REVISTA PRESEI 25.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 25 mai 2013

ADEVARUL

Cum comentează secretarul general al NATO posibilitatea ca Băsescu să fie succesorul său

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Anders Fogh Rasmussen, a ajuns vineri la Palatul Cotroceni, fiind primit de preşedintele Traian Băsescu. Anterior, Rasmussen s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta. Anders Fogh Rasmussen: "Mandatul meu expiră abia la sfârşitul lui 2014. Sunt foarte mulţi politicieni care ar putea deţine această funcţie. Nu voi comenta pe niciun fel de nume . Este mult prea devreme pentru a discuta acest subiect." Traian Băsescu despre speculaţiile privind candidatura sa la NATO:"România nu a declanşat, în acest moment, nicio procedură diplomatică sau de altă natură pentru funcţia de secretar general NATO". "Vreau să mulţumesc trupelor române pentru profesionalismul şi sacrificiul lor ", a afirmat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen. El a salutat decizia României de a creşte cheltuielile pentru Apărare.

Nicolae Havrileţ, la Bucharest Forum/Energy: "ANRE e ca un dresor pus într-o cuşcă de lei care n-au mai mâncat de două săptămâni"

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) funcţionează într-o formulă relativ nouă şi trebuie să fie independentă, însă trebuie să vedem când şi cum îsi poate manifesta această independenţă, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedintele instituţiei, la Bucharest Forum/Energy. "Când pui un dresor într-o cuşcă cu lei care n-au mai mâncat de două săptămâni, e greu sa te impui. ANRE nu trebuie să facă numai cum vor consumatorii sau numai cum vor producătorii", a afirmat el. Recent, instituţia a fost in centrul mai multor discuţii: consumatorii industriali s-au plâns de faptul că schema de promovare a energiei regenerabile creşte costurile şi facturile. ANRE a publicat lunile trecute un raport potrivit căruia există supracompensare în domeniile eolian, fotovoltaic şi microhidro. În contrapartidă, reprezentanţii sectorului eolian au spus că nu există supracompensare, în vreme ce aceia din domeniul fotovoltaic au argumentat că reducerea numărului de certificate ar bloca investiţii de 4 miliarde de

Adrian Vasilescu: "BNR nu a primit nicio notificare privind vânzarea subsidiarelor din România ale băncilor greceşti"

Banca Naţională a României (BNR) nu a primit nicio notificare oficială în cazul în care este adevărată ştirea că FMI, BCE şi Comisia Europeană a cerut vânzarea subsidiarelor din Balcani ale băncilor greceşti, a declarat, pentru "Adevărul", Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu. "BNR nu este Banca Greciei, aşa că nu are de ce să primească vreo înştiinţare oficială", a afirmat Vasilescu. Publicaţia elenă Kathimerini a scris ieri, pe surse, că troica de creditori internaţionali a Greciei a solicitat băncilor comerciale elene să-şi vândă subsidiarele şi băncile afiliate din Europa de Sud-Est, precum şi activităţile nebancare de pe piaţa elenă. În România sunt prezente mai multe bănci greceşti: National Bank of Greece deţine Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost iar Piraeus Bank şi Alpha Bank operează sub brand propriu. De asemenea, mai este prezentă ATE Bank. Vasilescu a subliniat că băncile greceşti din România sunt solide.

Regii asfaltului se bat pentru autostrada Craiova-Piteşti cu chinezii, italienii, spaniolii şi francezii. Cine sunt candidaţii eligibili care au rămas în cursă

Autoritatea Contractantă, formată din Asocierea dintre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, anunţă că a desemnat, prin Comisia de Evaluare, candidaţii pentru tronsonul Craiova-Piteşti. Iată care sunt candidaţii rămaşi în cursă: - Asocierea OHL S.A./OHL ZS a.s. formată din OBRASCON HUARTE LAIN SA, OHL ZS SA; - Asocierea dintre CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LTD, DOGUS INSAAT VE TICARET A.S., EGIS PROJECTS; - Asocierea formată din SC SPEDITION UMB SRL, SC TEHNOSTRADE SRL, SC VECTRA SERVICE SRL - Asocierea VIA SUBCARPATICA formată din STRABAG AG, STRABAG SE, VINCI SA, VINCI CONSTRUCTION GRANDS PROJETS, VINCI CONSTRUCTION TERRASSAMENT, AKTOR SA, AKTOR CONCESSIONS SA; - Asocierea formată din IMPREGILO SpA, SALINI SpA.

Electrica va fi listată la bursă în luna octombrie şi va fi privatizată majoritar

Distribuitorul de electricitate Electrica SA, controlat de stat, va fi listat pe piaţa de capitalla sfârşitul lunii octombrie, potrivit OPSPI, după mai multe amânări, acţionarul majoritar vizând cedarea pachetului majoritar de acţiuni către investitori privaţi. Gabriel Dumitraşcu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a declarat ieri că prin cedarea controlului la Electrica statul va avea venituri mai mari. Executivul opta anul trecut pentru vânzarea unor pachete minoritare din capitalul fiecărei filiale de distribuţie a energiei deţinute de Electrica. Operaţiunea era planificată pentru a doua jumătate a anului trecut. La mijocul anului trecut Guvernul anunţa că Electrica va fi privatizată în prima parte anului 2013. Electrica are un capital social de 2,06 miliarde de lei. Cinci din cele opt filiale de distribuţie a energiei ale Electrica au fost privatizate în perioada 2004-2008 către grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi E.ON (Germania).

Lovită în plin de recesiune, Spania a investit peste jumătate de miliard de euro într-un submarin "supraponderal", care nu pluteşte

Deşi un sfert din populaţia sa este în şomaj, iar deficitul bugetar atinge cote alarmante, Spania cheltuieşte peste două miliarde de euro pentru patru submarine, care ar urma să fie sub comanda Marinei spaniole. Nenorocirea este că primul submarin dintre cele patru are o "mică" eroare tehnică: are cu 100 de tone mai mult, ceea ce înseamnă că, odată scufundată, nava n-ar mai putea reveni la suprafaţă. Dezvăluirea despre costurile submarinului "supraponderal" au fost făcute joi de cotidianul spaniol "El Pais", care a relatat că S-81 Isaac Peral, considerat de unii cel mai modern submarin non-nuclear din lume, a costat deja statul spaniol aproximativ 600 milioane de euro. Ministerul spaniol al Apărării a confirmat că Navantia a detectat câteva erori de proiectare ale noului submarin, anunţând o întârziere cu cel puţin doi ani a noilor nave.

Coreea de Nord se aşază din nou la masa negocierilor

Coreea de Nord s-a arătat dispusă să accepte compromisuri în ceea ce priveşte dezarmarea nucleară, după ce un reprezentant nord-coreean s-a întâlnit joi cu un înalt funcţionar chinez. Discuţiile oficialilor au dus la relaxarea tensiunilor dintre cele două ţări aliate, fiind prima vizită importantă în ultimele şase luni. Vicemareşalul nord-coreean Choe Ryong Hae s-a întâlnit joi cu Liu Yunsham, un oficial important în cadrul Partidului Comunist Chinez, reuniunea fiind considerată de specialişti drept un răspuns pozitiv al Phenianului faţă de cererile de negociere ale Beijingului, scrie "The Guardian". În cadrul discuţiilor, Liu a cerut "măsuri concrete pentru relaxarea tensiunilor", precum şi revenirea la discuţiile despre denuclearizare, unde erau invitate şi SUA, Coreea de Sud, Japonia şi Rusia, potrivit informaţiilor transmise de televiziunea de stat chineză.

Italia, în pragul sărăciei: peste 8,5 milioane de italieni au renunţat la carne şi încălzire din cauza lipsei banilor

Peste 8,5 milioane de italieni sunt atât de sărăci, încât au renunţat la cheltuielile de bază, precum achiziţionarea de carne sau încălzirea locuinţelor, arată un raport al institutului italian de statistică (ISTAT) publicat miercuri. Raportul mai arată că în ultimii doi ani numărul italienilor săraci s-a dublat, iar aproape 90% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani depind financiar de părinţii lor. În raportul anual lansat de ISTAT, intitulat "Starea naţiunii", institutul precizează că un sfert dintre italieni riscă să ajungă într-o "situaţie economică dificilă", luând în seamă faptul că numărul italienilor care deja trăiesc în sărăcie s-a dublat în ultimii doi ani, scrie cnbc.com. Potrivit ISTAT, 14,3% din populaţia Italiei, aproximativ 8,6 milioane de locuitori, a trăit în sărăcie în 2012, în timp ce alte 14,9 milioane de italieni sunt în pericolul de a sărăci.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta anunţă remanierea, Antonescu neagă. Niţă şi Fenechiu tremură

După ce i-a încolţit pe liberali în scandalul SRS, premierul Ponta se pregăteşte să le mai dea o lecţie. El este pe cale să anunţe remanierea a cel puţin doi miniştri: Relu Fenechiu şi Constantin Niţă. Pentru prima oară de la formarea Guvernului, premierul Victor Ponta a admis, de trei ori într-o singură zi, posibilitatea de a face o remaniere guvernamentală. "Dacă va fi cazul de făcut vreo schimbare, o voi face, evident discutând cu co-preşedintele USL şi apoi propunerea va fi înaintată Preşedintelui", a spus joi Ponta. În context, el a afirmat că se aşteaptă ca liberalii să fie solidari cu PSD. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu este de acord. El susţine că premierul nu are în vedere nicio remaniere guvernamentală, dar că aceasta poate surveni oricând. "Deocamdată premierul nu are o asemenea nevoie", a spus Antonescu.

Glumiţele Marianei Câmpeanu. Subordonatele ei s-au încurcat în trucarea unui concurs

Două colaboratoare apropiate ale ministrului Muncii şi-au dat în fapt şefa, în discuţiile telefonice. Directorul de cabinet, Iuliana Coruţ, şi consiliera personală, Paula Mănuceanu, sunt acuzate că au vândut subiectele de examen pentru o funcţie de consilier- afaceri europene. Cele două femei nu au fost în stare nici măcar să fraudeze concursul. Candidatul, Paul Cristian Ferchedău, a primit răspunsurile pe email, dar i-a fost lene să le memoreze şi le-a copiat pe telefonul mobil. În timpul examenului, el s-a inspirat din telefon, dar chiar şi aşa, Ferchedău a răspuns incorect sau greşit. Când a văzut ce prostii a scris, Mănuceanu, la iniţiativa lui Coruţ, a sustras din dosarul de concurs, înainte de a fi corectată, lucrarea cu răspunsurile greşite. Consiliera a înlocuit-o cu o altă lucrare rescrisă de candidat în biroul ei şi sub supravegherea sa.

AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR. Cât câştigau vedetele micului ecran în comunism

Munca la radio sau la televiziunea de stat era răsplătită regeşte. Organele de partid ţineau evidenţa strictă a colaboratorilor. Unii primeau peste 50.000 de lei pe an. Astfel, Radioteleviziunea Română a avut, în 1983, nu mai puţin de 845 de colaboratori externi. Dintre aceştia, 423 au primit peste 16.000 de lei, conform statisticii întocmite de partid. În 1983, salariu mediu net în România era de 2.600 de lei pe lună. "Artiştii poporului" câştigau mult peste această medie numai din colaborări. În clasamentul celor mai bine plătiţi artişti ai epocii, pe primul loc se situează regizorul Mircea Drăgan care a primit 123.178 de lei (preţul unui apartament cu 3 camere) pentru regia a nouă episoade de televiziune. Drăgan a regizat, printre altele, filmele "B.D. la munte şi la mare". Pe locul doi se situează Francisc Munteanu, fostul regizor al serialului "Pistruiatul", cel care a încasat 116.661 de lei pentru "12 scenarii literare TV".

Terorism finanţat din afaceri cu "berbecuţi şi tăuraşi"

Două persoane au fost extrădate din România, fiind acuzate că au sponsorizat grupări teroriste din Orientul Mijlociu. "Teroriştii" recrutau tineri care să lupte în "Războiul sfânt". Sursele de finanţare ale celor doi erau afacerile cu animale pe care le aveau împrăştiate în cinci judeţe. Un irakian şi un libanez de origine siriană au fost declaraţi indezirabili pe teritoriul României de magistraţi, la solicitarea Serviciului Român de Informaţii. Cei doi nu mai au voie să intre în ţara noastră în următorii 15 ani. . Cei doi "terorişti" deţin mai multe ferme de animale şi se ocupau cu creşterea şi vânzarea de animale vii sau sacrificate. Numele lui Salid Harba şi a lui Abdul Razak Harba apar în acţionariatul firmelor Naif Livestock (Brăila), iar Salid Harba este unic acţionar la Alsali Impex.

STATUL care va schimba faţa COMERŢULUI internaţional

Reforma politică şi deschiderea către exterior a Myanmar va schimba geografia economică a regiunii. O serie de porturi, autostrăzi şi reţele petroliere vor conecta părţi din Asia care pentru foarte mult timp au fost neglijate. Myanmar este situată în mijlocul Asiei, cu o deschidere importantă la Golful Bengal. Odată cu transformarea Indiei şi Chinei în puteri economice dominante în Asia, localizarea Myanmar - exact în mijlocul celor doua, este mai importantă ca niciodată. În perioada în care ţara a fost închisă relaţiilor exterioare, sub un regim dictatorial brutal, s-au făcut puţini paşi pentru exploatarea amplasamentului său geografic. Dar odată cu reformele politice realizate în ultimii trei ani, ţara şi-a deschis graniţele şi marii jucători economici ai Asiei se grăbesc să profite de această oportunitate. Chinezii sunt pe cale să finalizeze o reţea impresionantă de conducte care vor transporta petrol şi gaze de la un nou terminal construit pe coasta de Vest a Myanmarului până în Kunming, capitala provinciei Yunnan.

Peste 500.000 de britanici vor avea în case internet de la George Soros

De la ce firmă ai internet? De la firma lui George Soros. Acest răspuns îl vor putea da peste 500.000 de proprietari de locuinţe din Londra, în următorii 5 ani. Hyperoptic, o firmă locală şi relativ nouă de fibră optică din Londra tocmai a primit o injecţie de capital de 50 de milioane de lire sterline, echivalentul a 75 de milioane de euro, de la un grup financiar, controlat de omul de afaceri George Soros. Firma de internet, care a fost înfiinţată în urmă cu doar 3 ani, are în prezent doar 20.000 de clienţi în Londra şi doreşte să introducă servicii şi pentru companii dar să se şi extindă pe zona serviciilor IPTV şi cloud computing. Ironia sorţii face ca investiţia lui Soros să fie exact în ţara în care în urmă cu 20 de ani Soros îi prăbuşea moneda cu un short-selling.

JURNALUL NATIONAL

Ponta pleacă împreună cu Antonescu la Miercurea Ciuc. În drum spre Congresul UDMR vor discuta despre USL

Preşedintele PSD a subliniat că USL trebuie să rămână unită şi a arătat că aşteaptă de la liberali acelaşi comportament pe care îl au social-democraţii - să-şi respecte angajamentele luate în protocol. "Sâmbătă, împreună cu dl Antonescu mergem la Congresul UDMR şi avem timp pe drum să discutăm şi să găsim soluţiile cele mai bune. Evident că USL trebuie să rămână unită şi este evident că toate problemele pe care le avem acum la guvernare trebuie tot aşa, cu inteligenţă, cu responsabilitate să se rezolve şi să prevenim în viitor disfuncţionalităţile, aşa cum au fost cele din ultimele zile", a declarat Victor Ponta la Leipzig, unde a fost prezent la manifestările prilejuite de 150 de ani de social-democraţie germană.

Traian Băsescu după întâlnirea cu Rasmussen: "România nu a declanşat nicio procedură pentru funcţia de secretar general NATO"

Traian Băsescu a declarat, după întâlnirea cu Anders Fogh Rasmussen, că România nu a declanşat, în acest moment, nicio procedură diplomatică sau de altă natură pentru funcţia de secretar general NATO. Actualul secretar general al NATO, care mai are un an şi jumătate de mandat, a fost întrebat, la declaraţia de presă ce a urmat întâlnirii de la Cotroceni cu preşedintele României, dacă este de părere că succesorul său la conducerea Alianţei poate fi un român. Rasmussen nu a apucat să răspundă, Băsescu intervenind şi ţinând să spună că România nu a declanşat proceduri diplomatice sau de altă natură în acest sens. "România nu a declanşat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcţie. Este prematur, iar actualul secretar general mai are încă un an şi jumătate de mandat. Doar presa de la noi este foarte grăbită", a spus şeful statului.

Antena 3 înscrie România în Cartea Recordurilor

Luni, 27 mai, Antena 3 transformă tricolorul în cel mai mare steag din lume! Acţiunea va avea loc la Aerodromul Clinceni şi va cuprinde mai multe momente inedite, unul dintre ele fiind un show de acrobaţie aeriană. La eveniment vor lua parte oficialităţi, lideri politici, reprezentanţi importanţi din zona de business şi personalităţi ale vieţii publice din România. Realizatorii Antena 3 vor transmite în direct de la Aerodromul Clinceni, unde postul nostru de ştiri va avea un studio de televiziune amplasat la înălţime. Drapelul României, deja confecţionat, are o lungime de 330 de metri şi o lăţime de 220 de metri, ocupând astfel o suprafaţă de peste 7 hectare. Acesta cântăreşte aproape 5 tone, iar pentru a pune cap la cap bucăţile de pânză, s-au folosit peste 2 kilometri de aţă.

Cinematografia românească, premiată la Cannes

Studentul român Tudor Cristian Jurgiu a primit vineri, la Cannes, Premiul al III-lea, la secţiunea Cinéfondation, pentru scurtmetrajul "În acvariu", distincţia fiind acordată la egalitate cu slovacul Matus Vizar. Premiul I a fost acordat scurtmetrajului "Needle", o ficţiune de 21 de minute în care o adolescentă îşi face găuri în urechi în timp de părinţii ei se ceartă). Filmul este realizat de Anahita Ghazvinizadeh, o studentă de origine iraniană la Institutul de Arte din Chicago. Premiul al II-lea i-a fost acordat belgiencei Sarah Hirtt pentru scurtmetrajul "En attendant le degel". Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele festivalului de la Cannes, Gilles Jacob.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb