministru în faţa unei comisii parlamentare. "În caz contrar, desigur că trebuie abordate alte piste cum ar fi sistemul interbancar Swift. Ar fi o decizie grea dar logică", a adăugat el. Parlamentarii europeni au cerut deja Uniunii Europene să ia în considerare o astfel de excludere într-o rezoluţie non-obligatorie în septembrie anul trecut. Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), prin care sectorul financiar îşi efectuează tranzacţiile în întreaga lume, a reacţionat puternic atunci la această rezoluţie criticând o "ingerinţă disproporţionată în dreptul fundamental al Swift de a face afaceri, precum şi în dreptul său de proprietate", reamintind datoria sa de "neutralitate".

Birdman - de Tia Şerbănescu

Birdman-Cocoş a cântat de trei ori: "Udrea şi Blaga ştiau de şpăgile mele; am dat 600.000 de euro la PDL fără chitanţă; am dat 50.000 de lei la PDL pentru găleţi". Cine dă, lui îşi dă: acum e în găleată. Dl. Blaga a negat vehement: "nu am nicio implicare în Microsoft". Poate în EADS. Dar să nu uităm ograda din cauza lui Cocoş: dacă gala Bute a fost atât de coruptă, oare cât a costat gala Ponta de la stadion? În aceeaşi zi, liberalul Dobriţoiu pe care-l paşte o condamnare în dosarul "case pentru generali" a cerut instanţei să-i înlocuiască închisoarea punându-l să lucreze "în folosul comunităţii". Good point! Destul a lucrat în detrimentul societăţii luând case de la armată şi vânzându-le. Dobriţoiu ar trebui să fie mai curajos. Nu riscă să i se ia sutienul. Seara a fost premiera filmului "De ce eu?" Printre invitaţi s-a numărat şi dl. Băsescu. Premierul Ponta n-a fost invitat întrucât era inclus (în rolul "câinelui de Ponta"). Se pare că în curând i se va rupe filmul. Dar vorba lui Obama: "iubesc America şi chiar şi pe idioţii ei". Ce inimă largă! Nu e nevoie, totuşi să-i iubeşti pe idioţi. Oricum nu scapi de ei.

CURIERUL NATIONAL

Va scădea nivelul RCA pentru tineri?

ASF aşteaptă până vineri notificările asigurătorilor privind tarifele RCA. Instituţia ar vrea să se atingă nivelul european care prevede un tarif de 2,2 ori mai mare decât cel practicat de categoria majoritară. "O stabilizare a tarifelor RCA trebuie însă corelată şi cu rezolvarea dezechilibrelor existente în piaţa de asigurări, în primul rând în piaţa RCA", a informat ieri ASF.

Iohannis: E inacceptabilă situaţia de la Ministerul Finanţelor

Şeful statului s-a declarat nemulţumit de situaţia privind recuperarea prejudiciilor. Acesta a afirmat că recuperarea acestora este obligatorie, nu opţională, pentru instituţiile statului. Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut un discurs la şedinţa prezentării bilanţului activităţii DNA pe 2014. Şeful statului a felicitat instituţia pentru rezultatele pe care le-a obţinut, afirmând că lupta anticorupţie este una dintre prio­rităţile sale, relatează B1 TV. De asemenea, Klaus Iohannis a mai precizat că situaţia de la ANAF, instituţie subordonată Ministerului de Finanţe, este inacceptabilă cu privire la recuperarea prejudiciului.

Traian Băsescu: Nu trebuie să ceri aprobare de la ambasade pentru numirea şefilor de servicii

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat marţi în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt" de pe B1 TV, referitor la faptul că preşedintele Iohannis a anunţat sec ambasada americană de propunerea lui Eduard Hellvig la SRI că şi în timpul mandatului său reprezentanţii SUA au aflat de numirea şefilor de la servicii din presă. "Vă spun public la fel au aflat şi de la mine de numirea lui Maior şi Ungureanu. Nu trebuie să ceri aprobare de la ambasade. E tipul acesta de slugi care ling clanţe la ambasade, aţi întrebat la Ambasada SUA? Cine e ambasada SUA pentru un şef de stat? Dacă vreau să mă consult pe o problemă, sun la Biden sau la Obama, dar nu la ambasada de la Bucureşti. Nu am luat în 10 ani nicio aprobare de la nimeni, dar am intuit şi ce trebuie făcut bine pentru noi şi credibil pentru parteneri. Dacă aş fi venit la SRI sau la SIE cu nişte politruci fără culoare, cu siguranţă mi-ar fi trebuit mult timp ca să îi fac credibili", a spus fostul preşedinte.

Grecia: Europa este de acord cu planul de reforme propus de Atena şi îi prelungeşte finanţarea

Eurogrupul, a anunţat Comisia Europeană, a fost de acord cu prelungirea programului de asistenţă financiară pentru Grecia, în baza listei de reforme propuse de guvernul condus de Alexis Tsipras. Observatorii de la Bruxelles, citaţi de "Les Echos", ţin să remarce că, sub aspect politic, Atena lasă a se înţelege că nu va permite "unei troika atotputernică şi ostilă să dicteze regulile sale unui guvern legitimat de recentele alegeri", guvern ce propune măsuri care să permită antamarea unor discuţii cu creditorii. Avem, după cum se vede, de-a face cu o nuanţă - deşi lista reformelor a fost elaborată cu concursul Bruxellesului - ce conferă acordului cu Eurogrupul un sens acceptat de grecii sensibili la gravele probleme cu care se confruntă.

Se stinge sistemul de pensii?

Pensia facultativă în acest moment este deţinută de doar 5% dintre români, cred că ţine foarte mult de informare şi de accesul la informaţii, spune Lucian Anghel, director general al BCR Pensii. "În prezent, 1 din 7 români are peste 65 de ani, iar în anul 2060 1 din 3 români va avea această vârstă, fapt pentru care un angajat va susţine în plus 1,5 pensionari. În 2060 vor fi mai mulţi vârstnici de peste 80 de ani decât tineri. La un salariu mediu în acest moment de 2.000 de lei pensia de stat în 2060 va fi echivalentul banilor de azi, 572 de lei, evident ar trebui completată cu pensie Pilon II şi Pilon III. Faptul că în ţări mai dezvoltate precum Marea Britanie oamenii ştiu de la bun început că pensia maximă de stat este 640 lire sterline, atunci evident te gândeşti că cu 640 de lire nu poţi să supravieţuieşti şi atunci din prima zi de serviciu te gândeşti cum să economiseşti, ce să faci, cum să contribui pentru ca nivelul tău de trai odată ce te pensionezi să nu scadă dramatic", a declarat, într-o conferinţă de presă, Lucian Anghel.

Banii ieftini dau bătăi de cap investitorilor clasici de pe Bursă

Selecţia acţiunilor este tot mai dificilă în climatul dobânzilor zero, spun managerii activi de fonduri. Tot mai greu pe Bursă chiar şi când aceasta creşte! Paradoxul este enunţat de Robert D'Alelio, administrator al unor active de 12,6 miliarde dolari pentru Neuberger Berman Genesis Fund şi care timp de 15 ani şi-a bătut în performanţe competitorii în 98% din cazuri şi a avut randamente mari raportate la reperul său, indicele Russell 2000. Secretul său? O alegere bună a acţiunilor câştigătoare, identificarea după metode de evaluare fundamentală a companiilor bune. Conform lui D'Alelio, în epoca banilor ieftini, performanţele sale ar putea fi de domeniul trecutului. De fapt, chiar în ultimii cinci ani, de creştere susţinută pe Bursa americană, rezultatele Neuberger Berman nu au fost de invidiat, spune un articol Bloomberg.

CNA a aprobat preluarea anului pe piaţa de radio

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat cu unanimitate de voturi preluarea posturilor Pro FM, InfoPro, Pro Clasic, Dance FM şi Music FM de către RCS&RDS. Reprezentanţi ai RCS&RDS au explicat membrilor CNA cum plănuiesc să gestioneze Pro FM şi InfoPro în cazul în care vor primi acordul forului de a prelua licenţele radio de la Pro TV SA, relatează portalul paginademedia.ro. Licenţa naţională InfoPro va deveni Digi FM, un post de radio informativ, cu redacţie proprie, şi ar urma să fie lansat peste aproximativ trei luni dacă CNA va vota cedarea licenţelor. În plus, posturile Pro FM, Pro Clasic şi Music FM şi Dance FM vor rămâne neschimbate, au mai spus aceştia. Ne dorim să facem un radio de informaţii. Vom avea o redacţie proprie care va produce conţinut de radio şi pentru radio. Ne propunem ca seara să-l preluăm pe Emil Hurezeanu (de la Digi24 - n.r.). Niciun alt program al Digi24 nu se pretează radioului. Vrem să facem radio pe Digi FM", a declarat Cosmin Prelipceanu, reprezentant al RCS&RDS.

EVENIMENTUL ZILEI

Kovesi cere ferm instituţiilor statului confiscarea averilor marilor corupţi

Instituţiile statului au reuşit să recupereze din suma de 347 de milioane de euro, dispusă spre confiscare de către instanţe, doar 30 de milioane. Şefa DNA a arătat că, într-un singur dosar, intervenţia procurorilor a prevenit producerea unui prejudiciu de peste 105 milioane de euro. Procurorul şef al DNA , Laura Codruţa Kovesi (41 de ani), a punctat ieri la bilanţul instituţiei că, pentru a realiza scopul legii penale, este important ca o persoană condamnată pentru corupţie să nu îşi păstreze averea dobândită prin infracţiuni. "Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA, în anul 2014, au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310.000.000 euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte medicilor din România într-un an".

Tancuri americane la graniţa Rusiei

Militari americani, olandezi şi britanici fac manevre NATO în Estonia. Două tancuri americane, care participă la manevrele NATO în Estonia, au fost remarcate într-o defilare militară ce a avut loc în oraşul Narva, chiar lângă frontiera cu Rusia. La parada respectivă, care marchează aniversarea dobândiri independenţei de către Estonia, au participat, de asemenea militari britanici şi olandezi. Parada militară din Estonia a avut în acest an unele particularităţi, care au atras atenţia observatorilor militari şi au stârnit serioase îngrijorări la Kremlin. Au fost trimise numeroase avioane militare şi s-au organizat aplicaţii, de către forţele NATO. Şeful marelui Stat Major estonian, Riho Taras a declarat că "Nimeni nu va lua măsuri pentru protecţia noastră dacă nu o facem chiar noi înşine"

Băsescu: Dacă şi preşedintele face un mic efort, Ponta nu mănâncă ouă roşii la Palatul Victoria

Traian Băsescu a fost invitat în cadrul emisiunii "Ultimul cuvant" difuzată de B1 TV. Fostul preşedinte a vorbit despre numirea lui Eduard Hellvig la SRI, despre Elena Udrea, dar şi despre situaţia Ucrainei şi a Moldovei, cât şi despre căderea guvernului Ponta. În încheiere a menţionat să singura sa grijă este evoluţia dosarelor în care este cercetată Elena Udrea.

STRATFOR: România va avea rol semnificativ într-o coaliţie anti-Rusia, în următorul deceniu

O analiză Stratfor realizată pentru următorul deceniu indică faptul că România va avea un rol important într-o coaliţie anti-Rusia, condusă de Polonia şi care în următorul deceniu va deveni din ce în ce mai puternică. Analiza "Decade Forecast 2015-2025" realizată de Stratfor vorbeşte desre o coaliţie împotriva Rusiei condusă de Polonia, ţară care în următorul deceniu va fi în centrul creşterii economice şi a influenţei politice în Europa. România va juca un rol important în această coaliţie, în prima jumătate a acestui deceniu. În a doua jumătate, coliţia va juca în rol important în redesenarea graniţelor Rusiei şi recuperarea teritoriilor pierdute în mod formal şi informal. Pe măsura ce puterea Moscovei se va diminua, alianţa va deveni dominantă nu numai în Belarus şi Ucraina, ci şi mult mai departe înspre est. De asemenea, analiza menţionează că atât Polonia, cât şi România vor beneficia de pe urma unui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii.

JURNALUL NATIONAL

Bilantul DNA. Laura Codruta Kovesi a mintit in legatura cu rata de achitare

In cadrul bilantului anual al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi a prezentat rezultatele institutiei pe care o conduce, mentionand ca procentul de achitari s-a mentinut la nivelul anilor anteriori - 9%, sub media europeana. Jurnalistii de la lumeajustitiei.ro au analizat datele prezentate de Laura Codruta Kovesi, precizand ca sefa DNA este contrazisa chiar de propriul raport, care indica pentru 2014 o rata a achitarilor de 10.16%! Cifrele oficiale privind rata achitarilor in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, au darul de a crea confuzie, acestea fiind diferite in functie de raportul care le face publice. Pentru anul 2014, situatia ratei de achitari se prezinta in felul urmator - 7,9% in Raportul MCV, 9% - prezentata public de Kovesi DNA sau 10,16% cat scrie chiar in Raportul anual al Directiei!

Udrea, după audierea la DNA: Toţi cei care sunt prinşi că au luat şpagă spun că au dat-o mai departe şi sunt bine mersi

După aproape cinci ore de audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie, Elena Udrea a declarat că i s-au adus la cunoştinţă noile învinuiri în dosarul Gala Bute. "Eu constat următorul lucru: toţi cei care sunt prinşi că au luat şpagă sau au făcut ceva ilegal spun că au dat-o mai departe, şi sunt bine mersi. Nu ştiu, trebuie să spun şi eu că am dat mai departe sau ceva? Tehnica aceasta îi face pe cei care practică asta scăpaţi. Singurul care a rămas în arest este Rudel Obreja, care n-a vrut să declare ce i s-a cerut, restul au spus că ce au luat au dat mai departe. Faţă de domnul Coldea voi face denunţuri până le ia cineva în serios. Dacă asta l-a ajutat să fie liber, eu îi doresc să fie sănătos (n.r. Cocoş)". După ce stai trei luni în arest, probabil că spui orice ţi se cere ca să pleci", a spus Udrea la ieşirea din sediul DNA.

SCURGERE MASIVA de informatii secrete ale MI6, Mossad si FSB

Postul de televiziune Al-Jazeera a intrat in posesia a sute de documente clasificate apartinand celor mai prezente si active servicii de informatii din lume, informeaza Business Insider. Sursa documentelor pare a fi o scurgere de informatii petrecuta la una din rezidentele spionajului Africii de Sud (SSA). Documentele includ "informări detaliate si analize interne scrise de agenti ai Agentiei Securitatii de Stat din Africa de Sud", precum si o "corespondenta cu agentia de informatii a Statelor Unite, CIA, MI6 din Marea Britanie, Mossad-ul israelian, FSB-ul din Rusia şi agenti operativi iranieni." Al-Jazeera urmeaza sa dea publicitatii documentele, in parteneriat cu publicatia britanica The Guardian, intr-o actiune publicistica de la care se spera sa ofere "o perspectiva fara precedent asupra operatiunilor desfasurate in domeniul ascuns si extrem de politizat al spionajului la nivel mondial".

NATIONAL

Bomba POSDRU arunca in aer Guvernul!

Dupa traditionalul principiu "unde dai si unde crapa", procurorii anticoruptie care au declansat ancheta privind deturnarea de fonduri europene in judetul Prahova, in urma careia a fost arestat inclusiv cumnatul premierului Victor Ponta, par sa fi dat peste o adevarata "mina de aur" informationala. Interesant este si ca, recent, s-a descoperit ca moda proiectelor facute pe bani multi, dar doar pe hartie, a continuat pe banda rulanta, desi au existat mai multe sesizari in acest sens. Insa se pare ca au existat scurgeri de informatii din chiar sanul Ministerului Fondurilor Europene, condus de Eugen Orlando Teodorovici.

Kovesi pune piciorul in pragul lui Iohannis

"Telejustitia" blamata de presedintele Klaus Iohannis este o practica absolut legala si raspunde interesului legitim al opiniei publice, a decretat sefa DNA. Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a profitat de ocazia oferita de prezentarea bilantului institutiei pe anul 2014 pentru a demonta criticile aduse de Klaus Iohannis aspectelor de "exotism mediatic" care apar ori de cate ori este vorba despre dosare "grele". "DNA a fost in atentia opiniei publice. Acest interes nu poate fi cenzurat. Punerea informatiilor din dosare la dispozitia persoanelor implicate si a jurnalistilor s-a realizat cu respectarea legii", a pus lucrurile la punct, ieri, Kovesi, lasand astfel sa se inteleaga ca DNA va livra in acelasi ritm alert informatii si stenograme referitoare la coruptii de top ai tarii. "DNA a ajuns la cel mai inalt nivel al increderii publice", a mai aruncat Kovesi, pentru a fi sigura ca toata lumea a inteles ce trebuia sa inteleaga.

BNR urecheaza Guvernul din cauza relaxarii fiscale

Proiectul noului Cod Fiscal are in vedere reducerea TVA si renuntarea la impozitul pe dividende, masuri binevenite si care pot fi suportate de bugetul unor state ca Marea Britanie, fost mare imperiu. Reprezentantii BNR avertizeaza ca, in conditiile in care Romania nu a avut vreun imperiu pentru a se finanta acum din foste colonii, nu-si poate permite scaderi de taxe si nu se poate obtine crestere economica prin relaxare fiscala.

PUTEREA

Hellvig, trei gafe la debut. Aproape-directorul SRI a ieşit cu declaraţii una şi una

Potenţialul şef al SRI a găsit de cuviinţă să îl laude pe controversatul Florian Coldea, generalul împotriva căruia Elena Udrea a adus acuzaţii foarte grave. El l-a caracterizat pe generalul Coldea ca fiind unul dintre oamenii care au lucrat pentru ca Serviciul Român de Informaţii să se transforme după 2006 şi "să capete recunoaşterea internaţională pe care o are astăzi SRI", dar apoi a susţinut că de fapt nu îl cunoaşte pe general decât "din spaţiul public" şi de la televizor. Apoi l-a lăudat şi pe fostul director al SRI, George Maior, cu care a spus că are "o relaţie personală" şi a povestit că a avut întâlniri înainte de campania electorală pentru prezidenţiale în biroul acestuia (cum de altfel l-a acuzat şi Elena Udrea), dar a susţinut că nu vorbeau decât lucruri personale.Liberalul nu s-a oprit aici şi a început să vorbească despre obiectivele SRI pe care şi le va asuma ca director. Lângă situaţia din Ucraina şi pericolul terorist, el a pus ceea ce a numit "neoimperialismul rus".

Renunţă BCR la 10 milioane de euro de dragul lui Cionca?

BCR a acordat un credit de 30 de milioane de euro către Cemacon în 2013, iar Andrei Cionca, patronul CITR şi afaceristul care controlează "Cemacon", este cât pe-aci să îi convingă pe cei de la BCR ca firma lui să plătească cel mult 20 de milioane de euro din acel credit, conform unor surse din apropierea afaceristului, citate de "Gazeta de Cluj". Astfel, BCR va pierde cel puţin 10 milioane de euro în urma unei refinanţări care va fi păguboasă pentru companie. Respectiv, Cionca va plăti înapoi către BCR doar 20 de milioane de euro, deşi a primit 30 de milioane de euro de la respectiva instituţie financiară. Oare cei de la ERSTE, una dintre cele mai mari companii financiare din Europa şi proprietarul BCR, ştiu despre această "manevră" pe care o fac afaceriştii locali cu instituţia bancară controlată de ei?

ROMANIA LIBERA

Medicamentele puteau fi cu 24% mai ieftine. Producătorii s-au opus, Guvernul a închis ochii

Un român plăteşte mai mult pentru aceleaşi medicamente decât un german, un belgian sau un bulgar pentru că majoritatea firmele producătoare de medicamente nu respectă legislaţia. Statul român închide ochii, privilegiind firmele şi lovind în pacienţi. Timp de cinci ani, statul român a permis companiilor farmaceutice să realizeze venituri mai mari decât permite legea din vânzarea de medicamente prin nealinierea preţurilor la nivelul minim din 12 ţări de referinţă din Uniunea Europeană. Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman propunea măsuri prin care pacienţii români să aibă acces la medicamente la un preţ mai mic în comparaţie cu alte ţări din UE, având în vedere veniturile mai mici din România. În ultimii ani, foarte puţine din cele aproape 6.000 de medicamente puse pe piaţă în România au respectat articolele ordinului 75.

Netanyahu, dezavuat de Mossad

Guardian şi Al-Jazeera au publicat documente secrete potrivit cărora premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost contrazis de propriile servicii secrete în 2012, când expunea la ONU principalele părţi ale programului nuclear al Iranului şi faptul că într-un an urma să se doteze cu arma atomică. În timp ce au loc negocieri de ultimă oră între SUA, aliaţii lor şi Iran asupra unui acord privind dosarul nuclear iranian, Rusia oferă rachete antiaeriene Antel-2500 republicii islamice.

Oltchim, pe profit. Îl vrea cineva?

Administratorul judiciar al uzinei, Gheorghe Piperea speră să poată vinde uzina în acest an. Încă un rând de declaraţii optimiste privind viitorul uzinei chimice din partea administratorilor judiciari, dar şi de emoţii pentru cei aproximativ 2.200 de angajaţi de la Oltchim. Pe data de 9 martie adunarea creditorilor Oltchim se va pronunţa asupra planului de organizare elaborat de administratori, urmând ca în jur de 23 martie acesta să fie supus aprobării judecătorului sindic. Lipsa aprobării va însemna lichidarea uzinei. Planul de reorganizare a fost definitivat la începutul acestei luni de către avocatul Piperea şi celălalt administrator, respectiv BDO Business Restructuring, însă poate fi consultat doar de către creditori.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile au fost forţate să înlocuiască în şase ani finanţări externe de 10 mld. euro cu depozite locale

Finanţarea de la băncile-mamă s-a înjumătăţit în criză, în timp ce depozitele au crescut cu 25%. Băncile străine, care controlează 90% din sistemul bancar românesc, au retras în ultimii şase ani linii de finanţare de 10 mld. euro acordate subsidiarelor locale în anii de boom economic, resurse care au fost înlocuite cu depozite atrase de la clienţii locali. Finanţarea internă (din care 80% reprezintă depozitele de la clienţi) a crescut cu 12 mld. euro în aceeaşi perioadă, potrivit BNR. Sistemul bancar a trecut practic printr-un şoc puternic după declanşarea crizei, multe bănci fiind nevoite să-şi asume costuri foarte mari cu dobânzile pentru a putea atrage resurse de la clienţi.

Cel mai scăzut nivel al masei salariale în PIB din ultimul deceniu

Masa salarială din economie a reprezentat doar 35% din PIB anul trecut, acesta fiind cel mai scăzut raport din ultimul deceniu, motiv pentru care angajaţii români nu au resimţit în buzunare beneficiile aduse de creşterea economică din ultimii ani. În state precum Germania, Japonia sau SUA, ponderea salariilor în PIB este de circa 60%, potrivit unor date publicate de Organizaţia Internaţională a Muncii. "Se accentuează fenomenul de defiscalizare. Dacă am compara salariile acordate pe hârtie cu consumul, vedem că există o defiscalizare în această zonă, pentru că se plătesc salarii la negru sau parţial la negru ori să găsesc portiţe pentru plata salariilor, cum sunt PFA-urile sau microîntreprinderile", a spus Andrei Caramitru, senior partner în cadrul firmei de consultanţă în management McKinsey.

Statul s-a împrumutat pe termen scurt la mai puţin de 1,5% în primele luni din 2015

Randamentele la titlurile de stat au continuat trendul descendent în primele două luni din 2015 şi au atins noi minime istorice, diminuarea costului la care se împrumută statul venind pe fondul inflaţiei scăzute, al îmbunătăţirii percepţiei de risc privind România şi ca urmare a cererii în creştere pentru titlurile româneşti, cerere susţinută şi de investitori străini. În cazul titlurilor pe termen scurt, randamentele medii au scăzut de aproape şapte ori faţă de nivelurile din 2009, când oscilau în jurul a 10%. La începutul acestui an certificatele de trezorerie cu scadenţa la şase luni şi un an au coborât în premieră sub 1,5%, după ce în 2014 au oscilat în jurul pragului de 2%. În cazul obligaţiunilor cu maturitatea de trei ani, Ministerul Finanţelor se împrumută la mai puţin de 2%, în timp ce la titlurile cu scadenţa de cinci sau zece ani randamentul mediu a scăzut de trei ori în ultimii cinci ani, sub pragul de 3%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ref asa-zisa prognoza Stratfor. In traducere libera trebuie sa intelegem ca rostul Romaniei si celorlalti din Europa de Est in NATO este de fapt un viitor razboi al NATO contra Rusiei, dus de soldatii nostri (ca americanii sunt prea destepti sa mai moara ei) si platit tot din bugetele noastre amarite - sa cumparam arme made in SUA, asa cum inainte cumparam arme made in USSR.

    Si sa cerem sa fim ocupati din vreme de trupele SUA (deja suntem sub ocupatie) ca sa nu avem alternativa. Iar ideea ca Rusia ar ataca - ea singura - NATO e o ineptie strigatoare la cer. Chiar ne credeti imbecili sa credem asa ceva? Chiar ii credeti pe rusi imbecili sa faca asta? Orice s-ar zice Putin are dreptate - se doreste crearea cu orice pret a imaginii uni dusman cu chipul Rusiei, ca sa puna mina pe rezervele Rusiei de petrol, gaze si minereuri. Ce naiba si un copil intelege - doar sa vrea! Oare nu SUA a inconjurat Rusia cu baze prin toata lumea? Cate baze militare are Rusia in lume? Vax/ Hai sa fim seriosi. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb